managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for mei, 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 31 mei 2021

Posted by managing21 on 31st mei 2021

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa heeft een bijkomend budget van 10 miljard dollar nodig om de nodige concurrentie voor toekomstige maanreizen te stimuleren. Dat heeft Bill Nelson, directeur van de Nasa, gezegd. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau heeft aan Spacex een contract ter waarde van 2,9 miljard dollar toegewezen voor de bouw van een ruimteschip dat een landing op de maan mogelijk zou maken. Het zou volgens Nelson echter aangewezen zijn om ook aan een tweede ruimtevaartbedrijf een contract toe te wijzen. Kandidaten daarvoor zijn de bedrijven Blue Origin en Dynetics. Die ondernemingen hebben ook formeel geprotesteerd tegen de toewijzing van het contract aan Spacex. De Nasa heeft voor volgend jaar momenteel een budget van 24,8 miljard dollar toegewezen gekregen. Dat was 6,6 procent meer dan het budget voor dit jaar.

Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline moet de mogelijke opties voor zijn vaccindivisie bekijken. Dat heeft de activistische investeerder Elliott Management gezegd. Elliott Management heeft andere aandeelhouders opgeroepen te bekijken welke waarde de divisie, die vorig jaar 7 miljard pond omzet realiseerde, zou kunnen opleveren – Producten van het Chinese visbedrijf Dalian Ocean Fishing mogen in de Verenigde Staten niet worden ingevoerd. De tonijnvangst van het bedrijf wordt immers gelinkt aan dwangarbeid. Dat heeft de Amerikaanse Customs and Border Protection gemeld – In de Verenigde Staten heeft het bedrijf Johnson Matthey, ontwikkelaar van duurzame technologieën, een samenwerking aangekondigd met het energiebedrijf Plug Power. De twee partijen willen nieuwe toepassingen voor de productie van waterstof op de markt brengen.

In Qatar bouwt Ashgal, het nationale bedrijf voor openbare werken, een laadstation voor 474 autobussen. De site wordt volgens Asghal de grootste laadplaats voor bussen in de regio. Elektriciteit zal worden geleverd door 10.720 zonnepanelen, die dagelijks een vermogen van 4 megawatt zullen leveren – Het Britse bedrijf Wejo, aanbieder van autodata, neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Virtuoso Acquisition, dat al over een notering beschikt. De waarde van Wejo wordt op 800 miljoen dollar geschat – Het Amerikaanse entertainmentbedrijf AMC Cinemas opent in de Saudische stad Jeddah een bioscoop met negen zalen. De bioscoop wordt ingericht in het shoppingcomplex Stars Avenue. AMC Cinemas is in Saudi-Arabië al op negen locaties operationeel, waaronder vijf sites in Riyadh.

Tegen het einde van dit decennium zullen elektrische wagens bij de Amerikaanse autobouwer Ford 40 procent van de totale verkoop vertegenwoordigen. Dat heeft Jim Farley, chief executive van Ford, gezegd. Het concern wil 30 miljard dollar in de ontwikkeling van elektrische mobiliteit investeren – Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo. De collaboratie moet de digitale transformatie van de Italiaanse overheidsdiensten versnellen en het gebruik van cloudtoepassingen promoten – Lockheed Martin en General Motors bouwen een maanjeep die mogelijk in het Artemis-programma van het Amerikaanse ruimtevaartbureau zou kunnen worden gebruikt. De jeep zou gebruikt kunnen worden voor de bemande verkenning van de zuidpool van de maan. 

In Binnen-Mongolië is een verbod op de ontginning van cryptomunten ingevoerd. Daarbij wordt opgemerkt dat de maatregelen noodzakelijk is om te beantwoorden aan de energiebesparingen die door de Chinese regering zijn gevraagd. Binnen-Mongolië heeft in de ontginning van bitcoin momenteel wereldwijd een aandeel van 8 procent – De Braziliaanse volksstam Yanomami mag zelf beslissen of er in zijn territorium mijnbouw wordt toegelaten. Niemand zal hen daartoe verplichten. Er zijn andere stammen die wel interesse tonen. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gezegd. De Yanomami beschikken in de Amazone over een gebied van 96.000 vierkante kilometer – Het Amerikaanse concern Authentic Brands Group (ABG) zou nog deze zomer een beursgang willen realiseren. De waarde van het bedrijf zou daarbij geraamd worden op 10 miljard dollar.

Investeerder Aedifica, gespecialiseerd in vastgoed voor de zorgsector, reserveert een bedrag van 47 miljoen euro voor de herontwikkeling en de renovatie van acht Belgische woonzorgcentra. Door deze investering zullen de huurovereenkomsten van de betrokken panden met vijftien jaar worden verlengd – Baggeraar Deme heeft zijn megacutterzuiger Spartacus in gebruik genomen. Het schip werd door de Nederlandse werf IHC gebouwd. De Spartacus maakt het mogelijk om tot een diepte van 45 meter te baggeren. Daardoor krijgt Deme toegang tot een nieuw segment van de baggermarkt – Investeerder Akiles heeft bij een groep beleggers een bedrag van 35 miljoen euro opgehaald. Gehoopt wordt dat bedrag uiteindelijk tot 50 miljoen euro uit te breiden. Akiles werd anderhalf jaar geleden gelanceerd door Christophe Rousseaux, oprichter van Immoweb.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 31 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 30 mei 2021

Posted by managing21 on 30th mei 2021

Er zal dit jaar met een beduidend tekort aan palladium rekening worden gehouden. Dat heeft het Russische mijnbedrijf Nornickel gezegd. Daarbij wordt gewezen naar overstromingen in de mijnen van Oktyabrsky and Taimyrsky, twee sites van Nornickel in het noordpoolgebied. Er zal volgens het bedrijf dit jaar met een tekort van 900.000 ounces rekening worden gehouden. Nornickel is de grootste producent van palladium ter wereld. Het bedrijf merkt wel op dat een gedeelte van de tekorten door bestaande voorraden zal kunnen worden gecompenseerd. Palladium is onder meer een belangrijke grondstof voor de autosector. Het bedrijf verwacht voor dit jaar verder ook op de markt voor rhodium een tekort van 10.000 ounce. Bij platinum verwacht Nornickel anderzijds een surplus van meer dan 1 miljoen ounces. Nikkel zou op een surplus van 52.000 ton rekenen.

