managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for mei, 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 6 mei 2021

Posted by managing21 on 6th mei 2021

De Amerikaanse krantengroep New York Times heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 301.000 nieuwe digitale abonnementen kunnen registreren. Daarmee is die groei teruggezakt tot het laagste niveau sinds het derde kwartaal twee jaar geleden. Daarbij wordt gewezen naar een afkoeling van de nieuwscyclus na het vertrek van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Het voorbije jaar kon de krantengroep profiteren van nieuws rond de presidentsverkiezingen en de coronacrisis. In totaal heeft de krant voor zijn gedrukte en digitale edities momenteel 7,8 miljoen abonnees. De krantengroep boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 473 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 44,3 miljoen dollar naar 68,1 miljoen dollar.

Het streamingplatform Netflix brengt in zeshonderd bioscoopzalen van de Amerikaanse bioscoopgroep Cinemark zijn filmproductie ‘Army of the Dead’ uit. De productie zal één week later op het eigen platform van Netflix debuteren. Er wordt met nieuwsgierigheid naar de samenwerking tussen beide partijen gekeken – Het Duitse farmabedrijf Merck boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,63 miljard euro, tegenover 4,37 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,18 miljard euro naar 1,51 miljard euro – Twitter neemt het technologiebedrijf Scroll over. Scroll ontwikkelde een technologie die websites toelaat betalende klanten content zonder reclame aan te bieden Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Scroll zou bij Twitter onder meer kunnen samenwerken met de dienst Revue.

De Amerikaanse apotheekketen CVS Health heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 69,1 miljard dollar geboekt. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 2,22 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 2,01 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse taxibedrijf Lyft boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 609 miljoen dollar, tegenover 955,7 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 398,1 miljoen dollar naar 427,3 miljoen dollar op – Het Amerikaanse farmaconcern Moderna breidt zijn productiesite in Norwood in de staat Massachusetts uit. Het bedrijf zal daardoor naar eigen zeggen ook de productie van zijn coronavaccin tegen eind dit jaar met 50 procent kunnen uitbreiden.

De accounts van voormalig Amerikaans president Donald op Facebook en Instagram blijven voorlopig geblokkeerd. Dat heeft de Oversight Board van Facebook beslist. Facebook moet wel binnen een periode van zes maanden over de accounts een definitieve beslissing nemen – Autogroep Stellantis heeft geen nood meer aan bijkomende emissiekredieten. Er zullen dan ook geen uitstootrechten bij de Amerikaanse autobouwer Tesla worden gekocht. Dat heeft Stellantis bekend gemaakt. De voorbije twee jaar kocht Stellantis bij Tesla voor 2 miljard euro emissierechten – Het Amerikaanse taxibedrijf Uber boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,9 miljard dollar, tegenover 3,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 2,9 miljard dollar naar 108 miljoen dollar worden teruggebracht.

De Amerikaanse voedselproducent Sysco boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,8 miljard dollar. Dat was 13,7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 50,5 procent terug tot 114,8 miljoen dollar – De Amerikaanse autoverhuurder Hertz heeft van Knighthead Capital Management, Certares Management en Apollo Global Management een voorstel gekregen om een eventueel een doorstart te kunnen maken en daarmee de faillissementsprocedure te kunnen beëindigen. Eerder was al gemeld dat de investeerders een meerderheidsbelang in Herz nastreefden – Deutsche Post heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 18,9 miljard euro, tegenover 15,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 301 miljoen euro naar 1,19 miljard euro.

Bank Delen neemt het fintechbedrijf Swanest uit Brussel over. Swanest ging zeven jaar geleden van start met een digitale beleggingsassistent die beleggers bij het beheren van hun portefeuille moet ondersteunen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Delen wordt met Swanest voor de eerste keer actief in de fintechsector – De Amerikaanse voedingsgroep Cargill neemt het bedrijf Leman Decoration Group uit Moeskroen over. Leman is gespecialiseerd in kaartdecoraties voor de bakkerijsector. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het chemieconcern Solvay boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,37 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In China werd echter een groei met 30 procent gemeld. De winst steeg met 40 procent tot 282 miljoen euro. 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 6 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 5 mei 2021

