managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for november, 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 30 november 2020

Posted by managing21 on 30th november 2020

De beroemde Royal Albert Hall in Londen krijgt van de Britse regering een financiële injectie van 20 miljoen pond. Die operatie moet het complex helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Door de uitbraak van de pandemie zou de Royal Albert Hall 30 miljoen pond inkomsten hebben gemist. Bovendien diende nog eens een extra bedrag van 7,5 miljoen pond te worden betaald voor de terugbetaling van tickets voor evenementen die moesten worden afgelost. De Royal Albert Hall kwam niet in aanmerking voor het hulppakket van 1,57 miljard pond dat de Britse regering eerder voor de kunstensector ter beschikking had gesteld. De Royal Albert Hall hoopt wel een aantal kerstevenementen te kunnen organiseren.

In de Amerikaanse staat Connecticut is zakenman Tony Hsieh bij een woningbrand om het leven gekomen. Hsieh (46) werd vooral bekend als oprichter van het ecommerce-platform, dat elf jaar geleden door Amazon voor 1,2 miljard dollar werd overgenomen – De Britse financiële groep HSBC Holdings overweegt om zich uit het retailbankieren in de Verenigde Staten terug te trekken. De bank zou van mening zijn dat de activiteiten onvoldoende rendement opleverden. De divisie investeringsbankieren zou wel in stand worden gehouden – De Europese Centrale Bank mag tegenover een introductie van een platform voor digitale betalingen geen afwachtende houding innemen. Dat heeft Olaf Scholz, Duits minister van financiën, gezegd. Volgens hem moet snel een knoop over de introductie van een Digitale Euro moeten worden doorgehakt.

Japan heeft de mensenrechten van Carlos Ghosn, voormalig topman van Renault en Nissan, geschonden. Ghosn was op verdenking van fraude 130 dagen in een Japanse gevangenis opgesloten. Dat was volgens de Working Group on Arbitrary Detention van de Verenigde Naties onnodig – Het sociale netwerkbedrijf Facebook zal wellicht begin volgend jaar zijn cryptomunt Libra lanceren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het plan voor Libra werd vorig jaar gelanceerd, maar botste op een aantal bezwaren. Er werd sindsdien aan een aangepaste versie gewerkt – De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) zou door de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 1,9 miljard dollar willen ophalen. De bijkomende middelen zouden de maatschappij moeten helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen.

De Franse voetbalclub Olympique Marseille heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Grizi Esport, een digitaal platform dat eigendom is van voetballer Antoine Griezmann. Twee spelers van Grizi Esport zullen de Franse club in een aantal digitale competities vertegenwoordigen – In Duitsland heeft spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn tests aangekondigd met een waterstoftrein. De trein wordt gebouwd in samenwerking met het concern Siemens en zou over vier jaar zijn debuut moeten maken. Deutsche Bahn wil 1.300 dieseltreinen door exemplaren op waterstof vervangen – In Japan wordt de Tokyo Dome overgenomen door vastgoedgroep Mitsui Fudosan. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 120,5 miljard yen (1,16 miljard dollar). De Tokyo Dome omvat een sportstadion, een hotel en een amusementspark.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft de aankoop van een belang van 25 procent in Taiping Reinsurance afgerond. Dat heeft Ageas gemeld. Taiping Reinsurance biedt herverzekeringen aan over de hele wereld. Met de investering is een bedrag gemoeid van 336 miljoen euro – Het bedrijf Technics & Applications (T&A) uit Geel, fabrikant van zwembadafdekkingen, voert gesprekken over de instap van een partner. De operatie kadert in de verdere groeiplannen van het bedrijf. Het bedrijf verkoopt zijn producten onder de merken Aquatop, Aquagard, Rollover en Spaflex – Het chemieconcern Solvay verkoopt een gedeelte van zijn activiteiten rond barium, strontium en natriumpercarbonaat aan de Franse investeerder Latour Capital. Met de verkoop zou een bedrag tussen 120 miljoen euro en 130 miljoen euro zijn gemoeid.

Het Belgische investeringsfonds Ergon zou de Italiaanse bakkerijgroep Millbo overnemen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 100 miljoen euro zijn gemoeid. Ergon kocht vorig jaar ook al de Italiaanse bakkerijgroep Dolciaria Acquaviva – Het marketingbedrijf Intracto Group neemt het Nederlandse bedrijf We Are You over. Door de operatie breidt Intracto zijn team met 400 experts, vooral onderlegd in Microsoft-toepassingen, uit – Het Amerikaanse technologieconcern Google wil in de Waalse gemeente Saint-Ghislain, in de buurt van Bergen, een vijfde datacenter in gebruik nemen. Daarmee voert Google zijn totale investering in België op tot 2 miljard euro. Google opende elf jaar geleden in Saint-Ghislain zijn eerste Europese datacenter. De werkzaamheden aan het vijfde datacenter zou over twee jaar moeten zijn afgerond.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 30 november 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 29 november 2020

Posted by managing21 on 29th november 2020

Onder een graanveld, naast een steenkoolcentrale in de buurt van de Servische stad Kostolac hebben archeologen een centrale legerplaats van een Romeins legioen opgegraven. De site heeft een oppervlakte van 3.500 vierkante meter. De legerplaats van verbonden aan Viminacium, de Romeins provinciale hoofdstad. De archeologen maken gewag van een unieke vondst. Het Romeinse keizerrijk had immers meer dan honderd van dergelijke centrale legerplaatsen, maar de meeste sites zijn inmiddels onder moderne steden begraven. De legerplaats kon tussen vijfduizend en zesduizend soldaten herbergen. Opgravingen in Viminacium zijn al sinds het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de gang.

In Groot-Brittannië heeft de kledinggroep Moss Bros een aanvraag voor een beschermde herstructurering ingediend. Moss Bros, verkoper van mannenkleding, zegt door de coronacrisis zwaar te zijn getroffen. Momenteel heeft de keten 128 winkels, waar ongeveer 800 mensen werken – Het Canadese mijnbouwbedrijf Northern Dynasty Minerals heeft voor de uitbating van de Pebble Mine in Alaska uiteindelijk toch geen goedkeuring gekregen. De Amerikaanse regering had eerder een vergunning voor de ontginning van goud en koper verstrekt, maar die is nu uiteindelijk door het Amerikaanse Army Corps of Engineers ingetrokken – De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) is een onderzoek gestart naar mogelijke veiligheidsproblemen met de wielophanging bij een aantal wagens van autobouwer Tesla.

