FAW Group Corp, één van de grootste autobouwers van China, zou interesse hebben om Chrysler over te nemen. Chrysler werd door het DaimlerChrysler-concern in de etalage geplaatst. Verantwoordelijken van FAW zouden naar de VS getrokken zijn om er te onderhandelen over de deal. Heel wat autogroepen lieten al verstaan dat ze geen interesse hebben in Chrysler. Die divisie leed het voorbije jaar een verlies van 1,5 miljard dollar. Eén van de overblijvende kandidaten is General Motors. FAW is gebaseerd in de noordelijke stad Changchun en werkt er samen met Volkswagen en Toyota. Vraag blijft of de overname van Chrysler kans op slagen heeft. Zo is de Amerikaanse autobouwer meer waard dan FAW en wordt er weerstand verwacht van politici en vakbonden in de Verenigde Staten tegen een Chinese overname.
Volkswagen heeft zijn belang in de Duitse vrachtwagenfabrikant MAN AG verhoogd van 20 tot 29,9 procent. Dat maakte de Duitse autoconstructeur bekend. De aankondiging komt er in de nasleep van MAN’s beslissing om het controversiële overnameplan van zijn Zweedse rivaal Scania AB, niet door te zetten. Volkswagen was één van de belangrijkste tegenstanders van dat overnameplan. De Duitsers, die ook een participatie in Scania hebben, wilden daarentegen een combinatie waarin ook zijn Braziliaanse vrachtwagendivisie een rol in speelt. Als VW 30 procent van de aandelen in handen krijgt, moet het een overnamebod lanceren op de resterende aandelen. MAN reageerde tevreden op het feit dat VW zijn belang heeft verhoogd. De beslissing was in oktober al genomen.
De Amerikaanse fabrikant van ketchup, soep en diepvriesvoedsel H.J. Heinz heeft in het op 31 januari afgesloten derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006//2007 een winst geboekt van 219 miljoen dollar netto. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het boekjaar eerder was de nettowinst 116,6 miljoen dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 2,3 miljard dollar. De cijfers overtreffen de gemiddelde verwachtingen van analisten. Heinz zei dat de hogere winst vooral te danken is aan de goede verkoop van nieuwe producten, een lager belastingtarief en een verbetering op internationaal niveau.
Het chemieconcern BASF wil overstappen op de Europese vennootschapsvorm Societas Europaea (SE). BASF legt het voornemen voor aan zijn aandeelhouders tijdens de jaarlijkse vergadering op 26 april. Dat heeft het Duitse bedrijf bekend gemaakt. Nu hanteert BASF nog de Duitse rechtsvorm Aktiengesellschaft, wat inhoudt dat het bedrijf onder Duitse wetgeving valt. “Het bestuur van BASF beschouwt de Europese vennootschap als een moderne juridische rechtsvorm voor een wereldwijd opererend bedrijf met als thuismarkt Europa,” aldus een verklaring. BASF is wel van plan zijn hoofdkantoor en belangrijkste administratieve werkzaamheden in Ludwigshafen te houden.
De Spaanse oliemaatschappij Repsol heeft een groot olieveld ontdekt in Libië met een ontginningscapaciteit voor 474 miljoen vaten olie (159 liter). Repsol heeft de Libische autoriteiten gevraagd om het veld in het Murzuq-bassin in het zuiden van het land te exploiteren. Volgens Repsol gaat het om het grootste olieveld dat de onderneming ooit heeft gevonden. De totale hoeveelheid olie in het veld zou overeenkomen met 1,26 miljard vaten. Er worden nu plannen opgesteld voor de exploitatie van het olieveld over een periode van 25 jaar. Repsol is in het Noord-Afrikaanse land vertegenwoordigd via zijn samenwerkingsverband met de Libische staatsoliemaatschappij NOC.
Karl-Heinz Kalbfell, voormalig topman van Rolls-Royce, Alfa Romeo en Maserati, komt met zijn eigen sportwagenmerk Artega. Kalbfell wil vanaf dit jaar een eerste model produceren in een fabriek nabij het Duitse Paderborn. Het zou gaan om een compacte sportwagen met een lengte gelijk aan die van een Volkswagen Polo, met de breedte van een Mercedes S-Klasse en met een hoogte op het niveau van een Lamborghini Gallardo. Het design is van de hand van Henrik Fisker. Evenmin een onbekende in autoland. Fisker werkt inmiddels voor zichzelf, maar heeft zijn sporen verdiend bij onder andere Aston Martin, waar hij de recente sportwagens van het merk ontwierp. Onder de kap hangt een krachtbron van het Volkswagen-concern. Kalbfelll en consorten hebben gekozen voor de 3.6 V6-motor met een vermogen van 300 pk. Kalbfelll wil de sportcoupé niet alleen in Europa verkopen, ook in de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten. De geplande jaarproductie bedraagt 500 stuks.