Disney zal een honderdtal internationale televisiekanalen sluiten. Die operatie is ingegeven door een transformatie naar streaming. Dat heeft Bob Chapek, chief executive van Disney, gezegd. Ook vorig jaar werden al dertig buitenlandse netwerken gesloten. Online neemt steeds meer de plaats van televisie in – Zwitserland heeft de gesprekken met de Europese Unie over de onderlinge handelsrelaties stopgezet. De onderhandelingen sleepten al zeven jaar aan. Zwitserland is na China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste handelspartner van de Europese Unie – In het Verenigd Koninkrijk zal de vakbond GMB Union voortaan de medewerkers van de taxidienst Uber mogen vertegenwoordigen. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Union heeft ongeveer 70.000 Britse chauffeurs in dienst.

De Britse ziekenhuisgroep Spire wordt overgenomen door de Australische investeerder Ramsay Health Care. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard pond. Spire beheert in het Verenigd Koninkrijk 39 ziekenhuizen. De routinebezoeken aan die ziekenhuizen zijn onder invloed van de coronacrisis echter sterk teruggevallen – De Chinese smartphoneverkoper Xiaomi boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 76,9 miljard yuan. Dat was 54,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 163,6 procent tot 6,1 miljard yuan – Het reisplatform Booking wil aan zijn drie Amerikaanse topmanagers 28 miljoen euro bonussen uitkeren. Er rijst echter veel protest tegen de voordelen, aangezien Booking vorig jaar in Nederland 65 miljoen euro staatssteun heeft ontvangen en bovendien een kwart van zijn personeel heeft ontslagen.

De Europese Commissie start een onderzoek naar de activiteiten van het videoplatform TikTok. Het bedrijf wordt ervan beticht kinderen en jongeren met agressieve marketingtechnieken te benaderen. Ook wordt gewag gemaakt van verborgen reclameboodschappen. TikTok krijgt een maand tijd om op de aantijgingen te reageren – In de Verenigde Staten kan een geding worden gestart tegen het beleggingsplatform Robinhood. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Massachusetts beslist. Het handelsplatform zou volgens criciti onervaren beleggers te weinig bescherming bieden – De Britse farmagroep Ventura Group, ontwikkelaar van een innovatieve behandeling tegen het coronavirus, wordt overgenomen door investeerder Carlyle Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 958 miljoen pond. Ventura werkt aan een coronamiddel dat geïnhaleerd kan worden. 

Het Nederlandse mediaconcern Talpa heeft het persbureau ANP verkocht aan ondernemer Chris Oomen. Talpa had ANP drie jaar geleden gekocht, maar zegt dat het persbureau niet meer in de brede strategie van de groep past. Oomen zegt de toekomst van ANP als onafhankelijk persbureau te willen garanderen – De farmabedrijven Pfizer en Biontech hebben van het Europees Geneesmiddelenbureau goedkeuring gekregen om hun coronavaccin ook aan kinderen tussen twaalf en vijftien jaar toe te dienen. Het vaccin wordt momenteel toegediend vanaf de leeftijd van zestien jaar – De Britse retailer Marks & Spencer (M&S) boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 8,97 miljard pond. Dat betekende een daling met 13,5 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 201,2 miljoen pond, tegenover 67 miljoen pond winst het jaar voordien.

Het biotechbedrijf Ziphius heeft met een kapitaalronde bij investeerders een bedrag van 29,3 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus en andere aandoeningen. Ziphius werd twee jaar geleden opgericht door Chris Cardon – Afvalverwerker Renewi wil in België drie fabrieken bouwen voor de recyclage van matrassen. Dat heeft Otto De Bont, chief executive van Renewi, gezegd. In Nederland heeft Renewi al drie recyclagefabrieken voor matrassen. Een vierde site is in aanbouw – Bouwgroep Besix heeft het vertrek van chief executive Rik Vandenberghe aangekondigd. Hij zal worden opgevolgd door Pierre Sironval. Vandenberghe heeft het bedrijf drie jaar geleid. Hij volgde in die functie toen hoofdaandeelhouder Johan Beerlandt, momenteel voorzitter van het concern, op.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 30 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 29 mei 2021

Posted by managing21 on 29th mei 2021

De fabriek van de Zweedse autobouwer Volvo in Torslanda werkt voortaan klimaatneutraal. Dat heeft Geert Bruyneel, bij Volvo wereldwijd verantwoordelijke voor de productie, gemeld. Torslanda is de meest productieve site van het concern. Eerder was ook al de fabriek in Skovde klimaatneutraal gemaakt. Vooral de verfdivisie van Torslanda zorgde ervoor dat de overstap naar een duurzame productie een relatief complexe opdracht bleek. De verfdivisie van Torslanda vereist meer dan drie keer meer energie dan de zwaarste afdeling van Skovde, die de motoren voor de wagens produceren. Daarnaast maakt Torslanda ook gebruik van grote voorraden biogassen. Bruyneel zegt dat Volvo eerst zijn Europese fabrieken klimaatneutraal wil maken, gevolgd door de Verenigde Staten en China. Volvo wil midden dit decennium wereldwijd klimaatneutraal zijn.

De Amerikaanse retailer Dick’s Sporting Goods boekte het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 2,92 miljard dollar. Dat was 119 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Daarbij meldde het bedrijf een winst van 361,8 miljoen dollar, tegenover een verlies van 143,4 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse computerbedrijf Dell Technologies boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 24,5 miljard dollar. Dat is 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 182 miljoen dollar naar 938 miljoen dollar – In Hongkong is mediamagnaat Jimmy Lai tot een gevangenisstraf van veertien maanden veroordeeld wegens de organisatie van protesten. Voor gelijkaardige feiten werd Lai (73) vorige maand ook al eens tot twaalf maanden cel veroordeeld. De miljardair zat al maanden in voorarrest.

Betichtingen over seksueel misbruik lagen aan de basis van de beslissing van het sportmerk Nike om de samenwerking met de Braziliaanse voetballer Neymar Junior te stoppen. Dat blijkt uit een aantal documenten van het bedrijf. Nike en Neymar hadden nog een contract van acht jaar. Een medewerkster van het sportmerk zou het slachtoffer zijn geweest – Het Amerikaanse softwareconcern Salesforce boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,96 miljard dollar, tegenover 4,87 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 99 miljoen dollar naar 469 miljoen dollar – De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing onderbreekt tijdelijk de leveringen van het model Dreamliner. Er zouden nog een aantal elektrische problemen moeten worden opgelost vooraleer het model weer opnieuw aan klanten kan worden geleverd.

Bij maaltijdbezorger DoorDash heeft de activistische aandeelhouder CtW Investment Group opgeroepen om bestuursvoorzitter Tony Xu af te zetten. Volgens CtW Investment hebben Tony Xu en de andere oprichters van het bedrijf zichzelf onaanvaardbaar veel macht toebedeeld – De Franse fintechgroep Worldline neemt het Griekse bedrijf Cardlink, een provider van netwerkservices, over. Worldline verwerft een belang van 92,5 procent in Cardlink. De waarde van de Griekse onderneming wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 155 miljoen euro – De Engelse autobouwer Rolls-Royce, dochter van de BMW Group, bouwt voor zijn debuut op de elektrische markt met de Silent Shadow een compleet nieuwe wagen. Dat heeft Rolls-Royce gemeld. Verdere details over de Silent Shadow, die naar het vroegere succesvolle model Silver Shadow verwijst, zijn niet bekend. 

