managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juni, 2019

Moderne leiders zijn eerder narcist dan psychopaat

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Terwijl een aantal politieke leiders in het verleden duidelijke tekenen van psychopathie vertoonden, kunnen nu vaker aanwijzingen van narcisme worden opgemerkt. Dat is de conclusie van het boek The Fall van auteur Steve Taylor, professor psychologie aan de Leeds Beckett University. Tegelijkertijd kan volgens Taylor worden vastgesteld dat samenlevingen van jager-verzamelaars vaak mechanismen ontwikkelden om te vermijden dat deze schadelijke persoonlijkheden daadwerkelijk toegang krijgen tot de macht. Vaak kan daarbij worden vastgesteld dat het onmogelijk is om zich kandidaat voor het leiderschap te stellen. Daarentegen worden leiders door de groep aangeduid.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Moderne leiders zijn eerder narcist dan psychopaat

Amerikaans ambachtelijke bier toont signalen van mature markt

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten 1.039 nieuwe brouwerijen geopend. Dat betekent een lichte toename tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Brewers Association, gebaseerd op data van het Amerikaanse Alcohol & Tobacco Tax and Trade Bureau. Het voorbije jaar moesten echter ook 239 sluitingen worden gemeld. Twee jaar geleden hadden 165 brouwers hun activiteiten stopgezet. Deze cijfers tonen volgens de onderzoekers aan dat de markt van de Amerikaanse ambachtelijke bieren een grotere maturiteit begint te vertonen. De ambachtelijke brouwers hebben in de Verenigde Staten in volume momenteel een aandeel van 13,2 procent. In waarde loopt dat op tot 22 procent.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Amerikaans ambachtelijke bier toont signalen van mature markt

Amerikaanse moeders plannen eerste geboorte tijdens lente

Posted by managing21 on 30th juni 2019

In de Verenigde Staten blijken opgeleide en gehuwde moeders meer geneigd om bij hun eerste zwangerschap een geboorte in de lente te plannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter en de Universidad de Santiago de Chile. Volgens de onderzoekers heeft dat streven vooral te maken met het korte Amerikaanse bevallingsverlof. Met een geboorte in de lente kunnen de moeders die periode verlengen met hun jaarlijkse vakantie. Op die manier kunnen ze langere tijd met hun baby doorbrengen. Dat verband verklaart ook de voorkeur bij vrouwelijk onderwijzend personeel voor een geboorte tijdens de lente.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Amerikaanse moeders plannen eerste geboorte tijdens lente

Bedrijven investeren in verbetering klantenervaring

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Bedrijven investeren vaker in technologieën die tot een verbetering van de klantenervaring moeten leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Gartner. Driekwart van de ondervraagden kon het voorbije jaar een verhoogde investering melden. Ook dit jaar zegt 52 procent een verdere toename te voorzien. De onderzoekers stelden daarbij ook vast dat de bedrijven vooral voor artificiële intelligentie de volgende drie jaar een belangrijke doorbraak voorspellen (53 procent), gevolgd door virtuele assistenten en chatbots (39 procent) en omnichannel-oplossingen (37 procent).

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven investeren in verbetering klantenervaring

Exploraties naar olie en gas kennen opnieuw stijging

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Producenten van olie en gas zullen dit jaar wereldwijd ongeveer 60 miljard dollar investeren in de exploratie van nieuwe bronnen. Dat is een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). De onderzoekers merken op dat de sector zich stilaan lijkt te herstellen van de crisis die vijf jaar geleden werd veroorzaakt door een wereldwijde instorting van de olieprijzen. Ondanks de groei wordt erop gewezen dat de actuele investeringen nog altijd onder het niveau blijven van de budgetten die begin dit decennium voor de exploraties werden voorzien.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Exploraties naar olie en gas kennen opnieuw stijging

Wetenschap trekt ook op Wikipedia weinig interesse

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Gebruikers van Wikipedia tonen vooral een interesse in entertainment en celebrities. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat ongeveer 80 procent van de bezoekers van Wikipedia op zoek zijn naar entertainment of celebrities. Daarentegen bleek wetenschap minder dan 1 procent van de totale trafieken aan te trekken. Een analyse van het gebruik van Wikipedia kan volgens de onderzoekers veel duidelijk maken over onder meer de menselijke interactie en het collectieve gedrag.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Wetenschap trekt ook op Wikipedia weinig interesse

Frankrijk wereldwijd leider in duurzame obligaties

Posted by managing21 on 30th juni 2019

Sinds de start van dit jaar heeft Frankrijk voor 15,3 miljard dollar duurzame obligaties uitgegeven. Daarmee heeft het land opnieuw zijn positie als wereldwijd leider in duurzame obligaties verworven. Dat blijkt uit een rapport van het Climate Bonds Initiative. Frankrijk heeft met deze operatie het wereldwijde marktleiderschap in duurzame beleggingen overgenomen van de Verenigde Staten. Frankrijk heeft daarbij ook Nederland ingehaald. Wereldwijd werd dit jaar met duurzame obligaties op minder dan zes maanden tijd een bedrag van meer dan 100 miljard dollar opgehaald. Daarmee is volgens het Climate Bonds Initiative een nieuw record gevestigd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Frankrijk wereldwijd leider in duurzame obligaties

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th juni 2019

In het Johnson Space Center van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa in de stad Houston is het gerestaureerde Mission Control voorgesteld. Vanuit Mission Control werd vijftig jaar geleden de ruimtereis en maanlanding van de missie Apollo 11 gestuurd. Mission Control werd de laatste keer gebruikt voor de spaceshuttles in de jaren negentig van de voorbije eeuw. Daarna werd het centrum uit dienst genomen en open gesteld voor toeristen. De restauratie begon twee jaar geleden. Voor de werkzaamheden werd een bedrag van meer dan 5 miljoen dollar aan donaties opgehaald. Onder meer op eBay werden oude decorelementen gekocht. Andere werden met driedimensionale druk opnieuw gefabriceerd.

