managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for september, 2007

Soap bedreiging voor energievoorziening

Posted by managing21 on 28th september 2007

De Braziliaanse bevolking is gek van soaps. Dat heeft bij de Braziliaanse energieleveranciers de alarmbellen doen rinkelen. Indien er niet tijdig geanticipeerd wordt, zou één van die soaps volgens woordvoerders van een aantal Braziliaanse energieleveranciers immers voor een dergelijk energieverbruik kunnen zorgen dat het elektriciteitsnet overbelast zou raken en daardoor het hele land zonder elektriciteit zou kunnen zetten.

De Braziliaanse televisieproducent TV Globo zegt dat de ontknoping van de telenovela ‘Tropical Paradise’ 90 procent van alle Braziliaanse huisgezinnen aan de beeldbuis kluistert. Dat zorgt voor problemen bij de Braziliaanse elektriciteitsleveranciers. Ze vrezen vooral een gigantische stijging in het elektriciteitsverbruik onmiddellijk na het einde van het populaire programma.

“Wanneer de laatste aflevering is afgelopen, zullen al die miljoenen kijkers uit hun zetel opstaan, de verlichting in de woonkamer aanzetten, naar de koelkast lopen om een biertje te drinken of een maaltijd in de microgolfoven zetten,” aldus een woordvoerder van een elektriciteitsmaatschappij tegenover het persbureau Associated Press. “Daarvoor zal een enorme hoeveelheid elektriciteit nodig zijn.”

In Brazilië wordt de elektriciteitscapaciteit meestal opgedreven bij uitzendingen van voetbalwedstrijden. Telenovelas zijn in Brazilië echter bijzonder populair. De verhaallijnen halen er dikwijls de frontpagina’s van de kranten en de acteurs zijn gegeerde onderwerpen voor roddelbladen en straatgesprekken.

Posted in energie, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Soap bedreiging voor energievoorziening

Latijns-Amerika heeft 1.700 vliegtuigen nodig

Posted by managing21 on 28th september 2007

De volgende twintig jaar zal Latijns-Amerika meer dan 1.700 nieuwe vliegtuigen nodig hebben. Dat betekent een markt van 120 miljard dollar en daarmee bijzonder aantrekkelijk voor de luchtvaartindustrie. Dat zegt de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing. Voorspeld wordt dat de groei op de Latijns-Amerikaanse luchtvaartmarkt alleen zal moeten onderdoen voor de evoluties in China.

Ook in Latijns-Amerika zal het luchtvervoer volgens Boeing veel aan populariteit winnen. De Amerikaanse vliegtuigbouwen voorspelt dat het luchtvaartverkeer in de volgende twee decennia met 6,6 procent per jaar zal toenemen. Daarmee moet de regio alleen China laten voorgaan. Eerder dit jaar voorspelde dat de luchtvaartmaatschappijen tegen 2026 wereldwijd 2,8 triljoen dollar zal besteden aan nieuwe toestellen.

“Latijns-Amerika wordt door de vliegtuigconstructeurs beschouwd als een bijzonder attractieve markt,” aldus BBC News. “Dat is onder meer te wijten aan de relatief grote afstanden tussen de grote steden, de armzalige toestand van de bestaande verkeersinfrastructuur en een groeiend aantal mensen dat zich dankzij een hogere levensstandaard steeds meer een vliegtuigreis zal kunnen verloorloven.”

Tegen 2026 zal de vloot van de Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen volgens Boeing bestaan uit 2.420 vliegtuigen. Tachtig procent van de orders zullen gaan naar traditionele lijnvliegtuigen,” aldus Boeing. “Grotere toestellen, zoals de Boeing 747 en de Airbus A380 zullen echter minder dan één procent van alle bestellingen uitmaken.”

Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Latijns-Amerika heeft 1.700 vliegtuigen nodig

Zonne-energie beleeft grotere hoogdagen dan computer

Posted by managing21 on 28th september 2007

Zodra zonne-energie geld oplevert voor consumenten is het hek van de dam. Dat zegt Gosse Boxhoorn, directeur van de Nederlandse zonnecellenfabrikant Swolland Solar uit Heerlen. Op het ogenblik dat zonne-energie concurrerend wordt met het gewone net, zal de consument volgens hem kiezen voor een eigen installatie, want die zal hem volgens Boxhoorn op termijn geld opleveren.

