managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for januari, 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 31 januari 2021

Posted by managing21 on 31st januari 2021

De Britse motorfietsenfabrikant Norton Motorcycles heeft een nieuw hoofdkwartier. De verhuis werd mogelijk gemaakt door een belangrijke investering van de Indiase groep TVS Motor, die in april vorig jaar de failliete motorfietsenfabrikant had overgenomen. Norton was gevestigd in Donington Hall, in de buurt van het racecircuit van Donington Park. De activiteiten zijn nu echter overgeheveld naar het Solar Park in Solihull. Het nieuwe hoofdkwartier bevindt zich op minder dan tien mijl afstand van de werkplaats waar James Lansdowne Norton op het einde van de negentiende eeuw met de bouw van motorfietsen was begonnen. Norton was een belangrijk leverancier van het Britse leger, maar moest de jongste decennia steeds meer met financiële problemen afrekenen. Ook een overname door zakenman Stuart Garner kon de teloorgang niet vermijden.

In China is Lai Xiaomin, de voormalige topman van vermogensbeheerder Huarong Asset Management, geëxecuteerd. De man was schuldig bevonden aan corruptie. Hij zou voor ongeveer 225 miljoen euro steekpenningen hebben ontvangen – De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar het Amerikaanse concern Mondelez, fabrikant van chocolade en andere versnaperingen. Het bedrijf zou zich mogelijk aan prijsafspraken schuldig hebben gemaakt. Ook zou Mondelez mogelijk de handel in sommige lidstaten hebben bemoeilijkt – De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 41,75 miljard dollar, tegenover 53,80 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst viel van 6,09 miljard dollar tot nagenoeg 2,30 miljard dollar terug. Het vierde kwartaal toonde wel een lichte heropleving.

De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet boekte tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 165 miljoen pond. Dat is 88,4 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De trafieken daalden met 87 procent tot 2,9 miljoen reizigers – Het sociale netwerkbedrijf Facebook bekijkt mogelijke maatregelen om politieke content op zijn platform minder ruimte te bieden. Dat heeft Mark Zuckerberg, topman van Facebook, gezegd. Verdere details over de plannen werden niet meegedeeld. Zuckerberg zegt wel de vrije meningsuiting van de gebruikers niet te willen beknotten – Het Duitse biotechbedrijf Curevac wil met een kapitaaloperatie een bedrag van minstens 450 miljoen dollar ophalen. De nieuwe middelen zullen worden gebruikt om de ontwikkeling van een coronavaccin van het Duitse bedrijf verder te ondersteunen.

Chocoladefabrikant Barry Callebaut realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 1,78 miljard Zwitserse frank. Dat was 11,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van chocolade heeft geleden onder de uitbraak van de coronacrisis – De Amerikaanse financiële groep Mastercard boekte tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 4,1 miljard dollar. Dat was 7 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 15 procent tot 1,8 miljard dollar. Tegenover het kwartaal voordien werden wel opnieuw meer betalingen opgetekend – Het Amerikaanse elektronicabedrijf Honeywell boekte het laatste kwartaal vorig jaar een omzet van 8,9 miljard dollar. Dat was een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 1,56 miljard dollar tot 1,36 miljard dollar terug.

Het Duitse softwarebedrijf SAP boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 7,5 miljard euro, tegenover 8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep van 2,2 miljard euro naar 2 miljard euro terug – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, boekte het laatste kwartaal vorig jaar een omzet van 4,32 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 643 miljoen dollar naar 647 miljoen dollar – Het Zweedse telecombedrijf Ericsson boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 69,6 miljard kroon, tegenover 66,4 miljard kroon inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 4,5 miljard kroon naar 7,2 miljard kroon.

Het bedrijf Corialis uit Lokeren, fabrikant van alumiumprofielen, wordt door zijn eigenaar CVC Capital mogelijk te koop gezet. Het verkoopproces zou zich nog wel in een beginfase bevinden. Daarmee zou de onderneming de vijfde eigenaar in minder dan twintig jaar kennen – Het vastgoedproject van Broeklin in Machelen, opvolger van het geschrapte winkelcentrum Uplace, wordt geconfronteerd met sterk verzet van de stad Vilvoorde. In de kritiek wordt opgemerkt dat Broeklin met 4.500 geplande parkeerplaatsen tot een dreigend dichtslibben van de buurt zou kunnen leiden – Rosa, een bedrijf van ondernemer Sébastien Deletaille, lanceert een gratis medische kalender voor zorgverstrekkers. Dat product moet de eerste stap vormen van een digitaal platform dat het bedrijf over een periode van vijf tot tien jaar wil uitbouwen voor het beheer dan de persoonlijke gezondheidszorg.

Verder:

Duitsland installeerde bijna 1,5 gigawatt onshore windkracht
https://www.renews.biz/66031/germany-installs-14gw-onshore-wind-in-2020/
Britse autoverkoop op laagste punt in meer dan drie decennia
https://www.theguardian.com/business/2021/jan/28/uk-car-production-in-2020-slumped-to-lowest-level-since-1984
Geloof publiek in integriteit reclamemakers daalt
https://www.marketingcharts.com/business-of-marketing/staffing-116013
Smartphoneverkoop India voor de eerste keer gedaald
https://www.gsmarena.com/chinese_brands_accounted_for_77_of_smartphone_shipments_to_india_in_2020-news-47439.php
Voetbalfans hebben een hekel aan makelaars
http://www.insideworldfootball.com/2021/01/28/fans-hate-agents-prefer-domestic-leagues-feel-costs-much-finds-survey/
Hybride wagens mogen geen duurzame status behouden
https://www.euractiv.com/section/electric-cars/news/hybrid-electric-cars-should-lose-green-status-campaigners-say/
Pandemie heeft wereldwijde corruptie doen toenemen
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-28/pandemic-deepens-graft-and-democracy-breaches-transparency-says
Antisemitisme in Duitsland neemt verder toe
https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/warnings-over-growing-anti-semitism-in-germany/
Autobestuurder steeds meer gewonnen voor online aankoop
https://www.carsdirect.com/automotive-news/industry-news/consumer-satisfaction-grows-as-car-buying-moves-online
Frans topvoetbal verliest dit seizoen 1,3 miljard euro
https://www.sportspromedia.com/news/ligue-1-losses-2020-21-covid-19-mediapro-tv-rights-deal-psg

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 31 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 30 januari 2021

Posted by managing21 on 30th januari 2021

De catalogus van het Amerikaanse muzieklabel Sun Records is verkocht aan investeerder Primary Wave. Met de transactie is een bedrag van 30 miljoen dollar betrokken. De catalogus omvat het werk van een aantal legendarische muzikanten, zoals Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins. De rechten op de muziek van Elvis Presley, die oorspronkelijk eveneens in de portefeuille van Sun Records zat, zijn echter niet in de overeenkomst betrokken. Die rechten werden door het muzieklabel immers eerder al aan Sony Music verkocht. Sun Records werd opgericht door Sam Phillips, was één van de cruciale pijlers van de Amerikaanse rock-and-roll. Phillips verkocht het muzieklabel ruim vijftig jaar geleden aan Sun Entertainment Corporation. Primary Wave is door de transactie ook eigenaar geworden van het logo van Sun Records.

