managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for februari, 2007

CERN zet opnieuw mijlpaal in fysica

Posted by managing21 on 28th februari 2007

In het European Organization for Nuclear Research (CERN) op de grens van Frankrijk en Zwitserland is een onderdeel van de krachtigste deeltjesversneller ter wereld met succes geïnstalleerd in een ondergrondse bunker, op een diepte van honderd meter. Het onderdeel behoort tot de Compact Muon Solenoid (CMS), één van de vier grote experimenten met de bewuste deeltjesversneller.

Het geïnstalleerde onderdeel weegt tweeduizend ton en werd met een enorme kraan in de bunker neergelaten. “Deze Large Hadron Collider (LHC) is ontworpen om de grenzen van de fysica af te tasten,” benadrukten CERN-woordvoerders aan BBC News. “Het is een krachtige en complexe machine die deeltjes aan superhoge snelheden tegen elkaar moet slingeren in een poging op de geheimen van de cosmos te ontsluieren.”

De LHC bestaat uit duizend krachtige magneten die geplaatst worden in een ondergrondse, cirkelvormige tunnel van 27 kilometer lengte. De magneten verplaatsen de deeltjes in twee stralen rond de ring met snelheden die de snelheid van het licht benaderen. Op een aantal locaties kruisen die stralen elkaar, waardoor sommige deeltjes frontaal met elkaar in botsing zullen komen.

Vervolgens worden de nieuwe deeltjes die ontstaan zijn door de botsingen, opgevangen en opgemeten. Daarmee hoopt men meer inzicht te krijgen in fenomenen die uitstijgen boven het standaardmodeel van de fysica. Daarmee wil men een kader creëren om de interactie tussen sub-atomische deeltjes te verklaren. Het pas geplaatste onderdeel – Yoke Barrel 0 – is het grootste CMS-segment. Het duurde twaalf uur om het segment op zijn plaats te krijgen.

In totaal moeten er vijftien segmenten worden geplaatst, maar Yoke Barrel 0 is het centrale element van het CMS-experiment. Het project werd vijftien jaar geleden opgestart. Met Yoke Barrel 0 zijn nu negen van de vijftien elementen geplaatst.

Posted in wetenschap | Reacties uitgeschakeld voor CERN zet opnieuw mijlpaal in fysica

Ook reclame zoekt het op nieuwe markten

Posted by managing21 on 28th februari 2007

De opkomst van nieuwe markten heeft ook de interesse van de reclamesector gewekt. De groeieconomieën vormen niet alleen nieuwe afzetmarkten, maar ook een toneel voor mogelijke nieuwe overnames. De Franse reclamegroep Publicis maakte er alvast geen geheim van om op de nieuwe markten te zoeken naar mogelijke overnames. Ook de andere grote reclamegroepen lonken naar die nieuwe markten.

Publicis maakte bekend dat het voorbije jaar een winst gemaakt heeft van 639 miljoen euro. Het jaar voordien was dat nog 560 miljoen euro. Ter gelegenheid van de voorstelling van die cijfers, stelde Publicis-topman Maurice Levy dat de Franse reclamegroep zijn activiteiten in de digitale reclamemarkt verder zal opdrijven. Die moeten tegen 2010 een kwart van de totale omzet van de groep uitmaken. In het kader daarvan kocht Publicis vorige maand al het Amerikaanse interactieve reclamebureau Digitas.

Levy stelde echter ook dat Publicis tevens verdere uitbreiding zoekt op de nieuwe, snelgroeiende markten buiten de Verenigde Staten en Europa. “We zullen daar ongetwijfeld uitkijken naar overnamemogelijkheden, wanneer die opduiken,” merkte hij op. Ook andere grote reclamegroepen, zoals WPP en Omnicom, tonen steeds meer interesse in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Posted in reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Ook reclame zoekt het op nieuwe markten

Agfa-Gevaert deelt zich op

Posted by managing21 on 28th februari 2007

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert wordt opgesplitst in drie onafhankelijke ondernemingen. Dat heeft de raad van bestuur beslist. De drie nieuwe bedrijven worden ook afzonderlijk op de beurs genoteerd. De drie grote pijler van de groep, Agfa Graphics,
Agfa HealthCare en Agfa Materials, werkten al geruime tijd steeds onafhankelijker van elkaar. Die structuur wordt nu geofficialiseerd.

