managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for november, 2006

Satellietbouwers hebben nood aan verjonging

Posted by managing21 on 30th november 2006

Ruimtevaartbedrijven hebben dringend nood aan jonge technici voor hun satellietprojecten. Dat zegt Tania Burchell, woordvoerster van het Britse National Space Centre. Maar nog meer is de nood aan ontwerpers die de grenzen van de huidige satellietbouw kunnen aftasten en verleggen, zoals het gewicht en de afmetingen en de temperaturen die de apparatuur kan verdragen.

Satellietbedrijven zijn volgens Burchell dan ook krampachtig op zoek naar mensen met een technische, wiskundige of astrofysische achtergrond, maar ook naar computerdeskundigen. Bedrijven zoals het Britse Astrium nemen schakelen zelfs stagiaires, zelfs al zijn die volgens het magazine Indepent Online soms amper zestien jaar oud.

Ook bij het bedrijf Surrey Satellite Technology, dat satellietopdrachten wereldwijd verdeeld aan bedrijven, beseft men het tekort. Het bedrijf zelfs heeft veertig oningevulde vacatures. “Het is nochtans opwindend werk, maar er wordt in Groot-Brittannie te weinig promotie gevoerd voor deze beroepen,” aldus een Surrey-woordvoerder. “Het publiek weet niet hoe uitdagend dit werk kan zijn en ook niet welke groeikansen een dergelijke job biedt.”

Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Satellietbouwers hebben nood aan verjonging

Internet wordt politiek onontbeerlijk

Posted by managing21 on 30th november 2006

Wie de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen wil winnen, zal optimaal gebruik moeten maken van de mogelijkheden van het internet. Dat vertelde Google-topman Eric Schmidt aan een vergadering van republikeinse senatoren in Miami. Daar zijn volgens hem in het recente verleden meer dan voldoende voorbeelden van duidelijk geworden.

“De presidentskandidaat die op de efficientste manier gebruik maakt van het internet, zal de verkiezingen van 2008 winnen,” vertelde Google-topman Eric Schmidt aan de republikeinse senatoren. “Het internet en vooral videowebsites zoals YouTube hebben het politieke landschap veranderd door iedereen toe te laten informatie onmiddellijk en op grote schaal te verspreiden.

Hij verwees daarbij naar de voorbereidingen van de verkiezingen in het golfstaatje Bahrein. “Iemand gebruikte het satellietprogramma Google Earth om de rijke paleizen van de huidige heersers op het internet te zetten, samen met de behuizing van de gewone burgers,” aldus Schmidt. “De regering probeerde de foto’s te censureren, maar dat maakte de beelden alleen nog maar populairder.”

Ook de democratische afgevaardigde John Murtha uit Pennsylvania ontdekte inmiddels de kracht van het internet. Murtha raakte in de jaren zeventig betrokken bij een omkoopschandaal. Hij werd toen benaderd door enkele Arabische sjeiks, die hem wilden omkopen. Hij wimpelde het voorstel af, maar liet verstaan nog met hen te willen praten.

Achteraf bleken de sjeiks vermomde FBI-agenten te zijn en de gesprekken waren op video vastgelegd. Murtha werd door de rechter vrijgesproken, maar toen hij de democraten enkele tijd geleden probeerde ertoe te bewegen hem tot leider van de meerderheid te verkiezen, verscheen de bewuste video plots op YouTube. Het gevolg was dat de kandidatuur van Murtha werd afgewezen.

“Dit zal steeds weer blijven gebeuren, want dit is de manier waarop het publiek de nieuwe media gebruikt,” waarschuwde Smidt zijn gehoord. Ook de republikeinse senator George Allen verloor zijn zetel in Virginia aan zijn democratische tegenstander Jim Webb nadat er een video verschenen was waarbij een democratische medewerker van Indiaanse afkomst had uitgescholden.

Schmidt wees er ook op dat linksgerichte bloggers de democraten tijdens de voorbije verkiezingen heel wat stemmen opgebracht hadden door massaal websites te creeren met links naar andere sites met negatieve commentaren over republikeinse kandidaten. “Door al die links staan die commentaarwebsites hoger in de rangschikking van de zoekmachines,” aldus Schmidt. “Daardoor krijgen ze ook meer kans om gelezen te worden.”