De Europese Unie heeft zijn akkoord met het farmabedrijf AstraZeneca over de levering van coronavaccins openbaar gemaakt. De beslissing kadert in de discussie tussen beide partijen over de leveringsverplichtingen van de vaccins. AstraZeneca zou minder vaccins leveren dan was afgesproken – De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) boekte tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 52,55 miljard kroon, tegenover 61,94 miljard kroon dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde van 4,21 miljard kroon naar 2,49 miljard kroon – In Duitsland is Felix Hufeld, topman van de financiële toezichthouder Bafin, opgestapt. Hufeld was in moeilijkheden geraakt door het fraudeschandaal bij het fintechbedrijf Wirecard. Er rezen daarbij vragen over de werking van Bafin in dergelijke dossiers.

Het schoenenmerk Dr. Martens heeft met zijn introductie op de beurs van Londen een bedrag van 1,3 miljard pond opgehaald. Permira Holdings, hoofdaandeelhouder van Dr. Martens, maakte eerder bekend dat 35 procent van de aandelen van het schoenenmerk op de beurs zou worden geplaatst – Het verlichtingsbedrijf Signify heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van bijna 1,9 miljard euro. Dat was 7,4 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 98 miljoen euro naar 137 miljoen euro – Het Zweedse bedrijf Svenskt Stål (SSAB) zal het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden toch niet overnemen. Het Zweedse bedrijf merkt op dat de voordelen van de overname toch niet bleken op te wegen tegen de kosten en investeringen die noodzakelijk zouden zijn geweest.

Het conglomeraat Unilever wil een aantal cosmeticamerken in de Verenigde Staten en Europa afstoten. De betrokken merken zouden niet langer tot de kernactiviteiten van Unilever behoren. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. De merken zouden samen een jaaromzet van 600 miljoen dollar vertegenwoordigen – Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 7,4 miljard dollar, tegenover 6,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,5 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar – Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) biedt een bescherming van minstens 66 procent. Dat heeft het bedrijf gemeld op basis van de voorlopige resultaten van een eerste test bij 45.000 proefpersonen in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover, onderdeel van de Indiase groep Tata Motors, verkocht tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar 128.000 wagens. Dat was 9 procent minder dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 38 procent tot 439 miljoen pond – Het Amerikaanse olieconcern Chevron boekte vorig jaar een omzet van 94,7 miljard dollar, tegenover 146,5 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van ruim 5,5 miljard dollar, tegenover een winst van 2,9 miljard dollar het jaar voordien – De Duitse autobouwer Daimler, fabrikant van onder meer de merken Mercedes en Smart, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 19,3 miljard euro. Dat was 18 procent minder dan het jaar voordien. De operationele winst daalde met 38 procent tot 470 miljoen euro.

Het fotobedrijf Smartphoto uit Wetteren boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 61,4 miljoen euro. Dat was 19,2 procent meer dan het jaar voordien. De winst nam met 34,9 procent toe tot 11,9 miljoen euro – Het bedrijf François uit Virton, fabrikant van palletten en pellets, is op zoek naar een nieuwe externe partner. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Verdere details over de plannen zijn niet meegedeeld. Momenteel is het bedrijf hoofdzakelijk in handen van de familiale groepen François, della Faille en de Cordes – Vlaanderen heeft het voorbije jaar 2,39 miljard euro buitenlandse investeringen ontvangen. Het jaar voordien was er nog sprake van een bedrag van 5,2 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van Flanders Investment & Trade (FIT). De investeringen creëerden 4.717 nieuwe banen. Dat was 12,4 procent minder dan het jaar voordien.

Verder:

Vele werknemers klagen over technologische overlast
http://www.digitaljournal.com/tech-and-science/technology/are-we-being-overloaded-by-technology/article/583351
Overstap naar duurzame projecten kan investeerders miljarden dollar opleveren
https://www.dw.com/en/davos-green-transition-is-50-trillion-investment-opportunity/a-56375018
Hongarije bij meest corrupte lidstaten van de Europese Unie
https://euobserver.com/economic/150758
Europees topvoetbal dreigt door corona 8,5 miljard dollar te verliezen
https://www.sportspromedia.com/news/european-football-clubs-covid-19-losses-cost-andrea-agnelli
Formula One in gesprekken met nieuwe constructeurs
https://f1i.com/news/396052-formula-1-in-discussions-with-new-manufacturers-domenicali.html
FC Barcelona blijft in China populairste Europese voetbalclub
https://www.sportspromedia.com/news/mailman-2021-china-digital-performance-index-ronaldo-premier-league-barca
Polen steeds meer vuilnisbelt van Europese Unie
https://www.msn.com/en-za/news/other/poland-s-growing-problem-with-illegal-european-waste/ar-BB1cQYz3?li=BBqfWMJ&srcref=rss
Japanse bedrijven blijven Olympische Spelen Tokio steunen
https://advanced-television.com/2021/01/29/survey-strong-business-support-for-tokyo-olympics/
Wereldwijde smartphonemarkt met 7 procent ingekrompen
https://www.lightreading.com/4g3gwifi/smartphone-market-ends-2020-on-high-note—omdia/d/d-id/766972
Elektrische wagens bieden chauffeur ook een kostenvoordeel
https://www.nytimes.com/interactive/2021/01/15/climate/electric-car-cost.html

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 30 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 29 januari 2021

Posted by managing21 on 29th januari 2021

Het bureau Standard & Poor’s (S&P) heeft dertien producenten van olie en gas voor een mogelijke ratingverlaging gewaarschuwd. Daarbij wordt gewezen naar de toenemende impact van fabrikanten van duurzame energie op de markt. De lijst met mogelijke ratingverlagingen omvat onder meer groepen zoals Chevron, ExxonMobil, Shell, ConocoPhillips en Total. Ook vier grote Chinese producenten van olie en gas worden volgens S&P met een ratingverlaging bedreigd. Het ratingbureau voegt eraan toe dat in de hele sector van de fossiele brandstoffen met een verhoogd risico moet rekening worden gehouden. Niet alleen blijken afnemers in toenemende mate een voorkeur voor duurzame energiebronnen te vertonen, maar tevens moet ook volgens S&P ook gewezen worden op een lage winstgevendheid en volatiele prijzen.

De Chinese autobouwer Byd heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 3,2 miljard euro opgehaald. De uitgifte vertegenwoordigde 4,88 procent van het totale kapitaal van de Chinese autogroep – De Japanse autobouwer Toyota heeft vorig jaar 9,53 miljoen wagens verkocht. Dat was 11,3 procent minder dan het jaar voordien. Toyota wordt daarmee na vijf jaar echter wel opnieuw de grootste autobouwer van de wereld. Bij concurrent Volkswagen, de voormalige marktleider, was er immers sprake van een terugval met 15,2 procent tot 9,31 miljoen exemplaren – Het verlichtingsbedrijf Signify, de voormalige lampendivisie van Philips, schrapt meer dan zevenhonderd banen. Volgens het bedrijf is een structurele ingreep noodzakelijk om de veranderende marktomstandigheden door de uitbraak van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

In Noorwegen heeft het Oljefondet zijn portefeuille het voorbije jaar 123 miljard dollar zien groeien. Het Oljefondet, het investeringsfonds van de Noorse overheid, had eind vorig jaar een portfolio ter waarde van 1,3 biljoen dollar. Het fonds boekte vorig jaar een rendement van 12 procent – De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) wil tegen het midden van volgend decennium alleen nog uitstootvrije wagens op de markt brengen. De onderneming wil over twintig jaar klimaatneutraal opereren. Midden dit decennium wil de autobouwer dertig elektrische modellen hebben – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s boekte het voorbije jaar een omzet van 19,2 miljard dollar. Dat was 10 procent minder dan het jaar voordien. De winst daalde met 21 procent tot 4,7 miljard dollar. Het vierde kwartaal toonde wel tekenen van beterschap.

