managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for februari, 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 28 februari 2021

Posted by managing21 on 28th februari 2021

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos heeft een fiscale schuld van 4,4 miljoen euro terugbetaald. Dat hebben de advocaten van de voormalige Spaanse vorst, die in augustus vorig jaar zijn land in een atmosfeer van schandalen heeft verlaten, gemeld. De operatie vertegenwoordigt de tweede regeling die Juan Carlos in enkele maanden tijd met de Spaanse fiscale diensten heeft getroffen. De jongste betaling was volgens de advocaten gelinkt aan fiscale verplichtingen die moesten betaald worden voor reizen en andere uitgaven die waren betaald door een organisatie waarvan Juan Carlos de begunstigde was geweest. In december had Juan Carlos ook al meer dan 678.000 euro betaald voor een aantal illegale transacties die met kredietkaarten waren gebeurd. Met de schikkingen wil Juan Carlos, die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten leeft, vermijden in Spanje gerechtelijk vervolgd te worden.

De Amerikaanse maaltijdbesteller DoorDash boekte het voorbije jaar een omzet van 2,9 miljard dollar, tegenover 885 miljoen dollar het jaar voordien. Het bedrijf kon tevens zijn jaarverlies van 667 miljoen dollar naar 461 miljoen dollar terugbrengen – De Zwitsers bouwmaterialengroep LafargeHolcim boekte het voorbije jaar een omzet geboekt van 23,1 miljard Zwitserse frank. Dat was 13,4 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf boekte een winst van 1,7 miljard frank. Dat betekende een daling met 24,5 procent tegenover het jaar voordien. LafargeHolcim verwacht de tweede helft van dit jaar een herstel – De optiekholding GrandVision boekte het voorbije jaar een omzet van 3,48 miljard euro. Dat betekende een daling met 12,2 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 45 miljoen euro, tegenover een winst van 195 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies was tijdens de eerste jaarhelft geconcentreerd.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft in de Verenigde Staten een boete van 6,6 miljoen dollar opgelegd gekregen omdat het bedrijf inbreuken zou hebben gepleegd tegen een aantal veiligheidsmaatregelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden die bij een schikking zes jaar geleden waren opgelegd – Booking Holdings realiseerde het voorbije jaar een een omzet van 6,8 miljard dollar. Dat was 55 procent minder dan het jaar voordien. Het aantal reservaties viel met 63 procent terug tot 35,4 miljard dollar. De winst daalde met 99 procent terug tot 59 miljoen dollar – Het havenbestuur van Rotterdam zet een samenwerkingsverband op met zijn collega uit de Texaanse stad Corpus Christi. De twee havens willen onder meer een aantal gezamenlijke commerciële projecten uitrollen, maar sturen ook aan op een collaboratie voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor onder meer de afvang en opslag van broeikasgassen.

Het farmabedrijf Moderna boekte vorig jaar een omzet van 803,4 miljoen dollar, tegenover 60,2 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan subsidies voor de ontwikkeling van zijn coronavaccin. Het verlies liep van 514 miljoen euro naar 747 miljoen euro op. Dit jaar wordt gerekend op een omzet van 18,4 miljard dollar – De Amerikaanse filmstudio Paramount introduceert een eigen streamingplatform, waarbij de gebruiker toegang tot een bibliotheek van meer dan 2.500 producties zou krijgen. Ook nieuwe films zouden snel op het platform hun opwachting moeten maken – Het Amerikaanse bedrijf HP Inc, fabrikant van computers en printers, realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar, een omzet van 15,65 miljard dollar, tegenover 14,62 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 678 miljoen dollar naar 1,07 miljard dollar op.

Pizzaketen Papa John’s boekte het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 469,8 miljoen dollar. Dat was 12,5 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf realiseerde een winst van 13,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 2,1 miljoen dollar hetzelfde kwartaal het jaar voordien – Europa krijgt tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wel degelijk 180 miljoen dosissen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft AstraZeneca gemeld in een reactie op berichten dat het bedrijf tijdens die periode slechts 90 miljoen vaccins zou leveren, wat de helft minder zou zijn dan was beloofd – Het mijnconcern Anglo American boekte het voorbije jaar een omzet van 30,9 miljard dollar. Dat betekekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 2 procent tot 9,8 miljard dollar. Het bedrijf beleefde daarbij wel de beste tweede jaarhelft in meer dan een decennium.

De immobiliëngroep Aedifica, investeerder in zorgvastgoed, investeert 7 miljoen euro in de ontwikkeling van een nieuw project in de Nederlandse gemeente Oegstgeest. De residentie, die zal worden uitgebaat door Martha Flora, richt zich op ouderen met hoge zorgbehoeften – Schuimrubberfabrikant Recticel boekte het voorbije jaar een omzet van 828,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 16,8 procent terug tot 58,8 miljoen euro. Tijdens de tweede jaarhelft kon wel een omzetgroei met 7 procent worden gemeld, terwijl de winst met 10 procent steeg – Telecomoperator Proximus Group boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 5,48 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 1,8 procent terug tot bijna 1,84 miljard euro. Proximus raamt de verliezen door de coronacrisis op ongeveer 49 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 28 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 februari 2021

Posted by managing21 on 27th februari 2021

De Duitse omroep Deutsche Welle is opnieuw gestart met uitzending in de Hongaarse taal. De beslissing is volgens de omroep ingegeven door een bekommernis over de aftakelende mediapluraliteit en de dalende persvrijheid in Hongarije. Ook de Amerikaanse Radio Free Europe heeft zijn Hongaarse uitzendingen hervat. Beide omroepen werden tijdens de Koude Oorlog ingezet om informatie over westerse waarden in de landen achter het IJzeren Gordijn te verspreiden. Hongarije is onder leiding van zijn rechtse premier Viktor Orban in de ranglijst van Reporters without Borders over de persvrijheid de voorbije zeven jaar met 33 plaatsen gezakt. Eerder deze maand moest ook Klubradio, het laatste radiostation dat de Hongaarse oppositie steunde, zijn deuren sluiten. De radio had van de Hongaarse autoriteiten geen nieuwe vergunning gekregen. Deutsche Welle had zijn Hongaarse uitzendingen bij de start van deze eeuw gestopt.

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven voor de overname van Borsa Italiana door Euronext. Eerder was de transactie ook al door de aandeelhouders van Euronext en de London Stock Exchange, goedgekeurd. Gehoopt wordt de overname de tweede helft van dit jaar te kunnen afronden – De Verenigde Staten hebben het voorbije jaar een gemiddelde productie van 11,3 miljoen vaten olie per dag laten optekenen. Dat was een daling met bijna 8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Energy Information Administration (EIA). Gewag wordt gemaakt van de grootste krimp in zeventig jaar – De Franse energiegroep Engie boekte het voorbije jaar een omzet van 55,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover het jaar voordien. Het Franse concern eindigde het jaar met een nettoverlies van 1,5 miljard euro, tegenover een winst van 1 miljard euro het jaar voordien.

