managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for januari, 2007

Internetters vinden spelling niet belangrijk

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Internetters vinden een correcte spelling niet belangrijk. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Nickelodeon. De onderzoekers stippen verder aan dat de moderne digitale familie door het internet en de mobiele telefoon geen papieren kranten meer leest en niet langer gebruik maakt van traditionele woordenboeken. Bovendien onthouden de internetters ook geen telefoonnummers meer.

“Het internet beinvloedt in belangrijke mate het communicatiepatroon van gezinnen,” stipt Nickelodeon, een dochteronderneming van de zender MTV aan. Opvallend is echter dat het televisiekijken in de Verenigde Staten geen hinder ondervindt van het internet. “Sinds 2002 is het aantal uren dat men televisie kijkt met nog eens twee uur gegroeid,” aldus de onderzoekers.

Volgens Nickelodeon is televisie tegenwoordig vooral een relaxinstrument, waar de hele familie naar kan kijken. “Ook wordt de televisie vaak als babysitter ingeschakeld,” voeren de onderzoekers aan. Toch zijn moderne families volgens de onderzoekers sterk afhankelijk van het internet en de mobiele telefoon. Van de ouders is 98 procent minstens één keer per week online en is 33,5 uur per maand op het internet.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Internetters vinden spelling niet belangrijk

Russische markten bloeden dood

Posted by managing21 on 31st januari 2007

In Rusland hebben de markten veel van hun populariteit verloren. Dat is het gevolg van een nieuwe Russische wet, die bepaalt dat nog slechts veertig procent van de standhouders van buitenlandse komaf mag zijn. Daardoor is het aanbod op de markten in vele Russische steden drastisch teruggevallen. Alleen al in Moskou moeten 30.000 buitenlandse marktkramers ophoepelen.

“Op de populaire Cheryomushkinsky-markt in Moskou staat een belangrijk gedeelte van de kraampjes leeg,” aldus The Moscow Times. “Het stadsbestuur geeft ook toe dat het heel moeilijk is om vervangers te vinden voor de buitenlandse marktkramers.” Maar ook in de steden in Oost-Rusland maken Chinese en Vietnamese handelaars zich klaar om te vertrekken, waardoor een groot aantal markten helemaal leegloopt.

Volgens vele buitenlandse marktkramers hebben de Russen ook niet veel zin om elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds op de markt groenten te staan verkopen. Vermoed wordt dat de situatie op de markten nog zal verergen, want vanaf 1 april mag geen enkele buitenlander nog op de markten handel drijven. President Putin wil daarmee naar eigen zeggen de inlandse bevolking op de Russische markten beschermen.

Oorzaak voor zijn beslissing waren onder meer rellen met ethnische spanningen in Karelia en de deportatie van honderden Georgiers. Critici zeggen echter dat de regering daarmee inspeelt op de ultra-nationale groeperingen die aansturen op gevoelens tegen migranten en zeggen dat deze migranten de jobs van ethnische Russen innemen.

Door het verdwijnen van de buitenlandse marktkramers zijn op sommige plaatsen de prijzen met tweehonderd procent gestegen. “Nu de concurrentie is weggevallen, zijn dergelijke prijsstijgingen te verwachten,” aldus de buitenlandse marktkramers. Het stadsbestuur van Moskou wil met de federale overheid onderhandelen om de wetgeving te versoepelen.

Posted in handel, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Russische markten bloeden dood

Zalmen laten dammen afbreken

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Het elektriciteitsbedrijf bedrijf PacifiCorp, dochter van Berkshire Hathaway, moet van de Amerikaanse overheid zijn vier hydraulische centrales op de Klamath-rivier aanpassen om de trek van zalmen weer mogelijk te maken. Het bedrijf overweegt nu om de dammen helemaal af te breken. Dat zou volgens specialisten een grote stimulans kunnen betekenen voor de visserij langs de kusten van Oregon en Noord-Californie.

Het aanpassen van de dammen zou PacifiCorp ruim 300 miljoen dollar kosten. Het compleet afbreken van de verouderde infrastructuur zou meer dan 100 miljoen dollar goedkoper uitvallen. Er wordt dan ook steeds meer rekening mee gehouden dat het bedrijf van industrietycoon Warren E. Buffett voor het tweede alternatief zou kiezen.