De Duitse autobouwer BMW schroeft de prijs van zijn nieuwe elektrische model iX3 SUV in China sterk terug. Dat moet BMW toelaten de concurrentie met rivalen zoals Tesla en Nio te kunnen aangaan. De auto moet in China bijna 51.000 euro kosten. Dat is ongeveer 15 procent minder dan eerder was gemeld – Drankenproducent Diageo realiseerde tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een omzet van 6,9 miljard pond. Dat was 4,5 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst daalde met 8,3 procent tot 2,2 miljard pond – Het voedingsconcern Mondelez boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van bijna 7,30 miljard dollar. Dat was 3,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met bijna 58 procent tot nagenoeg 1,16 miljard dollar.

Restaurantketen Quick France wil een honderdtal filialen verkopen. Dat heeft de Groupe Bertrand, eigenaar van Quick France, gemeld. Een mogelijke overnemer is Kharis Capital, dat vijf jaar geleden ook al Quick Belux van Groupe Bertrand, overnam. Ook investeerder Perwyn zou mogelijk interesse hebben – Samsung Electronics realiseerde het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 61,6 biljoen won, tegenover 59,9 biljoen won inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 5,2 biljoen won naar 6,6 biljoen won – Webshop Coolblue gaat in Nederland ook zonnekracht en duurzaam gas verkopen. Daarvoor heeft Coolblue het energiebedrijf ServiceHouse overgenomen. Wellicht zal Coolblue het aanbod op termijn ook naar de Belgische markt uitbreiden, al zijn hierover nog geen concrete plannen gemeld.

De Vlaamse onderneming Inopsys, een spinoff van de Universiteit Leuven, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 5,2 miljoen euro opgehaald. De middelen moeten de onderneming toelaten bij verschillende bedrijven uit de chemiesector nieuwe recyclage-installaties te plaatsen – De holding Sihold heeft zijn overnamebod op het textielbedrijf Sioen gelanceerd. Sihold, de investeringsmaatschappij van de familie Sioen, heeft al een belang van 65,25 procent in het bedrijf in handen. De holding wil nu ook de resterende aandelen verwerven – Modeketen E5 Mode wordt overgenomen door de textielgroep De Sutter. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde bepaald. De Sutter betaalt voor de overname een bedrag van 2,5 miljoen euro en neemt ook 90 procent van de 450 medewerkers van E5 Mode over.

Verder:

Driekwart haaienpopulatie voorbije vijftig jaar verdwenen
https://apnews.com/article/ocean-shark-population-decline-a16012e766bf0b64ea75a3014dfcd37a
Drugs achter autostuur even gevaarlijk als alcohol
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210126171607.htm
Ook jonge consumenten houden nog altijd van diamanten
https://www.jckonline.com/editorial-article/younger-consumers-like-diamonds/
Middagslaap bevorderlijk voor mentale gezondheid
https://www.sciencealert.com/afternoon-naps-may-boost-your-brain-s-mental-agility-study-suggests
Circulaire economie kan emissies met 40 procent doen afnemen
https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/circular-economy-could-reduce-greenhouse-gas-emissions-by-39/
Apple grootste verkoper van smartphones ter wereld
https://finance.yahoo.com/news/apple-takes-top-spot-phone-051737098.html
Oude gasleidingen gevaar voor opwarming van aarde
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-28/decaying-urban-gas-lines-leaking-methane-fuel-global-warming
Verband tussen cashloze betalingen en ongezonde consumptie
https://phys.org/news/2021-01-link-cashless-payments-unhealthy-consumption.html
Legale cannabiswinkels beperken Amerikaanse overlijdens aan opioiden
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/b-lcs012621.php
Coronapandemie heeft engagement werknemer bevorderd
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-28/decaying-urban-gas-lines-leaking-methane-fuel-global-warming

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 29 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 28 januari 2021

Posted by managing21 on 28th januari 2021

De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (Ana) biedt zijn werknemers de mogelijkheid om gedurende een periode tot twee jaar onbetaald verlof op te nemen. De operatie moet het bedrijf helpen de personeelskosten af te bouwen. Hoewel de maatschappij een onbetaald verlof in het vooruitzicht stelt, is er ook een premie van 200.000 yen (1.600 euro). Ana biedt zijn werknemers momenteel al de mogelijkheid om een onbepaald verlof op te nemen voor onder meer studiedoeleinden of ouderschapsverlof, maar in het nieuwe systeem zal de aanvraag niet langer moeten worden gemotiveerd. De maatschappij zegt onder meer de sociale bijdragen voor de afwezige medewerkers voor zijn rekening te zullen nemen. De activiteiten van de Japanse luchtvaartmaatschappij zijn door de uitbraak van het coronavirus sterk gekrompen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet van 28 miljard dollar. Dat was 33 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. De winst nam met 53 procent toe tot 11,2 miljard dollar. Facebook heeft nu 2,8 miljard gebruikers – Autobouwer Tesla boekte het voorbije jaar een omzet van 31,5 miljard dollar, tegenover 24,6 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Er was een winst van 721 miljoen dollar, tegenover een verlies van 862 miljoen dollar het jaar voordien. De verkoop steeg met 36 procent tot 499.550 wagens – Autobouwer Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft in de Verenigde Staten wegens een inbreuk tegen de arbeidsregels met de autoriteiten een schikking getroffen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Door de schikking zal een boete van 30 miljoen dollar worden betaald.

Het technologiebedrijf Apple realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 111,4 miljard dollar, tegenover bijna 92 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 22,2 miljard dollar naar 28,7 miljard dollar. Zowel omzet als winst tonen nieuwe records – Vliegtuigbouwer Boeing boekte vorig jaar een omzet van 58,2 miljard dollar. Dat was 24 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van 11,94 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 636 miljoen dollar het jaar voordien – De productie van het coronavaccin van Pfizer en BionTech ligt weer op schema. De fabriek van Pfizer in Puurs kan immers weer op volle capaciteit produceren. Dat heeft Pfizer gemeld. De capaciteit was twee weken verminderd om de installaties aan een hoger productieniveau aan te passen.

De Italiaanse bank UniCredit heeft Andrea Orcel tot chief executive benoemd. Orcel (57) wordt bij UniCredit de opvolger van Jean-Pierre Mustier. Orcel werkte eerder voor de Zwitserse bank UBS en zakenbank Merrill Lynch, waar hij de verkoop van ABN Amro aan Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis orchestreerde – Het energieconcern Shell heeft een belang van 51 procent in een drijvend windpark dat voor de kust van Cork in Ierland wordt gebouwd. Financiële details over de transactie zijn niet bekend – Luchtvaartmaatschappij Air France en vliegtuigbouwer Airbus moeten mogelijk toch terechtstaan voor de crash van een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs twaalf jaar geleden. Twee jaar geleden werden beide partijen door een Franse rechter buiten vervolging gesteld. Het openbaar ministerie is nu in beroep gegaan.

