managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for maart, 2007

Met de wifi-bus de hort op

Posted by managing21 on 30th maart 2007

Autobussen met wifi-toegang moeten ook in de meest afgelegen regio’s van ontwikkelingslanden zoals Rwanda, Cambodja en Paraguay en landelijke gedeelten van India internet tot bij de locale bevolking brengen. Dat is één van de projecten van het United Villages Project. Daarbij worden populaire pagina’s voor de locale bevolking geselecteerd, maar er kan ook specifieke informatie aangevraagd worden.

“De autobussen en een vloot motorfietsen updaten hun webpagina’s in steden vooraleer ze zich naar afgelegen dorpen begeven,” omschrijft Amir Hassan, oprichter van United Villages, het project tegenover BBC News. “Vervolgens communiceert de wifi-bus ter plaatse met de locale computers, waar de plaatselijke bevolking op haar beurt de informatie kan komen raadplegen.”

“In ontwikkelingslanden is het in vele regio’s te duur om kabels aan te leggen om een gewone internetverbinding aan te leggen,” stipt de BBC aan. “Bovendien is het ook met draadloze technologie niet mogelijk om bepaalde gebieden te bereiken. Met de wifi-bussen kan men er volgens Amir Hassan toch in lukken om de plaatselijke bevolking toch een gedeelte van het internet aan te bieden.”

“In de landelijke regio’s van India is men slechts in een minuscuul gedeelte van het internet geïnteresseerd,” aldus Amir Hassan. “Ze willen de cricketuitslagen weten en willen de nieuwe foto’s van actrice Aishwarya Rai bekijken of de nieuwste muziek uit Bollywood horen. Dankzij de wifi-bus kunnen ze dat nu op de locale computer, meestal ondergebracht in de plaatselijke winkel, terugvinden.”

De wifi-bus rijdt volgens Amir Hassan tot zes keer per dag door het dorp. Bij elke passage worden de pagina’s op de locale computer ververst. “Naast dit standaardaandob kan men ook voor een klein bedrag extra informatie opvragen,” voert Hassan nog aan. “Die wordt dan door de bus bij een volgende ronde langs de stad opgehaald om de informatie bij een volgende doordocht in het dorp door te geven aan de locale computer.”

De wifi-bus verzamelt en bezorgt ook e-mails van de dorpelingen. “Bovendien is het voor de dorpelingen nu ook veel gemakkelijker om essentiële producten zoals meststoffen, pesticides, boeken en geneesmiddelen te bestellen,” aldus de initiatiefnemer. “We hebben een catalogus waar ze deze producten kunnen bestellen, waarna ze de volgende dag door de wifi-bus worden geleverd. Op die manier brengen we e-commerce naar landelijk India.”

Volgens de initiatiefnemers is het project bovendien een uitgelezen middel om de locale jongeren duidelijk te maken wat men met een computer kan bereiken en welke mogelijkheden en zelfs carrièremogelijkheden daardoor geboden worden.

Posted in derde wereld, internet | Reacties uitgeschakeld voor Met de wifi-bus de hort op

Multitaskers mogen het niet gemakkelijk hebben

Posted by managing21 on 30th maart 2007

Multitaskers dwalen even vaak af als andere mensen. Dat blijkt uit een studie van een groep Nederlandse en Amerikaanse psychologen. Mensen die niet bedreven zijn in multitasken blijken gemakkelijker af te dwalen wanneer ze iets moeilijk moesten uitvoeren. Dan bleken multitaskers juist op het toppunt van hun kunnen te presteren. Het zijn vooral gemakkelijke opdrachten die hun gedachten doen afdwalen.

Multitaskers zijn er goed in om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. “Maar volgens de onderzoekers dwalen hun gedachten even vaak af als bij mensen die niet goed bedreven zijn in het multitasken,” schrijft de krant NRC Handelsblad. “Ze dwalen alleen af op andere ogenblikken.” Bepalend daarbij is de moeilijkheid van de taken die uitgevoerd worden en de concentratie die daarbij gevergd wordt.