Dat zou dan meteen wereldwijd één van de grootste werken in zijn soort worden. Ook elders in de Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn er plannen om dammen weer af te breken, maar volgens de Amerikaanse overheid is er daarbij nergens sprake van het verwijderen van vier hydroelektrische installaties. Indien de installaties daadwerkelijk verdwijnen kan de Klamath volgens specialisten weer een belangrijke zalm-biotoop worden.

De Klamath slingert langs de grenzen van Oregon en Californie. Het afbreken van de dammen zou volgens biologen dan ook de visserij langs de kusten van beide staten kunnen stimuleren. Ooit had de Klamath de derde grootste zalmpopulatie van de Amerikaanse Westkust, tot de dammen meer dan tachtig jaar geleden werden gebouwd.

Daardoor verdween het grootste gedeelte van de zalmpopulatie, tot grote woede van milieuverenigingen en Indiaanse stammen, voor wie de zalm een belangrijk onderdeel vormde van hun cultuur en dieet. Ook de zalmvisserij langs de kusten van Oregon en Californie verdween nagenoeg volledig. De vier dammen leveren elektriciteit voor ongeveer 70.000 klanten.

De loop van de Klamath komt ook niet in de buurt van belangrijke steden, waardoor er weinig barrières zijn voor een terugkeer van een gezonde zalmpopulatie. Ook de National Marine Fisheries Service van de National Oceanic and Atmospheric Administration stipte vorig jaar al aan dat het verwijderen van de dammen het beste zou zijn voor de zalm.

PacifiCorp moet binnenkort een verlening aanvragen voor zijn vergunning voor het uitbaten van de dammen. Daardoor kan de Amerikaanse overheid nu bijkomende voorwaarden opleggen, zoals het aanpassen van de dammen om de zalmtrek mogelijk te maken. PacifiCorp houdt zijn beslissing alsnog in beraad.

Posted in energie, milieu, voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Zalmen laten dammen afbreken

YouTube reclameleverancier voor Super Bowl

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Het YouTube-effect is nu ook doorgesijpeld tot de Super Bowl, de hoogmis van de Amerikaanse reclamewereld. Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen tijdens de uitzendingen van de wedstrijd tenminste vier reclamespots getoond worden die niet door reclamebureau’s, maar internetgebruikers zijn ontworpen en gemaakt. De wedstrijd wordt zondag gespeeld tussen de Indianapolis Colts de Chicago Bears.

“Voor adverteerders betekent consumer-created content een enorme kostenbesparing,” stipt The Washington Post aan. “Een traditionele Super Bowl-spot kost meer dan 1 miljoen dollar en de prijs voor de meest dure spot kan oplopen tot 2,6 miljoen dollar. Een reclamespot van een amateur, kost niet meer dan de prijs van een vliegtuigticket en een toegangsticket voor de wedstrijd.”

Eventueel komen daar ook nog wat postproductie-kosten bij om de spot wat bij te schaven. Voor de makers is een dergelijke reclamespot vooral een middel om zich in de kijker te zetten en eventueel een carrière in de reclamewereld een snelle start te geven. Toen Super Bowl-adverteerder Dorito een wedstrijd uitschreef voor een reclamespot, kreeg het bedrijf prompt 1.060 voorstellen binnen.

Eén van de winnaars was Weston Phillips (22) uit North Carolina. De productie van zijn reclamespot, waarin twee vrienden optreden, kostte 12,79 dollar. Phillips heeft een klein reclamebedrijfje en was vooral geinteresseerd in de 10.000 dollar beloning die Dorito had uitgetrokken voor de winnaars. De reclamespot heeft inmiddels al ruime aandacht gekregen op het internet.

Net zoals Dorito, heeft ook General Motors voor zijn Chevrolet-reclamespots dit jaar beroep gedaan op amateurs. Uit 820 studentengroepen werden vijf kandidaten weerhouden om de spot te ontwerpen. Vervolgens werden ze tijdens hun creatief proces gefilmd, wat het geheel volgens The Washington Post een behoorlijk Big Brother-gehalte geeft. “We kunnen niet meer rond deze consumer-generated reclame,” aldus Chevrolet-manager Ed Peper.

