managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for oktober, 2006

Geen verder reclameverbod in Europa

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

De Europese kranten hoeven voorlopig geen verbod op reclame voor bepaalde producten meer te vrezen. Dat heeft Europees Commissaris voor media Viviane Reding bevestigd tegenover een aantal Europese krantenhoofdredacteuren, die zich omwille van de steeds striktere regels zorgen maken over de toekomst. Ze zien immers hun inkomsten dalen, terwijl de kosten blijven stijgen. 

De hoofdredacteuren verwezen bij hun gesprek met Viviane Reding op het feit dat de Europese Unie eerder al advertenties verbood voor tabakswaren. Op die manier wil Europa het roken ontmoedigen, maar voor de krantenwereld viel daarmee een belangrijke reclamepijler weg. De hoofdredacteuren vreesden dat er nu ook eenzelfde maatregel zou ingevoerd worden voor de drankenindustrie.

Viviane Reding stelde echter dat de pers zich in het hart van het veelzijdige Europese medialandschap bevindt en een hoeksteen vormt van de vrijheid van meningsuiting en democratie. “Het is daarom belangrijk dat we letten op de gevolgen van het EU-beleid op printmedia,” stipte ze aan. “Zowel journalistieke vrijheid als een stevige economische fundering zijn noodzakelijk voor kranten en tijdschriften om te kunnen bloeien in deze tijd van multimedia. Er staan dan ook geen verdere beperkingen op de agenda.”

Posted in media & cultuur, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Geen verder reclameverbod in Europa

Wereldwijde arbeidswereld verenigt zich

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

De wereldwijde arbeiderswereld wordt één grote beweging. De World Confederation of Labor (WCL) en de International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU) hebben immers beslist zichzelf op te heffen. In Wenen wordt daarop de International Trade Union Confederation (ITUC) opgericht. Die zal meer dan 190 miljoen leden tellen.

 

De nieuwe organisatie alleen in China geen leden. Daar is de vakbond immers een verlengstuk van de staat en kan geen enkele onafhankelijke vakbond bestaan. De ICFTU had een ledenaantal van 157 werknemers uit 148 landen, terwijl de WCL 26 miljoen leden had in 116 landen. Tot nu toe stonden beide organisaties in vele dossiers als concurrenten tegenover elkaar.

Nochtans hadden de twee organisaties dezelfde bedoeling, zodat het naast elkaar bestaan van twee entiteiten eigenlijk een verspilling van geld en energie was. Bovendien kan een eengemaakte arbeiderswereld zich ook sterker opstellen tegenover instellingen als het Internationaal Monitair Fonds en de Wereldbank, die een grote invloed kunnen hebben op de situatie van arbeiders in ontwikkelingslanden.

Posted in human resources | Reacties uitgeschakeld voor Wereldwijde arbeidswereld verenigt zich

Bedrijfsleiders beseffen niet hoe personeel zich voelt

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

Werkgevers hebben er geen idee van hoe hun medewerkers zich voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het recruteringsbureau Randstad. Medewerkers voelen zich volgens de onderzoekers door de bedrijven niet naar waarde geschat en dat heeft duidelijk een invloed op de houding en het moreel van het personeel. 

Uit het onderzoek bleek dat 55 procent van de werkgevers van oordeel is dat het moreel binnen het bedrijf goed tot uitstekend is, maar daar blijkt amper 38 procent van de personeelsleden het mee eens te zijn. Hoe groter het bedrijf is, hoe lager het moreel op de werkvloer is.

Veertig procent van de ondervraagde werkgevers benadrukte dat het bedrijf zich loyaal opstelt tegenover zijn werknemers, maar daar is slechts een kwart van de werknemers het mee eens. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde, want 72 van de werkgevers is van mening dat het personeel loyaal is ten opzichte van het bedrijf. In realiteit noemt slechts 56 procent van de medewerkers zich inderdaad loyaal.