Algemeen wordt aangenomen dat dertig of veertig procent van de gedachten gerelateerd kunnen worden als niet-gerelateerd aan de activiteiten die de betrokkene op dat ogenblik aan het uitvoeren was. “Meestal gaat het om heel alledaagse dingen,” aldus nog het NRC Handelsblad. Fantasieën, dagdromen en zorgen bleken heel wat minder vaak aan de oppervlakte te komen.

Het nieuwe onderzoek stelt dat gedachten vaker afdwalen als de betrokkene gespannen waren of iets moesten doen wat ze onprettig of saai vonden. “Maar er bleek geen rechtstreekse relatie tussen de grootte van het werkgeheugen en het afdwalen van gedachten,” aldus de onderzoekers. “Wel bleek dat de gedachten van mensen met een klein werkgeheugen sneller afdwaalden als ze iets deden wat ze erg moeilijk vonden.”

Mensen met een groot werkgeheugen blijven in een dergelijke situatie volgens de onderzoekers wel goed geconcenteerd. “Hun gedachten dwalen zelden af als ze op de toppen van hun concentratie waren,” voeren ze aan. “Maar als ze iets aan het doen waren waarbij ze zich nauwelijks moesten concentreren, dwaalden ze meteen méér af dan mensen met een klein werkgeheugen. Multitaskers gaan blijkbaar heel efficiënt om met hun energie.”

Posted in human resources | Reacties uitgeschakeld voor Multitaskers mogen het niet gemakkelijk hebben

Een marathon in de kosmos

Posted by managing21 on 30th maart 2007

De Amerikaanse Sunita Williams (41) neemt op 16 april deel aan de beroemde Marathon van Boston. Vorig jaar slaagde ze erin zich bij de honderd beste vrouwelijke deelneemsters te plaatsen in de Marathon van Houston. Wereldberoemd werd ze daar niet mee, maar dat zou dit keer wel eens anders kunnen worden. Ze loopt op 16 april haar wedstrijd immers niet door de straten van Boston, maar wel aan boord van het International Space Station.

fotomanaging21.jpg
Astronaute Sunita Williams verblijft sinds een aantal maanden aan boord van het International Space Station. Hoe lang ze nog in de ruimte blijft, staat nog niet helemaal vast. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft immers nog niet vastgelegd wanneer er een shuttle zal gelanceerd worden om haar weer naar de aarde terug te brengen. Daardoor zou Williams wel eens het Amerikaanse ruimterecord kunnen breken.

Het huidige Amerikaanse ruimterecord staat op naam van Carl Walz en Dan Bursch, die in 2002 onafgebroken 196 dagen in de ruimte verbleven. Maar dat wordt maandag verbroken door Michael Lopez-Alegria, die bij zijn voorziene terugkeer naar de aarde op 20 april 214 dagen onafgebroken in de ruimte zal hebben doorgebracht. Lang zal Lopez-Alegria van zijn record wellicht echter niet kunnen genieten.

Op 11 juli zal het record van Lopez-Alegria wellicht worden verbroken door Sunita Williams, die al sinds 9 december in de ruimte verblijft. De lancering van de ruimtependel Endeavour, die normaal op 28 juni moest vertrekken om Williams op te pikken, zal immers waarschijnlijk moeten worden uitgesteld omdat ook de missie van het ruimteveer Atlantis, dat eerder deze maand had moeten vertrekken, wegens technische defecten moest verschoven worden.

Haar verblijf in de ruimte belet Sunita Williams echter niet om op 16 april deel te nemen aan de Marathon van Boston. De astronaute zal die dag in het International Space Station de 42,2 kilometer afleggen op een loopband. Tijdens die periode zal ze echter wel twee keer rond de aarde zijn gecirkeld. Zus Dina Pandya en haar vriendin astronaute Karen Nyberg zullen de wedstrijd in Boston wel lopen.

Sunita Williams heeft ook tijdens haar verblijf in de ruimte haar looptrainingen niet gestaakt. Haar weekprogramma voorziet twee langere en twee kortere trainingsessies. Bovendien heeft ze er de beschikking over een hometrainer en een toestel dat haar toelaat om het gewichtsverlies, te wijten aan het verblijf in de ruimte, te beperken. Het is echter niet zeker of Williams haar marathon zal lopen op exact hetzelfde tijdstip als de andere deelnemers, want de bemanning is op dat ogenblik al een aantal uur druk in de weer.

Sunita Williams staat ook daadwerkelijk geregistreerd op de deelnemerslijst van de wedstrijd. Ze zegt met haar actie kinderen te willen motiveren om aan hun lichaamsconditie te werken. “Ik denk dat ik kinderen kan aanmoedigen om fysieke training te beschouwen als een onderdeel van hun dagelijks leven,” merkt ze op. “Een gebeuren zoals de marathon kan die boodschap van hieruit mee helpen uitdragen.”

Posted in gezondheid, luchtvaart & ruimtevaart, sport | Reacties uitgeschakeld voor Een marathon in de kosmos

Europa wordt moeilijk voor topmerken

Posted by managing21 on 30th maart 2007

Topmerken krijgen het moeilijk. Dat is de stelling van de Nederlander Koen De Jong, auteur van het boek ‘Private Labels in Europe’. Hij voert aan dat de Europese consument zich perfect voelt bij de huismerken en hen niet langer als tweede keus beschouwt. Alleen door het uitbreiden van het aantal variëteiten kunnen topmerken zich volgens hem in de toekomst nog met de huismerken meten.

“Bij een doorsnee huishouden komen niet langer de topmerken van grote spelers als Unilever en Procter & Gamble op tafel, maar wel hoofdzakelijk huismerken,” voert Koen De Jong aan in het Algemeen Dagblad. “Jonge gezinnen groeien op met huismerken. Dat vinden ze heel normaal. De emotie van de merkproducten vervaagt.” Hij stelt dan ook dat deze topmerken het op de Europese markt niet gemakkelijk zullen krijgen.

Volgens De Jong hebben de topmerken weinig wapens om in te grijpen en die trend om te buigen. “Ook het ontwikkelen van nieuwe producten, brengt weinig zoden aan de dijk,” meent de auteur. “Als er een nieuw product wordt ontwikkeld, staan de supermarkten te springen om het te kopiëren.” Om dat dreigend verlies aan marktaandeel op te vangen, doen de topmerken er volgens hem goed aan zich te richten op Latijns-Amerika en Azië, waar huismerken nog een bescheiden rol spelen.

De Jong voert aan dat huismerken door het Europese publiek helemaal niet meer als tweede keuze worden beschouwd. “Op het gebied van uitstraling en kwaliteit kunnen ze zich perfect meten met de topmerken,” benadrukt hij. Hij verwacht dan ook dat de huismerken in Europa tegen het einde van dit decennium een marktaandeel van 30 procent zullen halen. Op dit ogenblik is dat 23 procent.

Volgens de auteur zullen huismerken in Europa in de toekomst ook inspelen op kortstondige trends, seizoenen en marktniches, zoals producten voor de oudere generatie, vegetariërs of fair trade. Topmerken kunnen daar volgens De Jong alleen maar op reageren door te zorgen voor een grote variatie. Hij verwijst daarbij naar Pickwick met zijn enorme reeks thee-variaties en Dreft met zijn verschillende soorten waspoeder.

Posted in retail | Reacties uitgeschakeld voor Europa wordt moeilijk voor topmerken

Europese KMO-sector voorziet kleiner ict-budget

Posted by managing21 on 30th maart 2007

De Europese KMO-sector zal dit jaar gemiddeld één procent minder uitgeven aan ict-toepassingen dan vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Oorzaak daarvan is volgens de onderzoekers vooral de minder positieve vooruitzichten voor te toekomst, waardoor vooral kleine bedrijven aarzelen om nog investeringen te doen.

Bij bedrijven met minder dan honderd personeelsleden bleek 22 procent van plan te zijn om zijn ict-budget in te krimpen tegenover vorig jaar. Slechts 17 procent van de bedrijven in deze categorie zegt van plan te zijn zijn ict-budget te verhogen. De rest houdt zijn uitgaven ongeveer constant. In totaal zouden deze kleine bedrijven volgens Forrester dit jaar ongeveer 3,4 procent minder uitgeven aan ict-toepassingen dan vorig jaar.

Bij de middelgrote bedrijven – tussen vijfhonderd en duizend medewerkers – heeft 70 procent minder vertrouwen in de toekomst, maar ze blijken wel van plan te zijn om hun ict-budgetten op hun huidig niveau te houden. Dat is een trend die Forrester ook vorig jaar al opmerkte. Van de hele KMO-sector heeft ongeveer 47 procent nochtans relatief goede tot zeer goede vooruitzichten.

Volgens Forrester zal meer dan een kwart van alle Europese ict-budgetten besteed worden aan nieuwe investeringen. Het gaat daarbij vooral om het vervangen of upgraden van serverhardware en het verbeteren van de it-efficiency. Het meest wordt geïnvesteerd in de sectoren van de media, entertainment, vrije tijd, telecom en overheid. De handel, de goederenproductie, het bankwezen en de verzekeringen zijn daarentegen eerder van plan om hun ict-investeringen af te bouwen.

Posted in informatica | Reacties uitgeschakeld voor Europese KMO-sector voorziet kleiner ict-budget

Europa heeft meer gsm-verbindingen dan inwoners

Posted by managing21 on 30th maart 2007

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er in Europa meer gsm-abonnementen dan burgers. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Uit cijfers van de Europese telecom-operatoren blijkt immers dat er in de Europese Unie op dit ogenblik 478,4 miljoen gsm-toestellen in gebruik zijn. Daarmee heeft Europa nu een penetratie van 103 procent bereikt, al zegt de Europese Commissie dat er daarbij een groot verschil is tussen de verschillende landen.

In 2005 lag de gsm-penetratie binnen de Europese Unie nog op 95 procent. Maar nu zijn er voor het eerst meer gsm-verbindingen in gebruik dan er inwoners zijn. Met 171 procent heeft Luxemburg de hoogste penetratie, gevolgd door Italië (134 procent) en Litouwen (133 procent). De laagste penetraties worden volgens de cijfers van de Europese Commissie teruggevonden in Frankrijk (82 procent), Malta (83 procent) en Slovakije (86 procent).

Ook de Europese breedbandpenetratie hangt volgens de Europese Commissie af van land tot land. Het Europees gemiddelde bedraagt nu 15,7 procent, maar Nederland is daarbij koploper met 29,8 procent, van dichtbij gevolgd door Denemarken (29,4 procent). Er zijn volgens het rapport echter nog altijd acht lidstaten van de Europese met een breedbandpenetratie beneden de 10 procent.

Posted in telecom | Reacties uitgeschakeld voor Europa heeft meer gsm-verbindingen dan inwoners

Hedge funds kennen sterke Europese groei

Posted by managing21 on 30th maart 2007

De sector van de hedge funds had eind vorig jaar wereldwijd een vermogen van 2.000 miljard euro in beheer. Dat blijkt uit een rapport van het Britse HedgeFund Intelligence. Op één jaar tijd werd er een groei van 30 procent. Vooral in Europa werd het voorbije een sterke groei genoteerd. De rijkste hedge funds hebben echter nog altijd New York als thuisbasis. Het grootste hedge fund van de wereld is JP Morgan.

“Hedge funds beheerden begin vorig jaar nog iets meer dan 1.500 miljard dollar,” aldus HedgeFund Intelligence. “Dat is inmiddels opgelopen tot meer dan 2.000 miljard dollar.” Vooral in Europa werd er het voorbije jaar een sterke groei genoteerd. Daar beheren de hedge funds nu een vermogen van bijna 460 miljard dollar. Dat is een groei met 40 procent tegenover het jaar voordien.

In de Verenigde Staten beheren de hedge funds inmiddels een vermogen van nagenoeg 1.500 miljard dollar. Vooral New York is een thuisbasis van de rijkste hedge funds. Daar telt men nu meer dan 123 fondsen met een beheerd vermogen van meer dan 1 miljard dollar. Met 72 fondsen volgt Londen op de tweede plaats. De Amerikaanse staat Connecticut telt ongeveer 20 fondsen en staat daarmee op de derde plaats.

In totaal zijn er meer dan 350 hedge funds die minstens 1 miljard dollar beheren. Het rijkste hedge funds van de wereld is JPMorgan Asset Management, dat een vermogen van 34 miljard dollar beheert. De tien rijkste fondsen zijn trouwens allemaal terug te vinden in de Verenigde Staten, op uitzondering van het Britse Man Investments, dat een vermogen van 18,8 miljard dollar beheert.

Posted in financiën | Reacties uitgeschakeld voor Hedge funds kennen sterke Europese groei

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th maart 2007

Het stadsbestuur van San Francisco heeft een verbod uitgevaardigd op het gebruik van plastic tassen. De stadsbestuurders vinden dat de tasjes een te grote rol spelen in de milieuvervuiling. Geen enkele supermarkt of drogisterij mag nog van plastic tasjes gebruik maken. Voortaan zijn nog uitsluitend tassen van papier, stof en ander biologisch afbreekbaar materiaal toegestaan. Vorig jaar verstrekte de detailhandel in de stad nog 180 miljoen plastic zakken gratis aan klanten. San Francisco is de eerste Amerikaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. De Zweedse meubelgigant Ikea vraagt in zijn Amerikaanse filialen sinds kort 5 dollarcent voor een plastic tasje. Andere winkelketens geven korting aan klanten die een eigen boodschappentas meenemen.

De opiumteelt in Afghanistan blijft groeien. De papavervelden in vooral zuid-Afghanistan breiden uit, terwijl de Taliban ze met steeds zwaardere wapens bewaken. Dat hebben een aantal Amerikaanse en Britse onderzoekers tegenover de NAVO bevestigd. Inmiddels komt 92 procent van alle opium in de wereld uit Afghanistan. Eén op de zeven van de Afghanen werkt in de opiumteelt of handel, die zo’n 3,1 miljard dollar oplevert. De zeer winstgevende teelt is nauw verbonden met de Taliban, die zich verzetten tegen de regering-Karzaï. De Taliban beschermen de velden, in ruil voor een percentage van de opbrengst. De Afghanen hebben de strijd tegen drugs recent wel opgevoerd. Er worden meer velden vernietigd en vorig jaar werden 350 drugssmokkelaars opgesloten. De papavervelden vernietigen is volgens de NAVO echter niet voldoende. De bevolking moet wel alternatieve inkomsten kunnen vinden, terwijl ook de smokkelaars aangepakt moeten worden.

De Amerikaanse fastfoodketens McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut zijn er in China van beschuldigd dat ze hun parttime medewerkers onderbetalen. Werknemers van McDonald’s in de stad Guangzhou, in het zuiden van China, zoujden slechts 39 eurocent per uur, terwijl dat bij KFC 46 eurocent en bij de Pizza Hut 49 cent bedroeg. Het minimumloon bedraagt 73 eurocent. Sommige personeelsleden werden gevraagd om meer dan tien uur op een dag te werken. Een vertegenwoordiger van de lokale overheid zegt dat bedrijven die de wet hebben overtreden, de betreffende werknemers moeten compenseren. McDonald’s heeft in een reactie verklaard dat de regels per regio verschillen, met alle onduidelijkheid van dien.

Deutsche Bahn heeft het voorbije jaar flink meegeprofiteerd van de economische opleving in Duitsland en het wereldkampioenschap voetbal. Mede daardoor kwam de nettowinst uit op een recordbedrag van 1,7 miljard euro, tegen 1,1 miljard euro het jaar voordien. Dat heeft de Duitse nationale spoorwegmaatschappij bekend gemaakt. De omzet steeg met 20 procent tot 30,1 miljard euro. Volgens Deutsche Bahn-topman Hartmut Mehdorn was 2006 het beste jaar uit de geschiedenis van Deutsche Bahn. Mehdorn zei verder dat het concern klaar is om in 2008 naar de beurs te gaan. De Duitse overheid wil een belang van 25 procent in Deutsche Bahn verkopen. Het spoornetwerk blijft wel in handen van de staat.

De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell heeft met OJSC Alliance Group een alliantie gesloten voor de uitbouw van een netwerk van meer dan 150 benzinestations in Oekraïne. Shell krijgt 51 procent van het samenwerkingsverband in handen. De bestaande benzinestations van Alliance worden omgebouwd tot de Shell-formule. Het olieconcern had in Oekraïne sinds vorig jaar een proef lopen met zes Shell-stations. Die is volgens een woordvoerder van het concern succesvol verlopen. Shell is het eerste internationale merk actief in Oekraïne. Volgens Shell biedt Oekraïne vele voordelen. Het land kent een omvangrijke bevolking, een sterke economische groei en heeft een strategisch gunstige ligging in Oost-Europa. Shell schroeft de investeringen in opkomende landen omhoog en verkoopt tegelijk pompstations en verouderde raffinaderijen die niet voldoende renderen. Zo werden eerder in onder meer Kameroen, Ierland, Portugal, Spanje en enkele Zuid-Amerikaanse landen benzinestations verkocht.

De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller investeert 170 miljoen dollar in de bouw van een brouwerij in Rusland. Het is de tweede brouwerij die SABMiller in Rusland gaat bouwen. Rusland is één van de snelst groeiende biermarkten ter wereld. De brouwerij van SABMiller wordt ingeplant in de buurt van de stad Ulyanovsk, op ongeveer duizend kilometer ten oosten van Moskou aan de rivier de Wolga met een capaciteit van 3 miljoen hectoliter. Het is de bedoeling dat de productie start in 2009. De Russische activiteiten van SABMiller kenden de voorbije jaar een jaarlijkse volumegroei van ongeveer 30 procent. De Zuid-Afrikaanse brouwer heeft in Rusland op dit ogenblik een marktaandeel van 6 procent. Beide brouwerijen zullen de Russische merken van SABMiller (Zolotaya Bochka, Miller Genuine Draft en Velkopopovicky Kozel) produceren.

De Europese Commissie overweegt grote telecomconcerns op te splitsen om de concurrentie te verbeteren. “We denken eraan de organisatorische scheiding tussen net en diensten als een instrument in te zetten,” zei Europees Commissaris van informatietechniek Viviane Reding bij de presentatie van haar telecomjaarverslag. Reding ziet wel dat de concurrentie tussen telefoonbedrijven fors is gegroeid sinds de staatsmonopolies twaalf jaar geleden zijn opgeheven. Maar ze is ontevreden dat ondernemingen nog vaak binnen eigen landsgrenzen blijven. Als telecombedrijven de netten van hun concurrenten mogen gebruiken, verwacht de Europees Commissaris dat het aanbod voor consumenten snel toeneemt. Haar voorbeeld is Groot-Brittannië. Een functionele scheiding tussen net en diensten heeft daar volgens Reding daadwerkelijk voor meer concurrentie gezorgd.

