managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for april, 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 april 2021

Posted by managing21 on 30th april 2021

De Amerikaanse staat Californië zal over drie jaar geen nieuwe vergunningen voor fracking-projecten meer verlenen. Dat heeft Gavin Newsom, gouverneur van Californië, aangekondigd. De maatregel moet de staat helpen om over vijfentwintig jaar klimaatneutraal te zijn. Daarin heeft een vervuilende winning van olie en gas volgens de toekomst geen toekomst meer. Fracking vertegenwoordigt in Californië tussen 2 procent en 20 procent van de totale oliewinning. De Western States Petroleum Association heeft echter aangekondigd de maatregel van Newsom met alle mogelijke juridische middelen te zullen aanvechten. Catherine Reheis-Boyd, voorzitter van de sectororganisatie, wijst zegt dat de beslissing van de gouverneur de tewerkstelling van de lokale bevolking ondermijnt en de energieconsumptie van buitenlandse invoer afhankelijk maakt.

Het Noorse energiebedrijf Equinor realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 17,55 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,85 miljard dollar, tegenover een verlies van 705 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse autobouwer Renault zal de topsnelheid van zijn nieuwe modellen beperken tot 180 kilometer per uur. Dat heeft Luca de Meo, chief executive van Renault aangekondigd. Renault volgt daarmee het voorbeeld van Volvo, dat eerder een gelijkaardige beslissing nam – Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 378 miljoen dollar naar 563 miljoen dollar.

De Europese beursoperator Euronext heeft de overname van sectorgenoot Borsa Italiana afgerond. De Italiaanse beurs wordt voor een bedrag van 4,4 miljard euro overgenomen van de London Stock Exchange. Door de operatie krijgt Euronext ongeveer een kwart van de volledige Europese aandelenhandel in handen – Het Amerikaanse concern Caterpillar, fabrikant van werfmachines, boekte het eerste kwartaal dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 1,1 miljard dollar op tot 1,5 miljard dollar – Het Amerikaanse farmabedrijf Merck registreerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,08 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 1 procent tot 3,18 miljard dollar.

Het Finse telecombedrijf Nokia realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard euro, tegenover 4,9 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het Scandinavische bedrijf boekte een winst van 373 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 33 procent het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse telecombedrijf Comcast boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 27,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 55 procent tot 3,3 miljard dollar – De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies daalde van 2,1 miljard euro naar 1 miljard euro.

De Amerikaanse online retailer Amazon liet tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 108,5 miljard dollar optekenen. Dat betekende een toename met  44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,5 miljard dollar naar 8,1 miljard dollar – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 39 procent tot 1,5 miljard dollar – Het Chinese internetbedrijf Tencent dreigt in eigen land met een boete van minstens 10 miljard yuan (1,3 miljard euro) geconfronteerd te zullen worden. Het bedrijf zou inbreuken hebben gepleegd tegen de Chinese kartelwetgeving. Tencent zou misleidende informatie over acquisities en investeringen hebben overgemaakt.

Investeerder Gimv heeft een belang genomen in Projective Group, leverancier van digitale diensten aan de financiële sector. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De oprichters van Projective Group houden een meerderheidsbelang in handen – Het bedrijf Materialise uit Leuven boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 45,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies steeg van 2,9 miljoen euro naar 3,7 miljoen euro – Het telecombedrijf Telenet boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 645,9 miljoen euro. Dat vertegenwoordigde een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf haalde wel meer inkomsten uit abonnementen. De nettowinst viel met 27 procent terug tot 112,5 miljoen euro.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 april 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 april 2021

Posted by managing21 on 29th april 2021

De Engelse voetbalclub FC Liverpool heeft tijdens het voorbije seizoen een verlies geleden van 120 miljoen pond. De club had het seizoen voordien een winst van 42 miljoen pond kunnen melden. Daarbij wijst de club vooral naar de impact van de coronapandemie, die FC Liverpool een verlies van 120 miljoen pond zou hebben gekost. Daarbij wordt opgemerkt dat de uitbraak van de coronacrisis onder meer een negatieve impact heeft gehad op de inkomsten uit mediarechten. Omdat een groot deel van de wedstrijden zonder publiek moesten worden gespeeld, leverden ook de matchdagen minder inkomsten op. Om die impact beter te kunnen opvangen verkocht Fenway Sports Group (FSG), de eigenaar van de club, vorige maand een belang van 10 procent in FC Liverpool voor een bedrag van 543 miljoen pond aan investeerder RedBird Capital.

Online marktplaats eBay boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,02 miljard dollar. Dat was 42 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 3,41 miljard dollar naar 641 miljoen dollar terug. De handelsvolumes stegen met 29 procent tot 27,5 miljard dollar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 89,6 miljard dollar, tegenover 58,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 11,2 miljard dollar naar 23,6 miljard dollar – De Amerikaanse koffieverkoper Starbucks boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 328 miljoen dollar naar 659 miljoen dollar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,11 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Hasbro kon een winst melden van 116 miljoen dollar, terwijl het eerste kwartaal vorig jaar nog een verlies van bijna 70 miljoen dollar moest registreren – Deutsche Bank heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,2 miljard euro. Dat betekende een toename met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 66 miljoen euro naar ruim 1 miljard euro – Het Duitse concern Beiersdorf, verkoper van onder meer Nivea en Labello, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Dat was 6,3 procent meer tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa was er sprake van een daling met 0,2 procent.

Het Amerikaanse internetbedrijf Facebook realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 26,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 4,9 miljard dollar op naar 9,5 miljard dollar. Facebook heeft nu 1,88 miljard dagelijkse gebruikers. Dat was een stijging met 8 procent – Het technologiebedrijf Qualcomm boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,9 miljard dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 468 miljoen dollar naar 1,8 miljard dollar – Het Duitse chemieconcern Covestro boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 20 miljoen euro naar 393 miljoen euro – 

De Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 551 miljoen dollar. Dat was 52 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep op van 33,4 miljoen dollar naar 75,5 miljoen dollar – Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 36,49 miljard dollar, tegenover 59,65 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 4,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 4,4 miljard dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De dagproductie steeg met 2,9 procent tot 2,21 miljoen vaten – Het Franse farmabedrijf Sanofi boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 8,59 miljard euro, tegenover 8,97 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,68 miljard euro terug tot 1,57 miljard euro.

François Fornieri, oprichter en belangrijkste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf Mithra, is door de politie verhoord in verband met een mogelijke handel met voorkennis. Dat hebben de advocaten van de zakenman bevestigd. Fornieri ontkent echter alle aantijgingen – Bpost zet zijn afdeling Ubiway Retail te koop. De divisie telt ongeveer 170 verkooppunten, verdeeld over de ketens Press Shop, Relay, Hubiz en Ubi. Bpost nam de ketens vijf jaar geleden over, maar de portefeuille zou niet aan de verwachtingen van de nieuwe eigenaar hebben voldaan – De textielgroep Sioen Industries wordt van de beurs gehaald. De holding Sihold, die de belangen van de familiale groep Sioen, vertegenwoordigt, heeft 97,71 procent van de aandelen van het bedrijf in handen. Er zal in de loop van de maand mei een uitkoopbod worden gelanceerd op de resterende aandelen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 april 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 28 april 2021

Posted by managing21 on 28th april 2021

In het Verenigd Koninkrijk zouden 60 procent van de bevolking zich in de heffing van een milieutaks kunnen vinden. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau BritainThinks en de denktank Green Alliance, gebaseerd op een enquête bij tweeduizend inwoners van het land. De onderzoekers kwamen daarbij ook tot de vaststelling dat 80 procent van de respondenten van mening zijn dat de regering de belangrijkste verantwoordelijke voor een duurzaam beleid blijft. Daarnaast betoogde 60 procent van de ondervraagden dat het belangrijk was om die bijsturing van het beleid ook met een veranderde levensstijl te ondersteunen. Uit het rapport bleek nog dat de bevolking eerder een hogere belasting op het bedrijfsleven zou ondersteunen dan een bijkomende taks op producten en diensten die ze zelf regelmatig aankopen. 

Binanace, de grootste cryptobeurs ter wereld, heeft plannen om een marktplaats te starten voor zogenaamde non-fungible tokens (NFT’s). Dat zijn digitale assets die gebruikt worden om digitale eigendommen vast te zetten. De verkoop van deze tokens steeg tijdens het eerste kwartaal tot een bedrag van 2 miljard dollar – De fondsbeheerder Standard Life Aberdeen verandert zijn naam naar Abrdn, uitgesproken als Aberdeen. Dat heeft de Britse financiële groep bekend gemaakt. De fondsbeheerder deed voor de naamsverandering beroep op het marketingbureau Wolff Olins – Het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 17,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 16,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 20 procent tot 828 miljoen dollar.

De Amerikaanse winkelketen GameStop heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 551 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf wil de bijkomende middelen inzetten om de overgang naar de digitale markt te versnellen – De Franse groep Schneider Electric, fabrikant van materieel voor elektrische installaties, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,5 miljard euro. Dat was 11,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt zowel in de bouw, de industrie als de infrastructuur een sterke vraag te hebben kunnen optekenen – Het Zwitserse farmaconcern Novartis boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 4 procent tot 3,4 miljard dollar.

De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13 miljard dollar. Dat was 5 procent dan dezelfde periode vorig jaar. De winst van de Britse bank steeg met 117 procent tot 3,9 miljard dollar – Het technologieconcern Alphabet boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 55,31 miljard dollar. Dat was 34 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 160 procent tot 17,93 miljard dollar – De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,9 miljard dollar. Dat was 27 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 79 procent tot 5,8 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf profiteerde volop van de stijging in de online handel, waardoor ook het vervoer van pakketten is gestegen – 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 41,71 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 44 procent tot 15,5 miljard dollar – De Honest Company, online verkoper van ecologische schoonheidsproducten, neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf, opgericht door actrice Jessica Alba, hoopt met de operatie een bedrag van 100 miljoen dollar op te halen – Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, in handen van Jeff Bezos, heeft klacht neergelegd tegen de beslissing van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa om een contract voor nieuwe maanreizen toe te wijzen aan de onderneming Spacex van Elon Musk.