“Volgens de beleggingsadviseur Clean Edge zullen de wereldwijde investeringen in zonne-energie tegen 2016 groeien naar 69 miljard dollar,” aldus het magazine Energie Plus. “Op dit ogenblik is dat 16 miljard dollar. Dat is een snellere groei dan de computersector beleefde tijdens zijn hoogdagen.” Boxhoorn noemt deze prognoses geloofwaardig en heeft het zelfs over een groei tot 200 miljard dollar.

Met het cijfer van Boxhoorn zou de mondiale markt voor zonne-energie na groter worden dan de sector voor consumentenelektronica. “De prijzen voor traditionele vormen van energie blijven stijgen, terwijl de kostprijs van zonne-energie daalt,” voert hij aan. “Over tien jaar zal zonne-energie concurrerend zijn met het gewone net. Consumenten kunnen dan kiezen voor een energiebedrijf of voor een eigen installatie die hen op termijn geld oplevert.”

De keuze zal volgens Boxhoorn dan snel gemaakt zijn, zeker wanneer het gaat om nieuwbouwprojecten. Op dit ogenblik bedraagt de mondiale productiecapaciteit voor zonnecellen 2,4 gigawatt per jaar. In 2010 zou dat stijgen tot minstens 7 gigawatt per jaar. Er wordt zelfs gewag gemaakt van 15 gigawatt per jaar.

Posted in energie | Reacties uitgeschakeld voor Zonne-energie beleeft grotere hoogdagen dan computer

Retail laat e-mailkansen liggen

Posted by managing21 on 28th september 2007

Marketeers maken niet optimaal gebruik van alle mogelijkheden die e-mail biedt, heowel dit juist één van de belangrijkste kanalen is voor klantenbinding. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Silverpop. Men slaagt er volgens de onderzoekers onvoldoende in om via e-mail klanten aan te trekken of meer gegevens te verzamelen.

Silvertop stelt dat marketeers nog steeds onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden die ter beschikking zijn, ondanks het feit dat e-mail een goed kanaal is voor klantenbinding. “Tevens blijken marketeers het moeilijk te vinden om het aantal abonnees op de nieuwsbrieven te laten groeien,” aldus Silvertop. De onderzoekers zagen echter dat heel veel retailers daarvoor niet eens een registratiebox of link op de homepage zetten.”

De onderzoekers stellen dat twee jaar geleden 37 procent van de retailers alleen maar een e-mailadres vroegen. Daarnaast vroeg 40 procent ook om een naam en postadres, terwijl 24 procent ook een telefoonnummer, demografische informatie en info over hobby’s verlangde. Opmerkelijk is dat op dit ogenblik liefst 61 procent van alle retailers alleen maar een e-mailadres vraagt.

“De gevoerde promoties blijven echter hetzelfde,” aldus het magazine DMNews. “Drie op tien retailers werkt met prijskortingen, terwijl 11 procent een gratis of goedkope levering aan huis aanbiedt.” Wel zijn de opzegmogelijkheden verbeterd. Op dit ogenblik voorziet zes op tien retailers daarvoor een speciaal webformulier. Dat is volgens de onderzoekers dubbel zoveel als twee jaar geleden.

Posted in internet, retail | Reacties uitgeschakeld voor Retail laat e-mailkansen liggen

Bedrijven rationeler in virtuele wereld

Posted by managing21 on 28th september 2007

Bedrijven gaan steeds pragmatischer om met virtuele werelden. Dat zegt het Nederlandse Platform voor de Informatiesamenwerking (EPN), een stichting die onderzoek doet naar de invloed van informatica op de samenleving. EPN stelt dat de hype rond virtuele werelden zoals Second Life voorbije is en dat meteen ook de fase van het experimenteren achter de rug blijkt te zijn.

“Het voorbijgaan van de hype, geeft ruimte voor een meer genuanceerde benadering van virtuele werelden,” aldus EPN. “Het is toe te juichen dat bedrijven en instellingen vanuit een eerste enigszins ongerichte experimenteerfase in toenemende mate serieuze onderzoeken en projecten opzetten. Dat doen deze partijen om de zakelijke en communicatieve mogelijkheden van virtuele werelden te ontdekken en toe te passen.”