De bitcoin heeft een speculatief karakter. Dat heeft Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan, gezegd. Kuroda sluit zich met die uitspraak aan bij een aantal andere centrale bankiers, die ook al een kritische houding tegenover cryptomunten hebben getoond – Het Amerikaanse computerbedrijf HP Inc realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,9 miljard dollar, tegenover 12,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 800 miljoen dollar op naar 1,2 miljard dollar – Het Franse concern Total zet zijn activiteiten onder zijn nieuwe naam TotalEnergies verder. Dat hebben de aandeelhouders van het bedrijf beslist. De naamsverandering moet bij de Franse groep naar eigen zeggen een strategische transformatie van een producent van olie en gas naar een breed energiebedrijf weerspiegelen.

De bedrijven Bekaert, Colruyt, Deme en Cockerill en de onderzoekscentra Imec en Vito hebben het consortium Hyve opgezet. Die entiteit moet onderzoek naar de mogelijkheden van waterstoftechnologie voeren. Over twee jaar moet met de bouw van een prototype kunnen worden gestart – In de Belgische vestigingen van de Franse voedingsgroep Danone dreigen 120 banen te zullen verdrijven. De operatie kadert in een strategie van de onderneming om alle Belgische activiteiten onder één overkoepelende structuur samen te brengen. Danone heeft in België ongeveer 1.800 medewerkers – Staalgroep Bekaert wil zich meer op duurzame producten toeleggen. Dat is tijdens een beleggersdag gemeld. Twee derde van de omzet moet uit duurzame productoplossingen komen. De investeringen in innovatie worden de volgende vijf jaar met 50 procent opgevoerd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 29 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 28 mei 2021

Posted by managing21 on 28th mei 2021

De Zwitserse vermogensbankier Julius Baer betaalt in de Verenigde Staten een schikking van bijna 80 miljoen dollar voor de rol die het bedrijf speelde in de betaling van tientallen miljoenen dollar steekpenningen aan leiders van de Fédération Internationale de Football Association (Fifa). Indien de Zwitserse bank aan bepaalde voorwaarden voldoet, zal het Amerikaanse federaal openbaar ministerie zijn aanklacht tegen Julius Baer laten ballen. Julius Baer zou een bedrag van minstens 36 miljoen dollar hebben witgewassen voor een aantal bedrijven in sportmarketing. Met dat geld hadden de marketeers in ruil voor uitzendrechten een aantal vertegenwoordigers van de internationale voetbalwedstrijden omgekocht. Jorge Arzuaga, een voormalige bankier van Julius Baer, werd wegens omkoping in november al tot een straf van drie jaar met probatie veroordeeld.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus verwacht over twee jaar opnieuw een hoger productiepeil te bereiken dan het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van Airbus, gezegd. Het bedrijf zegt daarbij aan zijn leveranciers zich klaar te houden voor nieuwe bestellingen – De Amerikaanse retailer Best Buy boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 11,64 miljard dollar, tegenover 8,56 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging van 159 miljoen naar 595 miljoen dollar – Het chemiebedrijf Avantium ontvangt een subsidie van 1,78 miljoen euro voor de ontwikkeling van technologieën die de uitstoot van broeikasgassen kan helpen verminderen. Daarbij zou koolstofdioxide in producten zoals mierenzuur, glyoxylzuur, glycolzuur en brandstoffen worden omgezet.

De Amerikaanse activistische belegger Carl Icahn overweegt op grote schaal in cryptovaluta te investeren. Dat heeft de belegger bevestigd. Mogelijk zou Icahn uiteindelijk meer dan 1 miljard dollar in de digitale munten willen investeren – De Nederlandse drankenproducent Lucas Bols boekte het voorbije jaar een omzet van 57,3 miljoen euro. Dat betekende een daling van bijna 32 procent tegenover het jaar voordien. De drankenproducent leed vorig jaar een verlies van 8,6 miljoen euro. Het jaar voordien was nog een winst van 9,2 miljoen euro geboekt – De Japanse autobouwer Nissan wil op zijn site in de Engelse stad Sunderland een fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagens optrekken. Daarover is de autobouwer gesprekken met de Britse regering opgestart. Nissan zou in Sunderland jaarlijks 200.000 elektrische wagens willen bouwen.

De Brits-Aziatische bank HSBC Holdings stopt met bankieren voor individuele klanten en kleinere bedrijven in de Verenigde Staten. De bank ondervindt al jaren moeilijkheden om zijn positie op de Amerikaanse markt te versterken De meeste Amerikaanse bankfilialen worden verkocht – Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever is met het bedrijf Enough, fabrikant van plantaardige vleesvervangers, een samenwerking gestart. Door de samenwerking wil Unilever de activiteiten van zijn dochterbedrijf De Vegetarische Slager verder kunnen uitbreiden – Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de formule voor Roundup voor consumenten in de Verenigde Staten heroverwegen. Juridische pogingen om de gevolgen van toekomstige claims van gebruikers te beperken botsen op hindernissen. Volgens sommige partijen zou Roundup kanker kunnen veroorzaken.

Het recyclagebedrijf Renewi boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van ruim 1,69 miljard euro, tegenover bijna 1,76 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed vorig jaar een winst van 11 miljoen euro. Het jaar voordien was er nog een verlies van 77,1 miljoen euro – Bij ExxonMobil hebben de aandeelhouders aan het activistische hefboomfonds Engine No. 1 twee zetels in de raad van bestuur toegewezen. Het hefboomfonds heeft een aandeel van 0,02 procent in ExxonMobil en wil dat het concern meer aandacht aan duurzaamheid en leefmilieu schenkt – Het Amerikaanse softwarebedrijf Snowflake boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 228,9 miljoen dollar. Dat was 110 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies van de onderneming steeg van 93,6 miljoen dollar naar 203,2 miljoen dollar.

In België kunnen houders van een restaurantpas van Sodexo voortaan maaltijden geleverd krijgen van Just Eat Takeaway. Daarover hebben de twee bedrijven een akkoord afgesloten. In een later stadium kan het initiatief ook naar andere landen, waaronder Frankrijk, worden uitgebreid – De groep D’Ieteren boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,99 miljard euro. Dat was 7,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De divisies D’Ieteren Auto en Belron boekten een groei met respectievelijk 6,1 procent en 9,5 procent. Bij Moleskine was er een inkrimping met 4,7 procent – Het technologiebedrijf Unifiedpost boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 39,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 136 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte het voorbije kwartaal vijf overnames.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 28 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 27 mei 2021

Posted by managing21 on 27th mei 2021

Rusland denkt aan de bouw van een nucleair ruimteschip dat reizen naar andere planeten kan uitvoeren. Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos aangekondigd. Een eerste lancering zou tegen eind dit decennium moeten kunnen worden verwacht. Momenteel maken ruimteschepen van zwaartekracht of zonnekracht gebruik om te versnellen. Op die manier zou het volgens Roscosmos echter meer dan drie jaar duren om een reis heen en weer te maken naar de planeet Mars. Met een nucleaire aandrijving zou die reisduur met ruim één jaar kunnen worden ingeperkt. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van een reactor met een vermogen van 500 kilowatt. Ook andere landen hebben nucleaire ruimteplannen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa wil over zes jaar een nucleaire reactor met een capaciteit van 10 kilowatt op de maan te laten landen. 

Royal Dutch Shell moet tegen eind dit decennium zijn uitstoot van koolstofdioxide terugbrengen tot 45 procent tegenover het niveau dat twee jaar geleden werd opgetekend. Dat heeft de rechtbank in Den Haag beslist. De uitspraak volgt op een klacht van een aantal verenigingen en individuele burgers – Het Italiaanse automerk Lamborghini staat niet te koop. Dat heeft de Duitse autogroep Volkswagen, het moederbedrijf van het Italiaanse merk, gezegd. Volkswagen had van de Zwitserse Quantum Group een bod van 7,5 miljard euro op Lamborghini gekregen – Het Chinese bedrijf Pinduoduo, beheerder van een online landbouwplatform, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,2 miljard yuan (3,4 miljard dollar). Dat was 239 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel van 4,1 miljard yuan naar 2,9 miljard yuan terug.

De Scandinavische rederij Norwegian Cruise Line zal deze herfst acht extra schepen inzetten. Dat heeft de cruisemaatschappij gemeld. Daarbij zal beroep gedaan worden op schepen van Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Er zijn onder meer reizen in het Middellandse Zeegebied en het Caribisch gebied voorzien – De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero heeft zijn activiteiten in Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Montenegro, Roemenië en Servië verkocht aan de Spaanse groep Glovo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 170 miljoen euro – In de Verenigde Staten heeft Karl Racine, openbaar aanklager van de hoofdstad Washington, het bedrijf Amazon aangeklaagd wegens machtsmisbruik op de online retailmarkt. Amazon zou volgens Racine op een kunstmatige manier de prijzen op een hoog niveau houden.

Iran heeft de ontginning van cryptovalute gedurende een periode van vier maanden verboden. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani beslist. De activiteit zou een zware belasting vormen voor het elektriciteitsnet van het land, dat 4,5 procent van de wereldwijde bitcoins zou ontginnen – De activistische belegger Bluebell Capital wil dat het Franse mediaconcern Vivendi zijn aandeelhouders op een betere manier laat profiteren van de geplande afsplitsing van het dochterbedrijf Universal Music. BlueBell zegt echter wel achter de spinoff van het muzieklabel te blijven staan – Het Duitse biotechbedrijf Curevac boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 10 miljoen euro. Dat was 6,9 miljoen euro meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep echter van 92,6 miljoen euro naar 115,8 miljoen euro op.

In Nederland wil het bedrijf Ease2pay het platform voor parkeerdata van Monotch overnemen. Dat heeft Ease2pay gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Monotch wil zich focussen op de internationale uitrol van zijn voertuigenplatform – Het Amerikaanse concern Amazon neemt de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over. Met de transactie is een bedrag van 8,5 miljard dollar gemoeid. Door de overname versterkt Amazon Prime zijn positie op de wereldwijde streamingmarkt. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de omvangrijke portfolio van de filmstudio – Het Amerikaanse computerbedrijf Nvidia boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,7 miljard dollar, tegenover 3,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 917 miljoen dollar op naar 1,9 miljard dollar.

De Belgische chipfabrikant X-Fab, zusterbedrijf van Melexis, wil over vijf jaar een omzet van 1 miljard dollar realiseren. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse groei met 13 procent. Dat heeft Rudi De Winter, topman van X-Fab, gezegd. Een sterke groei wordt verwacht in de medische sector – Telecomoperator Proximus heeft in samenwerking met de Finse groep Nokia het snelste fibernetwerk van de wereld gepresenteerd. Daarbij wordt gemikt op een maximale capaciteit van 25 gigabit. Proximus werkt volop aan de uitrol van glasvezel in Vlaanderen – Het biotechbedrijf Theravet uit Jumet wil met een introductie op de beurs van Brussel een bedrag van 6 miljoen euro ophalen. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen en medische behandelingen voor dieren. Theravet wil inspelen op de groeiende huisdierenmarkt en heeft al het product Bioceravet op de markt.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 27 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 26 mei 2021

Posted by managing21 on 26th mei 2021

In het Verenigd Koninkrijk heeft energieregulator aangekondigd 300 miljoen pond te zullen investeren in meer dan tweehonderd uitstootarme infrastructuurprojecten om transport en verwarming duurzamer te maken. Daarbij zullen tankstations langs de autostrades worden uitgerust met netwerken om 1.800 nieuwe snellaadpunten voor elektrische wagens in gebruik te kunnen nemen. Daarmee zal de omvang van het huidige netwerk verdrievoudigd kunnen worden. Daarnaast zullen in de steden nog eens 1.750 oplaadpunten worden geïnstalleerd. In totaal wil het Verenigd Koninkrijk 40 miljard pond investeren om transport en verwarming duurzaam te maken. Tegen eind dit decennium zal in het land de verkoop van nieuwe wagens met verbrandingsmotoren worden verboden. Daarvoor is echter een sterke modernisering van het elektriciteitsnet nodig.

In Duitsland is het Bundeskartellamt een onderzoek gestart naar de activiteiten van het internetbedrijf Google. De Duitse autoriteiten willen uitzoeken of Google al dan niet van zijn dominante marktpositie misbruik heeft gemaakt. Vermoed wordt dat Google door het massaal verzamelen van data een onrechtvaardig concurrentieel voordeel verwerft – In Frankrijk zijn een aantal influencers op YouTube benaderd om tegen betaling een lastercampagne tegen het vaccin van Pfizer op te zetten. Er zouden links zijn gevonden naar het bedrijf Lazze, dat vanuit de Russische hoofdstad Moskou actief zou zijn – Het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina verkoopt zijn Russische activiteiten aan de Duitse groep Ehrmann. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. FrieslandCampina zegt zijn aandacht op andere markten te willen richten.