De retailgroep Colruyt neemt cateraar Culinoa uit Gembloux over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Culinoa levert aan meer dan honderd rusthuizen en andere zorginstellingen. Culinoa zou complementair zijn aan Solucious, de eigen voedinggroothandel van Colruyt – Waterbehandelaar Ekopak neemt dienstverlener iServ uit Genk over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Iserv bouwt industriële waterinstallaties voor onder meer de chemiesector, brouwerijen, energieproducenten en de staalproductie – Het bedrijf Infra Group uit Temse wordt overgenomen door de Britse investeerder Intermediate Capital Group (ICG). Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Infra Group, gespecialiseerd in infrastructuurwerken, was sinds twee jaar in handen van de Franse groep Andera.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 28 april 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 april 2021

Posted by managing21 on 27th april 2021

Diamantproducent De Beers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 7,2 miljoen karaat diamanten ontgonnen. Dat was een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Zuid-Afrika was er wel een stijging met 55 procent tot 1,2 miljoen karaat, maar die groei werd door een daling in andere gebieden – Botswana, Namibië en Canada – teniet gedaan. In Botswana, met twee derde van de totale oogst het belangrijkste ontginningsgebied van De Beers, viel de productie met 12 procent terug tot 5 miljoen karaat. Er was sprake van zware regenval en problemen met de elektriciteitsbevoorrading van Orapa, de grootste open diamantmijn van de wereld. De productie in Namibië daalde door onderhoud met 34 procent tot 338.000 karaat. Canada toonde, door een schorsing van de activiteit door de coronacrisis, een achteruitgang met 16 procent tot 710.000 karaat.

De Amerikaanse bank JPMorgan start een handel in cryptomunten. Dat betekent voor de bank een belangrijke koerswijziging. In het verleden had JPMorgan zich immers altijd een groot scepticus van virtuele munten getoond. De dienst is voorbehouden voor accounts met minstens 2 miljoen dollar activa – De Franse bandenfabrikant Michelin boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,45 miljard euro, tegenover 5,33 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt daarbij te hebben kunnen profiteren van een herstel in de vraag – Daniel Ek, oprichter van de streamingdienst Spotify, heeft interesse om de Engelse voetbalclub Arsenal te kopen. Hij zou daarbij de steun kregen van enkele gewezen spelers van de club, zoals Dennis Bergkamp, Thierry Henry en Patrick Vieira. Huidig eigenaar Stan Kroenke zegt niet te willen verkopen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 438 miljoen winst, tegenover een positief resultaat van 16 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse bedrijf Lyft wil zijn divisie autonome mobiliteit aan autobouwer Toyota verkopen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 550 miljoen dollar. Toyota zal de activiteiten onderbrengen bij zijn divisie Woven Planet Holdings – Qatar Petroleum wil met de uitgifte van een obligatielening een kapitaal tussen 7 miljard dollar en 10 miljard dollar ophalen. De middelen zullen worden geïnteresseerd in de uitbreiding van zijn activiteiten in het North Field in de Arabische Golf, de grootste gasreserve ter wereld.

De Europese voetbalbond Uefa start een onderzoek naar de Zweedse voetbalspeler Zlatan Ibrahimovic wegens mogelijke verboden gokactiviteiten. Ibrahimovic zou met zijn bedrijf Unknown AB immers nog altijd aandeelhouder zijn van de gokwebsite Betrad uit Malta. De speler kan mogelijk voor drie jaar uitgesloten worden – De Russische diamantproducent Alrosa boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,16 miljard dollar. Dat was 28 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van ruwe diamanten liep met 65 procent op tot 15,5 miljoen karaat – Bij het veilinghuis Sotheby’s is een paar sneakers van het merk Nike verkocht voor een bedrag van 1,8 miljoen dollar. De sneakers waren geïnspireerd door de rapper Kanye West, die de schoenen ook heeft gedragen. De koper was het sneakerplatform Rares.

De Europese Commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca. Europa beschuldigt het concern van contractbreuk. Het bedrijf heeft immers minder coronavaccins geleverd dan het contractueel had beloofd – Het technologiebedrijf Apple zal de volgende vijf jaar in de Verenigde Staten 430 miljard dollar investeren. Daarbij zullen vermoedelijk ook 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Er wordt onder meer gemikt op een nieuwe campus in de staat North Carolina – Het Nederlandse technologiebedrijf Philips boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,8 miljard euro, tegenover 3,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies, te wijten aan een terugroepactie, van 34 miljoen euro. Het eerste kwartaal vorig jaar had nog een winst van 19 miljoen euro opgeleverd.

Het materialenbedrijf Umicore zet een samenwerking op met Anglo American Platinum. De twee bedrijven willen katalysatoren ontwikkelen voor wagens die op waterstof rijden. Het bedrijf wijst er wel op dat het onderzoek zich nog in een bijzonder vroege fase bevindt – Patrinvest, de holding die de belangen van de groepen Van Damme en van der Straten Ponthoz in brouwer AB InBev vertegenwoordigt, boekte het voorbije jaar een winst van 128 miljoen euro, tegenover bijna 2,9 miljard euro het jaar voordien, toen echter op een meerwaarde op een aandelenverkoop kon worden gerekend – Plopsa, uitbater van pretparken, heeft het voorbije jaar een omzet van 37,5 miljoen euro geboekt, tegenover 75 miljoen euro het jaar voordien. Er werden 1,2 miljoen bezoekers geteld. Het jaar voordien ontvingen de parken 3 miljoen mensen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 april 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 april 2021

Posted by managing21 on 26th april 2021

Rusland zal mogelijk tegen Tsjechië economische sancties uitvaardigen. Onder meer de import van Tsjechisch bier in Rusland zou kunnen worden geviseerd. Dat heeft de Russische zakenkrant Kommersant gezegd. De sancties zouden een vergelding zijn voor de beslissing van de Tsjechische autoriteiten om achttien Russische diplomaten en ander Russisch ambassadepersoneel wegens illegale activiteiten uit te wijzen. Rusland voerde vorig jaar voor 38 miljoen dollar Tsjechisch bier in. Dat was 10 procent meer dan het jaar voordien. Tsjechië zou ongeveer 10 procent, 40 miljoen liter, van de totale bierimport in Rusland vertegenwoordigen. Dat komt overeen met ongeveer 0,5 procent van de totale Russische bieromzet. Onder invloed van de coronapandemie is de wederzijdse handel tussen Rusland en Tsjechië met 40 procent gedaald tot 5,2 miljard dollar.

In Duitsland worden meer executies van Volkswagen vervolgd voor het aandeel in het emissieschandaal dat bij de constructeur in het midden van het vorige decennium werd ontdekt. Dat heeft het openbaar ministerie gemeld. In totaal zouden nog eens vijftien hogere kaderleden worden vervolgd – Alphabet introduceert een bonusprogramma dat kaderleden gedeeltelijk op basis van duurzame prestaties zal belonen. Dat heeft John Hennessy, voorzitter van Alphabet, in een mededeling bekend gemaakt. Het programma zou volgend jaar worden ingevoerd – Het streamingplatform Netflix maakt een documentaire over Bubby Wallace, de enige Afro-Amerikaanse piloot in de Nascar Cup Series. De documentaire volgt het eerste seizoen van Bubba Wallace als piloot van het raceteam 23XI Racing, dat gedeeltelijk in handen is van voormalig basketvedette Michael Jordan.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé heeft plannen om vitamineproducent Bountiful over te nemen. Eerder dit jaar had Bountiful, momenteel in handen van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR), nog een beursgang overwogen. De waarde van het bedrijf werd daarbij geraamd op meer dan 6 miljard dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft staaltycoon Sanjeev Gupta aan Kwasi Kwarteng, Brits minister van economische zaken, nogmaals steun gevraagd voor zijn concern British Steel. Zonder die overheidssteun zou het bedrijf mogelijk kunnen instorten – De overname van de Amerikaanse treinoperator Kansas City Southern door een Canadese sectorgenoot kan in Noord-Amerika tot een gevaarlijke consolidatie van het spoorvervoer leiden. Dat heeft de democratische politicus Peter DeFazio, hoofd van de transportcommissie in het Huis van Afgevaardigden, gezegd.

Het Chinese bedrijf ByteDance heeft voorlopig geen plannen voor een beursgang. Dat heeft de onderneming gezegd in reactie op speculaties over een mogelijke beursgang nadat ByteDance recent Shou Zi Chew, een voormalig executive van Xiaomi, als financieel directeur had aangetrokken – Hongarije gaat in de hoofdstad Boedapest mogelijk een campus bouwen van de Chinese Fudan University. De werken zouden door Chinese aannemers worden uitgevoerd en zouden kunnen rekenen op een lening van 1,25 miljard euro van de Chinese regering. De Hongaarse oppositie maakt gewag van een bedreiging voor de nationale veiligheid – De stad New York heeft de oliebedrijven ExxonMobil, British Petroleum en Shell voor de rechter gedaagd. De bedrijven hebben volgens de aanklacht het publiek over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid misleid.

De Canadese bitcoinproducent Bitfarms wil begin volgend jaar activiteiten opstarten in Argentinië. Daarbij zouden 55.000 machines met een totale capaciteit van 210 megawatt worden ingezet. Het contact heeft een looptijd van acht jaar. Bitfarms zegt daarbij te kunnen profiteren van belangrijke besparingen, rekening houdend met de goedkope Argentijnse pesos – De Engelse Premier League overweegt om de nieuwe veiling voor de televisierechten te schrappen. In plaats daarvan zou worden bekeken of de bestaande contracten met Sky, British Telecom en Amazon zouden kunnen worden verlengd – In de Verenigde Staten wil president Joe Biden een budget van 15 miljard dollar reserveren voor de uitbouw van een netwerk laadstations voor elektrische wagens. In totaal zouden daarmee ongeveer 500.000 laadstations moeten kunnen worden geïmplementeerd. 

Luierfabrikant Ontex start in Frankrijk een proefproject voor de productie van composteerbare luiers. Het bedrijf hoopt daarmee zijn ecologische voetafdruk verder af te bouwen. Luiers vormen immers een afvalproduct dat grotendeels nog altijd naar verbrandingsovens wordt afgevoerd – Biocartis zet een samenwerking op met het Nederlandse bedrijf SkylineDx voor tests voor huidkanker. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. SkylineDX zal daarbij het Idylla-diagnosetoestel van Biocartis gebruiken om patiënten op risico’s voor uitzaaiingen van melanomen te testen – MdxHealth, producent van diagnostische tests, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljoen dollar. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het vierde kwartaal vorig jaar was er echter een toename met 23 procent.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 26 april 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 april 2021

Posted by managing21 on 25th april 2021

De Franse voetbalclub Girondins Bordeaux heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De ingreep was nodig omdat de Amerikaanse eigenaar King Street niet langer in de club wenste te investeren. Dat heeft Frederic Longuepee, topman van Girondins Bordeaux, gezegd. De inkomsten van de Franse voetbalclubs hebben een zware klap te incasseren gekregen nadat een overeenkomst rond uitzendrechten met Mediapro op een mislukking is uitgedraaid. King Street nam de Girondins twee jaar geleden over van investeerder GACP Sports en heeft sinds 46 miljoen euro in de Franse club geïnvesteerd. Pierre Hurmic, burgemeester van Bordeaux, zegt niet verrast te zijn door de beslissing van King Street. Hij stelde dat het Amerikaanse bedrijf nooit de indruk heeft gegeven zich voor een langere periode in de Girondins te willen engageren.

