managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for februari, 2019

Neanderthaler wordt vaak totaal verkeerd afgebeeld

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Neanderthalers worden vaak verkeerd afgebeeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Zürich, gebaseerd op een studie van het skelet van een neanderthaler die op de site van La Chapelle-aux-Saints in Frankrijk werd opgegraven. De studie stelt onder meer dat de neanderthaler, net zoals de moderne mens, rechtop liep. De onderzoekers voegen eraan toe dat er nauwelijks aanwijzingen kunnen worden gevonden dat de de neanderthaler een fundamenteel andere theorie zou hebben dan de moderne mens. Men moet zich volgens de wetenschappers dan ook meer toespitsen op de subtiele biologische en gedragsveranderingen die bij de mens in het late Pleistoceen optraden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Neanderthaler wordt vaak totaal verkeerd afgebeeld

Vooroordelen werken vaak heel anders dan gedacht

Posted by managing21 on 28th februari 2019

De beslissing van Groot-Brittannië om zich van de Europese Unie los te maken, had veel minder met vooroordelen tegen immigranten te maken dan vaak wordt beweerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nevada. De onderzoekers voeren aan dat vooroordelen tegen immigranten of etnische minderheden in Groot-Brittannië zeldzaam zijn. De resultaten van het onderzoek betekent volgens de wetenschappers dan ook een uitdaging tegenover de heersende opvattingen over de brexit, het karakter van de gehanteerde vooroordelen en de sociale impact van de modernisering.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vooroordelen werken vaak heel anders dan gedacht

Niet alle voetballers houden het hoofd koel

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Professionele spelers moeten tijdens een voetbalwedstrijd het hoofd koel kunnen houden, maar niet iedereen is daarin even onderlegd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Leuven en het databedrijf SciSports. De onderzoekers stelden vast dat Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo in sterke mate immuun lijkt te zijn voor druk, maar zijn Braziliaanse collega Neymar da Silva lijkt minder stressbestendig. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers aan coaches nuttige diensten bewijzen. Gesuggereerd wordt dat onder meer op trainingen ook aan die aspecten aandacht zou kunnen worden besteed.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Niet alle voetballers houden het hoofd koel

Migranten moeten vaak keuze maken tussen status en vruchtbaarheid

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Vele migranten zullen worden geconfronteerd met een wisselwerking tussen status en vruchtbaarheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Helsinki en de University of Missouri, gebaseerd op een analyse van de levensloop van meer dan 160.000 vluchtelingen uit de tweede wereldoorlog. Zoals zovele migranten en vluchtelingen later zouden ervaren, moest ook die groep volgens de onderzoekers een keuze maken tussen het behoud van sterke sociale banden met hun oorspronkelijke levensgemeenschap en de integratie met de cultuur van hun nieuwe woonplaats.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Migranten moeten vaak keuze maken tussen status en vruchtbaarheid

Toenemende ongelijkheid gevaar voor socio-economische mobiliteit

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Een toenemende economische ongelijkheid kan een negatieve impact hebben op de overtuiging dat sociaal-economisch succes mogelijk is. Dit vermindert de kans dat jongeren met een lage socio-economische status inspanningen zouden doen om gedrag te tonen dat hun opwaartse mobiliteit zou kunnen verbeteren. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan het Boston College, de Northwestern University, de University of Maryland en het Wellesley College. De resultaten van de studie zouden volgens de onderzoekers het overheidsbeleid moeten beïnvloeden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Toenemende ongelijkheid gevaar voor socio-economische mobiliteit

Complex jaarverslag verbergt vaak tegenvallende prestaties

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Bedrijven die complexe of ambigue jaarverslagen publiceren, zouden mogelijk slechts prestaties kunnen proberen te verbergen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alberta, gebaseerd op een analyse van meer dan vijftigduizend financiële rapporten van ruim zevenduizend bedrijven. De onderzoekers stelden vast dat bedrijven met minder leesbare jaarverslagen vaak met lagere beurskoersen worden geconfronteerd. De relatie tussen het jaarverslag en toekomstige beurskoersen bleek volgens het rapport ook sterker naarmate de chief executive meer aandelenopties in portefeuille had.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Complex jaarverslag verbergt vaak tegenvallende prestaties

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 28th februari 2019

Tabaksplanten kunnen ingezet worden als groene bioreactoren voor de productie van een geneesmiddel dat tegen allerlei ziektes kan worden ingezet. Dat blijkt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Western Ontario. De onderzoekers zeggen dat de plant een massale productie van het proteïne Interleukin 37 kan garanderen. Het proteïne wordt in beperkte mate geproduceerd in de menselijke nieren en kan ingezet worden voor de behandeling van onder meer diabetes, beroertes, dementie en arthritis. Het middel biedt veelbelovende mogelijkheden, maar kan nog niet op een betaalbare manier in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Planten zouden die kans wel kunnen bieden.

