managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britse muziekverkoop boekt negende jaar omzetgroei op rij

Posted by managing21 on maart 14th, 2024

De handelsinkomsten uit muziekopnames in het Verenigd Koninkrijk – de inkomsten van houders van rechten en distributeurs – hebben vorig jaar een niveau van 1,43 miljard pond gehaald. Dat vertegenwoordigt een stijging met 8,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de British Phonographic Industry (BPI).

Opgemerkt wordt dat de inkomsten uit streaming met 8,4 procent tot 962 miljoen pond zijn gestegen. Streaming vertegenwoordigde daarmee iets meer dan twee derde (67,4 procent) van de totale inkomsten die de muzieksector het voorbije jaar in het Verenigd Koninkrijk realiseerde. Tien jaar eerder bedroeg dat aandeel slechts 8,6 procent van de markt.

Streaming vertegenwoordigt nu ruim twee derde van de Britse muziekinkomsten. – Foto: StockSnap/Pixabay

Betaalde abonnementen bereikten vorig jaar een omzet van 826,8 miljoen pond. Dat vertegenwoordigde een toename met 8,1 procent. De advertentie-ondersteunde audio-inkomsten stegen met 12,4 procent tot 71,5 miljoen pond, terwijl de video-inkomsten met 6,9 procent opliepen tot 63,8 miljoen pond

Tevens werd gewezen op de voortdurende opleving van vinyl-inkomsten. Die sector boekte vorig jaar een omzet van 146,1 miljoen pond. Dat weerspiegelde een stijging met 18,6 procent tegenover het jaar voordien. Zelfs de verkoop van compact discs bleek met 5,4 procent tot 97,2 miljoen pond te zijn gestegen. Volgens het rapport realiseerden vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk 2.245 artiesten meer dan 10 miljoen audiostreams.

Zorgwekkende trends

In het rapport wordt wel gewag gemaakt van een mogelijke zorgwekkende trend. De consumptie van muziek liet vorig jaar een stijging met 10 procent noteren. De inkomsten uit die consumptie bleken volgens de nieuwe cijfers daarentegen slechts een toename met 8,1 procent te kennen. De kloof is nog groter voor streaming. Het aantal muziekstreams door Britse fans steeg vorig jaar met 12,8 procent, terwijl de inkomsten uit die activiteit met 8,4 procent groeiden.

Er zijn echter nog tendenzen die de industrie zorgen baren. “Het totale omzetcijfer van vorig jaar was het hoogste nominale jaarbedrag dat tot nu toe voor muziekopnames in het Verenigd Koninkrijk, werd bereikt”, merkte de organisatie op. “Echter, eenmaal gecorrigeerd voor inflatie ligt dit bedrag 478 miljoen pond lager dan waar de industrie in reële termen sinds 2006, het eerste jaar waarin openbare uitvoering en sync werden opgenomen in het jaarlijkse totaal, had moeten zijn. Het verschil was vorig jaar zelfs nog grimmiger. Dan moet immers met een achterstand van 771 miljoen pond worden gerekend.”

Groei is echter nog steeds groei. Met een omzetstijging van 8,1 procent doet het Verenigd Koninkrijk het beter dan Duitsland (6,3 procent) en Frankrijk (5,1 procent). In Spanje was er wel een stijging met 12,3 procent, maar die cijfers vertrekken vanuit een kleinere basis.

“Onder aanvoering van streaming laat deze negende opeenvolgende jaarlijkse stijging van de inkomsten uit muziekopnamen zien hoe een evenwichtige en welvarende markt, die mogelijk wordt gemaakt door aanzienlijke investeringen van labels, nog meer artiesten kan helpen succesvol te zijn”, merkte Jo Twist, chief executive van de British Phonographic Industry, op.
“Het zou maar al te gemakkelijk zijn om deze groei voor lief te nemen, maar in een tijd waarin Britse muziek wordt geconfronteerd met ongekende concurrentie uit de hele wereld en met uitdagingen in eigen land, is het van vitaal belang dat de juiste omstandigheden hier blijven bestaan om Britse muziek alle kansen te geven om te gedijen.”

“Het is fantastisch dat de Britse markt voor muziekopnames vorig jaar een nieuw hoogtepunt bereikte, wat getuigt van alle ongelooflijke muziek die diverse artiesten creëren, ook in nieuwe genres, met de steun van hun platenmaatschappijen,” voegde Yolanda Brown, voorzitter van de Britse muziekfederatie, daaraan toe.

Meer over dit onderwerp: