managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for augustus, 2007

Argentijnse pampasteak bestaat niet meer

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

De landbouwpolitiek van de Argentijnse overheid dreigt nefaste gevolgen te hebben voor de vermaarde Argentijnse steak. De Argentijnse pampa’s, waar het Argentijnse vee graasde, worden immers steeds meer ingenomen voor de teelt van sojabonen en graan, die lucratievere opbrengsten opleveren. Daarom zijn de veehouders moeten uitwijken naar moerasgebieden en andere onherbergzame gebieden.

Om de kuddes in die weinig comfortabele omstandigheden te laten overleven, zijn de Argentijnse veehouders hun veestapel, die bestond uit Aberdeen Angus en Hereford, met Brahmaanse types uit India en Brazilië. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. “Vroeger werd erkend dat Argentinië het beste rundsvlees van de wereld had,” vertelde Julio Mouremble, ondervoorzitter van de Argentine Shorthorn Association, aan het magazine Bloomberg. “Maar nu verliezen we aan kwaliteit.”

Bovendien moet de veestapen afrekenen met gifslangen en bloedzuigende vleermuizen, maar dit jaar ook met piranha’s. De graaslanden van de kuddes stromen geregeld onder en ongeveer 40.000 dieren zouden gestorven zijn aan uithongering of aan geïnfecteerde beten van piranha’s. Ook het World Wide Fund for Nature zegt dat de landbouw een bedreiging vormt voor de Argentijnse pampa’s.

De voorbije vijftien jaar zijn ongeveer tien miljoen hectaren Argentijnse pampa omgeploegd. De migratie van de veeteelt heeft Argentinië echter wel toegelaten om de productie van graan en oliezaden tijdens de voorbije vier jaar met ongeveer 50 procent op te drijven. Daarmee wil inspelen op de stijgende prijzen van landbouwproducten, gedreven door de immense Chinese vraag.

De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft vorig jaar beperkingen opgelegd aan de vleesexport om het aanbod voor de Argentijnse bevolking te garanderen. Argentinië exporteerde het voorbije jaar 26 procent minder rundvlees dan het jaar voordien.

Posted in voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Argentijnse pampasteak bestaat niet meer

Scottish & Newcastle mikt op Aziatische groei

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

De brouwgroep Brewer Scottish & Newcastle – het moederbedrijf van onder meer Alken-Moes – verwacht in India, China en Vietnam een snelle groei te realiseren. Het aandeel van deze regio’s in de totale groepsomzet blijft stijgen. Bovendien meent de brouwgroep dat de plaatselijke bevolking door zijn gestegen inkomen meer interesse zal krijgen voor de internationale premium bieren.

Scottish & Newcastle is voor 37,5 procent eigenaar van United Breweries, de belangrijkste brouwer van India. Daarnaast heeft de Britse groep ook een joint-venture met het Chinese Chongqing Brewery. Scottish & Newcastle verwacht op de Indische markt de volgende periode een jaarlijkse groei van 20 procent te kunnen realiseren. Daarvoor ziet het bedrijf verschillende redenen.

China, India en Vietnam genieten volgens Scottish & Newcastle alledrie van een sterk groeiend bruto binnenlands product, een grotere koopkracht, een jonge bevolking en een verandering in houding tegenover drinken. Op dit ogenblik domineren locale merken nog altijd de Aziatische markt, zodat Scottish & Newscastle zich in eerste instantie verbond aan locale partners, om vervolgens zijn eigen premium merken in te voeren.

Daarbij wordt gewezen naar de Russische markt. “Ook daar is er een evolutie geweest van een markt met locale merken naar een aanbod met vele buitenlandse bieren,” aldus een woordvoerder van de Britse brouwgroep. In China hebben internationale biermerken nog altijd slechts een miniem aandeel in de premiummarkt, maar in Vietnam is dat al opgelopen tot bijna 20 procent.

Een Indiër drinkt gemiddeld amper één liter bier per jaar. In China loopt dat echter op tot 24 liter. In India is United Breweries met een aandeel van meer dan 50 procent marktleider, gevolgd door SAB Miller (33 procent). Ook Anheuser-Busch en Diageo zijn actief in India, waar geïmporteerde biermerken slechts een marktaandeel van 0,5 procent hebben. Azië vertegenwoordigt op dit ogenblik minder dan 10 procent van de globale inkomsten van Scottish & Newcastle.

Posted in voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Scottish & Newcastle mikt op Aziatische groei

Sociale netwerken hebben meer fans dan centen

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

Sociale netwerken hebben een bijzonder groot publiek weten op te bouwen, maar ze zijn er nog altijd niet in geslaagd om die massale interesse commercieel rendabel te maken met reclame-inkomsten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IDC. Volgens de onderzoekers genereren weinig van die initiatieven een inkomen dat in relatie staat tot de media-aandacht die ze krijgen.

“Ondanks hun hoge status, zitten de sociale netwerken nog altijd in hun beginstadium,” zegt IDC-analist Karsten Weide tegenover het magazine RedHarring. “Op termijn zullen ze echter ongetwijfeld een business-model aannemen dat gebaseerd is op abonnementsgelden en e-commerce, maar alleen merkenreclame zal de enige vorm zijn die voldoende inkomsten zal genereren om een groot sociaal netwerk te onderhouden.”

De sociale netwerken moeten volgens Weide in eerste instantie hun reclame-inkomsten op peil brengen en de bezorgdheid wegnemen van adverteerders, die zich weinig comfortabel voelen met het idee dat hun reclame kan verschijnen naast de onvoorspelbare user-generated content. Maar hij voegt er aan toe dat de inkomsten van de sociale netwerken bleek uitvallen in vergelijking met technologiebedrijven uit andere sectoren.

Zo bleek Fox Interactive Media – eigenaar van MySpace – vorig jaar 550 miljoen dollar inkomsten gehad te hebben. Maar de Online Service Business van Microsoft bracht tijdens het vierde kwartaal alleen al 624 miljoen dollar op. Adverteerders van Fox Sports zouden verplicht zijn om ook reclameruimte te vullen op MySpace. Gemiddeld kost een advertentie op MySpace minder dan 0,10 dollar per duizend kliks.

De sociale netwerksite Facebook heeft inmiddels ook de nodige problemen gekend. Eerder deze maand trokken de Britse regering, Vodafone, de British Automobile Association en Virgin Media hun reclamecampagnes terug toen bleek dat hun advertenties verschenen op een pagina van de racistische British National Party. Daarop besliste Facebood adverteerders meer inspraak te geven bij de pagina’s waarop hun reclame zou verschijnen.

Volgens Karsten Weide zouden sociale netwerken er goed aan doen om adverteerders extra instrumenten ter beschikking te stellen om de content van de websites te controleren of filters aan te brengen, maar zegt dat ze daarin ook niet te ver mogen gaan. “Men kan controleren wat de gebruikers plaatsen,” voert hij aan. “Maar men moet daarbij voorzichtig tewerk gaan, wil men zijn populariteit bij de gebruiker niet verliezen.”

Posted in internet | Reacties uitgeschakeld voor Sociale netwerken hebben meer fans dan centen

Golden Balls heeft nog niet afgedaan

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

Hoewel verwacht werd dat de ster van voetbalvedette David Beckham zou beginnen te tanen na zijn overstap van het glorieuze Real Madrid naar Los Angeles Galaxy in de middelmatige Amerikaanse voetbalcompetitie, blijft de Britse middenvelder een belangrijk uithangbord. Dat mocht ook de United States Soccer Leage, de Amerikaanse voetbalbond, ondervinden. Sinds de komst van Beckham wordt de website van de organisatie overspoeld.

Uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore blijkt dat mls.net, de website van de Amerikaanse voetbalbond, tijdens de voorbije maand meer dan 1 miljoen unieke bezoekers heeft gekregen. Dat is een stijging met 117 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, toen de website 478.000 bezoekers ontving. David ‘Golden Balls’ Beckman maakte vorige maand zijn debuut voor LA Galaxy in een vriendschappelijk duel met de Britse club Chelsea.

In december vorig jaar was het aantal bezoekers van de website zelfs gedaald tot amper 230.000 eenheden. Nadat LA Galaxy in januari van dit jaar de komst van David Beckham had aangekondigd, bleek de website de maand af te sluiten met 808.000 bezoekers. Dat betekende een stijging met 252 procent tegenover de maand voordien. Sindsdien fluctueerde het aantal bezoekers van maand tot maand.

“De impact van David Beckham op de officiële website van het Amerikaanse voetbal is gigantisch,” aldus ComScore. “De speler heeft helemaal op zijn eentje het aantal bezoekers aan de website weten te verdubbelen tegenover het vorige jaar, toen nochtans het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland werd gespeeld.”

Posted in internet, sport | Reacties uitgeschakeld voor Golden Balls heeft nog niet afgedaan

Flora verantwoordelijk voor overstromingen

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

De wereld mag in de toekomst meer overstromingen verwachten. Dat zegt professor Richard Betts, specialist klimaatimpact aan het Britse Hadley Centre for Climate Prediction and Research. Verantwoordelijk voor die evolutie is volgens hem de flora, die onder invloed van hogere koolstodioxide-niveau’s minder water zouden absorberen. Het fenomeen kan echter ook een impact hebben op droogteperiodes.

Richard Betts voert aan dat planten onder invloed van koolstofdioxide minder water uit de bodem trekken. “Die raakt dan ook sneller verzadigd, waardoor er meer water naar de rivieren zal vloeien,” benadrukte hij tegenover het magazine The Register. “Door die grotere toevloed van water zullen de waterlopen dan ook geneigd zijn om vlugger buiten hun oevers te treden en voor overstromingen te zorgen.”

De Britse wetenschapper stelt dat dit fenomeen een zwaard lijkt te zijn dat aan twee kanten snijdt. “Wanneer planten onder invloed van de klimaatverandering minder water uit de grond trekken, lijkt het gevaar voor grote droogteperiodes minder groot te worden,” benadrukt hij. “Anderzijds zullen meer verzadigde terreinen de kans op overstromingen wellicht doen toenemen.”

Planten worden door klimatologen van heel nabij gevolgd vanwege hun plaats in de koolstof-cirkel. Door kleine poriën in hun bladen, trekken planten immers koolstof uit de atmosfeer en halen ze met hun wortels water uit de bodem. Onder de invloed van grotere concentraties koolstofdioxide zijn ze echter geneigd om die poriën te sluiten, waardoor ze overtollig water niet meer kunnen laten verdampen.

Posted in milieu | Reacties uitgeschakeld voor Flora verantwoordelijk voor overstromingen

Nigerianen zijn grootste Guinness-drinkers

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

De Ieren zijn niet langer de grootste verbruikers van hun nationale Guinness-bier. Dat heeft de drankengroep Diageo, het moederbedrijf van Guinness, bekend gemaakt. De grootste Guinness-drinkers van de wereld zijn nu de Nigerianen. In Ierland daalde het Guinness-verbruik het voorbije jaar met 7 procent. In Nigeria, het drukbevolkste land van Afrika, steeg de verkoop met 14 procent.

Diageo maakte bekend dat de Nigeriaanse groei er mee voor gezorgd heeft dat de verkoop van Guinness opnieuw een stijging heeft vertoond, na een terugval het jaar voordien. “Guinness heeft in Nigeria een massale reclamecampagne gevoerd,” aldus The International Herald Tribune. “In Ierland is het cafébezoek echter teruggevallen na het rookverbod in de Ierse pubs en de langere reistijden na het werk.”

