managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for september, 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 30 september 2021

Posted by managing21 on 30th september 2021

De ministers van financiën van de Europese Unie zijn van plan om de Seychellen, de Dominicaanse Republiek en Anguilla van de zwarte lijst met fiscale paradijzen te halen. Deze landen bleken immers bereid om hun belastingssysteem aan een evaluatie van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes voor te leggen. Verwacht wordt dat de drie landen naar een grijze lijst zullen worden overgebracht. Panama is er daarentegen niet in gelukt om zich uit de zwarte lijst te laten schrappen. Verder wordt opgemerkt dat geen enkel land aan de zwarte lijst zal worden toegevoegd. Turkije blijft anderzijds op de grijze lijst omdat het land zich blijft verzetten tegen een automatische uitwisseling van fiscale informatie met Cyprus. Op de zwarte lijst staan nu nog Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Trinidad & Tobago, de Maagdeneilanden en Vanuatu.

De Wereldbank dringt er bij Glencore en een aantal partners op aan het Afrikaanse land Tsjaad een schuldherschikking aan te bieden. Tsjaad heeft bij de kredietverstrekkers een lening van 1 miljard dollar gekregen. Zonder schuldherschikking zou Tsjaad volgens de Wereldbank gedestabiliseerd dreigen te worden – De Amerikaanse autobouwer Lucid, fabrikant van elektrische wagens, is met de productie van zijn eerste model van start gegaan. Het bedrijf zegt te verwachten in oktober de eerste leveringen te kunnen doen. Er zouden voor de Lucid Air al meer dan 13.000 reservaties zijn geregistreerd – Het streamingplatform Netflix neemt de Night School Studio uit Californië, ontwikkelaar van videogames, over. Night School Studio, dat zeven jaar geleden werd opgericht, is vooral bekend als ontwikkelaar van de games Oxenfree en Afterparty.

De productie van de iPhone 13 heeft vertragingen opgelopen. Dat heeft Apple, fabrikant van de smartphone, gemeld. De vertragingen zouden zijn veroorzaakt door een golf van coronabesmettingen in Vietnam, waar componenten voor de nieuwe camera van de telefoon geassembleerd worden – Het Zweeds-Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft het Amerikaanse biotechbedrijf Caelum Biosciences. Twee jaar geleden had AstraZeneca al een minderheidsbelang in het Amerikaanse bedrijf genomen en heeft nu voor 150 miljoen dollar ook de resterende aandelen overgenomen – Het Amerikaanse concern Micron Technology, fabrikant van geheugenchips, realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 8,27 miljard dollar, tegenover 6,06 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,27 miljard dollar naar 3,88 miljard dollar.

Het Britse farmabedrijf Acacia Pharma heeft in Europa een aanvraag voor de distributie van zijn middel Barhemsys, dat postoperatieve misselijkheid en braken moet voorkomen, ingediend. Het geneesmiddel kreeg vorig jaar in de Verenigde Staten al een vergunning van de autoriteiten – De Britse makelaar Peel Hunt heeft met een introductie op de beurs van Londen een bedrag van 40 miljoen pond opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de installatie van een kantoor op het Europese continent. Daarnaast zijn ook nog investeringen in technologie voorzien – De Duitse GEA Group, fabrikant van onder meer melkrobots, wil over zes jaar een omzetniveau van ongeveer 6 miljard euro genereren. Dat vertegenwoordigt een gemiddelde jaarlijkse groei tussen 4 procent en 6 procent. Dat heeft het bedrijf tijdens een beleggersdag aangekondigd.

De kans is groot dat Europa een hele winter met een gascrisis wordt geconfronteerd. Dat heeft Patrick Pouyanne, topman van de Franse energiegroep TotalEnergies, gezegd. Pouyanne verwacht wel dat de Europese leveranciers een gastekort zullen kunnen vermijden, maar daarvoor zullen ze volgens hem wel hogere prijzen moeten betalen – Het Amerikaanse concern Amazon brengt de robot Astro op de markt. De robot, ongeveer even groot als een kleine hond, is volgens het bedrijf voor verscheidene huiselijke taken inzetbaar. De robot zal ongeveer 1.000 dollar kosten – Het Britse bedrijf Global Graphics wil zijn naam veranderen in Hybrid Software. Die nieuwe naam past beter bij de huidige activiteiten van de groep. Dat heeft het bedrijf meegedeeld. Het merendeel van de omzet en de winst is immers afkomstig uit de verkoop van software.

Het Nederlandse bedrijf Onward, ontwikkelaar van een elektrodenimplantaat om patiënten met een dwarslaesie opnieuw te laten bewegen, wil een notering aan Euronext Brussel. Het bedrijf zou daarbij nieuwe middelen willen ophalen om het verdere onderzoek en de commercialisering van zijn technologie te financieren – Ondernemer Luc Tack, de man achter Picanol en de Tessenderlo Group,j neemt een minderheidsbelang van 22 procent in kranenfabrikant Sarens. Tack neemt het belang over van investeerder Waterland. Financiële details over de transactie zijn niet gemeld – De Belgische online juwelenverkoper Baunat heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 5 miljoen euro opgehaald. Baunat, dertien jaar geleden opgericht door Steven Boelens en Stefaan Mouradian, wil de middelen gebruiken voor zijn verdere internationale groei.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 30 september 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 29 september 2021

Posted by managing21 on 29th september 2021

In Italië is het openbaar ministerie met een onderzoek gestart naar Luca Morisi, voormalig strateeg sociale media van politicus Matteo Salvini, topman de ultrarechtste partij Lego Nord. Het onderzoek spitst zich toe op het bezit en de verkoop van vloeibare drugs. Moresi heeft inmiddels officieel ontslag genomen uit zijn functie bij Salvini. Het onderzoek heeft tot heel wat controverses geleid. Op sociale media had Lega Nord, onder de supervisie van Moresi immers herhaaldelijk aanvallen gelanceerd tegen migranten, die telkens weer als drugsdealers en criminelen werden omschreven. Het onderzoek komt ook voor Salvini hoogst ongelegen, aangezien hij zijn populariteit ziet afkalven ten voordele van de eveneens ultrarechtse partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni. Morisi zegt een persoonlijke fout te hebben gemaakt, maar geen misdrijf te hebben gepleegd.