De Engelse voetbalclub West Bromwich Albion zou met een Amerikaans consortium gesprekken voeren over een eventuele verkoop. Gewag wordt gemaakt van een bod van 150 miljoen pond. De club is momenteel eigendom van de Chinese zakenman Guochuan Lai – Het Chinese autoconcern Huachen Automotive Group is failliet verklaard. Huachen was het moederbedrijf van Brilliance Automotive Holdings, dat in China met de Duitse constructeur BMW een joint-venture had opgezet. BMW heeft momenteel een aandeel van 50 procent in Brilliance, maar zou dat belang eventueel willen uitbreiden – In Brazilië heeft de luchtvaartautoriteit Anac gezegd dat het vliegverbod voor de Boeing 737 Max wordt opgeheven. In Brazilië heeft alleen luchtvaartmaatschappij Gol Linhas Aereas toestellen van dit type in zijn vloot. De toestellen zouden eind dit jaar weer kunnen vliegen.

Het Zuid-Koreaanse conglomeraat LG Corp wil volgend jaar vijf dochterbedrijven in een nieuwe onderneming afsplitsen. De operatie vormt onderdeel van een opsplitsing van het concern, waar de familiale groep Koo de verantwoordelijk doorgeeft aan een derde generatie – Foxconn verhuist de productie van iPads en MacBooks voor het Amerikaanse bedrijf Apple gedeeltelijk van China naar Vietnam. Daarmee hoopt het bedrijf te ontsnappen aan de gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De verhuis zou op vraag van Apple gebeuren – Binnen vijf jaar zullen alle modellen van het Italiaanse autoconcern Maserati, onderdeel van de groep Fiat Chrysler, een elektrische of hybride aandrijving hebben. Dat heeft Davide Grasso, chief executive van Maserati, gezegd. Onder meer de nieuwe Grecale krijgt volgend jaar, naast een benzinemotor, ook een hybride versie.

Indien de Verenigde Staten hun sancties tegen het land zouden stopzetten, zou de economie van Iran volgend jaar een groei met 4,4 procent kunnen laten optekenen. Dat staat in een rapport van het Institute of International Finance (IIF). Wellicht zullen de sancties echter niet plots allemaal worden gestopt – In Venezuela zijn topmannen van het bedrijf Citgo, de Amerikaanse dochter van Petróleos de Venezuela (Pvdsa), wegens corruptie tot gevangenisstraffen tussen acht en bijna veertien jaar veroordeeld. De betrokkenen houden hun onschuld vol en gaan tegen het vonnis  in beroep – Airbus heeft voor een order van zes vliegtuigen dat door de Maleisische maatschappij AirAsia was ingetrokken, een andere klant gevonden. Dat heeft een aantal bronnen gemeld. Door de impact van de coronacrisis op de luchtvaart, kon AirAsia de toestellen niet meer gebruiken.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft de voorbije maanden een belang van ruim 5 procent opgebouwd in de Noorse zalmproducent Mowi, het voormalige Marine Harvest. Het belang van de Belgische holding in Mowi heeft een waarde van ruim 400 miljoen euro. Mowi heeft vestigingen in Brugge en Oostende – In Knokke is de Belgische televisiekok Guy Van Cauteren overleden. Van Cauteren (70) was ook voormalig chef van het restaurant Laurierblad in Berlare. Hij worstelde sinds begin dit jaar echter met ernstige gezondheidsproblemen – Het vastgoedbedrijf Inclusio neemt een notering op de beurs van Brussel. Met de operatie wil Inclusio een bedrag tot 40 miljoen euro ophalen. Het bedrijf wil de bijkomende middelen gebruiken om zijn verdere groei te financieren. Inclusio investeert in betaalbare huurwoningen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 29 november 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 november 2020

Posted by managing21 on 28th november 2020

De autobouwer Seat bouwt in de Spaanse stad Martorell een testcentrum voor elektrische mobiliteit. Met het project is een investering gemoeid van 7 miljoen euro. Het Test Center Energy van Seat, onderdeel van de Volkswagen Group, zal verschillende oplossingen voor de aandrijving van elektrische en hybride motoren onderzoeken. De Spaanse autobouwer wijst erop de voorbije vijf jaar al meer dan 30 miljoen euro in testcapaciteit te hebben geïnvesteerd. Daarmee beschikt Seat naar eigen zeggen over het grootste centrum voor motorentest van heel Zuid-Europa. Er zouden tot 14.300 tests per jaar kunnen worden uitgevoerd. Het centrum omvat ook een laboratorium voor emissie-analyses. Daar kunnen tachtig verschillende uitstoot-tests worden uitgevoerd.

De Amerikaanse autobouwer Tesla wil in de omgeving van zijn fabriek in de Chinese stad China een centrum bouwen voor de productie van oplaadinfrastructuur. Met de investering zou een bedrag van 6,4 miljoen dollar zijn gemoeid – De Japanse drankengroep Kirin verkoopt zijn Australische divisie Lion Dairy, fabrikant van zuivelproducten, aan het Australische bedrijf Bega Cheese. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 412 miljoen dollar. Een eerder plan voor de verkoop voor 441 miljoen dollar aan het Chinese Mengniu Dairy werd geschrapt wegens een mogelijk verzet van de autoriteiten – De farmagroep Teva en zijn voormalige rivaal Cephalon zijn door de Europese Commissie wegens prijsafspraken rond het slaapmiddel modafinil veroordeeld tot een gezamenlijke boete van 60,5 miljoen euro. Cephalon is inmiddels door Teva overgenomen.

De fusiegesprekken tussen de Spaanse financiële groepen Banco Sabadell en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zijn mislukt. Sabadell zou zich uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken. Er zou onenigheid gerezen zijn over de financiële voorwaarden van de fusie – De Britse financiële dienstverlener Virgin Money realiseerde het voorbije jaar een omzet van 1,54 miljard pond, tegenover 1,64 miljard pond het jaar voordien. De Britse financiële groep moest een verlies melden van 124 miljoen pond, tegenover een winst van 124 miljoen pond het jaar voordien. Er moest een voorziening van 501 miljoen pond tegen slechte leningen worden genomen – Er moeten vragen gesteld worden over het optreden van Ernst & Young als revisor bij het failliete Duitse betaalplatform Wirecard. Dat hebben Duitse financiële autoriteiten gemeld in een rapport voor de Duitse openbare aanklager.

De Britse horecagroep Mitchells & Butlers realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet van 1,48 miljard pond. Dat was 34 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed door de cafésluitingen een verlies van 123 miljoen pond, tegenover 177 miljoen pond het jaar voordien. De groep kondigt 1.300 ontslagen aan – De Britse groep Dyson, fabrikant van stofzuigers, heeft een budget van 2,75 miljard pond gereserveerd voor investeringen in technologieën die het bedrijf de mogelijkheid bieden om ook andere sectoren te betreden. Verdere details over de plannen zijn niet bekend – Het Franse telecomconcern Altice Europe heeft van de Europese Commissie de goedkeuring gekregen voor de overname van het Franse glasvezelbedrijf Covage. Aan de overname zijn wel voorwaarden verbonden. Om de concurrentie te garanderen moeten 25 dochterbedrijvan van Covage worden verkocht.

De Britse drankengroep Britvic realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet van 1,4 miljard pond. Dat was 9 procent minder dan het jaar voordien. De winst viel met 23 procent terug tot 165 miljoen pond. Het bedrijf verwijst naar de impact van de coronacrisis, die de Britse horeca zwaar heeft getroffen. Dat kon niet door een sterkere thuisconsumptie worden gecompenseerd – In China hebben de internetbedrijven Alibaba en Tencent gesprekken gevoerd om een meerderheidsbelang in de streamingdienst Iqiyi van Baidu te verwerven. Geen van beide voorstellen zou echter veel kans op succes hebben. Gewezen wordt naar mogelijke concurrentiebezwaren van de Chinese autoriteiten – Verzekeraar Aviva zal zijn dividend met één derde verlagen. Het concern zou mogelijk tot ook de verkoop van zijn Franse en Poolse activiteiten overgaan. Dat heeft Amanda Blanc, de nieuwe chief executive van Aviva, gezegd.

Proximus zal voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen samenwerken met de Zweedse groep EQT Infrastructure. Dat heeft Proximus gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Bedoeling is om minstens 1,5 miljoen woningen aan te sluiten – Het energiebedrijf Engie Electrabel heeft de voorbereidingen in gang gezet om in België vier grote gascentrales te bouwen. Er zouden centrales zijn voorzien in Vilvoorde, Luik, Charleroi en Antwerpen. De sites zouden gezamenlijk een capaciteit van 3 gigawatt hebben. Dat komt overeen met de capaciteit van drie grote kernreactoren – Baggeraar Deme heeft een contract gekregen voor omvangrijke werken in de haven van Abu Qir in Egypte. Met het project is een bedrag gemoeid van meer dan 300 miljoen euro. Deme moet onder meer zorgen dat de haven een grotere diepgang kan aanbieden. Er komt ook een landwinning met een oppervlakte van 1.000 hectare.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 november 2020

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 november 2020

Posted by managing21 on 27th november 2020

In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden taxichauffeurs sinds enkele tijd ingezet om stalen van coronatests op te halen en naar medische laboratoria te brengen. Bij het initiatief, opgezet door Zweedse gezondheidsautoriteiten, zijn ongeveer duizend taxichauffeurs betrokken. De operatie moet ervoor zorgen dat Zweedse burgers zo snel mogelijk de resultaten van de tests ontvangen. De taxichauffeurs krijgen voor hun medewerking een vergoeding van 320 kroon (37 dollar) per uur. Die compensatie ligt iets hoger dan de normale vergoedingen die de chauffeurs ontvangen. Het initiatief vermijdt dat vele taxichauffeurs, vaak immigranten met weinig financiële armslag, met werkloosheid zouden worden geconfronteerd.

In de Verenigde Staten is James Wolfensohn, voormalig topman van de Wereldbank, overleden. Wolfensohn (86) werkte eerder voor Salomon Brothers, maar is vooral bekend van zijn initiatieven bij de Wereldbank om de schuldenlast van de armste landen af te bouwen – Het Spaanse olieconcern Repsol stopt voorlopig met de uitbetaling van een dividend. Op die manier hoopt het bedrijf voldoende middelen te kunnen vrijmaken om de volgende vijf jaar in hernieuwbare energie en biobrandstoffen te kunnen investeren. Over drie jaar zou een dividend opnieuw mogelijk zijn – De Japan Bank of International Cooperation verstrekt autobouwer Nissan Motor een lening van 2 miljard dollar. De operatie vormt een onderdeel van een kredietakkoord dat Nissan moet helpen om met leningen voor klanten de verkoop in de Verenigde Staten op te voeren.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft de prijzen voor zijn Model S op de Europese markten verhoogd. De verhogingen variëren per individueel land. In Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt de prijs met 5.000 euro opgetrokken. In Spanje is er sprake van een prijsverhoging met 2.000 euro – Winkelketen Carrefour wordt in Brazilië vervolgd omdat beveiligingsagenten in een winkel in de stad Porto Alegre een klant hadden doodgeslagen. Carrefour riskeert een boete van 200 miljoen reais (37,6 miljoen dollar). Ook de sluiting van de betrokken winkel is gevraagd – In de Filipijnen kunnen voortaan ook digitale banken financiële diensten aanbieden. Dat heeft de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) beslist. De Filipijnse centrale bank zegt te verwachten dat over drie jaar minstens 50 procent van alle betalingen in het land digitaal zullen worden uitgevoerd.

Bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines hebben de piloten zich akkoord verklaard met een aanzienlijke looninleveringen. Op die manier kunnen bij de maatschappij ontslagen worden vermeden. Delta heeft momenteel 1.713 piloten op de loonlijst staan – De Amerikaanse entertainmentgroep Disney wil de eerste helft van volgend jaar 32.000 arbeidsplaatsen schrappen. In september had Disney 28.000 ontslagen aangekondigd, maar de besparingsoperatie wordt opgedreven. De ontslagen vallen vooral in de divisie pretparken, waar 100.000 mensen werken – Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin dat door het farmaconcern AstraZeneca is ontwikkeld. Dat heeft Pascal Soriot, topman van AstraZeneca, gezegd. Het onderzoek moet een aantal vragen en onduidelijkheden over het vaccin beantwoorden.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 430,8 miljoen euro. Dat was 17,8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 84,6 miljoen euro naar 65,2 miljoen euro terug – Het Franse concern Orange heeft geen plannen om een overnamebod op het informaticabedrijf Atos te doen. Dat heeft Orange benadrukt in een reactie op een aantal berichten over een eventueel bod. Aanleiding daarvan was een bedrag van 2,2 miljard euro dat Orange uit een langlopend fiscaal dispuut heeft kunnen recupereren – Het bedrijf Neways, fabrikant van elektronische componenten, schrapt 250 arbeidsplaatsen. Een groot deel van de ontslagen vallen in een Duitse fabriek van de groep. Neways wordt geconfronteerd met een dalende vraag vanuit de autosector.