De Amerikaanse autobouwer Lordstown Motors, fabrikant van elektrische trucks, leed tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 125,21 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 11,86 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft aangekondigd op zoek te gaan naar bijkomende financiële middelen – De Duitse vastgoedgroep Vonovia neemt zijn sectorgenoot Deutsche Wonen over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 19 miljard euro. De fusiegroep beschikt over een patrimonium van bijna 600.000 woningen. Daarmee is de combinatie Europees marktleider – Het muzieklabel Universal Music heeft met het sociale platform Triller een akkoord gesloten. In februari van dit jaar had het label al zijn muziek bij Triller weggehaald omdat het platform onvoldoende royalties zou hebben betaald. Nu is echter een vergelijk getroffen.

Treinoperator Thalys, uitbater van hogesnelheidstreinen, heeft bij een consortium van vijf banken een lening van 120 miljoen euro afgesloten. Het krediet heeft een looptijd van vier jaar. Thalys is door de coronacrisis zwaar geraakt en heeft bijkomende financiële middelen nodig om zijn toekomst te garanderen – In het Verenigd Koninkrijk heeft ondernemer Sanjeev Gupta drie staalfabrieken te koop gezet. Tevens is Gupta gesprekken opgestart met de bank Crédit Suisse om een oplossing te zoeken voor een uitstaande schuld van meer dan 1,2 miljard dollar – Royal Dutch Shell gaat elektriciteit leveren aan de Australische staat New South Wales. Daarvoor wordt een samenwerking gestart met het Australische bedrijf Edify, ontwikkelaar van duurzame energie. Het contract heeft een looptijd van tien jaar en zou een waarde van ruim 2 miljard euro hebben. 

In Italië heeft de bank Aigis Banca, vooral actief als kredietverstrekker voor kleine en middelgrote ondernemingen, zijn boeken neergelegd. De bank is ingestort door zijn blootstelling aan Greensill Capital and GFG Alliance. De activiteiten van Aigis zijn voor een bedrag van 1 euro door Banca Ifis overgenomen – In de Verenigde Staten hebben de frackingbedrijven Cimarex Energy en Cabot Oil & Gas hun fusie aangekondigd. Door de samensmelting is een groep met een waarde van 17 miljard dollar gecreëerd. Cimarex krijgt een belang van 50,5 procent in de nieuwe entiteit – Omers Private Equity, één van de grootste pensioenfondsen van Canada, heeft een belang van 25 procent in de International Schools Partnership, een groep van internationale scholen, die meer dan vijftig instellingen met meer dan 45.000 studenten in vijftien verschillende landen omvat.

Het Belgische communicatiebedrijf Zenitel komt volledig in handen van 3D Investors en zal van de beurs worden gehaald. Dat heeft Zenitel aangekondigd. Op dit ogenblik heeft 3D Investors ruim 98 procent van de aandelen van Zenitel in handen. De investeerder lanceert een uitkoopbod – Schuimrubberproducent Recticel heeft een grotere waarde dan potentieel overnemer Greiner heeft geboden. Dat heeft Recticel gemeld. Een voorstel tot kapitaalverhoging, dat bescherming tegen de overname zou moeten bieden, werd door de aandeelhouders echter verworpen – De Amerikaanse investeerder Clayton, Dubilier & Rice wil een kwart van zijn belang van 40 procent in Belron verkopen. De operatie zou een bedrag van meer dan 1 miljard euro kunnen opbrengen. D’Ieteren, dat al een belang van 53,75 procent in Belron heeft, zou een mogelijke geïnteresseerde kunnen zijn.

Verder:

Invasieve soorten kosten Afrika meer dan 3,5 miljard dollar per jaar

Noordzee levert weldra meer duurzame energie dan olie en gas

Jongeren tonen nog maar weinig interesse in Facebook

Corona zal Europese voetbalclubs 9 miljard euro verlies opleveren

Meerderheid Amerikaanse jongeren luistert maandelijks naar podcasts

Smartwatches in het verkeer gevaarlijker dan mobiele telefoons

Amazon eist meer dan één tiende Amerikaanse reclame op

Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben slechte impact op bloeddruk

Media kijken op andere manier blanke en zwarte sporters

Congestietaks kan omvang wagens beperken

 

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 26 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 25 mei 2021

Posted by managing21 on 25th mei 2021

Het Oriel College van de Oxford University zal niet overgaan tot de verwijdering van het beeld van de politicus-ondernemer Cecil Rhodes. Dat heeft het bestuur van de Oxford University gezegd. Actievoerders hadden geëist dat het standbeeld zou worden verwijderd. Daarbij werd opgemerkt dat Rhodes zich tijdens de negentiende eeuw in zuidelijk Afrika zich schuldig had gemaakt aan kolonialisme en racisme. Rhodes was een student aan het Oriel College en liet de instelling begin vorige eeuw een erfenis van 12,5 miljoen pond – in huidige waarde – na. Het Oriel College zegt echter dat de verwijdering van het standbeeld een bijzonder moeilijke kwestie zou worden. Daarvoor moet immers een toelating aan de overheid worden gevraagd, terwijl het nationale beleid eruit bestaat standbeelden van controversiële historische figuren te behouden, maar wel de impact van de betrokkene verder toe te lichten.

In Groot-Brittannië heeft de Competition and Markets Authority (CMA) de fusie van het breedbandbedrijf Virgin Media met de mobiele operator O2 goedgekeurd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 44 miljard dollar. O2 is onderdeel van Telefonica, terwijl Virgin Media tot de groep Liberty Global behoorde – Het Duitse concern HeidelbergCement heeft een deel van zijn activiteiten in het westen van de Verenigde Staten verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Martin Marietta Materials. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Dat heeft HeidelbergCement gemeld – In Duitsland heeft de kamer van volksvertegenwoordiging het gebruik van autonome voertuigen op de openbare weg onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd. Onder meer bussen en bestelwagens zouden daardoor zonder bestuurder op bepaalde routes kunnen worden ingezet.

Bij de Britse lithiumproducent Bacanora hebben een groep kleinere aandeelhouders gestart met een campagne om een overname door het Chinese mijnconcern Ganfeng Lithium te blokkeren. Ganfeng had eerder te kennen gegeven Bacanora te willen overnemen voor een bedrag van 190 miljoen pond – In de Verenigde Staten hebben de bedrijven Denso en Honeywell een joint-venture opgericht voor de ontwikkeling van elektrische motoren. Het partnership heeft een looptijd van tien jaar en wil zich richten op de bouw van motoren voor elektrische vliegtuigen – De Europese kartelautoriteiten hebben de banken UniCredit, UBS en Nomura tot een gezamenlijke boete van 371 miljoen euro veroordeeld. Volgens de Europese Commissie hebben de banken zich aan illegale prijsafspraken schuldig gemaakt. De banken ontkennen de aantijgingen en gaan in beroep.

Het mijnbouwconcern BHP Group is in Australië gestart met de ontginning van ijzererts op de site van South Flank. Gecombineerd met de bestaande activiteiten op de site, wordt South Flank daarmee het grootste centrum voor de productie van ijzer in de wereld. De jaarlijkse capaciteit wordt geraamd op 145 miljoen pond – Rederij Norwegian Cruise Line wil tijdens de zomer weer activiteiten uitbouwen in de Verenigde Staten. Begin augustus wil de rederij vanuit Seattle een cruise naar Alaska aanbieden. Er is nog wel een toestemming van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit nodig – Royal Dutch Shell verkoopt zijn belang in de raffinaderij van Deer Park in Texas aan de Mexicaanse groep Pemex. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 596 miljoen dollar. Shell en Pemex hadden tot nu toe elk een belang van 50 procent in Deer Park.

Vermogensbeheerder BlackRock neemt een belang van 75 procent in een joint-venture met de Audley Group, ontwikkelaar van dorpen voor gepensioneerden. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 100 miljoen pond. Een eerste project wordt opgezet met 255 wooneenheden in de wijk Mayfield in Watford – In de Verenigde staten heeft het applicatiebedrijf Noom, dat zich op gewichtscontrole toespitst, met een kapitaalronde een bedrag van 540 miljoen dollar opgehaald. De onderneming wil de bijkomende middelen gebruiken voor een verdere uitbreiding van zijn activiteiten – Voortaan rijden er vrachttreinen tussen de Chinese stad Liuzhou in de regio Guangxi-Zhuang en de Russische hoofdstad Moskou. De nieuwe verbinding moet de economische samenwerking en handel tussen China en Rusland verder bevorderen.

De Belgische regering mag geen vierde operator voor de nationale mobiele markt aanmoedigen. Dat heeft de GSM Association gezegd in een brief aan Petra De Sutter, federaal minister van telecom. Cegeka en Citymesh hebben ambities in die richting laten blijken – Het Belgische diagnosticabedrijf MDxHealth heeft in de Verenigde Staten voor het gebruik van zijn product SelectMDX, een test tegen prostaatkanker, een positief ontwerpadvies ontvangen. Daardoor kan de verkoop van SelectMDX op de Amerikaanse markt een nieuwe impuls krijgen – Vastgoedgroep Home Invest Belgium koopt aan de Ankerrui in Antwerp een verhuurd kantoorgebouw van 6.200 vierkante meter. De site zal worden omgebouwd tot de complex met een dertigtal wooneenheden. Gewag wordt gemaakt van een waarde van ongeveer 10 miljoen euro.

Verder:

Handelsbeurzen brengen jaarlijks bijna 500 miljard euro verkopen op
Stadsverkeer verstoort zangpatronen vogels
Consument wil dat merk interesse toont in duurzaamheid
Brons was betaalmiddel in Europese prehistorie
Klimaatverandering heeft schade orkaan Sandy nog opgedreven
Sociale media helpen consument nieuwe producten en merken ontkennen
Burj Khalifa confronteert reiziger met meest actieve bestemming
Paul McCartney blijft rijkste Britse muzikant
Duurzame bestemmingen kosten kosten reiziger 35 procent meer
Europese verstedelijking gaat ook volgende decennia verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 25 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 24 mei 2021

Posted by managing21 on 24th mei 2021

In de Amerikaanse staat Colorado zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor 561,7 miljoen dollar cannabisproducten verkocht. Dat betekende een stijging met bijna 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de belastingdienst van Colorado. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de verkoop van marihuana in Colorado een jaaromzet van meer dan 500 miljoen dollar haalt. Sinds de verkoop van recreatieve cannabis in Colorado zeven jaar geleden wettelijk werd toegelaten, heeft de verkoop van het product een niveau van 10,5 miljard dollar overschreden. Over die periode heeft de staat Colorado uit de verkoop ongeveer 1,7 miljard dollar fiscale inkomsten gerealiseerd. Die inkomsten zouden worden aangewend voor de bouw van scholen en andere infrastructuurprojecten.

De uitbreiding van het internet op het Braziliaanse platteland van een dekking van 23 procent tot 48 procent zou de landbouwproductie van het land met 47,5 miljard reais oplopen. Dat heeft Agencia Brasil gemeld. Indien die dekking tot 90 procent verder zou oplopen, zou die waarde tot 101,4 miljard reais stijgen – Drankengroep Campari heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 397,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 17,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 112,1 procent tot 64,8 miljoen euro – In Brazilië is de federale politie een onderzoek gestart naar minister van leefmilieu Ricardo Salles. Er zouden aanwijzingen zijn dat Salles gelinkt zou kunnen worden aan de export van illegale voorraden hout naar Europa en de Verenigde Staten. Meer dan achtduizend illegale ladingen zouden zijn geëxporteerd.

In de Verenigde Staten mag aan gevangenen voor telefoongesprekken maximaal een tarief van 14 dollarcent per minuut worden aangerekend. Dat heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) beslist. De maximumtarief bedraagt momenteel nog 21 dollarcent per minuut – Vorig jaar werden in de Golf van Guinea, voor de kusten van West-Afrika vijfentwintig kidnappings van scheepsbemanningen geregistreerd. In totaal werd daarbij aan de ontvoerders 4 miljoen dollar losgeld betaald. Dat zegt een rapport van onderzoeker ShippingWatch – In het Verenigd Koninkrijk boekte Royal Mail boekte het voorbije jaar een omzet van 12,64 miljard pond, tegenover 10,84 miljard pond inkomsten het jaar voordien. De nettowinst liep van 180 miljoen pond naar 720 miljoen pond op. Het bedrijf profiteerde van de toegenomen vraag naar koerierdiensten.

De Britse winkelketen Watches of Switzerland realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 905 miljoen pond, tegenover 810 miljoen pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf merkt op dat de interesse in dure uurwerken en juwelen door de coronacrisis niet is ondermijnd – De Franse luxegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH)  zal mogelijk zijn belang in het Italiaanse bedrijf Tod’s, fabrikant van luxeschoenen, verder kunnen opvoeren. Diego Della Valle, chief executive van Tod’s, zou immers een gedeelte van zijn belang in de Italiaanse onderneming willen verkopen – De Verenigde Staten moeten hun wapenleveringen aan Colombia stopzetten. De wapens worden in Colombia immers tegen opposanten van de regering ingezet. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gemeld.

Turkije gaat de invoer van plastic afval verbieden. Dat heeft de Turkse regering bekend gemaakt. Veel Europese landen, met het Verenigd Koninkrijk als grootste exporteur, voeren een belangrijk deel van hun plastic afval naar Turkije uit. Het land beschikt echter slechts over een beperkte recyclagecapaciteit – In Zwitserland is een juwelenhandelaar wegens witwaspraktijken opgepakt. De man zou voor vooraanstaande leden van de Italiaanse maffia in Israël diamanten hebben gekocht. Ook zou hij illegaal een voorraad van 10 kilogram goud hebben verkocht. De man riskeert een celstraf van drie jaar – In Duitsland koesteren het chemieconcern Basf en het energiebedrijf RWE plannen om een offshore windpark met een capaciteit van 2 gigawatt te bouwen. Het windpark zou worden ingeplant in het Duitse deel van de Noordzee.

Sweet Products, het moederbedrijf van merken zoals IJsboerke en Jacques, is onderhandelingen gestart voor de eventuele overname van het Franse chocoladebedrijf Cémoi. Dat heeft Sweet Products gemeld. Door de overname zou de chocoladeproductie van Sweet Products een verdrievoudiging kennen – Het informaticabedrijf Cegeka wil zich samen met netwerkspecialist Citymesh in de Belgische telecomsector manifesteren. De combinatie zou de vierde operator op de Belgische zakelijke telecommarkt willen worden. De operatie zou een investering van ongeveer 100 miljoen vergen – Home Invest Belgium, verhuurder van residentieel vastgoed, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 6,53 miljoen euro huurinkomsten, tegenover een omzet van 6,62 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 14,9 procent tot 2,37 miljoen euro.

Verder:

Impact mens op biodiversiteit miljoenen jaren voelbaar
Gucci blijft het meest waardevolle merk van Italië
Beursgang doet bouwers elektrische wagens weinig goed
Weinig koppels beslissen samen over financiële zaken
Rijke millennials tonen een sterke voorkeur voor reizen
Offshore windenergie gebruikt gigantische hoeveelheden koper
Sociale media zijn een sterk wervingsinstrument
Londense vastgoedmarkt toont grote etnische kloof
Hotel Mama blijft voor vele Italianen de enige oplossing
Vastgoedmarkt Wales geniet van een hoogconjunctuur

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 24 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 23 mei 2021

Posted by managing21 on 23rd mei 2021

In de Verenigde Staten heeft de Women National Basketball Association (WNBA) een samenwerkingsakkoord gesloten met het gokbedrijf Pointsbet. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het contract vertegenwoordigt de eerste activiteit van Pointsbet in de vrouwensport. Het gokbedrijf hoopt met het contract, dat een looptijd heeft van één jaar, te kunnen profiteren van de toenemende belangstelling in de vrouwensport. Cathy Engelbert, commissioner van het Amerikaanse vrouwenbasket, zegt dat de overeenkomst met Pointsbet aan de fans een grotere kijkersbeleving zal bieden. Onder meer Turner Sports merkte op dat het televisiepubliek voor de wedstrijden uit het Amerikaanse professionele vrouwenbasket, dat zijn vijfentwintigste verjaardag viert, op negen maanden tijd met 27 procent is toegenomen.

Het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic heeft met zijn ruimteschip VVS Unity een succesvolle testvlucht uitgevoerd. De operatie was de eerste ruimtevlucht van het bedrijf in meer dan twee jaar. De testvlucht werd uitgevoerd vanop Spaceport America in New Mexico. De VVS Unity werd bestuurd door de ervaren astronauten Frederick Sturckow en Dave Mackay – In het Verenigd Koninkrijk maakt de regering zich bezorgd over een overnamebod op het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK). Het overnamebod is afkomstig van de Amerikaanse activistische investeerder Elliott Management – Het Britse bedrijf Oxford Cannabinoid Technologies, producent van pijnstillers op basis van cannabisproducten, heeft bij zijn introductie op de London Stock Exchange (LSE) een bedrag van bijna 15 miljoen pond opgehaald. Het bedrijf wil nieuwe producten ontwikkelen.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s wordt door Afro-Amerikaanse media-ondernemer Byron Allen voor de rechter gedaagd. Allen beweert dat het reclamebeleid van McDonald’s racistisch is. De keten had geweigerd in twee magazines van Allen te investeren. Allen vraagt een schadevergoeding van 10 miljard dollar – Elon Musk bekijkt de mogelijkheden of autoconstructeur Tesla in Rusland een nieuwe Gigafactory zou kunnen bouwen. Eerder was gemeld dat de nieuwe fabriek mogelijk in het noorden van Engeland zou worden ingeplant – Het wellnessbedrijf Goop van Gwyneth Paltrow loopt het risico om uit het Britse handelsregister te worden geschrapt en te worden ontmanteld. Het bedrijf zou een aantal financiële verplichtingen niet hebben kunnen voldoen. Goop heeft ook activiteiten, samen met zijn hoofdkwartier, in de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse autobouwer Fisker gaat voor het Vaticaan een elektrische pausmobiel produceren. Het ontwerp zou aan paus Franciscus zijn voorgelegd. De pausmobiel zou gebaseerd zijn op de Fisker Ocean, een model dat eind volgend jaar op de markt zou worden gebracht – Het Amerikaanse softwarebedrijf Luceo Sports, aanbieder van digitale animaties voor tactische boeken van sportcoaches, is op zoek naar een bijkomende investering van 5 miljoen dollar. De bijkomende middelen moeten de verdere groei van de onderneming ondersteunen – Het Amerikaanse bedrijf Aerion Supersonic zet zijn activiteiten stop. Daarmee worden de plannen voor de bouw van een supersonisch zakenvliegtuig (AS2) afgebroken. Het bedrijf zou er niet in geslaagd zijn om de nodige financiële middelen aan te trekken voor een commerciële productie. 

De groep Snap, eigenaar van de applicatie Snapchat, neemt het bedrijf WaveOptics over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van meer dan 500 miljoen dollar. WaveOptics is ontwikkelaar van toepassingen voor artificiële intelligentie – De Britse detailholding Frasers Group, in handen van miljardair Mike Ashley, toont interesse in een overname van het Duitse modehuis Hugo Boss. Met de transactie zou een bedrag van 2,7 miljard pond zijn gemoeid. Begin dit jaar had Frasers Group al een belang van 15,2 procent in het Duitse bedrijf – Bij het Amerikaanse concern Halliburton, onderaannemer voor de oliesector, hebben de aandeelhouders zich verzet tegen de vergoedingen die voor het topmanagement waren gepland. Jeff Miller, chief executive van Halliburton, zei ontgoocheld te zijn in de reactie van de aandeelhouders.