De Duitse autobouwer Volkswagen boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 223 miljard euro. Dat was 12 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst viel met 37 procent terug tot 8,8 miljard euro. De verkopen van de groep gingen met ruim 16 procent terug tot bijna 9,2 miljoen exemplaren – De financiële dienstverlener Robinhood Markets praat in de Verenigde Staten met de autoriteiten over een aantal onderzoeken naar zijn praktijken op het gebied van optiehandel en naar een aantal technische problemen met het platform van de onderneming in maart vorig jaar – Het luchtvaartconcern IA Group, eigenaar van onder meer British Airways en Iberia boekte vorig jaar een omzet van 7,8 miljard euro. Dat was 69 procent minder dan het jaar voordien. De trafieken vielen met driekwart terug tot 31,3 miljoen reizigers. Het concern leed een verlies van 6,9 miljard euro, tegenover een winst van 1,7 miljard euro het jaar voordien.

Het Chinese technologieconcern Huawei werkt aan de ontwikkeling van een eigen elektrische auto. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het bedrijf zou intern al begonnen zijn met het ontwerp van een model en zou ook met Chinese autofabrikanten voor de productie gesprekken voeren. Huawei ontkent echter de berichten – Het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom boekte het voorbije jaar een omzet van 101 miljard euro, tegenover meer dan 80,5 miljard euro het jaar voordien. De groei is te danken aan de overname van concurrent Sprint in de Verenigde Staten. De winst steeg met bijna 42 procent tot 35 miljard euro – Het Duitse chemieconcern Basf boekte het voorbije jaar een omzet van 59,1 miljard euro. Dat was 0,3 procent minder dan het jaar voordien. De groep leed een verlies van 1,06 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 8,4 miljard euro het jaar voordien. Het vierde kwartaal toonde wel beterschap.

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met McDonalds. Voor een periode van drie jaar zal Beyond Meat optreden als leverancier voor de McPlant van McDonalds. De twee bedrijven werken al twee jaar aan gezamenlijke tests. Beyond Meat heeft een gelijkaardige overeenkomst met Yum Brands – Het Amerikaanse concern Plug Power, fabrikant van waterstof, boekte het voorbije jaar een omzet van 337 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 42,5 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep echter van 85,5 miljoen dollar naar 562 miljoen dollar op – De Amerikaanse winkelketen Best Buy boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van bijna 17 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 745 miljoen dollar naar 816 miljoen dollar.

Schuimrubberfabrikant Recticel verkoopt zijn divisie slaapcomfort, die volgens topman Olivier Chapelle niet meer in de kernactiviteiten van de groep past. De verkoop van de divisie, die onder meer de merken Beka en Lattoflex omvat, zou Recticel minstens 100 miljoen euro moeten opbrengen – Het middel leukine, dat wordt ingezet voor de behandeling van kanker, kan ook de genezing bevorderen van patiënten die het slachtoffer van een besmetting van het virus Covid-19 zijn geworden. Dat is gebleken uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Universiteit Gent – Vastgoedgroep Cofinimmo boekte vorig jaar 255,9 miljoen euro huurinkomsten, tegenover een omzet van 234,6 miljoen euro het jaar voordien. De nettowinst steeg met 9 procent tot 181 miljoen euro. Het bedrijf meldde het voorbije jaar 733 miljoen euro investeringen te hebben gedaan. De waarde van de portefeuille is nu tot meer dan 5 miljard euro aangegroeid.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 februari 2021

Posted by managing21 on 26th februari 2021

In de Verenigde Staten zal beursregulator Securities and Exchange Commission (SEC) een bijzondere aandacht schenken aan de verklaringen die beursgenoteerde bedrijven doen over het acties tegen de klimaatverandering. Dat heeft Allison Herren Lee, waarnemend voorzitter van de beursautoriteit, gemeld. De operatie vormt een onderdeel van het duurzaam beleid dat de Amerikaanse president Joe Biden wil doordrukken. Lee wijst er daarbij op dat investeerders bij hun beslissingen steeds meer rekening houden met klimaatgerelateerde elementen. Het is volgens Lee de verantwoordelijkheid van de autoriteit om te garanderen dat die investeerders daarbij op een correcte manier worden geïnformeerd. Lee staat nog slechts een korte tijd aan de leiding van de beursautoriteit. Ze zal immers snel worden opgevolgd door Gary Gensler, die echter ook al van het klimaat een cruciaal beleidspunt heeft gemaakt.

Het technologiebedrijf Twitter wil zijn jaaromzet de volgende drie jaar tot 7,5 miljard dollar verdubbelen. Dat heeft de onderneming tijdens een investeerdersdag gezegd. Tesla mikt daarbij vooral op advertenties en het aantrekken van een groter aantal gebruikers, maar ook aan abonnementen voor Tweetdeck, zijn platform voor professionele gebruikers – Het online boekingsplatform Airbnb boekte het voorbije jaar een omzet van 3,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 4,6 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 674 miljoen dollar het jaar voordien – De overname van de Duitse sandalenproducent Birkenstock is bijna rond. Volgens een aantal bronnen zou de oprichtersfamilie op het punt staan om Birkenstock aan de investeringsmaatschappij L Catterton te verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 4 miljard euro zijn gemoeid.

Het Duitse chemieconcern Bayer boekte het voorbije jaar een omzet van 41,4 miljard euro, tegenover 43,5 miljard euro het jaar voordien. De winst daalde van 11,47 miljard euro tot 11,46 miljard euro – Het Zwitserse wervingsbedrijf Adecco boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 5,41 miljard euro. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Adecco boekte een kwartaalwinst van 149 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 256 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien, maar toen had het bedrijf nog op een desinvestering van Siliant Health kunnen rekenen – Het game Mr. Potato Head van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro wordt genderneutraal. Het spel zal daardoor onder de naam Potato Head worden verder worden gezet. Daarnaast zal bij de productie van het speelgoed beroep worden gedaan op plastic van plantaardige origine.

Bij de Japanse autobouwer Suzuki heeft voorzitter Osamu Suzuki (91) zijn vertrek aangekondigd. Hij zal worden opgevolgd door zijn zoon Toshihiro Suzuki. De vertrekkende voorzitter had ongeveer veertig jaar lang de leiding over Suzuki in handen. Hij blijft wel actief als adviseur – De Amerikaanse pizzaketen Domino’s boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van bijna 1,36 miljard dollar, tegenover 1,15 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 129,3 miljoen dollar naar 151,9 miljoen dollar – De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin boekte het voorbije jaar een omzet van 611,8 miljoen pond. Dat betekende een daling met 38 procent tegenover het jaar voordien. De Britse constructeur boekte een verlies van 466 miljoen pond, tegenover een negatief resultaat van 120 miljoen pond het jaar voordien. De verkoop daalde met 32 procent tot 4.150 wagens.

De Amerikaanse chipfabrikant Nvidia boekte vorig jaar een omzet van bijna 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 53 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 55 procent tot 4,4 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde onder meer van de toenemende populariteit van games – Norwegian Cruise Line boekte vorig jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 80 procent tegenover het jaar voordien. De rederij leed het voorbije jaar een verlies van 4 miljard dollar, tegenover een nettowinst van 930 miljoen dollar het jaar voordien – Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 101,9 miljoen dollar. Dat was 3,5 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 21,4 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 452.000 dollar dezelfde periode het jaar voordien.

