managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for maart, 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 31 maart 2021

Posted by managing21 on 31st maart 2021

Het satellietbedrijf OneWeb werft volop klanten voor de diensten van zijn netwerk. Dat heeft Neil Masterson, chief executive van OneWeb, gemeld. Het bedrijf heeft inmiddels al 146 satellieten gelanceerd. In totaal wil OneWeb een netwerk van 648 communicatiesatellieten uitbouwen. Masterson, een gewezen topman van Thomson Reuters, zegt te onderhandelen met telecombedrijven en aanbieders van communicatiediensten voor de luchtvaart en de scheepvaart. Er wordt volgens hem momenteel volop gepraat met potentiële klanten in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Australië en Afrika. OneWeb werd in november voor een bedrag van 1 miljard dollar door de Britse regering en de Indiase telecomgroep Bharti Global uit een faillissement gehaald. Tegen eind dit jaar zal OneWeb volgens Masterson in het noordelijk halfrond operationeel worden.

Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) treedt toe tot de joint-venture die de Duitse autobouwers BMW en Daimler voor de uitbouw van een netwerk oplaadstations voor elektrische wagens hebben opgezet. British Petroleum verwerft een belang van 33,3 procent in de joint-venture. Financiële details over de operatie zijn niet meegedeeld – Boston Dynamics wil volgend jaar zijn robot Stretch op de markt brengen. Stretch is een logistieke robot die onder meer het laden van vrachtwagens en containers volledig moet automatiseren. De ontwikkelaars zijn op zoek naar bedrijven die Stretch willen testen – De Zweedse autobouwer Volvo biedt al zijn werknemers voortaal een half jaar betaald ouderschapsverlof aan. Werknemers die ten minste een jaar in dienst zijn, mogen in totaal 24 weken ouderschapsverlof opnemen waarbij ze 80 procent van hun loon uitbetaald krijgen.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft aan het ratingbureau Moody’s een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd. Moody’s zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door evaluaties te geven van bedrijven waarmee het ratingbureau zelf banden heeft – Het technologiebedrijf Hon Hai Precision Industry (Foxconn) boekte het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 2 biljoen taiwanese dollar (60 miljard euro). Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 3,7 procent terug tot 46 miljard taiwanese dollar – In de Verenigde Staten is het bedrijf MSCHF Product Studio door Nike wegens plagiaat voor de rechter gedaagd. MSCHF Product Studio had in samenwerking met muzikant Lil Nas X het product Satan Shoes op de markt gebracht. Dat product is volgens Nike duidelijk namaak.

Het Amerikaanse bedrijf Amazon werkt aan het ontwerpen van een eigen netwerkchip voor een gebruik in de datacenters van de onderneming. Daardoor zou Amazon minder afhankelijk kunnen worden van de leveringen van chipfabrikant Broadcom – Iran zal zijn huidig programma voor de verrijking van uranium niet stopzetten tot de Verenigde Staten alle sancties tegen het land hebben opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse regering aangekondigd. Extra sancties werden door voormalig Amerikaans president Donald Trump opgelegd – Streamingdienst Spotify heeft het bedrijf Betty Labs, ontwikkelaar van het chatplatform Locker Room, overgenomen. Met de transactie wil Spotify de strijd aanbinden met de diensten van platformen zoals Discord en Clubhouse. Financiële details over de overname werden niet meegedeeld.

Het Braziliaanse energiebedrijf Raizen, een joint-venture tussen Royal Dutch Shell en Cosan, wil met een introductie op de beurs een bedrag van 13 miljard Braziliaanse real (2,25 miljard dollar) ophalen. Door de beursgang wordt de waarde van het bedrijf geraamd op 17 miljard dollar – Het Britse biotechbedrijf Nanopore, gespecialiseerd in gentechnologie, wil met een introductie op de London Stock Exchange (LSA) een bedrag van meer dan 2 miljard pond ophalen. De beursintroductie zou voor de tweede helft van dit jaar zijn gepland, maar is afhankelijk zal marktomstandigheden – Wit-Rusland mag dit jaar niet aan het Eurovisie Songfestival deelnemen. De tekst van de inzending van de band Galasy ZMesta is niet in overeenstemming met de regels van de competitie. De song zou een aanval tegen de politieke oppositie in het land inhouden.

Het Franse investeringsfonds Astorg neemt het aluminiumbedrijf Corialis uit Lokeren over. De waarde van Corialis wordt geraamd op een bedrag van meer dan 1,6 miljard euro. CVC Capital had eerder dit jaar gemeld voor zijn belang in Corialis een overnemer te willen zoeken – Telecomoperator Telenet neemt een belang van 49 procent in het productiehuis Caviar. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De meerderheid van de aandelen in Caviar blijft in handen van Bert Hamelinck, Mathias Coppens en Michael Sagol – Op zijn site in Kobbegem (Aalst) is supermarktketen Delhaize gestart met een bouw van een nieuwe wijnbottelarij. Het complex heeft een opslagcapaciteit van twee miljoen liter. Daarmee zou de site de grootste wijnbottelarij van België hebben. De bouw zou een investering vergen van ongeveer 25 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 31 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 30 maart 2021

Posted by managing21 on 30th maart 2021

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden aangekondigd te zullen onderzoeken op welke manier opgetreden kan worden tegen productie van vuurwapens met driedimensionale druktechnieken. Ook wil de president de import van vuurwapens in de Verenigde Staten sterker onder controle houden. Aanleiding voor de aankondiging zijn twee schietpartijen in de staten Georgia en Colorado eerder deze maand, waarbij in totaal achttien mensen om het leven zijn gekomen. Een strengere wetgeving op wapenbezit zou in het Amerikaanse Congress botsen op hardnekkig verzet van de republikeinse oppositie, maar Biden wil nu laten onderzoek of het mogelijk is een aantal beslissingen met een presidentieel decreet door te voeren. Hij wijst er onder meer op dat bij een productie door 3D-druktechnieken momenteel geen registratie als vuurwapen volgt.

In Frankrijk is het farmabedrijf Servier, producent van de dodelijke vermageringspil Mediator, door een rechter in Parijs schuldig bevonden aan misleiding met verzwarende omstandigheden en onvrijwillige doodslag en verwondingen. Het bedrijf moet een boete van 2,7 miljoen euro betalen – Het energiebedrijf Shell is volledig eigenaar geworden van het offshore windmolenpark Egmond, voor de kust van Noord-Holland. Shell had al een belang van 50 procent in het windmolenpark, maar heeft nu ook het resterende pakket overgenomen van zijn Zweedse sectorgenoot Vattenfall – Luchtvaartmaatschappij Air France moet de loonlast verder verlagen. Dat heeft het bestuur van de maatschappij aangekondigd. De maatregel is naar eigen zeggen noodzakelijk omdat de heropstart van de luchtvaart opnieuw blijft haperen. Ook wil Air France het aantal verlofdagen verminderen.

Het Tsjechische automerk Skoda, onderdeel van de Duitse Volkswagen Group, wil zijn activiteiten in opkomende markten opvoeren. Daarbij wordt vooral naar Aziatische markten gekeken. Dat heeft Thomas Schäfer, topman van Skoda, gezegd. Skoda moet helpen de positie van Volkswagen in Azië te versterken – De Duitse autofabrikant Volkswagen mikt met zijn merk Skoda op groei in opkomende markten. Dan gaat het met name om markten in Azië, waar Volkswagen vooralsnog achterblijft bij Aziatische rivalen. Skoda is het winstgevendste massamerk van Volkswagen – Het Finse bedrijf Nokia heeft bij de integratie van Alcatel-Lucent aan de aandeelhouders geen misleidende informatie verstrekt. Dat heeft een rechtbank in New York beslist. Een aantal kritische aandeelhouders had Nokia ervan beticht problemen rond de integratie te hebben achtergehouden.

De Britse autobouwer Cazoo, verkoper van tweedehands wagens, neemt een notering aan de New York Stock Exchange. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Ajax, die al over een beursnotering beschikt en in handen is van belegger Dan Och. De transactie heeft een waarde van 7 miljard dollar – Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf Visa gaat betalingen met de cryptomunt USD Coin op zijn platform toestaan. Visa heeft daarvoor een samenwerking opgezet met het platform Crypto.com. De USD Coin is een cryptomunt waarvan de waarde direct aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld – Facebook heeft de account van Nicolas Maduro, president van Venezuela, geblokkeerd. Volgens het bedrijf verspreidde Maduro op zijn account nepnieuws over de coronapandemie, waarbij hij een eigen remedie tegen de verspreiding van het virus promootte.

Bij een helikopterongeval in Alaska is de Tsjechische miljardair Petr Kellner (56), oprichter van investeerder PPF Group, om het leven gekomen. Het ongeval kostte in totaal aan vijf mensen het leven. Kellner richtte PPF Group dertig jaar geleden, kort na de val van het IJzeren Gordijn, op – Het hefboomfonds Archegos Capital van belegger Bill Hwang dreigt compleet in te storten. Archegos slaagde er, na een aantal verliezen, niet meer in aan een aantal bankconvenanten te voldoen. De teloorgang van Archegos zou banken wereld meer dan 6 miljard dollar verlies kunnen kosten – Maaltijdbesteller Deliveroo hangt aan zijn introductie op de beurs van Londen een bedrag van 7,9 miljard pond, tegenover een niveau van 8,8 miljard pond bij eerdere ramingen. Het bedrijf wijst op de recente wisselvalligheid op de aandelenmarkten, waardoor ook de interesse beperkt blijft.

De Belgische bouwgroep Besix gaat in Dubai een centrale bouwen die het huishoudelijk afval van de stad in energie omzet. Besix krijgt van de Dubai Waste Management Company (DWMC) voor een realisatie van de werken, gespreid over een vijftal jaar, een bedrag van 200 miljoen euro – De Belgische drankengroep Spadel boekte het voorbije jaar een omzet van 266,6 miljoen euro. Dat was 10 procent minder dan het jaar voordien. De terugval was vooral te wijten aan de sluiting van de horeca door de coronacrisis. De nettowinst nam met 1,3 procent toe tot 27,3 miljoen euro – Champagneproducent Vrancken-Pommery boekte het voorbije jaar een omzet van 244 miljoen euro. Dat betekende een daling met ruim 11 procent tegenover het jaar voordien, toen ook al een achteruitgang met 10 procent was gemeld. De winst liep van 100.000 euro tot 300.000 euro op.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 30 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 29 maart 2021

Posted by managing21 on 29th maart 2021

In Rusland mogen hoge ambtenaren voortaan ook na hun zeventigste verjaardag in functie blijven. Dat staat in een nieuwe wet die de Russische president Vladimir Poetin heeft ondertekend. In het verleden werden topfunctionarissen in Rusland verplicht om op vijfenzestigjarige leeftijd met pensioen te gaan. Die leeftijdsgrens werd eerder al tot zeventig jaar opgetrokken. Maar nu kunnen de ambtenaren, indien ze wensen, nog langer in dienst blijven. President Poetin gaf in januari al aan dat ervaren en deskundige managers de kans zouden moeten krijgen om langer in dienst te blijven. In de zomer van vorig jaar werd bij een grondwetswijziging beslist dat Poetin (63) zelf nog zestien jaar president van het land kan blijven. Poetin staat al sinds begin van deze eeuw, afwisselend als president en eerste minister, aan het hoofd van het land.

Irak onderhandelt met de Franse energiegroep Total over een energiecontract. Met het project is een investering van 7 miljard dollar zijn gemoeid. Dat heeft Ihsan Abdul Jabbar, Iraaks minister van olie, gezegd. Total zou in Irak installaties bouwen en gas en petroleum produceren – De familie Thiele blijft een belangrijk aandeelhouder van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, ook na het overlijden van Heinz Hermann Thiele in februari van dit jaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De aandelen van de overledene worden naar een familiale stichting overgeheveld – In Brazilië is de politie van Rio de Janeiro gestart met een onderzoek tegen het mijnbedrijf Vale. Reden is een ijzerertsontginning in Guinea door Vale en diens partner BSG Resources van Bent Steinmetz. Volgens Steinmetz blijkt Vale de vergunning voor de ontginning illegaal te hebben verkregen.

Enercity, het energiebedrijf van de Duitse stad Hannover, heeft een belang in zijn divisie Wallbe, eigenaar van oplaadinfrastructuur, verkocht aan de onderneming Compleo Charging Solutions. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 34,8 miljoen euro. De fusiegroep denkt aan een verdere uitbreiding in Duitsland en Europa – Het bedrijf Blockchain.com, beheerder van een cryptoplatform, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 300 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op 5,2 miljard dollar. Het platform heeft inmiddels 31 miljoen gebruikers – Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar Magnetics, ontwikkelaar van compacte transformatoren en magnetische componenten, boekte vorig jaar een omzet van 43,9 miljoen dollar. Dat was 14 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 9,9 miljoen euro.

De Russische autobouwer Zetta ontwikkelt een elektrische wagen. De productie zou dit jaar van start gaan. Dat heeft Denis Manturov, Russisch minister van industrie en handel, aangekondigd. Rusland heeft momenteel geen enkel succesvolle constructeur van elektrische wagens – In Ierland is de Ulster Bank, onderdeel van de Britse financiële groep NatWest, door de centrale bank veroordeeld tot een boete van 37,8 miljoen euro. De Ulster Bank wordt ervan beticht bij hypotheken overdreven intresten te hebben aangerekend. Een aantal hypotheeknemers raakten door die hoge bedragen hun woning kwijt – Het mediabedrijf Dazn Group van miljardair Len Blavatnik heeft de televisierechten op het Italiaanse voetbal gekocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard euro, gespreid over drie seizoenen. Ook Sky was kandidaat voor de televisierechten.

De Ingka Group, eigenaar van de meeste winkels van Ikea, heeft een belang genomen in het Britse bedrijf What3words. Met de investering is een bedrag gemoeid van 12 miljoen pond. What3words heeft de wereld verdeeld in vierkanten van drie vierkante meters – Leon Black (79), oprichter van investeerder Apollo, zal zijn lopende mandaat als voorzitter van het Museum of Modern Art (Moma) in New York niet verlengen. Dat heeft Black bekend gemaakt. Het vertrek zou te maken hebben met mogelijke banden die Black met de overleden crimineel Jeffrey Epstein onderhield – In Duitsland zal de overheid een bijkomend fonds van 10 miljard euro voorzien voor investeringen in startups. Dat heeft Peter Altmaier, Duits minister van economie, gezegd. Samen met de privésector wil Altmaier de volgende jaren een budget van 50 miljard euro voor startups.

Thibaut Georgin (53) is tot voorzitter van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS aangesteld. Georgin is een voormalig directeur van Bpost en wordt bij de NMBS de opvolger van Jean-Claude Fontinoy, die geregeld met zijn chief executives in aanvaring kwam – Het bureau ABO Group uit Gent, gespecialiseerd in bodemonderzoek, wil een notering aan de beurs van Parijs. Het bedrijf is al op de beurs van Brussel genoteerd, maar streeft naar een grotere internationale zichtbaarheid. Meer dan de helft van de omzet van het bedrijf wordt al in Frankrijk gerealiseerd – Roularta Media Group wordt volledig eigenaar van Senior Publications Nederland (SPN). Roularta had in het Nederlandse bedrijf al een belang van 50 procent, maar koopt nu ook het resterende pakket over van Bayard Presse. De overname kadert in de verdere internationale expansie van Roularta.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 29 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 28 maart 2021

Posted by managing21 on 28th maart 2021

De blokkade van het Suezkanaal door het containerschip Ever Given, eigendom van de Japanse rederij Shoei Kisen, kan de wereldwijde handel een verlies tussen 6 miljard dollar en 10 miljard dollar per week kosten. Dat heeft de Duitse verzekeraar Allianz berekend. Elke week dat de trafieken het kanaal geïmmobiliseerd zijn, wordt de jaarlijkse groei van de wereldhandel volgens de verzekeraar met een schijf tussen 0,2 procentpunt en 0,4 procentpunt afgeschaafd. Allianz merkt op dat het Suezkanaal een cruciaal scharnierpunt is voor de wereldhandel. De Ever Given, een schip dat 20.000 containers kan vervoeren en onder de vlag van Panama vaart, zou door een windstoot dwars zijn geduwd, waardoor de hele doorgang geblokkeerd raakte. De Suez Canal Authority zegt echter ook een menselijke of technische fout niet te kunnen uitsluiten.

Chevron toont interesse in de overname van de raffinaderij Puget Sound van sectorgenoot Shell in Anacortes in de Amerikaanse staat Washington. De raffinaderij heeft een capaciteit van 145.000 vaten per dag. Chevron heeft de voorbije jaren al een reeks belangrijke overnames gedaan – Vietnam heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 4,1 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen ontvangen. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Directe buitenlandse investeringen zijn van groot belang voor de economische groei van het land – Het Duitse chemieconcern Basf heeft aangekondigd 4 miljard euro te reserveren om de emissies van broeikasgassen terug te dringen. Basf, het grootste chemiebedrijf van de wereld, wil tegen eind dit decennium de emissies, onder druk van een groep klanten, met een kwart terugdringen.

In Duitsland heeft vakbond IG Metall een nieuw loonakkoord voor 70.000 werknemers uit de staalsector in de deelstaat Nordrhein Westfalen gesloten. De vakbond had eerst een loonsverhoging van 4 procent gevraagd. Er is nu een compromis met een aantal betalingen in verschillende afleveringen bereikt – De Amerikaanse staat New York overweegt om marihuana te legaliseren. In de Verenigde Staten breidt het legaal gebruik van cannabis zich daarmee steeds verder uit. Inmiddels is de recreatieve consumptie van marihuana al in veertien Amerikaanse staten toegelaten – Het Amerikaanse chemieconcern Monsanto, onderdeel van de Duitse groep Bayer, heeft in een dispuut rond genetisch gemodificeerde katoenzaden een akkoord bereikt met het Indiase bedrijf Nuziveedu Seeds. Het dispuut had betrekking op de betalingen voor het patent dat Monsanto terzake heeft.

Het Amerikaanse bedrijf Dominion Voting Systems, fabrikant van stemcomputers eist van Fox News een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar wegens smaad. Fox News had gesuggereerd dat Dominion de verkiezingen zou hebben gemanipuleerd om Joe Biden tot Amerikaans president te laten verkiezen – De Japanse autobouwer Honda verkoopt zijn fabriek in de Engelse stad Swindon aan de logistieke groep Panattoni. Dat heeft Honda aangekondigd. Honda maakte twee jaar geleden bekend de fabriek in Swindon te zullen sluiten. Daardoor zouden 3.500 banen kunnen verdwijnen – De Mexicaanse drugshandelaar Rafael Caro Quintero mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat heeft een Mexicaanse rechtbank beslist. Quintero wordt in de Verenigde Staten vervolgd wegens de moord op de Amerikaanse drugspeurder Enrique Camarena vijfendertig jaar geleden.

Saudi-Arabië wil de volgende decennia in totaal tien miljard bomen planten. Met het initiatief wil de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de strijd tegen vervuiling en landdegradatie opnemen. In samenwerking met andere Arabische staten zouden in totaal veertig miljard bomen worden geplant – Het winkelpersoneel van de Britse retailer Asda, meestal vrouwen, heeft het recht om voor een gelijk loon met hun collega’s in de distributiecentra, meestal mannen, te strijden. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Asda zegt echter een rechtvaardig loon te betalen – Iran en China hebben een samenwerkingsakkoord voor een periode van vijfentwintig jaar gesloten. De overeenkomst moet de bilaterale handel stimuleren en streeft ook naar militaire samenwerking. Beide landen zijn getroffen door sancties van de Verenigde Staten.

Het biotechbedrijf Galapagos heeft Bart Filius tot president aangesteld. Filius neemt daarbij een aantal taken over van Onno Van de Stolpe, die wel de functie van chief executive behoudt. Filius werkt al zeven jaar voor Galapagos. Daarvoor was hij dertien jaar actief voor Sanofi – Het bedrijf Realco, gespecialiseerd in milieubiotech, uit Louvain-la-Neuve, verkoopt zijn divisie voor zwembadonderhoud aan de Spaanse groep Fluidra. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,3 miljoen euro. Fluidra wordt hierdoor eigenaar van merken zoals Splash en Zen – De immobiliëngroep Inclusio, gespecialiseerd in sociaal vastgoed, heeft in de provincie Luik een centrum voor de huisvesting van personen met een beperking overgenomen. Met de aankoop van ‘Les Jardins de Fraipont’ zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 5 miljoen euro.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 28 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 maart 2021

Posted by managing21 on 27th maart 2021

De Amerikaanse zangeres Linda Ronstadt heeft de rechten op haar catalogus verkocht aan investeerder Iconic Artists Group van Irving Azoff. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Linda Ronstadt heeft geen eigen composities in haar catalogus, maar vertolkte werk van onder meer Roy Orbison, de Eagles en de Everly Brothers. Azoff kocht eerder ook al de rechten op de catalogus van onder meer de Beach Boys en David Crosby. Ronstadt verwierf eerst enige bekendheid met de Stone Poneys, maar zou later vooral succes boeken als solozangeres, ondersteund door een groep die later tot de Eagles zou uitgroeien. Ronstadt won in totaal elf Grammy Awards. De catalogus van de zangeres omvat meer dan 120 albums. Linda Ronstadt verkocht in totaal meer dan 100 miljoen albums. Ze ontving zeven jaar geleden de National Medal of Arts

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) adviseert zijn aandeelhouders op de algemene vergadering midden mei tegen een klimaatresolutie van Follow This, een verbond van activistische aandeelhouders, te stemmen. Follow This probeerde eerder om met het bedrijf tot afspraken te komen – De Britse verzekeraar Aviva verkoopt zijn Poolse activiteiten aan zijn Duitse sectorgenoot Allianz. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,5 miljard euro. Aviva wil zich volledig focussen op de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada – India stopt tijdelijk met de uitvoer van vaccins. Dat heeft de Indiase regering aangekondigd. De maatregel moet de binnenlandse vaccinatiecampagnes stimuleren. India is, onder meer met het Serum Institute, de grootste producent van vaccins in de wereld. De Indiase vaccins worden vooral naar armere landen uitgevoerd.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn gesprekken opgestart om een gemeenschappelijk regelgevend kader te creëren voor banken, verzekeraars en andere financiële diensten. Vooral de financiële wereld van de City of London zou hiervan kunnen profiteren – De Britse autobouwer Bentley, onderdeel van de Duitse Volkswagen Group, heeft sinds zijn start ruim honderd jaar geleden 200.000 auto’s afgeleverd. Dat heeft Bentley aangekondigd. De fabriek van Bentley in Crewe haalt momenteel een productieniveau van 85 wagens per dag – De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi heeft plannen om met een productie van elektrische wagens te starten. Xiaomi, de derde grootste producent van smartphones in de wereld, zou voor zijn nieuwe activiteit gebruik willen maken van een fabriek van de Chinese autofabrikant Great Wall Motor.

De Duitse autofabrikant Volkswagen wil van zijn voormalige topman Martin Winterkorn een schadevergoeding eisen. Reden is het schandaal met emissiefraude dat Volkswagen al meer dan 30 miljard euro heeft gekost. Winterkorn wordt in de Verenigde Staten wegens fraude aangeklaagd – Het Nederlandse farmabedrijf Halix mag in zijn vestiging in leiden starten met de productie van het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca. Dat heeft het European Medicine Agency (EMA) bevestigd. AstraZeneca wil het vaccin in vier Europese fabrieken laten produceren – Het Europese defensieconcern Airbus gaat een satelliet bouwen voor het Japanse ruimtevaartbedrijf Sky Perfect JSat Corporation. De satelliet moet over drie jaar worden gelanceerd. Het is de eerste keer dat een Japanse telecom-operatoren in Europa een satelliet laat bouwen.

Het bedrijf Jensen-Group, fabrikant van industriële wassystemen, heeft zijn belang in het Deense automatiseringsbedrijf Inwatec van 30 procent tot 70 procent opgedreven. Inwatec, gevestigd in Odense, heeft onder meer een systeem voor een volautomatische sortering ontwikkeld – Autobouwer Tesla heeft zich in de Verenigde Staten schuldig gemaakt aan inbreuken tegen de rechten van werknemers. Dat heeft de Amerikaanse National Labor Relations Board geoordeeld. Gewezen wordt op het ontslag van een werknemer die zich actief voor een vakbond had ingezet – Banco Santander wil zijn Mexicaanse divisie volledig in handen krijgen. De Spaanse bank heeft aangekondigd de minderheidsaandeelhouders, die 8,3 procent van de Mexicaanse divisie in handen hebben, te willen uitkopen. Met die operatie zou een bedrag van ongeveer 550 miljoen euro zijn gemoeid.