Second Life is nog altijd één van de speerpunten van de virtuele wereld. Toen Linden Labs, het bedrijf achter Second Life, gewag maakte van miljoenen gebruikers, begonnen ook bedrijven en instellingen daarin mogelijkheden te zien. Maar het grootste gedeelte van de initiatieven bleek niet aan te slaan bij de bezoekers. Ook bleken er veel minder actieve bezoekers te zijn dan geregistreerde gebruikers.

Posted in internet, management | Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven rationeler in virtuele wereld

Hoogopgeleide kiest voor alternatieve nieuwssite

Posted by managing21 on 28th september 2007

Hoogopgeleiden ruilen krantensites in voor typisch online nieuwssites. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Esther de Waal, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast stelt de onderzoekster dat webversies van kranten minder bijdragen aan het bewustzijn van lezers dan papieren kranten. Die conclusie noemt ze zorgwekkend, aangezien krantensites als alternatief voor papieren versies worden beschouwd.

“Consumenten die zowel de papieren krant als de digitale versie bekijken, halen volgens onderzoekers van het bureau TNS Nipo meer beleving uit hun krant,” aldus het magazine Adformatie. “Lezers die zowel de krant als de website bekijken, zijn volgens onderzoekers enthousiaster over de papieren krant en praten daar meer over. Dat gaat ook op voor de reclames in de krant.

De papieren krant wordt volgens TNS Nipo vooral gelezen voor achtergrondinformatie, terwijl de websites overwegend worden gelezen om op de hoogte te blijven van het meest actuele nieuws. Esther de Waal, onderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, meent dat webversies van kranten minder bijdragen aan het bewustzijn van lezers dan papieren kranten. Verder stelt ze dat de scores in beleving van dagbladsites nauwelijks afwijken van andere nieuwssites.

Posted in internet, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Hoogopgeleide kiest voor alternatieve nieuwssite

Spyker wordt elektronicaverkoper

Posted by managing21 on 28th september 2007

De Nederlandse autoconstructeur Spyker treedt in de voetsporen van prestigieuze merken zoals Ferrari en Porsche. De Nederlandse bouwer van luxewagens wil zijn naam aan een reeks elektronicaproducten verlenen. Dat is opmerkelijk nieuws, want Spyker heeft het de voorbije maanden bijzonder moeilijk. Het was zelfs verplicht zijn Formule Eén-renstel te koop te zetten, maar ook dat lijkt op problemen te stuiten.

“Spyker verleent in navolging van merken als Porsche en Ferrari zijn naam uit aan elektronicaproducten,” meldt het magazine Zibb. “Nu de verkoop van sportwagens wat tegenzit, is merchandising natuurlijk ook mooie bron van inkomsten voor de veelgeplaagde Nederlandse sportwagenbouwer. De nieuwe lijn krijgt de naam Connect4Spyker en omvat drie telefoons, drie MP3-spelers, twee draagbare videospelers en twee USB-geheugensticks.

De artikelen krijgen een Spyker-designkenmerk als omhulsel van geborsteld aluminium en Spyker-inscripties. De Spyker-videospeler moet 249 euro kosten, terwijl voor een telefoon 299 euro moet betaald worden. De geheugensticks kosten 49 euro. Maar inmiddels blijkt de Nederlandse autoconstructuur in moeilijke papieren zitten. De verkoop van het Formule Eén-team moest de groep redden, maar staat onder zware druk.

Friesland Bank, dat de meeste merknamen van Spyker in onderpand heeft en de autofabriek voor ruim 5 miljoen euro aan leningen verstrekte, zou dat krediet nu terugeisen. De bank heeft angst dat de verkoop van het raceteam Spyker zal achterlaten met een klein, verlieslatend autofabriekje met een imagoprobleem en als schuldeiser niet meer aan zijn geld zou kunnen komen.

Onlangs raakte bekend dat het Spyker-raceteam zou worden overgenomen door de Nederlandse familie Mol en de Indische industrieel Vijay Mallya. Met de verkoop zou een bedrag gemoeid zijn van 88 miljoen euro. Maar die transactie komt nu op de helling te staan. Het wordt niet uitgesloten geacht dat Spyker uitstel van betaling zal moeten vragen om een doorstart te kunnen realiseren.