Club Brugge wil tegen de zomer een notering aan de beurs van Brussel. Daarmee zou voor de eerste keer een Belgische voetbalclub een beursnotering krijgen. Eigenaar Bart Verhaeghe zou de beursgang willen gebruiken om een deel van zijn investeringen in de club te recupereren – Brouwer AB Inbev realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 46,88 miljard dollar. Dat was 3,7 procent minder dan het jaar voordien. De jaarwinst daalde van bijna 7,20 miljard dollar naar ruim 5,02 miljard dollar – De Amerikaanse investeerder Clayton Dubilier & Rice (CDR) wil een belang van 10 procent in het Belgische beglazingsbedrijf Belron verkopen. Dat hebben bronnen gemeld. De investeerder nam drie jaar een belang van 40 procent in Belron over van eigenaar D’Ieteren.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 februari 2021

Posted by managing21 on 25th februari 2021

De gemiddelde productiekosten voor auto’s liggen in Italië beduidend hoger dan in andere landen, zoals Frankrijk en Spanje, waar autobouwer Stellantis operationeel is. Dat heeft Carlos Tavares, chief executive van Stellantis, gezegd tijdens een onderhoud met de vakbonden van autobouwer Fiat in Milaan. Het hogere prijsniveau van de Italiaanse productie is volgens Tavares echter niet aan de arbeidskost te wijten. Tavares merkte wel op van plan te zijn om de Italiaanse meerkost tegenover de productie in Frankrijk en Spanje te reduceren. De topman gaf geen verdere details over de redenen van de meerkost van de Italiaanse productie. Stellantis, het fusiebedrijf tussen Fiat Chrysler en PSA Group, wil met zijn samensmelting een besparing van 5 miljard euro per jaar realiseren. Tavares heeft echter gegarandeerd dat er geen banen zullen sneuvelen. Ook zouden alle merken en fabrieken een kans krijgen hun winstgevendheid te bewijzen.

De Franse groep Fnac Darty heeft vorig jaar een omzet van 7,5 miljard euro geboekt. Dat was 1,9 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst daalde met 17 procent tot 96 miljoen euro. De online verkoop steeg echter met 55 procent en vertegenwoordigt nu bijna 30 procent van de groepsomzet – Het Amerikaanse bedrijf Fisker, fabrikant van elektrische wagens, start een samenwerking met het elektronicaconcern Foxconn uit Taiwan. Het samenwerkingsverband wil elektrische wagens op de markt brengen. Gemikt wordt op een jaarlijkse productie van meer dan 250.000 wagens. Over twee jaar zou de productie moeten starten – In Duitsland is zakenman en multimiljardair Heinz Hermann Thiele overleden. Thiele (79) is eigenaar van het Duitse bedrijf Knorr-Bremse, ontwikkelaar van remsystemen. Hij was ook grootaandeelhouder van het luchtvaartconcern Lufthansa. Het vermogen van Thiele wordt op 15 miljard euro geraamd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zou voor de bouw van zijn elektrische wagen in de Duitse autogroep BMW mogelijk een ideale partner kunnen vinden. Dat hebben analisten van de zakenbank Sanford C. Bernstein gezegd. Gewezen wordt op de sterke innovatiekracht, grote merkbekendheid, hoge kwaliteit en technische expertise van beide ondernemingen – Het Chinese taxiplatform Didi Chuxing wil ook op de West-Europese markt activiteiten ontplooien. Gemikt wordt vooral op Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Didi Chuxing is momenteel vooral in eigen land en Latijns-Amerika operationeel – Vodafone Group is van plan om een minderheidsaandeel van dochterbedrijf Vantage Towers, eigenaar van ongeveer 82.000 zendmasten in tien Europese landen, eind maart naar de beurs van Frankfurt brengen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De operatie zou 3 miljard euro tot 4 miljard euro kunnen opbrengen.

In de Verenigde Staten is de Federal Aviation Authority (FAA) een onderzoek gestart naar alle toestellen van het type Boeing 777-200 die met een bepaald type motor van Pratt & Whitney zijn uitgerust. Reden is een incident waarbij een motor van een toestel van United Airlines tijdens de vlucht uitviel – Het Duitse bedrijf Puma, fabrikant van sportartikelen, boekte het voorbije jaar een omzet van 5,2 miljard euro. Dat was 4,9 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst daalde van 262,4 miljoen euro naar 78,9 miljoen euro. Het concern rekent echter wel een grotere winst wanneer de economie opnieuw opleeft – De Franse hotelgroep Accor boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 1,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 60 procent tegenover het jaar voordien. Het concern moest over het voorbije jaar echter een verlies van 1,99 miljard euro melden, tegenover een winst van 464 miljoen euro het jaar voordien.

De Europese Commissie wil dat platformmedewerkers, zoals maaltijdbezorgers en chauffeurs van bedrijven uit de deeleconomie, op betere werkomstandigheden kunnen rekenen. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, gezegd. Vestager benadrukte dat deze nieuwe vormen van werk duurzaam en eerlijk moeten blijven – De Reckitt Benckiser Group heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14 miljard pond, tegenover 12,9 miljard pond inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,2 miljard pond, tegenover een verlies van 3,7 miljard pond het jaar voordien – De Amerikaanse autobouwer Nikola brengt een vrachtwagen, aangedreven door waterstof, met een actieradius van 900 mijl op de markt. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De truck is bedoeld voor de Amerikaanse markt. De batterijen waarmee het bedrijf momenteel werkt, bieden een actieradius van 300 mijl aan.

De Belgische chemiegroep Solvay brengt zijn natriumcarbonaat-productie in een afzonderlijke entiteit onder. Dat heeft Ilham Kadri, chief executive van Solvay, gezegd. Verdere details over de operatie werden niet meegedeeld. Natriumcarbonaat vormde het eerste product waar Solvay ruim anderhalve eeuw geleden van start ging – Luierfabrikant Ontex boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 2,09 miljard euro. Dat betekende een daling met 8,5 procent tegenover het jaar voordien, te wijten aan ongunstige wisselkoerseffecten. De nettowinst viel van 86,4 miljoen euro naar 81,6 miljoen euro terug – Vastgoedgroep Xior Student Housing heeft een kapitaalverhoging van 178,9 miljoen euro aangekondigd. De opbrengst van de operatie zal onder meer worden gebruik voor investeringen in nieuwe projecten. Xior heeft voor 41,7 miljoen euro aan nieuwe projecten in onder meer Spanje en Nederland aangekondigd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 24 februari 2021

Posted by managing21 on 24th februari 2021

Tsjechië heeft bij het Europese Gerechtshof tegen buurland Polen een klacht neergelegd. Reden voor het dispuut is de bruinkoolmijn in de Poolse stad Turów, nagenoeg op de grens met Duitsland en Tsjechië. De activiteiten van de bruinkoolmijn zouden de lokale watervoorraden van gemeenschappen in de buurt beschadigen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Europese Unie dat twee lidstaten een ecologisch dispuut voor de rechtbank moeten uitvechten. Inwoners van de Tsjechische gemeente Uhelná beklagen zich erover dat het grondwaterniveau vorig jaar met acht meter is gezakt. Dat is veel meer dan de uitbater had gemeld. Ook een aantal Duitse partijen hebben beslist om een klacht over de Poolse bruinkoolmijn bij de Europese Commissie in te dienen. Greenpeace Polen wijst erop dat ook in eigen land inmiddels 78 procent van de bevolking tegen eind dit decennium het gebruik van steenkool wil stoppen.

Facebook heft zijn nieuwsblokkade in Australië op. Het bedrijf heeft met de Australische regering immers een vergelijk gevonden rond een nieuwe wetgeving over de betaling voor links naar nieuwsartikels uit lokale media. Facebook had in een eerste reactie beslist zijn nieuwsaanbod in Australië stil te leggen – In Qatar zijn bij de infrastructuurwerken voor het wereldkampioenschap voetbal de voorbije tien jaar al meer dan 6.500 arbeiders uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri, Lanka om het leven gekomen. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. De reële cijfers liggen wellicht nog veel hoger – Het Amerikaanse bedrijf Lucid Motors, ontwikkelaar van elektrische wagens, neemt een belang op de beurs van New York. De onderneming besliste daarbij gebruik te maken van een fusie met een Special Purpose Acquisition Company (Spac), een bedrijf dat al een notering op de beurs heeft, maar tot nu toe geen activiteit heeft.

De Duitse chemiegroep Covestro boekte het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 37 miljoen euro naar 312 miljoen euro – De Britse bank HSBC Holdings boekte het voorbije jaar 50,53 miljard dollar inkomsten. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 35 procent terug tot 3,9 miljard dollar. De voorzieningen voor risicovolle leningen stegen van 3 miljard dollar naar 8,8 miljard dollar – In Londen is sheik Ahmed Zaki Yamani, gewezen minister van petroleum van Saudi-Arabië overleden. Zaki Yamani (90) wordt door velen verantwoordelijk geacht voor de oliecrisis waarmee de westerse wereld in het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd geconfronteerd. Zaki Yamani zou zich later als consulent en investeerder in Zwitserland vestigen.

Het muziekplatform Spotify breidt zijn activiteiten naar tachtig nieuwe landen in Azië, Afrika en de Cariben uit. Daarmee verdubbelt het bedrijf het aantal landen waar diensten worden aangeboden. Spotify krijgt daarmee uitzicht op 1 miljard klanten. Momenteel heeft Spotify 345 miljoen gebruikers – Bandenproducent Bridgestone lanceert een platform voor de ontwikkeling van nieuwe bandentechnologie. Bridgestone werkt daarvoor samen met het chemiebedrijf Solvay en Arianxeo, fabrikant van kunstrubbers. Solvay treedt in het project op als fabrikant van silica, een grondstof die een lagere rolweerstand biedt en een langer gebruik toelaat – De Amerikaanse bank Wells Fargo verkoopt zijn divisie vermogensbeheer aan de investeerders GTCR en Reverence Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Wells Fargo houdt een belang van 9,9 procent in de divisie, die een vermogen van 603 miljard dollar beheert.

Het Zweedse voedingsbedrijf Oatly, onder meer fabrikant van havermelk-producten, heeft plannen ingediend voor een introductie op de beurs van New York. De waarde van het Zweedse bedrijf, opgericht door de broers Öste, werd in juli vorig jaar geraamd op ongeveer 2 miljard dollar – De Duitse groep HeidelbergCement boekte vorig jaar een omzet van 17,61 miljard euro. Dat was 4,6 procent minder dan het jaar voordien. De winst steeg echter met 6,1 procent tot 3,7 miljard euro. Dominik von Achten, topman van HeidelbergCement, zegt ook dit jaar positieve vooruitzichten te zien. Wel heeft hij een afwachtende houding tegenover kantoren en bedrijfsgebouwen betreft – De Amerikaanse winkelketen HomeDepot realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van ruim 132 miljard dollar. Dat betekende een toename met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 14 procent tot 12,9 miljard dollar.

De maritieme groep Deme heeft een contract gesloten voor de levering van funderingen voor het offshore windmolenproject Arcadis Ost 1 van Parkwind in de Duitse Oostzee. Deme maakt daarbij gewag van de grootste funderingen van Europa. Elke pijler zou een gewicht van 2.000 hebben – Rederij Euronav heeft zijn olietanker Newton verkocht aan de Chinese investeerder Taiping & Sinopec Financial Leasing. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 36 miljoen dollar. Euronav wordt alvast voor een periode van drie jaar huurder van de olietanker. De huurprijs bedraagt 22.500 dollar per dag – Bpost overweegt om een einde te maken aan het gebruik van postzegels met een aangegeven nominale waarde. Sinds tien jaar geeft Bpost geen postzegels met een expliciete waardevermelding meer uit. De betrokken postzegels zouden nog tot eind volgend jaar kunnen worden gebruikt. Inruilen tegen geld of nieuwe postzegels zou niet mogelijk zijn.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 24 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 februari 2021

Posted by managing21 on 23rd februari 2021

Een duizendtal financiële bedrijven uit de Europese Unie koestert plannen om voor de eerste keer in Groot-Brittannië kantoren te openen. Dat blijkt uit een rapport van de financiële consulent Bovill. Het bedrijf kwam tot de vaststelling dat ongeveer 1.500 financiële dienstverleners een aanvraag hebben gedaan om na de afronding van de brexit activiteiten in Groot-Brittannië te kunnen blijven onderhouden. Ongeveer twee op drie aanvragen was volgens Bovill afkomstig van een partij die tot nu toe geen aanwezigheid in Groot-Brittannië had. De vaststelling doet volgens de onderzoekers veronderstellen dat Londen ook na de scheiding met de Europese Unie een belangrijk internationaal financieel centrum zal blijven. Bovill voegt eraan toe dat Ierland met 230 aanvragen bovenaan de lijst staat, gevolgd door Frankrijk (186) en Duitsland (168). Daarna volgen Cyprus (151), Nederland (106) en Luxemburg (101).

De Britse bank HSBC Holdings verschuift zijn centrum steeds meer naar Azië. Topkaders worden van Londen naar Hongkong overgeheveld, terwijl de retaildivisie van de bank in de Verenigde Staten wordt stopgezet. De bank voorziet bovendien een verdere uitbreiding in Singapore – Het Franse modehuis Hermès boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 6,4 procent. Dat was 6 procent minder dan het jaar voordien. De Franse groep boekte een nettowinst van bijna 1,4 miljard euro, tegenover een positief resultaat van ruim 1,5 miljard euro het jaar voordien – Magna International, toeleverancier voor de autosector, boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 32,6 miljard dollar. Dat was een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt echter beter gepresteerd te hebben dan de automarkt in de Verenigde Staten en de Europese Unie. De winst viel van bijna 1,77 miljard dollar naar 757 miljoen dollar terug.

Het Duitse bedrijf Lesson Nine, eigenaar van het online taalplatform Babbel, streeft mogelijk naar een notering aan de beurs. Het bedrijf heeft de voorbije maanden een sterke toename van het aantal gebruikers te hebben genoteerd. Lockdowns hebben volwassenen en jongeren tot online educatie aangespoord – De Verenigde Staten en de Europese Unie moeten hun aanslepend conflict rond staatssteun voor vliegtuigfabrikanten dringend opbergen. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van Airbus, gezegd. De invoertarieven hebben de schade door de coronacrisis volgens Faury alleen maar groter gemaakt – Mark Carney, tot vorig jaar gouverneur van de Britse centrale bank, is door het Amerikaanse fintechbedrijf Stripe als bestuurder aangetrokken. Stripe ontwikkelt technologie die online betalingen mogelijk maakt voor internetbedrijven. Onder meer Zoom, Slack, Shopify, Amazon en Deliveroo gebruiken de infrastructuur van Stripe.

Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) neemt een belang van 50 procent in het champagnemerk Armand de Brignac. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Armand de Brignac werd zeven jaar geleden door de Amerikaanse rapper Jay-Z gekocht – Het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) zou mogelijk voor zijn exportmerk MG een productie willen opzetten bij VDL Nedcar in het Nederlandse Born. Afhankelijk van die beslissing is volgens Saic het succes dat MG op de Europese markt behaalt. Momenteel is er sprake van een productie van 25.000 exemplaren per jaar – Het Luxemburgse concern B&S Group zal mogelijk zijn activiteiten voor de cruisemarkt afstoten. De divisie heeft door de coronacrisis immers tegenvallende resultaten laten optekenen. De cruisedivisie vertegenwoordigt 2,5 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Het mijnbedrijf Rio Tinto produceerde het voorbije jaar 14,7 miljoen karaat aan diamanten. Dat was 14 procent minder dan het jaar voordien. De verkoop viel met 26 procent terug tot 459 miljoen dollar. De divisie boekte een winst van 9 miljoen dollar, tegenover 21 miljoen dollar verlies het jaar voordien – Bij de Japanse autobouwer Honda legt chief executive Takahiro Hachigo eind maart zijn functie neer. Hij zal worden opgevolgd door Toshihiro Mibe, bij Honda momenteel hoofd van de divisie onderzoek en ontwikkeling. Hachigo stond zes jaar lang aan het hoofd van Honda. Hij blijft bestuurslid van de autobouwer – De Amerikaanse cruiserederij Royal Caribbean boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 2,21 miljard dollar, tegenover ruim 10,95 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed, onder invloed van de coronacrisis, een verlies van 5,8 miljard dollar, tegenover een winst van 1,9 miljard dollar het jaar voordien.

De Belgische ontwerper Pieter Muller wordt creatief directeur van het Franse modelabel Maison Alaïa, onderdeel van de Zwitserse groep Richemont. Muller, de vroegere rechterhand van Raf Simons, wordt bij het Franse label de opvolger van oprichter Azzedine Alaïa, die drie jaar geleden overleed – De Amerikaanse pizzaketen Domino’s wil dit jaar in België in totaal twintig nieuwe vestigingen openen. Begin dit jaar had de keten 110 Belgische vestigingen. Over vijf jaar wil Domino’s in België een netwerk met 200 vestigingen hebben uitgebouwd – De vastgoedgroep Aedifica heeft zijn activiteiten in Finland uitgebreid. Hoivatilat, de Finse dochter van Aedifica, nam twee bestaande woonzorgcentra in Espoo en Laukaa over. Hiermee was telkens een bedrag van 4 miljoen euro gemoeid. Daarnaast werden ook twee nieuwe woonzorgcentra in Oulu en Kempele opgeleverd voor een totaalbedrag van 8 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 22 februari 2021

Posted by managing21 on 22nd februari 2021

De Deense maritieme groep Maersk versnelt zijn plannen om het emissieniveau van zijn containervervoer terug te brengen. Daarbij wordt over twee jaar al een eerste containerschip op klimaatneutrale brandstof op de markt gebracht. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Oorspronkelijk was de introductie van het schip pas tegen het einde van dit decennium verwacht. De scheepvaartindustrie, die 80 procent van de wereldhandel vertegenwoordigt en ongeveer 3 procent van de wereldwijde emissies van koolstofdioxide veroorzaakt, heeft vorig jaar beloofd tegen eind dit decennium gebruik te zullen maken van klimaatneutrale schepen en brandstoffen. In eerste instantie wil Maersk een kleiner schip, met een capaciteit van 2.000 containers, op methanol laten varen. Er kan echter ook opnieuw op fossiele brandstoffen worden teruggeschakeld. Maersk benadrukt dat al zijn nieuwe schepen met een dergelijke technologie zullen worden uitgerust. Er zullen daarnaast door Maersk ook tests met andere brandstoffen, zoals ammoniak, worden uitgevoerd.

Het Japanse softwarebedrijf WingArc1st wil met een notering op de Tokyo Stock Exchange een bedrag van 18,2 miljard yen (172 miljoen dollar) ophalen. Het bedrijf, producent van zakelijke software, zou midden maart een notering aan de Japanse beurs willen. De waarde van WingArc1st, voor bijna 35 procent in handen van investeerder Carlyle, wordt geraamd op 46,5 miljard yen – De Amerikaanse autoverkoper AutoNation boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 5,79 miljard dollar, tegenover 5,55 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst viel van 157,7 miljoen tot 151,5 miljoen terug – De Franse bandenproducent Michelin zet een joint-venture op met het Zweedse bedrijf Enviro. Het samenwerkingsverband spitst zich toe op de recyclage van banden. De joint-venture bouwt daarvoor een fabriek in de regio Antofagasta in Chili, die jaarlijks 30.000 ton banden zou moeten kunnen recycleren.

De Duitse luchthaven Berlin-Brandenburg (BER) sluit één van zijn terminals voor een periode van minstens één jaar. De luchthaven ging pas eind oktober open en beschikt over vijf terminals. Door de coronacrisis is het aantal reizigers echter sterk onder de verwachtingen gebleven – De Amerikaanse online groep Amazon zal zijn Fire TV Stick, een apparaat dat voor streaming wordt gebruikt, in India laten fabriceren. Dat heeft de onderneming gemeld. Daarbij zal het bedrijf een samenwerking opzetten met Cloud Network Technology, een dochter van het Taiwanese concern Foxconn. De productie zal in de stad Chennai worden opgezet – in Groot-Brittannië heeft de familiale groep Issa in samenwerking met investeerder TDR Capital de overname van de supermarktketen Asda van Walmart afgerond. Met de transactie is een bedrag van 6,8 miljard pond gemoeid. Walmart behoudt wel een minderheidsaandeel in de supermarktketen.