Het adviescomité van het European Medicine Agency (EMA) heeft een positief rapport afgeleverd over Estelle, de anciconceptiepil van het Belgische farmabedrijf Mithra. Het product zal op de Europese markt onder de merknaam Drovelis door de groep Gedeon Richter worden verkocht – Het fintechbedrijf Keyware Technologies boekte vorig jaar een omzet van bijna 13 miljoen euro. Dat was 28,5 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst viel met bijna 80 procent tot 66.000 euro. Door de lockdowns vanwege de coronacrisis werden in winkels minder digitale betalingen verricht – Het koffiebedrijf Miko uit Turnhout heeft een belang van 25 procent verworven in de Nederlandse onderneming Maas. Het Nederlandse bedrijf, gevestigd in Son, plaatst koffiemachines bij grote ondernemingen, openbare instellingen en universiteiten.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 maart 2021

Posted by managing21 on 26th maart 2021

India en Pakistan zijn gesprekken gestart over een verdeling van de waterrechten van de Indus, een stroom die voor beide landen een groot economisch belang heeft. India wil op de rivier de waterkrachtprojecten Pakal Dus en Lower Kalnai opzetten. Het water van de stroom en zijn zijvieren moeten echter ook 80 procent van de Pakistaanse landbouw bevoorraden. Pakistan zegt dat de waterkrachtprojecten de bevoorrading in het gedrang kunnen brengen. De Permanent Indus Commission werd zestig jaar geleden opgezet om de grensoverschrijdende problemen rond de stroom aan te pakken. Door het militaire conflict tussen India en Pakistan had de commissie de voorbije jaren echter geen vergaderingen meer. Er zou tot een heropstart van de gesprekken zijn beslist na een bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De Chinese acteur Wang Yibo heeft zijn sponsorcontract met het Amerikaanse concern Nike, fabrikant van sportartikelen, opgezegd. Reden voor de breuk is de beslissing van Nike om te stoppen met het gebruik van katoen uit de Chinese provincie Xinjiang, waar de mensenrechten zouden worden geschonden – Vliegtuigbouwer Boeing start opnieuw met de leveringen van het type Dreamliner. De leveringen waren gedurende een periode van vijf maanden opgeschort nadat bij het model meerdere productiefouten aan het licht waren gekomen. Er zouden al tachtig afgewerkte toestellen zijn geparkeerd – Luchtvaartmaatschappij Air France zal in ruil voor een goedkeuring van Franse staatssteun slechts een beperkt aantal slots op de luchthavens in Parijs moeten afstoten. Daarover heeft de Franse regering een akkoord gesloten met de Europese Commissie.

De Britse investeerders Aberdeen Standard Investments en Aviva Investors zullen niet deelname aan de introductie van maaltijdbezorger Deliveroo op de beurs van Londen. Gewezen wordt op de werkomstandigheden en het loon van de bezorgers van het bedrijf – De Nederlandse maritieme groep Boskalis is aangeduid om het Chinese containerschip Ever Given, dat het Suezkanaal heeft geblokkeerd, los te trekken. De werken worden uitgevoerd door Smit Salvage, de bergingdivisie van Boskalis. Gewaarschuwd wordt dat de operatie verscheidene weken in beslag kan nemen. De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft in Europa zesduizend supercharger-laadinstallaties geplaatst. De installaties staan op 601 locaties, verdeeld over 27 landen. Recent is ook Athene aan dat netwerk toegevoegd. In België zou Tesla vijftien supercharger-installaties hebben.

De toeristische activiteit zal tijdens de zomervakantie wellicht lager liggen dan de voorbije periode was gehoopt. Dat heeft de reisorganisatie TUI gemeld. Fritz Joussen, topman van het bedrijf, wijst daarbij naar de nieuwe beperkingen die in de strijd tegen het coronavirus worden genomen – Het Nederlandse technologieconcern Philips verkoopt zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,4 miljard euro. De divisie produceert onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt – Het concern CineWorld boekte het voorbije jaar een omzet van 852 miljoen dollar. Dat was een daling met ruim 80 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van 2,65 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 180 miljoen dollar het jaar voordien.

Er zal de volgende vijf jaar een budget van 300 miljard euro moeten worden gereserveerd om het mobiele 5G-netwerk in de hele Europese Unie aan te leggen. Dat staat in een rapport van het European Telecommunications Network Operators (Etno) – In Groot-Brittannië is de Competition & Markets Authority (CMA) een onderzoek gestart naar de overname van uitgever Simon & Schuster door Penguin Random House. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,2 miljard dollar. Gevreesd wordt voor een overdreven marktconcentratie – Het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) investeert 1,2 miljard dollar in de bouw van een grote waterstofcentrale in Suriname. Dat heeft de Surinaamse regering aangekondigd. Om de centrale te bevoorraden wordt op een oude plantage in het district Commewijne een park zonnepanelen en windturbines aangelegd.

Het bedrijf Picanol uit Ieper, fabrikant van weefmachines, boekte het voorbije jaar een omzet van 2,19 miljard euro. Dat was 1 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst steeg met 33 procent tot 55,4 miljoen euro. De tweede jaarhelft toonde een herstel in de verkoop van weefmachines – Het chemiebedrijf Tessenderlo boekte het voorbije jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover het jaar voordien. De achteruitgang was vooral te wijten aan ongunstige wisselkoersen. De nettowinst steeg van 97,6 miljoen euro naar 98,6 miljoen euro – Club Brugge heeft zijn geplande introductie op de beurs van Brussel afgezegd. Dat heeft de Belgische voetbalclub bevestigd. Opgemerkt wordt dat de huidige marktcondities voor een beursgang niet ideaal zijn. Er zou echter vooral een gebrek aan interesse zijn opgetekend.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 maart 2021

Posted by managing21 on 25th maart 2021

Autobouwer Stellantis gaat in zijn Italiaanse fabrieken minder schoonmaakdiensten inzetten. Ook wordt het aantal toiletten voor de werknemers beperkt. Die maatregelen moeten de Italiaanse divisie van Stellantis helpen besparen. Tevens zou de verwarming lager worden gezet en zouden transportdiensten worden herschikt. Carlos Tavares, chief executive van Stellantis, had eerder opgemerkt dat de kostprijs van fabrieken van de groep in Italië hoger lagen dan in de rest van de wereld. De Italiaanse vakbonden maken zich echter bezorgd over de ingrepen. Zij wijzen erop dat de aangekondigde maatregelen indruisen tegen de inspanningen die worden gedaan om een grotere hygiëne na te streven om een mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tavares wil wereldwijd de kosten van de groep structureel met 5 miljard euro verminderen.

Het Chinese internetbedrijf Tencent heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 482 miljard yuan. Dat is 28 procent meer dan het jaar voordien. De winst steeg met 30 procent tot 123 miljard yuan. Het Chinese bedrijf profiteerde onder meer van de toegenomen interesse in games – Het Amerikaanse softwarebedrijf Adobe realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 3,91 miljard dollar. Dat was 26 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De divisie digitale media groei met 32 procent tot 2,86 miljard dollar. De winst steeg van 955 miljoen dollar naar 1,26 miljard dollar – De Franse supermarktgroep Carrefour neemt de keten Grupo Big Brazil over. De waarde van de Braziliaanse keten wordt geraamd op 1,1 miljard euro. Het fusiebedrijf baat 876 winkels uit en telt ongeveer 137.000 werknemers.

In de Verenigde Staten is het voortaan mogelijk om bij Tesla de aankoop van een wagen met bitcoins te betalen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Later dit jaar zal de service ook in de rest van de wereld worden aangeboden. Musk toont zich al langer een supporter van de bitcoin – De Amerikaanse chipfabrikant Intel wil de volgende jaren 20 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken. Daarmee moet het bedrijf een antwoord kunnen bieden op het aanhoudend tekort aan chips. Dat heeft Pat Gelsinger, chief executive van Intel, gezegd. Dit jaar worden al twee fabrieken gebouwd in Arizona – Het chemiebedrijf Avantium boekte het voorbije jaar een omzet van 18,3 miljoen euro, tegenover 18 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 22,8 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 23,5 miljoen euro het jaar voordien.

Het Duitse energieconcern Eon boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 60,94 miljard euro. Dat betekende, dankzij de overname van Innogy, een stijging met 48 procent tegenover het jaar voordien. De winst van Eon steeg met 7 procent tot bijna 1,64 miljard euro – In Frankrijk zijn vier voormalige directieleden van de keten McDonald’s op verdenking van belastingfraude opgepakt. McDonald’s zou winsten van zijn Franse activiteiten naar de Verenigde Staten hebben laten afvloeien. De Franse fiscus zou mogelijk 500 miljoen euro willen terugvorderen – De klassieke bouwstenen van de Deense speelgoedfabrikant zijn door een patent beschermd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Het patent was aangevochten door de Duitse speelgoedmaker Delta-Sport Handelskontor. Het Europese Intellectual Property Office (IPO) had de Duitse klacht eerder gesteund.

Op Chinese sociale media worden consumenten opgeroepen producten van de Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) te boycotten. De consumenten zouden boos zijn omdat het bedrijf aankondigde geen katoen uit de Chinese provincie Xinjiang, waar de mensenrechten zouden worden geschonden, meer te gebruiken – Het beleggingsplatform Robinhood zou een introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York nastreven. Dat blijkt uit een aanvraag die het bedrijf bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gedaan – Het mediabedrijf RTL Group zou van plan zijn om zijn Belgische en Nederlandse activiteiten af te stoten. De verkoop zou kaderen in de consolidatiestrategie die Thomas Rabe, de topman van het bedrijf, heeft uitgetekend. Daarbij zou RTL Group een grotere focus op de Duitse markt willen leggen.

Het koffiebedrijf Fountain boekte het voorbije jaar een omzet van 18,2 miljoen euro. Dat was 26 procent minder dan het jaar voordien. De groep leed een verlies van 710.000 euro, tegenover een winst van 554.000 euro het jaar voordien – Exothera, een divisie van het Waalse biotechbedrijf Univercells, heeft een akkoord gesloten om voor het Amerikaanse concern CyanVac testvaccins te produceren. De vaccins zullen worden geproduceerd in de fabriek van Exothera in Jumet. Op de site zullen testvaccins voor de Europese en Amerikaanse markt worden geproduceerd – Patissier Wittamer wordt door de oprichtersfamilie verkocht aan het Inside Investment Fund van de ondernemers Jean-Claude Marian, Carlos De Meester en Christophe Hureaux. Financiële details over de transactie werden echter niet meegedeeld. Wittamer behoudt de operationele leiding.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 24 maart 2021

Posted by managing21 on 24th maart 2021

Bij het energieconcern British Petroleum (BP) ontvangt chief executive Bernard Looney over het voorbije jaar een vergoeding van bijna 1,74 miljoen pond. Door de impact van de coronacrisis werden alle bonussen voor Looney, die sinds één jaar de leiding over het bedrijf heeft, geschrapt. Dat blijkt uit het jaarrapport van het concern. Looney ontving het voorbije jaar 1,18 miljoen pond aan loon. Daarnaast kreeg hij ook nog voor 351.000 pond aandelen uitgebreid. Looney had samen met Helge Lund, voorzitter van British Petroleum, 20 procent van hun salaris te doneren aan organisaties die zich inzetten om tijdens de coronapandemie geestelijke gezondheidszorg te verstrekken. Volgens het oorspronkelijke remuneratieplan had Looney over het voorbije jaar mogelijk een vergoeding van 11 miljoen pond kunnen krijgen.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft zou interesse hebben om het chatplatform Discord over te nemen. Microsoft zou bereid zijn om voor het platform een bedrag van 10 miljard dollar te betalen. Discord, dat vooral door gamers een bredere bekendheid heeft verworven, zou zelf eerder tot een beursgang geneigd zijn – De British Antarctic Survey gaat zijn onderzoeksstation op de Zuidpool vernieuwen. De werken worden gespreid over een periode van tien jaar en worden uitbesteed aan het Britse bouwbedrijf BAM Nuttall en het Nederlandse ingenieursbureau Sweco – Het Amerikaanse bedrijf WeWork wil alsnog een poging om een notering aan de beurs van New York te verwerven. Dat zou mogelijk kunnen gebeuren door een fusie met de BowX Acquisition Corp, dat al aan de beurs is genoteerd. Twee jaar geleden mislukte een eerdere beursgang van WeWork.

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer wil de technologie achter zijn coronavaccin ook inzetten in de strijd tegen andere virussen. Dat heeft Albert Bourla, topman van Pfizer, gezegd. Bourla gaf niet aan welke virussen het bedrijf met de technologie zou willen aanpakken – De Europese Commissie keurt de overname van de Nederlandse optiekoeten GrandVision door de groep EssilorLuxottica goed. Voorwaarde is wel dat brillenketen Eye Wish, dochter van GrandVision, wordt verkocht. Ook de merken GrandOptical in België en Vistasi in Italië moeten worden afgestoten – De Amerikaanse bank Citigroup verbiedt zijn personeel om op vrijdag Zoom-vergaderingen te houden. Dat heeft Jane Fraser, topvrouw van Citigroup, aangekondigd. Citigroup wil met de nieuwe maatregel naar eigen zeggen de grenzen tussen werk en gezin strenger scheiden.