“Na een doorlichting van de ondernemingsstrategie, heeft de raad van bestuur beslist dat een opdeling in drie, onafhankelijke en beursgenoteerde, ondernemingen de beste kansen
biedt voor de Agfa Groep, de klanten, de aandeelhouders en de werknemers,” aldus Agfa-Gevaert. De splitsing zal eind dit jaar worden doorgevoerd. “De betrokken afdelingen hebben de omvang, de slagkracht, de marktpositie en het organisatorische talent die nodig zijn om als onafhankelijke ondernemingen te slagen in hun respectieve markten,” wordt er nog opgemerkt.

Daarbij wordt gesteld dat de afzonderlijke ondernemingen beter geplaatst zullen zijn om hun eigen specifieke strategische objectieven te verwezenlijken en zullen ze rechtstreeks
toegang hebben tot de kapitaalmarkten. De opsplitsing werd al geruime tijd voorbereid, want de jongste tijd raakten de diverse afdelingen steeds onafhankelijker van elkaar, met onder meer een duidelijke aflijning op de diverse bedrijfssites en onderlinge facturaties.

Hoewel de splitsing er zat aan te komen, hebben de vakbonden nog altijd een aantal vragen bij de evolutie. Daarbij wordt opgemerkt dat de overkoepelende structuur door de opsplitsing in drie afzonderlijke ondernemingen wegvalt. Onder meer wordt gevreesd dat er door de opsplitsing geen band meer zal bestaan tussen de drie ondernemingen. Ook hebben ze vragen over de manier waarop de schulden van Agfa-Gevaert over de drie nieuwe bedrijven zullen verdeeld worden.

Posted in industrie, technologie | Reacties uitgeschakeld voor Agfa-Gevaert deelt zich op

Businessstrategie mag best eenvoudig zijn

Posted by managing21 on 28th februari 2007

Een goede businessstrategie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat is de boodschap van het boek `Simply Strategy`, geschreven door de Nederlandse auteurs Peter Nieuwenhuizen en Richard Koch. Mits het beantwoorden van een aantal vragen, kan volgens hen elke manager een businessstrategie ontwerpen, implementeren, uitvoeren en communiceren.

Bij het bepalen van een businessstrategie moeten volgens ‘Simply Strategy’ enkele eenvoudige basiselementen opgesteld worden. “In de eerste plaats moet de manager zich afvragen wat zijn business is en waar het geld wordt gegenereerd,” benadrukken ze. “Daarnaast moet hij zich vergewissen van de sterkte van zijn concurrentiepositie en welke vaardigheden en capaciteiten de basis zijn van een mogelijk succes.”

Daarnaast moet een manager zich volgens de onderzoekers ook afvragen of hij in een goede markt zit en wat de klant denkt. “Maar hij moet ook kijken hoe de concurrentie zich gedraagt en eventueel misschien overwegen een andere weg in te slaan,” voeren ze aan. “Tenslotte moet hij ook uitzoeken hoe en waar er in zijn sector snel geld kan worden verdiend.”

De auteurs stellen dat de beste businessstrategieën worden uitgewerkt door operationele managers, maar laat de top zich dikwijls teveel intimideren door externe professionals die zich in de sector hebben gespecialiseerd en vooral zichzelf goed kunnen verkopen met omslachtige exposés.

Posted in management | Reacties uitgeschakeld voor Businessstrategie mag best eenvoudig zijn

Boeken doorbladeren op het internet

Posted by managing21 on 28th februari 2007

HarperCollins en Random House, twee van de grootste uitgeverijen in het Engelse taalgebied, laten duizenden boeken via internet doorzoeken. Daarnaast bieden ze aan de bezoeker de mogelijkheid de boeken ook op hun eigen website te plaatsen. De uitgeverijen hopen op die manier de boekverkopen via het internet te stimuleren. Ze stellen dat zij tot nu toe de enige uitgevers zijn die een dergelijke service aanbieden.

Random House geeft onder meer de werken van Danielle en Norman Mailer uit en stelt dat het de consumenten met zijn nieuwe Insight-technologie de mogelijkheid biedt om online door meer dan 5.000 boeken te bladeren. Random House, dochter van de Duitse mediagroep Bertelsmann, laat gebruikers ook toe fragementen van boeken op persoonlijke webpagina’s van sociale netwerken of verkopers te plaatsen.

