managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juni, 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 juni 2021

Posted by managing21 on 30th juni 2021

De autogroep Stellantis zal in zijn fabriek van Ellesmere Port in Engeland mogelijk elektrische bestelwagens produceren. Daarmee zou de toekomst van de site, waar momenteel de Vauxhall Astra wordt gebouwd, worden gered. Er deden immers al enkele tijd geruchten de ronde over een mogelijke sluiting van de Engelse fabriek. Er werd daarbij geopperd dat de productie van de nieuwe Astra zou worden overgeheveld naar de fabriek van Opel, het zustermerk van Vauxhall, in Rüsselsheim in Duitsland. Ook het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou de vrees voor een sluiting van de fabriek van Ellesmere Port, een twintigtal kilometer ten zuiden van Liverpool, hebben aangewakkerd. Carlos Tavares, chief executive van Stellantis, had eerder dit jaar nog geweigerd om Ellesmere Port garanties voor de toekomst te geven. 

Goldman Sachs neemt de verzekeringsdivisie en de afdeling cyberbeveiliging van Lloyd’s Register over. De verkoop kadert in het streven van Lloyd’s Register om zich meer op zijn maritieme activiteiten toe te spitsen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar zijn gemoeid – In Duitsland wordt het bedrijf Hella, gespecialiseerd in autoverlichting, mogelijk door remmenfabrikant Knorr-Bremse overgenomen. De gesprekken zouden zich echter nog in een vroeg stadium bevinden. Ook De Franse groepen Plastic Omnium en Faurecia zouden interesse in Hella tonen – Het satellietbedrijf Starlink zal snel over de hele wereld breedbandverbindingen kunnen aanbieden. Alleen de poolgebieden hebben voorlopig geen dekking. Dat heeft Elon Musk, topman van Starlink, gezegd ter gelegenheid van het Mobile World Congress in Barcelona.

De Nederlandse HAL Holding neemt een belang van 64 procent in het Duitse bedrijf Pro Gamers Group, online verkoper van apparatuur en accessoires voor computergames. De waarde van de Duitse onderneming wordt geraamd op 820 miljoen euro. Pro Gamers Group heeft webshops in onder meer Duitsland, Finland, Groot-Brittannië en Australië – Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft een waarde van meer dan 1.000 miljard dollar laten optekenen. Facebook is daarmee het vijfde bedrijf dat die grens overschrijdt. Eerder was dat ook al het geval voor Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet – Het Duitse bedrijf Novem, fabrikant van onderdelen voor het interieur van luxewagens, wil met een introductie op de beurs van Frankfurt een bedrag van 50 miljoen euro ophalen. De totale waarde van de onderneming wordt geraamd op 1,5 miljard euro.

Wing, onderdeel van Alphabet en gespecialiseerd in leveringen met drones, brengt met OpenSky een gratis software op de markt die gebruikers de kans biedt om activiteiten te plannen in de buurt van gevoelige locaties, zoals luchthavens, activiteiten te plannen. De applicatie is beschikbaar in Google Play en de App Store van Apple – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft bij vliegtuigbouwer Boeing tweehonderd vliegtuigen besteld. Ook bij Airbus werd een order voor zeventig toestellen geplaatst. De bestelling is het grootste order uit de geschiedenis van United Airlines – De Europese Commissie zet zijn onderzoek verder naar eventuele staatshulp die de Zuid-Koreaanse groep Samsung in Hongarije voor de bouw van een fabriek voor autobatterijen heeft gekregen. Hongarije had Samsung daarbij 108 miljoen euro steun beloofd. 

De Nederlandse lakkenfabrikant AkzoNobel neemt het coatingbedrijf Grupo Orbis uit Colombia over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de overname kan AkzoNobel zijn marktpositie in Zuid-Amerika verder versterken. Grupo Orbis is actief in tien landen in Latijns-Amerika en de Antillen –  Autobouwer Renault is geïnteresseerd om een belang te nemen in het bedrijf Ionity, aanbieder van laadstations voor elektrische wagens. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ook Shell zou belangstelling tonen om in Ionity te stappen. Ionity is in handen van Volkswagen, Daimler, BMW en Ford – Over twee jaar verhuist Formule Eén de Grote Prijs van Rusland naar de Autodrom Igora Drive in de buurt van Sint-Petersburg. De voorbije zeven jaar had de race plaats in Sochi. Igora Drive werd ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke.