Microsoft neemt het bedrijf Medstory, gespecialiseerd is in het ontwikkelen van zoektechnologie voor gezondheidsinformatie, over. Microsoft ziet de overname als een strategische stap in de markt van gezondheidsinformatie voor consumenten. De werknemers van Medstory worden aan het personeelsbestand van de onlangs opgerichte Health Solutions Group van Microsoft toegevoegd. Hoeveel geld Microsoft heeft betaald voor Medstory is niet bekendgemaakt. Uit onderzoek van Pew Internet & American Life Project uit oktober 2006 blijkt dat dagelijks maar liefst 8 miljoen Amerikanen online op zoek gaan naar informatie over gezondheidsvraagstukken. Meer dan de helft zegt dat recent gevonden informatie impact heeft gehad op hoe ze zichzelf verzorgen of een ander. Toch geeft 22 procent aan zich gefrustreerd te voelen wegens gebrek aan informatie of het niet kunnen vinden van de juiste informatie.
Bij het Europese ruimtestation in Frans-Guyana het startschot is gegeven voor de bouw van een gloednieuw lanceerplatform. Van het nieuwe platform zullen Russische Sojoez-raketten gelanceerd kunnen worden die een ruim anderhalf keer grotere vracht de ruimte in kunnen transporteren dan vanaf de Baikonoer-basis in Kazachstan mogelijk was. Gebruikmakend van de grotere draaisnelheid van de aarde vlakbij de evenaar kunnen dan satellieten tot drieduizend kilo de ruimte in geschoten worden. De basis in Frans-Guyana is momenteel de thuishaven van Arianespace, de commerciële tak van het Europese ruimtevaartagentschap (ESA). De door ESA en de Europese Unie gefinancierde uitbreiding van de basis met Sojoez-raketten betekent een aanwinst voor de commerciële doelstellingen van Arianespace. Volgens planning zullen eind 2008 vanaf de basis de eerste communicatie- en navigatiesatellieten met behulp van Sojoez-raketten gelanceerd worden.
Het chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel brengt voor eind maart Organon naar de beurs. Het bedrijf plaatst 20 tot 30 procent van Organon op de beurs. Akzo Nobel wil de eerste twee weken van maart starten met de marketing voor het aandeel Organon. Het bedrijf verwacht dit jaar goedkeuring te vragen voor het antidepressivum Asenapine. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) een beluit neemt. Organon zegt onlangs positieve gesprekken te hebben gevoerd met FDA.
Asenapine is volgens Akzo Nobel een mogelijke kaskraker met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. Organons oorspronkelijke partner in de ontwikkeling van het geneesmiddel, het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, trok zich eind vorig jaar terug na tegenvallende onderzoeksresultaten. Akzo Nobel heeft eerder aangegeven dat een geslaagde beursgang van Organon voor een belangrijk deel afhangt van het succes van Asenapine.
Het werknemerstekort in de Europese Unie loopt in 2050 op tot bijna 32 miljoen arbeidskrachten. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Momenteel werken er in de EU 194 miljoen mensen. In West-Europa neemt de werkzame bevolking tussen de 15 en 54 jaar al geleidelijk af door de vergrijzing en het lage geboortecijfer. In Oost-Europa stijgt de beroepsbevolking naar verwachting nog tot en met 2011. Vanaf 2012 zullen de gevolgen van de vergrijzing ook daar merkbaar worden. Wanneer men wil dat de werkgelegenheid in de Europese Unie over 43 jaar minstens op hetzelfde niveau ligt als nu, moet het tekort volgens de onderzoekers worden weggewerkt. Anders zal er rekening mee gehouden moeten worden met het scenario van krimpende economieën. In Tsjechië zal er een tekort ontstaan van 1,4 miljoen mensen. Dat is bijna eenderde van het huidige aantal werkenden. Niet in alle Europese landen zal een personeelsgat ontstaan. Ierland, Luxemburg en Zweden zijn de drie uitzonderingen. In deze landen groeit de bevolking sneller dan het aantal 65-plussers. In Luxemburg en Zweden wordt dat vooral veroorzaakt door het relatief grote aantal migranten. Ierland profiteert bovendien van de jonge bevolking en het hoge geboortecijfer.
Meer Nieuws