HarperCollins Publishers, dochter van het Amerikaanse News Corporation, vertegenwoordigt onder meer auteur Michael Crichton en stelde eveneens gebruikers toe te laten boekfragmenten op sociale netwerken te plaatsen. “Maar de uitgeverijen zijn vrij laat met deze stap,” aldus het persbureau Reuters. “Amazon geeft zijn klanten al sinds 2003 de mogelijkheid om door boeken te bladeren, terwijl Google sinds 2005 eveneens die mogelijkheid aanbiedt.”

De uitgeverijen proberen volgens Reuters hun strategie bij te sturen, in de hoop opnieuw jonge lezers te kunnen bereiken. “Diens mediagebruik is steeds meer gericht op het internet, zoals ook de sectoren van de muziek, film en kranten hebben moeten ervaren,” aldus nog het persbureau.

Posted in internet, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Boeken doorbladeren op het internet

Het gaat weer iets beter met de Waddenzee

Posted by managing21 on 28th februari 2007

De Waddenzee is de voorbije dertig jaar duidelijk minder vervuild geraakt. Dat blijkt uit een rapport van het Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Vooral de verminderde afvoer van mest en fosfaat langs de Nederlandse rivieren zou volgens het rapport veel bijgedragen hebben tot de gevoelig verbeterde situatie.

Het NIOZ stelt dat het beleid van de Nederlandse overheid, met onder meer een verbod op het gebruik van fosfaat in wasmiddelen, gewerkt heeft. Voglens het rapport was de Waddenzee tussen 1985 en 1990 het zwaarst vervuild, vooral te wijten aan de aanvoer van extra stikstof en fosfaat op het einde van de jaren zeventig.

Deze producten zijn de voornaamste voedingstoffen voor fytoplankton, een soort kleine algen waarvan de concentratie in de Waddenzee tot het einde van de jaren tachtig verdubbelde. Die algen waren op hun beurt voeding voor een aantal bodemdieren, wiens bestand eveneens verdubbelde. Door de grotere beschikbaarheid van voedsel, namen ook de populaties van diverse vogelsoorten toe.

Dit alles zette een zware druk op het milieu van de Waddenzee, maar tijdens het jongste decennium nam de toevoer van stikstof en fosfaat af, waardoor de toestand zich volgens de onderzoekers stelselmatig weer verbeterde. Maar wellicht niet alle evoluties moeten exclusief toegewezen worden aan het fosfaatverbod, want de Waddenzee kreeg ook te maken met klimaatverandering en een intensieve mossel- en kokkelvisserij.

Posted in milieu | Reacties uitgeschakeld voor Het gaat weer iets beter met de Waddenzee

Betaalde videodownloads worden belangrijk

Posted by managing21 on 28th februari 2007

Over een viertal jaar zullen de inkomsten uit betaalde videodownloads hoger liggen dan de inkomsten uit advertenties bij online video`s. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Adams Media Research (AMR). Betaalde videodownloads zouden in de Verenigde Staten over vier jaar om omzet halen van ongeveer vier miljard dollar, tegenover 111 miljoen dollar vorig jaar.

De onderzoekers merken echter op dat er eerst nog enkele belangrijke drempels moeten worden overwonnen. “Zo moeten er nieuwe en verbeterde downloadtools ontwikkeld worden en op de markt gebracht worden en moet er ook gezorgd worden dat internet en televisie meer op elkaar afgestemd raken,” voert Adams Media Research aan.

In het rapport wordt naar voor gebracht dat er in 2010 een veel ruimer aanbod zal zijn aan video`s die door adverteerders worden gefinancierd, maar toch zal het grootste deel van de inkomsten volgens de onderzoekers op dat ogenblik worden gerealiseerd door betaalde downloads. Beide systemen kunnen volgens de onderzoekers trouwens ook gecombineerd worden.

Posted in internet, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Betaalde videodownloads worden belangrijk

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 28th februari 2007

FAW Group Corp, één van de grootste autobouwers van China, zou interesse hebben om Chrysler over te nemen. Chrysler werd door het DaimlerChrysler-concern in de etalage geplaatst. Verantwoordelijken van FAW zouden naar de VS getrokken zijn om er te onderhandelen over de deal. Heel wat autogroepen lieten al verstaan dat ze geen interesse hebben in Chrysler. Die divisie leed het voorbije jaar een verlies van 1,5 miljard dollar. Eén van de overblijvende kandidaten is General Motors. FAW is gebaseerd in de noordelijke stad Changchun en werkt er samen met Volkswagen en Toyota. Vraag blijft of de overname van Chrysler kans op slagen heeft. Zo is de Amerikaanse autobouwer meer waard dan FAW en wordt er weerstand verwacht van politici en vakbonden in de Verenigde Staten tegen een Chinese overname.