Het voedingsbedrijf Ardo, producent van diepvriesgroenten, heeft Jules Noten tot voorzitter benoemd. Noten, top begin vorig jaar chief executive van Vandemoortele, wordt bij Ardo de opvolger van Philippe Haspeslagh (71), die de leeftijdsgrens heeft bereikt – De groepen Delhaize en Foodmaker willen in België en Luxemburg een keten van restaurants met gezonde voeding lanceren. Gericht wordt op de opening van vijf nieuwe vestigingen per jaar. Er wordt daarbij ook gemikt op bedrijfsrestaurants – Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver investeert 100 miljoen euro in de bouw van een fabriek waar de kunststof polystyreen tot petrochemische basisgrondstoffen zal worden gerecycleerd. Daarmee boekt Indaver een wereldwijde primeur. Indaver gaat voor de recyclage in Antwerpen een nieuwe fabriek bouwen. Daar zou jaarlijks 65.000 ton polystyreen worden gerecycleerd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 29 juni 2021

Posted by managing21 on 29th juni 2021

De visvangst in de rivier Teno, die de grens vormt tussen Noorwegen en Finland, is tot eind dit jaar verboden. Dat hebben de Noorse en Finse regering in een mededeling aangekondigd. De maatregel belet de lokale Sami voor de eerste keer in de geschiedenis om in de rivier met hun historische methodes op zalm te vissen. Ook voor de lokale hotels betekent het verbod een zware tegenvaller. Zij hadden immers gehoopt dat de zomerperiode voor een gedeeltelijk herstel na de coronacrisis zou kunnen zorgen. De Teno herbergt een dertigtal verschillende zalmpopulaties. Daarmee is de Teno genetisch de meest diverse zalmrivier van wereld. De voorbije jaren zijn die populaties echter sterk in omvang afgenomen. Lokale groepen klagen dat de beslissingen op nationaal niveau geen enkele rekening houdt met de rechten van de plaatselijke bevolking.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Financial Conduct Authority (FCA) de cryptovalutabeurs Binance op de zwarte lijst geplaatst. Opgemerkt wordt dat het bedrijf de regels voor de bestrijding van witwaspraktijken onvoldoende heeft nageleefd. Binance registreert naar eigen zeggen meer dan 1,4 miljoen transacties per seconde – De Nederlandse verzekeraar NN Group heeft een bod uitgebracht op een deel van de Europese activiteiten van zijn Amerikaanse sectorgenoot MetLife. Met het voorstel zou een bedrag van 740 miljoen dollar zijn gemoeid – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zal met de lancering van de nieuwe versie van zijn type 777X wellicht langer moeten wachten dan was gehoopt. Volgens de de Amerikaanse Federal Aviation Administration is het vliegtuig immers nog niet klaar voor certificering. Boeing hoopte de eerste toestellen over twee jaar te kunnen leveren.

De Britse robotica-startup CMR Surgical met een kapitaalronde een bedrag van 600 miljoen dollar opgehaald. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op een bedrag van 3 miljard dollar. De bijkomende financiële middelen moeten CMR Surgical toelaten om de commercialisering van zijn chirurgische robot Versius te versnellen – Het modelabel Burberry heeft het vertrek van chief executive Marco Gobbetti gemeld. Gobbetti heeft het label vijf jaar geleid, maar zou voortaan meer bij zijn gezin in Italië willen zijn. Een opvolger is nog niet bekend. Gobbetti zou tot eind dit jaar bij Burberry blijven – In de Verenigde Staten heeft de federale rechtbank een geding van de Federal Trade Commission en het ministerie van justitie tegen Facebook afgewezen. Met die actie willen de toezichthouders de machtspositie en invloed van de grote technologiebedrijven beperken.

De Franse farmagroep Sanofi verkoopt een aantal onderdelen van zijn divisie consumer healthcare aan het Duitse bedrijf Stada. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. De verkoop heeft betrekking op zestien producten die in Europa op de markt verkrijgbaar zijn – De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft plannen om over twee jaar bouwstenen met een duurzaam karakter op de markt te brengen. Dat hebben woordvoerders van de onderneming gemeld. Gebruik zou worden gemaakt van grondstoffen die worden gewonnen uit de recyclage van plastic flessen – De Zuid-Afrikaanse regering heeft voor de volgende twee weken een nieuw alcoholverbod uitgevaardigd. Reden voor de maatregel is een massale opstoot van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa gezegd.

De Amerikaanse bedrijven Intellia Therapeutics en Regeneron Pharmaceuticals hebben veelbelovende resultaten geboekt met een eerste klinische tests met de crispr-technologie tegen de aangeboren aandoening transthyretine amyloïdose, een ziekte die het zenuwstelsel en het hart aantast – Pas over twee jaar zal de chipsector zich van het schaarsteprobleem, te wijten aan productieverstoringen tijdens de coronacrisis, hebben hersteld. Dat heeft Pat Gelsinger, topman van Intel, gezegd – De Duitse autobouwer Daimler zit op koers om tegen eind dit jaar van zijn vrachtwagendivisie een afzonderlijk bedrijf te maken. Dat heeft Harald Wilhelm, financieel directeur van Daimler, gezegd. Daimler Truck is de grootste fabrikant van vrachtwagens en bussen ter wereld. Een meerderheid van de aandelen zou onder de huidige aandeelhouders van Daimler worden verdeeld.

De Belgische luierfabrikant Ontex wil met een uitgifte van obligaties een bedrag van 580 miljoen euro ophalen. De middelen zullen worden gebruikt om de kredieten van het bedrijf te herschikken. De obligaties hebben immers een looptijd van vijf jaar en worden gebruikt voor de afbetaling van kredieten die volgend jaar zouden vervallen – De Belgische voedingsgroep Greenyard heeft Francis Kint aangetrokken als nieuwe topman van zijn divisie diepvriesproducten. Kint (59) heeft een grote ervaring in de sector. Hij stond eerder onder meer aan het hoofd van Ter Beke, maar werkte ook voor Sara Lee en Vion – De Brusselse hamburgerketen BeBurger heeft in de Franse stad Rijsel zijn eerste buitenlandse vestiging geopend. Indien die operatie bijval bij de consument oplevert, wordt een verdere uitbreiding in Noord-Frankrijk en Vlaanderen overwogen.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 29 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 28 juni 2021

Posted by managing21 on 28th juni 2021

In de Amerikaanse staat Californië heeft het stadsbestuur van Hillsborough, aan de rand van San Francisco, een compromis gesloten met inwoner Florence Fang, eigenaar van het Flinstone House. Het pand was in het midden van de jaren zeventig gebouwd, met kopies van gebouwen en sculpturen van personages en decors uit de tekenfilmreeks The Flinstones, volgens de plannen van architect William Nicholson. Vier jaar geleden kocht Fang het huis voor een bedrag van 2,8 miljoen dollar. Ze deed een aantal aanpassingen, waarbij echter niet de nodige vergunningen zouden zijn aangevraagd. Ook stelde het stadsbestuur dat het Flinstone House tot een visuele pollutie leidde. De twee partijen hebben nu een compromis bereikt. Het Flinstone House mag blijven staan, maar Fang zal een aantal visuele aanpassingen uitvoeren en de nodige vergunningen aanvragen.

Het Britse postbedrijf Royal Mail zal over het voorbije jaar aan zijn topmanagement geen bijzondere bonus van 1,4 miljoen pond uitbetalen. Dat heeft Royal Mail gemeld. Er was protest tegen de bonussen gerezen nadat Royal Mail niet in staat was gebleken tijdens de eindejaarspakketten zendingen op tijd te bestellen – Op de luchthaven van Hongkong is Fung Wai-Kong, een bekend journalist van oppositiekrant Apple Daily, gearresteerd. Wai-Kong (57) zou zijn opgepakt op een ogenblik dat hij op een vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk zou hebben willen stappen – In het Verenigd Koninkrijk denkt het bedrijf LadBible, aanbieder van virale videoproducten, aan een beursnotering. LadBible werd elf jaar geleden opgericht door Solly Solomou en Arian Kalantari. De waarde van de onderneming wordt geraamd op een bedrag tussen 350 miljoen pond en 400 miljoen pond.

De Britse autobouwer Aston Martin Lagonda daagt de Zwitsers dealer Nebula Project voor de rechter. Het Zwitserse bedrijf zou nagelaten hebben 15 miljoen pond voorschotten op de verkoop van de sportwagen Valkyrie door te storten. De Valkyrie kost 2,5 miljoen pond. Van de wagen worden in totaal 150 exemplaren gebouwd – Het Amerikaanse technologieconcern Amazon heeft het podcastbedrijf Art19 overgenomen. Door de transactie kan Amazon Music zijn positie op de markt voor podcasting versterken. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – In de Verenigde Staten heeft het farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) met de staat New York een schikking gesloten rond de verkoop van opioïden. Dat heeft Letitia James, procuceur-generaal van New York, gemeld. Het bedrijf betaalt daarbij een schikking van 230 miljoen dollar.

Irak wil tegen het einde van dit decennium acht nucleaire reactoren in dienst nemen. Die infrastructuur zou een kwart van de lokale elektriciteitsbehoefte moeten kunnen dekken. Dat heeft Kamal Latif, hoofd van de Iraqi Radioactive Sources Regulatory Authority, gezegd. Het land wil daarmee minder afhankelijk worden van de invoer van elektriciteit – Het mediaconcern Liberty Global koestert plannen om de Ierse divisie van dochterbedrijf Virgin Media van de hand te doen. De Ierse divisie was niet betrokken bij de fusie die recent tussen O2 en Virgin Media, ter waarde van 31 miljard pond, werd gemeld – Het Nederlandse online betaalplatform Mollie, dat zich richt op kleine en middelgrote bedrijven, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 665 miljoen euro opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van 5,5 miljard euro.

De Italiaanse autobouwer Lancia, onderdeel van Stellantis, wil in de loop van de volgende vijf jaar drie nieuwe modellen op de markt brengen. Momenteel is Lancia uitsluitend in zijn thuisland Italië actief, waar de constructeur het model Ypsilon op de markt brengt – De Nederlandse houtgroep Accsys realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 99,8 miljoen euro, tegenover 90,9 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte vorig jaar een winst van 1,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 2,2 miljoen euro het jaar voordien – In het Verenigd Koninkrijk heeft British Telecom een akkoord gesloten met satellietbouwer OneWeb. De samenwerking moet vooral de kwaliteit en de snelheid van het dataverkeer in landelijke regio’s verbeteren. Bovendien moeten ook services worden aangeboden aan de wereldwijde klanten van British Telecom.

Investeerder Baltisse, in handen van ondernemer Filip Balcaen, neemt het Waalse bedrijf Baobab, fabrikant van luxekaarsen, over. Geraamd wordt dat voor het bedrijf, dat voor 60 procent in handen van was investeerder Indufin, een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro is betaald – Het postbedrijf Bpost heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de online markt 2dehands.be, waar tweedehands goederen te koop worden aangeboden. Op 2dehands.be worden dagelijks ongeveer 50.000 verkopen geregistreerd. Bpost zal de leveringen van die pakketten voor zijn rekening nemen – Luierfabrikant Ontex moet de volgende twee jaar een besparing van 120 miljoen euro doorvoeren. Onder meer zullen een aantal productielijnen van België naar Tsjechië en Spanje worden verhuisd. Dat heeft Esther Berrozpe, chief executive van Ontex, gemeld.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 28 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 27 juni 2021

Posted by managing21 on 27th juni 2021

In het Verenigd Koninkrijk heeft het spoorbedrijf HS2 aan de regering hulp gevraagd om een reeks acties van tegenstanders op te kunnen vangen. Dat heeft Mark Thurston, topman van het spoorbedrijf, gezegd. HS2 moet een hogesnelheidslijn aanleggen tussen Londen en de steden Birmingham, Manchester en Leeds. Er rijzen echter zware protesten tegen de aanleg van de verbinding. Die protesten komen van milieugroepen en omwonenden van het traject. Oponthoud door acties van tegenstanders zouden tot nu al een kost van 75 miljoen pond hebben veroorzaakt. Thurston maakte daarbij gewag van geweld en agressie, die belangrijke schade veroorzaakte. HS2 moet de tweede hogesnelheidslijn van het Verenigd Koninkrijk worden. De HS1 verbindt Londen met de Kanaaltunnel. De aanleg van de verbinding zou in totaal 100 miljard pond kosten.

Het Japanse technologieconcern Panasonic heeft zijn volledige belang in de Amerikaanse autofabrikant Tesla verkocht. Met de transactie is een bedrag van ruim 3,6 miljard dollar gemoeid. Panasonic benadrukt wel dat beide partijen blijven samenwerken aan de ontwikkeling van batterijen voor de elektrische auto’s van Tesla – De Trump Organization zal in New York wellicht wegens fiscale onregelmatigheden worden vervolgd. Dat hebben vertegenwoordigers van het bedrijf gezegd. Voormalig Amerikaans president Donald Trump is volgens de vertegenwoordigers niet bij het dossier betrokken – De Nederlandse brouwer Heineken heeft zijn belang in zijn Indiase sectorgenoot United Breweries opgevoerd van 46,5 procent naar 61,5 procent. Door de transactie versterkt Heineken zijn positie op de Aziatische markt. Een volledige overname in de toekomst wordt verwacht. 

In de Verenigde Staten is Sanderson Farms, verwerker van kippenvlees, op zoek naar een overnemer. Er zou onder meer interesse zijn van investeerder Continental Grain, die met Wayne Farms al een sectorgenoot van Sanderson in portefeuille heeft. De waarde van Sanderson wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 3,5 miljard dollar – Het Amerikaanse databedrijf Splunk heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljard dollar opgehaald. Het geld werd verzameld bij investeerder Silver Lake en zal gebruikt worden in de verdere groei van onderneming – Het cloudbedrijf Amazon Web Services (AWS) neemt het platform Wickr over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wickr is gespecialiseerd in de beveiliging van communicaties en werkt onder meer voor verschillende diensten van de Amerikaanse overheid.

In Texas mag Facebook voor de rechtbank worden gedaagd door drie vrouwen die het slachtoffer van mensenhandel zijn geworden. Dat heeft het hooggerechtshof van Texas bepaald. De slachtoffers zeggen dat Facebook onvoldoende inspanningen heeft gedaan om minderjarigen tegen vrouwenhandel te beschermen – De Amerikaanse miljardair Philip Anschutz trekt zich terug uit het kapitaal van de Amerikaanse basketbalclub Los Angeles Lakers. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Ook de overnemer blijft onbekend. Anschutz had een belang van 27 procent in de LA Lakers – De Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada zeggen eventueel bereid te zijn om de sancties tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro te herbekijken, op voorwaarde dat het land vooruitgang in zijn democratiseringsproces boekt.

Het Canadese technologiebedrijf BlackBerry realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 174 miljoen Amerikaanse dollar. Dat was 15,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies werd van 206 miljoen dollar naar 62 miljoen dollar teruggebracht – Het Amerikaanse pakketbedrijf Fedex realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 22,6 miljard dollar, tegenover 17,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Fedex boekte daarbij een winst van 1,87 miljard dollar, tegenover een verlies van 334 miljoen dollar het vierde kwartaal vorig jaar – Luchtvaartgroep Air France-KLM heeft met de uitgifte van een obligatie een bedrag van 800 miljoen euro opgehaald. De opbrengsten van de uitgifte worden gebruikt voor de herfinanciering van schulden en het afbetalen van een deel van de ontvangen staatssteun.

Containerrederij CMA CGM is door de rechtbank van Antwerpen vrijgesproken van een grootschalige sigarettensmokkel. De Belgische douane had de rederij gedagvaard wegens haar vermeende betrokkenheid van een invoer van meer dan 152 miljoen sigaretten drie jaar geleden – Het farmabedrijf Mithra uit Luik heeft de wereldwijde rechten op het implantaat Zoreline verworven. Zoreline wordt ingezet bij de strijd tegen onder meer borstkanker en bepaalde gynaecologische aandoeningen. De markt voor Zoreline zou ongeveer 700 miljoen euro waard zijn – Het Antwerpse bedrijf Qpinch heeft met een kapitaalronde een bedrag van 4 miljoen euro opgehaald. Qpinch ontwikkelde een technologie die grote bedrijven moet helpen energie te besparen. Qpinch werkt onder meer al samen met grote bedrijven zoals Sabic, Borealis, Kuraray en Boortmalt.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 27 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 26 juni 2021

Posted by managing21 on 26th juni 2021

De hogesnelheidstrein tussen Peking en Shanghai heeft de voorbije tien jaar 1,35 miljard reizigers vervoerd. Dat heeft de China State Railway Group gemeld. De verbinding werd tien jaar geleden in gebruik genomen. Op topdagen werden tot 666 treinen op de verbinding, met een totale lengte van 1.318 kilometer, ingezet. De treinen haalden een maximale trafiek van 798.000 reizigers per dag. De Beijing-Shanghai High Speed Railway Company wijst erop dat de verbinding al zeven jaar op rij winstgevend is gebleken. Dat was volgens de uitbater ook vorig jaar, ondanks de uitbraak van de coronacrisis, het geval. Gemiddeld kon tijdens de tweede helft van vorig decennium een winstgroei van 39,4 procent per jaar worden gemeld. Twee jaar geleden kon op de verbinding een recordtrafiek van 210 miljoen reizigers worden gemeld. De lijn had ook een belangrijke impact op de economie van de Yangtze River Delta.

De Italiaanse autobouwer Alfa Romeo, onderdeel van de groep Stellantis, heeft Alejandro Mesonero-Romanos aangetrokken als directeur design aangetrokken. Mesonero-Romanos vertolkte diezelfde functie eerder ook al bij het Spaanse automerk Seat, onderdeel van de Volkswagen Group – In Parijs heeft het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) zijn warenhuis La Samaritaine heropend. Het complex, gelegen langs de Rue de Rivoli, was de voorbije zestien jaar gesloten voor een zware renovatie. De geschiedenis van La Samaritaine gaat meer dan anderhalve eeuw terug – Het Amerikaanse internetbedrijf BuzzFeed wil een notering aan de beurs van New York. Daarbij wordt gewag gemaakt van een fusie met investeerder 890 Fifth Avenue Partners, die al over een beursnotering beschikt. De waarde van BuzzFeed wordt geraamd op een bedrag van 1,5 miljard dollar. 

De Italiaans-Franse EssilorLuxottica overweegt een rechtszaak te starten tegen zijn Nederlandse sectorgenoot GrandVision. Een arbitragezaak heeft volgens EssilorLuxottica immers uitgewezen dat het bestuur van GrandVision met opzet de voorwaarden van het fusiedossier tussen beide groep heeft geschonden – Het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic heeft van de Amerikaanse Federal Aviation Administration toestemming gekregen om met klanten commerciële ruimtevluchten uit te voeren. De onderneming heeft al vijf jaar een vergunning voor commercieel cargotransport in de ruimte – Kledingfabrikant Canada Goose stopt eind volgend jaar met het gebruik van dierenbont bij de productie van zijn parka’s. Dat heeft Dani Reiss, chief executive van Canada Goose, bevestigd. De onderneming wordt al vele jaren wegens het gebruik van bont door milieubeschermers geviseerd.

Rudy Giuliani, gewezen burgemeester van New York, moet zijn licentie van advocaat inleveren. Dat heeft het hooggerechtshof van New York oordeelde gezegd. Er is volgens het hof aantoonbaar bewijs geleverd dat Giuliani als advocaat aan het publiek en de rechtbanken aantoonbaar valse beweringen heeft verspreid. Giuliani was advocaat van voormalig Amerikaans president Donald Trump – De Duitse online fietsenverkoper Bike24 heeft bij zijn debuut op de Duitse beurs een bedrag van 100 miljoen euro opgehaald. De waarde van de onderneming, die zijn thuisbasis heeft in Dresden, wordt geraamd op meer dan 670 miljoen euro – Het Chinese taxibedrijf Didi Global wil met een introductie op de New York Stock Exchange (Nyse) een bedrag van 4 miljard dollar ophalen. De totale waarde van het bedrijf wordt geraamd op meer dan 60 miljard dollar.

Het farmabedrijf Eli Lilly heeft van de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) toelating gekregen voor een snellere ontwikkeling van donanemab, een potentieel geneesmiddel tegen amyloïde, de mogelijk zou bijdragen tot de ziekte van Alzheimer. Dit proces zou ook de goedkeuring van het middel kunnen versnellen – De Britse vastgoedontwikkelaar St Modwen heeft een overnamebod van 1,3 miljard pond van de Amerikaanse investeerder Blackstone aanvaard. St Modwen was in handen van de families van de oprichters Stanley Clarke en Jim Leavesley – Het Amerikaanse bedrijf Nike, fabrikant van sportartikelen, realiseerde vorig boekjaar een omzet van 44,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 126 procent tot 5,7 miljard dollar. Dit jaar verwacht Nike meer dan 50 miljard dollar omzet.

Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver heeft in Willebroek een nieuwe fabriek gebouwd voor de verwerking van pmd-afval. De site beschikt volgens Fernand Huts, voorzitter van Indaver, over één van de meest geavanceerde fabrieken ter wereld. De fabriek kan 65.000 ton afval per jaar verwerken – Het biotechbedrijf Oxurion trekt zich terug uit Oncurious, een joint-venture met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, opgezet voor onderzoek naar mogelijke behandelingen van kanker. Dat heeft Tom Graney, chief executive van Oxurion, gezegd. Ook een aantal andere activiteiten worden gestaakt – Het modelabel Ann Demeulemeester verhuist zijn productie van België naar Italië. Dat heeft de Italiaanse retailer Claudio Antonioli, die Ann Demeulemeester in september vorig jaar had overgenomen, gezegd. Door de ingreep werden in België tweeënveertig banen geschrapt.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 26 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 juni 2021

Posted by managing21 on 25th juni 2021

Vertegenwoordigers van de producenten van olie en gas hebben het voorbije jaar in de aanloop naar beslissingen over nieuwe concessies in het Britse deel van de Noordzee in totaal meer dan 400.000 pond betaald aan de Britse conservatieve partij. Dat blijkt uit een rapport van de milieugroep DeSmog. De betalingen waren onder meer afkomstig van personen die gelinkt waren aan de bedrijven EnQuest, Balmoral Group, Well-Safe Solutions, OES Asset Integrity Management en Centrax. De regering van het Verenigd Koninkrijk diende vorig jaar een evaluatie van 16 miljard pond te maken over licenties voor nieuwe boringen naar olie en gas in het Britse deel van de Noordzee. De onderzoekers wijzen daarbij ook op de negatieve impact van deze operaties op het klimaat, maar het Britse ministerie van energie zegt dat olie en gas ook in de toekomst nodig blijven.

De Duitse autogroep Volkswagen overweegt een nieuwe bod op de Franse autoverhuurder Europcar. Dat heeft Volkswagen bevestigd. Een eerder overnamebod van Volkswagen voor een bedrag 2,2 miljard euro werd door Europcar afgewezen. Europcar was eerder al in handen van Volkswagen, maar werd vijftien jaar geleden aan Eurazeo verkocht – De Verenigde Staten verbieden de import van producten van het Chinese bedrijf Hoshine Silicon Industry, leverancier voor onderdelen van zonnepanelen. Volgens de Amerikaanse regering maakt het bedrijf zich schuldig aan dwangarbeid – China wil over twaalf jaar voor de eerste keer een bemande missie naar de planeet Mars sturen. De jaren daarop zouden nog meer missies volgen. Dat heeft Wang Xiaojun, topman van de Chinese raketbouwer Calt, gezegd. Vooraf zouden een aantal robots naar Mars worden gestuurd.

De Franse winkelketen Carrefour overweegt de verkoop van zijn activiteiten in Polen en Taiwan. De verkoop zou 1,5 miljard euro kunnen opleveren. Ook de situatie in Italië en Argentinië wordt bekeken. De verkoop zou Carrefour moeten beschermen tegen een mogelijke overname door de Canadese groep Couche-Tard – De Amerikaanse kredietkaartgroep Visa neemt het Zweedse fintechbedrijf Tink over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro. Tink levert technologieën die het gebruik van applicaties door banken moet vergemakkelijken – Het technologiebedrijf Apple moet kunnen beslissen welke applicaties in zijn Apple Store aan het publiek kunnen worden aangeboden. Indien die controle wegvalt, dreigt de consument met mogelijke problemen op het gebied van privacy en hacking geconfronteerd te worden. Dat heeft Apple gezegd.

De medewerkers van Deliveroo in het Verenigd Koninkrijk zijn zelfstandige onderaannemers. Dat heeft het Britse hof van beroep geoordeeld. Daarmee wordt een klacht van de Independent Workers Union of Great Britain afgewezen. Die had een statuut als werknemer geëist – In Spanje is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen Ignacio Galan, chief executive van het energiebedrijf Iberdrola. Er zouden aanwijzingen zijn dat Galan zich aan industriële spionage schuldig heeft gemaakt en daarbij op een illegale manier van detective-diensten gebruik zou hebben gemaakt – Starlink, het satellietnetwerk van het ruimtevaartbedrijf Spacex, moet vanaf september wereldwijd internet aanbieden. Dat heeft Gwynne Shotwell, chief executive van Spacex, gemeld. Op dit ogenblik beschikt Starlink over 1.100 operationele satellieten. Nog 1.800 satellieten moeten worden geactiveerd.

Amazon wil voor zijn elektriciteitsvoorziening 1,5 gigawatt productiecapaciteit, geleverd door zonnecentrale en windmolenparken, aankopen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De bijkomende capaciteit wordt aangekocht in Noord-Amerika en Europa, verdeeld over veertien sites – In een gevangenis in Barcelona is de Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee dood in zijn cel aangetroffen. Gewag wordt gemaakt van zelfdoding. McAfee (75) werd in de Verenigde Staten wegens belastingontduiking gezocht. Hij werd in oktober in Spanje gearresteerd en zou worden uitgeleverd – De Japanse rederij Shoei Kisen Kaisha zal aan de Suez Canal Authority een schadevergoeding van 550 miljoen dollar betalen. De rederij betaalt dat bedrag voor schade die door zijn containerschip Ever Given is veroorzaakt. Het schip liep in het kanaal vast en blokkeerde lange tijd de scheepvaart.

Port of Antwerp gaat een sleepboot ombouwen om een aandrijving door methanol mogelijk te maken. Daarmee laat de Antwerpse haven een wereldprimeur optekenen. Het initiatief vormt een onderdeel van het Europese project Fastwater, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen – De fraudezaak tegen de textielgroep Beaulieu van de familie De Clerck behoort definitief tot het verleden. De familie betaalt een minnelijke schikking van 50 miljoen euro om een verdere vervolging te vermijden. Het dossier heeft dertig jaar aangesleept – De dading die Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, vier jaar geleden met het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft gesloten over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, is onwettig. Dat heeft Isabelle Larmuseau, advocate milieurecht, bevestigd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 24 juni 2021

Posted by managing21 on 24th juni 2021

In Brazilië heeft Ricardo Salles ontslag genomen als minister van leefmilieu. Salles wordt geconfronteerd met een gerechtelijk onderzoek. Volgens het Braziliaanse parket zouden er aanwijzingen zijn dat Salles zou hebben geprobeerd operaties van de politie tegen illegale houtkap in het regenwoud van de Amazone te saboteren. Het Braziliaanse Hooggerechtshof stemde toe met de start van een procedure tegen Salles. De minister is al langer een mikpunt van de internationale milieubeweging. Onder meer wordt daarbij opgemerkt dat Brazilië van de uitbraak van de coronapandemie gebruik heeft gemaakt om de aandacht van de bevolking van milieubescherming af te leiden en de milieuwetgeving verder uit te hollen. Salles wierp zich op als een voorstander van de economische ontwikkeling van de Amazone. Hij wordt voorlopig opgevolgd door Joaquim Alvaro Pereira Leite.

Electronic Arts neemt het bedrijf Playdemic, ontwikkelaar van mobiele computergames, over van AT&T en Warner Bros Games. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Playdemic boekte onder meer met zijn game Golf Clash grote bijval – Tijdens de Olympische Spelen zal geen alcohol mogen worden verkocht op locaties waar wedstrijden plaatsvinden. Dat heeft Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité, aangekondigd. Daarmee wil Hashimoto vragen over de veiligheid van het evenement, met het oog op een coronadreiging, beantwoorden – De Japanse autobouwer Mazda wil tegen het midden van dit decennium dertien elektrische modellen in portefeuille hebben. Dat heeft het bedrijf gemeld. Een aantal types worden door Mazda zelf ontworpen, maar er is ook een samenwerking met Toyota.