De Amerikaanse bank Citigroup kan geen aanspraak maken op een bedrag van 500 miljoen dollar dat verkeerdelijk aan kredietverstrekkers van zijn klant Revlon was gestort. Dat heeft een rechter in Manhattan geoordeeld. Citigroup zegt echter recht te hebben op het geld en een beroep tegen het vonnis te overwegen – In Peru zijn al 70.000 eethuizen onder invloed van de coronacrisis failliet gegaan. Daarmee is het restaurantbestand van het land al met bijna één derde ingekrompen. Daarbij zijn ook 350.000 banen verdwenen. Dat heeft de Union of Restaurant Guilds of Peru gezegd – Het Nederlandse bedrijf Alfen, producent van laadpalen voor elektrische wagens, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 189 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De winst kende nagenoeg een verdubbeling tot bijna 12 miljoen euro. Alfen verkocht vorig jaar 55.500 laadpunten.

Het Amerikaanse bedrijf Silicon Laboratories overweegt zijn activiteiten op te splitsen. Daarbij zou de divisie analoge chips mogelijk worden verkocht. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. De verkoop van de divisie zou minstens een bedrag tussen 2 miljard dollar en 3 miljard dollar moeten opleveren – De haven van Rotterdam heeft het voorbije jaar 436,8 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekende een terugval met 6,9 procent tegenover het jaar voordien. De achteruitgang is vooral te wijten aan de daling van de containertrafieken met 3,2 procent tot 14,35 miljoen eenheden – Het Israëlische bedrijf Redefine Meat, opgericht door Eshchar Ben-Shitrit, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 29 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden ingezet voor de productie van vleesvervangers op 3D-printers. Redefine Meat wil een prototype van een productielijn opzetten.

Plant-T, het bedrijf van de West-Vlaamse ondernemer David Van Steenkiste, wil installaties op de markt brengen waarmee het mogelijk is om op een kleine oppervlakte kruiden te kweken. De activiteiten van het bedrijf richten zich zowel op particulieren als professionele koks – Voormalig wielrenner Tom Boonen opent in Zandhoven bij Antwerpen een dealership voor de Nederlandse autobouwer Donkervoort. Het Nederlandse bedrijf heeft al buitenlandse vestigingen in Parijs, München, Düsseldorf en Genève. Tom Boonen was met zijn bedrijf Iconic Cars, verkoper van exclusieve wagens, al in de autowereld actief – Het energiebedrijf Engie Electrabel gaat op de site van Ineo Phenol in Doel experimenteren met tests om een industriële energiecentrale deels op waterstof te laten draaien. De installatie gebruikt normaal alleen aardgas om stoom en elektriciteit op te wekken. In eerste instantie wordt nu echter 10 procent waterstof toegevoegd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 22 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 21 februari 2021

Posted by managing21 on 21st februari 2021

Het busvervoer in Moskou moet tegen eind dit decennium volledig met elektrische bussen worden georganiseerd. Dat heeft Mosgortrans, het openbare vervoerbedrijf van de Russische hoofdstad, gemeld. Momenteel beschikt Mosgortrans al over een vloot van 600 elektrische bussen. Tegen eind dit jaar moet die duurzame vloot nog met 400 bijkomende exemplaren worden uitgebreid. Die operatie zal ook daarna verder worden gezet, zodat tegen het midden van dit decennium de vloot meer dan 2.000 elektrische bussen zal stellen. Milieugroepen hebben met tevredenheid gereageerd op de beslissing van het bedrijf, maar woordvoerders van WWF Russia zeggen dat er nog een lange weg moet worden afgelegd. Opgemerkt wordt dat vooral de bevolking van de Russische hoofdstad zijn gedrag moet wijzigen en zijn voorkeur voor het gebruik van de eigen wagen moet laten vallen.

Rusland heeft het gebruik van het coronavaccin Covivac goedgekeurd. Daarmee heeft het land een derde vaccin tegen het virus Covid-19 op de markt gebracht. Covivac werd ontwikkeld in het Chumakov Center. Tegen eind dit jaar zouden van het vaccin twintig miljoen dosissen moeten zijn geproduceerd – De Amerikaanse krant Los Angeles Times staat niet te koop. Dat heeft de miljardair Patrick Soon-Shiong, eigenaar van de krant, gezegd. In Amerikaanse media was gemeld dat Soon-Shiong mogelijk op zoek zou zijn naar een overnemer voor de publicatie. Hij kocht de Los Angeles Times drie jaar geleden voor een bedrag van 500 miljoen dollar – Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek in gebruik nemen. De fabriek zou worden gevestigd in Bilthoven en zou tussen veertig en tweehonderd miljoen dosissen per jaar moeten kunnen produceren.

De Italiaanse modegroep Valentino is in New York aangeklaagd omdat het bedrijf onrechtmatig het huurcontract voor zijn pand aan Fifth Avenue zou hebben gebroken. De eigenaar van het pand eist een schadevergoeding van 207,1 miljoen dollar. Valentino had opgemerkt dat de coronapandemie de uitbating van de winkel niet langer mogelijk maakte – Het Franse voedingsconcern Danone neemt het bedrijf Earth Island, producent van plantaardige voeding, over. Earth Island is eigenaar van merken zoals Vegenaise en Follow Your Heart. Danone wil midden dit decennium minstens 5 miljard euro omzet boeken met plantaardige voeding – De Amerikaanse bank Citigroup overweegt een aantal activa van zijn buitenlandse consumentendivisies te verkopen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Gewag wordt gemaakt van activa is Zuid-Korea, Thailand, de Filipijnen en Australië. Een definitieve beslissing zou echter nog niet zijn genomen.

Het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo wil zijn Amerikaanse divisie DRS Technologies naar de beurs van New York brengen. Mogelijk zou een belang van 40 procent van Leonardo in DRS Technologies naar de beurs worden gebracht. Een definitieve beslissing zou echter nog niet zijn genomen. Leonardo kocht DRS Technologies dertien jaar jaar voor 5,2 miljard dollar – De Franse telecomgroep Orange wil zijn divisie zendmasten afsplitsen in de nieuwe vennootschap Totem. Het nieuwe onderneming krijgt het beheer over ruim 25.000 sites in Frankrijk en Spanje. Orange zou ook overwegen om zendmasten in andere landen in Totem onder te brengen – Richard Sharp, een voormalig bankier van Goldman Sachs, wordt de nieuwe voorzitter van de British Broadcasting Corporation (BBC). Dat heeft de Britse regering gemeld. Sharp krijgt een termijn van vier jaar. Hij ontvangt een loon van 160.000 pond per week.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM boekte het voorbije jaar een omzet van 11,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 59 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van 7,1 miljard euro. Het jaar voordien was er nog een winst van 293 miljoen euro. De trafieken daalden met 67,3 procent tot 34 miljoen passagiers – De Canadese cannabisfabrikant Tilray boete het voorbije jaar een omzet van 210,5 miljoen dollar. Dat was 26 procent meer dan het jaar voordien. Het verlies kon van 321`miljoen dollar tot 271 miljoen dollar worden teruggebracht – Bosch en Microsoft zetten samen een software-platform op voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor elektrische en autonome mobiliteit. Dat heeft Bosch aangekondigd. De technologie zal gebaseerd zijn op Azure van Microsoft. Tegen eind dit jaar zou het nieuwe software-platform in een aantal prototypes moeten kunnen worden geïnstalleerd. 