Volkswagen heeft zijn belang in de Duitse vrachtwagenfabrikant MAN AG verhoogd van 20 tot 29,9 procent. Dat maakte de Duitse autoconstructeur bekend. De aankondiging komt er in de nasleep van MAN’s beslissing om het controversiële overnameplan van zijn Zweedse rivaal Scania AB, niet door te zetten. Volkswagen was één van de belangrijkste tegenstanders van dat overnameplan. De Duitsers, die ook een participatie in Scania hebben, wilden daarentegen een combinatie waarin ook zijn Braziliaanse vrachtwagendivisie een rol in speelt. Als VW 30 procent van de aandelen in handen krijgt, moet het een overnamebod lanceren op de resterende aandelen. MAN reageerde tevreden op het feit dat VW zijn belang heeft verhoogd. De beslissing was in oktober al genomen.

De Amerikaanse fabrikant van ketchup, soep en diepvriesvoedsel H.J. Heinz heeft in het op 31 januari afgesloten derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006//2007 een winst geboekt van 219 miljoen dollar netto. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het boekjaar eerder was de nettowinst 116,6 miljoen dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 2,3 miljard dollar. De cijfers overtreffen de gemiddelde verwachtingen van analisten. Heinz zei dat de hogere winst vooral te danken is aan de goede verkoop van nieuwe producten, een lager belastingtarief en een verbetering op internationaal niveau.

Het chemieconcern BASF wil overstappen op de Europese vennootschapsvorm Societas Europaea (SE). BASF legt het voornemen voor aan zijn aandeelhouders tijdens de jaarlijkse vergadering op 26 april. Dat heeft het Duitse bedrijf bekend gemaakt. Nu hanteert BASF nog de Duitse rechtsvorm Aktiengesellschaft, wat inhoudt dat het bedrijf onder Duitse wetgeving valt. “Het bestuur van BASF beschouwt de Europese vennootschap als een moderne juridische rechtsvorm voor een wereldwijd opererend bedrijf met als thuismarkt Europa,” aldus een verklaring. BASF is wel van plan zijn hoofdkantoor en belangrijkste administratieve werkzaamheden in Ludwigshafen te houden.

De Spaanse oliemaatschappij Repsol heeft een groot olieveld ontdekt in Libië met een ontginningscapaciteit voor 474 miljoen vaten olie (159 liter). Repsol heeft de Libische autoriteiten gevraagd om het veld in het Murzuq-bassin in het zuiden van het land te exploiteren.  Volgens Repsol gaat het om het grootste olieveld dat de onderneming ooit heeft gevonden. De totale hoeveelheid olie in het veld zou overeenkomen met 1,26 miljard vaten. Er worden nu plannen opgesteld voor de exploitatie van het olieveld over een periode van 25 jaar. Repsol is in het Noord-Afrikaanse land vertegenwoordigd via zijn samenwerkingsverband met de Libische staatsoliemaatschappij NOC.

Karl-Heinz Kalbfell, voormalig topman van Rolls-Royce, Alfa Romeo en Maserati, komt met zijn eigen sportwagenmerk Artega. Kalbfell wil vanaf dit jaar een eerste model produceren in een fabriek nabij het Duitse Paderborn. Het zou gaan om een compacte sportwagen met een lengte gelijk aan die van een Volkswagen Polo, met de breedte van een Mercedes S-Klasse en met een hoogte op het niveau van een Lamborghini Gallardo. Het design is van de hand van Henrik Fisker. Evenmin een onbekende in autoland. Fisker werkt inmiddels voor zichzelf, maar heeft zijn sporen verdiend bij onder andere Aston Martin, waar hij de recente sportwagens van het merk ontwierp. Onder de kap hangt een krachtbron van het Volkswagen-concern. Kalbfelll en consorten hebben gekozen voor de 3.6 V6-motor met een vermogen van 300 pk. Kalbfelll wil de sportcoupé niet alleen in Europa verkopen, ook in de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten. De geplande jaarproductie bedraagt 500 stuks.