“Dat verschil heeft vooral te maken met het feit dat de medewerkers van mening zijn dat ze door het bedrijf niet naar waarde geschat worden,” vertelde Genia Spencer, human resources manager bij Randstad USA, aan The New York Times. “Lonen volgen niet de evolutie van de levensduurte. Bovendien kijken werknemers met lede ogen toe hoe de bedrijven steeds grotere winsten maken, terwijl de productiviteit van de werknemers omhoog moet zonder dat daar financiële compensaties tegenover staan.”

Posted in human resources | Reacties uitgeschakeld voor Bedrijfsleiders beseffen niet hoe personeel zich voelt

Yahoo lonkt opnieuw naar AOL

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

Internetgigant Yahoo heeft plannen om AOL, de online dochter van Time Warner, over te nemen. Dat meldt het magazine Fortune, verwijzend naar diverse bronnen. Beide partijen zouden daarover onderhandelingen voeren. Ook vorig jaar had Yahoo al een oogje laten vallen op AOL, maar toen slaagde men er niet in Time Warner over de brug te krijgen. 

Volgens Fortune wil Yahoo met deze stap vooral de beleggers van Wall Street onder de indruk brengen en ook de interesse afleiden van Google, zijn grootste rivaal. Eerder deze maand kocht Google immers YouTube voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf heel wat mediabelangstelling bezorgd. Bovendien is het Google-aandeel sindsdien met tien procent in waarde gestegen.

Yahoo heeft het voorbije jaar al diverse overnames gerealiseerd. Zo waren er eerder al de overname van de videosite Jumpcut en AdInterax, een aanbieder van rich media oplossingen. De voorbije weken voerde Yahoo ook onderhandelingen met Facebook. Met die overname zou een bedrag van één miljard dollar zijn gemoeid, maar die gesprekken lijken volgens het magazine iMedia Connection vastgelopen te zijn.

Yahoo liet eerder deze maand ook matige cijfers voor het derde kwartaal noteren. Dat zou volgens het bedrijf vooral te maken hebben met een reclameflauwte in de autosector en de financiële diensten. Dat bericht verontrustte de online reclamewereld. Yahoo-topman Terry Semel gaf toe niet tevreden te zijn met de huidige financiële prestaties van het bedrijf.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Yahoo lonkt opnieuw naar AOL

Hackers vallen ook online video aan

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

De groeiende populariteit van de online video’s heeft nu ook de aandacht getrokken van hackers en andere malafide figuren. Beveiligingsbedrijven maken dan ook steeds meer gewag van besmette compressieprogramma’s (codecs), die nodig zijn om sommige videoformats te kunnen draaien. Criminelen richten zich volgens de specialisten op alles wat populair is op het internet.

 

Een aantal van die codecs laten de gebruiker toe om bepaalde types van internetvideo te spelen, maar verbergen ook spyware en adware. Andere codecs zijn gewoon valse bestanden die slachtoffers willen infecteren met programma’s die allerlei gegevens willen stelen.

“Iedereen bekijkt films op zijn computer,” vertelde David Robinson, topman van het beveiligingsbedrijf Norman Sandbox, aan BBC News. “Daarbij zoeken ze naar de nieuwste en leukste clips.” YouTube en Revver maken het gemakkelijk om online video te bekijken, maar veel van de downloadbare clips vereisen extra software (codec) om ze te kunnen spelen.

Producenten van adware en spyware bieden nu softwarepakketten aan die zogezegd allerhande populaire codecs omvatten. Sommige van die codecs helpen inderdaad om de clips te spelen, maar andere zijn niet meer dan goed verborgen kwaadaardige programma’s. Sommige codecs genereren pop-up advertenties, maar andere installeren onzichtbaar programm’s die vertrouwelijke gegevens willen verzamelen.

