managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for april, 2019

Lichtvervuiling eist zware tol aan stedelijk vogelbestand

Posted by managing21 on 30th april 2019

In de Verenigde Staten vliegen elk jaar ongeveer één miljard vogels te pletter tegen gebouwen en andere infrastructuur. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan en de Cornell University. De onderzoekers merken op dat de felle lichten van de grote steden het probleem nog erger maken. Uit het rapport bleek dat Chicago het grootste aantal fatale incidenten laat optekenen, gevolgd door Houston en Dallas. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat deze steden op belangrijke corridors van vogelmigraties zijn gelegen. Ook New York, Los Angeles, St. Louis en Minneapolis vergen een grote tol.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Lichtvervuiling eist zware tol aan stedelijk vogelbestand

Arbeidersklasse geraakt moeilijk in creatieve industrieën

Posted by managing21 on 30th april 2019

In Groot-Brittannië blijft het voor personen uit de arbeidersklasse veel moeilijker om een carrière in een creatieve industrie uit te bouwen. Dat zegt een rapport van wetenschappers aan de University of Edinburgh en de University of Sheffield, gebaseerd op tewerkstellingscijfers in de Britse creatieve sector sinds het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat kinderen uit gezinnen met een bevoorrecht beroep – zoals artsen, advocaten of managers – een veel grotere kans maakten op een carrière in de creatieve sector dan leeftijdsgenoten uit de arbeidersklasse.

“In Groot-Brittannië hebben mensen uit de arbeidersklasse steeds meer kans gehad een carrière in creatieve industrieën – zoals toneel of film – uit te bouwen,” benadrukt onderzoeksleider Orian Brook, professor creatieve economie aan de University of Sheffield. “Er is geen enkele aanwijzing dat het nu voor personen uit de arbeidersklasse moeilijker dan in het verleden zou zijn geworden om tewerkstelling in de creatieve sector te vinden, zoals velen beweren. Personen die uit de meest bevoorrechte bevolkingsgroepen komen, hebben ruimschoots vier meer kans een baan als acteur, muzikant, kunstenaar of programmamaker te vinden dan leeftijdsgenoten met een achtergrond in de arbeidersklasse.”

“Deze ongelijkheid is de voorbije decennia niet veranderd,” zegt professor Brook. “Gegevens over werkgelegenheid suggereren dat in het verleden personen uit de arbeidersklasse een groter aandeel van de creatieve beroepen innamen. Dat fenomeen valt echter te verklaren door het feit dat er in de jaren tachtig van de voorbije eeuw meer arbeiders waren. Men kan echter niet zeggen dat zij het gemakkelijker hadden om creatieve banen te vinden dan de latere generaties. Personen uit de arbeidersklasse hebben beduidend minder kans om een baan in de creatieve sector te vinden dan collega’s uit de hoogste bevolkingsgroepen. Dat is in de loop van de tijd niet veranderd.”

In Groot-Brittannië hoort men vaak vertellen dat het veel moeilijker is geworden om een carrière als acteur uit te bouwen. Onder meer acteurs zoals Ian McKellen, Julie Walters, Christopher Eccleston en David Morrissey hadden zich al die zin uitgelaten. “Ons onderzoek toont aan dat de creatieve beroepen altijd een oververtegenwoordiging van de bevoorrechte sociale klassen hebben gekend. Er zijn weinig bewijzen over een klassenloze meritocratie te vinden.” In de jaren vijftig van de voorbije eeuw telden de creatieve beroepen 16 procent werknemers uit de arbeidersklasse en 12 procent uit de hogere professionele categorieën. Die cijfers zijn nu respectievelijk 8 procent en 25 procent.

“De verschuivingen tonen aan waarom de oudere groepen creatieve werknemers in hun beginperiode meer collega’s uit de arbeidersklasse hadden dan bij de jongste generaties het geval is,” verduidelijkt professor Brook nog. “Dit fenomeen vindt echter zijn grond in bredere veranderingen in de samenleving. De complete arbeidsmarkt heeft een gevoelige verschuiving ondergaan. Men kan niet zeggen dat het voor personen uit de arbeidersklasse nu moeilijker is geworden om een creatieve baan te vinden. Die kansen zijn de hele tijd nagenoeg hetzelfde gebleven.”

“Er is in de creatieve sector geen gouden tijdperk van een klasseloze toegang geweest,” benadrukt Orian Brook. “Cultureel werk is doorheen alle decennia altijd sociaal exclusief geweest. Onderwijs kan die ongelijkheid wel afzwakken, maar niet ongedaan maken. Een universitair uit de hogere sociale categorieën zal nog altijd twee keer zoveel kans hebben een creatieve baan te vinden dan een collega die uit de arbeidersklasse komt.”