Autoconstructeur Volvo verwacht dit jaar een recordaantal exemplaren te zullen kunnen verkopen. Het voorbije jaar verkocht de Zweedse constructeur 427.747 exemplaren. Dat betekende een tweede achtereenvolgende omzetdaling. Op uitzondering van het C70-model kenden alle modellen een achteruitgang. Volvo won aan verkoopvolume op de thuismarkt en in Rusland en Duitsland, maar verloor juist op de Amerikaanse, Britse, Spaanse, Italiaanse, Nederlandse, Belgische en Franse markt. De genoemde landen vormen de tien grootste afzetgebieden van het merk, met de Verenigde Staten aan kop, gevolgd door Zweden en Duitsland. De productie van Volvo kwam vorig jaar uit op 426.535 exemplaren, het hoogste productieritme sinds 2003. De constructeur wil tegen het einde van dit decennium een jaarafzet van 600.000 exemplaren realiseren. De kans is ook reëel dat Volvo dit jaar de grens van 15 miljoen verkochte exemplaren zal overschrijden.

Suez Energy International, een dochter van de Franse energiegroep Suez, heeft van de Amerikaanse maritieme autoriteiten de toelating gekregen voor de bouw van een offshore LNG-terminal aan de oostkust van de Verenigde Staten. Dankzij deze licentie kan Suez een eigen terminal voor de levering van vloeibaar aardgas (LNG) bouwen aan de baai van Massachusetts. Bedoeling is dat de terminal dagelijks tussen 11,3 en 21,2 miljoen kubieke meter aardgas zal leveren. Daarmee kunnen 1,5 tot 3 miljoen huishoudens van aardgas worden voorzien. Suez verwacht dat de nieuwe terminal ten laatste tegen 2009 gas kan leveren aan zijn klanten. Suez schat de kosten voor het project op ongeveer 1 miljard dollar. Voor de aanvoer van het aardgas heeft Suez langetermijnchartercontracten gesloten met de rederijen Hoegh LNG en Mitsui O.S.K. Lines (MOL), die samen twee LNG-tankers met eigen hervergassingsinstallatie hebben besteld bij Samsung Heavy Industries in Zuid-Korea. Deze schepen zullen in 2009 en 2010 worden opgeleverd.

De officiële opening van het stadhuis van de Nederlandse gemeente Zoetermeer in de virtuele wereld Second Life is niet gelopen zoals het stadsbestuur het had verwacht. Tijdens een virtuele persconferentie verstoorden twee punk-achtigen het praatje van de Zoetermeerse wethouder Bé Emmens. Eén van de twee avatars (poppetjes) ging zelfs helemaal uit de kleren. Een medewerker van de gemeente haastte zich om met een klik op de muis de virtuele relschopper uit het stadhuis te verwijderen. De persconferentie verliep volgens getuigen ook daarna heel chaotisch. Allerlei avatars praatten door elkaar heen, zodat Emmens onmogelijk alle vragen kon beantwoorden. De irritatie liep bij de wethouder zo hoog op dat hij de aanwezigen schreeuwend tot de orde riep. Na een paar minuten had Emmens er genoeg van en beëindigde de bijeenkomst met de mededeling dat hij de persconferentie in de echte wereld wilde voortzetten. Ambtenaren van de gemeente waren wel tevreden met alle publiciteit die de gemeente heeft gekregen. Zoetermeer is de eerste Nederlandse gemeente die een stadhuis heeft in Second Life.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Ook Lloyd’s voorspelt catastrofale toekomst

Posted by managing21 on 29th maart 2007

Door het uitblijven van grote natuurrampen, heeft de verzekeringsmarkt Lloyd’s of London opnieuw een winstgevend jaar achter de rug. In totaal realiseerde Lloyd’s vorig jaar een winst van 3,6 miljard Britse pond. Het jaar voordien was er nog een verlies van 103 miljoen pond tengevolge van de schadevergoedingen die moesten uitbetaald worden na de orkaan Katrina, die in de Verenigde Staten enorme verwoestingen had aangericht.

Lloyd’s had het bij de voorstelling van zijn jaarcijfers over een uitzonderlijk beperkt aantal catastrofes, maar voegde er onmiddellijk aan toe dat niet moet verwacht worden dat een dergelijke situatie ook de volgende jaren zal kenmerken. Lloyd’s wees er daarbij op dat zowel 2004 als 2005 bijzonder zware jaren voor de verzekeringssector. Katrina kostte Lloyd’s 1,9 miljard pond, terwijl voor de orkanen Wilma en Rita nog eens 1 miljard pond moest uitgekeerd worden.