Het farmabedrijf AstraZeneca moet de beloofde leveringen van zijn coronavaccin aan de Europese Unie eerbiedigen, desnoods met invoer uit Groot-Brittannië. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. AstraZeneca had wegens productieproblemen bij leverancier Henogen in België gezegd in februari 60 procent minder vaccins te leveren – De Amerikaanse bank Goldman Sachs betaalt zijn topman David Solomon over het voorbije jaar een loonpakket van 17,5 miljoen dollar. Dat is 10 miljoen dollar minder dan het jaar voordien. De daling is te wijten aan de rol van Goldman in een groot fraudeschandaal in Maleisië – De bouw van de nieuwe fabriek van het chemiebedrijf Avantium in de Nederlandse stad Delfzijl zal later van start gaan dan eerder gepland. De financiering van het project is immers niet tijdig afgerond.

Telecomoperator Telenet breidt zijn televisieprogrammering uit met Play Sports Open, een nieuw sportkanaal met een selectie van live wedstrijden uit een brede waaier sporten. Televisieklanten van Telenet zullen de nieuwe zender vanaf begin februari krijgen aangeboden – De Nationale Bank van België heeft zijn voormalige drukkerij aan de vastgoedgroep 3D Real Estate verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 19,75 miljoen euro. De drukkerij, gelegen langs de Berlaimontlaan in het centrum van Brussel, werd in de loop van vorig jaar gesloten – De Belgische federale regering overweegt zijn belang  van 31,66 procent in verzekeraar Ethias te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De volledige waarde van de verzekeraar wordt geraamd op een bedrag tussen 2,5 miljard euro en 3 miljard euro.

Verder:

Apple heeft opnieuw meest waardevolle merk van de wereld
https://www.thefashionlaw.com/save-for-rolex-and-dior-brand-value-of-luxury-names-slip-in-2021-global-ranking-of-most-valuable-brands/
Informaticabestedingen met bijna 4 procent gedaald
https://www.information-age.com/gartner-forecasts-6-2-growth-worldwide-it-spending-2021-123493481/
Libanon heeft het duurste paspoort van de wereld
https://www.passport-collector.com/passport-fees-around-world/
Verenigde Staten wereldwijd leider in artificiële intelligentie
https://www.euractiv.com/section/china/news/us-leading-race-in-artificial-intelligence-china-rising-eu-lagging-survey/
Ho Chi Minh City trekt steeds meer buitenlandse investeerders aan
https://e.vnexpress.net/news/business/economy/hcmc-among-investors-10-most-preferred-markets-in-asia-pacific-report-4225977.html
China grootste bestemming internationale investeringen
https://www.globaltimes.cn/page/202101/1214095.shtml
Driekwart Britse muzikanten sceptisch over Europese tournee
https://www.digitalmusicnews.com/2021/01/26/uk-musicians-to-stop-touring-europe-brexit-at-fault/
Meerderheid wereldbevolking wil actie tegen klimaatcrisis
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/27/un-global-climate-poll-peoples-voice-is-clear-they-want-action
Appartementsprijzen Tokio heel dicht bij recordniveaus
https://www.reuters.com/article/us-japan-property-idUSKBN29V0CC
Europese Unie wereldwijde grootste exporteur van levende dieren
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/27/eu-revealed-to-be-worlds-biggest-live-animal-exporter

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 28 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 27 januari 2021

Posted by managing21 on 27th januari 2021

De Franse wijnverzamelaar Michel-Jack Chasseuil gaat zijn collectie flessen voor het publiek tentoonstellen. Met het initiatief wil de verzamelaar naar eigen zeggen een echt Louvre de Vin openen. Chasseuil (79) heeft onder zijn woning in La Chapelle-Bâton in het westen van Frankrijk een tentoonstellingsruimte van 350 vierkante meter gebouwd om zijn collectie, die ongeveer 50.000 flessen telt, tentoon te stellen. Naast de wijnkelder heeft Chasseuil ook een café en een proefruimte ingericht. De man begon in de jaren zestig van de voorbije eeuw met de uitbouw van zijn collectie. De verzameling omvat bekende domeinen uit onder meer Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Chili. Om het museum te kunnen bouwen, zou Chausseuil een deel van zijn verzameling hebben verkocht. Daarmee zou hij een bedrag van ongeveer 500.000 euro hebben verzameld.

De Amerikaanse bedrijven Pepsico en Beyond Meat hebben de joint-venture The Planet Partnerschip opgericht. Het samenwerkingsverband moet plantaardige dranken en voedingsproducten op de markt brengen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Duitse media hebben onterecht gemeld dat het coronavaccin van AstraZeneca en de Oxford University bij oudere patiënten slechts in beperkte mate doeltreffend zou zijn. Dat heeft AstraZeneca gemeld. Een Duitse krant dat slechts 8 procent van de vijfenzestigplussers op het vaccin de gewenste reactie vertoonden – Het Chinese fintechbedrijf Ant Group kan de voorbereiding van zijn beursgang hervatten. Er moeten echter nog wel een aantal knelpunten rond monopolies en privacy worden opgelost. Dat heeft Yi Gang, gouverneur van de Chinese Nationale Bank, gezegd.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter neemt het Nederlandse platform Revue, verdeler van nieuwsbrieven, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Revue werd zes jaar geleden opgericht en biedt zijn gebruikers de mogelijkheid om gratis een nieuwsbrief te verspreiden – De Amerikaanse koffieketen Starbucks boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 6,75 miljard dollar. Dat was een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van 886 miljoen dollar naar 622 miljoen dollar – Het technologieconcern Microsoft realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 43,1 miljard dollar. Dat was 17 procent meer dan dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met meer dan 30 procent tot 15,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 65,4 miljard dollar, tegenover ruim 58,8 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst steeg van 6,23 miljard dollar naar 6,83 miljard euro – Het Amerikaanse industriële concern General Electric boekte het voorbije jaar een omzet van 79,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover over haar voordien. De nettowinst viel van bijna 5,44 miljard dollar naar 5,23 miljard dollar terug – De Franse modegroep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) boekte vorig jaar een omzet van 44,7 miljard euro. Dat was een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf merkt wel op tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar wel een duidelijke verbetering te hebben kunnen opmerken. Dat was vooral het geval in de divisie mode en leder.

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) boekte het voorbije jaar een omzet van 82,6 miljard dollar. Dart was een stijging met 0,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde echter met 2,7 procent tot 14,71 miljard dollar – Het Zwitserse farmabedrijf Novartis boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,77 miljard dollar. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 86 procent tot bijna 2,1 miljard dollar – Het Amerikaanse concern American Express boekte het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 9,4 miljard dollar. Dat was een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 15 procent terug tot 1,4 miljard dollar. De voorzieningen voor kredietverliezen stegen van 3,6 miljard dollar naar 4,7 miljard dollar.

Het beeldtechnologiebedrijf Barco boekte het voorbije jaar een omzet van 770,1 miljoen euro. Dat was een daling met 29 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 4,45 miljoen euro, tegenover een winst van 94,98 miljoen euro het jaar voordien – De Canadese treinbouwer Bombardier investeert een bedrag van 6 miljoen euro in zijn site in Brugge. Er komt een extra productielijn om onder meer een groot order nieuwe dubbeldekstreinen voor spoorwegmaatschappij NMBS te verwerken. Er zullen ook 180 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd – Monteo bouwt bij de Nederlandse luchthaven Schiphol voor Amazon een leveringscentrum van 10.600 vierkante meter. De site wordt het eerste leveringsstation van de Amerikaanse online retailer in de Benelux. Vanuit de leveringscentra worden pakketten naar de consument gebracht.

Lees Verder:

Inkomsten topclubs voetbal vorig jaar 12 procent gedaald
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/barcelona-keeps-top-spot-in-soccer-s-money-league-by-a-hair
Verouderende dammen bron van potentiële milieurampen
https://unu.edu/media-relations/releases/ageing-dams-pose-growing-threat.html
Klassieke Egypte toneel van massale emigratie door klimaatverandering
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/uob-cci012521.php
Transparante bedrijven beschermen werknemers tegen stress
https://news.osu.edu/less-job-stress-for-workers-at-financially-transparent-firms/
Rijkere bevolkingscategorie wil grotere sociale afstand
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114130133.htm
Leugenaars coördineren lichaamsbeweging met hun slachtoffer
https://phys.org/news/2021-01-liars-body-movements-person-lying.html
Rechtse populisten zijn ook grote klimaatsceptici
https://www.ox.ac.uk/news/2021-01-12-link-between-climate-scepticism-and-support-right-wing-populists-study
Consument gedraagt zich financieel veel minder verantwoordelijk dan hij denkt
https://news.nd.edu/news/saver-or-spender-people-are-not-as-financially-responsible-as-they-may-think-study-shows/
Chinees bruto binnenlandse product voor eerst boven 100 biljoen yuan
http://www.chinadaily.com.cn/a/202101/19/WS600610d0a31024ad0baa368f.html
Dubai grootste bouwer van wolkenkrabbers ter wereld
https://www.constructionweekonline.com/projects-and-tenders/270058-dubai-most-prolific-skyscraper-building-city-in-2020-ctbuh

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 27 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 januari 2021

Posted by managing21 on 26th januari 2021

Distilleerders uit Wales hopen voor Welsh whisky snel een geografische bescherming te kunnen verwerven. De distilleerders hopen dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een aanzet kan zijn om die beschermingsprocedures te versnellen. Na de brexit kan de Britse overheid immers compleet autonoom beslissen welke producten voor een bescherming in aanmerking zouden kunnen komen. Onder meer zeezout van Anglesey en lokale wijnen hebben in Wales al een geografische bescherming verkregen. De distilleerders werken nu aan een aantal productieregels die de definitie van een authentieke Welsh whisky zouden moeten vastleggen. Wales heeft een jonge whiskysector. Commerciële activiteiten werden pas bij het begin van deze eeuw voor het eerst ontwikkeld. Inmiddels zouden een vijftal Welshe distilleerders actief zijn.

De Amerikaanse autofabrikant Lucid Motors is in gesprek over een mogelijke beursgang. Daarbij zou gekeken worden naar een mogelijke fusie met een beursplatform van Michael Klein, een voormalig makelaar van Citigroup. De transactie zou Lucid een waarde van 15 miljard dollar geven – De Zwitserse farmagroep Novartis boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,77 miljard dollar. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 86 procent tot bijna 2,10 miljard dollar – Bioscoopuitbater AMC Entertainment heeft sinds midden december vorig jaar met de uitgifte van aandelen en obligaties een bedrag van 917 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen zouden het bedrijf, dat lijdt onder gesloten bioscoopzalen, moeten toelaten om de coronacrisis te overleven.

Het energieconcern Shell heeft het Duitse bedrijf Ubitricity, producent van laadpalen, overgenomen. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld. Ubitricity is actief in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf specialiseert zich in laadpunten die worden ingebouwd in bestaand straatmeubilair – Het Nederlandse medische technologiebedrijf Philips boekte vorig jaar een omzet van 19,5 miljard euro. Dat was 3 procent meer dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van ruim 1,19 miljard euro naar bijna 1,21 miljard dollar – Wereldwijd zijn vorig jaar 255 miljoen voltijdse arbeidsplaatsen verdwenen. Dat blijkt uit een rapport van de International Labor Organization (ILO). Dat banenverlies ligt vier keer hoger dan tijdens de financiële crisis twaalf jaar geleden. Het aantal gepresteerde werkuren viel op één jaar met 8,8 procent terug.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is bereid om de productie van chips voor auto’s prioriteit te geven, zodra de onderneming is om zijn productiecapaciteit te verhogen. Dat heeft het Taiwanese ministerie van economische zaken gezegd. De autosector lijdt onder een tekort aan chips – Het Nederlandse gamebedrijf Azerion is volledig eigenaar geworden van zijn Finse sectorgenoot Sulake. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Azerion had drie jaar geleden al een belang van 51 procent in Sulake genomen – De Amerikaanse farmaconcern Merck stopt met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins. Bij tests zou een onvoldoende werkzaamheid zijn gebleken om de ontwikkeling van een vaccin verder te zetten. Merck werkt nog wel aan de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen het virus.

In de Verenigde Staten heeft Dominion Voting Systems, fabrikant van stemmachines, een schadeclaim ingediend tegen Rudy Giuliani, advocaat van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Dominion eist een bedrag van 1,3 miljard dollar. Giuliani had het bedrijf van kiesfraude beticht – De Britse online modeketen Asos zou een aantal merken van het concern Arcadia willen overnemen. Onder meer heeft Asos interesse in de merken Topshop, Topman en Miss Selfridge. Met de transactie zou meer dan 250 miljoen pond zijn gemoeid – De Britse schoenenfabrikant Dr. Martens wil met een notering op de beurs van Londen een bedrag van 1,3 miljard pond ophalen. Eigenaar Permira Holdings zou 35 procent van de aandelen van Dr. Martens naar de beurs willen brengen. Het bedrijf heeft een waarde tussen 3,3 miljard pond en 3,7 miljard pond.

Particuliere bezitters van zonnepanelen kunnen vanaf begin juli hun overtollige productie aan de sportketen Decathlon leveren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Decathlon zou de energie overnemen tegen een prijs van 4,5 eurocent per kilowattuur – De concertzaal Ancienne Belgique in Brussel start met virtuele concerten. Bezoekers kunnen het gebeuren als een digitale avatar bijwonen. Daarvoor heeft de concertzaal een samenwerking gestart met het Brusselse bedrijf Poolpio, een audiovisueel productiehuis dat zich toelegt op virtual reality – Het bedrijf Datavillage uit Brussel heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljoen euro opgehaald. De financiële middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling dat consumenten moet toelaten om gegevens op te slaan in beveiligde persoonlijke datakluizen.

Verder

De rijksten hebben hun verliezen door coronacrisis alweer gerecupereerd
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-25/world-s-richest-shake-off-crisis-in-record-setback-to-inequality
Elektrische wagens staan heel dicht bij massamarkt
https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/22/electric-vehicles-close-to-tipping-point-of-mass-adoption
Wereld investeerde vorig jaar nieuw recordbedrag aan videogames
https://techxplore.com/news/2021-01-video-game-billion.html
Uitbraak coronacrisis heeft wereldwijde migratie met bijna 30 procent verminderd
https://phys.org/news/2021-01-world-migration-percent-due-pandemic.html
China installeerde vorig jaar 72 gigawatt windenergie
https://www.windpowermonthly.com/article/1705268/china-reports-72gw-wind-connected-grid-record-breaking-2020
Wereldwijde bossen registreren netto opslag koolstofdioxide
https://cleantechnica.com/2021/01/21/forests-absorb-twice-as-much-carbon-as-they-emit-each-year/
Oplaadcapaciteit blijft voor eigenaars elektrische wagens belangrijk knelpunt
https://cleantechnica.com/2021/01/23/in-uk-79-of-drivers-could-charge-just-once-every-week-or-two/
Engelsen en Schotten opvallend vaak dronken
https://www.theguardian.com/society/2021/jan/25/english-and-scottish-get-drunk-most-often-25-nation-survey-finds
Investeringen bedrijven in zonnekracht met bijna kwart gestegen
https://cleantechnica.com/2021/01/23/corporate-solar-funding-increased-24-in-2020/
Wind dit decennium verkoopt India vooral elektrische wagens
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-25/electric-vehicles-to-dominate-in-india-by-2030-mahindra-says

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 25 januari 2021

Posted by managing21 on 25th januari 2021

Een wereldwijd tekort aan chips legt ook druk op de productie van machines voor de ontginning van cryptomunten, een activiteit die zich in sterke mate in China concentreert. Er zijn zouden niet meer voldoende chips zijn om de productie van de ontginning-platformen te ondersteunen. Dat hebben analisten tegenover het persbureau Reuters gezegd. Het tekort kan volgens hen tot een sterke prijsverhoging van computermateriaal leiden. Daardoor zouden kleinere ontginners van virtuele munten uit de markt kunnen worden verdreven. Dit zou aanleiding kunnen geven tot de consolidatie van de sector, die steeds meer door producenten met grote financiële reserves, vaak buiten China, zou worden gedomineerd. In het verleden was ongeveer 80 procent van de bitcoin-ontginning in China geconcentreerd. Dat zou nu nog ongeveer 50 procent zijn.

De Russische mijngroep Alrosa verkocht tijdens het laatste kwartaal vorig jaar voor 1,14 miljard dollar ruwe diamanten. Dat was 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Gewag wordt gemaakt van een groeiende vraag, waardoor eerder opgebouwde voorraden konden worden weggewerkt – Angelo Caloia, voormalig hoofd van de Bank van het Vaticaan, is door een rechtbank wegens afpersing en witwaspraktijken veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en elf maanden. Daarmee is Caloia de hoogste beambte van het Vaticaan die ook wegens een financieel misdrijf is veroordeeld – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa maakt elk uur een verlies van 0,5 miljoen euro.  Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufthansa, gezegd. Dat is wel een verbetering tegenover midden vorig jaar, toen het verlies twee keer hoger lag.

De Verenigde Staten zullen Japan blijven steunen in het territoriale conflict met China over een groep eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft Lloyd Austin, Amerikaans minister van defensie, in een telefoongesprek met zijn Japanse collega gezegd. China en Japan claimen beide de territoriale rechten op de Senkaku-eilandengroep – De Duitse online modegroep Mytheresa heeft met een introductie op de beurs een bedrag van 406,8 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf, dat meer dan dertig jaar geleden werd opgericht door de familie Botschen, wordt nu geraamd op 3,08 miljard dollar – Werknemers van het Amerikaanse informaticabedrijf Sequoia Holdings zullen voortaan een gedeelte van hun salaris in cryptomunten kunnen ontvangen. Dat heeft Richard Stroupe, chief executive van het bedrijf, aangekondigd.

Het bedrijf Joby Aero, een fabrikant van luchttaxi’s uit Californië, overweegt een introductie op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf zou daarbij een fusie zoeken met een partij die al over een beursnotering beschikt. De waarde van Joby Aero wordt op 5 miljard dollar geraamd – De City of London Corporation zal de standbeelden van William Beckford en John Cass uit zijn hoofdkwartier verwijderen. Beide politici waren immers betrokken bij de transatlantische slavenhandel. Dat heeft het bedrijf, beheerder van het Londense financiële district, gemeld – In Italië hebben de autoriteiten TikTok opgelegd alle accounts te blokkeren van gebruikers wiens leeftijd niet kan worden gecontroleerd. Daarmee reageert de Italiaanse overheid op de dood van een tienjarig meisje dat de applicatie had gebruikt en bij een zogenaamde blackout-challenge was gestorven.

De Japanse autobouwer Nissan behoudt zijn fabriek in de Engelse stad Sunderland. In de fabriek zullen ook batterijen voor elektrische wagens worden gemaakt. Dat heeft Ashwani Gupta, directeur van Nissan, gezegd. Nissan wil vermijden batterijen uit Azië te moeten invoeren – Amazon kan niet worden gedwongen om de applicatie van Parler opnieuw in zijn aanbod op te nemen. Dat heeft een rechter in Seattle beslist. Amazon had Parler geschrapt omdat de applicatie door volgelingen van voormalig Amerikaans president Donald Trump voor illegale doeleinden was gebruikt – Erfgenamen van muzikant Jacques Levy eisen van Bob Dylan een schadevergoeding van 7,25 miljoen dollar. Dylan heeft de rechten op zijn catalogus aan Universal Music Publishing verkocht. Levy schreef echter mee aan een aantal songs op het album Desire van Bob Dylan.

Het Leuvense biotechbedrijf Remynd heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 12 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van geneesmiddelen om de ziekte van Alzheimer te helpen bestrijden – De correctionele rechtbank in Gent heeft de financiële groep KBC vrijgesproken in een witwasaffaire rond de ondernemersfamilie Engels uit Lokeren. De familie had eerder al een minnelijke schikking getroffen in een dossier rond zwart geld. KBC werd ervan beticht nagelaten te hebben die inbreuken te melden – Het Waalse bedrijf Ion Beam Applications (IBA), ontwikkelaar van protontherapie, heeft het jaar met winst kunnen afsluiten. Dat heeft Olivier Legrain, topman van het bedrijf, gemeld. Na zes maanden was nochtans van verlies gewag gemaakt, maar contracten in China zorgden voor een herstel.

Verder:

Ook in voetbal heeft tegenslag een bindende kracht
https://www.kent.ac.uk/news/society/27668/fans-of-less-successful-football-clubs-are-more-loyal-to-one-another
Tijdens lockdowns worden huiselijke taken beter verdeeld
https://www.utm.utoronto.ca/main-news/men-shared-more-equally-housework-early-pandemic-utm-study-reveals
Bilaterale verdragen kunnen investeringen in ontwikkelingslanden stimuleren
https://phys.org/news/2021-01-treaties-economies-spur-investment.html
Kortingen kunnen vrijgevigheid consument versterken
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210122101959.htm
Sterke groei chirurgische ingrepen bij kankerpatiënten
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/tl-pss_1012021.php
In onderdrukkende culturen worden vrienden het meest gewaardeerd
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121185407.htm
Chimpansees springen vrienden bij in strijd tegen vijanden
https://www.mpg.de/16329863/0122-evan-le-rivals-150495-x
Gewoontes kariboe zijn gevoelig voor menselijke activiteit
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210122112241.htm
Over vijf jaar heeft televisie een groot deel van zijn publiek verloren
https://www.marketingcharts.com/television/pay-tv-and-cord-cutting-115872
Opwarming aarde gaat tijdens nacht vaak sneller dan overdag
https://scitechdaily.com/weird-asymmetry-nights-warming-faster-than-days-across-much-of-the-planet/

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 25 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 24 januari 2021

Posted by managing21 on 24th januari 2021

De Tokyo Stock Exchange heeft beslist het Japanse industriële conglomeraat Toshiba opnieuw tot zijn belangrijkste index toe te laten. Toshiba was drie jaar geleden uit de hoofdindex geweerd nadat het bedrijf op zijn Amerikaanse nucleaire divisie zware afschrijvingen had moeten boeken. Door die ingreep had Toshiba meer schulden dan activa in zijn boeken staan. Dat was een reden voor een automatische degradatie uit de hoogste Japanse beursindex. In april vorig jaar vroeg het bedrijf opnieuw tot de hoofdindex toegelaten te worden. Een dergelijke notering biedt immers meer kansen dat het aandeel in de portefeuilles van beleggers in beurskorven zou worden opgenomen. De Japanse beursautoriteiten hebben op die vraag van het bedrijf nu een positief antwoord gegeven. Daardoor zal Toshiba eind januari opnieuw in de hoogste beursindex verschijnen.

Het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina heeft momenteel geen plannen om zijn merk Friso, fabrikant van voeding voor baby’s en kinderen, te verkopen. Dat heeft de onderneming gezegd in een reactie op berichten van een aantal waarnemers over mogelijke opties voor het merk – De Amerikaanse bank Morgan Stanley zal zijn chief executive James Gorman voor het voorbije jaar een vergoeding van 33 miljoen dollar betalen. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Gorman wordt beloond voor de financiële prestaties van de bank – De rechtbank van Genève heeft de Israëlische ondernemer Beny Steinmetz schuldig bevonden aan bedrog en corruptie. Da man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij moet ook 50 miljoen Zwitserse frank boete betalen. Steinmetz heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Tegen eind dit decennium zal vliegtuigbouwer Boeing toestellen op de markt hebben gebracht die voor 100 procent op biobrandstoffen zullen vliegen. Dat zal tot een sterke reductie leiden van de milieuschade die door fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt. Dat heeft Boeing aangekondigd – Het technologiebedrijf Alphabet zet zijn Project Loon stop. Het concern merkt op dat Loon, een initiatief dat met ballonnen in afgelegen regio’s online verbindingen moest garanderen, commercieel niet leefbaar is. Loon werd tien jaar geleden gelanceerd – De Verenigde Arabische Emiraten hebben in de Verenigde Staten op de laatste dag van het presidentschap van Donald Trump voor 23 miljard dollar wapens gekocht. Het order omvat onder meer vijftig exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 en een vloot drones.

Het Chinese gokconcern Allied Esports Entertainment verkoopt de World Poker Tour aan investeerder Element Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 78,25 miljoen dollar. De verkoop moet Allied Esports een grotere financiële manoeuvreerruimte bieden – Het Chinese vapingbedrijf RLX Technology heeft met een introductie op de beurs van New York 1,4 miljard dollar opgehaald. Daardoor komt de totale waarde van het concern op bijna 35 miljard dollar. RLX Technology wordt geleid door Kate Wang, het voormalige hoofd van Uber in China – Bij de rechtbank in Keulen hebben de advocatenbureaus Hausfeld en Tilp namens beleggers een klacht neergelegd tegen het chemiebedrijf Bayer. Volgens hen heeft Bayer nagelaten bij de beslissing om Monsanto over te nemen, te wijzen op risico’s rond het verdelgingsmiddel Roundup.

De Japanse tennisspeelster Naomi Osaka heeft een sponsoringcontract gesloten met de Zwitserse horlogefabrikant TAG Heuer. Eerder sloot Osaka ook al een gelijkaardig akkoord met het luxemerk Louis Vuitton. Beide merken behoren tot het conglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) – Elon Musk schenkt een beloning van 100 miljoen dollar voor een project die de beste oplossing voor de opvang van koolstofdioxide aanreikt. Dat heeft Musk, de topman van autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf Spacex, aangekondigd – Bulgarije zet de bouw van zijn tweede kerncentrale in de buurt van de stad Belene langsheen de Donau, definitief stop. De werken waren eerder al twee keer onderbroken, maar nu lijkt nu definitief afgevoerd te zullen worden. In plaats daarvan zou er in de bestaande kerncentrale van Kozloduy een extra reactor komen.

Achel mag niet langer officieel een trappistenbier worden genoemd. In de abdij van Achel is immers geen enkele broeder meer. De laatste bewoner is naar de abdij van Westmalle verhuisd. Aandeel productie verandert echter niets. De Achelse Kluis krijgt zelfs een nieuwe brouwzaal – Econocom boekte vorig jaar een omzet bijna 2,59 miljard euro. Dat betekende een daling met 11,3 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst kende een lichte stijging tot 122,5 miljoen euro, onder meer dankzij de implementering van een kostenbesparing – De Belgische verzekeringsgroep Ageas zou interesse hebben om de activiteiten van het Franse financiële concern Axa in Singapore overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 678 miljoen zijn gemoeid. Er zou ook interesse zijn van partijen uit China, Groot-Brittannië en Maleisië.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 24 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 23 januari 2021

Posted by managing21 on 23rd januari 2021

De Russische taal krijgt in Moldavië geen speciale status. Dat heeft het Moldaafse grondwettelijke hof bepaald. Daarmee gingen de rechters in tegen een beslissing van het Moldaafse parlement, dat bepaald had dat de Russische taal zou worden gebruikt voor de communicatie tussen de etnische gemeenschappen. Ook zouden de namen van goederen, diensten en geneesmiddelen in de Russische taal vertaald moeten worden. Volgens de rechters gaat die wet echter in tegen de beginselen van de Moldaafse grondwet. Domnica Manole, voorzitter van het hof, benadrukte dat de wet aan de Russische en Moldaafse taal dezelfde rechten zou toekennen. Dat is volgens Manole echter ongrondwettelijk. Moldavië zoekt onder president Maia Sandu nauwere contacten met de Europese Unie. Het Moldaafse parlement is echter Russisch gezind.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung koestert plannen om in de Amerikaanse staat Texas een nieuwe chipfabriek te bouwen. Met de bouw zou een investering van meer dan 10 miljard dollar zijn gemoeid. De fabriek zou over twee jaar operationeel moeten zijn – De nieuwe MacBook Air die Apple op de markt wil brengen, zal gevoelig dunner en lichter zijn dan de vorige edities van de laptop. Dat hebben experts van het persbureau Bloomberg gemeld. De nieuwe MacBook Air zal ten vroegste de tweede helft van dit jaar op de markt komen – Het Zweedse energieconcern Vattenfall wil een oude steenkoolcentrale in de Noord-Duitse stad Moorburg ombouwen tot een fabriek waar windenergie en zonnekracht in waterstof kunnen worden omgezet. De nieuwe centrale zou midden dit decennium in gebruik genomen moeten worden.

