managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for januari, 2019

Sportstadions kunnen positieve impact hebben op omgeving

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Sportstadions kunnen voor de lokale samenleving een belangrijke functie vervullen. Dat zegt Alessandro Melis, professor milieubeleid aan de University of Portsmouth. Hij wijst erop dat sportstadions vaak met negatieve percepties worden geconfronteerd, waarbij vaak wordt geklaagd over gigantische financiële engagementen en verval. In werkelijkheid kunnen deze constructies volgens Melis echter aan de maatschappij verschillende baten opleveren. Hij wijst er daarbij op dat sportstadions zich vaak ontwikkelen tot een draaischijf van een lokale economie. Anderzijds kunnen deze constructies volgens de wetenschapper ook als een belangrijke energiebron functioneren.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Sportstadions kunnen positieve impact hebben op omgeving

Zangkoor zorgt voor positieve werksfeer

Posted by managing21 on 31st januari 2019

De organisatie van een zangkoor op de werkvloer kan positieve resultaten hebben. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers aan de Leicester University. De onderzoekers ontdekten dat het lidmaatschap van een werkkoor gepaard ging met lagere niveaus van werkstress, terwijl men ook het gevoel zou krijgen meer steun van zijn collega’s te genieten. De wetenschappers wijzen er daarbij op dat een werkkoor een grotere steun oplevert dan andere sociale bondgenootschappen. De onderzoekers zeggen dan ook dat organisaties ernstig zouden moeten overwegen om hun personeel aan te moedigen regelmatig deel te nemen aan zanggroepen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Zangkoor zorgt voor positieve werksfeer

Mannen en vrouwen hebben verschillende herinneringen aan pijn

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Mannen en vrouwen herinneren zich pijn op een andere manier. Dat is de conclusie van een studie door wetenschappers aan de McGill University en de University of Toronto, gebaseerd op onderzoek met muizen en mensen. De onderzoekers ontdekten dat mannelijke respondenten zich eerdere pijnlijke ervaringen duidelijk herinnerden. Als gevolg hiervan bleken mannen stress en overgevoeligheid te tonen wanneer ze terugkeerden naar een locatie waar eerdere pijn was ervaren. Hun vrouwelijke tegenhangers bleken door de herinnering aan eerdere pijn daarentegen helemaal geen tekenen van stress te vertonen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Mannen en vrouwen hebben verschillende herinneringen aan pijn

Bedrijf moet maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Een meerderheid van de consumenten zegt dat merken een duidelijk en transparant standpunt over bredere maatschappelijke vraagstukken moeten hebben. Dat zegt een onderzoek door het bureau YouGov in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat tussen beide landen gedeeltelijk een andere visie op het probleem kan worden vastgesteld. Britse consumenten blijken het belangrijker te vinden dat merken hun verantwoordelijkheid voor de samenleving opnemen dan hun Amerikaanse tegenhangers. Vooral van caritatieve instellingen worden maatschappelijke standpunten geëist, gevolgd door farmaceutische ondernemingen en mediabedrijven.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Bedrijf moet maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen

Ook kliekvorming op school kent evolutie

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Hoewel kliekvorming op de middelbare school doorheen de generaties een constant karakter lijkt te kennen, moet worden geconcludeerd dat veranderende demografieën en culturele invloeden tot de creatie van nieuwe groepen kan leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois en de University of Texas. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat in het middelbaar onderwijs twaalf soorten kliekvorming kan worden opgetekend. Tevens wordt aangevoerd dat adolescenten met een lage sociale status vaak moderne tijden weerspiegelen, terwijl hun leeftijdsgenoten met een hoge sociale status eerdere generaties volgen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Ook kliekvorming op school kent evolutie

Vrouwelijk ondernemerschap best door zakelijke argumenten gepromoot

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Een zakelijke onderbouwing van het vrouwelijk ondernemerschap zal voor de gendergelijkheid aan de top van het bedrijfsleven meer resultaten opleveren dan diversiteits-campagnes. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Dundee en de University of Strathclyde. De onderzoekers wijzen erop dat de kwantiteit en kwaliteit van bedrijven met vrouwelijke leiders de voorbije twintig jaar slechts een bescheiden toename heeft gekend. Daarvoor kunnen volgens de wetenschappers verschillende redenen worden aangehaald. Bewijzen van het vrouwelijk succes in de zakelijk wereld zijn volgens hen de beste basis om het probleem aan te pakken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vrouwelijk ondernemerschap best door zakelijke argumenten gepromoot

Live streaming trekt steeds meer publiek aan

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Rechtstreekse uitzendingen vertegenwoordigden vorig jaar in video-streaming de sterkste groeisector. Dat blijkt uit een rapport van consulent Conviva. Vastgesteld werd dat live streaming tegenover het jaar voordien een groei met 65 procent heeft laten optekenen. Die groei was vooral te danken aan rechtstreekse uitzendingen van evenementen. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, maar ook naar het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland en Amerikaanse sportcompetities zoals het football en basketbal. Tegelijkertijd blijkt dat kijkers ook in deze sector minder geduld tonen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Live streaming trekt steeds meer publiek aan

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st januari 2019

Singapore wil een grote zone voor ecotoerisme creëren. De site komt in het district Mandai en moet meer bezoekers naar de stadsstaat lokken. Het project, dat wordt geleid door Mandai Park Holdings, voorziet onder meer vogelpark, een regenwoud en een resort met vierhonderd kamers. Het district bestaat momenteel grotendeels uit verlaten dorpen en landbouwgrond die door de jungle zijn overwoekerd. De site ligt aan de rand van een beschermd natuurgebied. Critici zeggen echter dat de ontwikkeling natuurlijke biotopen zal beschadigen en in het gebied voor een grotere verkeersdrukte zal zorgen, waardoor vele dieren door ongevallen zouden sterven. Tevens wordt gevreesd voor overlast door het resort.