Microsoft neemt het bedrijf Medstory, gespecialiseerd is in het ontwikkelen van zoektechnologie voor gezondheidsinformatie, over. Microsoft ziet de overname als een strategische stap in de markt van gezondheidsinformatie voor consumenten. De werknemers van Medstory worden aan het personeelsbestand van de onlangs opgerichte Health Solutions Group van Microsoft toegevoegd. Hoeveel geld Microsoft heeft betaald voor Medstory is niet bekendgemaakt. Uit onderzoek van Pew Internet & American Life Project uit oktober 2006 blijkt dat dagelijks maar liefst 8 miljoen Amerikanen online op zoek gaan naar informatie over gezondheidsvraagstukken. Meer dan de helft zegt dat recent gevonden informatie impact heeft gehad op hoe ze zichzelf verzorgen of een ander. Toch geeft 22 procent aan zich gefrustreerd te voelen wegens gebrek aan informatie of het niet kunnen vinden van de juiste informatie.

Bij het Europese ruimtestation in Frans-Guyana het startschot is gegeven voor de bouw van een gloednieuw lanceerplatform. Van het nieuwe platform zullen Russische Sojoez-raketten gelanceerd kunnen worden die een ruim anderhalf keer grotere vracht de ruimte in kunnen transporteren dan vanaf de Baikonoer-basis in Kazachstan mogelijk was. Gebruikmakend van de grotere draaisnelheid van de aarde vlakbij de evenaar kunnen dan satellieten tot drieduizend kilo de ruimte in geschoten worden. De basis in Frans-Guyana is momenteel de thuishaven van Arianespace, de commerciële tak van het Europese ruimtevaartagentschap (ESA). De door ESA en de Europese Unie gefinancierde uitbreiding van de basis met Sojoez-raketten betekent een aanwinst voor de commerciële doelstellingen van Arianespace. Volgens planning zullen eind 2008 vanaf de basis de eerste communicatie- en navigatiesatellieten met behulp van Sojoez-raketten gelanceerd worden.

Het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel brengt voor eind maart Organon naar de beurs. Het bedrijf plaatst 20 tot 30 procent van Organon op de beurs. Akzo Nobel wil de eerste twee weken van maart starten met de marketing voor het aandeel Organon. Het bedrijf verwacht dit jaar goedkeuring te vragen voor het antidepressivum Asenapine. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) een beluit neemt. Organon zegt onlangs positieve gesprekken te hebben gevoerd met FDA.
Asenapine is volgens Akzo Nobel een mogelijke kaskraker met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. Organons oorspronkelijke partner in de ontwikkeling van het geneesmiddel, het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, trok zich eind vorig jaar terug na tegenvallende onderzoeksresultaten. Akzo Nobel heeft eerder aangegeven dat een geslaagde beursgang van Organon voor een belangrijk deel afhangt van het succes van Asenapine.

Het werknemerstekort in de Europese Unie loopt in 2050 op tot bijna 32 miljoen arbeidskrachten. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Momenteel werken er in de EU 194 miljoen mensen. In West-Europa neemt de werkzame bevolking tussen de 15 en 54 jaar al geleidelijk af door de vergrijzing en het lage geboortecijfer. In Oost-Europa stijgt de beroepsbevolking naar verwachting nog tot en met 2011. Vanaf 2012 zullen de gevolgen van de vergrijzing ook daar merkbaar worden. Wanneer men wil dat de werkgelegenheid in de Europese Unie over 43 jaar minstens op hetzelfde niveau ligt als nu, moet het tekort volgens de onderzoekers worden weggewerkt. Anders zal er rekening mee gehouden moeten worden met het scenario van krimpende economieën. In Tsjechië zal er een tekort ontstaan van 1,4 miljoen mensen. Dat is bijna eenderde van het huidige aantal werkenden. Niet in alle Europese landen zal een personeelsgat ontstaan. Ierland, Luxemburg en Zweden zijn de drie uitzonderingen. In deze landen groeit de bevolking sneller dan het aantal 65-plussers. In Luxemburg en Zweden wordt dat vooral veroorzaakt door het relatief grote aantal migranten. Ierland profiteert bovendien van de jonge bevolking en het hoge geboortecijfer.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Royal Mail krijgt zware concurrentie

Posted by managing21 on 27th februari 2007

De Britse Royal Mail krijgt in de toekomst wellicht zware concurrentie van het Nederlandse postbedrijf TNT. Dat maakte immers bekend om zijn activiteiten in Groot-Brittannie gevoelig uit te willen breiden. Een definitieve beslissing zou in de eerstvolgende maanden vallen, maar TNT stelde dat experimenten in Glasgow en Manchester in ieder geval al heel positief waren uitgevallen.