Lees Verder

 

Posted in media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Arbeidersklasse geraakt moeilijk in creatieve industrieën

Britse gezinnen met vrouwelijke broodwinner benadeeld

Posted by managing21 on 30th april 2019

In Groot-Brittannië zijn gezinnen met een broodwinner beduidend armer wanneer de vrouw het inkomen moet genereren dan wanneer de man voor de financiële voorziening van het huishouden instaat. Daarmee gaat Groot-Brittannië in tegen de algemene trend die in West-Europa – met Duitsland en Noorwegen als uitzondering – kan worden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southampton en de Universiteit van Trente, gebaseerd op een enquête bij meer dan 170.000 personen in de Verenigde Staten, Australië, Canada en zeventien Europese landen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Britse gezinnen met vrouwelijke broodwinner benadeeld

Emiraten wereldcentrum voor handel in cryptomunten

Posted by managing21 on 30th april 2019

De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) hebben zich op bijzonder korte tijd tot de grootste markt voor cryptomunten in de wereld ontwikkeld. Dat blijkt uit een rapport van consulent CoinSchedule. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Arabische Emiraten de voorbije twaalf maanden voor meer dan 210 miljoen dollar cryptomunten werden verhandeld. Daarmee werden de Verenigde Staten, die de ranglijst verscheidene jaren heeft aangevoerd, van de troon verdreven. De Verenigde Staten vielen zelfs naar de zevende plaats terug. De tweede plaats wordt ingenomen door Cayman Islands (103,8 miljoen dollar), gevolgd door Singapore (88,5 miljoen dollar), Hongkong (76,1 miljoen dollar) en Groot-Brittannië (71,2 miljoen dollar).

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Emiraten wereldcentrum voor handel in cryptomunten

Duurzaamheid belangrijkste drijfveer investeringen in energie

Posted by managing21 on 30th april 2019

Wanneer bedrijven beslissingen moeten nemen over investeringen in energie-projecten, wordt meer aandacht geschonken aan duurzaamheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC), gebaseerd op een onderzoek bij meer dan vijfhonderd bedrijven in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 33 procent van de ondernemingen duurzaamheid als de grootste prioriteit voor zijn beslissingen noemt, tegenover slechts 20 procent twee jaar geleden. Toen wees 46 procent nog naar de energieprijs als belangrijkste drijfveer. Dat is nu tot 27 procent teruggevallen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid belangrijkste drijfveer investeringen in energie

Midden-Oosten en Noord-Afrika investeren zwaar in energie

Posted by managing21 on 30th april 2019

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen de volgende vijf jaar voor 1 biljoen dollar energieprojecten worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een rapport van Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp). De onderzoekers merken daarbij op dat privésector een toenemend aandeel van dat pakket investeringen voor zijn rekening zal moeten nemen. Dat geldt vooral voor landen met zwakkere fiscale reserves en grotere energieprojecten. Het voorbije jaar is het aandeel van de investeringen uit de privésector al met 22 procent toegenomen. Momenteel vormen energieprojecten 36 procent van de totale investeringen in de regio.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Midden-Oosten en Noord-Afrika investeren zwaar in energie

Gemengde houding tegenover profielen met artificiële intelligentie

Posted by managing21 on 30th april 2019

De houding van het publiek tegenover profielen die met behulp van artificiële intelligentie zijn opgesteld, is dubbel. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University en de Stanford University, gebaseerd op een onderzoek naar profielen van aanbieders van overnachtingsmogelijkheden op het platform Airbnb. Wanneer alle profielen door artificiële intelligentie zijn opgesteld, blijkt het vertrouwen van het publiek niet geraakt worden. Wanneer echter slechts een kleine groep van artificiële intelligentie gebruik maakt, blijkt bij het publiek het wantrouwen toe te nemen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Gemengde houding tegenover profielen met artificiële intelligentie

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th april 2019

De aanwezigheid van een groot aantal buitenlandse spelers doet ook de internationale belangstelling voor de Amerikaanse National Basket League (NBA) toenemen. Dat heeft de Amerikaanse basketliga gemeld. Voor het vijfde jaar op rij zijn in het Amerikaanse basket meer dan honderd buitenlandse spelers actief. Mede daardoor nam het aantal buitenlandse abonnementen van de NBA League Pass dit seizoen met 21 procent toe. De grootste groei werd opgetekend in Servië (395 procent) en Slovenië (186 procent), vooral dankzij respectievelijk Nikola Jokic bij de Denver Nuggets en Luka Doncic bij de Dallas Mavericks. Ook in Griekenland en Montenegro kon een sterke groei worden gemeld.