Het Franse energieconcern Total heeft samen met partners Cnooc en Edison in het Britse deel van de Noordzee een nieuw gasveld ontdekt. Het veld ligt in het exploratiegebied Glengorm voor de kust van Schotland en zou het equivalent van 250 miljoen vaten olie bevatten – Het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) heeft bescherming tegen een faillissement aangevraagd. Het bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor een aantal zware bosbranden in Californië. Claims zouden tot meer dan 50 miljard dollar kunnen oplopen – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar een omzet van 101,1 miljard dollar geboekt. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 24 procent tot 10,5 miljard dollar. Boeing wil dit jaar ongeveer 900 vliegtuigen leveren.

Foxconn draait zijn plannen voor de bouw van een grote vestiging in de Amerikaanse staat Wisconsin gedeeltelijk terug. Oorspronkelijk zou in de fabriek een productie van lcd-schermen worden voorzien, maar wil de site nu vooral voor onderzoek ontwikkelen – De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van bijna 14 miljard dollar, tegenover 13,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 394 miljoen dollar, tegenover een winst van 12,3 miljard dollar het vierde kwartaal het jaar voordien – De Finse groep Wärtsilä, producent van zware scheepsmotoren en energiecentrales, schrapt wereldwijd twaalfhonderd banen. De operatie moet een kostenbesparing van 100 miljoen euro realiseren. Bij Wärtsilä werken momenteel 19.000 mensen in ruim tachtig landen.

De Chinese internetgroep Alibaba heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 15,5 miljard euro. Dat was een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met 37 procent tot bijna 4,4 miljard euro – De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft een overnamebod gedaan op Oslo Børs. Nasdaq zou bereid zijn 674 miljoen euro te betalen. Het Noorse beursbedrijf heeft zijn aandeelhouders advies gegeven het voorstel te accepteren. Ook Euronext had interesse in Oslo Børs – Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 84,3 miljard dollar. Dat was een daling met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 20,1 miljard dollar naar 19,9 miljard dollar.

De Franse financiële groep Société Générale slankt het personeelsbestand van zijn divisie zakenbankieren af. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Gewezen wordt naar tegenvallende resultaten. De operatie zou een jaarlijkse besparing van 100 miljoen euro moeten opleveren – Online handelaar eBay heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van bijna 2,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 618 miljoen dollar naar 670 miljoen dollar – De London Stock Exchange (LSE) heeft een minderheidsbelang van 4,9 procent genomen in Euroclear, gespecialiseerd in de uitvoering van wereldwijde effectentransactie. Met de operatie ging een bedrag van 278,5 miljoen euro gepaard.

Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft het voorbije jaar een omzet van 46,8 miljard euro geboekt. Dat was een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 18 procent tot 6,3 miljard euro – Carlos Ghosn, voormalig topman van Renault en Nissan, is het slachtoffer geworden van een complot. Dat heeft Ghosn, die in Japan beticht wordt van fraude, gezegd. Hij maakt gewag van een bewuste poging van Nissan om zich van Ghosn te kunnen losmaken – Altice Europe voert exclusieve gesprekken over een investering in Molotov, een Franse streamingdienst voor televisieprogramma’s. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Altice Europe zou naar een meerderheidsaandeel in Molotov streven. Molotov heeft zeven miljoen gebruikers.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Duitse politiek ontvangt ruim 90 miljoen euro donaties

Posted by managing21 on 30th januari 2019

In Duitsland hebben de politieke partijen bij de jongste verkiezingen twee jaar geleden 90,6 miljoen euro donaties ontvangen. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse Bundestagsverwaltung. Ongeveer 45 miljoen euro ging naar de Christlich Demokratische Union (CDU) en de Christlich-Soziale Union (CSU). Op de tweede plaats staat de Freie Demokratische Partei (FDP) met 15 miljoen euro, gevolgd door de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) met 14,5 miljoen euro, Alternative für Deutschland (AfD) met 7,4 miljoen euro, Die Grünen met 5,8 miljoen euro en Die Linke met 2,6 miljoen euro.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Duitse politiek ontvangt ruim 90 miljoen euro donaties

Mijlpaal voor Amerikaanse strijd tegen kanker

Posted by managing21 on 30th januari 2019

In de Verenigde Staten heeft de strijd tegen kanker een mijlpaal bereikt. Gedurende de voorbije kwarteeuw kon immers een continue daling van het aantal sterfgevallen door kanker worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van de American Cancer Society. Gewag wordt gemaakt van een daling met 27 procent. Daardoor konden over een periode van vijfentwintig jaar ongeveer 2,6 miljoen levens worden gered. Tegelijkertijd merkt het rapport op dat de etnische verschillen in de statistieken een duidelijke afname tonen. Daarentegen neemt het aandeel van socio-economische ongelijkheid gevoelig toe.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Mijlpaal voor Amerikaanse strijd tegen kanker