managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kantelpunt in verkoop elektrische wagens komt steeds dichterbij

Posted by managing21 on september 15th, 2023

Tegen eind dit decennium zouden elektrische wagens tweederde van de wereldwijde autoverkopen kunnen nemen. Dat is vooral te danken aan de prijzen van de autobatterijen, die de volgende jaren sterk zullen kunnen worden verminderd. Dat blijkt uit een rapport van het Rocky Mountain Institute (RMI).

Door de goedkopere autobatterijen zouden volgens het rapport elektrische voertuigen in Europa al volgend jaar dezelfde verkoopprijs bereiken als wagens met verbrandingsmotoren. In de Verenigde Staten zou dat punt over drie jaar worden bereikt.

Halvering

In zijn rapport voorspelt het Rocky Mountain Institute dat de kosten van de autobatterijen dit decennium een halvering zullen kennen. Vorig jaar werd op de markt voor autobatterijen nog een gemiddelde prijs van 151 dollar per kilowattuur opgetekend. Tegen eind dit decennium zou dat niveau echter tot een bedrag tussen 60 dollar en 90 dollar dalen. “Hierdoor zullen elektrische wagens niet alleen voor de eerste keer in aankoop even goedkoop worden als voertuigen met verbrandingsmotoren, maar zullen bovendien ook goedkoper worden in het gebruik”, luidt het.

Goedkope batterijen versterken concurrentiekracht elektrische wagens. – Foto: A. Krebs/Pixabay

Batterijen hebben een hoge kostprijs en vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de productiekost van elektrische wagens. Dat prijsniveau heeft elektrische voertuigen tot nu toe voor veel consumenten onbetaalbaar gemaakt. “Maar deze prijzen dalen gestaag naarmate autofabrikanten investeren in nieuwe batterij-chemicaliën, materialen en software om efficiëntere elektrische wagens te maken”, geeft Kingsmill Bond, hoofdonderzoeker bij het Rocky Mountain Institute, aan.

“Onze analyse impliceert een snelle groei van de markt voor elektrische modellen in Europa en China. Hierdoor zal de verkoop van elektrische wagens tegen het einde van dit decennium minstens verzesvoudigd zal zijn. De sector zal in de totale autoverkoop op dat ogenblik een marktaandeel tussen 62 procent tot 86 procent hebben uitgebouwd.”

De verkoop van elektrische wagens in de Europese Unie steeg in juli met bijna 61 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De sector bereikte daarmee in de totale autoverkoop een aandeel van 13,6 procent. De Europese Unie streeft naar een verbod op de verkoop van nieuwe modellen op fossiele brandstoffen vanaf het midden van het volgende decennium.

De Verenigde Staten hebben zich nog niet op een datum voor het beëindigen van de verkoop van modellen met verbrandingsmotoren geëngageerd, maar Californië en New York mikken beide op het midden van volgend decennium om over te schakelen op de exclusieve verkoop van uitstootvrije modellen. “Het is helemaal niet radicaal om de voortdurende exponentiële groei van elektrische voertuigen te voorspellen,” benadrukte Bond van BMI. “Een dergelijke evolutie kan worden verwacht.”

Exponentiële groei

Volgens het rapport piekte de vraag naar olie voor auto’s vier jaar geleden. Vanaf begin volgend decennium zal die vraag volgens de onderzoekers elk jaar met minstens één miljoen vaten per dag afnemen. 

Een rapport van het project Economics of Energy Innovation and System Transition (EEIST) van de University of Exeter voorspelt eveneens een exponentiële groei in de verkoop van elektrische wagens. Die studie suggereert dat elektrische wagens al volgend jaar in Europa voor middelgrote modellen eenzelfde prijsniveau zullen laten optekenen als voertuigen met verbrandingsmotoren. Voor kleinere voertuigen zou dat kantelpunt zelfs nog vroeger kunnen worden bereikt.

Over twee jaar zouden ook in China voor de twee technologieën gelijke prijzen worden vastgesteld, één jaar later gevolgd door de Verenigde Staten. Nog een jaar later zou ook in India dat kantelpunt worden bereikt.

Meer over dit onderwerp: