Het stadsbestuur van San Francisco heeft een verbod uitgevaardigd op het gebruik van plastic tassen. De stadsbestuurders vinden dat de tasjes een te grote rol spelen in de milieuvervuiling. Geen enkele supermarkt of drogisterij mag nog van plastic tasjes gebruik maken. Voortaan zijn nog uitsluitend tassen van papier, stof en ander biologisch afbreekbaar materiaal toegestaan. Vorig jaar verstrekte de detailhandel in de stad nog 180 miljoen plastic zakken gratis aan klanten. San Francisco is de eerste Amerikaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. De Zweedse meubelgigant Ikea vraagt in zijn Amerikaanse filialen sinds kort 5 dollarcent voor een plastic tasje. Andere winkelketens geven korting aan klanten die een eigen boodschappentas meenemen.
De opiumteelt in Afghanistan blijft groeien. De papavervelden in vooral zuid-Afghanistan breiden uit, terwijl de Taliban ze met steeds zwaardere wapens bewaken. Dat hebben een aantal Amerikaanse en Britse onderzoekers tegenover de NAVO bevestigd. Inmiddels komt 92 procent van alle opium in de wereld uit Afghanistan. Eén op de zeven van de Afghanen werkt in de opiumteelt of handel, die zo’n 3,1 miljard dollar oplevert. De zeer winstgevende teelt is nauw verbonden met de Taliban, die zich verzetten tegen de regering-Karzaï. De Taliban beschermen de velden, in ruil voor een percentage van de opbrengst. De Afghanen hebben de strijd tegen drugs recent wel opgevoerd. Er worden meer velden vernietigd en vorig jaar werden 350 drugssmokkelaars opgesloten. De papavervelden vernietigen is volgens de NAVO echter niet voldoende. De bevolking moet wel alternatieve inkomsten kunnen vinden, terwijl ook de smokkelaars aangepakt moeten worden.
De Amerikaanse fastfoodketens McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut zijn er in China van beschuldigd dat ze hun parttime medewerkers onderbetalen. Werknemers van McDonald’s in de stad Guangzhou, in het zuiden van China, zoujden slechts 39 eurocent per uur, terwijl dat bij KFC 46 eurocent en bij de Pizza Hut 49 cent bedroeg. Het minimumloon bedraagt 73 eurocent. Sommige personeelsleden werden gevraagd om meer dan tien uur op een dag te werken. Een vertegenwoordiger van de lokale overheid zegt dat bedrijven die de wet hebben overtreden, de betreffende werknemers moeten compenseren. McDonald’s heeft in een reactie verklaard dat de regels per regio verschillen, met alle onduidelijkheid van dien.
Deutsche Bahn heeft het voorbije jaar flink meegeprofiteerd van de economische opleving in Duitsland en het wereldkampioenschap voetbal. Mede daardoor kwam de nettowinst uit op een recordbedrag van 1,7 miljard euro, tegen 1,1 miljard euro het jaar voordien. Dat heeft de Duitse nationale spoorwegmaatschappij bekend gemaakt. De omzet steeg met 20 procent tot 30,1 miljard euro. Volgens Deutsche Bahn-topman Hartmut Mehdorn was 2006 het beste jaar uit de geschiedenis van Deutsche Bahn. Mehdorn zei verder dat het concern klaar is om in 2008 naar de beurs te gaan. De Duitse overheid wil een belang van 25 procent in Deutsche Bahn verkopen. Het spoornetwerk blijft wel in handen van de staat.
De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell heeft met OJSC Alliance Group een alliantie gesloten voor de uitbouw van een netwerk van meer dan 150 benzinestations in Oekraïne. Shell krijgt 51 procent van het samenwerkingsverband in handen. De bestaande benzinestations van Alliance worden omgebouwd tot de Shell-formule. Het olieconcern had in Oekraïne sinds vorig jaar een proef lopen met zes Shell-stations. Die is volgens een woordvoerder van het concern succesvol verlopen. Shell is het eerste internationale merk actief in Oekraïne. Volgens Shell biedt Oekraïne vele voordelen. Het land kent een omvangrijke bevolking, een sterke economische groei en heeft een strategisch gunstige ligging in Oost-Europa. Shell schroeft de investeringen in opkomende landen omhoog en verkoopt tegelijk pompstations en verouderde raffinaderijen die niet voldoende renderen. Zo werden eerder in onder meer Kameroen, Ierland, Portugal, Spanje en enkele Zuid-Amerikaanse landen benzinestations verkocht.