De veiligheidsspecialisten stellen dat veel van die downloads voor anti-virusprogramma’s heel onschuldig lijken, maar vervolgens van andere websites updates downloaden die de kwaadaardige lading omvatten. David Robinson benadrukt dat deze evolutie nog maar eens aantoont hoever criminelen zich verfijnd hebben sinds de dagen dat een virus alleen maar met e-mail kon meereizen.

Volgens Robinson hebben criminelen nu een breed arsenaal aan wapens, die ze inzetten naarmate de populariteit van bepaalde online activiteiten. Hij heeft het daarbij over honderden nieuwe varianten van kwaadaardige programma’s per dag. Volgens David Emm, consulent bij het antivirusbedrijf Kaspersky Labs, was het slechts een kwestie van tijd vooraleer virusschrijvers zich naar populaire sites als YouTube zouden richten.

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Hackers vallen ook online video aan

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st oktober 2006

Rusland wil graag dat de Europese Unie de voornaamste afnemer van Russisch aardgas blijft. Dat heeft de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Alexander Groesjko maandag tijdens een bezoek aan Portugal verklaard. “Het spreekt vanzelf dat de EU er belang bij heeft dat Rusland een van haar voornaamste energieleveranciers blijft, net zoals het in het belang van Rusland is dat de EU zijn voornaamste energieklant blijft,” aldus Groesjko tegenover de pers. Rusland wil niet dat het gasdossier het enige onderwerp wordt tijdens de onderhandelingen over een nieuw kaderakkoord tussen de EU en Rusland, aldus nog Groesjko. Moskou wil naar eigen zeggen graag tot een ambitieus globaal akkoord komen.

 

De bestuurders van leaseauto’s veroorzaken 2,5 keer meer schade dan bestuurders die in hun eigen auto rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij Achmea. Volgens de verzekeraar maken leaseauto’s weliswaar meer kilometers, maar is het verschil toch nog fors. Het vaakst gaat het om een aanrijding, gevolgd door ruitschade, inbraak, diefstal en stormschade. De meeste ongelukken gebeuren op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld bij een klant voor de deur. Negentig procent van de leaseauto’s is van een bedrijf.

De populaire profielensite MySpace gaat controleren of muziek die door gebruikers wordt gepost wel legaal is. Illegale muziek wordt gefilterd. MySpace heeft bekend gemaakt dat het technologie van muziekdatabase Gracenote gaat gebruiken om geposte muziek te testen. Van audiofragmenten wordt een soort vingerafdruk gemaakt, die wordt vergeleken met muziek in de database. MySpace-gebruikers die herhaaldelijk zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal online zetten, wordt de toegang ontzegd.

Sinds de opheffing van het Nederlandse bordeelverbod in 2000 is het aantal seksbedrijven teruggelopen van achthonderd naar minder dan vijfhonderd. Ook de raamprostitutie ging achteruit. In 1999 waren er nog bijna 2.100 werkplekken, maar zes jaar later worden er nog 1.650 geteld. Dat staat in een onderzoek van de belangenvereniging van prostituees De Rode Draad. Ook het aantal klanten liep sterk terug. De Rode Draad spreekt van een ernstige malaise in de seksinsdustrie als het gaat om het klassiek bordeel. Onder de bordelen die nog stand houden, zijn de laatste jaren opvallend veel Thaise salons bijgekomen. Eén op zes is nu Thais. De evolutie is volgens de Rode Draad te wijten aan een toegenomen voorkeur voor de massagesalon en sauna. Ook ziet de Rode Draad een verschuiving naar het uitgaansleven, dat steeds wilder wordt, en de grotere seksuele vrijheid in de eigen slaapkamer.

