managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for augustus, 2020

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 31st augustus 2020

In Canada werd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 3,88 miljard dollar geïnvesteerd in de winning van olie en gas. Dat was een daling met meer dan de helft tegenover de maanden voordien. Dat zegt een rapport van de Canadian Association of Petroleum Producers. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een investering van 8,46 miljard dollar opgetekend. Tijdens het laatste kwartaal vorig jaar werden 8,59 miljard dollar investeringen geregistreerd. Voor het hele jaar wordt nu een investring van 23 miljard dollar vooropgesteld. Begin dit jaar was nog gewag gemaakt van 37 miljard dollar. De lage olieprijzen hebben de winstverwachtingen van nieuwe projecten in de sector van olie en gas ondermijnd.

Investeerder Blackstone wil zijn belang van 40 procent in het concern Cheniere Energy Partners, een joint-venture met de groep Cheniere, verkopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van van ongeveer 5 miljard dollar. Brookfield Infrastructure zou een mogelijke overnemer zijn – In de Democratische Republiek Congo is de bouw van de zonnekrachtcentrale Kinshasa Solar City gestart. De centrale moet een capaciteit krijgen van 1 gigawatt. Het project wordt uitgebouwd met Sun Plus, onderdeel van de Amerikaanse vastgoedgroep Sandi Group – British Petroleum (BP) is van plan om zijn historisch hoofdkwartier in het centrum van Londen te verlaten. Het bedrijf stelt in zijn hoofdkwartier in Sunbury-on-Thames momenteel nog 6.500 mensen tewerk. De groep wil echter overschakelen op een hybride werksysteem.

De Russische economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een inkrimping met 8,5 procent moeten registreren. Op uitzondering van de landbouw moesten alle sectoren een inkrimping melden. Dat blijkt uit een rapport van Rosstat, het Russisch bureau voor de statistiek – Brompton, de grootst fietsenfabrikant van Groot-Brittannië, neemt voorlopig geen nieuwe orders meer aan. Het bedrijf is immers overspoeld met bestellingen van forenzen die op zoek zijn naar nieuw manieren om hun verplaatsingen tussen hun woningen en het werk te maken – De Chinese restaurantketen Haidilao boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 9,76 miljard yuan. Dat was 16,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 985 miljoen yuan. Dat was 200 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Het Britse bedrijf CMR Surgical, fabrikant van chirurgische robots, wil Tony Vernon, voormalig topman van Kraft, als nieuwe voorzitter aantrekken. Vernon moet de internationale verkoop van zijn robot Versius helpen stimuleren – Het Japanse concern SoftBank heeft plannen om een deel van zijn Japanse telecomdivisie te verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 14 miljard dollar zijn gemoeid. Door de verkoop zou het belang van Softbank in de telecomdivisie van 62 procent tot 40 procent worden teruggebracht – Het Britse bedrijf Moss Brothers, verkoper van zakenpakken en smokings, dreigt een belangrijke herstructurering te zullen moeten uitvoeren. De verkoop van de groep kende, onder de invloed van de coronacrisis, een zware terugval door de afschaffing van de Royal Ascot en het verbod op grote huwelijksfeesten.

Schuimrubberfabrikant Recticel boekte tijdens de eerst helft van dit jaar een omzet van 374,3 miljoen euro. Dat was 17,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 44,9 procent naar 19,1 miljoen euro – Bij de beeldgroep Agfa-Gevaert heeft de Oostenrijker Klaus Röhrig zijn functie als voorzitter neergelegd. Röhrig was iets meer dan een jaar voorzitter van de Belgische onderneming. De beslissing zou te maken hebben met de coronacrisis. Röhrig wordt opgevolgd door de Fransman Frank Aranzana – Bank BNP Paribas Fortis boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,98 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De Belgisch bank boekte een winst van 804 miljoen euro. Dat was 23 procent minder dan de eerste helft vorig jaar.