Posted by managing21 on 5th mei 2021

De rockgroep Red Hot Chili Peppers heeft zijn muziekcatalogus verkocht aan de Britse investeerder Hipgnosis. Met de transactie is een bedrag gemoeid van meer dan 101 miljoen pond. Hipgnosis heeft de voorbije drie jaar meer dan 1 miljard pond geïnvesteerd in de muziekcatalogus van een brede waaier artiesten. Het bedrijf beheert onder meer ook al de rechten op het werk van Neil Young, Shakira, Lindsey Buckingham en Jimmy Iovine. Anderzijds hebben Kid Creole & the Coconuts hun catalogus, bestaande uit meer dan 250 songs, verkocht aan investeerder One Media iP Group. De investeerder verwierf begin dit jaar ook al de rechten op het werk van de groep Take That. Eerder dit jaar verkocht Bob Dylan zijn muziekcatalogus aan Universal Music voor een bedrag van 300 miljoen dollar. Stevie Nicks verkocht de rechten op haar werk aan Primary Wave.

De online retailer Amazon heeft het voorbije jaar in Europa een recordomzet van 44 miljard euro gerealiseerd. De Europese divisie van het bedrijf, gevestigd in Luxemburg, leed echter een verlies van 1,2 miljard euro. Daardoor moet het bedrijf in Europa geen belastingen betalen. Dat blijkt uit een rapport van de Fair Tax Foundation – De Zwitserse badkamergroep Geberit boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 910 miljoen Zwitserse frank. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 26,7 procent tot 233 miljoen frank – De Mexicaanse regering heeft aan de Maya’s zijn officiële excuses aangeboden voor het onrecht dat de voorbije eeuwen de inheemse bevolkingsgroep is aangedaan. Ook werd erkend dat de inheems bevolking als etnische minderheid nog altijd onder racisme en discriminatie heeft te lijden –

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,98 miljard dollar, tegenover 3,67 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 5,39 miljard dollar, tegenover een verlies van 616 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 14,6 miljard dollar. Dat was 44,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,36 miljard dollar naar 4,88 miljard dollar – Het Saudische olieconcern Aramco boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 72,6 miljard dollar. Dat was 20,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 16,7 miljard dollar naar 21,3 miljard dollar op. De dagproductie steeg van 8,6 miljoen vaten naar 11,5 miljoen vaten.

De Duitse chipfabrikant Infineon Technologies realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,7 miljard euro, tegenover 2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 178 miljoen euro naar 203 miljoen euro – Het Franse defensiebedrijf Dassault verkoopt dertig jachtvliegtuigen van het type Rafale aan het Egyptische leger. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,75 miljard euro. De verkoop stuit wel op kritiek bij mensenrechtengroepen. Egypte is na Saudi-Arabië en India de grootste importeur van wapens – Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,44 miljard euro, tegenover 699 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 63,1 miljoen euro naar 159 miljoen euro.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,6 miljard dollar, tegenover 4,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 1 miljard dollar winst, tegenover een verlies van 1,7 miljard dollar de eerste drie maanden vorig jaar – De Zwitserse rekruteerder Adecco boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,97 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het wervingsbedrijf boekte een winst van 124 miljoen euro, tegenover een verlies van 348 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – Het Italiaanse mediaconcern Mediaset en diens Franse sectorgenoot Vivendi hebben een einde gemaakt aan hun aanslepende juridische strijd. Dat hebben de bedrijven gemeld. Aanleiding voor het dispuut was het belang dat Vivendi in Mediaset had opgebouwd.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft de verkoop van zijn belang in Tesco Underwriting afgerond. De activiteiten worden voor een bedrag van 111 miljoen Britse pond verkocht aan Tesco Bank. Ageas had in Tesco Underwriting een belang van 50,1 procent – Het materialenbedrijf Umicore heeft met het Duitse concern Basf een wederzijdse licentieovereenkomst gesloten. Het akkoord heeft betrekking op kathodetechnologieën. Financiële transacties over de overeenkomst werden niet meegedeeld – De retailgroep Colruyt heeft de Belgische fitnessketen Jims overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Jims heeft in België vierentwintig filialen. Daarnaast zijn er ook drie vestigingen in Luxemburg. Colruyt heeft recent beslist zich voortaan ook op de dienstensector toe te spitsen. In dat kader werd eerder ook al het bedrijf Culinoa overgenomen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 5 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 4 mei 2021

