managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for november, 2018

Verliefdheid vergroot de variëteit van het koopgedrag

Posted by managing21 on 30th november 2018

De wens om de variëteit in het koopgedrag te vergroten, komt vaker voor bij mensen met een romantische verliefdheid. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan Nanyang Technological University in Singapore. De onderzoekers zeggen dat dit verlangen wellicht verbonden is met het gevoel van onzekerheid dat vaak met een verliefdheid gepaard gaat, aangezien het meestal onduidelijk is of de romantische gevoelens ook beantwoord zullen worden. De zoektocht naar variëteit zou volgens de studie daarbij een symbolische manier kunnen zijn om een gevoel van controle te herwinnen.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Verliefdheid vergroot de variëteit van het koopgedrag

Ook giraffen gaan liefst met vrienden aan tafel

Posted by managing21 on 30th november 2018

Net zoals mensen genieten ook giraffen het liefst in het gezelschap van vrienden van hun maaltijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol, gebaseerd op observaties in de Great Rift Valley in Kenia. De onderzoekers stelden vast dat veel koppels giraffen bij de zoektocht naar voedsel en de consumptie van de voeding een groot deel van de tijd samen doorbrengen. Opgemerkt wordt dat een gezamenlijke maaltijd met bekenden en gekozen vrienden voor het individu een aantal belangrijke voordelen biedt. Onder meer wordt erop gewezen dat het in gezelschap gemakkelijker is om voor mogelijke predatoren te worden gewaarschuwd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Ook giraffen gaan liefst met vrienden aan tafel

Europeaan bezorgt over online manipulatie verkiezingen

Posted by managing21 on 30th november 2018

In de Europese Unie maken steeds meer burgers zich zorgen over een mogelijke manipulatie van verkiezingen door cyberaanvallen en andere malafide interventies. Dat is de boodschap van een enquête van het bureau Eurobarometer. De onderzoekers stelden vast dat 61 procent van de Europeanen zich zorgen maakt over de manipulatie van verkiezingen door cyberaanvallen, terwijl 59 procent verwijst naar buitenlandse actoren en criminele groeperingen die het electorale proces zouden ontregelen. Tussen de lidstaten kunnen wel grote verschillen worden opgetekend. Estland heeft het grootste vertrouwen in het elektronisch stemsysteem. Spanje is het meest bezorgd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Europeaan bezorgt over online manipulatie verkiezingen

Klimaatverandering drijft alpensoorten bergopwaarts

Posted by managing21 on 30th november 2018

Voor elke temperatuurstijging met één graad Celsius verschuift de alpennatuur met honderd meter bergopwaarts. Daardoor worden de biotopen van de betrokken dieren steeds kleiner en kennen de populaties dramatische dalingen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of British Columbia, die verschuivingen van 975 populaties planten en dieren registreerden. De conclusies van de studie ondersteunen volgens de onders de voorspellingen dat de opwarming van de aarde uiteindelijk tot het uitsterven van natuursoorten in het hooggebergte dreigt te leiden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Klimaatverandering drijft alpensoorten bergopwaarts

Chimpansees belonen soortgenoten voor deelname aan jacht

Posted by managing21 on 30th november 2018

Het jachtgedrag van de chimpansee is een coöperatieve operatie die de deelnemers een eerlijk deel van de prooi oplevert. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, gebaseerd op waarnemingen bij wilde chimpansees in het Taï National Park in Ivoorkust. De onderzoekers stellen dat het delen van vlees na succesvolle jachten een verdere samenwerking aanmoedigt. Naarmate meer soortgenoten aan de jacht deelnemen, wordt immers de kans op succes groter. Deelnemers krijgen dan ook gemakkelijker toegang tot de buit dan soortgenoten die zich afzijdig hebben gehouden.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Chimpansees belonen soortgenoten voor deelname aan jacht

Mens vaak apathisch tegenover lot vreemdeling

Posted by managing21 on 30th november 2018

Algemeen wordt gesteld dat de evolutie de mens ertoe heeft gebracht om sancties te nemen tegen individuen die vreemdelingen mishandelen, ook al zou die tussenkomst tot sociale kosten kunnen leiden. Die opvattingen moeten echter in vraag worden gesteld. Dat zegt een studie van wetenschappers van de University of Colorado. De mate waarin derden bereid zijn om voor vreemden tussen te komen, wordt volgens de onderzoekers in het algemeen sterk overschat. In de studie bleken de meeste respondenten in ieder geval apathisch te staan tegenover een ongepast behandeling van een vreemdeling. Wel wordt opgemerkt dat er altijd uitzonderlijke helden zullen zijn.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Mens vaak apathisch tegenover lot vreemdeling

Geconnecteerde economie versterkt de reiskwaliteit

Posted by managing21 on 30th november 2018

Het reisgedrag wordt in toenemende mate beïnvloed door de geconnecteerde economie. Technologie verhoogt immers de toegankelijkheid van de reiservaring. Dat is de conclusie van een studie van de CMO Council, AIG Travel en Pollfish, gebaseerd op interviews bij meer dan tweeduizend consumenten in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Bijna de helft van de respondenten bleken van mening dat het internet en geconnecteerde apparaten de kwaliteit van het reizen versterken. Nog eens 42 procent benadrukt dat technologische innovaties en verbeteringen in alle mogelijke reissectoren de toeristische ervaring hebben verbeterd.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Geconnecteerde economie versterkt de reiskwaliteit

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th november 2018

Dubai heeft geen nieuwe hotels meer nodig. Dat heeft miljardair Khalaf Al Habtoor uit Dubai tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. De miljardair is oprichter van het vastgoedconcern Al Habtoor Group, die in Dubai een aantal grote hotelprojecten heeft neergezet. Er is volgens Habtoor inmiddels in Dubai een hotelmarkt met een groot overschot aan kamers ontstaan. Daardoor zijn de overnachtingen in Dubai goedkoper geworden, wat volgens Habtoor echter de winstgevendheid van de sector heeft uitgehold. De lokale overheid moet volgens hem dan ook alle nieuwe ontwikkelingen stopzetten. Habtoor wil daarbij ook overgaan tot de sluiting van werven die al zijn gestart.

De Brit Mike Lynch, voormalig topman van het softwarebedrijf Autonomy, wordt in de Verenigde Staten van fraude en samenzwering beticht. Lynch wordt ervan verdacht de boekhouding van Autonomy bij de overname door Hewlett-Packard overdreven positief te hebben voorgesteld – De Amerikaanse investeerder Indigo Partners heeft een principieel akkoord gesloten op de IJslandse luchtvaartmaatschappij Wow Air over te nemen. Indigo heeft ook al Wizz Air, Frontier Airlines, JetSmart en Volaris in portefeuille. Een overeenkomst tussen Wow en Icelandair is afgesprongen – De Nationale Bank van België (NBB) sluit zijn filiaal in Kortrijk. Door die beslissing heeft de instelling geen lokaal kantoor meer in Vlaanderen. Eind dit jaar wordt ook het kantoor in Luik zijn deuren. Dan heeft de Nationale Bank alleen nog een centrale zetel in Brussel.

Budgetmaatschappij Joon, dochter van Air France, zal mogelijk zijn activiteiten stopzetten. Ben Smith, topman van Air France-KLM, zou geen toekomst meer zien in het bedrijfsmodel van Joon, dat pas eind vorig jaar zijn eerste vluchten kende – In Duitsland heeft het gerecht een inval gedaan op het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt en in andere filialen van de instelling. Er zouden aanwijzingen zijn dat Deutsche Bank actief klanten zou hebben geholpen om constructies op te zetten in belastingparadijzen – Het strafrechtelijk onderzoek naar belastingontduiking door Gucci is afgerond. Dat hebben woordvoerders van de Italiaanse justitie gemeld. Er zou ongeveer 1,3 miljard euro belastingen zijn ontdoken. Indien er geen schikking wordt gesloten, zal Gucci voor de rechter worden gedaagd.

