managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juni, 2007

Innovatie heeft sterke leiders nodig

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Ranglijsten van innovatieve bedrijven worden steevast aangevoerd door Amerikaanse ondernemingen. Volgens het adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) heeft dat vooral te maken met sterke leiders die heilige huisjes durven afbreken. Elders is het management volgens het adviesbureau teveel gericht op het halen van jaarbudgetten en is men terughoudend tegenover investeringen met een onzekere toekomst.

</p><p>

Uit een Nederlands onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat driekwart van de bedrijven innovatie als één van de drie grootste prioriteiten van de onderneming beschouwt. “Tegelijkertijd is de onvrede onder het Nederlandse topmanagement over het rendement van innovatie aanzienlijk hoger dan bij buitenlandse ondernemingen,” aldus het Financieele Dagblad. “Bijna 40 procent is ontevreden en slechts één derde is tevreden.”

</p><p>

Om in grote ondernemingen de top te halen, is het dikwijls ook belangrijker geen fouten te maken dan iets nieuws te proberen. “Dat denken belemmert vernieuwing,” aldus de krant. Vooral bij beursgenoteerde, grote concerns is er een te grote behoefte aan controle, aan het volgen van de procedures, om in overeenstemming te zijn met de codes en de regels. Maar dan is er geen energie meer voor vernieuwing.”

</p><p>

Paradoxaal genoeg zijn de Verenigde Staten, het land met de meeste regels, ook het land dat de meeste innovatieve bedrijven herbergt. Europa heeft volgens BGC een risicomijdende cultuur. “Europeanen willen de koek verdelen, terwijl Amerikanen bezig zijn een koek te maken. Europeanen zien vooral de beperkingen en de risico’s. Amerikanen zien overal kansen.”

Posted in management | Reacties uitgeschakeld voor Innovatie heeft sterke leiders nodig

Online pesterijen niet meer dan vervelend

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Meer dan drie op tien Amerikaanse tieners wordt geconfronteerd met online pesterijen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew & American Life Project. Het gaat daarbij om dreigementen en het ongewild doorsturen van privéberichten, e-mails en foto’s. Maar de meeste slachtoffers tillen niet erg zwaar aan die praktijken en noemen het online pesten hoogstens vervelend.

Uit het onderzoek blijkt dat meisjes tussen vijftien en zeventien vaker het slachtoffer zijn van cybertreiteren (41 procent) dan jongens (29 procent) of jongere meisjes. Ook bij het verspreiden van al dan niet valse geruchten zijn meisjes vaker het doelwit (16 procent) dan jongens (9 procent). Bovendien klagen vooral meisjes dat private berichten of foto’s ongewenst worden doorgestuurd.

Ook blijkt dat bezoekers van sociale netwerksites vaker het slachtoffer zijn van pesterijen (39 procent) dan tieners die deze sites niet bezoeken (23 procent). Tieners vinden de online pesterijen echter niet erger dan wat ze in het dagelijke leven te verduren krijgen. Bovendien stelt 67 procent dat pesterijtjes vooral in het dagelijks leven plaatsvinden en niet via het internet.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Online pesterijen niet meer dan vervelend

Pindakaas juweel van het ontbijt

Posted by managing21 on 29th juni 2007

In de toekomst zal het produceren van diamanten goedkoper kunnen worden. Wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh hebben immers een techniek ontwikkeld waarmee ze van koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken. Die techniek bestaat uit het verhogen van de druk. Daarbij wordt onder meer gedacht aan pindakaas, het traditionele Nederlandse broodbeleg.

Diamanten worden gevormd uit fossiele resten die miljoenen jaren in de diepere aardlagen aan grote druk zijn blootgesteld. Het onderzoeksteam van de Schotse universiteit werkt nu echter aan nieuwe technieken waarmee de druk van het binnenste van de aarde kan worden benaderd. Indien er voldoende druk kan opgewekt worden, kan men volgens de onderzoekers van allerlei materialen diamant worden gemaakt.

Met deze nieuwe methode hopen de wetenschappers diamanten, die nu nog altijd bijzonder duur zijn, in de toekomst op een goedkopere, alternatieve manier te kunnen produceren. Pindakaas bevat veel koolstof en is daarom één van de producten die de wetenschappers kunnen gebruiken voor het maken van diamanten. Maar ook andere producten met veel koolstof komen volgens de wetenschappers in aanmerking.

Posted in wetenschap | Reacties uitgeschakeld voor Pindakaas juweel van het ontbijt

Apple is groener geworden

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Apple staat niet meer onderaan de duurzaamheidslijst van Greenpeace. In de Greener Guide to Electronics, een ranglijst voor schoon ontwerp en recycling, steeg Apple van de veertiende naar de tiende plaats. Apple dankt volgens Greenpeace zijn verbeterde positie aan het stellen van een termijn voor de uitbanning van pvc en broomhoudende vlamvertragers. Ook het recycling-beleid is verbeterd.

Apple kreeg in het verleden van de milieuorganisatie veel kritiek te verduren omdat het in de groene lijst consequent op de laatste plaats eindigde. Nu stelt Greenpeace zich echter veel positiever op tegenover het bedrijf. “Apple zou zelfs een groene concurrent kunnen worden van hoger genoteerde bedrijven als de langverwachte iPhone werkelijk een milieuvriendelijk product wordt,” wordt er opgemerkt.

Het Finse Nokia voert de duurzaamheidslijst aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat
de Finse fabrikant van telecom-apparatuur het gebruik van broomhoudende vlamvertragers en pvc volledig heeft afgeschaft. Op de tweede plaats staat Lenovo, dat zijn eerste plaats heeft moeten afstaan. Dat is vooral te wijten aan het recyclagesysteem, dat niet op alle markten is doorgevoerd. Op de laatste plaats staat Sony.

Posted in informatica, milieu | Reacties uitgeschakeld voor Apple is groener geworden

Relatief veel onwaarheid in sociale netwerken

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Gebruikers van online sociale netwerken nemen het niet zo nauw met de waarheid. Eén op vijf mannelijke gebruikers blijkt over zijn geslacht te liegen. Bij vrouwen is dat één op tien. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van het onderzoeksbureau MarketResponse. Bovendien blijk één op vier mannen ook over zijn leeftijd te liegen. Bijna één op tien vrouwen doet hetzelfde. Vrouwen geven wel meer persoonlijke informatie en werken meer met foto’s.

Volgens MarketResponse wordt met de resultaten van het onderzoek een misvatting rechtgezet. “In veel media worden gebruikers van deze communities neergezet als niet sociaal,” wordt er opgemerkt. “Ze zijn dat echter wel. De gebruikers van sociale netwerken zijn waarschijnlijk nog veel socialer dan niet-gebruikers. Hun sociaal leven is behoorlijk actief en ze sporten bijvoorbeeld ook meer dan gemiddeld.”

MarketResponse stelt dat de bekendheid van de sociale netwerken hoog is. Meer dan zes op tien respondenten bleek deze netwerken te kennen en meer dan drie op tien bezoekt ze ook. “De bezoekers hebben een hogere opleiding, maar hun inkomen ligt onder het gemiddelde,” wordt er opgemerkt. “Ze zitten meer dan anderhalf uur per dag op het internet. Gemiddeld wordt eenvijfde van de internettijd op een online sociaal netwerk besteed.”

Online sociale netwerken worden wel door consumenten, maar nagenoeg niet door marketeers gebruikt. Daarbij wordt gesteld dat marketeers nog geen idee hebben hoe ze moeten omgaan met deze ontwikkelingen. Volgens MarketResponse moeten zij echter wel leren hoe het er in die sociale netwerken aan toe gaat.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Relatief veel onwaarheid in sociale netwerken

Duitsland betaalt Wikipedia-bijdragen

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Artikelen over duurzaamheid in de Duitse editie van de internetencyclopedie Wikipedia zullen in de toekomst met overheidssteun geschreven. Volgens het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe, een onderdeel van het ministerie, zijn sommige artikelen over duurzame grondstoffen incompleet of niet actueel, of ontbreken ze volledig. Hoeveel het Duitse ministerie van landbouw in het project investeert, werd niet bekend gemaakt.

“Het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe zal de artikelen niet zelf schrijven, maar stelt het geld beschikbaar aan een instituut, dat deskundige auteurs moet werven,” aldus het online magzine Nu.nl. “De auteurs moeten samenwerken met de Wikipedia-gemeenschap om via een driejarig programma naar eigen zeggen actuele, neutrale informatie beschikbaar te maken op de site. Een medewerker van de organisatie Wikimedia moet de samenwerking coördineren.

Het project zou volgens het magazine controverse oproepen bij de Wikipedia-gemeenschap, die vreest voor gekleurde informatie en propaganda. Vorig jaar ontstond veel ophef toen softwareconcern Microsoft een tekstschrijver benaderde om tegen betaling bijdragen te leveren aan Wikipedia. Die moest volgens Microsoft feitelijke onjuistheden in artikelen over producten van het bedrijf verbeteren.

Posted in internet, media & cultuur | Reacties uitgeschakeld voor Duitsland betaalt Wikipedia-bijdragen

Bedrijven doen te weinig met informatie

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Grote bedrijven maken te weinig gebruik van de informatie die in de onderneming aanwezig is. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau MarketCap. Het probleem heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het feit dat de informatie versnipperd en in verschillende vormen wordt opgeslagen. Tweederde van de ondervraagde bedrijven hoopt de volgende twee jaar meer gebruik te kunnen maken van business intelligence.

“Op dit moment is bij tachtig procent van de ondervraagde bedrijven een business intelligence-oplossing in gebruik,” schrijft het magazine Computable. “De meeste respondenten zijn echter niet tevreden met de kwaliteit en de effectiviteit van de informatievoorziening. Ruim zeventig procent geeft aan dat ze ontevreden zijn over de voorspellende waarde van de bedrijfsinformatie.”

Het gebrek aan bruikbare informatie uit de bedrijfsdata zou vooral te maken hebben met het feit dat de data op verschillende plaatsen en op versnipperde wijze wordt opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets, databases en datawarehouses. “Alleen in het laatste geval is de informatie centraal opgeslagen en heeft het bedrijf snel en efficiënt toegang tot alle soorten informatie,” aldus de onderzoekers.

Driekwart van de bedrijven zegt te weten waar de informatie, maar geeft toe geen idee te hebben van wat er met de informatie is gebeurd, voordat ze deze te zien krijgen. “Het lijkt er dus op dat er veel te vaak strategische beslissingen worden genomen op basis van onvolledige of onbetrouwbare informatie of op basis van informatie waarvan de betrouwbaarheid niet bekend is,” aldus MarketCap.

Posted in management | Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven doen te weinig met informatie

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 29th juni 2007

Mika Brzezinski, presentatrice van het ontbijtprogramma van de Amerikaanse televisiezender MSNBC, heeft geweigerd om het nieuwsgedeelte van de show te beginnen met het bericht dat Paris Hilton uit de gevangenis was ontslagen. Brzezinski stelde zich niet te kunnen inbeelden dat dit het hoofdonderwerp van het nieuws kon zijn. Zij vond dat de kritiek die president Bush kreeg van zijn mede-Republikeinen wegens zijn Irakbeleid meer gepast was als openingsonderwerp. Aangespoord door haar medepresentators probeerde Mika eerst de Hiltontekst in brand te steken, om het blad vervolgens te verscheuren en een andere kopie in de papierversnipperaar te droppen. Volgens haar medepresentatoren heeft Brzezinski met haar actie de wereld veranderd. Het exclusieve interview met de hotelerfgename leverde presentator Larry King van CNN wel 3,2 miljoen kijkers op. Dat is drie keer zoveel als een gewone uitzending van Larry King Live.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft twee akkoorden getekend: één voor de eerste niet-Europese fabriek in China en nog één over de levering van 150 Airbus A320-toestellen aan elf Chinese luchtvaartmaatschappijen. De bouw van de Airbus-fabriek komt er na maanden van onderhandelen. De fabriek komt in de havenstad Tianjin, op 100 kilometer van Peking. Het gaat om een joint-venture, waarbij Airbus 51 procent zal controleren en het Chinese Tianjin Zhongtian Aviation Industry Investment, de rest van de aandelen. Hoeveel de investering precies bedraagt, wilde geen van beide partijen kwijt. Maar analisten schatten dat de bouw tussen de 800 miljoen tot 1 miljard euro zou kosten. De fabriek zou in augustus volgend jaar operationeel moeten zijn. Tegen 2011 zouden er vier toestellen van het A320-type per maand van de band moeten rollen. Tegen 2016 wil men aan 300 toestellen per jaar komen. De fabriek zou werk bieden aan 500 Chinezen en 120 Europeanen.

Rodrigo Rato, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), verlaat de organisatie in oktober. De mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het mandaat van de Spanjaard liep nog tot juni 2009. Maar volgens Rato maken zijn familiale omstandigheden en verplichtingen een verlengd verblijf in Washington onmogelijk. Wie Rato opvolgt aan het hoofd van het IMF, is voorlopig nog koffiedik kijken. Sinds de oprichting van de organisatie in 1945 zegt een ongeschreven wet dat die functie een Europeaan toekent. Maar namen circuleerden nog niet. Het vertrek van Rato lokte al heel wat reacties uit. De niet-gouvernementele organisaties zien in het aftreden van Rato, zo kort na het vertrek van Wolfowitz, een bewijs van de diepe crisis waarin de internationale instellingen zitten. De organisaties roepen de opvolger van Rato op zo snel mogelijk werk te maken van hervormingen bij het IMF.

Geen enkele van de 51 Indonesische vliegtuigmaatschappijen mag nog op een Europese luchthaven landen. Dat adviseren experts aan de Europese Commissie, die de betrokken maatschappijen zeer binnenkort op de Europese zwarte lijst plaatst. Op die lijst komen ook de nationale Angolese maatschappij Taag en het Oekraïnse Volare. Indonesië is de afgelopen maanden enkele malen getroffen door een vliegtuigramp, onder meer met een vliegtuig van de nationale maatschappij Garuda. Het Europese verbod komt dan ook niet als een verrassing. Geen enkele Indonesische maatschappij vliegt op Europa. Maar dat wil niet zeggen dat er voor die maatschappijen geen gevolgen zijn. Zo moet iedere Europese touroperator klanten die naar Indonesië reizen en daar binnenlandse vluchten boeken, waarschuwen. De Indonesische overheden stellen in een reactie dat zij streven naar meer veiligheid en dat de genomen beslissingen te laat kwamen om de Europese ban te vermijden.

De Franse zakenkrant La Tribune verhuist mogelijk van de luxekeizer Bernard Arnault naar de investeerder Vincent Bolloré. Die stelde zich openlijk kandidaat om de kwakkelende Franse zakenkrant op te kopen als die in de etalage wordt gezet. Daar heeft het alle schijn van nu Arnault exclusieve onderhandelingen voert om de grootste Franse zakenkrant, Les Echos, over te nemen van het Britse Pearson. Bolloré kan La Tribune prima gebruiken voor de uitbreiding van zijn gestaag groeiende media-imperium. Dat bestaat inmiddels uit het digitale televisiekanaal Direct8 en de gratis avondkrant Direct Soir. Voorts heeft Bolloré een meerderheidsbelang in Matin Plus, de gratis ochtendkrant die in samenwerking met Le Monde wordt uitgegeven in en rond Parijs. La Tribune staat in de etalage sinds Arnault exclusieve onderhandelingen voert met de Britse moeder van Les Echos, Pearson. Bij LVMH is geen plaats voor twee zakenkranten.