Bpost zal vanaf februari volgend jaar ook op zondag pakketten leveren. Dat heeft het postbedrijf gemeld. De zondagleveringen komen er op vraag van klanten. Voor de werknemers zijn er compensaties voorzien. Er worden premies en bijkomende vakantiedagen aangeboden – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn start een samenwerking met het elektriciteitsbedrijf Fluvius. Die samenwerking moet uitmonden in de uitbouw van een efficiëntie oplaadinfrastructuur voor elektrische bussen in Vlaanderen. Over vijftien jaar moet De Lijn compleet emissievrij rijden – Het bedrijf Soudal uit Turnhout, fabrikant van siliconen en schuim, neemt zijn sectorgenoot Al Mugarram uit Dubai over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen euro. De overname moet Soudal toegang bieden tot een snelgroeiende Arabische markt.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 november 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 november 2020

Posted by managing21 on 26th november 2020

Vrouwelijke werknemers in Britse vestigingen van Royal Dutch Shell verdienden dit jaar gemiddeld 18 procent minder dan hun mannelijke collega’s. De loonkloof heeft daarmee een kleine inkrimping gekend tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit het diversiteitsrapport dat het bedrijf heeft opgesteld. Vorig jaar bedroeg de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers nog 18,7 procent. Drie jaar geleden was er nog sprake van 22,2 procent. Shell heeft in Groot-Brittannië zesduizend werknemers. Dat personeelsbestand bestaat voor 34 procent uit vrouwen. Uit het rapport bleek verder nog dat blanke werknemers bij Shell 8,5 procent meer verdienen dan hun collega’s uit andere etnische bevolkingsgroepen, die in totaal 21 procent van het personeelsbestand vertegenwoordigen.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom zou boekuitgever Simon & Schuster aan zijn Duitse sectorgenoot Bertelsmann verkopen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 2 miljard dollar zijn gemoeid. Bertelsmann zou door de overname één derde van de boekenmarkt in de Verenigde Staten in handen hebben – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé verkoopt een aantal onderdelen van zijn Chinese divisie Yinlu, producent van melkvervangers, aan de groep Food Wise. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen Zwitserse frank. Het Amerikaanse bedrijf Salesforce, ontwikkelaar van cloudsoftware, zou plannen hebben om het zakelijke chatplatform Slack over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van ruim 17 miljard zijn gemoeid. Salesforce ziet Slack als een logische uitbreiding van de eigen activiteiten.

De Amerikaanse modeketen Gap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 3,99 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 140 miljoen dollar naar 95 miljoen dollar – Het Britse defensiebedrijf Babcock International realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 2,1 miljard pond, tegenover bijna 2,2 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 152,5 miljoen pond naar 52,8 miljoen pond. Het orderboek nam echter van 16,9 miljard pond tot 17,2 miljard pond toe – Het Amerikaanse bedrijf SmartyPants Vitamines wordt overgenomen door de groep Unilever. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De producten van SmartyPants Vitamines worden in de Verenigde Staten in meer dan 30.000 winkels verkocht.

De Europese Unie zal een contract goedkeuren om tot 160 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna in te kopen. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. Moderna wordt hierdoor bij de Europese Unie de zesde leverancier van een coronavaccin – Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft zijn voorbije boekjaar, dat eind oktober werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 35,5 miljard dollar. Dat was 9 procent minder dan het jaar voordien. De winst daalde met 15 procent tot 2,75 miljard dollar – De Franse autobouwer Renault stopt in zijn fabriek in Flins, in de omgeving van Parijs, met de productie van nieuwe wagens. De site zal worden omgebouwd tot een centrum voor onderzoek, recyclage en herstellingen. Die transactie moet over vier jaar zijn afgerond.

Europese banken met een gezonde balans zullen volgend jaar aan hun aandeelhouders mogelijk opnieuw een dividend mogen beginnen uit te keren. Dat heeft Yves Mersch, directeur bij de Europese Centrale Bank, gezegd. Door de coronacrisis had de Europese Centrale Bank in maart gevraagd voorlopig geen dividenden meer uit te keren – Het sociale netwerkbedrijf Facebook is in Zuid-Korea veroordeeld tot het betalen van een boete van 6,7 miljard won (5 miljoen euro). Het bedrijf zou de gegevens van minstens 3,3 miljoen Zuid-Koreanen met duizenden bedrijven hebben gedeeld – Het Amerikaanse technologieconcern IBM gaat in Europa ongeveer tienduizend banen schrappen. Daarmee wordt het Europese personeelsbestand met 20 procent afgebouwd. De afslanking gebeurt bij de afdeling informatica-diensten, die op zelfstandigheid wordt voorbereid.

Een consortium van Deme en Consorzio Stabile Grandi Lavori heeft een contract voor de ontwikkeling van de Ravenna Port Hub in Italië binnengehaald. Het contract heeft een waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Door de werken moet Ravenna onder meer grotere schepen kunnen ontvangen – De Luikse verzekeraar Integrale, onderdeel van de intercommunale groep Nethys, zal onder een nieuwe eigenaar wellicht toch een doorstart kunnen maken. De verzekeraar heeft immers beslist niet tot een liquidatie over te gaan. Half december zou er meer duidelijkheid moeten zijn – De Japanse multinational Daikin, fabrikant van warmtepompen en airco’s, investeert in zijn vestiging in Gent 140 miljoen in een nieuw onderzoekscentrum. Het project moet op termijn 180 bijkomende arbeidsplaatsen creëren en moet duurzame oplossingen onderzoeken.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 november 2020

Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 november 2020

Posted by managing21 on 25th november 2020

De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania start met een productie in China. Dat gebeurt door de overname van de Chinese truckfabrikant Nantong Gaokai, gevestigd in de stad Rugao. Scania neemt Nantong over van het Chinese staatsbedrijf Jiangsu Gaokai Investment Development Group. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar werden in China 3,87 miljoen vrachtwagens verkocht. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, gedreven door de investeringen van de Chinese overheid in infrastructuur en een modernisering van de vloot, die meer duurzaam moet worden. De Chinese vrachtwagenmarkt is grotendeels gedomineerd door lokale partijen, zoals FAW Jiefang Group, Dongfeng Motor Group en Sinotruk Hong Kong. Scania is onderdeel van Traton, de vrachtwagendivisie van Volkswagen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een beurswaarde van meer dan 500 miljard dollar laten optekenen. Door de waardestijging is Elon Musk, oprichter van Tesla, rijker geworden dan Bill Gates. Alleen Jeff Bezos, de topman van Amazon, heeft nog een grotere rijkdom van Musk – De Amerikaanse technologiegroep Dell realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 23,5 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst van Dell steeg met 35 procent tot ruim 1,1 miljard dollar – Kledingretailer Abercrombie & Fitch boekte tijdens het derde kwartaal een omzet van 820 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het tweede kwartaal had echter nog een achteruitgang met 17 procent getoond. De nettowinst liep echter van 8 miljoen dollar op naar 44 miljoen dollar.