Vooral jonge Ieren lijken steeds minder geneigd zijn om een stoutbier te bestellen. Om de verkoop van Guinness weer te stimuleren, werkt Diageo aan een nieuwe strategie voor het Ierse bier. Er worden tien nieuwe versies van het bier op de Ierse markt, waar Guinness de vijfde belangrijkste alcoholische drank is, gelanceerd. In Nigeria wordt een zwaardere versie op de markt gebracht dan in Groot-Brittannië en Ierland.

Nigeria vertegenwoordigt de helft van de internationale verkoop van Guinness. De omzet steeg met 2 procent tegenover het jaar voordien. Daarvoor was er nog een daling met 1 procent.

Posted in voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Nigerianen zijn grootste Guinness-drinkers

Vernietiging zenuwgaswapens nadert voltooiing

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

In de Siberische stad Shchuchye kan weldra begonnen worden met de vernietiging van twee miljoen Sovjet-artilleriekoppen die bewapend waren met een dodelijk zenuwgas. Het project heeft meer dan één jaar vertraging opgelopen omwille van een vruchteloze zoektocht naar een Russische onderaannemer die de nodige apparatuur kon leveren tegen een aanvaardbare prijs. De vernieting van de wapens zou vier jaar in beslag nemen.

Om uit de impasse te geraken hebben de Verenigde Staten aan het Russische Federal Industry Agency een bedrag van 200 miljoen dollar ter beschikking gesteld om die werken uit te besteden. In totaal investeren de Verenigde Staten 1 miljard dollar in de fabriek van Shchuchye. Het project vormt een onderdeel van het Amerikaanse Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction Program, genoemd naar de Amerikaanse senatoren Sam Nunn en Richard Lugar.

Het project werd door het Amerikaanse Congres in 1992 aangenomen, kort na de instorting van de Sovjet-Unie. Daarmee wou men vermijden dat de Russische voorraden aan nucleaire, chemische en biologische wapens in de handen van schurkenstaten of terroristen zouden vallen. Gewezen Sovjet-staten hebben nu al 6.982 kernkoppen, 653 intercontinentale ballistisch raketten en 30 kernonderzeeërs vernietigd.

Aan het Shchuchye-project werken in totaal veertien landen mee, maar de Verenigde Staten dragen de grote meerderheid van de kosten. De fabriek van Shchuchye is nu iets meer dan half afgewerkt. De vertraging heeft onder meer te maken met onenigheid tussen Rusland en de Verenigde Staten over de wapens die moeten vernietigd worden, wettelijke beperkingen op de Amerikaanse investeringen en problemen met Russische onderaannemers.

De artillerie ligt zoals wijnflessen opgeslagen in houten rekken in een afgelegen bosgebied. De Verenigde Staten wensten de vernietigingsfabriek naast die opslagplaats bouwen, maar de Russische autoriteiten legden een terrein vast dat 17 kilometer verder was gelegen. Daardoor moest een spoorlijn van 26 miljoen dollar worden aangelegd om de artillerie te vervoeren. Er werd ook een nutteloos laboratorium van 12 miljoen dollar gebouwd.

Rusland heeft tot nu toe 28 procent van zijn chemisch wapenarsenaal vernietigd. De Verenigde Staten zitten aan 40 procent. Beide landen zijn verplicht om tegen 2012 hun totale voorraad chemische wapens – zoals sarin en soman – te vernietigen. Lang werd getwijfeld of Rusland die deadline zou halen, maar nu lijken de inspanningen toch opgedreven te worden. De vernietiging van de wapens zou eind volgend jaar van start kunnen gaan.