De Noors-Nederlandse Renate Nyborg is het nieuwe hoofd van het datingplatform Tinder. Nyborg is een voormalig topkader van Apple en moet meer gebruikers aantrekken voor het betalende deel van het datingplatform. Nyborg wordt bij Tinder de opvolgster van Jim Lazone, die de overstap maakt naar het internetbedrijf Yahoo – De Franse bank Société Générale koestert belangstelling om de retailactiviteiten van ING France over te nemen. Door de transactie zou Boursorama, de online divisie van Société Générale, één miljoen extra klanten kunnen  aantrekken. Boursorama heeft momenteel 3 miljoen klanten – Een regulering van de cryptomarkt is noodzakelijk. Dat heeft Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gezegd. Gensler waarschuwde voor grote problemen indien er niet tot een regulering zal worden overgegaan.

De Duitse autofabrikant Volkswagen is door de Europese Unie en de Consumer Protection Cooperation aangemaand tot compensatie van alle klanten die in de Europese Unie het slachtoffer zijn geworden van de emissiefraude met dieselmotoren van de constructeur – De Amerikaanse autoconstructeur Ford gaat 11,4 miljard dollar investeren in de productie van elektrische voertuigen. De fabrikant gaat met zijn Zuid-Koreaanse partner daarvoor in Kentucky en Tennessee vier nieuwe fabrieken bouwen met 11.000 arbeidsplaatsen – Een waarde van 20 miljard dollar voor de autofabrikant Polestar is niet overdreven. Dat heeft Thomas Ingenlath, chief executive van Polestar, gezegd. Ingenlath zegt dat de fabrikant dit jaar een omzet van 1,6 miljard dollar zal halen. Over twee jaar moeten dat bedrag echter zijn verviervoudigd.

De Deense groep AP Möller-Maersk verkoopt zijn dochterbedrijf Maersk Container Industry, een belangrijk fabrikant van koelcontainers, aan het concern China International Marine Containers (CIMC). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 987,3 miljoen dollar – Google verzet zich tegen de boete van 4,34 miljard euro die de Europese Commissie het bedrijf heeft opgelegd. Volgens de Europese Commissie zou Google het besturingssysteem Android hebben misbruikt om de marktconcurrentie te onderdrukken. Google zegt echter dat de Europese Commissie onvoldoende naar de macht van Apple heeft gekeken – Autobouwer Nikola heeft een nieuwe overeenkomst getekend met Tumim Stone Capital. In de overeenkomst is voorzien dat Tunim belooft voor 300 miljoen dollar te zullen intekenen in een toekomstige kapitaalverhoging van Nikola.

In de Verenigde Staten heeft Eric Rosengren, voorzitter van de Federal Reserve in Boston, zijn ontslag aangekondigd. Datzelfde deed ook Robert Kaplan, voorzitter van de Federal Reserve in Dallas. Rosengren en Kaplan zouden zich aan belangenconflicten schuldig hebben gemaakt – Het Verenigd Koninkrijk moet het leger inzetten om de tekorten van de tankstations aan te vullen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd. Door een gebrek aan chauffeurs, te wijten aan de strengere immigratieregels, is ongeveer de helft van de tankstations zonder brandstof gevallen – De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce heeft een contract getekend met het ministerie van defensie van de Verenigde Staten. Het Britse concern moet de nieuwe generatie motoren leveren voor de bommenwerper B-52 Stratofortress. Met het contract is een som van 2,6 miljard dollar gemoeid.

Het biofarmabedrijf Bone Therapeutics heeft een samenwerkingsakkoord getekend met de Amerikaanse onderneming Implant Therapeutics, die erin gelukt is om organen te kweken met cellen die niet uit embryo’s zijn gehaald. De twee partners gaan het onderzoek naar de technologie verder opvoeren – De groep Mediahuis staat op het punt om het Duitse concern Aachener Verlagsgesellschaft (AVG), eigenaar van het Medienhaus Aachen, uitgever van de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten. De kranten bereiken dagelijks 300.000 lezers – Het taxibedrijf Uber heeft een actie aangekondigd tegen het uitblijven van een akkoord met het stadsbestuur van Brussel. Aangekondigd werd dat de applicatie van Uber voor een periode van drie uur uit dienst zal worden gehaald. De chauffeurs van Uber in Brussel eisen een degelijke vergunning.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 29 september 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 28 september 2021

Posted by managing21 on 28th september 2021

Het Britse reclameconcern WPP Group heeft in de Verenigde Staten met de Securities & Exchange Commission (SEC) een schikking getroffen omdat een aantal buitenlandse divisies van het bedrijf bij omkoping en andere frauduleuze constructies zouden zijn betrokken. Het reclameconcern geeft niet toe de regelgeving van de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act te hebben overtreden, maar zal toch een boete van meer dan 19 miljoen dollar betalen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft WPP Group onvoldoende inspanningen gedaan om in de loop van het voorbije decennium de praktijken van een aantal buitenlandse divisies – onder meer in India, China, Brazilië en Peru – door te lichten. De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat WPP Group zich teveel door winstbejag en omzetgroei heeft laten leiden. De onderneming zegt sindsdien zijn beleid te hebben veranderd.

De inwoners van Berlijn vragen dat de grote immobiliënmaatschappijen, die verantwoordelijk zijn voor de krapte op de huurmarkt van de Duitsland, worden onteigend. Dat is de conclusie van een referendum dat in Berlijn over de materie is gehouden. Het initiatief viseert vooral de groepen Deutsche Wohnen en Vonovia – In Noorwegen zal het Oljefondet, de grootste investeerder van de wereld, aan de bedrijven uit zijn portefeuille bepaalde milieudoelstellingen kunnen opleggen. Dat heeft de Noorse Arbeiderspartij, die recent de parlementsverkiezingen heeft gewonnen, duidelijk gemaakt – De logistieke groep Ninja Van uit Singapore heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 578 miljoen dollar opgehaald. Door deze injectie zal het volgens de top van het bedrijf nog minstens achttien maand duren vooraleer een eventuele beursintroductie zou worden overwogen.

De China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) wil met een introductie op de Shanghai Stock Exchange een bedrag van 35 miljard yuan (5,4 miljard dollar) ophalen. Cnooc is door sancties van de New York Stock Exchange verwijderd en zoekt nu naast zijn notering op de beurs van Hongkong naar een tweede markt in Shanghai – In de Verenigde Staten is Mark Gyetvay, vice-voorzitter van de Russische gasproducent Novatek, gearresteerd. De man wordt ervan beticht een vermogen van 93 miljoen dollar in offshore accounts te hebben verborgen. Gyetvay, die zowel de Russische als Amerikaanse nationaliteit heeft, houdt zijn onschuld staande – De Chinese autobouwer Geely wil tegen het midden van dit decennium een wereldwijd netwerk van 5.000 stations voor het wisselen van batterijen uitbouwen. Dat heeft de top van het Chinese bedrijf aangekondigd. 

Consumenten die in China aan een dreigende crisis op de woningmarkt zouden zijn blootgesteld, zullen door de Chinese centrale bank worden beschermd. Dat heeft de People’s Bank of China gemeld. Daarmee hoopt de Chinese overheid het gevaar op besmetting door problemen bij Evergrande in te dijken – De Europese Commissie heeft de overname van de Britse groep Charge Now door een joint-venture van Daimler, BMW en British Petroleum (BP) goedgekeurd. Opgemerkt wordt dat de concurrentie op de markt door de overname niet in het gedrang komt – De Duitse winkelketen Aldi gaat 1,3 miljard pond investeren om zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk over een periode van twee jaar verder te versterken. Aldi wil tijdens die periode een honderdtal Britse filialen openen en in het midden van Engeland een nieuw distributiecentrum opzetten.

De Franse groep Faurecia, toeleverancier voor de autosector, heeft een openbaar bod gelanceerd op zijn Duitse sectorgenoot Hella. Dat heeft Faurecia gemeld. De combinatie komt in de wereldwijde ranglijst met grootste toeleveranciers voor de automarkt op een zevende plaats – De Amerikaanse autobouwer Polestar neemt een notering aan de technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurt door een fusie met de spac Gores Guggenheim. Door de operatie Polestar, fabrikant van elektrische wagens, een totale waarde van ongeveer 20 miljard dollar krijgen – De Zweedse investeerder EQT Holding heeft zijn bod op Zooplus, een online shop voor dierenproducten, verhoogd. EQT Holding zou daarbij een bedrag van 3,36 miljard dollar willen betalen. Dat overtreft het bod dat de groep Hellman & Friedman had neergelegd. Een verdere biedoorlog is niet uitgesloten. 

Het bedrijf Fountain uit Eigenbrakel, aanbieder van drankenservices aan bedrijven, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 10,3 miljoen euro. Dat was 14,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed daarbij een verlies van 1,1 miljoen euro, tegenover een winst van 13.000 euro de eerste helft vorig jaar – De autogroep D’Ieteren sluit zijn onderhoudswerkplaatsen in Elsene en Drogenbos. De vestigingen zijn volgens de groep structureel verlieslatend. Een akkoord met de vakbonden over aanpassingen aan de arbeidscontracten kon niet worden bereikt. Er zijn door de sluiting 103 banen bedreigd – Het waterzuiveringsbedrijf Ekopak boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 4,49 miljoen euro. Dat was 16,1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep daarbij op van 35.000 euro naar 363.000 euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 28 september 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 27 september 2021

Posted by managing21 on 27th september 2021

In Frankrijk heeft de Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF) een controversiële renovatie van het spoorwegstation Paris Gare du Nord geschrapt. De spoorwegmaatschappij merkt op dat de kosten onaanvaardbaar hoog dreigden op te lopen. Oorspronkelijk was gewag gemaakt van een kost van 500 miljoen euro. Aannemer Ceetrus, die de renovatiewerken zou leiden, had in juli al gewaarschuwd dat de kosten wellicht drie keer hoger zullen oplopen. Ook waarschuwde Ceetrus voor vertragingen van de werken. Daardoor zou het nieuwe station onmogelijk klaar kunnen zijn voor het begin van de Olympische Spelen van Parijs over drie jaar, zoals werd gevraagd. Daarop heeft SNCF Gares & Connexions beslist om het contract te verbreken. De werken hadden de omvang van het Gare du Nord, het drukste station van Europa, moeten verdrievoudigen.

Het Venezolaanse bedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA) is door Amerikaanse sancties niet in staat geweest leningen aan het Duitse concern Siemens af te betalen. Citigroup heeft de betaling geblokkeerd. Dat heeft de onderneming gezegd in een rechtszaak over de betalingen – Het Franse bedrijf Sorare, een platform waarop digitale voetbalkaarten met cryptomunten worden verhandeld, heeft met een kapitaalverhoging een bedrag van 580 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van Sorare wordt geraamd op een bedrag van 3,7 miljard euro – Rusland heeft momenteel al een gewapende satelliet in een baan rond de aarde. De satelliet zou uitgerust zijn met een technologie die in staat zou zijn om Amerikaanse satellieten te vernietigen. Dat heeft generaal John Raymond, commandant van de Amerikaanse Space Force, gemeld.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung voert gesprekken met de Amerikaanse autobouwer Tesla voor de productie van chips voor zelfrijdende wagens. De nieuwe processor zal eventueel worden gebruikt in de nieuwe cybertruck van Tesla, die mogelijk volgend jaar op de markt zou komen – Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods, fabrikant van vleesvervangers, start in oktober in Hongkong met de verkoop van een alternatief voor varkensvlees. Later dit jaar zou ook met een verkoop in Singapore van start worden gegaan. Impossible Foods wil zijn wereldwijde markt uitbreiden – Het Amerikaanse restaurantconcern Yum Brands mikt bij zijn verdere uitbreiding in China vooral op kleinere steden. Dat heeft Joey Wat, chief executive van Yum China, gezegd. In die kleinere steden zou de bevolking over een groter bestedingsbudget beschikken.

De Fonterra Cooperative Group uit Nieuw-Zeeland, de grootste exporteur van zuivel in de wereld, koestert plannen om zijn activiteiten in Australië en Chili af te stoten. De activiteiten in Chili zouden worden verkocht, terwijl de Australische divisie naar de beurs zou worden gebracht – De Amerikaanse autobouwer General Motors investeert 300 miljoen dollar in het Chinese bedrijf Momenta, fabrikant van autonome wagens. Momenta is één van de weinige bedrijf die in China een vergunning hebben voor het verzamelen van landkaarten in hoge definitie – De Duitse autobouwer Volkswagen gaat in de Chinese stad Hefei een nieuwe fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagen bouwen. De fabriek, die wordt gebouwd in samenwerking met de Chinese groep JAC Motors, zou over twee jaar met de productie van start moeten gaan.

Het Amerikaanse energiebedrijf Pacific Gas & Electric (PGE) is officieel in beschuldiging van doodslag gesteld voor zijn rol in een brand in het noorden van Californië, waarbij vorig jaar vier mensen om het leven kwamen en honderden woningen werden vernield. Dat heeft de Amerikaanse openbare aanklager bevestigd – De Indiase toeristische groep Oyo Hotels & Rooms wil met een introductie op de beurs van Mumbai een bedrag tussen 1 miljard dollar en 1,2 miljard dollar ophalen. De bijkomende financiële middelen moeten Oyo helpen om na de coronacrisis opnieuw een verdere groei te realiseren – De Amerikaanse investeerder Apollo Global Management heeft een akkoord gesloten om de Italiaanse verzekeraar Amissima Vita te verkopen aan Athora Holding uit Bermuda. Verdere details over de transactie werden niet meegedeeld.

Voor de Belgische kust gaat het bedrijf Oceans of Energy een drijvend zonnepark met een capaciteit van 3 megawattpiek bouwen. De Europese Unie ondersteunt het project met een subsidie van 45 miljoen euro – Het bedrijf Lucky Way, ontwikkelaar van games, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald. Met de verse middelen wil Lucky Way, opgericht door Jean Collinet en Roland Vaxelaire, zijn team verder versterken en zijn activiteiten verder uitbreiden naar Londen, Berlijn en Parijs – De oude steenkoolmijn van Anderlues in Henegouwen bevat 358 miljoen kubieke meter mijngas. Dat is 29 procent meer dan oorspronkelijk was verwacht. Dat heeft Française de l’Energie, het Franse bedrijf dat de site exploiteert, gemeld. De Franse onderneming gebruikt het gas voor de opwekking van elektriciteit en warmte.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 27 september 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 26 september 2021

Posted by managing21 on 26th september 2021

In Nederland heeft het Pythagoras Music Fund de bedrijven Nanada Music en Red Bullet van muziekondernemer Willem van Kooten overgenomen. De twee bedrijven vertegenwoordigen de rechten op Nederlandse bands zoals Shocking Blue, Golden Earring, Focus, Earth & Fire en Sandy Coast. Die catalogus omvat wereldhits zoals Venus, Radar Love of Hocus Pocus. Pythagoras zegt momenteel al een catalogus met ongeveer 30.000 copyrights te hebben opgebouwd. Het bedrijf zegt wereldwijd op zoek te gaan naar muziekrechten, maar zich toch in grote mate te willen richten op de Europese continentale markt. Willem van Kooten is een sleutelfiguur in de Nederlandse popmuziek. Onder het pseudoniem Joost den Draaijer begon hij zijn muziekcarrière als diskjockey bij de piratenzender Radio Veronica. Zijn vermogen wordt op 200 miljoen euro geraamd.

De voetbalclub Genoa CFC wordt voor een bedrag van 175 miljoen dollar overgenomen door de Amerikaanse investeerder 777 Partners. Genoa CFC is de oudste voetbalclub van Italië en was tot nu in handen van Enrico Preziosi. Nog vijf andere teams uit de Italiaanse hoogste klasse zijn in handen van Amerikaanse partijen – In Slowakije zijn de journalisten Monika Tódová en Konštantín ?ikovský er officieel van beticht geheime informatie te hebben gepubliceerd. De aanklacht heeft betrekking met een verhaal over de moord van journalist Ján Kuciak en diens verloofde Martina Kušnírová drie jaar geleden – Het Verenigd Koninkrijk zal op termijn ongetwijfeld een verbod introduceren voor shirtreclame voor gokbedrijven komen, maar die beslissing zal pas ten vroegste over twee jaar worden genomen. Dat hebben een aantal bronnen bij de Britse regering gemeld.

De Britse transportgroep National Express koestert plannen om zijn rivaal Stagecoach Group over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 445 miljoen pond zijn gemoeid. Stagecoach is de grootste aanbieder van busvervoer in het Verenigd Koninkrijk. National Express is internationaal actief – Het streamingplatform Netflix zou in de toekomst mogelijk kunnen overwegen om de rechten op de Formule Eén te nemen. Dat heeft Reed Hastings, chief executive van Netflix, gezegd. Hastings voegde er wel aan toe dat het bedrijf in principe geen interesse in live streaming van sportwedstrijden heeft – De Europese Unie mag niet de vergissing begaan om nieuwe gascentrales in zijn portefeuille duurzame energiebronnen op te nemen. Dat is de boodschap van een brief die door een reeks milieugroepen aan de Europese Unie is gestuurd.

In Frankrijk wil het treinbedrijf Railcoop tegen het midden van dit decennium een aantal intercity-verbindingen opzetten. De onderneming wil profiteren van de opening van het Franse treinverkeer voor personen voor concurrentie. Hierdoor wordt treinreizen door het land mogelijk zonder telkens langs Parijs te moeten passeren – Het Franse luxeconcern LVMH Group wil tegen eind volgend jaar 25.000 jonge werknemers onder de leeftijdsgrens van dertig jaar rekruteren. Die groep moet het bedrijf helpen zijn populariteit van de jongere consumenten op te voeren – De Italiaanse koffiebrander Lavazza gaat de introductie van filialen in China versnellen. Daarvoor wordt een samenwerking opgezet met Yum China, de grootste restaurantketen van China. Tegen midden dit decennium zouden in China duizend vestigingen van Lavazza Cafés operationeel moeten zijn.

De Deense rederij Maersk neemt een belang in het Amerikaanse technologiebedrijf Prometheus Fuels, dat het mogelijk maakt om duurzame methanol te produceren. Ook BMW heeft eerder al in Prometheus geïnvesteerd. Maersk zoekt milieuvriendelijke alternatieven voor zijn vervuilende scheepsbrandstof – Luchtvaartmaatschappij British Airways schrapt zijn plannen voor de lancering van een budgetdochter die vanaf London Gatwick vluchten op korte en middellange afstanden zou aanbieden. De maatschappij kon met de pilotenvakbond geen aanvaardbare loonovereenkomst sluiten – Bevoorradingensproblemen zouden de de omzet van de wereldwijde autosector dit jaar met 210 miljard dollar kunnen doen inkrimpen. Dat staat in een rapport van consulent Alixpartners. Het verlies zou daarmee nog twee keer groter zijn dan eerder was ingeschat.