Het Amerikaanse elektronicabedrijf HP Inc realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,3 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 72 procent tot 700 miljoen dollar. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag bij thuiswerkers – De Amerikaanse winkelketen Best Buy boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop liep met 27 procent op, maar op de Amerikaanse thuismarkt was er sprake van een groei et 174 procent. De nettowinst steeg van 293 miljoen dollar naar 391 miljoen dollar – Het Amerikaanse bedrijf Plug Power, fabrikant van waterstof, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor onder meer de bouw van vijf fabrieken voor duurzame waterstof.

India heeft nog eens 43 Chinese applicaties verbonden. De Indiase regering zich zich toenemende zorgen te maken over de veiligheid van data. In India zijn inmiddels meer dan 170 Chinese applicaties verboden. De ingreep is gelinkt aan de aanhoudende grensconflicten tussen beide landen – Het opslagbedrijf Shurgard heeft een bouwvergunning gekregen voor een nieuwe site in Morangis, in de buurt van Parijs. Shurgard zal er een complex van 6.000 vierkante meter, dat 850 opslagboxen omvat, bouwen. De nieuwe site zou eind volgend jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden – De Chinese smartphonemaker Xiaomi boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 72,2 miljard yuan (11 miljard dollar). Dat was 34,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18,9 procent tot 4,1 miljard yuan. De verkoop van smartphones liep met 45,3 procent tot 46,6 miljard exemplaren.

Investeerder Next Private, in handen van zakenman Patrick Drahi, heeft een overnamebod gedaan op het telecomconcern Altice Europe. Met de operatie zou een bedrag van 2,5 miljard euro zijn gemoeid. Het bestuur van Altice Europe steunt het voorstel van Next Private. Patrick Drahi was achttien jaar geleden de oprichter van Altice – De Amerikaanse juweliersketen Tiffany realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van ruim 1 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep, onder meer door een reeks  kostenbesparingen, van 78,4 miljoen dollar op naar 119 miljoen dollar – Het Chinese telecomconcern Huawei zal volgend jaar in de wereldwijde verkoop van smartphones nog slechts een aandeel hebben van 4 procent. Dat blijkt uit prognoses van consulent TrendForce. Momenteel heeft Huawei nog een wereldwijd aandeel van 14 procent.

De Belgische bouwmaterialengroep Etex neemt het Australische bedrijf Plasterboard Pty, fabrikant van gipsplaten, over. Plasterboard was tot nu toe in handen van de groep Knauf, een Duitse concurrent van Etex. Knauf moest Plasterboard verkopen om in Australië andere activiteiten te kunnen overnemen – De winkelketen E5 Mode krijgt tot eind januari bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat moet het bedrijf toelaten om een doorstart onder een nieuwe eigenaar te realiseren. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde beslist. De vakbonden willen zo snel mogelijk duidelijkheid over een overnemer – De groep Estor-Lux gaat bouwt in Bastenaken een fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagens. Tegen midden volgend jaar zou de productie moeten kunnen worden opgestart. Met het project is een investering gemoeid van 9 miljoen euro. De fabriek krijgt een capaciteit van 10 megawatt.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 november 2020

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 24 november 2020

Posted by managing21 on 24th november 2020

Groot-Brittannië overweegt zijn rechters uit het Hooggerechtshof van Hongkong terug te trekken. Dat heeft Dominic Raab, Brits minister van buitenlandse zaken, gezegd. De ingreep zou een reactie zijn op de toenemende bemoeienis van China in Hongkong, die volgens Groot-Brittannië indruist tegen de internationale akkoorden. Hongkong was honderdvijftig jaar Brits kroongebied. Bij de overdracht van de enclave aan China op het einde van de voorbije eeuw waren een aantal voorwaarden bedongen om de vrijheid en autonomie van Hongkong te bewaren. Die overeenkomst omvatte ook de aanstelling van dertien buitenlandse rechters in het Hooggerechtshof van Hongkong. China blijkt echter de vrijheden van Hongkong te willen beperken. Groot-Brittannië dreigt uit protest zijn negen rechters terug te trekken.

Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Factor75 over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 277 miljoen dollar. Factor75 is gespecialiseerd in de thuisbezorging van vers voorbereide maaltijden – Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) neemt het Zweedse bedrijf Prismatic Sensor over. Prismatic Sensor is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medische scanners voor de gebieden zoals oncologie, cardiologie en neurologie. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Elliott Management, de Amerikaanse investeringsmaatschappij van miljardair Paul Elliott Singer, heeft een bod uitgebracht op de Zwitserse industriële bakker Aryzta. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 794 miljoen Zwitserse frank. Aryzta gaf eerder dit jaar al onderhandelingen met Elliott aan, maar die zouden eind oktober zonder resultaat zijn afgebroken.

Het Amerikaanse farmabedrijf Schrödinger heeft een samenwerkingsakkoord ondertekend met sectorgenoot Bristol-Myers-Squibb. De twee bedrijven willen samen nieuwe geneesmiddelen ontdekken en ontwikkelen. Bristol-Myers-Squibb zal de productie en verkoop van de succesvolle ontwikkelingen voor zijn rekening nemen. Schrödinger ontvangt mogelijk 2,7 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen – De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur realiseer het voorbije boekjaar een omzet van 402,7 miljoen pond, tegenover 460,7 miljoen pond inkomsten het jaar voordien. De club leed een verlies van 63,9 miljoen pond, tegenover een winst van 68,3 miljoen pond het jaar voordien – De Britse bioscoopgroep Cineworld heeft met een nieuwe kapitaaloperatie een bedrag van 750 miljoen dollar kunnen ophalen. Daardoor heeft de keten meer middelen ter beschikking om de impact van de coronapandemie te kunnen opvangen.

De Franse bank Crédit Agricole heeft een bod gedaan op zijn Italiaanse sectorgenoot Credito Valtellinese, gevestigd in Sondrio (Lombardije). Met het bod zou een bedrag zijn gemoeid van 737 miljoen euro. Crédit Agricole zou na de overname op de ranglijst van grootste Italiaanse banken op de zesde plaats komen – Het Franse levensmiddelenconcern wil tot 2.000 banen schrappen. Het bedrijf, dat door de coronacrisis is getroffen, wil zijn winstgevendheid verhogen en zijn kosten met 1 miljard euro verlagen. Tussen vierhonderd en vijfhonderd banen zouden in Frankrijk worden geschrapt. Danone heeft wereldwijd ongeveer 100.000 werknemers – Het Amerikaanse farmacieconcern Merck neemt de biofarmagroep Oncolmmune over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 425 miljoen euro. Er zijn tevens mijlpaalbetalingen voorzien. Met de overname krijgt Merck ook een mogelijk geneesmiddel tegen het coronavirus in handen.