De Federação Portuguesa de Futebol (FPF) heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Chinese platform Weibo. De samenwerking spits zich toe op het Europese kampioenschap voor landenteams volgende zomer, waar Portugal zijn titel moet verdedigen. Het team zou in China ruim 20 miljoen supporters tellen – Reed Hastings, topman van het streamingplatform Netflix, heeft met de uitoefening van opties 1,33 miljoen aandelen van de onderneming gekocht. De waarde van dat pakket wordt geraamd op 612,13 miljoen dollar. Het bedrijf won vorig jaar 67 procent aan waarde – De Britse groep Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, staat een stap dichter bij de verkoop van zijn Spaanse divisie ITP Aero, bouwer van turbinebladen. Met de verkoop zou een bedrag van 1,5 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Spanje eist garanties voor de toekomst van de divisie.

De Zweedse investeerder EQT Holding neemt in de Verenigde Staten twee busdiensten van het vervoerbedrijf FirstGroup over. De Zweedse groep betaalt voor de divisies FirstStudent en FirstTransit een bedrag van 4,6 miljard dollar. FirstStudent is uitbater van de bekende vloot gele Amerikaanse schoolbussen – Abu Dhabi wil een nieuw centrum voor onderzoek en innovatie bouwen. De site zou een totale oppervlakte van 820.000 vierkante meter krijgen en zou zich vooral moeten richten op gezondheidszorg, computerwetenschappen, robotica en hernieuwbare energie – Het voedingsbedrijf Nestlé moet het gebruik van bronwater uit het San Bernardino Forest beperken. Dat staat in een rapport van de Water Resources Control Bord van de Amerikaanse staat Californië. Er zouden diverse inbreuken zijn vastgesteld. Californië wordt met waterschaarste bedreigd.

De verkoop van een aantal gaswinningen in Egypte door Dana Gas aan het Amerikaanse bedrijf IPR Energy Group wordt geschrapt. Dat heeft Dana Gas, gevestigd in Sharjah, gemeld. De verkoop, voor een totaal van ongeveer 31.000 vaten olie per dag, was in oktober aangekondigd. Uiteindelijk konden de partijen geen akkoord vinden over de voorwaarden – De Zwitserse chocolademaker Barry Callebaut realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 3,5 miljard Zwitserse frank. De verkoop daalde met 2,9 procent tot 1,07 miljoen ton. De winst kromp met 2,8 procent tot 205 miljoen frank – De Formule Eén zal nog minstens drie seizoenen te gast zijn op het circuit van Suzuka in Japan. Het lopende contract tussen beide partijen wordt voor een periode van drie jaar verlengd. Dat heeft Stefano Domenicali, chief executive van Formula One, gezegd.

Saudi-Arabië kan op één decennium tijd door een hervorming van het binnenlandse energieverbruik mogelijk 200 miljard dollar besparen. Dat heeft Mohammed al-Jadaan, Saudisch minister van financiën, gezegd. Het land wil van petroleum overschakelen naar gas en duurzame bronnen – De Amerikaanse autobouwer General Motors wil in zijn mediabeleid een grotere diversiteit nastreven. Bij die diversiteit zal gekeken worden naar zowel de eigendomsstructuur als het doelpubliek. Om het project te stimuleren, wordt een fonds van 50 miljoen dollar gelanceerd – De Amerikaanse autobouwer General Motors wil in zijn mediabeleid een grotere diversiteit nastreven. Bij die diversiteit zal gekeken worden naar zowel de eigendomsstructuur als het doelpubliek. Om het project te stimuleren, wordt een fonds van 50 miljoen dollar gelanceerd.

Barco heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 171,1 miljoen euro. Dat betekent een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verwijst daarbij naar de aanhoudende impact van de lockdowns. Het orderboek is wel met 25 procent tot 351,5 miljoen euro gestegen – Standaard Uitgeverij neemt de applicatie Stripmunk over. Door de transactie wil Standaard Uitgeverij zijn positie op de digitale stripmark verder versterken. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Stripmunk werd gebouwd door Wim van Buynder, Christophe Todts en Sander Versluys – Telecomoperator Orange Belgium boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 330,4 miljoen euro. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter met 12,8 procent tot 70,1 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 25 april 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 april 2021

Posted by managing21 on 24th april 2021

Australië heeft twee samenwerkingsakkoorden van zijn deelstaat Victoria met het Chinese Belt & Road Initiative (BRI) geschrapt. Dat heeft Marise Payne, Australisch minister van buitenlandse zaken, beslist. Victoria had de voorbije jaren twee infrastructuurcontracten met het Belt & Road Initiative ondertekend. Dan Andrews, minister van arbeid van Victoria, zei dat de akkoorden Chinese investeringen naar de Australische deelstaat zouden brengen. Marise Payne benadrukte echter dat deze projecten onderdeel van een consistent Australisch beleid moeten vormen en dan ook aan de Australische regering hadden moeten worden voorgelegd. China heeft de beslissing van Payne afgekeurd, maar de Australische minister benadrukte dat de ingreep tegen geen enkel individueel land is gericht. Het Belt & Road Initiative probeert de internationale invloed van China uit te breiden.