Het Amerikaanse concern LS Power brengt dochterbedrijf EVgo, fabrikant van laadpalen, naar de beurs. Daarvoor zal EVgo fuseren met het fonds Climate Change Crisis Real Impact I Acquisition Corporation, dat al over een beursnotering beschikt – De Duitse autobouwer Volkswagen heeft het voorbije jaar een operationele winst van 10 miljard euro gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van 19,3 miljard euro het jaar voordien. Tijdens de eerste helft van het voorbije jaar werd een verlies genoteerd. De tweede helft leverde wel betere resultaten op – Jamie Dimon, topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, krijgt voor de prestaties het voorbije jaar een bedrag van 31,5 miljoen dollar aan salarissen en bonussen. Dat bedrag staat gelijk aan de beloning die Dimon het jaar voordien had gekregen.

Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines zou het schikkingsvoorstel van vliegtuigbouwer Boeing voor een fatale vliegtuigramp niet moeten aanvaarden. Dat hebben de advocaten van Ethiopian Airlines gezegd. Een juridische procedure kan volgens hen een precieze schadevergoeding helpen afdwingen – De optiekgroep GrandVision heeft het voorbije jaar bijna 14 procent minder inkomsten geboekt dan het jaar voordien. De verkoop van de groep leed onder de strenge lockdownmaatregelen die in vele landen werden ingevoerd. De online verkopen stegen echter met 85 procent – Australië wil een nieuwe wet invoeren waarbij zoekmachines aan nieuwsmedia een vergoeding zouden moeten betalen voor de content die wordt overgenomen. In een reactie heeft Google echter al gedreigd zijn zoekmachine in Australië compleet af te sluiten.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau boekte tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzet van 780,9 miljoen euro. Dat was 4,1 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Tijdens het derde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld – Het Chinese internetbedrijf Tencent wil bij een groep banken een lening van 6 miljard dollar afsluiten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Het krediet zou een looptijd van vijf jaar hebben – Het Amerikaanse concern Schlumberger boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van ruim 5,53 miljard dollar, tegenover bijna bijna 8,23 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Schlumberger boekte een nettowinst van 374 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 333 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse investeerder LDA Capital neemt een belang in het technologiebedrijf Crescent uit Leuven. Het Amerikaanse bedrijf kan over een periode van drie jaar een belang van maximaal 19,9 procent in Crescent uitbouwen. De grootste aandeelhouders van Crescent zijn Eric Van Zele (35,8 procent) en Marc Coucke (12,5 procent) – Het biotechbedrijf MDxHealth heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 25 miljoen euro opgehaald. De uitgifte vertegenwoordigt 30,63 procent van het totale pakket aantal uitstaande aandelen – Investeerder Sofina, de holding van de familie Boël, had eind vorig jaar een waarde van 8,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 miljard euro tegenover het jaar voordien. De holding profiteerde van de sterke prestaties van de technologische bedrijven en de recordniveaus die op de beurzen werden genoteerd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 23 januari 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 22 januari 2021

Posted by managing21 on 22nd januari 2021

Japanners mogen geen dubbele nationaliteit aanhouden. Dat heeft een rechtbank in Tokio beslist in een geding dat was aangespannen door een aantal Japanners die naar Europa zijn uitgeweken en daar de nationaliteit van hun nieuwe vaderland hebben aangenomen. Daarbij verliezen de betrokkenen automatisch de Japanse nationaliteit. Zij hoopten dat de rechtbank in Tokio daarin verandering zou brengen en hebben tegen het vonnis beroep aangetekend. De meeste landen laten de dubbele nationaliteit toe of voeren terzake minstens een gedoogbeleid. Japan zegt echter dat een dubbele nationaliteit niet in overeenstemming is te brengen met het concept van de soevereine staat. In Japan leven vermoedelijk echter ook ongeveer 900.000 mensen – vooral genaturaliseerde buitenlanders of kinderen uit gemengde huwelijken – met een dubbele nationaliteit.

Het muziekfestival van Glastonbury in het Engelse dorp Pilton zal dit jaar niet worden georganiseerd. Dat hebben de initiatiefnemers gemeld. Ook vorig jaar moest het festival onder invloed van de coronapandemie van de kalender worden gehaald. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de Europese festivalkalender – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt nog eens duizend banen. Eerder was al het verdwijnen van vijfduizend arbeidsplaatsen aangekondigd. De maatschappij zegt echter dat het herstel langer aansleept, zodat extra ingrepen noodzakelijk zijn – De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte het voorbije jaar een omzet van 77,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee boekte Intel voor het vijf jaar op rij een recordomzet. De nettowinst daalde met 1 procent tot 20,9 miljard dollar.

Google gaat in Frankrijk betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft de onderneming, op aandringen van de Franse mededingingsautoriteiten, met de Franse Alliance de la Presse d’Information Generale een overeenkomst gesloten – Autobouwer Volkswagen zal in de Europese Unie wellicht een boete van meer dan 100 miljoen euro moeten betalen omdat zijn autovloot niet aan de uitstootnormen voldeed. De vloot mocht een uitstoot van 99 gram per kilometer registreren, maar zou die grens met 0,5 gram hebben overschreden – Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air krijgt waarschijn toch steun van de Noorse overheid. In eerste instantie had de Noorse regering steun geweigerd, waarop de luchtvaartmaatschappij voor twee dochterbedrijven in Ierland een bescherming tegen faillissement had gevraagd.

Deutsche Telekom heeft een belang van 62 procent in de zendmasten van zijn Nederlandse dochterbedrijf T-Mobile aan het Spaanse concern Cellnex verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 250 miljoen euro. Cellnex is in heel Europa eigenaar van netwerken zendmasten – In Noord-Ierland worstelen voedingswinkel met leveringen. Dat is het gevolg door vertragingen bij de invoer vanuit Groot-Brittannië. Er is sprake van lege rekken. Dat heeft Simon Coveney, Iers minister van buitenlandse zaken, gezegd. Volgens de Britse regering blijven de problemen beperkt – De Franse luchtvaartmaatschappij Air France rekent nog altijd op een herstel van de crisis in de lente. Dat heeft Anne Rigail, chief executive van Air France, tegenover Franse media gezegd. Er zijn volgens haar nog geen aanpassingen aan de vluchtschema’s noodzakelijk.

Het Amerikaanse computerbedrijf IBM boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 20,4 miljard dollar. Dat was 6 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 66 procent tot 1,3 miljard dollar – De Nederlandse pakketbezorger PostNL heeft het voorbije jaar 337 miljoen bestellingen bij klanten afgeleverd. Dat betekende een stijging met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. Volgens het bedrijf is die toename in belangrijke mate te danken aan de coronacrisis. Vooral bij de tweede lockdown nam de activiteit sterk toe – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines boekte vorig jaar een omzet van 15,4 miljard dollar. Dat was bijna 66 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed een recordverlies van 7,1 miljard dollar, tegenover een winst van 3 miljard dollar het jaar voordien.

Bij Bosch in Tienen, fabrikant van ruitenwissers, zullen vierhonderd banen verdwijnen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld. De productie zou naar Servië worden overgeheveld. Door de ingreep wordt het personeelsbestand in Tienen nagenoeg gehalveerd – Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert gaat over tot een herstructurering van zijn offset-activiteiten. De divisie moet immers met een dalende vraag afrekenen. Er is immers minder interesse in drukplaten en software voor drukkerijen, die immers sterk worden gedigitaliseerd – In Groot-Brittannië heeft het National Institute for Health and Care Excellence (Nice) het product jyseleca van het biotechnologiebedrijf Galapagos aanbevolen voor de behandeling van volwassen patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. Dat heeft Galapagos gemeld.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 22 januari 2021