Färm, een keten van biowinkels, heeft in Thuin een nieuw filiaal geopend. Inmiddels telt de groep in België zeventien winkels, maar zegt nog verder te willen groeien. De groep was tot nu toe vooral actief in de regio Brussel. Volgend jaar zou een nieuwe winkel in Antwerpen moeten volgen – De Belgische grootbanken BNP Paribas, KBC, Belfius en ING stoppen met geldautomaten in hun eigen kantoren. Voor de distributie van geld zal in de toekomst op het netwerk cashpunten van Bancontact beroep worden gedaan. Iedere Belg zou binnen een straal van vijf kilometer een automaat moeten kunnen vinden – Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck worden beticht van onregelmatigheden bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan ondernemer Marc Coucke. De raadkamer moet nu beslissen over een doorverwijzing naar de strafrechter.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 26 september 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 25 september 2021

Posted by managing21 on 25th september 2021

Denemarken moet meer windenergie en zonnekracht installeren om zijn klimaatdoelstellingen tegen het einde van dit decennium te halen. Dat heeft de sectororganisatie WindDenmark gezegd. Opgemerkt wordt dat komaf moet worden gemaakt met de bureaucratie en lokaal verzet tegen turbines. Met leidinggevende fabrikanten van windenergie, zoals Orsted en Vestad, op zijn grondgebied wordt Denemarken als één van de pioniers in hernieuwbare energie bestempeld. Tegen eind dit decennium wil het land de uitstoot van broeikasgassen met 70 procent hebben verminderd in vergelijking met het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw. Maar om dat doel te kunnen realiseren zal het geïnstalleerde en geplande vermogen aan windenergie en zonnekracht volgens Jan Hylleberg, chief executive van WindDenmark, moeten worden verviervoudigd. 

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol Linhas wil midden dit decennium in de stad Sao Paulo een vloot elektrische luchttaxi’s inzetten. Gol heeft daarvoor 250 toestellen besteld bij de Ierse leasebedrijf Avolon. De taxi’s worden geleverd door de Britse groep Vertical Aerospace – In Groningen mag volgend jaar 3,9 miljard kubieke meter gas worden ontgonnen. Dat heeft Stef Blok, Nederlands minister van economische zaken en klimaat, gemeld. Die ontginning wordt meteen de laatste commerciële activiteiten van het Groningenveld. De productie wordt na dit jaar immers stopgezet – In China is Tan Xiangdong, chief executive van de HNA Group, gearresteerd. Ook Chen Feng, voorzitter van de holding, werd opgepakt. Het tweetal wordt ervan beticht het bedrijf in moeilijkheden te hebben gebracht door een snelle expansie, die met schulden werd gefinancierd.

Alle handelingen met cryptomunten zijn illegaal. Dat heeft de People’s Bank of China (PBOC) gezegd. Het bezit en de handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar nu wordt benadrukt dat ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties voor Chinezen mogen verrichten – Het Indiase bedrijf Medikabazaar, leverancier van medische apparatuur, heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 75 miljoen dollar opgehaald. Door de operatie bouwt de Belgische holding Ackermans & van Haaren (AvH) zijn belang in de Indiase groep uit tot 11,1 procent – De Duitse autogroep Daimler neemt een belang van 33 procent in de Automotive Cells Company (ACC), een initiatief van sectorgenoot Stellantis en het Franse concern TotalEnergies. De joint-venture wil in Europa een aantal batterijfabrieken bouwen. Vooral wordt gedacht aan Frankrijk en Duitsland.

De Duitse flitsbezorger Gorillas, die ook in België en Nederland actief is, zou met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Het Duitse bedrijf was al langer op zoek naar vers kapitaal. De Duitse maaltijdbezorgen Delivery Hero zou voor 200 miljoen dollar aan de operatie deelnemen – De luxemerken Brioni en Yves Saint Laurent stoppen met de verkoop van bont. Dat heeft de Franse groep Kering, eigenaar van de beide merken, aangekondigd. Kering volgt daarmee het voorbeeld van een aantal andere luxegroepen – Het berichtenplatform Twitter maakt het gebruikers voortaan mogelijk om elkaar fooien en giften toe te sturen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Opmerkelijk is dat ook in de virtuele munt bitcoin kan worden betaald. Twitter rekent bij de transacties geen commissie aan, maar wil met de dienst het engagement van de gebruikers opvoeren.

Het Italiaanse digitale platform Treedom, waar klanten kunnen investeren in boomplantingen over de hele wereld, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 10 miljoen euro opgehaald. Onder meer de Italiaanse holding Exor en voormalig autopiloot Nico Rosberg namen aan de kapitaaloperatie deel – In de Verenigde Staten koestert het digitale mediabedrijf InterActiveCorp plannen om uitgever Meredith over te nemen. Met het bod zou een bedrag van 2,5 miljard dollar zijn gemoeid. Meredith is uitgever van onder meer de titels People Magazine, Real Simple, Allrecipes en InStyle – Het Chinese internetbedrijf Alibaba verkoopt een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media, onderdeel van het Chinese staatsgroep Hunan Television. Volgens een aantal partijen werd Alibaba door de Chinese overheid verplicht het belang van de hand te doen.

Supermarktketen Colruyt gaat in de Democratische Republiek Congo meer dan twaalf miljoen bomen aanplanten. Met de actie wil Colruyt zijn uitstoot van broeikasgassen compenseren. Colruyt wil tegen eind dit decennium een opvangcapaciteit van 120.000 koolstofdioxide hebben. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van het bedrijf – De logistieke groep Kuehne+Nagel wil volgend jaar zijn vestiging in Nijvel in Waals-Brabant sluiten. Dat heeft de onderneming gemeld. Het concern wil de activiteiten naar Kampenhout en Kontich overhevelen. In Nijvel zouden ruim vijfhonderd banen verdwijnen – Het bedrijf Cowboy, fabrikant van elektrische fietsen, gaat zijn activiteiten naar de Verenigde Staten uitbreiden. Volgens het bedrijf biedt de Amerikaanse markt vele mogelijkheden. Daarnaast worden ook activiteiten opgestart in Zweden en Denemarken.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 25 september 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 24 september 2021

Posted by managing21 on 24th september 2021

De Vietnamese autobouwer VinFast wil zijn aanwezigheid op de Europese markt verder uitbreiden. Dat hebben woordvoerders van de constructeur gemeld. Het bedrijf mikt in Europa in eerste instantie op een verkoop in Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar zou ook een aantal andere markten op het continent kunnen viseren. Het bedrijf wil midden volgend jaar twee elektrische wagens, ontworpen door de Italiaanse designer Pininfarina, in Vietnam, Noord-Europa en Europa lanceren. Maar het jaar daarop zou volgens VinFast ook een uitbreiding kunnen volgen naar Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. VinFast bracht twee jaar geleden zijn eerste wagen, aangedreven door een verbrandingsmotor, op de markt. Daarmee werd VinFast, onderdeel van de holding Vingroup, de eerste autocontracteur van Vietnam. Vorig jaar werd een verkoop van 30.000 wagens geboekt.

Over drie jaar moeten in Europa alle elektronische toestellen met slechts één universele lader kunnen worden opgeladen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Momenteel zijn er nog drie laders op de markt. Tien jaar geleden was er nog sprake van dertig verschillende opladers voor mobiele telefoons – Het Canadese technologiebedrijf Blackberry boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 175 miljoen dollar, tegenover 259 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep daarbij van 23 miljoen dollar naar 144 miljoen dollar verder op – Eind dit decennium zullen autobestuurders bij de Zweedse constructeur Volvo Cars niet langer een nieuwe wagen met een lederen interieur kunnen vinden. Dat heeft Stuart Templar, directeur duurzaamheid van Volvo Cars gezegd. Het bedrijf wil gebruik maken van Nordico, gerecycleerd materiaal.

Het technologiebedrijf Facebook heeft het vertrek van technisch directeur Mike Schroepfer (46) aangekondigd. Schroepfer werkte dertien jaar voor Facebook, maar zou meer tijd aan zijn familie en filantropie willen besteden. Hij zal worden opgevolgd door Andrew Bosworth, die ook al vijftien jaar bij Facebook is dienst is – In de Verenigde Staten is het bedrijf BK Medical door Altaris Capital verkocht aan General Electric. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,45 miljard dollar. De overname moet GE Healthcare helpen om zijn activiteiten op het gebied van ultrasound verder uit te breiden – In Zweden heeft Cary Group een notering aan de Stockholmsbörsen gekregen. De onderneming is in Zweden en Denemarken de eigenaar van Ryds Bilglas, hersteller van autoruiten. De waarde van Cary Group wordt geraamd op een bedrag van 9,2 miljard Zweedse kroon.

De Duitse autobouwer Volkswagen kan niet aanvoeren dat zijn misleidende uitstootsoftware werd geïntroduceerd om motorschade te voorkomen. Dat heeft Athanasios Rantos, advocaat-generaal bij Europees Hof van Justitie in een advies dat door een Oostenrijkse rechter was gevraagd – Consulent Accenture heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind augustus werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 50,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar wordt opnieuw een groei tussen 12 procent en 15 procent in het vooruitzicht gesteld – De Amerikaanse groothandel Costco Wholesale realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 62,7 miljard dollar, tegenover bijna 53,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van 1,39 miljard dollar naar 1,67 miljard dollar.

De Nederlandse winkelketen Hema trekt zich uit de Spaanse markt terug. In de loop van volgend jaar zullen de zes Spaanse winkels van de groep worden gesloten. Hema wil zich op zijn kernmarkten, de Benelux en Frankrijk, concentreren. Eerder kondigde Hema ook al zijn vertrek uit het Verenigd Koninkrijk terug – De Amerikaanse groep Nike, fabrikant van sportkleding, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar, tegenover 10,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 23 procent naar 1,9 miljard dollar – De Nederlandse keten Beter Bed wil een grotere nadruk leggen op zijn online activiteiten. Dat heeft het bedrijf gemeld. Over vier jaar wil Beter Bed een online omzet van minstens 100 miljoen euro realiseren. Daarvoor richt het bedrijf de afzonderlijke digitale divisie Lunext op.

Vlaanderen wil volgend jaar ruim 11.000 laadpunten voor elektrische auto’s installeren. Daarmee zal het netwerk Vlaamse laadpunten een verdrievoudiging kennen. Dat heeft Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit, gezegd. Midden dit decennium moet Vlaanderen over 35.000 laadpalen beschikken – Energieleverancier Energy2Business uit Luik heeft de boeken neergelegd. Het bedrijf ging ten onder aan de hoge prijzen die voor gas en elektriciteit moesten worden betaald. Energy2Business had in Wallonië en Brussel samen iets meer dan 3.000 bedrijfsklanten – Het Turkse conglomeraat Ciner wil in Lommel een glasfabriek bouwen. De investering past in het kader van het streven van Ciner om zijn aanwezigheid op de Europese markt verder te versterken. De fabriek in Lommel zou mogelijk vijfhonderd arbeidsplaatsen kunnen opleveren.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 24 september 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 23 september 2021

Posted by managing21 on 23rd september 2021

De technologiegroep Google koestert plannen om het kantorencomplex St. John’s Terminal in New York aan te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Het kantorencomplex, gelegen in Manhattan, zou over twee jaar in gebruik moeten worden en moet een aanvulling worden van de site die Google momenteel aan Hudson Square in New York in gebruik heeft. Het bedrijf, dat over grote cashreserves beschikt, wil met de transactie profiteren van de lage prijzen die momenteel op de kantorenmarkt in de Verenigde Staten worden opgetekend. Google volgt daarmee het voorbeeld van andere grote technologiebedrijven. Amazon kocht vorig jaar het complex Lord & Taylor aan Fifth Avenue in New York voor een bedrag van 978 miljoen dollar. Andere sectoren, zoals de financiële wereld, proberen daarentegen vastgoed te verkopen.

De Chinese vastgoedgroep Evergrande heeft met zijn crediteuren een akkoord over de afbetaling van een schuld van 232 miljoen yuan (30,7 miljoen euro). Daarmee heeft de groep een faillissement voorlopig kunnen vermijden. De problemen zijn echter niet achter de rug. De volgende dagen moeten opnieuw leningen worden afbetaald – In Europa lopen banken in Griekenland, Portugal en Spanje de grootste risico’s om door de impact van de klimaatverandering zwaar te worden geraakt. Dat staat in een rapport van de Europese Centrale Bank over 1.600 banken uit de eurozone – De Verenigde Staten hebben het voorbije jaar meer energie geëxporteerd dan ingevoerd. Er kon een overschot van 27 miljard dollar worden gemeld. Dat was vooral te danken aan de uitvoer van aardgas. De Verenigde Staten waren minstens vijfenveertig jaar een netto invoerder van energie.