Het coronavaccin van het farmabedrijf AstraZeneca en de Oxford University kan ongeveer 70 procent van de besmettingen vermijden. Dat heeft het bedrijf gemeld. Andere vaccins vermelden een efficiëntie van meer dan 90 procent, maar het alternatief van AstraZeneca-Oxford is goedkoper en kan gemakkelijker worden bewaard – Alexandre de Juniac legt zijn functie als topman van de International Air Traffic Organisation (Iata) eind maart neer. De Juniac, voormalig topman van de groep Air France, zal worden opgevolgd door Willie Walsh, gewezen hoofd van de International Air Group (IAG) – Het Nederlandse bedrijf Fastned, installateur van snelladers voor elektrische wagens, heeft in Frankrijk een contract gesloten voor de bouw van negen snellaadstations langs de snelwegen van Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR). Met die opdracht maakt Fastned zijn debuut op de Franse markt.

Het Belgische biotechbedrijf Argenx heeft bij Bayer een voucher gekocht die het mogelijk maakt om een aantal geneesmiddelen in de Verenigde Staten ter goedkeuring te kunnen voorleggen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 98 miljoen dollar – Baggeraar Deme boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 1,68 miljard euro. Dat is 17 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Er is wel sprake van een verbetering tegenover het tweede kwartaal. Door de uitbraak van de coronacrisis moesten toen vele schepen de activiteiten staken – In de restaurants van de Europese Commissie in Brussel dreigen mogelijk vierhonderd banen te verdwijnen. Dat hebben de vakbonden gemeld. De Europese Commissie heeft een openbare aanbesteding voor een nieuw cateringcontract geannuleerd. Het huidige contract, toegewezen aan de bedrijven Ciano en Compass, loopt eind dit jaar af.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 24 november 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 23 november 2020

Posted by managing21 on 23rd november 2020

De Dubai Electricity and Water Authority (Dewa) heeft een universeel intelligent systeem voor oplaadstations voor elektrische wagens ontworpen. Dewa heeft voor de technologie een patent aangevraagd. Het R&D Centre van het nutsbedrijf werkt momenteel aan de bouw van een prototype. Het systeem zou alle types van elektrische wagens, ongeacht ze gebruik maken van wisselstroom of gelijkstroom, kunnen opladen. Saeed Mohammed Al Tayer, chief executive van Dewa, merkt op dat de oplossing een antwoord kan geven op een van de grootste bezwaren waarmee elektrische wagens moeten afrekenen. Er is momenteel geen universeel laadsysteem beschikbaar. Dit betekent dat bezitters van elektrische wagens slechts in een beperkt aantal stations voor het opladen van hun wagen terecht kunnen.

Het Noorse energiebedrijf TrønderEnergi heeft een belang van 18 procent opgebouwd in de groep Scandinavian Biogas, de grootste producent van biogas in Noord-Europa. Het Noorse bedrijf nam vier jaar geleden al een kleiner belang en Scandinavian Biogas, maar is nu de grootste aandeelhouder van de groep – De Duitse autogroep Daimler en zijn Chinese sectorgenoot Geely hebben een samenwerkingsakkoord gesloten voor de bouw van een nieuw type verbrandingsmotoren voor hun volgende generatie hybride wagens. De motoren worden zowel in China als Duitsland gebouwd. Geely is met een aandeel van 9 procent de grootste aandeelhouder van Daimler – De Duitse regering eist dat de directies van beursgenoteerde bedrijven voortaan minstens 30 procent vrouwen tellen. De regering spreekt over een historische stap naar gendergelijkheid in de bestuurskamers van de Duitse bedrijven.

De Spaanse groep Iberdrola bouwt een capaciteit voor de opwekking van 800 megawatt duurzame waterstof op voor de productie van ammoniak. Iberdrola wil Europees marktleider worden in de productie van duurzaam waterstof. Iberdrola werkt voor het project samen met het Spaanse chemiebedrijf Fertiberia – De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) wil op zes verbindingen, met afstanden tot maximaal, treinen inzetten als alternatief voor verplaatsingen met het vliegtuigen. De bestemmingen in kwestie zijn Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn – De Duitse autobouwer BMW Group heeft de oprichting van zijn dochterbedrijf Idealworks aangekondigd. De nieuwe onderneming, die in München is gevestigd, moet een leidinggevend ontwikkelaar van autonome robotica worden voor de logistieke sector. Met deze nieuwe activiteit breidt BMW Group zijn activiteit buiten de autosector uit.

In Groot-Brittannië zijn verscheidene ondernemingen onderhandelingen gestart met het bedrijf WeWork, aanbieder van kantoorruimte. Vele ondernemingen willen immers de eigen kantoorgebouwen van de hand doen en hopen met WeWork flexibele en kortere huurcontracten te kunnen afsluiten – Deutsche Bank kijkt naar mogelijke overnames of joint-ventures om zijn activiteiten op de digitale betaalmarkt te kunnen uitbreiden. Volgens het huidige traject zou die activiteit ook over drie jaar amper 4 procent van de totale omzet van Deutsche Bank vertegenwoordigen. Dat aandeel wil de bank echter sterk optrekken – Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat voorraden luxeservies, met onder meer champagneglazen en chinees porselein, verkopen. Ook dekens en pantoffels zouden mogelijk te koop worden aangeboden. Dat hebben Britse media gemeld. British Airways volgt met het initiatief het voorbeeld van de Australische maatschappij Qantas.

In Groot-Brittannië wil Andrew Tinkler, voormalig topman van luchthavenuitbater Stobart, een investeringsfonds met een kapitaal van 20 miljoen pond opzetten. Bedoeling is dat het fonds investeert in ondernemingen die door de coronacrisis zwaar zijn geraakt. Tinkler werd twee jaar geleden na een ruzie bij Stobart weggestuurd – In Abu Dhabi is een nieuw onshore olieveld met een reserve van 22 miljard vaten ontdekt. Dat heeft de Supreme Petroleum Council (SPC) van Abu Dhabi gemeld. Abu Dhabi beschikt nu over een totale oliereserve van ongeveer 98 miljard vaten. Slechts vijf landen in de wereld hebben grotere reserves – Het Britse petrochemisch concern Ineos heeft met de Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai een akkoord gesloten voor de bouw van brandstofcellen op basis van waterstof. De brandstofcellen zouden mogelijk worden gebruikt voor de aandrijving van de nieuwe terreinwagens die Ineos op de markt wil brengen.