De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller investeert 170 miljoen dollar in de bouw van een brouwerij in Rusland. Het is de tweede brouwerij die SABMiller in Rusland gaat bouwen. Rusland is één van de snelst groeiende biermarkten ter wereld. De brouwerij van SABMiller wordt ingeplant in de buurt van de stad Ulyanovsk, op ongeveer duizend kilometer ten oosten van Moskou aan de rivier de Wolga met een capaciteit van 3 miljoen hectoliter. Het is de bedoeling dat de productie start in 2009. De Russische activiteiten van SABMiller kenden de voorbije jaar een jaarlijkse volumegroei van ongeveer 30 procent. De Zuid-Afrikaanse brouwer heeft in Rusland op dit ogenblik een marktaandeel van 6 procent. Beide brouwerijen zullen de Russische merken van SABMiller (Zolotaya Bochka, Miller Genuine Draft en Velkopopovicky Kozel) produceren.
De Europese Commissie overweegt grote telecomconcerns op te splitsen om de concurrentie te verbeteren. “We denken eraan de organisatorische scheiding tussen net en diensten als een instrument in te zetten,” zei Europees Commissaris van informatietechniek Viviane Reding bij de presentatie van haar telecomjaarverslag. Reding ziet wel dat de concurrentie tussen telefoonbedrijven fors is gegroeid sinds de staatsmonopolies twaalf jaar geleden zijn opgeheven. Maar ze is ontevreden dat ondernemingen nog vaak binnen eigen landsgrenzen blijven. Als telecombedrijven de netten van hun concurrenten mogen gebruiken, verwacht de Europees Commissaris dat het aanbod voor consumenten snel toeneemt. Haar voorbeeld is Groot-Brittannië. Een functionele scheiding tussen net en diensten heeft daar volgens Reding daadwerkelijk voor meer concurrentie gezorgd.
Autoconstructeur Volvo verwacht dit jaar een recordaantal exemplaren te zullen kunnen verkopen. Het voorbije jaar verkocht de Zweedse constructeur 427.747 exemplaren. Dat betekende een tweede achtereenvolgende omzetdaling. Op uitzondering van het C70-model kenden alle modellen een achteruitgang. Volvo won aan verkoopvolume op de thuismarkt en in Rusland en Duitsland, maar verloor juist op de Amerikaanse, Britse, Spaanse, Italiaanse, Nederlandse, Belgische en Franse markt. De genoemde landen vormen de tien grootste afzetgebieden van het merk, met de Verenigde Staten aan kop, gevolgd door Zweden en Duitsland. De productie van Volvo kwam vorig jaar uit op 426.535 exemplaren, het hoogste productieritme sinds 2003. De constructeur wil tegen het einde van dit decennium een jaarafzet van 600.000 exemplaren realiseren. De kans is ook reëel dat Volvo dit jaar de grens van 15 miljoen verkochte exemplaren zal overschrijden.
Suez Energy International, een dochter van de Franse energiegroep Suez, heeft van de Amerikaanse maritieme autoriteiten de toelating gekregen voor de bouw van een offshore LNG-terminal aan de oostkust van de Verenigde Staten. Dankzij deze licentie kan Suez een eigen terminal voor de levering van vloeibaar aardgas (LNG) bouwen aan de baai van Massachusetts. Bedoeling is dat de terminal dagelijks tussen 11,3 en 21,2 miljoen kubieke meter aardgas zal leveren. Daarmee kunnen 1,5 tot 3 miljoen huishoudens van aardgas worden voorzien. Suez verwacht dat de nieuwe terminal ten laatste tegen 2009 gas kan leveren aan zijn klanten. Suez schat de kosten voor het project op ongeveer 1 miljard dollar. Voor de aanvoer van het aardgas heeft Suez langetermijnchartercontracten gesloten met de rederijen Hoegh LNG en Mitsui O.S.K. Lines (MOL), die samen twee LNG-tankers met eigen hervergassingsinstallatie hebben besteld bij Samsung Heavy Industries in Zuid-Korea. Deze schepen zullen in 2009 en 2010 worden opgeleverd.
De officiële opening van het stadhuis van de Nederlandse gemeente Zoetermeer in de virtuele wereld Second Life is niet gelopen zoals het stadsbestuur het had verwacht. Tijdens een virtuele persconferentie verstoorden twee punk-achtigen het praatje van de Zoetermeerse wethouder Bé Emmens. Eén van de twee avatars (poppetjes) ging zelfs helemaal uit de kleren. Een medewerker van de gemeente haastte zich om met een klik op de muis de virtuele relschopper uit het stadhuis te verwijderen. De persconferentie verliep volgens getuigen ook daarna heel chaotisch. Allerlei avatars praatten door elkaar heen, zodat Emmens onmogelijk alle vragen kon beantwoorden. De irritatie liep bij de wethouder zo hoog op dat hij de aanwezigen schreeuwend tot de orde riep. Na een paar minuten had Emmens er genoeg van en beëindigde de bijeenkomst met de mededeling dat hij de persconferentie in de echte wereld wilde voortzetten. Ambtenaren van de gemeente waren wel tevreden met alle publiciteit die de gemeente heeft gekregen. Zoetermeer is de eerste Nederlandse gemeente die een stadhuis heeft in Second Life.
Meer Nieuws