De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce mag zijn Noors dochterbedrijf Bergen Engines, producent van scheepsmotoren, niet aan de Russische onderneming TMH Group verkopen. Dat heeft de Noorse regering beslist. Noorwegen vreest dat strategisch gevoelige technologie in handen van Rusland zou kunnen komen – Het coronavaccin van het Duitse farmabedrijf Curevac blijkt ook bescherming te bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat heeft Curevac gemeld op basis van een aantal tests bij muizen – De Japanse gamefabrikant Nintendo zet een samenwerking op met het Amerikaanse bedrijf Niantec, ontwikkelaar van het spel Pokémon Go. De twee partijen willen samen applicaties voor smartphones ontwikkelen. Niantec wordt bij Nintendo de vierde partner voor de ontwikkeling van smartphone-applicaties.

Zakenman Sina Estavi, topman van het blockchainbedrijf Bridge Oracle, heeft de eerste allereerste tweet van Jack Dorsey, topman van Twitter, gekocht voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Dorsey wil de opbrengst schenken aan de strijd tegen het coronavaccin in Afrika – Op het ogenblik dat maaltijdbezorger Deliveroo een notering aan de beurs van Londen krijgt, zal Amazon zijn belang in de onderneming van 15,8 procent tot 11,5 procent terugbrengen. Amazon stapte bijna twee jaar geleden in de maaltijdbezorger – Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca zal de toezichthouders in de Verenigde Staten spoedig de nodige gegevens over de klinische onderzoeksresultaten van zijn coronavaccin bezorgen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Er waren twijfels gerezen over de betrouwbaarheid van de gegevens.

De koffiegroep Miko uit Turnhout boekte het voorbije jaar een omzet van 195 miljoen euro. Dat was 13,1 procent minder dan het jaar voordien. Ook de nettowinst daalde met 15,9 procent tot 5,7 miljoen euro. Het bedrijf besliste daarop om dit jaar geen dividend uit te keren – De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) wil met de uitgifte van een converteerbare obligatielening een bedrag van 500 miljoen euro ophalen. De obligaties kunnen over een periode van vijf jaar in aandelen van de holding worden omgezet – De industriële groep Campine boekte het voorbije jaar een omzet van 166,9 miljoen euro, tegenover 192,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 4,1 miljoen euro naar 2,8 miljoen euro. Vooral tijdens de eerste jaarhelft werd het bedrijf door de coronacrisis geraakt. Nadien volgde een gedeeltelijk herstel.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 24 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 maart 2021

Posted by managing21 on 23rd maart 2021

Zweden heeft plannen om vervuilende vliegtuigen hogere landingsrechten aan te rekenen. Met de maatregel wil de Zweedse overheid de luchtvaartmaatschappijen stimuleren om meer milieuvriendelijke vliegtuigen in te zetten. De nieuwe milieutaks zou in juli van kracht worden en van toepassing zijn op toestellen die op de luchthavens Arlanda in Stockholm en Landvetter in Gothenburg landen. De maatregel moet nog wel door het Zweedse parlement worden goedgekeurd. Zweden wordt daarmee naar eigen zeggen het eerste land in Europa dat tot de introductie van een dergelijke heffing overgaat. Er wordt zelfs gewag gemaakt van een mogelijke wereldprimeur. Berekend werd dat een Zweedse vliegtuigpassagier drie jaar geleden verantwoordelijk was voor de uitstoot van 1,1 ton koolstofdioxide. Dat is 50 procent meer dan dertig jaar geleden.

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Kansas City Southern wordt overgenomen door zijn Canadese sectorgenoot Canadian Pacific Railway. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 25 miljard dollar. De fusiegroep biedt transport aan in Canada, de Verenigde Staten en Mexico – In de Verenigde Staten heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) aan de energiebedrijven ConocoPhillips en Occidental Petroleum de opdracht gegeven om nieuwe emissiedoelstellingen aan de aandeelhouders voor te leggen. Daarmee gaat de autoriteit in op de eis van de activistische belegger Follow This – Het Saudische energieconcern Aramco wil een sterkere samenwerking met China. Dat heeft Amin Nasser, topman van Aramco, bevestigd. Hij ziet vooral samenwerking op het gebied van emissiebeperking en de productie van duurzame energiebronnen.

Het Franse luxeconcern Kering heeft in januari zijn Zwitserse sectorgenoot Richemont voor een mogelijke overname benaderd. Richemont heeft het bod echter verworpen. Johann Rupert, voorzitter van Richemont, vond het bod van de Franse groep onvoldoende om aan zijn bestuursraad voor te leggen – Bij investeerder Apollo Global Management heeft chief executive Leon Black zijn functies neergelegd. Het vertrek van Black was pas voor juli verwacht. Hij zou wel voorzitter van Apollo blijven, maar ook die functie heeft hij nu neergelegd. Black is in opspraak gekomen door mogelijke banden met de overleden crimineel Jeffrey Epstein – De Amerikaanse investeerder Blackstone heeft een miljardenbod gedaan op Australische casinogroep Crown Resorts. Het bod heeft een waarde van 6,2 miljard dollar. Blackstone bezit al 10 procent van Crown, maar wil nu de rest overnemen.

In Turkije is Naci Agbal, gouverneur van de nationale bank, door president Recep Erdogan ontslagen. Agbal, die zelf in november Murat Uysal opvolgde, zou er volgens Erdogan onvoldoende in zijn gelukt renteverhogingen te vermijden. Agbal wordt opgevolgd door Sahap Kavcioglu – Besteldienst Deliveroo wil met zijn introductie op de beurs van Londen een bedrag van ongeveer 1 miljard Britse pond ophalen. Daarmee zou de waarde van de onderneming worden geraamd op een bedrag tussen 7,6 miljard pond en 8,8 miljard pond ophalen – Koffieketen Starbucks wil de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Ook wil het bedrijf het watergebruik bij de koffieproductie beperken. Dat staat in een klimaatplan dat de onderneming heeft gepresenteerd. Tevens zullen koffieboeren worden geholpen het gebruik van kunstmeststoffen te vermijden.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een patent rond het beheer van digitale rechten van de licentiehouder Personalised Media Communications geschonden. Dat heeft een rechtbank in Texas geoordeeld. Apple moet 308,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen. Apple gaat echter in beroep – In Turkije heeft de mededigingsautoriteit Unilever tot een schadevergoeding van 51 miljoen euro veroordeeld wegens illegale kartelpraktijken. Het bedrijf zou ijsverkopers illegale kortingen hebben gegeven en gewerkt hebben met verboden exclusiviteitsclausules. Unilever vecht de uitspraak aan – Het edelmetaal rhodium, dat de autoproductie gebruikt om uitstootgassen te filteren, is op dit moment het duurste edelmetaal. Dat hebben Franse media gemeld. Rhodium zou met een prijs van 23.000 euro per ounce vijftien keer duurder zijn dan goud.