Posted in internet, reclame & marketing, sport | Reacties uitgeschakeld voor YouTube reclameleverancier voor Super Bowl

Arab Bank verwezen naar Amerikaanse rechtbank

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Een Amerikaanse rechter heeft beslist dat de Arab Bank zich moet verantwoorden wegens duizenden klachten over het feit dat de financiele instelling grote terroristische groepen, zoals Hamas en Hezbollah, zou ondersteunen. De Jordaanse bank had gevraagd dat de klachten zouden verworpen worden, maar vond in de ogen van de rechter geen genade.

De Newyorkse rechter Nina Gershon stelde dat de Arab Bank, die in de stad een grote vestiging heeft, praktische assistentie verleende aan organisaties die zelfmoord-aanslagen sponsorden en hen hielp om zelfmoordenaars aan te moedigen een martelaar te worden voor de heilige strijd. In totaal werden tegen de bank duizenden klachten neergelegd, zowel door Amerikanen als buitenlanders.

Organisaties zoals Hamas en Islamic Jihad boden aan de families van zelfmoordenaars zogenaamde martelaren-pakketten aan. Die konden vervolgens geincasseerd worden in kantoren van de Arab Bank op de Westelijke Jordaanoever. De betalingen gebeurde vanop rekeningen van de betrokken terreurgroepen.

Dat geld zou volgens de klachten afkomstig zijn geweest van Saudi-Arabische liefdadigheidsprojecten. De Arab Bank zegt echter een tegenstander te zijn van  terrorisme en wijst erop dat de verwijzing naar de rechtbank nog niet wil zeggen dat de klachten stroken met de waarheid. “Dat zal tijdens de rechtzaak zelf moeten blijken,” aldus een woordvoerder van de bank tegen de krant New York Post.

Posted in financiën, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Arab Bank verwezen naar Amerikaanse rechtbank

Sony vergoedt computerschade

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Platenmaatschappij Sony/BMG moet klanten tot 150 dollar betalen als vergoeding van de herstellingskosten van hun computers, als die zijn beschadigd door gebruik van een cd met omstreden kopieerbeveiliging. Dat is het bedrijf overeengekomen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Ook moet het bedrijf de betrokken cd’s ruilen.

De problemen doken eind 2005 op. Sony had enkele tientallen cd-titels voorzien van een technologie die illegaal kopieren moest beletten. De beveiliging bleek zichzelf heimelijk op de computer van de gebruiker te installeren en veroorzaakte daar in een aantal gevallen aanzienlijke schade. Door een beveiligingslek in de software, werden de computers kwetsbaar voor virussen.

Wie de software echter probeerde te verwijderen, kon in veel gevallen de cd-speler van de computer helemaal niet meer gebruiken. Bovendien verstuurde de software informatie over het luistergedrag van de klant aan Sony. Het bedrijf zou die gegevens voor marketingdoeleinden hebben willen gebruiken. Tegen al die praktijken kwam zwaar protest en Sony krabbelde terug, maar werd toch voor de rechter gedaagd.

Sony heeft nu met de Amerikaanse Federal Trade Commission een akkoord gesloten om de slachtoffers een schadevergoeding van maximum 150 dollar te betalen. Daarnaast kunnen de slachtoffers tot juli 2007 hun cd’s ruilen tegen een onbeveiligd exemplaar. Eerder al trok Sony ook een schikking met twee individuele Amerikaanse staten.

Posted in informatica, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Sony vergoedt computerschade

Ook floppy disk naar het museum

Posted by managing21 on 31st januari 2007

De computer-supermarkt PC World stopt met de verkoop met de floppy disk. Daarmee wordt het einde van een opmerkelijk tijdperk in de computergeschiedenis ingeluid. Dat zat er langere tijd aan te komen, want slechts een klein gedeelte van de huidige generatie computers hebben nog een disk drive. Vorig jaar werden nog 700 miljoen floppy disks verkocht.

Nieuwe opslagsystemen en de nood aan een grotere capaciteit dan 1,44 megabytes zijn de voornaamste oorzaken van het verdwijnen van de floppy disk. “De technologie kan de concurrentie met betere toepassingen niet langer aan,” aldus Bryan Magrath, commercieel directeur van PC world, tegenover BBC News.