De Amerikaanse brouwer Boston Beer Company, producent van onder meer de Truly Hard Seltzer, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 545,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 64,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 47,3 miljoen dollar naar 65,6 miljoen dollar – International Air Group (IAG) wil tegen eind dit decennium minstens 10 procent van zijn operaties met emissievrije vliegtuigen uitvoeren. Dat heeft het concern, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, aangekondigd – De Franse drankengroep Rémy Cointreau realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 1,01 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de Verenigde Staten en China was een sterke vraag naar de cognac van het merk Rémy Martin.

De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft de Nederlander Peter Boone tot nieuwe chief executive aangesteld. Boone volgt in die functie begin september Antoine de Saint-Affrique, die het bedrijf zes jaar heeft geleid, op. Boone werkt al elf jaar voor Barry Callebaut, achtereenvolgens als innovatiedirecteur en hoofd van de Amerikaanse divisie – De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 874 miljoen dollar, tegenover 594 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde van 211 miljoen dollar naar 115 miljoen dollar – Het Amerikaanse kredietkaartenbedrijf American Express boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 9,06 miljard dollar. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 367 miljoen dollar naar bijna 2,24 miljard dollar. 

In Turkije is de cryptobeurs Thodex opgedoekt. Topman Faruk Fatih Ozer wordt door de Turkse politie opgespoord en zou het land zijn ontvlucht. De verliezen zouden tot 2 miljard dollar kunnen oplopen. Thodex zou 390.000 actieve accounts hebben geteld – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 41 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 168 miljoen euro naar 4,4 miljard euro. Daimler maakte gewag van sterke prestaties in China, een sterke productmix en gunstige prijzen – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, fabrikant van papierproducten, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar. Dat was 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 660 miljoen dollar naar 584 miljoen dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Honeywell, verkoper van automatiseringssystemen, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 8,5 miljard dollar, tegenover 8,6 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 757 miljoen dollar naar 800 miljoen dollar – Temur Akhmedov, zoon van de Russische oligarch Farkhad Akhmedov, moet zijn moeder Tatiana Akhmedova meer dan 75 miljoen pond terugbetalen. Dat heeft een Engelse rechtbank beslist. Temur Akhmedov zou hebben gepoogd het bedrag uit de alimentatieregeling voor zijn moeder te halen – Het Amerikaanse concern Schlumberger boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,22 miljard dollar, tegenover 7,46 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 299 miljoen dollar. Het eerste kwartaal vorig jaar was er nog een verlies van 7,4 miljard dollar.

Het biotechbedrijf Galapagos hoopt zijn product filgotinib in Japan ook te kunnen laten goedkeuren voor de behandeling van de darmziekte colitis ulcerosa. Gilead, de Amerikaanse partner van Galapagos, heeft daarvoor een aanvraag ingediend. Filgotinib is in Japan als goedgekeurd voor de behandeling van reuma – Het bedrijf Deliverect uit Gent, ontwikkelaar van software voor het beheer van online bestellingen van horecazaken, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 65 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden ingezet om de verdere internationale groei te ondersteunen – De Belgische chemiesector boekte vorig jaar een omzet van 61 miljard euro. Dat was 6 procent minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Essenscia. Onder de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kende een belangrijke terugslag.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 april 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 april 2021

Posted by managing21 on 23rd april 2021

Het Fins-Zweedse pulpbedrijf Stora Enso heeft aangekondigd de volgende lente zijn fabrieken in Veitsiluoto in Finland en Kvarnsveden in Zweden te sluiten. Door de ingreep zouden 1.100 banen verloren gaan. Stora Enso zegt dat de ingreep noodzakelijk is gebleken nadat de papiermarkt, die al decennia met een achteruitgang wordt geconfronteerd, nu ook de impact van de coronapendemie en het veranderende gedrag van de consument voelt. Lage prijzen en overcapaciteit op de Europese markt zullen volgens Stora Enso ook in de toekomst de sector blijven beïnvloeden. Annica Bresky, chief executive van Stora Enso, benadrukt dat ook het bedrijf zelf aan een koerswijziging werkt, met een grotere nadruk op verpakkingen, bouwoplossingen en biomaterialen. Stora Enso heeft in totaal meer dan 23.000 werknemers en heeft activiteiten in ruim vijftig landen.

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 7,57 miljard frank. Dat was 31 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De totale inkomsten van de bank nam met 31 procent toe tot 7,57 miljard frank. Door de blootstelling aan het hedgefonds Archego werd een verlies geleden van 252 miljoen frank, tegenover 1,3 miljard frank het eerste kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft in Mexico en Polen namaakversies van zijn coronavaccin ontdekt. Dat heeft het bedrijf gemeld. Pfizer merkt daarbij op dat criminelen in toenemende mate misbruik maken van de vraag naar vaccins – Het Amerikaanse farmaconcern Bristol Myers Squibb gaat in de Nederlandse stad Leiden een nieuwe fabriek bouwen. De site wordt de eerste vestiging voor celtherapie van het bedrijf in Europa. Financiële details over de investering werden niet gemeld.

De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,02 miljard euro, tegenover 10,13 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De verkoop liep wel met 1,1 procent op tot 665.038 wagens – De Amerikaanse president Joe Biden wil de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen verhogen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Op dit ogenblik hanteert de Amerikaanse fiscus een vermogensbelasting van 20 procent, maar dat zou mogelijk naar 39,6 procent worden gebracht – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4 miljard dollar. Dat was 53 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 2,24 miljard dollar terug naar 1,3 miljard dollar. De beschikbare capaciteit werd met 39 procent ingekrompen.

