managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for april, 2018

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th april 2018

In de Belgische chemiesector zijn vorig jaar 417 patenten toegekend. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Patenbureau (EPO). Daarmee staat de België in de wereldwijde chemiesector op een elfde plaats. Vooral de Antwerpse haven blijkt een belangrijke drijvende kracht – De tevredenheid van de reiziger over de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn haalde vorig jaar nog een score van 64 procent procent, tegenover 55 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit een enquête bij 4.300 reizigers. Vooral de stiptheid boekt slechte resultaten – De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,8 miljard dollar. Dat was een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van bijna 1 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar.

Californië is te groot en zou in drie kleinere staten moeten worden opgedeeld. Dat zegt de Amerikaanse miljonair Tim Draper. Een opdeling in kleinere autoriteiten zou volgens Draper voordelen bieden op onder meer onderwijs, infrastructuur en belastingen – De Universiteit Leuven bevestigt zijn sterke faam op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. In een rapport van het persbureau Reuters wordt de Leuvense instelling voor het derde jaar op rij als de meest innovatieve universiteit van Europa verkozen – De Franse modegroep Louis Vuitton brengt voor de eerste keer in zijn bestaan een parfum voor mannen op de markt. Daarbij werd beroep gedaan op de Franse parfumeur Jacques Cavallier Belletrud, die een assortiment met vijf verschillende geuren heeft samengesteld.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg 11,8 procent tot 1,34 miljard euro – Janssen Pharmaceutica is de aantrekkelijkste werkgever van België. Dat blijkt uit een rapport van Randstad. Het farmabedrijf haalt een score van 47 procent en gaat daarmee sectorgenoot UCB en de reisgroep TUI vooraf. Vorig jaar voerde Deme de rangschikking aan – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 570 miljoen dollar naar 634 miljoen dollar.

Het voorbije jaar hebben de Belgische gezinnen 11,3 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 11,2 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. De lichte groei is te danken aan de hogere dividenden uit vermogen – Het sterrenrestaurant Bruneau uit Koekelberg heeft een nieuwe uitbater. Dat heeft de Brusselse topchef Jean-Pierre Bruneau bevestigd. Het restaurant was sinds januari gesloten, maar zou in juni opnieuw de deuren openen. De naam van het restaurant blijft behouden – Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,07 miljard euro, tegenover 18,53 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 965 miljoen euro terug tot 946 miljoen euro.

De Duitse autofabrikant BMW heeft een joint-venture gesloten met de Chinese autoproducent Great Wall Motor. Het samenwerkingsverband wil in China elektrische versie van de Mini produceren. Dat heeft Harald Krüger, topman van de Duitse groep, bevestigd – Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen geboekt van 1,2 miljard pond, tegenover 713 miljoen pond tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 259 miljoen pond naar 792 miljoen pond op – De biologische supermarktketen Bio-Planet opent in het noorden van Antwerpen een nieuwe winkel. Het is de eerste keer dat Bio-Planet, een dochter van de groep Colruyt, een winkel opent in het centrum van een stad. Tot nu toe koos de groep steeds voor de stadsrand.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Financiële autoriteiten moeten duurzame investering eisen

Posted by managing21 on 29th april 2018

De European Banking Authority, de European Insurance and Occupational Pensions Authority de European Securities and Markets Authority zouden dit jaar nog een procedure moeten introduceren waardoor het mogelijk wordt om onder meer de ecologische en sociale gevolgen van financiële projecten te toetsen. Dat staat in een aanbeveling van het Comité voor Economische en Monetaire Affaires in het Europees Parlement. Onder meer zouden de instellingen moeten controleren of voorgestelde financiële projecten beantwoorden aan de eisen van de Klimaatakkoorden van Parijs. Ook moet worden gegarandeerd dat duurzame labels niet onterecht worden toegekend of gebruikt.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Financiële autoriteiten moeten duurzame investering eisen

