managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse muziekverkoop zet robuuste groei verder door

Posted by managing21 on september 24th, 2023

De Amerikaanse muziekindustrie zette tijdens de eerste helft van dit jaar zijn robuuste groei verder door. Dat blijkt uit een rapport van de Recording Industry Association of America (RIAA). De retailverkopen stegen met 9,3 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar en bereikten een recordhoogte van 8,4 miljard dollar. Op de groothandelsmarkt werd een toename met 8,3 procent tot 5,3 miljard dollar genoteerd.

Betaalde streamingabonnementen bleven volgens de bevindingen van het rapport de sterkste motor van de inkomstengroei. De inkomsten liepen met meer dan 550 miljoen dollar op tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kon tijdens de eerste helft van dit jaar op gemiddeld 95,8 miljoen abonnementen worden gerekend. Dat betekende een stijging met bijna 6 miljoen eenheden tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De inkomsten uit fysieke verkopen bereikten het hoogste niveau in tien jaar tijd. – Foto: StockSnap/Pixabay

Betaalde muziekabonnementen hebben in de Verenigde Staten de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld gekend. In de eerste helft van 2018 werden immers gemiddeld 43,7 miljoen abonnementen genoteerd. In het nieuwe rapport wordt opgemerkt dat het aantal abonnementen tijdens de eerste helft van dit jaar meer dan 6 procent hoger lag dan dezelfde periode vorig jaar. “Naarmate de markt volwassener wordt, neemt de groei van het aantal accounts echter af”, benadrukt het rapport. “Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd nog een stijging van 9,75 procent genoteerd. Het jaar voordien was er zelfs nog sprake van een toename met 13 procent.”

Vinyl

De inkomsten uit vinyl kenden daarentegen een sterke afvlakking. Er kon tijdens de eerste helft van dit jaar nog slechts een stijging met 1 procent worden opgetekend, tegenover een groei met 22 procent dezelfde periode vorig jaar. “Nochtans bereikten de inkomsten uit fysieke formaten hun hoogste niveau in tien jaar tijd”, wordt in het rapport aangevoerd. “De fysieke formaten lieten een omzet van 882 miljoen dollar optekenen. Dat vertegenwoordigde een toename met 5 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar.”

Ondanks de afvlakkende groei bereikten de inkomsten uit vinyl tijdens de eerste helft van dit jaar een niveau van 632 miljoen dollar. Daarmee nam deze sector 72 procent van de totale fysieke verkopen voor zijn rekening. De totale omzet aan fysieke verkopen liep tegenover de eerste helft van vorig jaar met 5 procent op tot 882 miljoen dollar. In totaal werden er tijdens de eerste helft van dit jaar 23 miljoen vinyl-albums verkocht, tegenover 15 miljoen compact discs. Daarmee werden in de Verenigde Staten voor het derde opeenvolgende jaar meer vinyl albums dan compact discs verkocht.

De totale inkomsten uit betaalde abonnementen stegen met 11 procent tot 5,5 miljard dollar. Het aantal accounts kende een groei met 6 procent. Bijna twee derde van de totale omzet en meer dan 75 procent van de inkomsten uit streaming was afkomstig van betaalde abonnementsdiensten.

Streaming-inkomsten vertegenwoordigden in de Verenigde Staten tijdens de eerste helft van dit jaar 84 procent van de totale inkomsten uit muziekopnamen. Dat weerspiegelde een groei van 10,3 procent tot 7,0 miljard dollar. Streaming had daarmee voor het vierde achtereenvolgende jaar een aandeel van ongeveer 83 procent in de totale inkomsten van deze sector, die onder meer betaalde abonnementsdiensten, advertentie-ondersteunde diensten, digitale radiodiensten en licenties voor muziek op sociale media en digitale fitness-applicaties omvatten.

De groei van het aantal betaalde abonnementen op muziekdiensten op aanvraag kende echter een vertraging. Er werden tijdens de eerste helft van dit jaar 95,6 miljoen abonnementen genoteerd. Tijdens de eerste helft van vorig jaar was er nog sprake van een groei met 10 procent tot 90 miljoen eenheden. De inkomsten uit muziekstreamingdiensten op basis van advertenties groeiden ook langzamer dan betaalde vormen van streaming. De omzet van diensten op aanvraag – zoals YouTube, de advertentie-ondersteunde versie van platformen zoals onder meer Spotify en Facebook – kenden slechts een stijging met 1 procent tot 870 miljoen dollar.

De inkomsten uit digitale radiomuziek en een aantal aanverwante diensten stegen met 16 procent tot 657 miljoen dollar. Ook bij de inkomsten uit digitale downloads bleef de terugval zich verder doorzetten. Daarbij moest een inkrimping met 12 procent tot 225 miljoen dollar worden gemeld. De verkoop van digitale albums daalde met 12 procent tot 107 miljoen dollar, terwijl de verkoop van digitale singles met 14 procent terugviel tot 97 miljoen dollar. Downloads vertegenwoordigden tijdens de eerste helft van dit jaar slechts 3 procent van de totale Amerikaanse inkomsten uit opgenomen muziek.

Meer over dit onderwerp: