managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for mei, 2018

Context heeft ook invloed op taalgebruik chimpansees

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Chimpansees kunnen hun taalgebruik aan verschillende situaties aanpassen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. Vastgesteld werd onder meer dat sommige communicaties anders worden geformuleerd wanneer er gevaar dreigt dan wanneer de groep onderweg is en wanneer er van rust wordt genoten.

Het feit dat chimpansees zich vaak ophouden in een bladerrijke biotoop, die door een beperkte visibiliteit wordt gekenmerkt, kan volgens de onderzoekers hebben bijdragen tot de specifieke vorm van communicatie die de dieren hanteren.

“Eerdere studies hebben al uitgewezen dat soorten die door diverse predatoren worden gejaagd, voor elke bedreiging een verschillend alarmsignaal hebben, zodat de meest efficiënte vluchtmethodes kunnen worden gekozen,” zegt onderzoeksleider Catherine Crockford, primatologe bij het Max Planck Institute. “De communicatie van dieren kan echter ook in situaties met minder grote bedreigingen duidelijke variaties laten optekenen. Het fenomeen heeft bij chimpansees mogelijk te maken met de nood om in groepsverband te kunnen blijven opereren. Coöperatie levert een meerwaarde op, zodat het opportuun is om met de soortgenoten contact te onderhouden.”

“Aangezien chimpansees echter vaak in een omgeving met een beperkte visibiliteit vertoeven, kan het aangewezen zijn om met specifieke geluidssignalen te werken,” zegt de onderzoekers nog. “Men kon vaststellen dat alle variaties van het roepgeluid dezelfde intentie had om de groep bij elkaar te houden, maar afhankelijk van de situatie blijkt daarbij een ander gedrag gesuggereerd te worden. Wanneer men in rust is, blijkt het roepgeluid een signaal te geven om ter plaatse te blijven. Wanneer de groep zich verplaatst, betekent de communicatie vaak een vraag om dichterbij te komen. Bij gevaar daarentegen wordt gewaarschuwd zich voorzichtig te bewegen.” (Foto: Margo Tanenbaum)

Lees Verder

 

Posted in milieu | Reacties uitgeschakeld voor Context heeft ook invloed op taalgebruik chimpansees

Vertrouwdheid met fastfood kan leiden tot obesitas

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Jongeren die geregeld geconfronteerd worden met reclame voor junkfood, lopen een groter risico een voedingspatroon aan te kweken met producten die gemakkelijker tot overgewicht en obesitas kunnen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Cancer Policy Research Centre in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vertrouwdheid met fastfood kan leiden tot obesitas

Betaald ziekteverlof belangrijke buffer tegen armoede

Posted by managing21 on 31st mei 2018

De afwezigheid van betaald ziekteverlof zou de armoede gevoelig doen toenemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Florida Atlantic University en de Cleveland State University in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat Amerikaanse werknemers zonder een betaald ziekteverlof drie keer meer risico liepen om met hun inkomen onder de armoedegrens te vallen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Betaald ziekteverlof belangrijke buffer tegen armoede

Vegetarisch dieet ook vriendelijk voor het budget van de consument

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Een vegetarisch dieet heeft niet alleen een positieve impact op de gezondheid, maar weegt ook minder op het budget van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het Nestlé Research Center in de Zwitserse stad Lausanne. De onderzoekers stelden vast dat het vegetarisch dieet per dag ongeveer twee dollar goedkoper is dan het mediterrane menu.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Vegetarisch dieet ook vriendelijk voor het budget van de consument

Ruzie met partner leidt tot grotere fysieke pijnen

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Onenigheid met de partner kan symptomen van chronische pijnen en andere medische problemen verergeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Ruzie met partner leidt tot grotere fysieke pijnen

Google blijft in reissector belangrijker dan sociale media

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Google blijft nog steeds het belangrijkste reisbureau. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent MMGY Global bij een groep Amerikaanse reizigers. Daarbij werd immers vastgesteld dat 41 procent van de reizigers geregeld Google bezoeken om prijzen en informatie te verzamelen. Bij millennials loopt dat cijfer zelfs op tot 49 procent. Deze cijfers bevestigen volgens de onderzoekers dat reizigers zoekmachines voor de organisatie van een vakantie belangrijker achten dan de berichtgeving die toeristische marketeers op sociale media plaatsen. Bij de sociale media blijkt vooral Instagram populair.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Google blijft in reissector belangrijker dan sociale media

Stroperij doet leefgebieden olifanten opschuiven

Posted by managing21 on 31st mei 2018

Jonge olifanten die hun moeders of de matriarchen van de kudde hebben verloren, worden dramatisch getroffen en veranderen van woonplaats. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Colorado State University en de organisatie Save the Elephants, die negen families olifanten in het Samburu National Reserve in Kenia gedurende een periode van negen jaar volgden. Door een andere thuisbasis te kiezen, veranderden deze overlevenden ook hun blootstelling aan het risico van stroperij en de toegang tot vruchtbare gebieden. Dit fenomeen heeft volgens de onderzoekers belangrijke implicaties.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Stroperij doet leefgebieden olifanten opschuiven

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st mei 2018

In Californië hebben de autoriteiten een budget van 2,5 miljoen dollar voorzien om de dreigende milieuproblemen van illegale marihuana-plantages aan te pakken. Deze plantages maken immers gebruik van Carbofuran, een pesticide dat extreem krachtig is en in de Verenigde Staten niet legaal kan worden gebruikt. Volgens onderzoekers is een theelepel van het product voldoende om een beer van honderdvijftig kilogram te doden. Carbofuran zou door drugssmokkelaars vanuit Mexico worden ingevoerd. De autoriteiten waarschuwen dat het product in de waterhuishouding van de regio terecht dreigt te komen. Ook natuurgebieden zouden kunnen worden bedreigd.

De Britse electronicaketen Dixons Carphone gaat tweeënnegentig winkels sluiten. De maatregel moet het concern helpen om de dalende winsten op te vangen. De groep heeft in totaal een netwerk 650 winkels, maar krijgt steeds meer online concurrentie. Er vallen geen ontslagen – De Belgische baggeraars Deme en Jan De Nul willen dit jaar in totaal meer dan duizend werknemers aantrekken. De bijkomende arbeidskrachten zijn nodig om de omvangrijke orderboeken te helpen afwerken. Ook vorig jaar werd een sterke stijging van de tewerkstelling gemeld – De groep D’Ieteren heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 3,5 procent gemeld. Gemeld wordt dat alle divisies tot de omzetgroei hebben bijgedragen. D’Ieteren Auto groeide met 2,4 procent, terwijl bij Belron een stijging met 4,1 procent werd gemeld.

Het Chinese bedrijf Thunder Power, producent van elektrische voertuigen, wil op de voormalige Caterpillar-site in Gosselies een fabriek en een Europees onderzoekscentrum bouwen. In ruil zou de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa een bedrag van 150 miljoen dollar investeren –  Marketeer Martin Sorrell investeert 40 miljoen pond in het nieuwe bedrijf S4 Capital, dat participaties wil nemen in bedrijven die gespecialiseerd zijn in marketing en reclame. Sorrell vertrok korte tijd geleden bij het reclameconcern WPP Group, die hij in de jaren tachtig had opgericht – In China neemt het technologieconcern Alibaba een belang van 10 procent in het postbedrijf ZTO Express. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. De overname moet Alibaba bijkomende logistieke infrastructuur bezorgen.

De Duitse luchthavenuitbater Fraport heeft vorig jaar een omzet geboekt van 2,93 miljard euro. Dat was een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 21,6 procent tot 360 miljoen euro. Het aandeel van de internationale activiteiten steeg van 24 procent naar 32 procent – De Europese Commissie wil het budget voor het Erasmusprogramma tot 30 miljard euro verdubbelen. Daardoor zouden over een periode van zes jaar twaalf miljoen Europese jongeren in een ander land van de Europese Unie kunnen studeren. Dat is een verdrievoudiging – De Russische gasproducent Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,14 biljoen roebel. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 333 miljard roebel naar 372 miljard roebel (5,1 miljard euro).

De pakketbedrijven Bpost en DHL Express zetten een grensoverschrijdende samenwerking op. Onder de naam De Beneluxbezorgers wil de joint-venture aan ecommerce-bedrijven de mogelijkheid bieden om pakketten te leveren aan klanten in België, Nederland en Luxemburg – Schuimrubberfabrikant Recticel werkt aan een nieuw isolatiemateriaal voor de ruimtevaart. Dat heeft Olivier Chapelle, chief executive van Recticel, tijdens de jaarvergadering van het bedrijf gezegd. Recticel leverde al isolatiemateriaal voor het ruimtevaartbedrijf Spacex – Het modemerk Michael Kors heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,72 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde van 712,1 miljoen dollar naar 701 miljoen dollar.

Sportmarketeer Flanders Classics, de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, neemt ook de Superprestige, het oudste regelmatigheidscriterium uit het veldrijden, over. De organisatie was tot nu toe in handen van de Verenigde Veldritorganisatoren – De televisierechten voor de hoogste afdeling van het Franse voetbal zijn toegewezen aan de groepen Mediapro, Bein Sports en Iliad. Het nieuwe contract levert de Franse clubs 1,15 miljard euro per jaar op. Dat betekent een stijging met 60 procent tegenover het lopende contract – Het Russische diamantbedrijf Alrosa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 94,9 miljard roebel (1,52 miljard dollar). Dat was een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 40 procent tot 33,18 miljard roebel.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Verkoop airconditioning zal snel toenemen

Posted by managing21 on 30th mei 2018

De wereldwijde vraag naar airconditioning zal tegen het midden van deze eeuw een verdrievoudiging kennen. Het is dan ook belangrijk dat investeringen worden gedaan in de ontwikkeling van energie-efficiënte koelsystemen. Dat is de conclusie van een rapport van het International Energy Agency (IEA). Opgemerkt wordt dat op dit ogenblik wereldwijd ongeveer 1,6 miljard gebouwen met airconditioning zijn uitgerust. Tegen het midden van de eeuw worden 5,6 miljard installaties in het vooruitzicht gesteld. De volgende dertig jaar zullen wereldwijd dan ook elke seconde tien nieuwe installaties worden verkocht.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Verkoop airconditioning zal snel toenemen

Heroïne en cocaïne worden op andere locaties geconsumeerd

Posted by managing21 on 30th mei 2018

Heroïne wordt liefst thuis gebruikt, maar voor cocaïne zoekt men meer de buitenwereld op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex. Hieruit blijkt dat de impact van drugs ook mee bepaald kan worden door een aantal omgevingsfactoren. De resultaten van de studie zouden volgens de onderzoekers ook aan het beleid een aantal instrumenten kunnen aanreiken om bij de behandeling van verslavingen het risico op herval tegen te gaan. Tevens maakt de studie volgens de onderzoekers duidelijk dat niet alle drugs dezelfde werking hebben.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Heroïne en cocaïne worden op andere locaties geconsumeerd