managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juni, 2006

Chinese BMW-verkoop 60 procent omhoog

Posted by managing21 on 30th juni 2006

De Duitse autoconstructeur BMW heeft zijn verkoop in China tijdens de eerste helft van dit jaar met nagenoeg zestig procent zien stijgen. Japan is volgens BMW-topman Helmut Panke nog altijd de belangrijkste Aziatische markt, maar hij voegt er aan toe dat China aan een grote inhaalbeweging bezig is. Het bedrijf heeft ook plannen om de productiecapaciteit van zijn Chinese fabriek, een joint-venture met Brilliance China Automotive Holdings, op te drijven om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. 

De Duitse autoconstructeur assembleert in China de BMW 3 en BMW 5. “De Chinese markt evolueert voor ons op een gunstige manier,” vertelde Panke aan het persbureau Reuters. “We moeten inspelen op die trend, zodat onze groei niet wordt afgeremd.” In de loop van dit jaar of ten laatste volgend jaar wil BMW in China 30.000 wagens produceren. Er zijn echter nog geen gesprekken over een uitbreiding gevoerd met de Chinese partner en er zijn ook nog geen definitieve date vastgelegd voor de uitbreiding van de capaciteit.

Vorig jaar verkocht BMW in China 23.595 auto’s. Daarvan werden er 17.500 geleverd door de locale productie in de Noord-Chinese stad Shenyang. De rest werd ingevoerd. Helmut Panke benadrukte te verwachten dat de huidige groei zich verder zal doorzetten. BMW heeft vorig jaar Mercedes-Benz in de sector van de luxewagens van de eerste plaats op de Aziatische markt verdrongen. Daar verkocht BMW vorig jaar 95.116 exemplaren. Wereldwijd haalde de verkoop 1,13 miljoen exemplaren.

Posted in automotive | Reacties uitgeschakeld voor Chinese BMW-verkoop 60 procent omhoog

BBC Worldwide denkt aan reclame

Posted by managing21 on 30th juni 2006

De Britse openbare omroep denkt eraan om volgend jaar een website te lanceren met advertenties. Het zou daarbij gaan om de internationale versie van de BBC-website. Een definitieve beslissing wordt in het najaar verwacht. De plannen van de Britse openbare omroep stuiten echter op heel wat kritiek van de concurrentie. Maar die opmerkingen worden door de BBC weggewuifd, want de openbare omroep stelt slechts heel beperkte commerciële projecten te plannen. 

John Smith, topman van BBC Worldwide, kondigde aan dat de BBC aan een consumentenonderzoek bezig is rond de internationale versie van de BBC-website. Dat zal mee bepalen of de BBC Worldwide met online advertenties zal beginnen. Smith benadrukte echter dat de reclame heel bescheiden zou blijven. Er zal in geen geval gebruik gemaakt worden van pop-ups en banners. Men zou zich willen beperken tot statische reclames in het midden van online artikels.

Bovendien stelde Smith dat een aantal advertenties beperkt zou blijven. “Maar ook inhoudelijk zal dit niet compleet commercieel uitpakken,” voegde hij daar aan toe tegenover de krant The Guardian. “Er zal niet met schreeuwerige of storende reclame gewerkt worden. Het is de bedoeling om met specifieke advertenties een zekere commerciële return te realiseren, maar zonder dat de natuur van de website veranderd zal worden.” De BBC-website realiseert maandelijks ongeveer één miljard pageviews vanuit het buitenland.

De BBC maakt al gedeeltelijk ruimte voor commerciële boodschappen. Maar de omroep krijgt kritiek van commerciële concurrenten, die stellen dat de BBC werkt met overheidsgelden en daarnaast nu ook nog hun marktaandeel zou willen inpikken. Die kritiek wordt echter weggewuifd door John Smith. Hij stelt dat de BBC slechts een kleine garnaal is in de wereldwijde internetreclame, die een jaaromzet van ongeveer 18 miljard dollar realiseert. “Wat we ook doen; het zal geen impact hebben op de markt,” voerde hij aan.