Groot aantal verkiezingen verloopt allesbehalve democratisch

Posted by managing21 on 29th april 2018

Het aantal verkiezingen over de hele wereld heeft een recordhoogte bereikt, maar dit heeft weinig gedaan om de kwaliteit van de democratie op aarde te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Birmingham en de London School of Economics. De bevindingen tonen aan dat een opmerkelijk hoog aantal nationale verkiezingen niet vrij en eerlijk is. Dit stelt autoritaire leiders in staat aan de macht te blijven. Ook kon men zien dat de opkomst van nieuwe technologie een rol speelt in het proces van manipulatie. De onderzoekers maken gewag van een niveau van democratisch verval waarvan dictators over de hele wereld hebben kunnen profiteren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Groot aantal verkiezingen verloopt allesbehalve democratisch

Sociale netwerken tonen verband tussen weersomstandigheden en gevoelens

Posted by managing21 on 29th april 2018

Gevoelens die op sociale platformen zoals Facebook of Twitter naar voor worden gebracht, kunnen vaak aan bepaalde weerpatronen worden gekoppeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vancouver School of Economics en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), gebaseerd op een analyse van 2,4 miljard berichten op Facebook en 1,1 miljard boodschappen op Twitter over een periode van zeven jaar. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat temperatuur, neerslag, vochtigheid en bewolking elk sterk geassocieerd konden worden met positieve of negatieve uitingen van gevoelens.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Sociale netwerken tonen verband tussen weersomstandigheden en gevoelens

Hogere temperaturen wakkeren ook stresshormonen aan

Posted by managing21 on 29th april 2018

Vooral tijdens de zomer moet een grotere activiteit van stresshormonen worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit voor Medische Studies in Poznan in Polen. De resultaten van de studie gaan in tegen de traditionele concepten waarbij intuïtief vooral de winter met stress in verband wordt gebracht en de zomer als een ontspannende periode wordt beschouwd. De onderzoekers stelden vast dat bij vrouwen tijdens de zomerperiode hogere niveaus van het zogenaamde stresshormoon cortisol konden worden vastgesteld dan tijdens de winter. Eerder werd ook al vastgesteld dat tijdens de zomer ook de criminaliteit toeneemt.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Hogere temperaturen wakkeren ook stresshormonen aan

Succesvol cybercrimineel verdient evenveel als topbestuurder

Posted by managing21 on 29th april 2018

Succesvolle cybercriminelen kunnen een jaarinkomen tot 2 miljoen dollar verdienen. Dat is ongeveer evenveel als een chief executive van een grote beursgenoteerde onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Bromium en de University of Surry. Er wordt aan toegevoegd dat ook cybercriminelen uit de middencategorie sommen tot 900.000 dollar per jaar kunnen rekenen. Dat betekent nog altijd het dubbele van het jaarsalaris van de president van de Verenigde Staten. Maar ook startende hackers zouden volgens de onderzoekers al snel op jaarinkomen van 42.000 dollar kunnen rekenen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Succesvol cybercrimineel verdient evenveel als topbestuurder

Grotere concentratie fastfood-locaties verhoogt risico op hartziektes

Posted by managing21 on 29th april 2018

Wijken met een grotere concentratie aan fastfood-locaties kunnen het risico op een hartziekte doen oplopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Utrecht, gebaseerd op een analyse van ruim 2,47 miljoen vijfendertigplussers. Wanneer binnen een straal van vijfhonderd meter twee fastfood-restaurants zijn gesitueerd, zou het risico op een cardiovasculaire aandoening met 13 procent oplopen. Wanneer binnen een straal van één kilometer vijf fastfood-adressen kunnen worden gevonden, zou het risico verder tot 17 procent oplopen. De resultaten bieden volgens de onderzoekers belangrijke consequenties voor het beleid.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Grotere concentratie fastfood-locaties verhoogt risico op hartziektes

Oost-Europa haalt economische achterstand op

Posted by managing21 on 29th april 2018

Statistisch kan worden aangetoond dat de economische kloof tussen de verschillende Europese regio’s verkleint. Toch moet worden vastgesteld dat een aantal regio’s achterblijft. Tegelijkertijd moet worden genoteerd dat West-Europa met een stagnatie wordt geconfronteerd. Dat blijkt uit een rapport van het Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) aan de Universität München. In Oost-Europa kon vooral een groei worden opgemerkt nadat een aantal landen uit de regio tot de Europese Unie zijn toegetreden en waardoor gemakkelijker toegang tot een interessante afzetmarkt kon worden gerealiseerd. De economische groei in Oost-Europa wordt vooral gedragen door industrie.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Oost-Europa haalt economische achterstand op