Een opgewaardeerde Zenith-raket heeft vanop een ex-olieplatform met succes een Amerikaanse radiosatelliet gelanceerd, zo heeft het lanceerbedrijf Sea Launch meegedeeld. De Zenith-3SL lanceerde vanop het platform Odyssey in de Stille Oceaan, pal op de Evenaar, een vierde satelliet van XM Satellite Radio in een voorlopige geosynchrone baan. De ruim 5,5 ton wegende en door Boeing gebouwde kunstmaan kreeg de bijnaam ‘Blues’ en is de vierde ten behoeve van zeven miljoen Amerikaanse abonnees die mobiel naar de radio luisteren. Eveneens Sea Launch lanceerde de vorige drie telgen van deze satellietfamilie, met name in 2001 en 2005. SpaceSystems/Loral bouwt een vijfde exemplaar dat ook van op zee zal vertrekken. Het betrof de 23ste lancering van Sea Launch. Sea Launch is een project van het Amerikaanse concern Boeing, de Russische raketbouwer Energija, de Oekraïense raketbouwers Joesmasj en Joesnoje en de Noorse scheepsbouwer Kvaerner.

China zal binnen vier jaar ongeveer vijftig nieuwe luchthavens gebouwd hebben om tegemoet te komen aan de sterk groeiende noden inzake binnenlands en buitenlands passagiers- en goederenvervoer. Dat heeft Gao Hongfeng, de Chinese viceminister van Burgerluchtvaart, gezegd aan de vooravond van de opening van de Airshow China in Zhuhai. Tegen 2010 zal het aantal passagiers met 14,5 procent groeien om 270 miljoen reizigers per jaar te bereiken. De goederentrafiek zal met 13 procent toenemen tot 5,7 miljoen ton, aldus Hongfeng. Om op deze evoluties in te spelen zal China een vijftigtal kleine en grote luchthavens bouwen. China zal dan in totaal 190 luchthavens tellen, aldus nog de viceminister, die niets zei over de locatie van deze nieuwe luchthavens. Hongfeng sprak zich maandag ook uit voor betere veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart, een verhoging van de frequentie van verbindingen en een betere opleiding om iets te doen aan het tekort aan piloten, luchtverkeersleiders en onderhoudspersoneel.

In verband met de strijd tegen de klimaatsverandering en milieubescherming heeft de Britse regering Al Gore als raadgever onder de arm genomen, zo is maandag bekendgemaakt. Londen heeft zich de voorbije maanden – vooral in tegenstelling tot het beleid inzake Irak – afgekeerd van de milieupolitiek van het (door de republikeinen bestuurde) Witte Huis en is er zelfs tegen ten strijde getrokken. De democraat Gore had zich voor het uitkomen van de film – als vicepresident onder Bill Clinton – reeds geprofileerd als milieubeschermer en iemand die wetenschappelijk onderzoek steunt.

In tien jaar tijd is het aantal werkloze jongeren wereldwijd met 15 procent gestegen. Momenteel zitten 85 miljoen jongeren tussen de 15 en 24 jaar werkloos thuis. Dat maakte de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties bekend. Zo’n 300 miljoen jongeren werken wel, maar blijven onder de armoedegrens, hebben geen vooruitzichten of arbeidsrechten. De ILO spreekt van een banencrisis. “Twee jaar geleden hebben we dit onderzoek ook gedaan en ik had verwacht dat de situatie van werkloze jongeren verbeterd zou zijn,” aldus de onderzoekers. Maar ondanks de economische groei blijken veel landen er niet in te slagen banen voor hen te creëren. De kans op werkloosheid is voor jongeren ruim drie keer zo groot dan voor ouderen. Het ILO stelt dat er 400 miljoen degelijke banen nodig zijn om de crisis op te lossen. Het gaat volgens de onderzoekers trouwens niet alleen meer om laaggeschoolde mensen. De Europese Unie en andere ontwikkelde regio’s slaagden er wel in de jeugdwerkloosheid omlaag te brengen.