“Aangezien 2006 een uitzonderlijk jaar was, mag men er niet vanuit gaan dat ook de volgende jaren gunstig zullen uitdraaien voor de verzekeringssector,” benadrukte Lord Levene, voorzitter van Lloyd’s of London, waar zeventig verschillende verzekeraars aangesloten zijn. “Voor de toekomst worden meer en ergere natuurrampen voorspeld. We moeten dus onze voorzorgen nemen om winstgevend te blijven zijn.”

Volgens Lloyd’s vormt de klimaatverandering een groot probleem voor de verzekeringssector, maar er wordt daarbij wel opgemerkt dat er nu betere berekeningsmethodes zijn ontwikkeld om klimaatrisico’s in te schatten.

Posted in financiën, milieu | Reacties uitgeschakeld voor Ook Lloyd’s voorspelt catastrofale toekomst

Adverteerders verdwalen in Second Life

Posted by managing21 on 29th maart 2007

De massale berichten rond de virtuele wereld van Second Life heeft ook adverteerders aangezet om massaal te emigreren naar dit beloofde land. Maar het is de vraag of dit hen veel zal opleveren. Uit een studie van het Duitse onderzoeksbureau Komjuniti blijkt immers dat 70 procent van de gebruikers van Second Life in het geheel niet onder de indruk is van de inspanning die al die adverteerders in deze virtuele wereld doen.

“Bedrijven zoals IBM, Adidas, Reebok, American Apparel, Toyota, Leo Burnett en Bartle Bogle Hegarty zijn slechts enkele van de tientallen ondernemingen die zich op Second Life hebben gewaagd,” aldus het magazine Brandweek. “Maar volgens Komjuniti kunnen zij de gebruikers van Second Life niet echt charmeren. Wellicht komt dit omdat ze Second Life benaderen als een traditioneel marketingkanaal.”

<>
Adverteerders in Second Life hopen volgens Kumjuniti op grote bezoekersaantallen en goede public relations, net zoals in hun traditionele campagnes. “Een aantal bedrijven zijn innovatief aan de slag te gaan, maar de meesten hebben iets opgezet en zijn daarna nooit meer teruggekeerd,” aldus de onderzoekers. “De gebruikers van Second Life zijn dan ook sceptisch geworden over de marketingwereld in die virtuele wereld.”

Gebruikers van Second Life verwachten volgens Kumjuniti meer creativiteit en meer inspiratie in plaats van een kopie van de oude televisiespot. “Daarom zegt 42 procent van de gebruikers niet te verwachten dat de adverteerders nog veel inspanningen zouden doen om op de site nog verdere activiteiten te ontplooien.” Linden Labs, de ontwerper van de website, stelt dat men authentiek moet zijn en de virtuele gemeenschap iets moet bieden. “Zoniet wordt men genegeerd,” aldus Linden Labs.

Brandweek stelt dat het aantal bezoekers van Second Life veel lager ligt dan vooraf werd gewacht. “Er wordt gewag gemaakt van drie miljoen gebruikers, maar het aantal geregelde bezoekers is waarschijnlijk slechts een tiende van dat totaal,” aldus het magazine. “Dan komt Second Life slechts bleekjes naar voor in vergelijking met het online game World of Warcraft, dat meer dan 7,5 miljoen betalende gebruikers heeft.”

Linden Labs verdient het meeste geld aan bedrijven die ruimte huren op de site. Het zou volgens Brandweek dan ook kunnen dat adverteerders snel afhaken en het in Second Life voor bekeken houden. Anderen bekijken het echter vooral als een politiek van aanwezigheid om zich een imago van innovatie aan te kunnen meten.

Posted in internet, reclame & marketing | Reacties uitgeschakeld voor Adverteerders verdwalen in Second Life