Schmidt stelde dat Google maatregelen neemt om dergelijke manipulaties van zijn zoeksysteem onmogelijk te maken en het verspreiden van valse informatie tegen te gaan. “Het internet zorgt ervoor dat de waarheid zich snel kan verspreiden, maar dat geldt eveneens voor leugens,” waarschuwde hij.

Posted in internet, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Internet wordt politiek onontbeerlijk

Automatische telefoonkeuze is grote ergernis

Posted by managing21 on 30th november 2006

Dertig procent van de klanten die bij een bedrijf weggaan wegens een slechte ervaring, willen nooit meer terugkomen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van RightNow Technologies. Door een slechte klantenservice blijken bedrijven dan ook vele miljoenen euro omzet kwijt te raken, terwijl ze tegelijkertijd ook grote sommen uitgeven om nieuwe klanten te werven.

“Veel bedrijven werven nieuwe klanten met marketing en sales, maar ze verliezen er ook veel door slechte loyaliteitsprogramma’s die klanten moet bijhouden,” benadrukt het magazine Sales Online. Volgens het onderzoek van RightNow verliezen bedrijven daardoor structureel honderden miljoenen euro per jaar aan omzet.

Een goede klantervaring blijkt voor vele consumenten een belangrijke reden te zijn om loyaal te blijven aan een bedrijf. RightNow kwam tot de vaststelling dat 82 procent van de ondervraagden een goede klantenservice erg belangrijk vindt om zaken te blijven doen met een bedrijf. Een goede prijs haalt 75 procent, waaruit blijkt dat de Nederlandse consument de kwaliteit prioriteit geeft boven de prijs.

De consument blijkt zich het meest te ergeren aan de telefonische keuzemenu’s waarin men geen meter verder komt. Dat is voor 87 procent van de ondervraagden de belangrijkste bron van ergernis. Even hard storen ze zich aan irrelevante of onjuiste informatie, gevolgd door de lange wachttijden bij de klantenservice (86 procent).

Een slechte klantenservice blijkt echt zwaar op de maag te liggen bij de consument. Zo zou bijna veertig procent liever het huis schoonmaken dan met een slechte klantenservice geconfronteerd te worden. Bijna twintig procent gaat nog liever naar de tandarts.

Posted in human resources | Reacties uitgeschakeld voor Automatische telefoonkeuze is grote ergernis

Ook Oostenrijkse banken hebben nazi-verleden

Posted by managing21 on 30th november 2006

Ook Oostenrijkse banken zijn niet vrij van een nazi-verleden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Austria Creditanstalt, die daarmee klaarheid wou scheppen over haar eigen oorlogsverleden. De Creditanstalt-Bankverein, de voorloper van Austria Creditanstalt, was tijdens de tweede wereldoorlog de grootste geldverstrekken van Oostenrijk.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de Oostenrijkse banken tijdens de tweede wereldoorlog vooral actief waren in het Balkan-gebied en Midden- en Oost-Europa. Ze volgden daarbij het Duitse leger en namen in de bezette gebieden bedrijven over. Ook financierden ze wapenfabrikanten en verleenden ze bankdiensten aan een aantal concentratiekampen.

De onderzoekers stellen dat de Oostenrijkse banken vooral actief waren in regio’s die tijdens de eerste wereldoorlog tot het Habsburgse rijk behoorden. De banken beschouwden deze gebieden volgens het rapport als hun exclusief werkterrein. “Ze waren er altijd al actief geweest en vonden dan ook dat ze daar opnieuw aan de slag moesten gaan,” aldus de onderzoekers.

Posted in financiën, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Ook Oostenrijkse banken hebben nazi-verleden

Amerikaanse e-commerce groeit met een kwart

Posted by managing21 on 30th november 2006

De Amerikaanse e-commerce groei met een kwart tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Comscore naar aanleiding van het koopgedrag op Cyber Monday eerder deze week, de eerste online kerstwinkeldag in de Verenigde Staten. Op die dag werden in de Verenigde Staten voor 608 miljoen dollar bestellingen geplaatst bij internetwinkels.

Dat cijfer is een absoluut record. Volgens Comscore werden er nog nooit op één dag zoveel online bestellingen genoteerd. De orders lagen een kwart hoger dan het jaar voordien. Bovendien bleek tijdens de maand november tot Cyber Monday voor 9,5 miljard dollar te zijn omgezet in Amerikaanse internetwinkels. Ook dat is een stijging met nagenoeg een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. 

In de eerste tien maanden van dit jaar vertegenwoordigde de online retail in de Verenigde Staten een bedrag van 77,5 miljoen dollar. Ook hier komt weer de constante groei van bijna een kwart naar voor tegenover de eerste tien maanden van het jaar voordien.

Posted in internet, retail | Reacties uitgeschakeld voor Amerikaanse e-commerce groeit met een kwart

Agressieve games stimuleren emotionele opwinding

Posted by managing21 on 30th november 2006

Gewelddadige computergames beïnvloeden de hersenactiviteit van jongeren. Dat moet blijken uit een onderzoek van School of Medicine van de University of Indiana. De wetenschappers stelden bij jongeren die dergelijke games spelen een verhoogde activiteit vast in het hersengedeelte waar de emotionele opwinding gesitueerd is.

Bij proefpersonen die geweddadige computergames speelden, werd een grotere emotionele opwinding gemeten, maar tegelijkertijd ook minder concentratie, controle en planning. “Bij spelers die een vredelievender spel voorgeschoteld kregen, werd juist een groter concentratievermogen en minder emotionele opwinding vastgesteld,” aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is het de allereerste keer dat willekeurige proefpersonen zijn onderzocht. De deelnemers werden immers willekeurig ingedeeld bij de twee verschillende groepen. “De opgetekende verschillen moeten dan ook toegewezen worden aan het feit welk spel de proefpersonen voorgeschoteld kregen,” aldus nog de onderzoekers.

Posted in media & cultuur, wetenschap | Reacties uitgeschakeld voor Agressieve games stimuleren emotionele opwinding

Consument gebruikt vijf zintuigen

Posted by managing21 on 30th november 2006

De consument benadert producten met zijn vijf zintuigen. Dat zegt Desiree Struijk, directeur van het bureau Senta, gespecialiseerd in zintuiglijk advies en onderzoek naar consumentenperceptie. Marketeers moeten zich volgens haar van dit gegeven goed bewust zijn en met hun projecten zoveel mogelijk alle zintuigen proberen te benaderen.

Door verkeerde keuzes te maken, kan een productintroductie volgens Struijk compleet de mist ingaan. Ze verwijst daarbij onder meer naar een drank met een mooie en kleur en een lekkere smaak, maar met een verpakking in een verkeerde kleur. Die verkeerde kleur geeft volgens haar aan de consument juist niet de indruk dat het product keer smaakt en het dus moeilijk zal hebben om met succes op de markt te komen.

“Wetenschappelijk is volgens Struijk aangetoond dat de hersenen niet voor elk zintuig een apart beloningssysteem hebben,” aldus het magazine Verpakkingsmanagement. “Het gaat volgens haar dus om de interactie van alle zintuigen tegelijk. Als het totaalbeeld klopt, wordt het meeste effect bereikt.” Klantenpanels en het toesten van waarneming en beleving moeten daarbij de perceptie van de consument uittesten, zonder dat dit volgens Struijk noodzakelijk meer hoeft te kosten.

Posted in reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Consument gebruikt vijf zintuigen

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th november 2006

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft verrassend een opening gemaakt naar haar concurrenten Lufthansa en Air France-KLM. De Madrileense zakenkrant Expansión bericht dat het het bedrijf op langere termijn een fusie met een van de beide maatschappijen niet langer uitsluit. Iberia voelt zich door haar huidige Britse partner British Airways verwaarloosd en kijkt nu daarom uit naar nieuwe bondgenoten. “We voelen ons niet aan British Airways gebonden,” verklaart Enrique Dupuy de Lome, directeur financiën en strategische aangelegenheden bij Iberia, in de krant. “We staan open voor andere bondgenootschappen.” Iberia behaalde in 2005 een winst van 395,8 miljoen euro. Eind vorig jaar stelde de maatschappij een strategisch plan 2005-2008 voor, waarin een personeelsinkrimping van 9 procent of 2.164 arbeidsplaatsen is voorzien.

De Nasa heeft groen licht gegeven voor de lancering van het ruimteveer Discovery op 7 december. De missie dient om verder te werken aan de constructie van het Internationaal Ruimtestation ISS. Als de omstandigheden goed zijn, zal de Discovery gelanceerd worden vanaf het Ruimtecentrum Kennedy, met zeven astronauten aan boord. Het gaat om de derde en laatste lancering van een ruimteveer in 2006 en om de vierde vlucht sinds het dodelijke ongeval met de shuttle Colombia in 2003. De Nasa moet nog veertien vluchten naar het ISS uitvoeren voor 2010, het jaar waarin de shuttle verdwijnt.

Het gerecht in Düsseldorf heeft de aanklacht tegen de zes beklaagden in het proces Mannesmann begraven. De zes, onder wie Deutsche Bank-topman Josef Ackermann, kwamen overeen samen 5,8 miljoen euro minnelijke schikking te betalen. Hiermee komt een einde aan zowat het grootste bedrijfsschandaal in Duitsland sinds de tweede wereldoorlog. Vorige week maakte het parket al bekend dat het akkoord ging met het voorstel van de verdediging om de vervolging te beëindigen en in ruil een som van 5,8 miljoen euro te betalen. In de zaak stonden zes leden van de raad van toezicht van het Duitse gsm-bedrijf Mannesmann terecht. Zij keurden bij de vijandige overname van Mannesmann door het Britse Vodafone in 2000 premies van 57 miljoen euro goed die waren bestemd voor de toplui van Mannesmann.

De Zwitserse groep Centertainment doet een overnamebod op Euro Disney, de uitbater van Disneyland Resort Parijs. Centertainment, dat is gevestigd in de stad Zug, zou gesteund worden door een Amerikaanse investeringsgroep. Euro Disney, dat noteert in Parijs, wordt gewaardeerd op ongeveer 273 miljoen euro. De hoofdaandeelhouders zijn de Amerikaanse mediagroep Walt Disney en de Saudische prins Al-Waleed bin Talal. Euro Disney realiseerde in het voorbije boekjaar een groepsverlies van 73,1 miljoen euro, vergeleken met een verlies 43,7 miljoen euro over het boekjaar voordien. Euro Disney heeft geen winst meer gemaakt sinds het in 2002 ongeveer 610 miljoen euro investeerde in een tweede amusementspark in Parijs. Volgend jaar viert Disneyland Resort Parijs zijn vijftiende verjaardag en wil dat vieren met verscheidene nieuwe attracties.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar belang in land- en sectorgenoot Aer Lingus verhoogd tot meer dan een kwart. Dat heeft de topman van Aer Lingus bevestigd. Ryanair probeert een meerderheid van de aandelen van Aer Lingus in handen te krijgen. Ryanair betaalde 88 miljoen euro om haar belang te verhogen van 19,2 procent tot 26,2 procent. Ryanair lanceerde vorige maand een overnamebod van 1,48 miljard euro op Aer Lingus, maar deze laatste verzet zich. Het bod werd al afgewezen door de Ierse regering en een aantal werknemers-aandeelhouders, die samen bijna 40 procent van de aandelen bezitten. Ook de Ierse miljardair Denis O’Brien, die 2,1 procent bezit, ziet Aer Lingus liever onafhankelijk blijven.

De EU-Commissie heeft een geldboete van 519 miljoen euro opgelegd aan vijf bedrijven actief in synthetisch rubber. Eni, Bayer, Shell, Dow, Unipetrol en Trade-Stomil hadden tussen 1996 en 2002 prijsafspraken gemaakt en klanten verdeeld. Bayer gaf de kartelvorming toe en moet zijn boete van 204 miljoen euro niet betalen. De boete van Shell werd verhoogd tot 160 miljoen euro wegens eerdere inbreuken tegen de kartelwetgeving. Het gaat om de grootste boete die de EU-Commissie ooit oplegde na die van 790,5 miljoen euro voor het vitaminekartel, waarin vooral BASF en Roche betrokken waren.

De Franse regering trekt ruim 400 miljoen euro uit om de nationale automobielindustrie te ondersteunen. Premier Dominique de Villepin zei dat tijdens een bezoek aan de producent van auto-onderdelen Valéo in de Parijse voorstad Bobigny. De bekendmaking van de steunmaatregelen viel samen met de publicatie van een parlementair onderzoeksrapport naar de manieren waarop Frankrijk de verplaatsing van productiearbeid naar lagelonenlanden kan voorkomen. In dat licht past ook de staatssteun aan de automobielindustrie. De komende drie jaar trekt Parijs 150 miljoen euro uit voor her- en bijscholing van ongeveer 20.000 werknemers in de automobielindustrie. Verder wordt het budget voor steun aan onderzoek en ontwikkeling meer dan verdubbeld van 120 miljoen euro dit jaar tot 250 miljoen euro in 2007. Verder worden de fiscale maatregelen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling in de automobielindustrie uitgebreid. Tot slot wil De Villepin de betalingstermijnen in de auto-industrie fors verkorten.

Nokia houdt vast aan de doelstelling om op lange termijn 40 procent van de wereldmarkt voor mobiele telefoons in handen te hebben. Dat heeft Olli-Pekka Kallasvuo, de algemeen directeur van het Finse concern, op de conferentie Nokia World in Amsterdam gezegd. In het derde kwartaal van dit jaar kwamen de Finnen naar eigen zeggen wereldwijd aan 36 procent marktaandeel. Het concern verwacht ook dat de grens van drie miljard mobiele bellers al volgend jaar wordt overschreden, terwijl oorspronkelijk daarvoor 2008 was vooropgesteld. Volgens de Nokia-topman zullen er in 2010 vier miljard mobilofoongebruikers zijn.

De nieuwe Ecuadoraanse president Rafael Correa is van plan olie naar Venezuela te sturen om hem daar te laten raffineren. “Vanaf 16 januari sturen we olie naar Venezuela voor raffinage, want we hebben genoeg geld weggegooid,” zei Correa. Ecuador is de vijfde olieproducent van Latijns-Amerika, maar het land kan slechts een erg beperkte hoeveelheid olie raffineren in eigen land. Daardoor kan het enkel ruwe olie verkopen en is het verplicht afgewerkte producten zoals benzine in te voeren. Dat Correa Venezuela uitkiest voor de raffinage, is geen verrassing. Correa is immers een goede vriend van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

De Russische overheid is van plan om de website Allofmp3.com, die illegaal muziek zou aanbieden, op te doeken. De controversiele Russische website ligt al geruime tijd onder vuur. De muziekindustrie beschuldigt de site ervan goedkoop nummers te verkopen zonder toestemming van de artiesten. Allofmp3 zelf zegt echter binnen de grenzen van de wet te opereren. Rusland heeft nu met de Verenigde Staten afgesproken websites op te heffen die illegale muziek en films aanbieden, zoals Allofmp3. Deze afspraak maakt deel uit van een bilaterale overeenkomst tussen beide landen die de weg vrij maakt voor de Russische toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Shanghai wil financiele wereldmetropool worden

Posted by managing21 on 29th november 2006

Het Chinese zakelijk centrum Shanghai wil op vijf jaar tijd een financieel centrum met een wereldwijde invloed worden. De stad staat de jongste tijd onder druk wegens een corruptieschandaal en de concurrentie van andere Chinese steden, maar heeft nu een vijf-jarenplan opgesteld om zich definitief tot een financiele hotspot te worden.

Het stadsbestuur van Shanghai wil onder meer dat zijn financiele instellingen hun portefeuilles tegen 2010 verdubbelen. Zij zouden dan een bedrag van 869 miljard dollar moeten beheren. Shanghai zou volgens het stadsbestuur daarbij één vierde van de Chinese financiele markt in handen moeten hebben. Het plan moet de zakelijke wereld en buitenlandse investeerders ervan overtuigen dat Shanghai het centrum zal blijven van de Chinese financiele wereld.

“Een dergelijke stap was nodig, want de reputatie van de stad had zwaar te lijden gehad van een groot corruptieschandaal,” aldus het persbureau Reuters. “Zo werden de plaatselijke communistische partijleider Chen Liangyu en Zhang Rongkun, één van de rijkste mensen van China, gearresteerd omdat ze overheidsgelden zouden misbruikt hebben en gelden van de sociale verzekeringen hadden versluisd naar illegale leningen en investeringen.”

“Bovendien liet de Chinese regering uitschijnen andere financiele centra te willen uitbouw om een groter evenwicht tegenover Shanghai te verwezenlijken,” aldus nog het persbureau. “Shanghai wacht ongeduldig dat China de twee grootste economie van de wereld is geworden. Dat zou over vier jaar een feit moeten zijn. De stad hoopt op dat ogenblik uit te kunnen groeien tot een echt financieel wereldcentrum.”

“Maar er is meer nodig dan hoge torens om een financieel centrum te worden,” merkt Dong Tao, zegsman van Credit Suisse in Hong Kong, op. “Er moet op vele vlakken vorderingen gemaakt worden om dat doel te kunnen bereiken. Shanghai heeft potentieel, maar er moet nog een hele weg afgelegd worden, onder meer op het gebied van verantwoord ondernemen.”

Bovendien is er volgens Tao nog de concurrentie met Hong Kong. In de eerste tien maanden van dit jaar werd op de geldmarkt in Hong Kong 49,6 miljard dollar gegenereerd, terwijl Shanghai tijdens diezelfde periode aan een bedrag van 8,5 miljard dollar kwam. “De kloof tussen Hong Kong en Shanghai lijkt eerder te vergroten dan te verkleinen,” aldus nog Tao.

Posted in financiën, handel | Reacties uitgeschakeld voor Shanghai wil financiele wereldmetropool worden

Internet heeft geen invloed op studieprestatie

Posted by managing21 on 29th november 2006

Hoewel één of vijf Amerikaanse ouders van oordeel is dat hun kinderen teveel tijd besteden aan het internet, zijn ze van mening dat die online activiteiten geen enkele invloed hebben op de studieprestaties van hun kroost. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California. Amerikaanse ouders vinden trouwens veel meer dat hun kinderen teveel televisie kijken.

In 2000 was 11 procent van de Amerikaanse ouders van mening dat hun kinderen teveel tijd online doorbrengen. Dat is nu opgelopen tot 21 procent, maar nog ver verwijderd van de 49 procent die van oordeel zijn dat hun kroost teveel televisie kijken. Daarnaast zegt 47 procent van de ouders een internetverbod te gebruiken als strafmaatregel. Bij televisie ligt dat op 57 procent.

Ongeveer 80 procent van de Amerikaanse kinderen voerde aan dat het internet belangrijk is voor hun schoolwerk. Opmerkelijk is echter dat ruim 75 procent van de ouders van mening is dat de studieprestaties van hun kinderen noch een positieve, noch een negatieve invloed hebben ondergaan sinds ze toegang hebben gekregen tot het internet.

Uit het onderzoek bleek ook dat 22 procent van de Amerikanen op dit ogenblik niet op het internet is aangesloten. Meer dan een kwart daarvan zijn voormalige gebruikers die afgehaakt hebben, meestal omdat ze van job veranderen of omdat hun computer het heeft laten afweten. Ontevredenheid met het internet wordt bijna nooit als reden gebruikt. Wel heeft meer dan de helft geen intentie om terug op het internet te gaan.

Posted in internet, wetenschap | Reacties uitgeschakeld voor Internet heeft geen invloed op studieprestatie