Posted in industrie, politiek | Reacties uitgeschakeld voor Vernietiging zenuwgaswapens nadert voltooiing

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st augustus 2007

De Franse distributiegroep Carrefour is van plan volgend jaar een deel van haar vastgoedportefeuille naar de beurs te brengen. Een nieuwe vennootschap, Carrefour Property, zal dan 60 procent van het vastgoed van de groep in handen hebben. De totale waarde van de vastgoedportefeuille bedraagt 20 tot 24 miljard euro. De Franse groep wil 20 procent van Carrefour Property verkopen via de beurs. Dat moet zo’n 3 miljard euro opleveren. Carrefour is niet de eerste retailer die zo’n operatie opzet. In 2005 deed zijn Franse sectorgenoot Casino hetzelfde. Casino behield 44 procent van de aandelen. In Groot-Brittannië wordt Sainsbury het hof gemaakt door kandidaat-overnemers, eveneens met de bedoeling om de waardevolle vastgoedportefeuille van de groep te verzilveren. Carrefour meldde dat de opbrengst van de beursgang naar een programma van 4,5 miljard euro gaat voor het inkopen van aandelen.

De Europese Commissie begint een onderzoek naar een tekort aan glazen flessen en bokalen. Dat is een gevolg van een brief die de Europese importeurs en verdelers van wijn en sterke dranken aan Europees Commissaris voor concurrentie Nellie Kroes hebben geschreven. Volgens hen is het tekort kunstmatig en vragen ze een dringende tussenkomst van de Europese overheid. Ook brouwers en producenten van mosterd kampen al maanden met een schaarste aan glazen verpakkingen. Het tekort leidde tot prijsstijgingen van vijf tot dertig procent en dreigt een aantal bedrijven in financiële moeilijkheden te brengen. Volgens de drankendistributeurs is het tekort het gevolg van de concentratie in de glasindustrie, waardoor het aanbod gemakkelijker kunstmatig laag gehouden kan worden. De voorbije jaren is het aantal producenten van flessen in de Europese Unie gedaald van zestig tot drie.

De Duitse autoproducent Volkswagen en het Amerikaanse computerconcern Apple overwegen om samen een auto te produceren. Volkswagen en Apple onderhouden al langer contacten, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung. Maar voor het eerst hebben ook VW-topman Martin Winterkorn en Steve Jobs van Apple een gesprek gehad. Volgens een woordvoerder ging het louter om verkennende gesprekken die zich in een vroeg stadium bevinden. Het economisch magazine Capital meldde eerder dat Volkswagen en Apple een intensieve samenwerking voorbereiden. Het resultaat zou een ‘iCar’ worden, met verschillende Apple-toepassingen aan boord. Zo’n wagen zou het volgens kenners erg goed doen bij jongeren. Nog volgens het magazine is er sprake van verschillende versies voor de West-Europese markt en de groeimarkten in China, India en Rusland.

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia bereidt een grote kapitaalverhoging en het schrappen van banen voor, om te kunnen overleven in het kader van een industrieel plan. Na de mislukte verkoop van de maatschappij belastte de Italiaanse staat de nieuwe topman Maurizio Prato met het op punt stellen van nieuwe maatregelen om de luchtvaartmaatschappij aantrekkelijker te maken zodat ze sneller van de hand kon gedaan worden. Volgens de Italiaanse pers zou Alitalia overgaan tot het schrappen van minstens 1.000 banen en het realiseren van een kapitaalsverhoging tussen de 1 en 1,5 miljard euro. Het plan voorziet ook het schrappen van bepaalde verbindingen met China, India en het verkleinen van de rol die de luchthaven Malpensa van Milaan is toebedeeld, ten voordele van de luchthaven van Rome.

De Nederlandse retailketen Macintosh heeft het afgelopen halfjaar te maken gehad met het grillige koopgedrag van de consument. Dat had zijn weerslag op de omzetontwikkeling, aldus de onderneming donderdag bij de presentatie van de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. Het moederbedrijf van onder meer Halford, doe-het-zelfketen Kwantum en telecomketen BelCompany signaleert bovendien dat het consumentenvertrouwen tijdelijk lijkt te dalen onder invloed van de recente ontwikkelingen op de financiële markten. Macintosh is daarom voorzichtig over de resultaten in de rest van het jaar. De groep boekte in het eerste halfjaar een winst van 24,6 miljoen euro. Daarin zit ook de verkoop van de meubelketens Piet Klerkx en Stoutenbeek. Macintosh verwacht dat zijn totale winkelbestand in de tweede helft van dit jaar met 25 winkels stijgt naar 1.000 locaties.

Directeuren van grote Amerikaanse bedrijven verdienen op één dag meer dan een gemiddelde werknemer in één jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Sarah Anderson van het Amerikaanse Institute for Policy Studies. Directeuren verdienen ook veel meer dan regeringsleiders, directeuren van non-profitorganisaties en hun Europese collega’s. De topmensen van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven verdienden vorig jaar gemiddeld 10,8 miljoen dollar. Bij de twintig grootste bedrijven stijgt dat tot gemiddeld 36,4 miljoen dollar. De twintig bestbetaalde Europese managers verdienden gemiddeld 9,2 miljoen euro. Directeuren van grote bedrijven moeten echter nog een andere categorie voor laten gaan wat inkomen betreft. Dat zijn de bestuurders van de belangrijkste hedge funds. Het gemiddelde inkomen van de managers van de belangrijkste hedge funds bedroeg vorig jaar 481 miljoen euro.

Managers die regelmatig op zakenreis moeten, plannen vergaderingen beter buiten Europa. In de top tien van duurste businesstrips staan immers acht Europese steden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Bureau Van Dijk Electronic Publishing. Frankfurt voert de top tien van dure zakenreisbestemmingen aan. Een trip van twee dagen kost daar al gauw 923 euro. Hekkensluiter is het Pakistaanse Karachi met 143,98 euro. Het fenomeen heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de wisselkoersen. Zo bleek Japan de voorbije jaren bijzonder duur te zijn. Er wordt echter niet verwacht dat de hoge prijzen managers thuis houden. De kosten spelen hier immers veel minder een rol. Ook videoconferencing wordt niet als een alternatief gezien, want dat zou vooral een oplossing wegens tijdsgebrek zijn.

De Nederlandse autoconstructeur Spyker ziet zich verplicht om zijn Formule Eén-team van de hand te doen. Spyker heeft immers schulden die moeten worden afgelost en investeringen die gedaan moeten worden. De schuld van de autoconstructeur wordt geraamd op ongeveer 85 miljoen euro. Daarom wordt een goede verkoopprijs van het Formule Eén-team cruciaal genoemd. Spyker kocht het team vorig jaar voor een bedrag van 106 miljoen dollar. Een doorverkoop zou de schuld van de constructeur kunnen wegvegen, maar kandidaat-kopers weten dat Spyker in de problemen zit. Dat zou de prijs kunnen drukken. Namen van potentiële kopers doen al de ronde. Gewezen Spyker-topman Michiel Mols wordt als een kandidaad genoemd, maar ook de Arabische investeerder Mubadala, aandeelhouder van Spyker, zou interesse hebben.

Het vleermuislogo mag alleen door Bacardi gebruikt worden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag beslist. Bacardi had een rechtszaak aangespannen tegen het Duitse bedrijf Bat Beverage, producent van de energiedrank Mad Bat. Deze energydrink maakt tevens gebruik van een vleermuislogo. Dit zou volgens Bacardi voor verwarring bij de consument zorgen. Het bekende logo van Bacardi, een cirkel met een vleermuis met uitgespreide vleugels, wordt al gebruikt sinds het bedrijf in 1862 werd opgericht door de Cubaanse wijnhandelaar Don Facundo Bacardí Massó. Het logo wordt zelfs zonder de naam door 80 procent van de Nederlandse consumenten herkend als het logo van deze sterke drank fabrikant. De rechter heeft mede op deze grond de verdere verkoop van de energy drinks met vleermuislogo verboden. Bacardi is het vierde grootste sterke drankenbedrijf van de wereld.