De overname van de platenmaatschappij EMI door het Britse investeringsfonds Terra Firma dreigt te mislukken. Ruim een maand nadat Terra Firma 2,4 miljard pond (3,6 miljard euro) voor de platenmaatschappij bood, heeft nog maar 3,5 procent van de EMI-aandeelhouders zijn aandelen aan het investeringsfonds aangeboden. De beleggers hadden tot eind deze week de tijd om hun aandelen EMI aan te bieden bij Terra Firma. Het was echter al duidelijk dat Terra Firma nooit op tijd een meerderheid van de aandelen EMI zou weten te verzamelen om de overname af te ronden. Daarom besloot het Britse investeringsfonds van Guy Hands het bod met een halve week te verlengen. De kans dat de beleggers tegen die tijd wel massaal hun aandelen EMI hebben aangeboden, lijkt nihil. De aandeelhouders hopen blijkbaar dat er een tegenbod op EMI komt. Voor een tegenbod kijken de beleggers vooral naar het Amerikaanse Warner Music, de grootste concurrent van EMI.

De Zwitserse bladen Cash en Facts zijn voor het laatst verschenen. Ze gelden als directe slachtoffers van de gratis-oorlog die op dit moment vooral in Duitstalig Zwitserland wordt uitgevochten. Het Duitstalige deel van Zwitserland kent vier gratis dagbladen en daar komt er dit jaar nog minstens één bij. Het Zwitserse uitgeefconcern Tamedia maakte zopas nog bekend dat het nog voor het einde van dit jaar een nieuwe krant zal lanceren die naar eigen zeggen hoogstwaarschijnlijk gratis zal zijn. Tamedia is het moederconcern van het succesvolle gratis dagblad 20 Minuten, maar ook van het linksgeoriënteerde weekblad Facts. Dat opinietijdschrift was nooit erg winstgevend, maar wist de afgelopen drie jaar het lezersbestand wel op peil te houden. Ook uitgeverij Ringer stopt met zijn betaalde weekblad Cash, dat gekannabaliseerd werd door het gratis zusterblad CASHDaily, dat amper een half jaar op de markt is. Cash heeft achttien jaar bestaan.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) verkoopt de versnellingsbakkenfabrikant Allison aan de durfkapitaalgroepen Carlyle Group en Onex. General Motors haalt daar 5,6 miljard dollar mee op. Dat geld is nodig om de sanering van het verlieslatende autobedrijf te betalen. Fritz Henderson, de financieel directeur van General Motors, heeft de voorbije twee jaar al voor 16 miljard aan activiteiten verkocht. Dat was nodig, omdat GM met zware verliezen draait. Het Amerikaanse autoconcern leed in de voorbije twee jaar een totaalverlies van 12,4 miljard dollar. Allison boekte vorig jaar een bedrijfswinst van 338 miljoen dollar op een omzet van 2,2 miljard dollar. Het bedrijf uit Indianapolis maakt versnellingsbakken voor vrachtwagens en bussen en hoort daarmee niet echt tot de kernactiviteiten van het moederbedrijf. General Motors houdt wel de Allison-fabriek in Baltimore, waar versnellingsbakken voor pick-ups en suv’s van GM gemaakt worden.

De exploitant van de Eurotunnel onder het Kanaal heeft de herstructurering van zijn schulden afgerond. Daarmee komt een einde aan twintig jaar financiële tegenslagen. De herstructurering werd gerealiseerd door het oprichten van de nieuwe groep, Groupe Eurotunnel SA (GET SA), met een gehernegocieerde en teruggebrachte schuld tot 4,16 miljard euro, in plaats van de 9 miljard euro die de exploitant verstikte. “Er is met succes een bladzijde omgedraaid,” aldus Jacques Gounon, topman van de groep. Op 2 juli volgt de beursnotering van het nieuwe bedrijf. De laatste fase van de herstructurering werd onlangs voltooid met een wisseloperatie, waardoor de nieuwe groep GET SA in het leven werd geroepen. Aandeelhouders van het bedrijf dat de spoortunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië uitbaat, konden hun stukken inruilen voor aandelen van het nieuwe bedrijf. Het aandeel van Eurotunnel is daardoor op korte tijd fors de hoogte ingegaan.