Posted by managing21 on 4th mei 2021

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber start een samenwerking met de Britse autobouwer Arrival, constructeur van elektrische wagens. Bedoeling is dat Arrival wagens produceert die door chauffeurs van Uber gebruikt zouden kunnen worden. De leveringen zouden over twee jaar van start moeten gaan. Arrival bouwt ook elektrische bestelwagens en bussen. Deze laatsten zouden nog dit jaar hun debuut in het Britse verkeer moeten maken. Tom Elvidge, vice-president mobility bij Arrival, stelde dat de productie van de elektrische taxi’s mogelijk in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen gebeuren. Een definitieve keuze voor een locatie is volgens hem echter nog niet gemaakt. Bij de bouw van de wagen zou extra aandacht worden besteed aan het comfort van een chauffeur die vele uren achter het stuur van de auto moeten doorbrengen. 

De Amerikaanse telecomprovider Verizon verkoopt zijn mediadivisie, die onder meer Yahoo en America Online omvat, aan investeerder Apollo Global Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 5 miljard dollar. Verizon wil zich opnieuw meer op telecom-activiteiten toeleggen – Greg Abel wordt de volgende voorzitter van de Amerikaanse investeerder Berkshire Hathaway. Dat heeft Warren Buffett (90), de huidige topman van Berkshire Hathaway, gezegd. Greg Abel (58) leidt momenteel de energiedivisie van de investeerder – Het Franse biofarmabedrijf Advicenne mag zijn sterproduct Sibnayal in Europa op de markt brengen. Dat heeft het European Medicines Agency (EMA) gemeld. Sibnayal kan worden ingezet tegen een zeldzame nierandoening. Sibnayal staat al bijna vier jaar als een weesgeneesmiddel geregistreerd.

De onenigheid tussen het Amerikaanse technologiebedrijf Apple en het gamebedrijf Epic, ontwikkelaar van Fortnite, zal voor de rechter worden beslecht. Apple schrapte Fortnite uit de App Store nadat gebleken was dat Epic een eigen betaalsysteem zou introduceren. Epic zegt dat Apple zich aan machtsmisbruik schuldig maakt – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estée Lauder realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 3,86 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan de divisie huidverzorgingsproducten – Het energieconcern Shell tekent beroep aan tegen de verplichting om op zijn pijpleidingen in Nigeria systemen voor lekdetectie te installeren. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Het bedrijf was eind januari door een rechtbank in Den Haag tot de maatregel verplicht.

De Oktoberfesten in München zullen ook dit jaar niet kunnen doorgaan. Dat heeft Dieter Reiter, burgemeester van München, gemeld. Ook vorig jaar werd het evenement, dat ongeveer 6 miljoen bezoekers aantrekt, van de kalender gehaald. Het besmettingsrisico blijft volgens Reiter te groot – Het mondiale tekort aan halfgeleiders zal waarschijnlijk nog enkele jaren aanhouden. Dat heeft Pat Gelsinger, chief executive van Intel, gezegd. Hij zegt tevens zich zorgen te maken dat de productie in grote mate afhankelijk is van Azië, dat bovendien een onvoorspelbaar karakter heeft – Het Duits-Spaanse bedrijf Siemens Gamesa, fabrikant van windturbines, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,37 miljard euro. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies werd van 165 miljoen euro naar 66 miljoen euro teruggebracht.

Het Duitse bedrijf Siemens Healthineers, ontwikkelaar van gezondheidstechnologie, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 3,97 miljard euro. Dat was 7,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 8 procent toe tot 447 miljoen euro – Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft de overnamevoorstellen door de Zweeds-Amerikaanse combinatie EQT Partners en Stonepeak afgewezen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Ook op interesse van Kohlberg Kravis Roberts (KKR) zal niet worden ingegaan – De vijf Nederlandse luchthavens hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart vorig jaar op twaalf maanden tijd 14,1 miljoen reizigers ontvangen. Dat was een daling met 82,6 procent tegenover de twaalf maanden voordien. Dat heeft het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft de verkoop van zijn Noord-Amerikaanse en Europese amfotere oppervlakteactieve stoffen aan het Amerikaanse OpenGate Capital afgerond. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld – Telecomoperator Proximus vervangt de roamingtarieven, voor telefoongesprekken buiten de Europese Unie, door een dagpas met een vast tarief. Daarbij zal gebruik gemaakt kunnen worden van een formule met een vaste toeslag van 5,95 euro of 11,95 euro per vierentwintig uur – Chipfabrikant Melexis boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 155,6 miljoen euro. Dat was 13 procent meer dan dezelfde periode periode vorig jaar. De winst steeg met 34 procent tot 27,8 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde vooral door het gebruik van halfgeleiders in de autosector.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 4 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 3 mei 2021