TNT beschouwt Groot-Brittannie als één van zijn belangrijkste markten met een gezonde groei. Het Nederlandse postbedrijf verdeelt jaarlijks meer dan één miljoen poststukken op Britse bodem. Onder meer British Telecom zou voor zijn postbedeling van Royal Mail overgestapt zijn op TNT. Tot nu toe worden die poststukken voor de uiteindelijke aan-huis-bestelling alsnog overgedragen aan Royal Mail.

In de toekomst wil TNT dat echter veranderen. Het Nederlandse postbedrijf wil zendingen zelf ten laatste één dag na verzending op hun bestemming afleveren. Een definitieve beslissing daarover zal worden genomen wanneer alle resultaten van de experimenten in Glasgow en Manchester bekend zijn. TNT-topman Peter Bakker stelde echter dat het heel waarschijnlijk is dat de Nederlandse groep zijn diensten naar andere Britse steden zal uitbreiden.

Samen met een aantal andere private postbedrijven ondersteunt TNT trouwens een onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijke overheidsfinanciering van Royal Mail, dat daardoor de concurrentie zou vervalsen. TNT zelf werd in Nederland 1989 geprivatiseerd, nadat de Nederlandse regering al zijn aandelen in het postbedrijf van de hand had gedaan. Royal Mail stelt dat in Nederland alleen TNT poststukken naar hun eindbestemming mogen brengen.

Volgens critici is TNT alleen geinteresseerd in de postbedeling in grote agglomeraties, maar geen belangstelling heeft voor de bediening van de minder lucratieve landelijke gebieden. Die minder interessante activiteiten zouden door Royal Mail verder gegarandeerd moeten blijven. TNT wil ook in Belgie op een aantal vlakken zwaardere concurrentie aangaan met De Post.

Posted in transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Royal Mail krijgt zware concurrentie

Reclamesector nog altijd digitaal analfabeet

Posted by managing21 on 27th februari 2007

De reclamesector presteert ondermaats en voldoet helemaal niet meer aan de verwachtingen van zijn klanten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester Research. De resultaten stellen de sector volgens de onderzoekers dan ook voor het probleem hoe hij de centrale marketing-partner kan blijven in een wereld van groeiende specialisatie, gedreven door de grotere nadruk op digitale media.

Uit het onderzoek bleek dat slechts 21 procent van de klanten hun reclamebureau aan anderen zou aanbevelen. Daarentegen zegt 76 procent van de klanten helemaal geen aanwijzing te krijgen welke return-on-investment ze van de reclamecampagnes krijgen. “Er is dus geen tastbare basis voor deze ontevredenheid,” aldus Forrester. “Het is een vaag gevoel van ontgoocheling dat bij de klanten heest.”

De reclamebureaus keken volgens de onderzoekers heel wat optimistisch aan tegen de samenwerking met hun klanten. “Maar de ontevredenheid van de klanten is niet nieuw,” stipt het magazine Advertising Age aan. “In 2004 liet Jim Stengel, topman van Procter & Gamble, al heel wat kritiek horen omdat de reclamebureaus onvoldoende aan research deden en ze geen duidelijke resultaten konden voorleggen.”

De traditionele grote reclamebureaus hebben de voorbije jaren dan ook heel wat concurrentie gekregen van nieuwe spelers, die met een andere aanpak werkten en niet vanuit de traditionele reclamekanalen dachten. “Nochtans blijven de grote reclamebureaus een grote invloed hebben op de bestedingen van de adverteerders. In de Verenigde Staten beschikken zij over zestig procent van de budgetten en de adverteerders beschouwen hen nog altijd als sterke partners,” voert Advertising Age nog aan.

Maar er wordt aan toegevoegd dat deze situatie in de toekomst wel eens snel zou kunnen veranderen, vooral wanneer de reclamebureaus er niet snel in slagen om hun tekort aan digitaal talent op te vullen en uit hun traditioneel denken te stappen.

Posted in reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Reclamesector nog altijd digitaal analfabeet