Volgens de Britse ngo Oxfam heeft de Amerikaanse koffiegigant Starbucks de Ethiopische koffieboeren een fikse pad in de korf gezet door hen te verhinderen twee types koffiebonen als handelsmerk te laten registreren bij het VS-patentenbureau USPTO. “Daardoor dreigen de Ethiopische koffietelers 90 miljoen dollar aan inkomsten mis te lopen,” aldus Oxfam. Als ze hun slag wel thuisgehaald hadden, dan hadden de boeren volgens Oxfam de controle kunnen behouden over de manier waarop de sidamo- en de harar-bonen op de markt gebruikt worden en hadden ze in dat geval hogere prijzen kunnen afdwingen. Volgens Oxfam heeft Starbucks via de Amerikaanse belangengroep van koffie-importeurs National Coffee Association (NCA) voor de niet-goedkeuring van de patenten geijverd. Zelf ontkent de multinational iets met de zaak te maken te hebben. Onderdirecteur Dub Hay zegt dat het NCA was die Starbucks gecontacteerd had en dat een derde partij de Ethiopische bedoelingen had gemeld. Volgens NCA-hoofd Robert Nelson moeten VS-importeurs op stabiliteit kunnen rekenen en zal het aan het eind van de rit de consument zijn die afhaakt wegens te dure koffie.

Nog nooit eerder sinds de invoering van de euro zijn de Europeanen zoveel leningen aangegaan als op dit ogenblik. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekendgemaakt. In de twaalf landen van de eurozone is de groei aan leningen in een jaar tijd met 11,4 procent gestegen. De groei bereikte in mei al een piek. De kredieten aan bedrijven zijn met 12,7 procent gestegen. Ook daar is sprake van een record. Het enthousiasme om te lenen geeft aan hoe robuust de economie in het EU-gebied is. Die kracht staat in schril contrast met de economische groei in de Verenigde Staten. Die groei bedroeg in het derde kwartaal van 2006 een magere 1,6 procent. Toch is de groei in Europa wereldwijd gezien nog bescheiden. 

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Gratis wifi doet verkoop stijgen

Posted by managing21 on 30th oktober 2006

Verkooppunten waar gratis wifi-verbindingen worden aangeboden doen vijf keer meer winst dan locaties waar voor de dienst moet betaald worden. Dat is de conclusie van een Europees onderzoek van het draadloze netwerk Free-Hotspot.com. Een dergelijk gratis dienst is volgens de onderzoekers een middel om een trouw klantenbestand uit te bouwen.

Volgens de onderzoekers is 84 procent van de consumenten bereid om meer te kopen op locaties waar gratis wifi wordt aangeboden. “Wanneer de klant niet hoeft te betalen voor wifi-toegang, is bereid om meer te besteden aan de goederen en diensten van de uitbater van het verkooppunt,” benadrukken ze.

Daarnaast stellen de onderzoekers dat 96 procent van de klanten zegt terug te zullen keren naar het verkooppunt waar gratis wifi wordt aangeboden. Ongeveer de helft merkte zelfs of geregeld te zullen terugkeren. “Deze conclusies bevestigen dat gratis wifi voor een brede en winstgevende klantenbasis zorgt,” aldus Free-Hotspot.com. “Bovendien komt deze dienst ook tegemoet aan de behoeften van het bestaande cliënteel.”

Veertig procent begon de gratis wifi-dienst op een bepaalde locatie te gebruiken nadat ze in het uitstalraam een advertentie voor het gratis aanbod hadden opgemerkt.

Posted in internet, retail | Reacties uitgeschakeld voor Gratis wifi doet verkoop stijgen

Internet belangrijk voor consumentenelektronica

Posted by managing21 on 30th oktober 2006

In de sector van de consumentenelektronica wordt 77 procent van de aankopen beïnvloed door het zoeken op het internet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumer Electronics Association en Yahoo. Daarbij kwam verder aan het licht dat een hogere prijs meteen leidde tot een langere zoektocht op het internet.

 

De studie onderzocht het koopproces van gsm-toestellen, computers, digitale camera’s, digitale muziekspelers en televisietoestellen. De minste tijd werd besteed aan het zoeken naar informatie over gsm-toestellen (9 uur). De consument investeerde het meeste tijd aan het zoeken naar informatie over televisietoestellen (15 uur). Het gemiddelde over alle categorieën bedroeg 12 uur.