Posted by managing21 on 3rd mei 2021

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 807 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 27,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de commerciële luchtvaart liet een stijging met 96 procent optekenen. Het verlies viel van 290 miljoen dollar terug tot 89,7 miljoen dollar. Embraer leverde het voorbije kwartaal tweeëntwintig jets op. Dat betekende een stijging met acht exemplaren tegenover dezelfde periode vorig jaar. De waarde van het orderboek viel van 15,9 miljard dollar tot 14,2 miljard dollar terug. In totaal heeft de maatschappij nog 272 orders staan. Het bedrijf maakte verder bekend de lancering van zijn nieuwe vliegtuig E175-E2 opnieuw uit te stellen. Eerst was gezegd dat die lancering over twee jaar zou worden voorzien. Dat wordt nog één jaar uitgesteld.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,66 miljard dollar, tegenover 60,03 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een winst van bijna 5,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van de gestegen olieprijs – Het telecombedrijf Veon boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,99 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 15 procent tot 138 miljoen dollar – Het Amerikaanse betaalbedrijf MasterCard boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,16 miljard dollar, tegenover 4,01 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,8 miljard dollar tot 1,7 miljard dollar terug.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,66 miljard dollar, tegenover 60,03 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een winst van bijna 5,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon profiteren van de gestegen olieprijs – Het entertainmentbedrijf Endeavor Group Holdings, organisator van onder meer Miss Universe, heeft een notering genomen aan de New York Stock Exchange. Door de transactie wordt de waarde van de onderneming geraamd op 10,6 miljard dollar – Het Duitse chemiebedrijf Basf boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 42 procent tot 2,32 miljard euro.

Vaccitech, de Britse eigenaar van de technologie achter het vaccin van de combinatie Oxford-AstraZeneca, heeft met zijn introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 111 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 579 miljoen dollar – Het Britse bedrijf Darktrace, aanbieder van diensten voor cyberdefensie, heeft met zijn introductie op de London Stock Exchange een bedrag van 165 miljoen pond opgehaald. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op een bedrag van 1,7 miljard pond – De Zwitserse bank Credit Suisse heeft het vertrek van Andreas Gottschling aangekondigd. Gottschling was voorzitter van het risicocomité van de bank en wordt verantwoordelijk geacht voor een verlies van 5,5 miljard dollar door de blootstelling aan het geïmplodeerde Amerikaanse hefboomfonds Archegos.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,5 miljard euro. Dat was 200 miljoen euro minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg tot 362 miljoen euro, tegenover een verlies van 481 miljoen euro het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse energiegroep Total boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 43,74 miljard dollar, tegenover 43,87 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 34 miljoen dollar naar 3,3 miljard dollar. Het bedrijf maakte verder bekend dit jaar in totaal 13 miljard dollar investeringen te voorzien – Het levensmiddelenconcern Unilever boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de voedingsdivisie liet goede prestaties optekenen.

Het Belgische spoorbedrijf Lineas neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Independent Rail Partner over. Die operatie moet Lineas, de grootste vervoerder van goederen over het spoor in Europa, toelaten om zijn verdere internationale groei te versnellen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Investeerder Quest for Growth boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 12,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 27 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De genoteerde aandelen leverden een rendement van 7 procent op – Het bedrijf Coil, gespecialiseerd in de anodisatie van aluminium, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,9 miljoen euro. Dat was 4,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakt gewag van een toenemende vraag naar geanodiseerd aluminium.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 3 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 2 mei 2021