Het Nederlandse bedrijf Go Green, verdeler van elektrische deelscooters, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 50 miljoen euro opgehaald. Die investering moet Go Green toelaten om zijn internationale activiteiten verder uit te breiden. Het bedrijf is al actief in Nederland en België en start binnenkort ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije – Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow Inc boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 843 miljoen dollar op naar 1,5 miljard dollar – Het Franse telecombedrijf Orange boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,32 miljard euro, tegenover 10,27 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 0,3 procent tot 2,57 miljard euro. Gewag wordt gemaakt van een negatieve impact van de coronacrisis.L

Het Duitse softwarebedrijf SAP boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard euro, tegenover 6,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De cloudomzet steeg wel van 2 miljard euro naar 2,2 miljard euro. De nettowinst steeg van 1 miljard euro naar 1,7 miljard euro – Het Franse drankenconcern Pernod Ricard boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 1,96 miljard euro. Dat was 19 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden was er sprake van een omzetgroei met 1,7 procent tot 6,9 miljard euro – Het Amerikaanse chipconcern Intel boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,7 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van datacenters viel met 20 procent terug, maar bij de computerverkoop was er een stijging met 8 procent.

Standaard Boekhandel heeft het vertrek van chief executive Geert Schotte aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een verschil in visie met de aandeelhouder. Schotte stond negen jaar aan de leiding van de onderneming. Hij wordt voorlopig opgevolgd door zijn vader Frans Schotte, die eerder Standaard Boekhandel leidde – Global Sea Mineral Resources (GSR), onderdeel van Deme, is er als eerste in geslaagd om op de boden van de Stille Oceaan, op een diepte van 4.500 meter, metaalrijke knollen te verzamelen. De operatie werd uitgevoerd met de diepwaterrobot Patania. De knollen bevatten hoge concentraties  nikkel, mangaan en kobalt – De Antwerpse scheepvaartgroep Exmar boekte tijdens het eerste kwartaal een omzet van 33,5 miljoen dollar. Dat was 25 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Er was echter een verlies van 2,2 miljoen dollar, tegenover 16,7 miljoen dollar winst het eerste kwartaal vorig jaar.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 april 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 april 2021

Posted by managing21 on 22nd april 2021

De Verenigde Staten mogen zich niet laten verleiden om een milieuakkoord te sluiten met Brazilië. Dat staat in een open brief die door een reeks beroemdheden, waaronder Leonardo DiCaprio en Jane Fonda, aan de Amerikaanse president Joe Biden is geschreven. Sinds februari hebben de twee landen bilaterale gesprekken opgestart en de Braziliaanse minister van leefmilieu heeft al te kennen gegeven op de financiële hulp van de Verenigde Staten te rekenen om het tropisch regenwoud van de Amazone te beschermen. In de brief wordt benadrukt dat de Braziliaanse president Bolsonaro sinds zijn aantreden ruim twee jaar geleden steevast de belangen van de landbouwindustrie heeft verdedigd, terwijl milieubeschermers werden aangevallen. Daarbij wordt opgemerkt dat de ontbossing onder Bolsonaro tot een absoluut recordniveau is opgelopen.

De Amerikaanse groep Baker Hughes, leverancier van uitrusting en diensten voor de ontginning van olievelden, boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,8 miljard dollar. Dat was 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 13 procent tot 270 miljoen dollar – Bij Goldman Sachs hebben 49 managers een zwarte huidskleur. Die groep vertegenwoordigt 17 procent van het totale management. Dat staat in het duurzaamheidsrapport van de bank. Topman David Solomon engageert zich om dat aandeel verder te vergroten – Maaltijdbesteller Uber Eats breidt zijn activiteiten uit naar de Duitse markt. Daarmee wil de onderneming de monopoliepositie van Just Eat Takeway.com aanvallen. Uber Eats boekt naar eigen zeggen al opmerkelijke Europese successen in onder meer Groot-Brittannië en Spanje.

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 32,9 miljard dollar. Dat is 4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 25 procent tot 5,4 miljard dollar. Het bedrijf verloor wel 178.000 mobiele klanten – Het wervingsbedrijf Randstad boekte het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5 miljard euro. Dat was 6,4 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 33 procent op tot 141 miljoen euro – Het Zwitserse farmabedrijf Roche boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 13,5 miljard euro, tegenover 15,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar jaar. Het bedrijf leed onder de coronacrisis, maar ook onder toegenomen concurrentie van biologische geneesmiddelen.

Het Amerikaanse bedrijf Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet 3,45 miljard dollar, tegenover 5,04 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 170 miljoen dollar, tegenover een verlies van bijna 1,04 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – De Nederlandse brouwer Heineken produceerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een volume van 56,4 miljoen hectoliter, tegenover 58,2 miljoen hectoliter dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 94 miljoen euro naar 168 miljoen euro – De Super League, een voetbalcompetitie tussen twaalf topclubs uit Engeland, Spanje en Italië, is wellicht niet leefbaar. Dat heeft Andrea Agnelli, voorzitter van de Italiaanse voetbalclub Juventus Turijn, erkend. Er waren tegen het project zware protesten gerezen.

Netflix heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,2 miljard dollar. Dat was 24,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 1,7 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 590 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar – De Franse winkelketen Carrefour boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 18,6 miljard euro. Dat was 4,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf koopt voor 500 miljoen euro eigen aandelen aan. Dat komt overeen met ongeveer 4 procent van het totaal uitstaande kapitaal – De Nederlandse verfproducent Akzo Nobel boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,63 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 114 miljoen euro naar 217 miljoen euro.