Touroperator TUI Belgium schrapt tot eind april alle reizen naar bestemmingen buiten Europa. Dat heeft het bedrijf gemeld. Opgemerkt wordt dat er op dit ogenblik weinig vooruitzichten zijn op een mogelijke opening van toeristische activiteiten buiten Europa. Ook de paasvakantie valt in de periode – De investeerder Vectis heeft voor zijn vierde fonds een bedrag van 80 miljoen euro opgehaald. Met zijn nieuwe fonds wil de investeerder participaties in middelgrote groeibedrijven uit klassieke sectoren nemen. Er wordt zowel naar een mogelijk minderheidsbelang als een meerderheidsbelang gekeken – Het nieuwe mediaplatform Choice neemt een notering aan de beurs van Brussel. Choice werd richt door de zakenpartners Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Het nieuwe bedrijf wil een interactief platform voor televisie en video aanbieden, gekoppeld aan een goedkoop abonnement voor breedband.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 21 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 20 februari 2021

Posted by managing21 on 20th februari 2021

Het Zweedse energiebedrijf Northvolt, fabrikant van lithium-ion batterijen, investeert 200 miljoen dollar in de bouw van een fabriek in de Poolse stad Gdansk. De fabriek moet nieuwe systemen voor de opslag van energie bouwen. Dat heeft Peter Carlsson, chief executive van Northvolt, aangekondigd. De nieuwe fabriek zou in eerste instantie een productie van 5 gigawattuur moeten leveren en zou in de regio ongeveer 500 nieuwe banen moeten creëren. De productie zou volgend jaar van start moeten gaan. Op langere termijn wordt gerekend op een productie van 12 gigawattuur. Northvolt wijst er daarbij op dat de opslag van energie een cruciale pijler van de Europese duurzame economie moet worden. Lithium-ion batterijen en aanverwante producten zijn een belangrijke pijler van de Poolse export geworden. Onder meer bedrijven LG Chem, SK Group of Umicore hebben in het land fabrieken geopend. 

De Europese Commissie heeft de overname van Varian Medical Systems door Siemens Healthineers door Siemens Healthineers goedgekeurd. Aan die goedkeuring worden echter wel een aantal voorwaarden rond interoperabiliteit met oplossingen van derden gekoppeld. De overname werd de voorbije zomer aangekondigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 16,4 miljard dollar – Het Franse voedingsbedrijf Danone boekte het voorbije jaar een omzet van 23,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 6,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 18,3 procent terug tot 2,51 miljard euro – De Russische mijnbouwgroep Norilsk Nickel gaat niet in beroep tegen een boete van 2 miljard dollar die aan de onderneming werd opgelegd voor de milieuschade die door een brandstoflek in een fabriek van het concern was veroorzaakt. Vladimir Potanin, topman van Nornickel, zegt dat het bedrijf een belangrijke les heeft geleerd.

De Duitse verzekeraar Allianz boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 35,6 miljard euro, tegenover 35,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 1,86 miljard euro naar 1,82 miljard euro terug – De Amerikaanse groep Deere, fabrikant van landbouwvoertuigen, realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 9,11 miljard dollar. Dat was een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 517 miljoen dollar naar 1,22 miljard dollar op – In Groot-Brittannië moeten de medewerkers van Uber als werknemers in plaats van als zelfstandigen worden bestempeld. Dat heeft het Britse hooggerechtshof geoordeeld. Daarmee bevestigde het hooggerechtshof eerdere vonnissen van lagere rechtbanken. Het geding was een gevolg van klacht tegen Uber die vijf jaar geleden door de chauffeurs James Farrar en Yaseen Aslam werd neergelegd.

De Braziliaanse regering heeft Joaquim Silva e Luna, voormalig minister van defensie, benoemd tot chief executive van het staatsoliebedrijf Petrobras. Silva e Luna wordt bij Petrobras de opvolger van Roberto Castello Branco, die in conflict was geraakt met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro – De Franse autobouwer Renault boekte het voorbije jaar een omzet van 43,5 miljard euro. Dat was een daling met 22 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep, onder invloed van de cijfers van partner Nissan, van 141 miljoen euro tot 8 miljard euro op. De verkoop daalde met 21 procent tot minder dan 3 miljoen wagens – Het Amerikaanse bedrijf Applied Materials, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 5,16 miljard dollar, tegenover 4,16 miljard dollar inkomsten vorig jaar. De nettowinst liep van 892 miljoen dollar naar 1,13 miljoen dollar op.

In de Verenigde Staten heeft BitPay, een betaaldienst voor cryptomunten, een schikking van ruim 500.000 dollar getroffen met het ministerie van financiën. Het bedrijf werd ervan beticht betalingen naar Cuba, Iran en Noord-Korea te hebben mogelijk gemaakt. BitPay zou ondertussen sterkere beveiligingen hebben ingebouwd – In Nederland boekte het luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group het voorbije jaar een omzet van 688 miljoen euro, tegenover bijna 1,62 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Er was tevens een verlies van 563 miljoen euro, tegenover een winst van 355 miljoen euro het jaar voordien – Het coronavaccin van de Pfizer en Biontech kan tot twee weken in een normale diepvriezer worden bewaard. Dat blijkt uit cijfers die aan de Amerikaanse autoriteiten zijn bezorgd. Hierdoor kan het vaccin gemakkelijker worden opgeslagen en vervoerd dan bij de extreme vriestemperaturen die eerder waren aangegeven.

De Italiaanse ondernemer Giovanni Ferrari investeert 340 miljoen euro in zijn Belgische holding CTH Invest, onder meer eigenaar van biscuitfabrikant Delacre. CTH Invest heeft nu een kapitaal van 1,7 miljard euro ter beschikking. De nieuwe midden kunnen mogelijk voor bijkomende overnames worden ingezet – De holding Sucraf verandert zijn naam in Cumulex. Dat hebben de aandeelhouders tijdens de algemene vergadering beslist. De holding wil een aantal nieuwe investeringen opzetten. Sucraf bezat ooit een derde van een suikerrietplantage in Zuid-Kivu (Congo), maar dat belang ging door een nationalisering verloren – het Waalse luchtvaartbedrijf Sonaca verwacht dat de leveringen voor de markt voor vliegreizen op lange afstand zich pas over drie tot vijf jaar opnieuw tot een normaal niveau zullen herstellen. Dat heeft Bernard Delvaux, chief executive van Sonaca, gezegd. Sonaca schrapte vorig jaar 1.500 banen.