In Londen is de bekende bierkenner Michael Jackson overleden. Jackson was onder meer journalist voor de Britse kranten The Independent en The Observer, maar op het einde van de jaren tachtig verwierf hij grote bekendheid door zijn ‘The Beer Hunter’ op Discovery Channel. Jackson gold vooral als een autoriteit op het vlak van Belgische bieren. Van ‘The Great Beers of Belgium’ werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Het is het enige boek dat hij slechts aan één land wijdde. De Britse bierkenner wordt vooral geëerd voor de vaktaal die hij ontwierp om bierstijlen te identificeren en te beschrijven. Dankzij dat jargon worden vandaag meer dan honderd bierstijlen erkend. Tevens lag hij aan de basis van de heropstanding van de Amerikaanse microbrouwerijen. Jackson werd 65 jaar. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

Meer Nieuws

Posted in nieuwsoverzicht | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Online kledingsector snelste groeicategorie

Posted by managing21 on 30th augustus 2007

De verkoop van kledij is in de Verenigde Staten de snelst groeiende online e-commercecategorie. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Vooral de gemakkelijkheid en het vinden van koopjes zijn volgens de onderzoekers de belangrijkste motivaties om kledij online te kopen. Toch wordt opgemerkt dat veel consumenten er nog altijd de voorkeur aan geven om kledij in de traditionele winkel te kopen.

De online verkoop van kleding en schoenen realiseerde het voorbije jaar in de Verenigde Staten een omzet van 18,3 miljard dollar. Dit jaar zou de online kledingverkoop met 21 procent stijgen tot een totaal van 22,1 miljard euro. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de breedband-verspreiding, het feit dat er meer vrouwen online zijn, een groter vertrouwen in de online verkoop en betere productvisualisaties.

Toch vertegenwoordigt de online sector nog altijd maar 8 procent van alle kledingverkoop. Dat is een peulenschil in vergelijking met sectoren zoals computer, waar 41 procent van alle aankopen online gebeuren. “Kledij is echter een productcategorie waarvoor de consument nog liever naar de winkel gaat, waar hij de producten kan aanraken, betasten en andere exemplaren kan uitproberen,” aldus e-Marketer.

Retailers doen volgens de onderzoekers echter alle mogelijke inspanningen om marketingtechnieken te ontwikkelen die het verzet van de consument tegen het online kopen van kledij moeten wegnemen. “Het gaat daarbij zowel om de verbetering van de productvisualisaties, een persoonlijke service en een vlot leverings- en terugnamebeleid,” aldus nog eMarketer.

“Dit is echter slechts de helft van het verhaal,” voeren de onderzoekers aan. “Kledij is in belangrijke mate een multichannel-verkoopscategorie. Retailers ontwikkelen dan ook strategieën om online shoppers naar hun fysieke winkels te lokken.”

Posted in internet, retail | Reacties uitgeschakeld voor Online kledingsector snelste groeicategorie

Computergames brengen gezinnen samen

Posted by managing21 on 30th augustus 2007

Computerspelletjes worden veelal beschouwd als een isolerende activiteit, maar in werkelijkheid brengen ze gezinnen samen. Dat blijkt uit een studie van de online gamesaanieder PopCap Games. Volgens de onderzoekers gebruikt 92 procent van alle ouders en grootouders computergames om de banden met hun kinderen en kleinkinderen aan te halen. Daarnaast is 66 procent voorstander van het gebruik van computergames in het onderwijs.

De ondervraagden zagen tal van voordelen in het gebruik van computergames. Daarbij werd gewag gemaakt van een verbeterde hand-oog-coördinatie en handigheid en een verbeterd geheugen. Ook werd gesteld dat computergames ingeschakeld kunnen worden bij het leerproces en cognitieve oefeningen, maar ook voor stress-afbouw, ontspanning en het opbouwen van vertrouwen.

Professor Mark Griffiths, docent gamewetenschappen aan de Nottingham Trent University, zegt eveneens dat empirisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van computer- en videogames in de juiste context een positieve opvoedkundige, psychologische en therapeutische uitwerking kunnen hebben voor een brede categorie leeftijdsgroepen en maatschappelijke klassen.

Posted in internet, technologie | Reacties uitgeschakeld voor Computergames brengen gezinnen samen