De Belgische voetbalclub RSC Anderlecht verhoogt zijn kapitaal. In eerste instantie worden de leningen van eigenaar Marc Coucke aan de club gedeeltelijk in aandelen omzet. Daarnaast komt er nog eens 25 miljoen euro kapitaal van bestaande aandeelhouders of externe partijen – Het bedrijf Soudal uit Turnhout neemt de technologie van de onderneming Pearlchain, die ruim een jaar geleden de boeken moest neerleggen, over. Pearlchain zal de activiteiten onder de naam Adaptive verder zetten. Soudal werkt al meer dan vijftien jaar met Pearlchain samen – De Waalse groep Hamon boekte vorig jaar een omzet van 260 miljoen euro. Dat was 15,2 procent minder dan het jaar voordien. Het nettoverlies liep op van 28,3 miljoen euro naar 42,7 miljoen euro. Ook bij de orders was er sprake van een terugval met 14,6 procent.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 april 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 april 2021

Posted by managing21 on 21st april 2021

De Duitse autobouwer Daimler wil in Duitsland een nieuwe software-campus openen. Het bedrijf wil daarbij duizend software-ontwikkelaars aanwerven. Deze specialisten moeten Daimler helpen om zijn nieuwe besturingssysteem voor elektrische auto’s te ontwikkelen. De campus zal worden ingeplant op de site van fabriek van Daimler in Sindelfingen, in de buurt van het hoofdkwartier van de groep in Stuttgart. Daar is momenteel de productie van de S-Klasse geconcentreerd. Nog eens tweeduizend ontwikkelaars zullen worden aangeworven voor de vestigingen van Daimler in Berlijn, Tel Aviv, Seattle en Peking. Dat heeft Ergun Lümali, hoofd van de ondernemingsraad van Daimler in Sindelfingen, bevestigd. Het nieuwe besturingssysteem van Daimler moet over drie jaar operationeel zijn. De technologie zal worden ingezet voor de ontwikkeling van compacte en middelgrote voertuigen.

De Franse voedingsgroep Danone boekte tijdens het eerste kwartaal een omzet van 5,66 miljard euro. Dat was 9,4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral de verkoop van flessenwater, vooral onder invloed van de gesloten restaurants, kende een sterke terugval – De Duitse autobouwer BMW boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 2,24 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 229 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Gewag wordt gemaakt van een herstel van de wereldwijde vraag. Vooral China toonde een sterke groei – De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing meldt het vertrek van zijn financieel directeur Greg Smith. De man gaat in juli met pensioen. Smith werkte dertig jaar in dienst van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Enkele tijd werd Smith als de toekomstige chief executive van Boeing bestempeld.

In Frankrijk zullen supergrote winkelcentra in de toekomst mogelijk worden verboden. Dat staat in een wetsvoorstel dat door de Assemblée Nationale is goedgekeurd. Winkelcentra zouden daardoor niet over een verkoopoppervlak van meer 10.000 vierkante meter mogen beschikken. De maatregel moet onder meer helpen de lokale middenstand te beschermen – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 18,1 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 12 procent op tot 3,3 miljard dollar – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat is 66 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies daalde van 1,7 miljard dollar naar 1,36 miljard dollar.

De Amerikaanse streamingdienst Netflix had op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 207,6 miljoen betalende abonnees. Dat betekende een stijging met 4 miljoen eenheden tegenover het begin van het kwartaal. Dezelfde periode vorig jaar had nog een groei met 15,6 miljoen abonnees laten registreren – Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,19 miljard dollar. Dat was 9,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 6,9 procent tot 6,2 miljard dollar – In de Verenigde Staten zal de verkoop van sigaretten verder worden beperkt. Dat staat in plannen van de Amerikaanse president Joe Biden, die erop aanstuurt om alleen nog sigaretten toe te laten met een laag nicotinegehalte, zodat er geen gevaar op een verslaving meer zou blijven.

De Canadese spoorwegmaatschappij Canadian National Railway heeft een overnamebod van 33,7 miljard dollar gedaan op zijn Amerikaanse sectorgenoot Kansas City Southern. Eerder had Canadian Pacific een bod van 25 miljard dollar gedaan op het Amerikaanse spoorbedrijf – In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar een dodelijk ongeval met een auto van het merk Tesla. Elon Musk, topman van Tesla, voert echter aan dat de automatische piloot van de auto niet was geactiveerd op het ogenblik van het ongeval – Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 16,3 miljard dollar, tegenover 15,7 miljard inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van nagenoeg 1,72 miljard dollar op op tot bijna 1,84 miljard dollar.

Het Belgische bedrijf Etex, fabrikant van bouwmaterialen, verwerft een meerderheidsbelang in het Ierse designbureau Evolusion Innovation. De transactie kadert in de ambities van Etex om zijn activiteit op het gebied van offsite bouw verder te versterken. Financiële details over de transactie zijn niet bekend – Het diagnosticabedrijf Biocartis heeft zijn Idylla-test voor darmkanker in de Verenigde Staten aan de Food & Drugs Administration (FDA) voorgelegd. Dat heeft het bedrijf aangekondigd – Het Belgische gasbedrijf Fluxys en investeerder EIG Global Energy Partners hebben in de Braziliaanse gasnetbeheerder Transportadora Brasileira Gasoducto (TBG) een belang van 27,5 procent genomen. De investeringen in het Braziliaanse bedrijf, één van de drie gasnetbedrijven van het land, betekent voor Fluxys de eerste uitbreiding buiten Europa.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 21 april 2021