De eerste floppy disk werd ontworpen door een Californische groep technici onder leiding van Alan Shugart en in 1971 door IBM op de markt gebracht. Men had het toen over een echte revolutie, want voortaan moesten niet langer ponskaarten worden gebruikt. De eerste floppy disks waren soepel en hadden een afmeting van acht inch. In 1976 werd door Wang de kleinere schijf van vijf en een halve inch op de markt gebracht.

In 1981 lanceerde Sony een floppy disk van drie en een halve inch, wat tot vandaag nog altijd de standaardnorm is gebleven. Door steeds ingewikkelder software moesten sinds het begin van de jaren negentig veel programma’s op een reeks floppies gezet worden. Op het eind van het decennium werd echter overgeschakeld naar cd-rom.

Nieuwe backup-mogelijkheden, zoals de cd-rw en het internet, verwezen de floppy disk steeds meer naar de archieven en daarna naar de vuilbak. In 1998 had Apple al een iMac gelanceerd zonder floppy disk drive, wat in 2003 ook bij de meeste Dell-computers gebeurde. In 1998 werden ongeveer twee miljard floppy disks verkocht, maar daarna kalfde de verkoop af. Vorig jaar werden nog 700 miljoen exemplaren verkocht.

Op dit ogenblik heeft nog twee procent van de computers die door PC World worden verkocht, een disk drive. Maar ook daarmee wordt over enkele maanden gestopt.

Posted in informatica | Reacties uitgeschakeld voor Ook floppy disk naar het museum

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st januari 2007

Het Indische Tata Steel neemt het Brits-Nederlandse staalconcern Corus over voor ongeveer 9 miljard euro. Met Tata krijgt Corus vooral toegang tot ijzererts. Net als eind jaren negentig in de olie- en gassector, is in de huidige wereldwijde staalsector een overnamegolf gaande. Corus heeft vooral een sterke positie in het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa speelt de huidige nummer negen op de staalmarkt een marginale rol. Met Tata Steel krijgt het bedrijf een positie op de snelgroeiende Indische markt. Met de ijzertsmijnen van de Indiërs wordt het in een klap de op vier na grootste staalproducent ter wereld. Het samengaan met Tata Steel vormt ook het sluitstuk van een minder gelukkig huwelijk tussen het voormalige British Steel en Koninklijke Hoogovens. De twee bedrijven fuseerden in 1999 tot Corus. Nadat in de zomer van vorig jaar eerst de Russische staalbedrijven Evraz en Severstal met Corus hadden geflirt, bleken uiteindelijk Tata Steel en later CSN serieuze belangstelling te hebben.

Het Japanse electronicaconcern Toshiba heeft in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar ruim drie keer zoveel nettowinst gemaakt dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte in de periode april-december een nettowinst van 111,3 miljard yen (710 miljoen euro). De maker van producten variërend van onderdelen voor kerncentrales tot chips en wasmachines profiteerde van goede verkoopresultaten van onder meer digitale producten, electronische- en huishoudelijke apparaten. Bovendien verkocht het concern aandelen van diverse dochterondernemingen, zoals het lokale muzieklabel Toshiba-Emi. De omzet steeg de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar jaar met 10,5 procent tot 4,96 biljoen yen (31,57 miljard euro).

Burger King, de op een na grootste hamburgerketen ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 een winst geboekt van 38 miljoen dollar. Dat is een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. De omzet nam met 9 procent toe en kwam uit op 559 miljoen dollar. Dat maakte het fastfoodbedrijf dinsdag bekend. Burger King dankt de gestegen winst aan een betere omzet in bestaande restaurants en aan de opening van nieuwe vestigingen. Het concern telde eind vorig jaar wereldwijd 11.100 restaurants. Het bedrijf, dat in mei vorig jaar naar de beurs ging, keert in maart voor het eerst dividend uit. Per aandeel komt dat uit op 6,25 dollarcent.

Paris Hilton heeft een rechtszaak aangespannen tegen de website ParisExposed.com. Op de site zijn onder meer vele foto’s en videobeelden te zien van een naakte en feestende Paris. Ook kunnen bezoekers tegen betaling van zo’n dertig euro online in Hiltons dagboeken snuffelen. De persoonlijke bezittingen lagen opgeslagen in een magazijn in Los Angeles, maar werden op een veiling verkocht omdat de erfgename van het Hilton-imperium vergat de rekening te betalen. Het verhuisbedrijf had volgens haar de rekening moeten betalen.