De bevolking van Litouwen wordt aangeraden om Chinese smartphones weg te gooien. Een onderzoek van het Litouwse ministerie van defensie wees immers uit dat de telefoons van de Chinese technologiegroep Xiaomi software zou bevatten om een aantal kritische boodschappen te censureren – De Verenigde Staten en Frankrijk gaan overleg plegen voor een oplossing van de problemen die tussen beide landen zijn ontstaan over de verkoop van duikboten aan Australië. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse collega Emmanuel Macron afgesproken – Netflix heeft een overeenkomst gesloten met The Roald Dahl Story Company. De streamingdienst verwerft door de transactie de rechten op alle boeken van de Britse schrijver. Die zal de streamingdienst gebruiken voor de productie van nieuwe films, televisiereeksen, games en theatershows.

Het Duitse bedrijf HomeToGo, een online aanbieder van toeristische accommodaties, heeft een notering op de beurs van Frankfurt gekregen. Dat gebeurde door een fusie met het blancocheque-bedrijf Lakestar Spac, een fonds van ondernemer Klaus Hommels. De waarde van HomeToGo wordt geraamd op 1,2 miljard euro – Filmster en activist Leonardo DiCaprio investeert in Mosa Meat, een Nederlandse producent van kweekvlees. Dat heeft het bedrijf gemeld. Mosa Meat werd vijf jaar geleden opgericht als een spinoff van de Universiteit Maastricht en produceert rundvlees in een bioreactor – In Zwitserland heeft de farmagroep Novartis heeft het bedrijf Arctos Medical, gespecialiseerd in gentherapie, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Arctos Medical ontwikkelt behandelingen die patiënten met zwaar gezichtsverlies moeten helpen.

Het Franse bedrijf Calyxia, producent van alternatieve producten voor de klassieke microcapsules in plastic, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de verdere expansie van het bedrijf – Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global heeft dochterbedrijf UPC Poland verkocht aan Play, een Poolse divisie van de Franse groep Iliad. De waarde van UPC Poland wordt geraamd op een bedrag van 1,53 miljard euro – In Brazilië zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van JPMorgan Chase. Er zouden aanwijzingen zijn dat de financiële groep betrokken zou zijn bij het omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. De speurders zouden zich onder meer baseren op een getuigenis van Rodrigo Berkowitz, een voormalig trader van Petrobras.

Het softwarebedrijf Itineris uit Gent overweegt een introductie op de beurs. Maar ook een verkoop aan een overnemer wordt niet uitgesloten. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Itineris is grotendeels in handen van Edgard Vermeersch, die het bedrijf achttien jaar geleden oprichtte – Het onderzoek naar Donesta, een middel tegen opvliegers tijdens de menopauze, heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen. Dat heeft het Luikse farmabedrijf Mithra, ontwikkelaar van Donesta, meegedeeld. Het middel wordt getest op 2.200 vrouwen tussen veertig en vijfenzestig jaar – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia koestert interesse om zijn vloot van zijn huidige thuisbasis Schiphol naar Brussels Airport over te brengen. Dat heeft Marcel de Nooijer, chief executive van Transavia, bevestigd. Transavia heeft een vloot van 44 vliegtuigen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 23 september 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 22 september 2021

Posted by managing21 on 22nd september 2021

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met luchtvaartmaatschappij Air New Zealand rond de mogelijke inzet van vliegtuigen op waterstof voor binnenlandse vluchten over een beperkte afstand. Air New Zealand zal daarbij bekijken op welke manier waterstof op zijn netwerk, operaties en infrastructuur zou kunnen hebben. Greg Foran, chief executive van Air New Zealand, zegt dat de studie meer informatie moet verstrekken voor eventuele keuzes tussen waterstof en elektriciteit, die elk als potentiële opties voor vliegtuigreizen op kortere afstanden worden bestempeld. Op langere afstanden zou dan beroep gedaan worden op duurzame brandstoffen. Airbus bekijkt momenteel drie verschillende potentiële concepten voor de productie van waterstof-vliegtuigen, die midden volgend decennium hun debuut zouden kunnen maken.

De Franse drankengroep Pernod Ricard neemt The Whisky Exchange, een online drankenhandel van de Britse familiale groep Singh over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Pernod Ricard wil met de overname zijn positie op de online drankenmarkt verder versterken – Het olieconcern Shell gaat op zijn site in Pernis (Rotterdam) een fabriek voor de aanmaak van biobrandstoffen bouwen. De fabriek krijgt een capaciteit van 820.000 ton. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De productie zou de uitstoot van 2,8 miljoen ton koolstofdioxide kunnen helpen vermijden – Het muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft bij zijn notering op de beurs van Amsterdam een waarde van 46 miljard euro laten optekenen. De Franse groep Vivendi bracht een belang van 60 procent in het label naar de beurs en blijft zelf nog voor 10 procent eigenaar.

Een enkele dosis van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson biedt een sterke en langdurige bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden. Dat blijkt volgens het bedrijf uit nieuwe tests die met het vaccin werden uitgevoerd. Een derde dosis zou een verder verhoogde bescherming bieden – De Amerikaanse pakketbezorger Fedex realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 22 miljard dollar, tegenover 19,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 1,25 miljard dollar naar 1,11 miljard dollar – Het taxibedrijf Uber Technologies zal tijdens het derde kwartaal van dit jaar winstgevend worden. Die mijlpaal wordt eerder bereikt dat vooraf werd verwacht. Dat heeft Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, gezegd. In juli en augustus werd al een breakeven gerealiseerd.

Het Amerikaanse gokbedrijf Draftkings heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Britse sectorgenoot Entain. Dat heeft Entain bevestigd. Entain zegt het bod te zullen bestuderen. Financiële details over het voorstel werden niet meegedeeld, maar gewag wordt gemaakt van een bedrag van 20 miljard dollar – De Amerikaanse woningbouwer Lennar realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,94 miljard dollar. Dat betekende een toename met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 111 procent tot 1,41 miljard dollar – De Noorse bulkrederij Western Bulk Chartering heeft met zijn introductie op de beurs Euronext Oslo een bedrag van 130 miljoen kronen opgehaald. De waarde van de rederij, die over een vloot van ongeveer 120 schepen beschikt, wordt nu geraamd op 1,01 miljard kronen (98,4 miljoen euro).

De Japanse Mitsubishi Financial Group verkoopt zijn Amerikaanse retailbank Union Bank aan de US Bancorp. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar. US Bancorp wil door de overname zijn aanwezigheid aan de Amerikaanse westkust verder versterken – De Amerikaanse groep Adobe Systems, fabrikant van software, boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 3,94 miljard dollar, tegenover 3,23 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 955 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar – De Duitse milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe heeft de Duitse autobouwers BMW en Mercedes-Benz voor de rechter gedaagd. De milieugroep eist dat de autobouwers tegen eind dit decennium stoppen met de productie en verkoop van verbrandingsmotoren. De klacht is de eerste actie van de groep tegen de Duitse autosector.