De BBC mag van de Britse overheid commerciële projecten opzetten, op voorwaarde dat deze campagnes bijdragen tot het openbaar belang, commercieel leefbaar zijn en de reputatie van de openbare omroep niet beschadigen.

Posted in internet, media & cultuur, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor BBC Worldwide denkt aan reclame

Hillary Clinton in zee met blogger

Posted by managing21 on 30th juni 2006

De Amerikaanse senator Hillary Rodham Clinton, echtgenote van gewezen president Bill Clinton, heeft Peter Daou ingehuurd om haar public relations mee te helpen verzorgen. Daou is één van de meest bekende politieke bloggers van de Verenigde Staten. De aanwerving van Peter Daou toont volgens The New York Times duidelijk aan hoe de bloggers de Amerikaanse politiek beïnvloeden. 

“In veel gevallen hebben politici zelfs hun eigen weblog opgestart, met medewerkers die vragen beantwoorden, politieke voorstellen presenteren en campagnes lanceren,” aldus de krant. Hillary Clinton staat dit jaar nog voor een herverkiezing en wordt genoemd als presidentskandidaat in 2008, maar ze is in het verleden geregeld het doelwit geweest voor bloggers. “Ze kreeg vooral kritiek van linkse bloggers, die het haar kwalijk namen dat ze niet wou toegeven dat ze in 2002 meegestemd heeft om president George W. Bush toe te laten om een invasie in Irak op te zetten.

The New York Times stelt dat Peter Daou, die ook al de blogcampagne voor de presidentscampagne van John Kerry organiseerde, het imago van Hillary Clinton onder bloggers moet verbeteren. “Die worden stilaan een nieuwe macht en kunnen dan ook een belangrijke rol spelen in het selecteren van de democratische presidentskandidaat,” stipt de krant aan. “Een aantal mogelijke kandidaten – zoals Mark R. Warner en Tom Vilsack – maakten onlangs zelfs hun opwachting op een bloggerscongres in Las Vegas.”

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Hillary Clinton in zee met blogger

Meerderheid bedrijven zets blogs in

Posted by managing21 on 30th juni 2006

Eind dit jaar zullen de websites van de meeste grote bedrijven een eigen weblog hebben. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau JupiterResearch. Maar tegelijkertijd stellen de onderzoekers dat een groot gedeelte van die bedrijven de weblogs niet op de juiste manier inzetten en niet volop profiteren van de typische kenmerken die deze websites hebben om een actieve dialoog aan te gaan met het publiek en ruchtbaarheid te geven aan hun producten en diensten. 

Volgens de onderzoekers zullen 35 procent van de grote ondernemingen nog dit jaar een eigen weblog opstarten. “Aangezien evenveel bedrijven nu al een weblog hebben, zal 70 procent van de bedrijfswebsites tegen eind 2006 een weblog onderhouden,” merkt het magazine Mediapost op. “Maar ondanks die verwachte groei, is meer dan de helft van alle bedrijven minder dan 500.000 dollar te besteden aan die blogs. Bovendien blijkt slechts 32 procent van de bedrijven die blogs te willen gebruiken om mond-aan-mond reclame te genereren.”

Jupiter-topman David Schatsky benadrukt nochtans dat bedrijven van een actieve dialoog met hun klanten hun kennis en ervaring kunnen duidelijk maken en van de blogs een forum kunnen maken voor de communicatie van hun strategieën en visies. Jupiter voert dan ook aan dat blogs door bedrijven onvoldoende volgens hun waarde en troeven worden gebruikt. Blogs zijn volgens de onderzoekers immers bijzonder geschikt om ruchtbaarheid te geven aan hun producten en diensten en medewerking te krijgen van sympathisanten.