De allereerste Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé voor de Amerikaanse markt is onder de hamer gebracht. De open vierpersoons cabriolet gaat naar een inwoner van Florida die liefst twee miljoen dollar voor de imponerende Rolls-Royce overhad. Het geld gaat voor het overgrote deel naar een goed doel. Ook bij Rolls-Royce kwam het uiteindelijke bod als een grote verrassing aan. Nooit eerder is een nieuwe auto voor zo’n hoog bedrag verkocht in de Verenigde Staten. De winst op de auto gaat in ieder geval naar een goed doel. De Naples Children and Education Foundation ontvangt maar liefst 1,6 miljoen dollar. Rolls-Royce start halverwege dit jaar met de bouw van de cabriolet. De geplande productie voor 2007 is inmiddels uitverkocht.

Zweden gaat als eerste land ter wereld een ambassade openen in de steeds populairder wordende virtuele wereld van Second Life. “De ambassade zal antwoorden hebben op vragen over alle aspecten van Zwedenn” aldus Olle Wastberg, algemeen directeur van het Zweedse Instituut, een organisatie die is opgericht om het land te promoten in het buitenland. De ambassade zal House of Sweden worden gedoopt en gemodeleerd worden naar de echte ambassade van het land in het Amerikaanse Washington. Het Zweedse Huis zal binnen enkele weken worden geopend. Second Life is in 2003 in het leven geroepen door Linden Lab. Er wonen al 3 miljoen mensen van over de hele wereld in deze virtuele gemeenschap.

Vervalsing en piraterij kost de wereldeconomie jaarlijks ten minste 100 miljard dollar (77 miljard euro). Dat heeft de VN-auteursrechtenorganisatie World Intellectual Property Organisation (WIPO) verklaard. De WIPO houdt momenteel de derde wereldconferentie over de bestrijding van vervalsingen en piraterij. De bijeenkomst in het Zwitserse Genève wordt bijgewoond door zakenmensen en regeringsmedewerkers. Ook het hoofd van de internationale opsporingsorganisatie Interpol en de top van de internationale koepelorganisatie van Kamers van Koophandel ICC zijn aanwezig.

Meer dan de helft van de burgers in de eurolanden heeft liever de eigen oude munteenheid dan de euro. Vooral de Duitsers verlangen terug naar vroeger. Bijna twee derde van de Duitse bevolking geeft de voorkeur aan de oude mark. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse zakenkrant Financial Times. Het onderzoek toont ook aan dat een meerderheid van de euroburgers denkt dat de euro schade heeft berokkend aan hun eigen nationale economie. In Italië, Frankrijk en Spanje vindt twee derde van de mensen dat de eenheidsmunt schadelijk was voor de eigen economie. In Duitsland is meer dan de helft van de bevolking deze mening toegedaan. Uit de rondvraag blijkt verder dat meeste Europese burgers wel denken dat de economie van de eurozone als geheel baat heeft gehad bij de invoering van de euro. Alleen een meerderheid van de Fransen denkt dat ook de eurozone negatieve economische effecten van de euro ondervindt.

Een Belg op vijf (21 procent) eet elke dag chocolade. Daarmee doen we ‘beter’ dan de Fransen, Duitsers en Britten, maar moeten we de Zwitsers wel laten voorgaan. Dat blijkt uit een enquête die het onderzoeksinstituut Ipsos in vijf Europese landen met een rijke chocoladetraditie uitvoerde in opdracht van Barry Callebaut. De Belgische consumenten zijn vooral fan van melkchocolade (58 procent) en donkere chocolade (47 procent). Bijna 40 procent van de Belgen gelooft dat chocolade goed is voor de moraal en dat het snoepgoed vitaliteit geeft (34 procent). Daarnaast gelooft 17 procent dat chocolade eten goed is voor het geheugen en 13 procent dat het goed is voor hart en bloedvaten. Bijna de helft van de Belgen (46 procent) zou graag chocolade kopen met een natuurlijk verlaagd suikergehalte.