De Belgische handtassenfabrikant Delvaux zal opnieuw door de Fransman Jean-Marc Loubier worden geleid. Dat heeft het Zwitserse luxeconcern Richemont, dat Delvaux eerder dit jaar heeft overgenomen, gemeld. Loubier stond eerder al aan het hoofd van Delvaux, maar vertrok twee jaar geleden – Het energieconcern Engie Electrabel brengt zijn Nuclear Investment Fund van Luxemburg naar Brussel. De activa worden ondergebracht bij het Belgische Nuclear Liabilities Fund (BNLF) en moeten door gediversifieerde beleggingen voldoende rendement creëren om de volgende decennia het beheer van het kernafval te financieren – Reisorganisator TUI zal in de toekomst zijn vloot vliegtuigen, die uit een honderdtal toestellen bestaat, op luchthaven Brussels Airport in Zaventem laten onderhouden. Daarvoor zullen enkele tientallen ingenieurs en technici worden aangeworven.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 22 september 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 21 september 2021

Posted by managing21 on 21st september 2021

In Roemenië zijn twee journalisten en een milieuactivist door een groep van twintig individuen aangevallen en mishandeld terwijl ze een documentaire filmden over illegale ontbossing in het land. Dat heeft de milieubeweging Greenpeace gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de uitrusting en de opnames van de journalisten werden vernield. De Roemeense autoriteiten hebben de aanval veroordeeld en vragen dat het aan het gerechtelijk onderzoek naar de feiten grote aandacht zou worden besteed. Milieuverenigingen waarschuwen dat de illegale ontbossing in Roemenië toeneemt. Daarbij moeten volgens hen ook in toenemende mate aanvallen tegen journalisten en activisten worden opgemerkt. De Europese Commissie is vorig jaar tegen Roemenië een juridische procedure gestart omdat het land onvoldoende zou doen om de illegale bosontginning te stoppen.

De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash gaat in een groot aantal Amerikaanse staten, Canada en Australië voortaan ook bier, wijn en sterke drank bezorgen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De dranken kunnen besteld worden bij restaurants, supermarkten en slijterijen. Het nieuwe aanbod zou meer dan 100 miljoen klanten bereiken – Het cryptoplatform Coinbase ziet af van zijn plannen om een eigen digitaal leenproduct op de markt te brengen. Daarmee geeft Coinbase toe aan de druk van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), die met eventuele juridische stappen dreigde – De coronatest Covistix van Sorrento Therapeutics levert goede resultaten op. Dat blijkt uit een studie van het Mexicaanse Inmegen Institute. Covistix zou betere resultaten opleveren dan de snelle antigeentesten van Panbio die in het algemeen worden gebruikt.

Polen moet de Europese Commissie een dagelijkse dwangsom van 500.000 euro betalen omdat het land weigert de bruinkoolmijn van Turow te sluiten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist in een klacht van buurland Tsjechië. Polen wil de mijn echter niet sluiten omdat de energiezekerheid van het land in het gedrang zou kolen – Twitter heeft een schikking getroffen van 809,5 miljoen dollar in een klacht wegens misleiding zes jaar geleden. Beleggers zeggen te zijn misleid over het aantal gebruikers. Ondanks de schikking houdt Twitter vol rechtmatig te hebben gehandeld – De Chinese autofabrikant Li Auto verwacht het derde kwartaal van dit jaar 24.500 elektrische wagens te verkopen. Die raming ligt tussen vijfhonderd en vijftienhonderd exemplaren lager dan eerdere vooruitzichten. Het bedrijf wijst daarbij naar het tekort aan computerchips. 

Het energiebedrijf Plug Power wil de grootste duurzame waterstoffabriek aan de Amerikaanse westkust laten bouwen. Gestreefd wordt naar een productie van 30 ton vloeibare waterstof per dag. De fabriek moet over drie jaar operationeel zijn. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De Duitse supermarktketen Aldi voert in Londen een test uit met een supermarkt zonder kassa’s. Klanten hebben voor hun aankopen enkel een applicatie nodig die registreert welke goederen worden gekocht. Na het verlaten van de winkel wordt er automatisch afgerekend – Het Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft goede resultaten kunnen melden bij tests met Enhertu, een potentieel middel tegen borstkanker. De overlevingskansen zouden gevoelig stijgen. Het middel zou veel beter werken dat Kadcyla, dat momenteel als standaard behandeling wordt ingezet.

Het energieconcern Equinor en zijn partners hebben toestemming gekregen om de export van de offshore aardgasvelden Oseberg en Troll voor de kust van Noorwegen volgend jaar telkens met 1 miljard kubieke meter te verhogen. Dat moet de bevoorrading van de Europese markt garanderen – Shell heeft bezittingen ter waarde van 9,5 miljard dollar in het Permian Basin in de Verenigde Staten aan sectorgenoot ConocoPhilips verkocht. Shell heeft in het Permian Basin een productie van ongeveer 175.000 vaten olie per dag. Shell kreeg negen jaar geleden de rechten op het gebied – Het Franse beursplatform OVHcloud wil met een introductie op de beurs van Parijs een bedrag van 400 miljoen euro ophalen. De familie Klaba, oprichter van het platform, blijft wel hoofdaandeelhouder. Met de nieuwe middelen wil het platform zijn marktpositie verder versterken.

Smartfin Capital, het fonds rond de fintechpionier Jurgen Ingels, investeert 15 miljoen euro in de Nederlandse groep Recharge, een platform voor prepaidbetalingen. Smartfin Capital rekent erop dat het Nederlandse bedrijf binnen twee tot drie jaar een waarde van meer dan 1 miljard dollar hebben – De vastgoedgroep Cofinimmo gaat in Spanje drie nieuwe woonzorgcentra bouwen. Met de investering is een bedrag gemoeid van 34 miljoen euro. De sites, die 437 bedden omvatten, zijn doorverhuurd aan de Spaanse groep Amavir – De vastgoedgroepen Leasinvest Real Estate en Extens, die beiden de holding Ackermans & van Haaren als aandeelhouder hebben, smelten samen tot het nieuwe bedrijf Nextensa. De fusiegroep beschikt over een investeringsportefeuille van ongeveer 280 miljoen euro. De samensmelting werd eerder dit jaar aangekondigd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 21 september 2021