Posted in automotive, sport | Reacties uitgeschakeld voor Spyker wordt elektronicaverkoper

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 28th september 2007

De Nederlandse computerbouwer Tulip gaat een openbaar bod uitbrengen op het Amerikaanse technologiebedrijf Commodore. Met het bod zou een bedrag van 57,3 miljoen euro gemoeid zijn. De operatie is opvallend omdat Tulip tussen 1997 en eind 2004 het merk Commodore al in handen had. Het merk was één van de restanten van de Amerikaanse groep, die in 1994 failliet werd verklaard. Commodore werd de voorbije jaren nieuw leven ingeblazen, maar deze keer als fabrikant van geavanceerde multimediatoestellen en als uitbater van een muziekdienst op het internet. Het Amerikaanse bedrijf werd in de jaren vijftig opgericht door een Poolse immigrant als een bouwer van schrijfmachines. In 1977 fabriceerde Commodore de Personal Electronic Transactor, één van de allereerste personal computers ter wereld: de Personal Electronic Transactor.

Door de politieke crisis in Myanmar komt de Franse oliegroep Total, de grootste westerse investeerder in het land, opnieuw onder vuur. De oliegroep leidde in de jaren negentig een omstreden aardgasontwinningsproject dat bijna één miljard euro kostte. Total is echter ook nu niet van plan zich uit het land terug te trekken. Total is één van de weinige westerse bedrijven die de voorbije decennia niet gezwicht is voor druk van pressiegroepen. Hevig protest tegen het omstreden beleid door een militaire dictatuur deed Amerikaanse en Europese multinationals Myanmar verlaten. Total geeft toe dat zijn aanwezigheid in Myanmar controverses uitlokt, maar voegt er aan toe dat de voorraden olie en aardgas in de wereld nu eenmaal niet noodzakelijk gelegen zijn in democratieën. Vier Birmanen hebben in België een klacht ingediend tegen Total, die steun zou hebben verleend aan de Birmaanse junta.

In Kazachstan zijn contracten met buitenlandse investeerders niet meer heilig. Het Kazakse parlement heeft een wet aangenomen die de overheid toestaat om contracten met buitenlandse bedrijven te veranderen of te annuleren. Het gaat om een aanpassing van de wet op grondstoffen. De aanpassing volgt op een conflict tussen Kazachstan en een consortium van buitenlandse ondernemingen dat tot voor kort de ontwikkeling van het olieveld Kashagan verzorgde. In augustus schortte de regering van president Noersoeltan Nazarbajev alle activiteiten rond Kashagan op, omdat het consortium onder leiding van het Italiaanse bedrijf ENI de milieuwetgeving zou hebben overtreden en verantwoordelijk zou zijn voor ernstige vertraging van het werk. Kazachstan liet ook weten een groter deel van de opbrengsten van Kashagan te willen opstrijken.

De Europese Commissie bereidt een unieke rechtszaak voor tegen Polen, omdat het land weigert de kabeljauwvangst in de Oostzee te stoppen. Poolse vissers zijn al ver over de vangstlimiet heen. Polen weigerde de vangst te staken, waarna de Europese Commissie zelf een vangstverbod oplegde. Desondanks varen nog steeds Poolse vissers uit om de schaarse kabeljauw in de Oostzee te vangen. De Poolse regering weigert de vissers zelfs maar te bestraffen. Europees Commissaris voor visserij Joe Borg waarschuwt Poolse vissers dat ze in 2008 wellicht geheel aan de kant moeten blijven. Hij zal de overschrijding van de vangstquota in 2007 aftrekken van de limieten voor volgend jaar. Als Polen bereid is de vangstcontrole te verbeteren, kan volgens de Europese Commissie eventueel besproken worden om de korting te spreiden over enkele jaren.