De vastgoedgroep Cofinimmo heeft op de zorgcampus Monnikenberg in Hilversum (Nederland) een site voor de bouw van een zorgkliniek gekocht. Met het hele project is een investering gemoeid van 30 miljoen euro. De bouwwerken zullen begin juni van start gaan – Bankverzekeraar KBC Groep is een proefproject gestart waarbij eigenaars van elektrische auto hun laadbeurten kunnen betalen met een virtuele munt van het bedrijf. De bank wil vooral achterhalen of het mogelijk is om sommige betaalsystemen met een eigen virtuele munt efficiënter en goedkoper te organiseren – De Europese Commissie heeft de registratieaanvraag van het Luikse biotechbedrijf Mithra voor het contraceptiemiddel Estelle goedgekeurd. Dat heeft Mithra gemeld. Eerder werd Estelle ook al in de Verenigde Staten en Canada goedgekeurd. Gedeon Richter brengt Estelle op de Europese markt.

Verder:

Eén op drie Amerikanen verkiest een virtuele huisarts
Amerikaanse podcasts verdienen bijna 2 miljard dollar aan reclame
Amerikaanse gezinnen gebruikten vorig jaar minder energie
Grote voedingsgroepen mee schuldig aan ontbossing Amazone
Groeiende interesse voor streaming  videogames
Klimaatcrisis heeft zware impact op biodiversiteit noordpool
Londen blijft unicorn-hoofdstad van Europa
Elektrische wagens geen uitblinkers in onderhoudskosten
Inkomsten Braziliaanse club sterk teruggevallen
Vietnam opmerkelijk centrum van online piraterij

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 23 mei 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 22 mei 2021

Posted by managing21 on 22nd mei 2021

De Russische gasproducent Gazprom heeft zijn commerciële samenwerking met de Uefa Champions League verlengd. De samenwerking is bovendien verder uitgebreid tot de competities voor de nationale ploegen. Het huidige contract loopt dit jaar af, maar wordt nu voor een volgende periode van drie jaar verlengd. Met de sponsoring is een jaarlijks bedrag van ongeveer 40 miljoen euro gemoeid. Gazprom is al negen jaar sponsor van de Champions League. Ook Mastercard, Heineken en Pepsico hebben hun contract voor de volgende cyclus van drie jaar verlengd. Een nieuwkomer is daarentegen Just Eat Takeaway. Daarnaast maakt Fedex als sponsor de overstap van de Europa League naar de Champions League. Voor de nieuwe cyclus is ook een nieuw regionaal sponsoringpakket voor China en de Verenigde Staten gelanceerd.

Bedrijven die zich massaal op de ontginning van bitcoins toespitsen, zouden moeten aangeven welk type brandstoffen bij die activiteiten wordt aangewend. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Op die manier is volgens hem een beter inzicht over de duurzaamheid van de sector mogelijk – De Amerikaanse onderneming WeWork, aanbieder van flexwerk, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 598 miljoen dollar, tegenover 1,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 556 miljoen euro naar 2,1 miljard dollar op – Het aandeel Facebook geniet bij hedgefondsen de grootste populariteit. Dat zegt een studie van Goldman Sachs, waarin werd vastgesteld dat 27 procent van de portefeuilles aandelen van Facebook omvatten. Microsoft staat op de tweede plaats, gevolgd door Amazon, Alphabet en Alibaba.

Het Britse bedrijf Amigo, aanbieder van leningen aan klanten die door banken zijn geweigerd, heeft aan het Britse hooggerechtshof gevraagd een limiet te stellen op mogelijke compensaties die aan gedupeerde consumenten zouden moeten worden betaald. Amigo wordt ervan beticht producten onder valse voorwendsels te hebben verkocht – Het Zwitserse luxeconcern Richemont boekte het voorbij jaar een omzet van 13,1 miljard euro. Dat was 8 procent minder dan het jaar voordien. De operationele winst viel met 3 procent terug tot 1,48 miljard euro – De familiale groep Thiele heeft meer dan de helft van zijn belang in de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa verkocht. Met de transactie is een bedrag van 320 miljoen euro gemoeid. Thiele had vorig jaar een belang van 10 procent genomen in het Duitse concern. Begin dit jaar overleed stamvader Heinz Hermann Thiele.

De Bank of England is van plan om vanaf het vierde kwartaal van dit jaar het duurzaam karakter van zijn portefeuille bedrijfsobligaties te versterken. Daarmee gaat de bank in op de vraag van Rishi Sunak, Britse minister van financiën, die een grotere steun voor de duurzame economie wenst – Het Amerikaanse bedrijf John Deere, fabrikant van landbouwmachines, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 12,06 miljard dollar. Dat was 30 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 666 miljoen dollar naar 1,79 miljard dollar – Het farmaconcern AstraZeneca heeft in Japan van de autoriteiten een speciale goedkeuring gekregen voor de distributie van zijn coronavaccin Vaxzevria. Het vaccin wordt op advies van het Japanse ministerie van volksgezondheid uitsluitend toegediend aan mensen vanaf achttien jaar.

Het Britse bedrijf Card Factory, verkoper van wenskaarten en feestartikelen en geschenken, heeft met zijn bankensyndicaat een akkoord voor een herfinanciering van 225 miljoen pond afgesloten. Het bedrijf wil daarbij ook een kapitaalverhoging van 70 miljoen pond doorvoeren – Het treinvervoer in het Verenigd Koninkrijk wordt grondig herschikt. Dat heeft Grant Shapps, Brits minister van transport, aangekondigd. Daarbij zal de organisatie van het spoorvervoer worden aan het nieuwe bedrijf Great British Railways (GBR) toevertrouwd – De Russische diamantproducent Alrosa boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 89,31 miljard roebel (1,21 miljard dollar). Dat was 44 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,06 miljard dollar naar 24,02 miljard dollar. De verkoop liep met 65 procent op tot 15,5 miljoen karaat.

Het Luikse wapenbedrijf New Lachaussée is overgenomen door de Braziliaanse groep Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC). Het Braziliaanse concern nam New Lachaussée, fabrikant van machines voor de productie van kogels en ontstekingsmechanismen, over van de Belgische-Congolese zakenman George Forrest – De Belgische chocolatier Pierre Marcolini wil dit jaar nieuwe verkooppunten in Dubai en China. In Europa wil het bedrijf zich daartegenover toespitsen op België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er worden nieuwe winkels geopend in Nice en Parijs – De groep Punch Motive van ondernemer Guido Dumarey heeft een overnameplan ingediend voor de assemblagefabriek van Nissan in Barcelona, die met sluiting is bedreigd. Dumarey zou de fabriek willen gebruiken voor de productie van pick-ups die door waterstof worden aangedreven.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 22 mei 2021