Koffiebrander CoffeeRoots uit Kruibeke wil tegen volgend jaar in België veertig winkels hebben geopend. Momenteel telt het bedrijf vier Belgische winkels. CoffeeRoots was de voorbije decennia vooral in het buitenland, met een sterke verkoop in Rusland, actief. Nu wil het bedrijf zich meer op zijn thuismarkt richten – Winkelketen AS Adventure onderhandelt met zijn banken over een schuldherschikking. Door de coronacrisis zijn de inkomsten van de keten bijzonder sterk gedaald. Daardoor zou de keten, die ook met een zware schuldenlast uit het verleden wordt geconfronteerd, in moeilijkheden kunnen komen – Crelan heeft het dossier voor de overname van de Axa Bank bij de toezichthouders ingediend. Crelan kan voor de operatie gebruik maken van middelen die door de Franse fondsenbeheerder Amundi met een obligatielening ter beschikking worden gesteld. Ook de Franse groep Axa zou obligaties van Axa kopen.

Verder:

In vele landen geniet tabaksindustrie nog altijd omvangrijke steun
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/11/21/business/big-tobacco-report/
Aanbod prooien bepalend voor stedelijke vogeldiversiteit
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-11/fb-aop111720.php
Sociale dominantie bepaald door twee genen
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110151151.htm
Infrastructuur Nasa door klimaatverandering bedreigd
https://www.nasa.gov/feature/esnt/2020/nasa-centers-on-the-coast-grapple-with-sea-level-rise
Hongkong moet sterke toeristische terugval vrezen
https://www.thejakartapost.com/travel/2020/11/20/hong-kong-worlds-most-visited-city-faces-tourism-bust.html
Franse en Italiaanse economieën lijden zwaar onder tweede lockdown
https://www.reuters.com/article/uk-europe-economy-data-graphic/french-italian-economies-hurt-most-under-second-lockdowns-idUKKBN28014Y
Chronische stress kan mogelijk tot genetische verandering leiden
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-11/uu-csc111020.php
Weinig werknemers spreken met collega’s over hun financiën
https://www.onrec.com/news/news-archive/only-18-of-the-uk-speak-about-their-finances-with-their-work-colleagues
Mobiliteit sociale vogels bepaald door omvang en samenstelling populatie
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110133143.htm
Nasa acht deadline nieuwe maanlanding mogelijk niet haalbaar
https://news.sky.com/story/nasa-unlikely-to-achieve-moon-landing-by-2024-says-audit-report-12131670

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 23 november 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 22 november 2020

Posted by managing21 on 22nd november 2020

In Groot-Brittannië vreest 72 procent van de pubs en restaurants de impact van de coronacrisis niet te zullen overleven. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de British Beer and Pub Association, het British Institute of Innkeeping en UK Hospitality. De studie toonde tevens dat de uitbaters meer steun wensen van de Britse regering. Gewaarschuwd wordt dat hierdoor mogelijk 750.000 arbeidsplaatsen verloren zouden kunnen gaan. Waarnemers wijzen daarbij ook naar een studie van het onderzoeksbureau YouGov, waaruit zou zijn gebleken dat 82 procent van de consumenten van mening zijn dat pubs en andere horecazaken voldoende beveiliging tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen garanderen.

Het Britse postbedrijf Royal Mail verwacht dat ecommerce zijn omzet dit jaar een sterke impuls bezorgt. Het bedrijf rekent op ongeveer 580 miljoen pond bijkomende inkomsten. De pakketbezorging vertegenwoordigt inmiddels 60 procent van de activiteiten van Royal Mail – De verkopen van de Franse winkelketen Galeries Lafayette zullen dit jaar mogelijk een halvering kennen in vergelijking met vorig jaar. Dat heeft Nicolas Houzé, topman van de keten, benadrukt. Hij verwijst daarbij naar de impact van de coronacrisis. Houzé verwacht pas over vier jaar een normaal transactieniveau – De Londense luchthaven Heathrow denkt om zijn volledige managementkader, op uitzondering van de chief executive, tijdelijk met verlof te sturen. Geraamd wordt dat Heathrow elke dag 5 miljoen pond verliest. Sinds het begin van de coronacrisis is er al een verlies van 1,5 miljard pond.

Marissa Mayer, voormalig chief executive van het internetbedrijf Yahoo, heeft het applicatieplatform Sunshine Contacts, gelanceerd. De applicatie zou gebruikers de mogelijkheid moeten bieden om hun contacten te organiseren. Mayer vertrok drie jaar geleden bij Yahoo, na de verkoop aan Verizon – Luchtvaartmaatschappij Korean Air neemt zijn sectorgenoot Asiana Airlines over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard dollar. Door de operatie smelten de twee grootste luchtvaartmaatschappijen van Zuid-Korea samen. In de lijst met de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld komt de fusiegroep op de zevende plaats – Bij Sotheby’s is de roze diamant ‘The Spirit of the Rose’ verkocht voor een bedrag van 26,7 miljard dollar. Dat is een nieuw record. De diamant, die 14,83 karaat weegt, werd door het mijnbedrijf Alrosa in Rusland gevonden.

De luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Staten zullen het jaar eindigen met 370.000 werknemers. Dat is een daling met 90.000 banen sinds de uitbraak van de coronacrisis begin maart. Dat berekende sectororganisatie Airlines for America. De tewerkstelling in de sector is daarmee gedaald tot het laagste niveau in meer dan dertig jaar – De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich Insurance voert gesprekken om een aantal Amerikaanse activiteiten van sectorgenoot MetLife over te nemen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 4 miljard dollar – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines en zijn Canadese sectorgenoot WestJet hebben een geplande joint-venture stopgezet. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse autoriteiten voorwaarden hebben gesteld waarop de bedrijven onmogelijk konden op ingaan.

In de Verenigde Staten heeft de Alliance for Automotive Innovation aan de rechtbank gevraagd een nieuwe wetgeving van de staat Massachusetts te blokkeren. De wet zou autoconstructeurs verplicht data over onderhoud en herstellingen voor onafhankelijke garagisten ter beschikking te stellen – De Britse investeerder Chris Hohn heeft andere invloedrijke beleggers gevraagd bij de bedrijven waarvan ze aandeelhouder zijn, maatregelen te eisen om hun uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te schroeven. Hohn bracht die eis zelf eerder dit jaar naar voor bij Aena, een Spaanse uitbater van luchthavens – Een consortium van de Britse regering en de groep Bharti Global hebben de overname van het satellietbedrijf OneWeb, dat eerder dit jaar een faillissement diende aan te vragen, afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar.