Posted in internet, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Meerderheid bedrijven zets blogs in

Google weigert 44 procent e-mails

Posted by managing21 on 30th juni 2006

Commerciële e-mails komen in Europa beter door dan in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van het e-marketingbedrijf Lyris Technologies. Bovendien worden in de Verenigde Staten volgens de onderzoekers ook meer e-mails geblokkeerd door spamfilters. Vooral kleinere providers worden geconfronteerd met grote hoeveelheden geblokkeerde e-mails. De onderzoekers merken echter op dat ook spelers als Gmail en Hotmail dikwijls onterecht melding maken van spam. 

In Europa slaagden e-mail providers er volgens Lyris Technologies tijdens het eerste kwartaal van dit jaar beter in om de internetgebruiker te bereiken dan in de Verenigde Staten. In Europa zou het bruto leveringsniveau – berichten die in de inbox of de bulk-folder van de gebruiker terecht komen – van de gewenste commerciële e-mails 94 procent bedragen. In de Verenigde Staten ligt dat cijfer nu op 86 procent, 6 procent lager dan tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar.

Op het gebied van de levering van e-mails aan de inbox van de consument zouden de Amerikaanse providers nog slechter scoren. Ook daar haalt Europa een slaagcijfer van 94 procent, terwijl de Verenigde Staten blijven steken op 82 procent. Bovendien wordt in de Verenigde Staten 7,7 procent van de gewenste e-mails toch door spam-filters geblokkeerd. In Europa blijft dat beperkt tot 3,5 procent. Bij de grootste providers scoren zowel Europa als de Verenigde Staten 97 procent. Bij de kleinere Amerikaanse spelers daalt dat cijfer echter tot 59,4 procent.

Bij Gmail en Hotmail liggen de valse spammeldingen volgens Lyris Technologies bijzonder hoog. “Gmail kende in de loop van 2005 wel een verbetering, maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ging het opnieuw achteruit,” aldus de onderzoekers. “Niet minder dan 44 procent van de e-mails werden gefilterd. Ook Hotmail kende een groter filterpercentage. Daar werd 23,4 procent van de e-mails geblokkeerd, tegenover 15,7 procent tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar.”

Posted in internet, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Google weigert 44 procent e-mails

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th juni 2006

De Verenigde Staten zijn in hun eentje verantwoordelijk voor de helft van alle broeikasgassen die door auto’s worden uitgestoten. De Amerikanen maken vijf procent van de wereldbevolking uit, maar hebben bijna een derde van alle auto’s. Amerikaanse auto’s verbruiken meer benzine dan gemiddeld (20 mijl per gallon, een slordige 13 liter per 100 km) en zorgen voor een uitstoot van koolstofdioxide die 15 procent hoger is dan elders in de wereld. Bovendien leggen de Amerikanen meer kilometers af dan chauffeurs in andere landen. Dat blijkt uit een rapport van de groepering Environmental Defense. De Amerikanen rijden jaarlijks bijna 18.000 kilometer met hun wagen. Dat is een derde meer dan de auto’s in de rest van de wereld. Bovendien blijft het gebruik van de wagens in Amerika omhoog gaan. Tussen 1990 en 2001 steeg de afstand van het woon-winkelverkeer met 40 procent. Daarnaast hebben de Amerikanen een voorliefde voor zogenaamde Sports Utility Vehicles (SUV’s) en andere luxueuze terreinwagens. Sinds 2002 worden in de Verenigde Staten meer SUV’s verkocht dan kleine wagens. Dat alles heeft tot gevolg dat het Amerikaanse verkeer zorgt voor een vijfde van de nationale CO2-uitstoot. In andere landen is dat slechts een tiende. 