Posted by managing21 on 2nd mei 2021

De Franse hotelgroep Accor boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 361 miljoen euro. Dat betekende een daling met 53 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet per beschikbare kamer (revpar) viel met 64,3 procent terug tegenover twee jaar voordien, voor de uitbraak van de coronacrisis. Er werden daarbij echter aanzienlijke geografische verschillend opgetekend. In Zuid-Europa was er sprake van een daling met 63,2 procent, maar in Spanje, het Verenigd Koninkrijk liepen die verliezen op tot meer dan 80 procent. In Asia-Pacific moest een verlies van 54,8 procent opgetekend. In China was er sprake van een achteruitgang met 42,6 procent, maar dat was een duidelijke verslechtering tegenover het laatste kwartaal vorig jaar, toen de daling tot 18,1 procent beperkt bleef. Dat was te wijten aan een heropstoot aan covid-besmettingen.

Het farmabedrijf AstraZeneca boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,3 miljard dollar, tegenover 6,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan de verkoop van Tagrisso, een middel tegen de behandeling tegen longkanker. De nettowinst steeg van 780 miljoen dollar naar 1,56 miljard dollar – Miljardair Kenneth Dart, gevestigd op de Cayman Islands, heeft een belang van respectievelijk 7 procent en 3 procent genomen in de tabaksbedrijven British American Tobacco en Imperial Brands. Met die investering was een bedrag gemoeid van 5 miljard pond – Rusland heeft David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, de toegang tot het land ontzegd. De maatregel is een vergelding voor de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd voor onder meer de behandeling van oppositieleider Aleksej Navalny.

Het Nederlandse bedrijf BE Semiconductor, toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 143,2 miljoen euro. Dat was 30,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 171 procent tot 37,6 miljoen euro – De Britse bank Barclays boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,9 miljard pond, tegenover 6,3 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 434,9 miljoen pond naar 1,22 miljard pond. Barclays moest minder voorzieningen nemen voor slechte kredieten – Het Duitse biotechbedrijf Vivoryon Therapeutics boekte het voorbije jaar een verlies van 16,5 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 7,8 miljoen euro het jaar voordien. Vivoryon investeerde 13,2 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, tegenover 4,79 miljoen euro het jaar voordien.

Het farmabedrijf Gilead Sciences boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,5 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. De inkomsten uit virusremmer remdesivir liepen terug – Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft zal de commissie op de verkoop van computergames in zijn Windows Store vanaf begin augustus verlagen. De onderneming zal nog een vergoeding van 12 procent vragen. Momenteel is er een tarief van 30 procent – De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash kijkt naar mogelijke overnames in Europa. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij zou het bedrijf vooral interesse tonen in Duitsland en Groot-Brittannië. DoorDash in momenteel actief in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Het verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 27 miljoen euro naar 60 miljoen euro. De verkoop van conventionele gloeilampen liep verder terug – De Zwitserse schoenenfabrikant On Running zou tegen de herfst een beursnotering nastreven. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van meer dan 4 miljard euro. On Running werkt samen met de Zwitserse tennisspeler Roger Federer, die ook aandeelhouder is – Het Nederlandse fintechbedrijf Ease2pay boekte het voorbije jaar een omzet van 197.000 euro, tegenover 178.000 euro het jaar voordien. Het nettoverlies daalde van 919.000 euro naar 740 miljoen euro. Inmiddels hebben meer dan 60.000 consumenten een account bij het bedrijf. 

De drankenholding CoBrHa boekte het voorbije jaar een omzet van 66,2 miljoen euro. Dat betekende een daling met 39 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 10,5 miljoen euro, tegenover een winst van 3,2 miljoen euro het jaar voordien – De gasrederij Exmar zal voor de vroegtijdige verbreking van de charterovereenkomst voor zijn platform FSRU 188 een vergoeding ontvangen die gelijk staat met twee jaar uur. Dat blijkt uit een arbitragezaak die grondstoffenhandelaar Gunvor, de huurder van het platform, tegen Exmar had gestart – Het technologiebedrijf Crescent uit Leuven boeket het voorbije jaar een omzet van nagenoeg 17,8 miljoen euro, tegenover bijna 18,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het verlies werd van bijna 4,95 miljoen euro tot ruim 4,73 miljoen euro teruggebracht. De voorbije elf jaar werd tien keer verlies gemeld.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 2 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 1 mei 2021