Het personeel van Airbus in Duitsland vreest voor 5.000 tot 8.000 afvloeiingen. De ontslagen passen in het kader van het herstructureringsplan. Om hun ongenoegen te uiten, zullen de werknemers vrijdag manifesteren. In de grootste Airbus-fabriek in Hamburg zouden 4.000 banen op de tocht staan. Airbus stelt in Duitsland ongeveer 23.000 mensen tewerk, naast 6.300 uitzendjobs. De hypothese van het aantal afvloeiingen is berekend op basis van het verdwijnen van de productie van de A380 en van de binnenbekleding van de A320. Het officiële cijfer zal pas op 20 februari worden bekendgemaakt. Airbus wil vanaf 2010 2 miljard euro per jaar besparen. Er zouden geen fabrieken gesloten worden, maar de vakbonden vrezen dat er delokalisaties zullen gebeuren en dat de productie zal verhuizen.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Wikipedia spreekt recht

Posted by managing21 on 30th januari 2007

Amerikaanse rechters doen bij hun vonnissen steeds vaker beroep op de online encyclopedie Wikipedia. Dat blijkt uit een onderzoek van The New York Times naar uitspraken van een aantal Amerikaanse rechtbanken. Nochtans heeft Wikipedia, die door vrijwilligers wordt volgeschreven, geen enkele officiele wettelijke of wetenschappelijke autoriteit.

Sinds 2004 zouden volgens The New York Times in de Verenigde Staten meer dan honderd gerechterlijke uitspraken al dan niet gedeeltelijk gebaseerd zijn op informatie die de rechters vonden in de online encyclopedie Wikipedia. “De encyclopedie is een schitterende bron,” vertelde Richard A. Posner, een rechter uit Chicago, aan de krant. “Wikipedia is handig, actueel en heel accuraat.”

De rechter gaf echter toe dat het niet aangewezen is om Wikipedia te gebruiken voor cruciale beslissingen. “Nochtans zijn er op basis van Wikipedia al vonnissen gevallen in dossiers waarmee honderdduizenden dollars mee gemoeid waren,” stipt de krant nog aan. Cass R. Sunstein, docent aan de Harvard Law School, vindt het dan ook geen goed idee om Wikipedia te gebruiken in de rechtzaal.

Sunstein wijst erop dat Wikipedia geen kwaliteitscontrole heeft. Hij vreest zelfs dat het rechterlijk gebruik van de encyclopedie auteurs zou kunnen aanzetten om opportunistische artikels te schrijven die de bedoeling hebben om de gerechterlijke uitspraak te beinvloeden. Ook Amerikaanse rechtbank-klerken zouden veelvuldig beroep doen op Wikipedia.

Wikipedia is één van de twintig populairste websites van de wereld, maar zijn imago kreeg vorig jaar een stevige deuk toen bleek dat er met artikels geknoeid was en ook foutieve informatie was neergeschreven. In Groot-Brittannie hebben een aantal scholen studenten al verboden om Wikipedia in hun academisch werk te citeren of als hoofdbron te gebruiken.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Wikipedia spreekt recht

Kranten niet meer populair op school

Posted by managing21 on 30th januari 2007

Op Amerikaanse scholen verliezen kranten steeds meer aan populariteit ten voordele van het internet. Dat blijkt uit een rapport van de Carnegie-Knight Task Force. De onderzoekers stellen dat kranten niet meer kunnen optornen tegen de kracht van het internet om studenten te bereiken. De leerkrachten zelf hebben nog wel een voorkeur voor de krant.

“Steeds meer Amerikaanse docenten gebruiken tijdens de lessen nationale en internationale online nieuwssites,” aldus de onderzoekers. “Op dit ogenblik zegt 57 procent van de leerkrachten geregeld internet-nieuws te gebruiken in hun lessen, tegenover 31 procent die beroep doen op de nationale televisiezenders en 28 procent die naar kranten grijpt.”

“Studenten hebben geen binding meer met de krantenwereld,” voerde één van de ondervraagde leerkrachten aan. De meeste docenten stelden zelf nog wel de voorkeur te geven aan kranten, maar slechts acht procent was van mening dat ook de studenten die voorkeur deelden. Voor 57 procent van de docenten had de krant voor de student de minste prioriteit.

De meest populaire nieuwssites in de Amerikaanse scholen zijn de BBC, The New York Times en CNN.

Posted in internet, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Kranten niet meer populair op school