In Polen is het gerecht een onderzoek gestart naar meubelketen Ikea. Aanleiding is het ontslag van een medewerker die zich tegen het diversiteitsbeleid van de onderneming had uitgesproken. Volgens de Poolse overheid maakte Ikea zich daarmee schuldig aan discriminatie – Sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 3,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 13 procent terug tot 869 miljoen euro – Bij een eventuele invoering van een Europese taks op financiële transacties zou België op 151 miljoen euro aan inkomsten mogen hopen. Dat blijkt uit een document dat door de ministers van financiën van de eurozone is besproken. Elk land zou minstens 20 miljoen euro moeten ontvangen.

De Amerikaanse drankengroep Constellation Brands heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 2,01 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 245,4 miljoen euro, tegenover 743,8 miljoen winst het jaar voordien – De salarissen in België zijn het voorbije jaar met gemiddeld 3,36 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Hudson. Het jaar voordien was er nog een stijging met 3,9 procent, te wijten aan grotere indexaanpassingen en bijkomende loonsverhogingen – In de Verenigde Staten zijn alle grote banken voor de stresstest van de Federal Reserve geslaagd. Dat geldt ook voor de Amerikaanse divisie van Deutsche Bank, die de voorbije drie jaar geen positieve evaluatie had gekregen. Enkele andere banken moesten aanpassingen doorvoeren.

De Duitse politie is erin gelukt de darknet-winkel Chemical Revolution op te rollen. Het platform verkocht synthetische drugs. De winkel was sinds twee jaar actief. Centrale figuur van Chemical Revolution was een Duitser die op Mallorca verbleef. Hij werd bij een reis naar Duitsland opgepakt – Al over drie jaar moet tijdens de winter voor een elektriciteitstekort worden gevreesd. Die waarschuwing komt van Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Gewezen wordt op een dalende invoer door de sluiting van buitenlandse steenkoolcentrales – Het tassenmerk Kipling heeft klacht neergelegd tegen winkelketen Kruidvat. Volgens VF International, verdeler van Kipling in België, heeft Kruidvat een aantal ontwerpen van het tassenmerk gekopieerd. Een rechter bepaalde dat Kruidvat per verkocht exemplaar 1.000 euro boete moet betalen.

De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens Boots Alliance heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 34,59 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 12,1 procent tot 1,03 miljard dollar – De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zou mogelijk de bouw van het merk Hummer kunnen heropstarten. Er zou mogelijk een elektrische versie van het model op de markt kunnen worden gebracht. Dat heeft Mark Reuss, topman van General Motors, gesuggereerd. De productie de Hummer werd negen jaar geleden gestopt – Het Amerikaanse bedrijf Adaptive Biotechnologies heeft bij zijn introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York een bedrag van 300 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf spitst zich toe op immunotherapie.

Verlichtingsproducent Signify gaat de bediening van de intelligente lamp Hue vergemakkelijken. Hierdoor hoopt Signify met de technologie een breder publiek te kunnen bereiken. De nieuwe toepassing komt in eerste instantie in de Verenigde Staten op de markt – Traton, de truckdivisie van de Duitse groep Volkswagen, heeft met zijn introductie op de beurs van Frankfurt en bedrag van 1,55 miljard dollar opgehaald. Door de operatie wordt aan Triton een totale waarde van 14 miljard euro gekoppeld. Volkswagen blijft hoofdaandeelhouder van Triton – Het Amerikaanse bedrijf  BridgeBio Pharma heeft met zijn beursgang op de technologiebeurs Nasdaq in New York een bedrag van 349 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf ontwikkelt therapieën voor genetische ziektes en kankers. Het bedrijf werkt momenteel aan zestien programma’s.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Vele journalisten vrezen voor toekomst van hun beroep

Posted by managing21 on 29th juni 2019

Slechts weinig journalisten hebben een groot vertrouwen in de toekomst van hun beroep. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Cxense bij ruim honderdvijftig journalisten. De onderzoekers stelden vast dat slechts 7 procent van de respondenten de journalistiek ook in de toekomst werkzekerheid zal bieden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vele journalisten vrezen voor toekomst van hun beroep

Ook paardenrennen heeft een genderkloof

Posted by managing21 on 29th juni 2019

Ook bij het paardenrennen is er sprake van een genderkloof. Bij weddenschappen worden de winstkansen van vrouwelijke jockeys immers beduidend lager ingeschat in vergelijking met de verwachtingen die in hun mannelijke collega’s worden gesteld. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de University of Liverpool.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Ook paardenrennen heeft een genderkloof