De Verenigde Naties willen initiatieven om de ecologische impact van de modesector te beperken. Daarbij wordt samengewerkt met ontwerpster Stella McCartney. Mode is na petroleum de meest vervuilende industriële sector. Een aantal grote kledingketens hebben hun steun toegezegd – Bij nieuwe concessies voor tankstations langs de Waalse autostrades, zullen geen vergunning meer worden gegeven voor de verkoop van alcoholische dranken. Dat heeft Carlo Di Antonia, Waals minister van mobiliteit, gemeld. Vlaanderen wil het Waals voorbeeld niet volgen – Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de volgende drie jaar wereldwijd twaalfduizend banen schrappen. De ingreep is het gevolg van de overname van het Amerikaanse concern Monsanto door Bayer. Momenteel werken bij Bayer 118.200 mensen.

Carlos Ghosn, voormalig voorzitter van autofabrikant Nissan, moet langer in de cel blijven. Het aanhoudingsmandaat werd met tien dagen verlengd. Ghosn wordt er in Japan van verdacht inkomsten voor de overheid verborgen te hebben gehouden. Hij ontkent – Het Japanse technologieconcern SoftBank wil met de beursgang van zijn divisie voor mobiele telefonie en bedrag van bijna 19 miljard euro ophalen. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. De beursintroductie van de divisie is voorzien voor de tweede helft van december – De Duitse investeerder Rocket Internet heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst geboekt van 296 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 44 miljoen euro geregistreerd. Het bedrijf heeft nog een reserve van 2 miljard euro.

Altice Europe heeft een belang van 49,99 procent in zijn glasvezeldochter SFR FTTH verkocht aan de investeringsdivisies van Allianz en Axa en het Canadese pensioenfondes Omers. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro – Alibaba vestigt op luchthaven Liège Airport een filiaal van zijn logistieke divisie Cainiao. Het bestuur van de luchthaven heeft zijn goedkeuring gehecht aan de komst van Cainiao. De operatie levert negenhonderd directie en meer dan tweeduizend indirecte banen op – De Jamaicaanse reggae behoort voortaan tot het immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Dat heeft de Unesco gemeld. Reggae kwam op in de jaren zestig van de voorbije eeuw, maar haalde in de jaren zeventig zijn grootste successen met figuren zoals Bob Marley, Peter Tosh en Jimmy Cliff.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Natuurcompensaties groter dan oppervlakte Griekenland

Posted by managing21 on 29th november 2018

Natuurgebieden die werden gecreëerd om economische ontwikkelingen te compenseren, beslaan een gebied dat groter is dan de volledige oppervlakte van Griekenland. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kent en de University of Copenhagen. In totaal werden door de onderzoekers 12.983 projecten, verdeeld over vierenzeventig landen, met een totale oppervlakte van 153.000 vierkante kilometer geïdentificeerd als nieuwe natuurgebieden die door de mens werden gecreëerd als alternatief voor economische ontwikkeling op andere locaties.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Natuurcompensaties groter dan oppervlakte Griekenland

Amerikaanse restaurantbezoeker bekommerd om voedselverspilling

Posted by managing21 on 29th november 2018

In de Verenigde Staten zou bijna de helft van de consumenten meer betalen om te dineren in een restaurant dat een programma tegen voedselverspilling heeft geïntroduceerd. Bovendien zegt 72 procent zich zorgen te maken over de manier waarop bedrijven met voedselverspilling om te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Chefhero en de gespecialiseerde applicatie goMkt, die retailers in New York City de mogelijkheid biedt om overtollige voedselvoorraden met korting verder te verkopen. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat 85 procent van hun voedseloverschotten weggooit in plaats van weg te schenken of op een andere manier nuttig te gebruiken.

Lees Verder

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Amerikaanse restaurantbezoeker bekommerd om voedselverspilling