De meeste aankopen gebeuren wel bij fysieke retailers, maar daaraan gaat volgens de onderzoekers heel wat online activiteit aan vooraf. Zo stelde 73 procent van de ondervraagden dat een prijsvergelijking voor hetzelfde product in verschillende winkels het gemakkelijkste gaat op het internet. Daarnaast merkte 64 procent op het internet te verkiezen omdat daar een grotere variëteit van producten beschikbaar is.

Posted in internet, retail | Reacties uitgeschakeld voor Internet belangrijk voor consumentenelektronica

YouTube levert meer op den Super Bowl

Posted by managing21 on 30th oktober 2006

Een reclamecampagne van het cosmeticamerk Dove heeft op de videosite YouTube meer reacties opgeleverd dan de befaamde Super Bowl, de uitzending van de finale van de competitie van het American Football en een reclamekanon. Zonder ook maar één dollar uit te geven aan mediabestedingen, kreeg de film ‘Dove Evolution’ op minder dan één maand tijd meer dan 1,7 miljoen kijkers. 

Bovendien haalde Dove dankzij het YouTube-effect ook nog eens enkele belangrijke Amerikaanse talkshows. De trafiek naar de website CampaignForRealBeauty.com werd door YouTube drie keer meer aangewakkerd dan de reclame voor de campagne op de Super Bowl. ‘Dove Evolution’ haalde daarnaast de top vijftien van de videoblogs op Technorati.

De campagne van Dove moet een ode zijn aan de natuurlijke schoonheid en het oproepen tegen het instandhouden van kunstmatige schoonheidsidealen. De video toont hoe een vrouw door cosmetica en photoshopping omgevormd wordt tot een echt schoonheidsmodel voor de reclamewereld. De onderliggende slogan is dan ook ‘No wonder our perception of beauty is distorted’.

De campagne loopt nu twee jaar, maar tot nu toe ging dat altijd langs betalende mediakanalen. “De Dove-campagne is één van de sterkste voorbeelden van Unilever – eigenaar van het merk – om steeds meer ideeën te ontwikkelen om de populaire cultuur te benaderen,” aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen Advertising Age. ‘Dove Evolution’ moet de bekendheid van het Dove Self-Esteem Fund ondersteunen, een programma dat jongerenworkshops ontwikkelt rond schoonheidsperceptie.

Maar de campagne heeft ook de verkoop van Dove-producten de hoogte ingedreven.

Posted in internet, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor YouTube levert meer op den Super Bowl

Politieke realitytelevisie in Frankrijk?

Posted by managing21 on 30th oktober 2006

Het zou wel eens kunnen dat het Franse televisiepubliek in de toekomst een nieuw soort reality-televisie te wachten staat. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Daarbij wordt verwezen naar het voorstel van de Franse premier Dominique de Villepin om de kabinetsvergaderingen voortaan rechtstreeks uit te zenden op televisie. 

De Villepin wil volgens de krant met zijn voorstel het afgebrokkelde contact tussen de Franse politici en de burgers herstellen. De Villepin wil dat de kabinetsvergaderingen, elke woensdag op het Elysée, onder leiding van de Franse president op televisie worden vertoond. Om de bal aan het rollen te krijgen, heeft hij alvast de televisieploegen uitgenodigd op een vergadering van een kabinetscomité over Europa.

Een aantal politici hebben de plannen van De Villepin al weggehoond. Volgens hen zullen de kabinetsvergadering daardoor echte persconferenties worden waar er geen plaats meer is voor debat, maar alleen voor politieke verklaringen en zelfverheerlijking. De echte discussie zou volgens daardoor verbannen worden naar privé-onderonsjes, kabinetscomité’s en gesloten gedeeltes van de agenda van het kabinet.

Posted in media & cultuur, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Politieke realitytelevisie in Frankrijk?