Aandeelhouders van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer zijn in meerderheid akkoord met de verkoop van 80 procent van zijn commerciële luchtvaartdivisie aan het Amerikaanse concern Boeing. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,2 miljard dollar – De Franse groep Thales heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 15,9 miljard euro. Dat was een stijging met 4,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 23 procent tot bijna 1,65 miljoen euro – Het Franse autoconcern PSA Group heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 74 miljard euro. Dat was een stijging met 74 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 47 procent op tot 2,8 miljard euro.

De Lijn wil tegen midden volgend decennium in de dertien Vlaamse centrumsteden en in de Vlaamse Rand rond Brussel 100 procent elektrisch rijden. Dat staat in de plannen die de Vlaamse vervoersmaatschappij heeft voorgesteld – Betalingsverwerker Worldpay, ontstaan door de overname van het Britse Worldpay door het Amerikaanse Vantiv, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 3,93 miljard dollar, tegenover 2,12 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg met 86 procent tot 1,9 miljard dollar – Informatieverstrekker Thomson Reuters heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 5,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 15 procent tot bijna 1,37 miljard dollar.

Elektronicaproducent LG Electronics heeft bij een rechtbank in Seoul klacht neergelegd tegen Philips. LG Electronics eist een compensatie van 64,6 miljoen euro. Het bedrijf zegt teveel te hebben moeten betalen voor een kartelboete die door de Europese Commissie was opgelegd – De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 108,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 29 procent tot ruim 11 miljard dollar – De Forensic Risk Alliance (FRA) gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijke witwaspraktijken bij Swedbank. De audit is door Swedbank zelf gevraagd. Gezocht wordt naar een mogelijke betrokkenheid bij het witwasschandaal bij Danske Bank.

De Franse telecomgroep Orange heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 41,8 miljard euro. Dat was een stijging met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,84 miljard euro naar 1,95 miljard euro – België richt een nationaal cannabisbureau op. De nieuwe entiteit zal verantwoordelijk worden voor de legale productie van medicinale cannabis. Het cannabisbureau wordt een aparte dienst binnen het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) – Containervervoerder Hapag-Lloyd heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 11,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 20,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van bijna 1,2 miljard dollar naar nagenoeg 1,35 miljard dollar.

De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz bekijkt de mogelijke verkoop van zijn koffiedivisie Maxwell House. Volgens de groep zou de transactie een bedrag van 3 miljard dollar kunnen opleveren. Ook merken zoals Planters en Oscar Mayer zouden kunnen worden verkocht – Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 204 miljard dollar, tegenover nagenoeg 200 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst viel echter van bijna 45 miljard dollar tot 4 miljard dollar terug – De Amerikaanse groep Windstream Holdings, eigenaar van het communicatiebedrijf Hiawatha, heeft een bescherming tegen schuldeisers gevraagd. De beslissing is het gevolg van een dispuut met investeerder Aurelius. Windstream benadrukte zijn activiteiten verder te zetten.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Tweet kan belangrijke impact hebben op visies jongeren

Posted by managing21 on 27th februari 2019

Tweets kunnen een belangrijke impact hebben op de visies die jongeren zich rond een maatschappelijke problematiek vormen. Daarbij speelt echter de identiteit van de boodschapper een belangrijke rol. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers aan de University of Kansas. De onderzoekers wijzen erop dat enkele tweets voldoende kunnen zijn om het standpunt van jongeren tegenover een maatschappelijk probleem te veranderen. Tegelijkertijd wijst de studie volgens de onderzoekers dat de antwoorden van respondenten over een onderwerp steeds met de nodige terughoudendheid moeten worden benaderd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Tweet kan belangrijke impact hebben op visies jongeren

Amerikaanse politieke partijen negeren minderheden

Posted by managing21 on 27th februari 2019

In de Verenigde Staten tonen de traditionele politieke partijen een duidelijk gebrek aan interesse in kiezers uit minderheidsgroepen. Er wordt vooral contact gezocht met blanke kiezers. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University. De traditionele politieke partijen gaan er volgens de onderzoekers vanuit dat de minderheden minder snel geneigd zullen zijn om bij verkiezingen hun stem uit te brengen. Daardoor zouden de voor de partijen minder belangrijke zijn. Hierdoor ontstaat volgens het rapport echter een belangrijke electorale ruimte die niet wordt ingevuld.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Amerikaanse politieke partijen negeren minderheden

Ook handel in noordpoolgebied heeft lange geschiedenis

Posted by managing21 on 27th februari 2019

Oude volkeren in het noordpoolgebied kenden een goed ontwikkelde handel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Russische Institute for the History of Material Culture, gebaseerd op vondsten op het eiland Zhokhov, meer dan vierhonderd kilometer ten noorden van de moderne kust van de Oost-Siberische Zee. De onderzoekers merken op dat het gebied weliswaar slechts een schaarse bevolking kende, maar toch sporen van communicatie met vertegenwoordigers van andere territoria konden worden teruggevonden. Daarbij werden zelfs aanwijzingen van handel en markten teruggevonden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Ook handel in noordpoolgebied heeft lange geschiedenis