De de toename van het aantal dikke kinderen tegen te gaan, heeft de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Kaiser Permanente een online game gelanceerd waarin kinderen leren welk voedsel goed voor ze is. Na twintig minuten worden de kinderen automatisch uit de game gegooid. Ze kunnen pas zestig minuten later weer de game opstarten. De game ‘The Incredible Adventures of the Amazing Food Detective’ moet kinderen tussen de negen en tien jaar leren hoe ze gezond kunnen eten en fit kunnen blijven. In tegenstelling tot andere online games die proberen om de kinderen zo lang mogelijk achter de computer te houden, spoort de Food Detective kinderen echter aan om naar buiten te gaan en te bewegen. Het heeft volgens de organisatie geen zin met de vinger te wijzen en kinderen vertellen dat ze groenten moeten eten, maar wel moet men de omgeving en de boodschap veranderen.

Voor de eerste keer plaatst British Airways een order van vliegtuigen voor de lange afstand bij Airbus. Het gaat om twaalf toestellen van de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Daarnaast bestelde de maatschappij ook 24 exemplaren van de Boeing B787. De orders hebben een cataloguswaarde van 5,8 miljard euro. Tot nu toe vloog de Britse maatschappij uitsluitend met Boeing-toestellen. De Airbus A320 voor de korte en middellange afstand maakt al wel enige tijd deel uit van de vloot van British Airways. Daarnaast heeft British Airways nog een optie genomen op nog eens zeven A380-modellen en zestien B787-exemplaren. Het order is bedoeld om de bestaande langeafstandsvloot grotendeels te vervangen en uit te breiden. Onder meer de beroemde B747-jumbo wordt afgeschreven. De Britse motorenbouwer Rolls-Royce mag alle motoren leveren.

Een intern onderzoek bij de Duitse industriereus Siemens heeft geleid tot een veel hoger bedrag aan verdachte geldtransacties dan tot nu toe was vooropgesteld. In totaal zou het nu gaan om een bedrag van 1,6 miljard euro. Siemens maakte eerder gewag van 420 miljoen euro. Het onderzoek door het Amerikaanse advocatenkantoor Debevoise & Plimpton kwam er nadat eind vorig jaar een grootscheepse fraudezaak was losgebarsten in de telecomdivisie van Siemens. Managers van die divisie bleken in een reeks landen smeergeld te hebben betaald om contracten binnen te halen. De zaak leidde tot het vertrek van een aantal toplui, onder wie gedelegeerd bestuurder Klaus Kleinfeld en voorzitter Heinrich von Pierer. De bijkomende verdachte geldstromen zijn niet noodzakelijk smeergeldbetalingen. Het gaat volgens Reuters om onduidelijkheden rond overschrijvingen en contante betalingen.

T-Mobile, het gsm-filiaal van Deutsche Telekom, heeft voor 1,3 miljard euro een akkoord over de overname van Orange Nederland. Orange is een dochter van France Telecom. De operatie zou voor de Duitse groep tot omvangrijke synergieën moeten leiden, aldus de Duitse krant. T-Mobile wordt met de overname van Orange de nummer twee op de Nederlandse gsm-markt. Die wordt gedomineerd door KPN. De Europese Commissie gaf eind augustus al haar goedkeuring voor de overname. De Fransen en Duitsers zijn al sinds juni aan het onderhandelen over het Nederlandse dossier. T-Mobile is op overnamejacht in het buitenland. Pas enkele dagen geleden maakte het bedrijf bekend dat het SunCom Wireless in de VS heeft overgenomen voor 1,72 miljard euro. Bij T-Mobile en Orange werden geen reacties gegeven op de berichtgeving.

De Amerikaanse internetzoekmachine Google neemt de komende tijd een groot aantal werknemers aan in Europese landen. Het zou gaan om duizenden productontwikkelaars. Google lijkt hiermee een nieuwe stap te zetten in de strijd om een beter imago in Europa. Met lokale werknemers probeert Google beter in te spelen op de markt. “Er is veel talent in Europa, maar het is vooral belangrijk dat de nieuwe werknemers de plaatselijke cultuur beter begrijpen,” aldus de woordvoerder. In Europa werken vijfhonderd computerexperts onder meer aan de verbetering van zoekresultaten en de ontwikkeling van mobiele toepassingen. Nelson Mattos, die is aangesteld als verantwoordelijke voor de productontwikkeling in Europa, zei dat hij de Europese ontwikkelingsdivisie net zo groot wil maken als die in de Verenigde Staten. Dat komt neer op 6.000 banen.