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 29th april 2018

De Europese Unie en Italië zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke grootschalige fiscale fraude door Chinese criminele bendes in de Griekse haven Piraeus, een belangrijke schakel in de handel tussen China en Europa. Dat heeft het Europese Anti-Fraudebureau Olaf gezegd – De Japanse automaker Toyota investeert ongeveer 170 miljoen dollar in een fabriek in de Amerikaanse staat Mississippi. Het geld is onder meer bestemd voor de aanwerving van honderden werknemers. De productie wordt met 10 procent opgevoerd tot 170.000 exemplaren per jaar – Speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 708,4 miljoen dollar, tegenover 735,6 iljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 113,2 miljoen dollar op naar 311,3 miljoen dollar –

De Russische aluminiumproducent Rusal houdt er rekening mee zich te zullen moeten terugtrekken op zijn binnenlandse markt. Dat heeft het bedrijf gezegd. Het is niet zeker dat de managementveranderingen voldoende zullen zijn om sancties van de Verenigde Staten op te heffen – Griekenland krijgt naar verwachting bij het begin van de zomer toestemming om op eigen kracht verder te gaan. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd na een vergadering van de Eurogroep in Sofia. Griekenland heeft acht jaar steun gekregen – Tessenderlo Group wordt volledig eigenaar van de elektriciteitscentrale T-Power. Met de transactie is een bedrag van 328 miljoen euro gemoeid. De centrale werd zeven jaar geleden in Tessenderlo opgestart. Aandeelhouders waren Tessenderlo Group, Siemens en International Power.

Chipmaker Intel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 50 procent tot 4,5 miljard dollar – Altaba, dat een gedeelte van de vroegere activiteiten van Yahoo beheert, heeft van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een boete van 35 miljoen dollar opgelegd gekregen. Het bedrijf had nagelaten de diefstal van een half miljard accounts te melden – Schuimrubberfabrikant Recticel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 291,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent, hoewel de isolatie-sector werd afgeremd door een koude winterperiode, tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het telecomconcern Vodafone zet zijn betaalapplicatie Wallet stop. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Volgens Vodafone maakte slechte een relatief klein aantal mensen gebruik van de applicatie, onder meer als gevolg van de beschikbaarheid van alternatieve diensten – In Letland mogen de banken niet langer met brievenbusfirma’s samenwerken. Dat heeft het Letse parlement beslist. De regel werd ingevoerd naar aanleiding van een schandaal waarbij Letse banken ervan werden verdacht illegale kapitalen te hebben witgewassen – Fiat Chrysler Automobiles heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 27 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg echter met 59 procent tot 1 miljard euro.

Bulgarije wordt zonder twijfel het volgende land dat tot de eurozone zal toetreden. Een deadline kan echter nog niet worden vooropgesteld. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd. Bulgarije kondigde begin dit jaar aan tot de eurozone te willen toetreden – Het Amerikaanse entertainmentconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,4 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar – In de modewereld tonen nog vele bedrijven onvoldoende inspanningen om hun arbeidsomstandigheden en milieubeleid transparanter te maken. Dat staat in een rapport van de rechtenorganisatie Fashion Revolution. Wel worden een aantal positieve evoluties gezien.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Vrouwen op werkvloer vaak gelukkiger dan mannen

Posted by managing21 on 28th april 2018

Hoewel ze meestal met een lager loon tevreden moeten zijn, tonen vrouwen zich op de werkvloer gelukkiger dan hun mannelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Personal Group op basis van een enquête bij meer dan twaalfhonderd werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden onder meer vast dat 45 procent van de vrouwelijke respondenten te kennen geeft zich op de werkvloer meestal gelukkig te voelen. Bij mannelijke werknemers valt dat cijfer terug tot 38 procent. Bij vrouwelijke werknemers blijkt de laagste graad van geluk opgetekend te worden in de leeftijdsgroep tussen dertig en negenenveertig jaar.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vrouwen op werkvloer vaak gelukkiger dan mannen