De streamingdienst Spotify heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,51 miljard euro. Dat was een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde van 169 miljoen euro naar 142 miljoen euro. Spotify heeft nu meer dan 100 miljoen betalende abonnees – Landen die samenwerken met de Chinese onderneming Huawei zullen mogelijk door de Verenigde Staten van bepaalde inlichtingen worden uitgesloten. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse regering gezegd. Huawei wordt verdacht van spionage – De Amerikaanse restaurantketen Burger King wil zijn Impossible Whopper – een veganistisch burger – over het hele grondgebied van de Verenigde Staten verdelen. Tests in tientallen filialen blijken een grote interesse voor het product te hebben getoond.

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat bekijken op welke manier gereageerd tegen het wantrouwen van de aandeelhouders kan worden gereageerd. De aandeelhouders hadden het vertrouwen in Werner Baumann, chief executive van Bayer, opgezegd wegens de controversiële overname van Monsanto – Polen wil nog dit jaar van Duitsland een bedrag van 760 miljard euro compensaties eisen wegens oorlogsschade uit de tweede wereldoorlog. Volgens Duitsland zijn de compensaties echter al lang afgerekend. Polen heeft ook al officieel van elke schadeclaim afgezien – Eos Wetenschap gaat als afzonderlijke mediagroep verder. De wetenschappelijke uitgever was een dochterbedrijf van de groep Medialaan, die echter met Persgroep Publishing wil fuseren. In die nieuwe strategie zou Eos niet meer passen.

Het technologiebedrijf Alphabet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 36,3 miljard dollar, tegenover 31,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 9,4 miljard dollar naar 6,7 miljard dollar terugvallen – Het Russische gasconcern Gazprom heeft het voorbije jaar een omzet van 8,2 biljoen roebel of 113 miljard euro geboekt. Dat was een groei met 26 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 0,8 biljoen roebel naar 1,5 biljoen roebel. De export naar Europa en Turkije steeg tot een record van 202 miljard kubieke meter – Boeing maakt gestage voortgang met de software-update die de toestellen van het type 737 Max  weer veilig moeten maken. Dat heeft Dennis Muilenburg, topman van Boeing, gezegd. De software zal snel door de autoriteiten worden getest.

Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) heeft door een grote pilotenstaking een groot financieel verlies geleden. Dat heeft Rickard Gustafson, topman van Scandinavian Airlines, gemeld. Gustafson roept de onderhandelaars op snel een vergelijk te treffen – Maxime Lombardini, voorzitter van het Franse telecombedrijf Iliad, moet een boete van 600.000 euro betalen wegens handel met voorkennis. Dat heeft de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) beslist. Iliad zelf is veroordeeld tot een boete van 100.000 euro. Lombardini houdt zijn onschuld staande – De Brusselse chocolatier Godiva wil wereldwijd tweeduizend chocoladecafés openen. Een eerste vestiging is recent geopend aan Lexington Avenue in New York. Met de keten opent Godiva, eigendom van de Turkse holding Yildiz, zijn omzet te kunnen vervijfvoudigen.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 10,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst stijgt van 159 miljoen dollar naar 185 miljoen dollar – Bandenfabrikant Goodyear heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 61 miljoen dollar, tegenover 75 miljoen dollar winst het eerste kwartaal vorig jaar – De Britse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 5,5 miljard dollar. Dat was een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 84 procent tot bijna 1,7 miljard dollar.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Online shopper doet vooral inspiratie op bij Google

Posted by managing21 on 29th april 2019

Een grote meerderheid van de online shoppers zegt dat zijn aankopen grotendeels vooraf zijn gepland. Daarbij moet worden vastgesteld dat 20 procent al zijn online aankopen vooraf bepaalt. De resterende 55 procent plant het merendeel van zijn online aankopen vooraf. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Episerver, gebaseerd op een enquête bij 4.500 consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, België, Nederland, Luxemburg en Australië. De inspiratie voor de online aankopen wordt het vaakst gehaald op het platform van Google (32 procent). Slechts 19 procent wendt zich tot de website van het merk.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Online shopper doet vooral inspiratie op bij Google

Zin voor variatie verandert met ogenblik van de dag

Posted by managing21 on 29th april 2019

De interesse in variatie verandert met het tijdstip van de dag. Dat zegt een studie door wetenschappers aan de Duke University, gebaseerd op een onderzoek bij meer dan 1,1 miljoen klanten met getrouwheidskaarten in een supermarkt in Californië over een periode van twee jaar. De onderzoekers ontdekten dat de circadiane ritmes, die de dagelijkse cyclus van het lichaam sturen, ervoor zorgen dat het individu tijdens de ochtend minder afwisseling wenst. Dat geldt voor de voorkeuren voor voeding, voor de activiteiten waaraan men wil deelnemen en zelfs voor de kleuren die worden gekozen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Zin voor variatie verandert met ogenblik van de dag