Olieproducent Shell heeft een overeenkomst gesloten met het Russische Tatneft voor de exploratie en productie van zware olievelden in Tatarstan. Het is de tweede overeenkomst met een Russisch oliebedrijf sinds Shell vorig najaar door het Kremlin werd gedwongen zijn meerderheidsbelang in het grote Sachalin II-project af te staan aan het oliebedrijf Gazprom. De samenwerking met Tatneft gaat vooral over de exploratie van twaalf olievelden in Tatarstan. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt hoeveel olie daarmee gemoeid is, maar de totale reserves zware olie van Tafneft wordt geschat op meer dan anderhalf miljard ton. Tatneft gaat ervan uit dat vanaf 2017 anderhalf miljoen ton olie per jaar uit de velden kan worden geproduceerd. De velden werden pas als winstgevend beschouwd sinds begin dit jaar, toen bleek dat er geen delfstoffenbelasting moet worden betaald.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Controle klantengegevens grotendeels onbestaande

Posted by managing21 on 27th september 2007

Een groot gedeelte van de bedrijven heeft geen instrumentarium ter beschikking om de klantgegevens in zijn databases te controleren of laat het aan de werknemers over om fouten te vinden in de data. Een derde van de gebruikers van deze data heeft er dan ook geen vertrouwen in dat de data klopt. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Datanomic bij Britse klantmanagers

“Van de ondervraagden geeft 85 procent toe dat er fouten zitten in hun gegevens,” meldt het magazine Computable. “Iets meer dan 10 procent is daarentegen vol vertrouwen over de accuraatheid van hun klantgegevens.” Deze resultaten geven volgens Datanomic te denken over de slechte kwaliteit van klantgegevens. Maar bedrijven lijken niet echt wakker te liggen van deze slechte resultaten.

“Vaak denken bedrijven onterecht dat fouten in klantgegevens geen gevolgen hebben voor het bedrijf,” aldus de onderzoekers. “Bijna 70 procent van de ondervraagden heeft er geen benul van hoeveel geld het kost om over verkeerde klantgegevens te beschikken. Uit eerder onderzoek blijkt nochtans dat slechte klantgegevens de omzet met een kwart procent kan doen dalen.”

Meer dan één op drie de bedrijven bleek geen instrumentarium ter beschikking te hebben om de kwaliteit van hun data te controleren. Iets meer dan 10 procent van de bedrijven heeft een tool die de data controleert. Bijna 40 procent van de bedrijven laat het aan de werknemers over om de data te controleren.

Posted in management | Reacties uitgeschakeld voor Controle klantengegevens grotendeels onbestaande

RFID moet uitgeschakeld kunnen worden

Posted by managing21 on 27th september 2007

Meer dan de helft van de consumenten wil dat de RFID-chip op producten uitgeschakeld wordt als het product is gekocht. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Consumentenbond. De RFID-chip is de opvolger van de streepjescode en magneetstrip en verzamelt veelal ongemerkt informatie voor leveranciers, werkgevers en overheid, wat voor vele consumenten als een inbreuk op de privacy wordt beschouwd.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de geënquêteerden wil weten of er een RFID-chip in een product zit. Meer dan de helft wil dat de winkelier standaard de chip uitschakelt na de aankoop van het product. “De chip brengt immers privacyrisico’s met zich mee,” vindt men. “Consumenten kunnen worden herkend en hun gedrag kan worden gevolgd. Het gevaar van misbruik ligt dan op de loer.”

Opgemerkt wordt echter dat de consument ook voordeel kan hebben aan de RFID-chip. “Zo kunnen producten in de supermarkt worden afgerekend zonder dat ze uit de winkelwagen gehaald hoeven worden,” aldus de Nederlandse Consumentenbond. “Ook kunnen de garantie en reparatiegeschiedenis van bijvoorbeeld een digitale camera worden bijgehouden in het product zelf.”

De Nederlandse Consumentenbond is voorstander van een systeem waarbij de consument zelf kan aangeven of de chip na aankoop ingeschakeld blijft of uitgezet zal worden. “Op die manier kan de koper aangeven dat hij later al dan niet herkend wordt als koper van de betrokken producten.”

Posted in retail, technologie | Reacties uitgeschakeld voor RFID moet uitgeschakeld kunnen worden