Het bedrijf Borit uit Geel, fabrikant van onderdelen voor waterstofcellen, wordt overgenomen door het Chinese concern Weifu. De nieuwe eigenaar zou hebben gegarandeerd dat de vestiging in Geel behouden blijft als onderzoekscentrum en uitvalsbasis voor de Europese en Amerikaanse markt – Het bedrijf TinkerList uit Leuven, ontwikkelaar van systemen voor contentbeheer door televisiemakers, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om de internationale uitbreiding van het bedrijf te versnellen – Het vastgoedbedrijf Xior, verhuurder van accommodatie voor studenten, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 55 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei te financieren. Xior lanceerde dit jaar al twee eerdere kapitaalverhogingen. Xior kocht voor 16,5 miljoen euro ook een aantal terreinen in Gent.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 22 november 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 21 november 2020

Posted by managing21 on 21st november 2020

Taiwan start met de bouw van nieuwe duikboten. In totaal wil het land acht nieuwe duikboten bouwen. Daarmee wil het eiland zijn verdediging tegen een mogelijke Chinese dreiging versterken. Momenteel beschikt Taiwan over een vloot van vier duikboten. Twee exemplaren dateren echter nog van de tweede wereldoorlog. De eerste nieuwe duikboot zou over vier jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en wil het eiland inlijven. De jongste tijd heeft China de druk op Taiwan nog opgedreven, onder meer door een verhoogde militaire activiteit in de wateren rond het eiland. China heeft een vloot van 76 duikboten.

De Amerikaanse keten Foot Locker, verkoper van schoenen en sportkleding, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,1 miljard dollar. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 125 miljoen dollar naar 265 miljoen dollar – De Britse modeketens Peacocks, Jaeger, Austin Reed en Jacques Vert hebben het faillissement aangevraagd. Hierdoor dreigen nagenoeg 4.800 arbeidsplaatsen te verdwijnen. De ketens zijn eigendom van de Edinburgh Woollen Mill Group (EWM), die eerder al voor problemen had gewaarschuwd – General Electric heeft plannen om in Groot-Brittannië een nieuwe fabriek voor de bouw van windturbines op te trekken. De vestigingen zou minstens drieduizend arbeidsplaatsen moeten creëren. De fabriek zou zich vooral richten op offshore windenergie.

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, brengt in China plantaardig gehakt, met de smaak van varkensvlees, op de markt. Varkensvlees geniet in China een grote populariteit. Het product vertegenwoordigde tot voor kort 70 procent van de totale Chinese vleesconsumptie – Aandeelhouders van het beursbedrijf Euronext hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de overname van Borsa Italiana. Euronext denkt de transactie in de eerste helft van volgend jaar te kunnen afronden – De Amerikaanse winkelketen Home Depot boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 33,5 miljard dollar. Dat was ruim 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,77 miljard naar 3,43 miljard dollar. Home Depot blijft profiteren van coronacrisis.

De Amerikaanse chocoladeproducent Hershey heeft op de Intercontinental Exchange (ICE) in New York grote voorraden cacao gekocht. Er is sprake van 30.000 ton. Hershey anticipeert met de aankoop op de verwachte prijsstijging door de introductie van hogere minimumlonen voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust – Panasonic gaat in Noorwegen een batterijfabriek bouwen. Noorwegen moet voor het Japanse bedrijf de uitvalsbasis worden om de Europese markt voor autobatterijen te veroveren. Panasonic werkt voor het project samen met twee Noorse partners – In Nederland mogen supermarkten over vier jaar geen sigaretten meer verkopen. Daardoor zullen 6.400 verkooppunten wegvallen. Momenteel telt Nederland 16.000 verkooppunten voor tabak. Over twee jaar verdwijnen al 5.600 punten door een verbod op sigarettenautomaten.

De reclamegroep M&C Saatchi heeft het vertrek van chief executive David Kershaw aangekondigd. Ook voorzitter Jeremy Sinclair en algemeen directeur Bill Muirhead leggen hun functie neer. M&C Saatchi is door de coronacrisis zwaar getroffen – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft toelating gekregen om in de stad Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona een grote chipfabriek te bouwen. Met het project zou een investering van 12 miljard dollar zijn gemoeid. De fabriek zou ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen moeten creëren – De Nederlandse drankenproducent Lucas Bols realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 26,8 miljoen euro. Dat was ongeveer 42 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 8,5 miljoen euro tot 1,9 miljoen euro. De thuisconsumptie nam wel toe.

Het staalbedrijf Bekaert boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 985 miljoen euro. Dat is 8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt wel gewag van een herstel. Over de eerste negen maanden is er immers een achteruitgang met 16 procent tot 2,76 miljard euro – Bpost zal niet meer alle bestellingen van pakketten aan huis afleveren. Een aantal klanten zal de verzendingen op afhaalpunten moeten ophalen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ook worden de tarieven voor zakelijke klanten opgetrokken – De keten E5 Mode vraagt de gerechtelijke reorganisatie aan. Dat is tijdens een bijzondere ondernemingsraad beslist. De keten heeft in België een 55-tal winkels. Daar werkten in totaal ongeveer 450 mensen. Het personeel is momenteel tijdelijk werkloos.

Verder

Vooral forenzen zijn bepalend voor drukte openbaar vervoer
https://www.greencarcongress.com/2020/11/20201119-osu.html

Fietsvriendelijke straten veranderen het stedelijk uitzicht
https://www.bbc.com/worklife/article/20201112-how-bike-friendly-slow-streets-are-changing-cities

Bedrijven kozen tijdens coronapandemie vooral voor mannelijke leiders
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-19/world-s-biggest-companies-chose-men-to-lead-in-the-pandemic

China moet stoppen met de bouw van nieuwe steenkoolcentrales
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-19/china-must-ban-new-coal-power-plants-to-meet-2060-goal-report

Amerikaanse bedrijven blijven achter in klimaatrapportage
https://www.reuters.com/article/climate-change-companies/asia-overtakes-united-states-in-corporate-climate-disclosure-arabesque-says-idUSL8N2I43P2

Hittegolven eisen in Groot-Brittannië recordaantal slachtoffers
https://www.reuters.com/article/us-climate-change-britain-heatwave/heatwaves-caused-record-deaths-as-britain-struggled-with-coronavirus-study-idUAfrika bedreigd door nieuwe schuldencrisis

Afrika bedreigd door nieuwe schuldencrisis
https://www.reuters.com/article/africa-debt/as-new-debt-crisis-looms-africa-needs-more-than-world-is-offering-idUKL1N2I51PX

Volgende generatie vliegtuigen wellicht met hybride motoren
https://www.reuters.com/article/boeing-737max-air-lse/airbus-boeing-expected-to-turn-to-hybrid-engine-technology-for-new-planes-lessor-idUSL1N2I601M

Chinese elektrische auto’s zullen bijdragen tot einde olietijdperk
https://auto.hindustantimes.com/auto/news/china-led-shift-to-electric-vehicles-to-help-end-oil-era-study-41605879925337.html

Apple blijft meest waardevolle merk van de wereld
https://www.marketingcharts.com/brand-related/top-brands-115372

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 21 november 2020