Verzekeraar Ageas neemt een belang van 25 procent in de Chinese herverzekeraar Taiping Reinsurance. Met de transactie is een bedrag van 340 miljoen euro gemoeid. Taiping Reinsurance is een dochteronderneming van China Taiping Insurance Holdings (CTIH), waarmee Ageas al langer samenwerkt – Picanol, fabrikant van weefmachines, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,13 miljard euro. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende bijna een verdrievoudiging tot 72,6 miljoen euro – De retailgroep Colruyt heeft tot nu toe op de gevels van 76 winkels van dochterbedrijf Okay luchtzuiverend verf aangebracht. De overige 61 winkels van Okay zijn volgens de groep nog te recent gebouwd om gemoderniseerd te worden. Wel zijn er gelijkaardige plannen voor een dertigtal filialen van Bioplanet.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 30th augustus 2020

Het energiebedrijf TerraPower wil in de Verenigde Staten een netwerk van zijn centrale Natrium uitbouwen. Het bedrijf werkt daarvoor samen met het Japanse concern GE Hitachi Nuclear Energy. Dat heeft Chris Levesque, chief executive van TerraPower, gezegd. Natrium is een kleine kerncentrale die bijkomende elektriciteit kan leveren aan het elektriciteitsnet, dat steeds meer door windenergie en zonnekracht wordt gevoed. TerraPower werd veertien jaar geleden door miljardair en filantroop Bill Gates opgericht. Het project vormt een onderdeel van de initiatieven die Gates wil opzetten om de klimaatverandering te bestrijden. Uiteindelijk wil TerraPower een wereldwijd netwerk van centrales uitbouwen.

De Amerikaanse telecomgroep AT&T overweegt om zijn divisie DirecTV te verkopen. Het concern zou met een aantal investeerders gesprekken zijn aangeknoopt. Reden zou de toenemende concurrentie van online streamingdiensten voor de traditionele betaaltelevisie zijn – Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna is in gesprek met het Japanse ministerie van volksgezondheid over de levering van 40 miljoen coronavaccins. Het vaccin zal door Moderna geleverd worden, terwijl Takeda Pharmaceutical verantwoordelijk zal zijn voor de distributie – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Coty boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 560,4 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het verlies daalde van 2,8 miljard dollar naar 723 miljoen dollar.

De Britse detacheerder Hays realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een omzet van 996,2 miljoen Britse pond. Dat was 11 procent meer dan het jaar voordien. De winst daalde van 231,2 miljoen pond naar 86,3 miljoen pond – Het middel Xofigo van Bayer is nu ook in China goedgekeurd voor de behandeling van prostaatkanker. Dat heeft het Duitse concern gemeld. Xofigo is al in vijftig landen goedgekeurd. Dat geldt onder meer voor de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan – De Franse groep Carrefour neemt 172 winkels van de Spaanse retailer Supersol, een keten van buurtwinkels, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 78 miljoen euro. Supersol was tot nu toe in handen van de Maxima Group uit Litouwen, maar die heeft beslist om de Spaanse markt te verlaten.

Turkije moet initiatieven nemen om zijn territoriale conflicten met Griekenland oplossen. Indien dat niet gebeurt, zal de Europese Unie tegen Turkije bijkomende sancties overwegen. Dat heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, gezegd – In Japan heeft premier Shinzo Abe zijn vertrek aangekondigd. Aanhoudende gezondheidsredenen liggen aan de basis van het besluit. Abe (65) lijdt aan colitis ulcerosa. Ook twaalf jaar geleden lag diezelfde ziekte al eens aan de basis van het vertrek van Abe als Japans premier – De Nederlandse sportwagenbouwer Spyker Cars heeft een overeenkomst gesloten de Russische multimiljonair Boris Rotenberg en diens zakenpartner Michail Pessis. Hier zal Spyker volgens topman Victor Muller op grotere schaal auto’s beginnen te bouwen.

Het Belgisch-Nederlands havenconcern North Sea Port heeft aan het bedrijf VoltH2 van ondernemer André Jurres de toelating gegeven om in Vlissingen een fabriek voor de productie van waterstof te bouwen. De waterstof zal met duurzame elektriciteit worden aangemaakt – De West-Vlaamse groep Balta, de grootste tapijtwever van Europa, boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 266 miljoen euro. Dat was een daling met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 37 miljoen euro naar 18 miljoen euro – Spoorwegmaatschappij NMBS boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,04 miljard euro. Dat was 25 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 152 miljoen euro, tegenover 44 miljoen euro winst de eerste helft vorig jaar.