Luchtvaartmaatschappijen moeten gegevens over hun passagiers tussen Europa en de Verenigde Staten tevoren sturen naar de Amerikaanse autoriteiten. Ambassadeurs van de EU-landen stemden vrijdag in met een onderhandelaarsakkoord hierover met de Verenigde Staten.
De Europese Commissie werkt ondertussen aan een voorstel om dezelfde plicht in te voeren voor passagiers die naar de Europese Unie komen. De maatregelen zijn bedoeld om terroristen en criminelen te weren. Het moet ook het vluchten van verdachten voorkomen. De gegevens betreffen het creditcardnummer, telefoonnummer, bagage-informatie, naam, adres, bestemming en andere zaken. De informatie moet drie dagen tevoren bij de Verenigde Staten zijn. Amerika bewaart de gegevens vijftien jaar. De VS hadden steeds gedreigd geen vliegtuigen uit de EU meer toe te laten als ze informatie over creditcardnummer, e-mailadres, woonadres en bestemming van passagiers niet zouden krijgen.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Noors pijplijnproject stap dichterbij

Posted by managing21 on 28th juni 2007

De realisatie van de Skanled-pijplijn, die in de toekomst gas zou moeten transporteren van Noorwegen naar Zweden naar Denemarken, is een stukje dichterbij gekomen. Het Britse bedrijf Ineos heeft immers beloofd de gasinstallaties voor de pijplijn in Noorwegen te zullen financieren. Een definitieve beslissing over de constructie van de lijn is echter nog niet genomen. Pas tegen 2009 zou daarover uitsluitsel volgen.

De Skanled-pijplijn moet gas transporteren van Karsto, in de buurt van Stavanger aan de zuidwestkust van Noorwegen, naar Oost-Noorwegen, West-Zweden en Denemarken. Met het project is een bedrag van 880 miljoen euro gemoeid. Door de inbreng van Ineos komt de realisatie van het project volgens Odd Roger Enoksen, de Noorse minister van petroleum en energie, een stap dichterbij. Financiele details over de overeenkomst met Ineos werden niet bekend gemaakt.

Ineos zou een meerderheidsparticipatie nemen in de gasinstallatie in Bamble, in het zuidoosten van Noorwegen. De bouw van die infrastructuur zou volgens experts een investering vergen van ruim 250 miljoen euro. Ineos heeft de voorbije maanden zijn aanwezigheid in Noorwegen gevoelig opgedreven. Eerder al werden er immers de petrochemische activiteiten overgenomen van Borealis en Hydro Polymers, een voormalige dochter van Norsk Hydro.

Posted in energie | Reacties uitgeschakeld voor Noors pijplijnproject stap dichterbij

Iveco mikt op Russische markt

Posted by managing21 on 28th juni 2007

De Italiaanse vrachtwagenconstructeur Iveco, onderdeel van het Fiat-concern, heeft plannen om een joint-venture te sluiten met de Russische industriële groep Samotlor-NN voor de bouw van Daily-trucks in Rusland. Iveco maakte bekend ongeveer 50 miljoen euro te zullen investeren voor de bouw van een vrachtwagenfabriek in Nizhniy Novgorod. Die zou een capaciteit moeten krijgen van 25.000 exemplaren per jaar.

Iveco zou 51 procent van de aandelen van de joint-venture in handen krijgen. De productie is bestemd voor de Russische markt en voor export naar de buurlanden van Rusland. Met zijn intrede in Rusland en andere ontwikkelende markten wil Iveco, net zoals een aantal andere vrachtwagenconstructeurs, reageren op de stagnatie op een aantal verzadigde markten, zoals West-Europa.

Tot nu toe was de aanwezigheid van Iveco op de Russische markt beperkt tot een klein distributienetwerk voor de verdeling van zwaar vervoermateriaal. Ook Magneti Marelli, een ander onderdeel van het Fiat-imperium, heeft aangekondigd een Russische joint-venture te willen oprichten. Magneti Marelli zou daarbij samengaan met de Russische elektronica-specialist Avtopribor voor de productie van elektronische onderdelen voor wagens.

Posted in automotive | Reacties uitgeschakeld voor Iveco mikt op Russische markt