Geen van de 27 vrouwelijke kandidaten is erin geslaagd bij de donderdag in Koeweit gehouden parlementsverkiezingen een zetel te halen. Het was voor het eerst dat vrouwen mochten stemmen en zich verkiesbaar mochten stellen voor het vijftig zetels tellende parlement. Van de 340.000 stemgerechtigden was 57 procent vrouw, maar hoe groot de opkomst was is niet bekendgemaakt. De verkiezingen vormden wel een overwinning voor de politieke hervormers: hun zetelaantal is toegenomen van 29 in het uitgaande parlement tot 36. Onder hen bevinden zich zowel moslimfundamentalisten als progressieve politici. De hervormers willen dat het aantal kiesdistricten wordt teruggebracht van 25 tot vijf, omdat daarmee fraude bemoeilijkt zou worden.

Belgen scoren over het algemeen vrij goed op vlak van e-mailbeheer. Vlamingen blijken in realiteit bewuster om te gaan met het verwerken van hun e-mails dan hun Franstalige landgenoten. En ook mannen doen het beter dan vrouwen. Dat blijkt uit een equête over e-mailgedrag door het opleidingsbedrijf Key Job Training. Wie een kaderfunctie heeft, gaat eveneens meestal bewuster om met het opvolgen van zijn digitale post. Bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld de variabele leeftijd, blijken dan weer weinig impact te hebben op het e-mailgedrag. De helft van de ondervraagden kreeg een goed e-mailrapport. Slechts een kleine minderheid, minder dan twee procent, behaalde een “onvoldoende”. “Algemeen kunnen we besluiten dat de Belg goed scoort op vlak van e-mailbeheer. Wanneer we de testresultaten vergelijken met een gelijkaardigde enquête die we in 2004 voerden, merken we een duidelijke verbetering”, legt Paul De Bruyne, general manager bij Key Job Training, uit.

Voor een rechtbank in Los Angeles is donderdag een nieuw proces tegen Michael Jackson van start gegaan. De gevallen “King of Pop” was zelf niet aanwezig. Een vroegere zakenpartner vervolgt de 47-jarige Jackson voor contractbreuk en het niet nakomen van andere overeenkomsten. Op de eerste dag van het proces kregen de twaalf juryleden een video te zien waarin Jackson zijn zegje doet, zo meldt de internetdienst E!Online. Jackson beweert dat zijn vroegere zakenpartner en vertrouweling Marc Schaffel wel degelijk betaald werd. Schaffel eist een schadevergoeding van 3,8 miljoen dollar wegens niet terugbetaalde leningen en nog uitstaande vergoedingen. Hij zegt dat Jackson hem had ingehuurd om twee documentaires te maken die weerwerk moesten bieden aan de BBC-documentaire “Living with Michael Jackson” die tot de vervolging van de popster wegens kindermisbruik heeft geleid. Jackson verbrak het contact met Schaffel toen hij vernam dat de man contacten had in de pornoindustrie, aldus Michaels advocaat Thomas Mundell. Schaffel werkte een tijd als producent van pornofilms.

Japan heeft de oudste bevolking ter wereld. Het aantal bejaarden neemt er gestaag toe en het geboortecijfer daalt, zo blijkt uit een rapport van de regering. De demografische crisis is een van de grootste problemen die Japan in het begin van de 21ste eeuw treft. Eenentwintig procent van de Japanners is 65 jaar of ouder. Dat zijn 26,82 miljoen mensen op een totale bevolking van 127,76 miljoen in 2005. Sinds 2000 steeg het aantal ouderen nog met 3,7 procent, aldus de Japanse minister van Sociale Zaken. Op het vlak van vergrijzing steekt Japan zo Italië (twintig procent van de bevolking) en Duitsland (18,8 procent) voorbij. “De bevolking wordt ouder in alle regio’s”, aldus nog de minister. Slechts zeventien miljoen Japanners zijn jonger dan vijftien jaar (13,6 procent) en dat cijfer ligt lager dan in 2000. Ter vergelijking: in Italië bedraagt het aantal jongeren veertien procent en in Duitsland 14,3 procent. Daar komt ook bij dat het aantal vrijgezellen in Japan in de lift zit. Bijna zestig procent van de vrouwen tussen 25 en 29 jaar is single (+5,9 procent ten aanzien van 2000). Bij vrouwen tussen 30 en 34 jaar is dat nog 32,6 procent (+6 procent). Maar ook mannen zijn niet gehaast om te trouwen: 47,7 procent procent van de Japanse mannen tussen 30 en 34 jaar gaat door het leven als vrijgezel (+4,8 procent).

SN Brussels Airlines start met de Kameroense overheid een nieuwe luchtvaartmaatschappij. De Kameroense overheid was al enige tijd op zoek naar een opvolger voor de nationale luchtvaartmaatschappij Cameroon Airlines, die geliquideerd wordt. Voor die nieuwe particuliere maatschappij zou de keuze op SNBA gevallen zijn. Van de oorspronkelijke vier kandidaten waren SNBA en Royal Air Maroc nog in de strijd. De keuze zou gevallen zijn op SNBA omdat die in Kameroen een Afrikaanse hub zou willen uitbouwen, terwijl Air Maroc vooral de lokale markt op het oog had. De nieuwe maatschappij zal voor 49 procent in handen zijn van de Kameroense overheid en voor de rest in handen van First Delta Air Services, een consortium waarin SNBA de meerderheid zou hebben.

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing verwacht een eenmalige last te moeten boeken, die kan oplopen tot 1,12 miljard dollar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De last moet dienen om de kosten te dekken voor een akkoord met de Amerikaanse regering en voor de vertragingen in het luchtruimprogramma van Australië en Turkije. In mei werd met de VS-regering een akkoord afgesloten waarmee een einde kwam aan twee strafrechtelijke onderzoeken. Dat akkoord kost Boeing 615 miljoen dollar. Daar kan nog tot 500 miljoen bijkomen voor problemen met de leveringen aan Australië en Turkije. De precieze bedragen zullen bekendgemaakt worden op 26 juli, bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Als de bedragen bevestigd worden, riskeert het bedrijf een kwartaalverlies te moeten boeken.

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft de tot nog toe grootste bende filmpiraten opgerold. Zij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de helft van alle stiekem met de camcorder opgenomen roofkopieën van nieuwe speelfilms, zo meldde het vakblad Hollywood Reporter. De Amerikaanse autoriteiten schatten dat 90 procent van alle roofkopieën van nieuwe films tot stand komt door opnames met de digitale camera in de bioscoop. Die illegale kopieën worden op de zwarte markt verkocht en ook via het internet verspreid en duiken meestal al kort na de première van een film op. De bende werkte vanuit New York en verspreidde haar roofkopieën ook in een aantal Aziatische landen. Er zijn dertien verdachten opgepakt. Als ze veroordeeld worden, riskeren ze tot vijf jaar cel.

Bijna één Belg op de drie heeft meer dan 50.000 euro in zijn spaarpot, tegen gemiddeld één West-Europeaan op de acht. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse enquête van het studiebureau GfK Worldwide. Alleen de Zwitsers doen met 32 procent portefeuilles van 50.000 euro of meer beter dan de Belgen (29 procent), en net zo goed als de Vlamingen (32 procent). Met iets minder dan een kwart portefeuilles van 50.000 euro zou Wallonië, als het onafhankelijk was, toch nog goed zijn voor een derde plaats. De Britten zitten hen op de hielen met 22 procent. Zweden en de Italianen maken de top-vijf vol met respectievelijk 18 en 14 procent. In Duitsland en Spanje heeft nauwelijks 7 procent van de gezinnen een spaarpot van 50.000 euro of meer. Hoewel de drempel voor de nieuwe lidstaten van de Europese Unie en Rusland verlaagd werd tot 25.000 euro, wordt hij gemiddeld maar door 2 procent van de bevolking gehaald. De Belgen hebben hun toppositie vooral te danken aan hun goede spaargewoonten. Een op de vier verwacht de volgende maanden meer te kunnen sparen en een kleine helft ziet zichzelf ongeveer evenveel opzijzetten. Toch denkt eenderde van onze landgenoten dat de komende twaalf maanden op beleggingsvlak minder rooskleurig zullen zijn.

Amerikanen zijn nog steeds erg verknocht aan de beurs. Ruim een gezin op de drie kiest er voor aandelen. In voorgaande studies was dat nog de helft of meer. West-Europa belegt traditioneel heel wat conservatiever. Gemiddeld een op de twee kiest voor spaarrekeningen of kortetermijndeposito’s. Nauwelijks 21 procent waagt zich nog op de beurs, tegen ruim een kwart de jongste jaren. De Zweden zijn kampioen. Gemiddeld twee op de drie volwassenen hebben een deel van hun vermogen in aandelen gestopt. Met 28 procent komt België op de vijfde plaats. Verder blijkt dat ruim één Europeaan op de drie aan langetermijnsparen doet via een levensverzekering (25 procent) of een pensioenfonds (12 procent). In de Verenigde Staten is dat respectievelijk 21 en 24 procent, of bijna één gezin op de twee dus. Zweden is ook hier koploper. Als pensioenfondsen (58 procent) en levensverzekeringen (40 procent) samengeteld worden, blijkt dat zo goed als alle Zweden sparen voor hun oude dag. België is op korte tijd opgerukt naar de tweede plaats met tweederde van de gezinnen die aan langetermijnsparen doen.

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Paris Match moet buigen voor Sarkozy

Posted by managing21 on 29th juni 2006

Voor de allereerste keer in zijn bestaan beleeft het beroemde Franse magazine Paris Match een redactiestaking. De redacteurs van het blad zijn het er immers niet mee eens dat hoofdredacteur Alain Genestar is ontslagen. Dat ontslag is volgens hen het gevolg van een coververhaal dat hij vorig jaar had gebracht over de huwelijksproblemen van de Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy. 

De redactie besloot donderdag voor 24 uur in staking te gaan. Genestar staat sinds 1999 aan het hoofd van het succesrijke magazine. Hij werd door de eigenaars van Paris Match – de Lagardere-groep – onder druk gezet om ontslag te nemen. “Hij heeft lange tijd weerstand geboden, maar vertelde zijn redactie nu dat hij aan zijn laatste nummer werkte,” stelt het persbureau AFP.

Genestar wordt overgeplaatst naar een andere functie binnen de groep. Volgens de Franse journalistenvakbond gebeurt die overplaatsing om politieke redenen. In augustus vorig jaar bracht Paris Match een foto van Cecilia Sarkozy, de echtgenote van de minister van binnenlandse zaken, met een man die haar nieuwe partner werd genoemd. De minister zou daarover zijn beklag gedaan hebben bij Arnaud Lagardere, eigenaar van Paris Match.

Paris Match werd opgericht in 1949 en staat bekend voor zijn kwaliteitsfoto’s. Het weekblad heeft een oplage van bijna 640.000 exemplaren.

Posted in media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Paris Match moet buigen voor Sarkozy

BMW richt zich op golfpubliek

Posted by managing21 on 29th juni 2006

De Professional Golfer’s Association of America (PGA), de Amerikaanse Western Golf Association en de Duitse autoconstructeur BMW hebben besloten het Western Open Championship te herdopen tot het BMW Championship. Daarmee wil de autobouwer zich op de Amerikaanse markt richten op een publiek dat ook geïnteresseerd zou kunnen zijn in de Duitse luxewagen. 

Het Western Open Championship, een onderdeel van de PGA Tour, is het tweede oudste professionele goldtornooi van de Verenigde Staten. Vanaf september 2007 zal het de volgende zes jaar echter als BMW Championship door het leven gaan. Tom Purves, topman van BMW America, vertelde aan het magazine Brandweek dat de Duitse autoconstructeur zijn bereik wil uitbreiden.

Tot nu toe heeft BMW zich bij zijn acties altijd gebaseerd op prestaties, maar Purves benadrukte dat er meer is dan prestaties. “We moeten het publiek ook op een andere manier kunnen aanspreken.” BMW meent dat zijn publiek en het golfpubliek veel gelijkenissen vertonen en hoopt daar dan ook met elegant branding klanten te kunnen werven en tegelijkertijd zijn sterk imago te kunnen behouden. BMW is ook al verbonden met de zeilwedstrijd America’s Cup en Formule 1. “Daardoor werkt BMW zich in de zeilsport, het golfen en het autoraces,” aldus nog Brandweek.

Volgens Purves is golf de favoriete sport van de BMW-rijders. Eerder al sponsorde de Duitse autoconstructeur het BMW Golf Cup International voor amateurs, maar tot nu toe had het merk zich nog niet verbonden aan de Amerikaanse professionele golfsport. BMW maakt wel een einde aan een lange traditie. Het Western Open Championship werd voor het eerst georganiseerd in 1899 en werd jaarlijks betwist in Chicago. Voortaan wordt het tweejaarlijks georganiseerd, met St. Louis, Indianapolis en Minneapolis als wisselende thuisbasis.

Het tornooi werd voordien gesponsord door onder meer Advil, Motorola, Sprint en Cialis. BMW zegt niets met de wijziging van de locatie te maken te hebben, maar geeft toe dat deze verandering het merk goed uitkomt, want vooral het Midwest van de Verenigde Staten wordt als een potentiële groeimarkt beschouwd. Het Duitse merk zag zijn Amerikaanse verkopen met veertien procent stijgen.

Posted in automotive, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor BMW richt zich op golfpubliek

Japans gsm-toestel wijst de weg

Posted by managing21 on 29th juni 2006

In Japan zijn gespecialiserde gsm-toestellen op de markt gebracht die online informatie geven over het gebouw of de locatie waarop het apparaat gericht wordt. De dienst werd ontwikkeld door drie Japanse bedrijven en het kleine Amerikaanse technologiebedrijf GeoVector. Volgens analisten is dit de missing link tussen de virtuele en de fysieke wereld. De ontwerpers voegen er aan toe dat dit systeem ideaal is om zich in een stedelijke omgeving te bewegen. 

De gsm-toestellen combineren volgens The International Herald Tribune satellietnavigatie met een nauwkeurigheid van negen meter met een elektronisch kompas. De technologie wordt volgens de krant het eerst in Japan toegepast omdat daar om veiligheidsredenen vereist wordt dat nieuwe gsm-toestellen er vanaf volgend jaar moeten uitgerust zijn met gps-toepassingen om hun locatie te kunnen bepalen. In de Verenigde Staten zijn er slechts twee operatoren die gps-technologie gebruiken, maar daar wordt geen beroep gedaan op een kompas.

Dat zal Japan volgens analisten een voorsprong van jaren bezorgen in wat een nieuwe wereld voor mobiele toestellen wordt genoemd. “Men onderschat de mogelijkheden van geografische zoekfuncties,” voert Kanwar Chadha, directeur van de Amerikaanse gps-specialist Sirf Technology uit Silicon Valley, aan. Het Japanse systeem biedt op dit ogenblik informatie of reclame aan voor ongeveer 700.000 locaties, die via het internet naar de gsm-toestellen gestuurd wordt.

De combinatie van het internet en het kompas leidt de gebruiker automatisch naar zijn gewenste bestemming. “Dat is vooral handig in een omgeving die men niet kent, zoals toeristen in een vreemde stad,” aldus de ontwerpers. Het systeem zou volgens hen ook een antwoord kunnen bieden aan het gevaar dat gsm-bezitters door de straatomgeving gebombardeerd worden met spam-berichten. De bezitter kiest immers zelf uit waarin hij geïnteresseerd is. GeoVector laat ook toe dat toeristische informatie en de adressen van vrienden kunnen toegevoegd worden aan de service.