Verder:

Superbowl leverde hoofdsponsors 96 miljard dollar mediawaarde op
https://www.sportspromedia.com/news/super-bowl-sponsors-media-value-exposure-pepsi-verizon-gatorade-bud-light
Offshore windsector installeert nieuwe recordcapaciteit
https://renews.biz/66479/2020-stellar-year-for-global-offshore-wind-investment/
Volkswagen over vijf jaar grootste verkoper elektrische wagens
https://www.onlineev.com/vw-will-overtake-tesla-in-ev-sales-by-2025-analyst-says/
Kinderen tijdens lockdown meer aan online pesten blootgesteld
https://www.telecompaper.com/news/quarter-of-uk-children-say-online-bullying-has-increased-during-lockdown-uswitch–1372462
Luchtvervuiling verhoogt risico op onvruchtbaarheid
https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/17/air-pollution-significantly-raises-risk-of-infertility-study-finds
Bestedingen internationaal toerisme mert 750 miljard dollar gedaald
https://www.traveldailynews.com/post/international-tourism-spend-tumbles-by-7536bn-in-2020
Smokkel veroorzaakt zware daling in populaties bedreigde diersoorten
https://www.msn.com/en-gb/news/world/wildlife-trafficking-driving-severe-declines-in-traded-species-finds-study/ar-BB1dHoB5
Amerikaanse luchtvaarttrafieken op laagste niveau in bijna veertig jaar
https://abcnews.go.com/Politics/us-airline-passenger-traffic-drops-36-year-low/story?id=75954731
Werknemers verwachten blijvende opportuniteit op flexibele arbeid
https://www.hrreview.co.uk/hr-news/strategy-news/mass-discontent-among-staff-if-flexible-working-is-withdrawn-study-warns/131423
Twitter is goudmijn om verwachtingen consument te volgen
https://www.reuters.com/article/eurozone-inflation-twitter-idINKBN2AF0R5

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 20 februari 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 19 februari 2021

Posted by managing21 on 19th februari 2021

In Zwitserland heeft de openbare aanklager beroep aangetekend tegen de vrijspraken in een rechtszaak in een klacht over omkoping bij de Fédération Internationale de Football Association (Fifa). De klacht viseerde de zakenman Nasser Al-Khelaifi uit Qatar en Jerome Valcke, voormalig secretaris-generaal van de Fifa. Volgens de openbare aanklager zou Valcke de verdeling van mediarechten hebben gemanipuleerd ten voordele van de Qatarese mediagroep Bein Sports, die wordt geleid door Al-Khelaifi, die ook voorzitter is van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain. Een Zwitserse rechtbank had Al-Khelaifi in oktober echter vrijgesproken. Valcke werd eveneens vrijgesproken voor passieve corruptie, maar werd veroordeeld tot een boete van 24.000 Zwitserse frank wegens het vervalsen van documenten. Zowel Valcke als Al-Khelaifi hebben alle aantijgingen steeds met klem ontkend. Valcke is door de Fifa voor tien jaar geschorst.

De Amerikaanse winkelketen Walmart realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind januari werd afgesloten, een omzet van 559,2 miljard dollar. Dat was 6,7 procent meer dan het jaar voordien. Vooral de online verkoop kende een sterke groei. De operationele winst daalde wel met 9,6 procent tot 20,6 miljard dollar – De Duitse autobouwer Porsche, dochter van Volkswagen, wordt mogelijk als een afzonderlijk bedrijf naar de beurs gebracht. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Mogelijk zouden een kwart van de aandelen van Porsche naar de beurs kunnen worden gebracht. Dat zou een bedrag tussen 20 miljard euro en 25 miljard euro kunnen opleveren – Het navigatiebedrijf Garmin boekte het voorbije jaar een omzet van 4,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4 procent tot 992 miljard dollar. Garmin boekte het vijfde jaar met omzetgroei op een rij.

Luchtvaartmaatschappij Airbus boekte het voorbije jaar een omzet van 49,9 miljard euro. Dat was 29 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies daalde van 1,36 miljard euro naar 1,33 miljard euro. Het bedrijf leverde 556 nieuwe vliegtuigen af. Er kwamen ook 383 nieuwe bestellingen. Er waren ook 115 annuleringen – Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé heeft zijn divisie Amerikaanse watermerken aan de groep One Rock Capital verkocht. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Nestlé had vorig jaar al aangekondigd de strategische opties voor de divisie te zullen onderzoeken – Het supermarktconcern Ahold Delhaize heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 74,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. De online verkoop liep met 67,4 procent op tot bijna 7,6 miljard euro. De operationele winst daalde met 16,6 procent tot 2,2 miljard euro.

De luxegroep Kering heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 13,1 miljard euro. Dat was ruim 17 procent meer dan het jaar voordien. De winst daalde met 39 procent tot bijna 2 miljard euro. Dochterbedrijf Bottega kon wel een stijging met bijna 4 procent optekenen – De Nederlandse winkelketens Miss Etam en Steps zijn door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard. Eigenaar NXT Fashion was niet meer in staat gebleken om de salarissen over de maand januari te betalen. Door het faillissement verdwijnen 340 arbeidsplaatsen. De ketens hadden samen 44 winkels – De Duitse autobouwer Daimler boekte het voorbije jaar jaar een omzet van 154,3 miljard euro. Dat was 11 procent minder dan het jaar voordien. De verkopen daalde met 13 procent tot 2,1 miljoen wagens. De winst steeg echter met 48 procent tot 6,6 miljard euro. Het Duitse concern kon daarbij profiteren van een omvangrijk kostenbesparingsprogramma.

Sociaal netwerk Facebook moet in Italië een boete van 7 miljoen euro betalen. Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft het bedrijf gebruikers misleid over de persoonlijke gegevens die worden verzameld. Enkele jaren geleden werd het bedrijf wegens dezelfde inbreuken al eens tot een boete van 5 miljoen euro veroordeeld – Het mijnbedrijf Rio Tinto boekte het voorbije jaar een omzet van 44,6 miljard dollar, tegenover 11,1 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg met 20 procent tot 12,4 miljard dollar. Het bedrijf maakte bekend een dividend van 5 miljard dollar te zullen uitbetalen – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel boekte het voorbije jaar een omzet van 8,5 miljard euro. Dat was 8 procent minder dan het jaar voordien. De winst liep echter met 15 procent op tot 963 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf kondigde aan voor 1 miljard euro eigen aandelen te zullen inkopen.

De rechtbank van Nijvel heeft het energiebedrijf Xylowatt failliet verklaard. De onderneming maakt installaties voor warmtekrachtkoppeling op basis van de vergassing van houtresten. Het bedrijf sloot wel een aantal contracten, maar de belangstelling voor de technologie bleef te beperkt –  Het biotechbedrijf Galapagos gaat zijn middelen in onderzoek en ontwikkeling opnieuw evalueren. Dat heeft Onno van de Stolpe, topman van Galapagos, gezegd. Het bedrijf moest de voorbije maanden een aantal onderzoeken met de middelen filgotinib en ziritaxestat stopzetten – Brouwer AB InBev heeft een nieuwe kredietlijn van 10,1 miljard dollar afgesloten. De uitgifte is gekoppeld aan duurzame doelstellingen. Daarmee laat AB InBev volgens analisten de grootste duurzame kredietlijn uit de geschiedenis optekenen. Het huidige record staat met 10 miljard dollar op naam van Shell en werd ruim een jaar geleden opgetekend.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 19 februari 2021