Het voedingsbedrijf Ter Beke boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 356,2 miljoen euro. Dat was 0,7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 24,9 miljoen euro naar 6,1 miljoen euro – Engie Electrabel heeft beslist om zijn biomassacentrale in Les Awirs te sluiten. De centrale is immers niet langer rendabel. Dat is het gevolg van een beslissing van de Waalse overheid om zijn systeem met duurzame certificaten stop te zetten. Bovendien moesten een aantal onderdelen van de centrale grondig gemoderniseerd worden – Het bedrijf Sodexo schrapt in zijn Belgische divisie catering 380 arbeidsplaatsen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Gewezen wordt naar de impact van de coronacrisis, die de vraag naar cateringdiensten sterk heeft verminderd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 29th augustus 2020

Taiwan heeft in de stad Taichung een onderhoudscentrum voor zijn vloot gevechtsvliegtuigen van het type F-16 in gebruik genomen. Het complex wordt geleid door het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin en de Taiwanese  Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC). Het nieuwe onderhoudscentrum is volgens de Taiwanese president Tsai Ing-wen cruciaal voor de landsverdediging van haar land. De Verenigde Staten hebben vorig jaar nog een verkoop van een nieuwe generatie exemplaren van de F-16 goedgekeurd. Met die transactie, die een waarde van 8 miljard dollar vertegenwoordigde, zal Taiwan over tweehonderd exemplaren van de F-16 beschikken. De F-16 wordt gebouwd door Lockheed Martin. Het Amerikaanse bedrijf werd recent door China nog bekritiseerd wegens zijn wapenleveringen aan Taiwan.

De casinoketen MGM Resorts International schrapt in de Verenigde Staten 18.000 banen. De ingreep is volgens het bedrijf noodzakelijk om de gevolgen van de coronacrisis, die zwaar op de resultaten van de keten rusten, te kunnen opvangen – Het drankenconcern Coca-Cola heeft aan zijn personeel een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Van het plan zouden ongeveer vierduizend medewerkers gebruik kunnen maken. In eerste instantie zou de regeling betrekking hebben op werknemers uit de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico. Ook gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten – De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air zegt voor zijn voortbestaan te vrezen. Het bedrijf heeft nog financiële reserves tot begin volgend jaar. Tegen dat tijdstip zou extra geld nodig zijn, want anders zou een faillissement dreigen.

Het bedrijf Herbalife, fabrikant van dieetproducten, heeft in China met de autoriteiten een schikking van ruim 123 miljoen dollar getroffen. Het akkoord moet Herbalife vrijstellen van gerechtelijke vervolging. Het bedrijf werd ervan beticht Chinese ambtenaren te hebben omgekocht – Het Duitse bedrijf Auto1 wil een notering aan de beurs van Frankrijk. Auto1 is een online marktplaats voor tweedehands wagens. Het bedrijf had twee jaar geleden een waarde van 2,9 miljard euro, maar heeft tijdens de coronacrisis nog een sterke groei laten optekenen – In Frankrijk gaat de grop Bouygues over tot de verwijdering van drieduizend telecom-antennes die door het Chinese bedrijf Huawei zijn geleverd. De ingreep is het gevolg van een beslissing van de Franse overheid. De geviseerde antennes bevinden zich in dichtbevolkte Franse gebieden.

Bij het Amerikaanse bedrijf Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, heeft topman Trevor Milton een deel van zijn aandelen aan de eerste vijftig werknemers van het bedrijf geschonken. Die werknemers hebben Nikola volgens Milton groot gemaakt. Het pakket heeft een waarde van 233 miljoen dollar – De Britse online cosmeticawinkel The Hut neemt een notering aan de London Stock Exchange. The Hut zou 20 procent van zijn aandelen naar de beurs willen brengen. De operatie zou 920 miljoen pond moeten opleveren. Daarmee zou The Hut dit jaar de grootste introductie op de beurs van Londen worden – Microsoft zou interesse hebben om de Amerikaanse divisie van het Chinese filmplatform TikTok over te nemen. Microsoft zou daarbij ook op de steun van Walmart kunnen rekenen. Ook Oracle zou een bod op de activiteiten hebben gedaan.

Het Amerikaanse voedingsbedrijf J.M. Schmucker, fabrikant van onder meer fruitsiroop en pindakaas, boekte tijdens het eerste kwartaal van het boekjaar een omzet van 1,97 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 53 procent tot 237 miljoen dollar – Als bewezen wordt dat het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna veilig en doeltreffend is, wil de Europese Commissie in een eerste fase 80 miljoen dosissen aankopen. Alle lidstaten van de Europese Unie kunnen intekenen – De Britse groep Ineos heeft een voormalige autofabriek van Daimler in de Franse stad Hambach gekocht. Vermoed wordt dat Ineos in de fabriek de productie van de nieuwe terreinwagen Grenadier zal starten. In Groot-Brittannië was gehoopt dat Ineos zou kiezen voor een fabriek in Bridgend in Wales.

De Belgische autogroep D’Ieteren boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van ruim 3,36 miljard euro, tegenover bijna 4,13 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 176,8 miljoen euro naar 103,9 miljoen euro terug – Het bedrijf Smartphoto uit Wetteren boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 21,2 miljoen euro. Dat was 11,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 21,9 procent tot 0,9 miljoen euro – EVS Broadcast Equipment boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 39,6 miljoen euro. Dat was 3,5 procent minder dan de inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het Waalse bedrijf kon bovendien een winst melden van 3,3 miljoen euro. Dat betekende wel een daling met 11,5 procent tegenover de eerste helft vorig jaar.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 28th augustus 2020

De investeerders CVC Capital en Advent willen samen een belang van 10 procent in de Serie A, de professionele competitie van het Italiaanse voetbal, nemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,3 miljard euro zijn gemoeid. Het belang zou voor 50 procent in handen komen van CVC Capital, terwijl Advent een deel van 40 procent krijgen toegewezen. De resterende 10 procent zou worden overgemaakt aan het Fondo Strategico Italiano (FSI) rond ondernemer Maurizio Tamagnini. Nog vijf andere partijen zouden interesse in een belang in de Serie A hebben getoond. De inbreng van privé kapitaal zou de Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC) moeten helpen de impact van de coronapandemie op te vangen.

Computerfabrikant HP Inc boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 14,3 miljard dollar. Dat was 2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan problemen bij de printdivisie van de groep. De winst daalde van 1,2 miljard dollar naar 734 miljoen dollar – De Amerikaanse juweliersketen Tiffany boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 747 miljoen dollar. Dat was 29 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 136,3 miljoen dollar naar 31,9 miljoen dollar – Zonder extra steun van de overheid zal American Airlines door de impact van de coronacrisis in oktober 19.000 banen moeten schrappen. Dan eindigt immers het lopende ondersteuningsbeleid van de Amerikaanse regering. Door de ingreep zal het personeelsbestand van American Airlines met ongeveer 30 procent afgeslankt zijn.

De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 5,82 miljard pond, tegenover 7,88 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 3,24 miljard pond, tegenover een winst van 93 miljoen pond de eerste helft vorig jaar. Het bedrijf wil voor 2 miljard pond activa verkopen – Het Franse conglomeraat Bouygues boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 14,8 miljard euro, tegenover bijna 17,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 225 miljoen euro naar 244 miljoen euro – De Duitse maaltijdbesteller Delivery Hero neemt zijn sectorgenoot Instashop, actief in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 270 miljoen dollar. Dat bedrag kan de volgende jaren door geleverde prestaties nog worden opgevoerd.

Het Nederlandse technologiebedrijf Philips, gespecialiseerd in gezondheidszorg, neemt het Amerikaanse bedrijf Intact Vascular over. Het Amerikaanse bedrijf spitst zich toe op de ontwikkeling van apparaten die problemen met de bloedsomloop moeten helpen aanpakken – De Zwitserse zadenhandelaar Syngenta boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 12 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 7 procent tot 2,2 miljard dollar – In de Verenigde Staten heeft de Food & Drugs Administration (FDA) zijn goedkeuring verleend BinaxNow, een coronatest die door het farmabedrijf Abbott Laboratories is ontwikkeld. BinaxNow zorgt ervoor dat al vijftien minuten de resultaten van de test zijn bekend. De test zal volgens Abbott slechts 5 dollar kosten.

Bij het videoplatform TikTok, onderdeel van de Chinese groep ByteDance, heeft topman Kevin Mayer zijn vertrek aangekondigd. Mayer stond pas in juni aan het hoofd van TikTok. Hij werkte eerder voor de streamingdivisie van Disney. Vanessa Pappas, algemeen directeur van TikTok, zal de taken van Mayer tijdelijk overnemen – De Zwitserse farmagroep Novartis heeft veelbelovende gemeld voor de laatste fase klinische tests met asciminib, een kandidaat-behandeling voor chronische myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker – De Zweedse meubelketen Ikea heeft beslist om alle catalogussen die het bedrijf ooit heeft uitgegeven, online geplaatst. De eerste catalogus verscheen zeventig jaar geleden. De verzameling toont op welke manier het interieurdesign in de loop van zeven decennia is geëvolueerd.

Agfa-Gevaert boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 832 miljoen euro, tegenover 958 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg echter van 12 miljoen euro naar 670 miljoen, dankzij de verkoop van activa voor een bedrag van 975 miljoen euro – Ion Beam Applications (IBA) heeft met het Chinese CGN Dasheng een licentie-overeekomst gesloten. Door het akkoord mag het Chinese bedrijf de Proteus-technologie van de Belgische onderneming in eigen land gebruiken. IBA zou voor de licentie minstens 100 miljoen euro ontvangen – Continental Automotive wil in zijn vestiging in Mechelen 140 banen schrappen. Door de ingreep zal het personeel van de fabriek met ongeveer één derde worden afgeslankt. Continental Automotive is een toeleverancier van de autosector, die door de coronacrisis zwaar is getroffen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 27th augustus 2020

Het pand dat de boetiek van modebedrijf Chanel langs Bond Street in Londen herbergt, staat te koop. Het pand is in handen van de Zweedse groep Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), die streeft naar een verkoopprijs van meer dan 240 miljoen pond. De verkoop is de eerste vastgoedtransactie die Bond Street sinds de start van de coronacrisis zal kennen. Chanel opende de winkel zeven jaar geleden. De vestiging was toen het grootste filiaal van Chanel in de hele wereld. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn de bezoekersaantallen in Bond Street met 73 procent teruggevallen. De pandemie heeft immers vooral de luxesector zwaar geraakt. Chanel heeft in Londen veertien boetieks. Een groot deel daarvan is echter in warenhuizen gevestigd.

In Tsjechië heeft het luchtvaartconcern Smartwings Group, eigenaar van zowel Smartwings als Czech Airlines, bij de rechtbank van Praag bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Dat moet het bedrijf kan bieden bijkomende financiële middelen te zoeken – Het technologiebedrijf Palantir, gespecialiseerd in gezichtsherkenning, wil een notering aan de beurs van New York. Dat blijkt uit documenten die Palantir aan de Amerikaanse financiële autoriteiten heeft overhandigd – De Verenigde Staten hebben plannen om het Israëlische farmabedrijf Teva aan te klagen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou Teva zich schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. Het Israëlische bedrijf, fabrikant van generieke geneesmiddelen, zou door de afspraken de prijs voor zijn producten kunstmatig hebben willen opdrijven.

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair wil duizend banen schrappen. Ook wil het bedrijf het systeem van tijdelijke werkloosheid uitbreiden. Daarover zijn onderhandelingen met het personeel opgestart. De operatie moet een besparing van 100 miljoen euro per jaar opleveren – In de Verenigde Staten hebben de olieproducenten hun productie in de Golf van Mexico naar aanleiding van de orkaan Laura met 1,56 miljoen vaten per dag teruggeschroefd. Dat is een reductie van 84 procent. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken gemeld – In Groot-Brittannië heeft de Frasers Group van ondernemer Mike Ashley de fitnessketen DW Sports overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van 44 miljoen pond zijn gemoeid. Door de overname kunnen een aantal activiteiten van DW Sports worden gered.