De toestelletjes zouden volgens Sirf Technology amper tien dollar meer kosten dan de huidige exemplaren. De service is op dit ogenblik verkrijgbaar op drie modellen van Sony Ericsson. Uit tests in Tokyo zou een accuraatheid van minder dan twee meter bereikt zijn. Op de Japanse markt zouden inmiddels ruim 1,2 miljoen exemplaren zijn verkocht. De service is gratis, maar vanaf september zullen ook betalende versies worden aangeboden. Daarbij wordt tijdens de eerste twaalf maanden gemikt op 200.000 betalende klanten.

Posted in internet, telecom, toerisme | Reacties uitgeschakeld voor Japans gsm-toestel wijst de weg

WK-adverteerders zijn vrouwen vergeten

Posted by managing21 on 29th juni 2006

Het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland wordt door een recordaantal vrouwen gevolgd, maar adverteerders hebben daar blijkbaar geen rekening mee gehouden en hebben hun campagnes met vertrouwde methodes alleen maar op het mannelijk televisiepubliek gericht. Maurice Levy, topman van het reclamebureau Publicis Groupe, geeft toe dat de sector het fenomeen onderschat heeft en daardoor kansen heeft laten voorbijgaan. Een aantal adverteerders noemt het vrouwelijk publiek echter niet kostenefficiënt genoeg tijdens een dergelijk sportevenement. 

Cijfers hebben volgens het persbureau Reuters uitgewezen dat het wereldwijde voetbalpubliek voor 39 procent uit vrouwen bestaat. Daarmee is nu al het percentage van de wereldbeker van vier jaar geleden geëvenaard, maar analisten stellen dat het cijfer op het einde van dit tornooi nog merkelijk hoger zal liggen. “We zijn nog niet aan de wedstrijden waarvoor de interesse van de vrouwen het hoogste ligt,” merkt Kevin Alavy, analist bij het mediabedrijf Initiative, op. “Vrouwen zijn eerder geneigd om de wedstrijden te bekijken die beslissen over de uiteindelijke winnaar.”

Reuters merkt op dat de reclame ondanks dit fenomeen zich vooral gericht heeft op traditionele mannelijke consumptiegoederen, zoals bier, auto en elektronica. “Dat gaat gepaard met typisch mannelijke moppen en vrouwen in bikini,” aldus nog het persbureau. “Zelfs reclame die een vrouwelijke doelpubliek proberen te benaderen, schetsen de vrouwen eerder als slachtoffer dan als voetbalfans.” De sector heeft volgens Richard Pinder, topman van het reclamebureau Leo Burnett niet voldoende nagedacht over het vrouwelijke publiek dat duidelijk een passie heeft voor iets. “Dit had een echte doorbraak kunnen zijn en we moeten daar zeker bij de volgende wereldcup rekening mee houden,” stelt hij.

Sommige adverteerders merken echter op dat het benaderen van een vrouwelijk publiek tijdens een wereldkampioenschap voetbal niet kostenefficiënt is. “Daarvoor liggen de prijzen voor sponsoring en televisiereclame veel te hoog,” stippen ze. “Bovendien vormt deze groep eerder een minder intens kijkpubliek, waardoor het veel moeilijker wordt om tijdens de uitzendingen hun aandacht te trekken.” Reuters wijst erop dat het wereldwijde vrouwelijke voetbalpubliek echter blijft groeien. Zo bestaat het voetbalpubliek in Zuid-Korea nu al voor 51 procent uit vrouwen. In Kroatië ging hun aandeel sinds het vorige wereldkampioenschap van 20 naar 42 procent. In Groot-Brittannië bestaat het voetbalpubliek voor 47 procent uit vrouwen.

Posted in reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor WK-adverteerders zijn vrouwen vergeten