Brouwerij De Brabandere (Bavik) uit Kwaremont heeft een nieuwe productielijn voor bierblikken voorgesteld. De nieuwe lijn heeft een capaciteit van 15.000 blikken per uur. Met de investering wil Bavik inspelen op de groeiende internationale interesse voor bier in blik – De Franse postgroep Colis Privé breidt zijn activiteiten uit naar de Belgische markt. Daarvoor zal in juni in Willebroek een sorteercentrum worden geopend. Die nieuwe vestiging zal werk bieden aan een enkele tientallen mensen. Colis Privé bezorgt in Frankrijk 63 miljoenen pakketen per jaar – Greenyard heeft bij de holding Alychlo van Marc Coucke een bedrag van 50 miljoen euro opgehaald. Alychlo krijgt door de transactie een belang van 13,5 procent in het bedrijf. Greenyard, verkoper van groenten en fruit, heeft met zijn banken ook een akkoord voor een schuldherschikking van 467,5 miljoen euro bereikt.g

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 maart 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 22 maart 2021

Posted by managing21 on 22nd maart 2021

In Noorwegen heeft het energiebedrijf Statkraft het onshore windmolenproject Fosen in gebruik genomen. Fosen is met een capaciteit van 1.057 megawatt het grootste Europese onshore windmolenproject. De productie wordt geleverd door 277 turbines, verdeeld over zes windmolenparken, gelegen in de regio Trondelag aan de westkust van Noorwegen. Fosen moet in staat zijn om jaarlijks 3,6 terawattuur elektriciteit te produceren. Daarmee moet de volledige industriële elektriciteitsconsumptie in de regio kunnen worden gedekt. De realisatie van het project vergde een investering van nagenoeg 1 miljard pond. De activiteiten hebben de regio, onder meer voor leveranciers, 230 miljoen pond directe inkomsten opgeleverd. Voor de constructie van de windmolens sloot de Noorse overheid een financiële regeling met 256 lokale grondeigenaars.

De Duitse energiemaatschappij RWE heeft het voorbije jaar een bedrag van 2,3 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur en uitrusting. Daarvan ging 1,9 miljard euro naar de bouw van nieuwe windmolenparken en zonnecentrales en batterijen voor de opslag van elektriciteit – De Amerikaanse speelgoedketen Toys R Us is overgenomen door investeerder WHP Global. Twee jaar geleden werd de speelgoedketen in een faillissementsprocedure gekocht door de groep Tru Kids, waarin WHP Global nu een controlerend belang heeft genomen – In Groot-Brittannië zullen twee reactoren van de kerncentrale Hinkley Point tijdelijk terug kunnen worden opgestart. Bij een controle waren in de reactoren enkele scheuren opgemerkt. De reactoren, uitgebaat door Électricité de France (EdF) worden in juli volgend jaar definitief uit dienst genomen.

De Chinese groep Legend Holding, eigenaar van computerfabrikant Lenovo, neemt een belang van 15,9 procent in de chipfabrikant Fullhan Microelectronics. Met de transactie is een bedrag van 236,9 miljoen dollar gemoeid. De transactie moet de portefeuille van Legend helpen diversifiëren – Japanse bedrijven willen hun personeel dit jaar een loonsverhoging van 2 procent aanbieden. Dat is de laagste groei in acht jaar tijd. Sterkere loonsverhogingen moesten de voorbije jaren de deflatie helpen bestrijden, maar de coronacrisis heeft de prioriteit verschoven naar jobbehoud – In Schotland wordt treinoperator ScotRail, momenteel in handen van Abellio, genationaliseerd. Dat heeft de Schotse regering aangekondigd. Michael Matheson Schots minister van transport, zegt dat het huidige franchise-systeem niet meer aan de normen voldoet.

Israël heeft een steunpakket goedgekeurd voor zijn luchtvaartmaatschappijen El Al en Sun Dor. De regering besliste om bij de maatschappijen een pakket tickets ter waarde van 210 miljoen dollar te kopen. Die zullen de volgende twintig jaar voor reizen van overheidspersoneel worden gebruikt – Energiemaatschappij Japan Atomic Power krijgt geen toelating om de kerncentrale van Tokai Daini opnieuw te starten. Dat heeft een rechtbank in Japan beslist. De kerncentrale werd tien jaar geleden na de ramp met de kerncentrale van Fukushima stilgelegd – De Europese Commissie gaat de modernisering van de treinverbinding tussen Luxemburg en Brussel financieel te ondersteunen. De werken kosten in totaal ongeveer 750 miljoen euro. De reistijd moet tot minder dan twee uur worden teruggebracht. Dat betekent een winst van ongeveer één uur.

De Britse openbare omroep BBC gaat een aantal topfuncties van Londen naar Leeds overhevelen. Dat heeft de maatschappij gemeld. De operatie kadert in de strategie van de Britse regering om regionale economieën sterker te ondersteunen. In Leeds is ook al Channel 4 operationeel – Alle elektriciteit die het Britse eiland Guernsey vanuit Frankrijk vorig jaar heeft geïmporteerd, was afkomstig van duurzame bronnen. Dat heeft het lokale energiebedrijf Guernsey Electricity gemeld. Meer dan de helft van de invoer was afkomstig van waterkracht, aangevuld door windenergie en zonnekracht – Batterijfabrikant Varta heeft de opstart van zijn nieuwe divisie V4Drive aangekondigd. De nieuwe afdeling moet zich toespitsen op de productie van batterijen voor elektrische wagens. Een pilootlijn moet eind dit jaar starten in Ellwangen.

Picanol heeft een belang van 10 procent genomen in de Zwitserse machinebouwer Rieter Holding. Met de operatie wil Picanol zijn activiteiten in de textielindustrie verder diversifiëren. Rieter is wereldwijd de grootste leverancier van systemen voor het spinnen van korte stapelvezels – Investeerder Gimv heeft een meerderheidsbelang in het Nederlandse bedrijf Verkley genomen. Verkley legt ondergrondse netten voor energie en water. Gimv neemt met de aandelen over van PMH Investments uit Heerenveen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het biotechbedrijf Exevir Bio heeft met een kapitaaloperatie een bedrag opgehaald van 19 miljoen euro. De middelen zullen worden geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van een behandeling voor coronapatiënten, gebaseerd op de werking van het immuunsysteem van lama’s.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 22 maart 2021