Luchthaven Gatwick Airport in Londen schrapt zeshonderd banen. Daarmee wordt het personeelsbestand van de luchthaven met 24 procent afgeslankt. Door de coronacrisis zijn de trafieken op Gatwick, na Heathrow de grootste luchthaven van Groot-Brittannië, sterk gedaald – Het Britse bedrijf MelodyVR, gespecialiseerd in virtual reality, heeft de muziekdienst Napster overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van 70 miljoen dollar zijn gemoeid. MelodyVR zou Napster willen gebruiken voor het uitzenden van live concerten in virtual reality – Luchtvaartmaatschappij SAS Airlines boekte tijdens het tweede kwartaal van dt jaar een omzet van ongeveer 241 miljoen euro. Dat was 81 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. SAS Airlines boekte een verlies van 228 miljoen euro, tegenover 116 miljoen euro winst het tweede kwartaal vorig jaar.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,15 miljard dollar. Dat is 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 118 procent tot 2,6 miljard dollar – De overname van het Australische bedrijf Lion Dairy and Drinks door het Chinese concern Mengniu gaat niet door. De Australische regering heeft de verkoop geblokkeerd. Mengniu had voor het Australische zuivelbedrijf een bedrag van 430 miljoen Amerikaanse dollar geboden. Australië wil niet dat het bedrijf onder Chinese controle komt – Nicolai Tangen, toekomstig topman van het Noorse Oljefondet, verkoopt zijn belang in het investeringsfonds AKO Capital, dat hij eerder zelf heeft opgericht. Met die beslissing wil Tangen, die in september zijn nieuwe functie opneemt, mogelijke belangenconflicten vermijden.

Unilin bouwt een nieuwe productielijn voor laminaatvloeren in zijn vestiging in Vielsalm. Met de operatie gaat een bedrag van 11 miljoen euro gepaard. De nieuwe productielijn zal ook twaalf nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. De nieuwe lijn moet in de herfst volgend jaar operationeel zijn – Het drankenbedrijf Spadel boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 132,4 miljoen euro. Dat was 12,9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 27,4 procent terug tot 10,7 miljoen euro – De Beneluxtrein zal in de toekomst de afstand tussen Amsterdam en Brussel in twee uur en tweeëndertig minuten afleggen. Dat betekent een half uur tijdwinst tegenover het huidige uurschema. De winst zal kunnen worden gerealiseerd door de inzet van nieuwe treinen, die ook hogere snelheden zouden kunnen halen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 26th augustus 2020

Bij het mijnbedrijf Rio Tinto moet chief executive Jean-Sebastien Jacques een bonus van 2,7 miljoen pond inleveren. De kaderleden Chris Salisbury en Simone Niven verliezen elk een bonus van 0,5 miljoen pond. Het drietal wordt door Rio Tinto in belangrijke mate verantwoordelijk geacht voor de vernietiging van heilige aboriginal-sites in Pilbara in het westen van Australië. Ondanks tegenstand van de traditionele aboriginal-bewoners had Rio Tinto toch de vernietiging van oude rotswoningen in de Juukan Gorge doorgezet. De rotswoningen behoorden tot de oudste historische sites van Australië. De sites zouden de voorbije 46.000 onafgebroken door menselijke nederzettingen zijn bewoond.

Luminar Technologies, fabrikant van sensoren voor zelfrijdende wagens, krijgt een notering op de Amerikaanse technologiebedruf Nasdaq. Dat gebeurt door een fusie van Luminar met Gores Metropoulos, een bedrijf dat al langer op Nasdaq is genoteerd – De Amerikaanse president Donald Trump zou mogelijk terugkomen op zijn plannen om Amerikaanse bedrijven de samenwerking met de Chinese applicatie WeChat te verbieden. Een dergelijk verbod had de omzet van Amerikaanse technologiebedrijven in China kunnen ondermijnen – De overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany door het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). De Franse groep zou van dat uitstel gebruik willen maken om alsnog de overnameprijs te verlagen. Er was eerder een overnamebedrag van 13,7 miljard euro bepaald. 

Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil verdwijnt na 92 jaar uit de Dow Jones Index, de lijst met de dertig grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor Pfizer en Raytheon. Nieuwkomers zijn Salesforce, Honeywell International en Amgen – De Amerikaanse keten Best Buy boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 9,9 miljard dollar. Dat was 3,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 432 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 238 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Britse softwarebedrijf Aveva neemt voor 5 miljard dollar het Amerikaanse industriële softwarebedrijf Osisoft over. Osisoft is momenteel nog in handen van de Amerikaanse familiale groep Kennedy en de Japanse investeerder Softbank.

Het technologiebedrijf Apple hoeft het game Fortnite niet opnieuw in zijn App Store op te nemen. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Apple had Fortnite uit zijn winkel gehaald nadat Epic Games, fabrikant van het game,  een alternatief betaalsysteem had ontwikkeld. Dat was voor Apple minder gunstig – In Brazilië heeft de realisatie van een zonnepark in de buurt van de stad Fortaleza door het bedrijf New Sources Energy (NSE) een grote vertraging opgelopen. De problemen moeten aan de coronacrisis worden toegeschreven. Dat heeft het bedrijf gemeld – De Europese Unie dreigt de tarieven op roestvrij staal uit China en Taiwan te verlengen. De tussenkomst was gevraagd door de Europese producenten, die aanstuurden op een langere bescherming tegen het dumpen van staal op de Europese markt.

De Duitse fintechgroep Wirecard schrapt 730 banen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Wirecard is wegens een groot boekhoudschandaal in opspraak gekomen. De ontslagen moeten het bedrijf, dat het faillissement heeft moeten aanvragen, helpen kosten te besparen – Het Amerikaanse bedrijf HP Enterprise boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,8 miljard dollar. Dat was 6,8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 9 miljard dollar winst, tegenover een verlies van 27 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas verdwijnen nog eens 2.500 banen. Eind juni had de onderneming al aangekondigd 6.000 banen te moeten schrappen. Volgens Qantas is de coronapandemie de grootste crisis waarmee de luchtvaart ooit is geconfronteerd.

Korys, de investeringsgroep van de familie Colruyt, stapt in het Luikse technologiebedrijf Ampacimon. De instap kadert in een kapitaalronde van 4 miljoen euro die Ampacimon, een spinoff van de Luikse universiteit, heeft doorgevoerd. Ampacimon ontwikkelde een technologie die vermijdt dat hoogspanningskabels oververhit raken – De Limburgers startup BioStrand krijgt van het Vlaamse overheidsagentschap Vlaio subsidies ter hoogte van 235.000 euro. De middelen zullen worden gebruikt om de genetische zoekmachine van het bedrijf verder te verfijnen – Vrachtwagenbouwer DAF Trucks uit Oevel wil het productieniveau tot 180 eenheden per dag opvoeren. Dat betekent een stijging met twintig exemplaren tegenover het huidige niveau. Door de productieverhoging zou de fabriek werk kunnen bieden voor 120 bijkomende werknemers.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on 25th augustus 2020

De Britse autobouwer McLaren, constructeur van supercars, zal tegen eind dit decennium de productie van benzinemotoren stopzetten. Het bedrijf wil overstappen op elektrische wagens. Dat heeft Mike Flewitt, chief executive van McLaren, aangekondigd. Flewitt benadrukte daarbij dat McLaren zich de volgende tien jaar zal toeleggen op de productie van hybride supercars. Hij beloofde daarbij ook meer onderdelen bij Britse leveranciers te zullen kopen. Pas tegen de tweede helft van dit decennium zal McLaren volgens Flewitt een volledig elektrische wagen laten debuteren. De huidige technologie omvat volgens hm nog teveel beperkingen op het gebied van gewicht, prestaties en actieradius.

In de Verenigde Staten wil president Donald Trump een experimenteel coronavaccin van het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca en de Universiteit van Oxford nog voor de verkiezingen begin november voor noodgevallen op de markt laten brengen – De Britse retailer Tesco creëert zestienduizend nieuwe banen. De tewerkstelling is te danken aan de toenemende interesse van de Britse consumenten voor online handel. Sinds het begin van de coronacrisis is het aandeel van ecommerce in de totale omzet van Tesco van 9 procent naar meer dan 16 procent opgelopen – De Eurostar rijdt vanaf eind oktober in beide richtingen rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen. De Eurostar rijdt al langer rechtstreeks van Londen naar Amsterdam, maar in omgekeerde richting moes tot nu toe in Brussel-Zuid nog wel worden overgestapt.

Takeda Pharmaceutical verkoopt zijn Japanse divisie voor consumentengeneesmiddelen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard Amerikaanse dollar. Takeda wil zich meer op zijn kernactiviteiten focussen – Brillenholding Grandvision diende tijdens de coronacrisis aan zijn toekomstige eigenaar EssilorLuxxotica geen inzage in zijn administratie te geven. Dat heeft een Nederlandse rechter beslist. EssilorLuxxotica had die inzage geëist – Winkelketen Hema heeft van een rechter in Groot-Brittannië toestemming gekregen om een plan voor een schuldherschikking door te voeren. Daardoor worden de schulden van het bedrijf met meer dan de helft teruggebracht. Daarbij worden een aantal obligaties in aandelen van Hema omgezet.

Het Nederlandse bedrijf Porceleyne Fles boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,5 miljoen euro. Dat was 36 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 364.000 euro, tegenover 311.000 euro winst de eerste helft vorig jaar – Het Chinese online concern Tencent wil het gamebedrijf Leyou Technologies, ontwikkelaar van spellen zoals Warframe en Dirty Bomb, overnemen. De waarde van Leyou Technologies wordt geraamd op een bedrag van 1,3 miljard dollar. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden – In Groot-Brittannië werkt British Telecom (BT) aan een strategie om zich tegen een vijandige overname te beschermen. Door een verlies aan beurswaarde, tot 10,1 miljard pond, leek het bedrijf immers een gemakkelijker prooi voor een vijandige overname te worden.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple wil zijn winkels in de Verenigde Staten langzaam weer heropenen. Het bedrijf was eerder al tot een heropening overgegaan, maar door een heropstoot van het coronavirus werd opnieuw tot een sluiting beslist. In eerste instantie zou een klein aantal winkels worden geopend – Uitgever Pearson heeft Andy Bird, gewezen topman van Disney, tot chief executive benoemd. Bird wordt bij Pearson de opvolger van huidig topman John Fallon, die midden oktober zijn functie neerlegt, maar wel tot eind dit jaar als adviseur bij de uitgever blijft – Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft in Frankrijk met de fiscale autoriteiten een schikking bereikt. Daarbij werd overeengekomen dat Facebook 106 miljoen euro achterstallige belastingen, waarin ook een boete is verrekend, zal terugbetalen.

De Belgisch-Nederlandse investeerder Waterland neemt een belang van 55 procent in het adviesbureau Moore Belgium. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. Moore Belgium wil met de steun van Waterland zijn positie op de Belgische markt verder versterken – De Nederlandse schoenenketen vanHaren neemt 43 winkels van de failliete keten Brantano over. Dit betekent echter dat meer dan vijftig filialen van Brantano zullen worden gesloten. De merknaam Brantano zal echter verdwijnen en zal door vanHaren worden vervangen – Het Belgische bedrijf Oystershell, fabrikant van producten tegen insecten, neemt het Amerikaanse merk Rid van Bayer over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Rid is fabrikant van producten tegen luizen. Oystershelll wil Rid opnieuw marktleider in de Verenigde Staten maken.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht

Consument wil financiële compensatie voor persoonlijke gegevens

Posted by managing21 on 24th augustus 2020

Ongeveer de helft van alle consumenten verwacht een financiële compensatie in ruil voor zijn persoonlijke gegevens. Dat blijkt uit een rapport van Dentsu Aegis Network.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Consument wil financiële compensatie voor persoonlijke gegevens

Volvo biedt autochauffeur beste technologische ervaring

Posted by managing21 on 24th augustus 2020

De Zweedse autobouwer Volvo biedt zijn gebruikers de beste technologische ervaring, gevolgd door BMW en Cadillac. Dat blijkt uit een rapport van JD Power, gebaseerd op een enquête bij ruim 82.000 autobestuurders in de Verenigde Staten.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Volvo biedt autochauffeur beste technologische ervaring

Meerderheid Britse sportfans wil naar online streaming overstappen

Posted by managing21 on 24th augustus 2020

Bijna 60 procent van de Britse sportfans toont interesse om naar online streaming over te stappen. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Grabyo.

Lees Verder

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Meerderheid Britse sportfans wil naar online streaming overstappen