Posted by managing21 on 1st mei 2021

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een besparing van 268 miljoen dollar kunnen boeken. Die besparingen in sterke mate te danken aan de invloed van de coronacrisis. Omdat het personeel sinds maart vorig jaar massaal van thuis werkt, konden volgens het bedrijf aanzienlijke besparingen op reiskosten realiseren. Ook een aantal diensten die aan het personeel werden aangeboden, zoals maaltijden en ontspanning, dienden door het thuiswerk niet te worden voorzien. Op jaarbasis zal Google naar eigen zeggen door die omstandigheden een besparing van ongeveer 1 miljard dollar kunnen realiseren. Google heeft wel aangekondigd zijn kantoren later dit jaar opnieuw te zullen openen. Daarbij zal volgens Ruth Porat, financieel directeur van het bedrijf, van een hybride model gebruik gemaakt worden.

De Amerikaanse berichtendienst Twitter boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,04 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Twitter boekte een winst van 68 miljoen dollar. Vorig jaar leed het bedrijf tijdens de eerste drie maanden nog een verlies van 8 miljoen dollar – Het Amerikaanse farmabedrijf AbbVie boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13 miljard dollar. Dat was 51 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3,01 miljard dollar naar 3,55 miljard dollar – Het Amerikaanse bedrijf Honeywell, leverancier van automatiseringssystemen, verplaatst de notering van zijn aandelen en beursgenoteerde obligaties van de New York Stock Exchange naar de Nasdaq Stock Market. De Nasdaq sluit beter aan bij de activiteiten van het bedrijf.

De Franse bank BNP Paribas boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 11,8 miljard euro. Dat was een stijging met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 37,9 procent op tot 1,77 miljard euro. De bank moest minder provisies voor slechte leningen aanleggen. Ook de inkomsten uit aandelenhandel liepen op – Het Amerikaanse oliebedrijf Chevron boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 32,03 miljard dollar. Dat was 1,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,6 miljard dollar naar 1,38 miljard dollar – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van verzorgingsproducten, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,3 miljard dollar. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 715 miljoen dollar naar 681 miljoen dollar.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 9,59 miljard dollar, tegenover ruim 10,21 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar meldde een winst van 333 miljoen dollar, tegenover een verlies van 225 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse chipfabrikant Intel overweegt om ook in Europa een nieuwe fabriek te bouwen. Dat heeft Pat Gelsinger, topman van Intel, gezegd. Het bedrijf hoopt daarvoor op 8 miljard euro subsidies van de Europese Commissie. Intel breidt ook zijn fabriek in Arizona uit – Het staalconcern ArcelorMittal heeft met zijn kredietverstrekkers overeenstemming bereikt over een aanpassing van een doorlopende kredietfaciliteit van 5,5 miljard dollar. Daarbij zullen de rentes worden gekoppeld aan prestaties van de onderneming op het gebied van duurzaamheid.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 59,1 miljard dollar. Dat was 5,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 2,73 miljard dollar, tegenover een verlies van van 610 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De gemiddelde dagproductie steeg met 3 procent tot 3,8 miljoen vaten – Het Nederlandse telecombedrijf KPN boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,29 miljard euro, tegenover bijna 1,33 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 120 miljoen euro naar 141 miljoen euro – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple maakt met zijn AppStore misbruik om de markt voor muziekstreaming te verstoren. Dat zegt een rapport van de Europese Commissie in een reactie op een klacht van Spotify tegen de activiteiten van Apple.

Luierfabrikant Ontex boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 480 miljoen euro. Dat was 16,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 24,9 procent terug tot 50 miljoen euro – Telecomoperator Proximus boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,37 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 3,9 procent tot 446 miljoen euro – Het Fusion China Fund van investeerder Capricorn heeft een kapitaal van 30 miljoen euro opgehaald. Onder meer Quest for Growth en de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) hebben in het fonds geïnvesteerd. Het Fusion China Fund hoopt tegen eind dit jaar over een kapitaal van 75 miljoen euro te kunnen beschikken. Capricorn nam het Fusion China Fund twee jaar geleden van zijn oprichters over.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 1 mei 2021