De Italiaanse verzekeraar Generali wil zijn activiteiten in Maleisië verder uitbreiden. Daarbij wordt een belang genomen in een lokale joint-venture met sectorgenoot Axa. De Italiaanse verzekeraar wordt ook volledig eigenaar van MPI Generali Insurans Berhad. Met de transacties is een bedrag van 262 miljoen euro gemoeid – Het mediabedrijf Talpa Network fuseert met RTL Nederland. Door die operatie wordt in Nederland een mediagroep gecreëerd die moet kunnen concurreren met de grote technologiegroepen uit de Verenigde Staten en China – De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) gaat zijn divisie voorschriftvrije geneesmiddelen ­afsplitsen van de rest van het bedrijf. De divisie wordt afzonderlijk naar de London Stock Exchange gebracht. Het concern wil zich vooral toeleggen op de ontwikkeling van biogeneesmiddelen voor het immuun­systeem en genetica. 

Warren Buffett stopt als bestuurder bij de Bill & Melinda Gates Foundation. Dat heeft Buffett gemeld. Ook trekt hij zich terug uit andere organisaties waarvan hij lid was, op uitzondering van zijn bedrijf Berkshire. Hij verdeelt in ruil 4,1 miljard dollar aandelen van Berkshire onder verschillende liefdadigheidsorganisaties – De Chinese autobouwer WeRide start een samenwerking met het Japanse concern Nissan Motor rond de ontwikkeling van autonome wagens. WeRide haalt ook een bedrag van 310 miljoen dollar op. De waarde van de Chinese autobouwer wordt geraamd op 3,3 miljard dollar – In Tokyo sluit het bekende gamecentrum Adores zijn deuren. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Een concrete reden wordt niet aangegeven, maar waarnemers wijzen naar de coronacrisis. Adores trok immers veel bezoekers uit heel Japan en het buitenland aan.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft op de technologiebeurs Nasdaq gedurende een korte tijd een waarde van 2.000 miljard dollar bereikt. Alleen Apple en Aramco hebben eerder een dergelijke waarde gemeld. Sinds begin dit jaar is de waarde van Microsoft al met 19,3 procent gestegen – In Hongkong zet de krant Apple Daily zijn activiteiten stop. De beslissing is het gevolg van een ingrepen van de lokale autoriteiten, die onder meer de bankrekeningen hebben geblokkeerd. Apple Daily steunde de democratische beweging in Hongkong – Het optiekconcern EssilorLuxottica is niet langer verplicht om de Nederlandse groep GrandVision over te nemen. Dat blijkt uit een uitspraak in een arbitragedossier. EssilorLuxottica wou GrandVision overnemen, maar eiste vervolgens informatie over de impact van de coronacrisis. GrandVision weigerde.

Het farmabedrijf Neuvasq, een spinoff van de Université Libre Bruxelles, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 20 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om het onderzoek naar ziektes zoals epilepsie en alzheimer te ondersteunen – Het Waalse bouwbedrijf Thomas & Piron breidt zijn activiteiten uit naar Vlaanderen. De onderneming start daarbij in eerste instantie een project in Vlaams-Brabant, gericht op de bouw van vijftig woningen en honderdvijftig appartementen. De groep denkt ook aan een uitbreiding naar het noorden van Frankrijk – In Gent hebben de ingenieurs Matthias Seghers, Tanguy Ongena en Oliver Francx het bedrijf Scarab Sports opgericht. Scarab Sports moet voetbalclubs helpen de technische en cognitieve vaardigheden van spelers te testen en verbeteren. Het bedrijf heeft al een samenwerking met OH Leuven en KAA Gent.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 24 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 juni 2021

Posted by managing21 on 23rd juni 2021

De Japanse autobouwer Nissan Motor werkt aan een ommekeer naar een betere toekomst. Dat heeft Makoto Uchida, chief executive van Nissan, tijdens de algemene vergadering van de aandeelhouders van het bedrijf beloofd. Nissan stevent af op een nieuw verliesjaar. Daarbij moet de autobouwer al voor het derde jaar op rij een negatief resultaat melden. Nissan, dat zijn hoofdkwartier heeft in de havenstad Yokohama, heeft na het schandaal rond Carlos Ghosn, zijn voormalige topman, een moeilijke periode doorgemaakt. Uchida stelde dat Nissan tijdens die periode belangrijke inspanningen heeft gedaan die volgens hem uiteindelijk vruchten zullen afwerpen. Een aantal aandeelhouders drukten ook hun verontwaardiging uit over het feit dat Nissan al twee jaar geen dividenden meer betaalt, maar wel de bonussen voor zijn topkaders in stand houdt.

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Er zouden aanwijzingen zijn dat Google mogelijk de concurrentie heeft verstoord en de regels voor de mededinging zou hebben overtreden. Het bedrijf zou zichzelf daarmee hebben bevoordeeld – De Unesco wil Venetië op de lijst met bedreigd werelderfgoed plaatsen. Het Werelderfgoedcomité van de Unesco wijst er daarbij op dat de stroom grote cruiseschepen een bedreiging vormen voor de Italiaanse stad. Gevraagde wordt dat de Italiaanse overheid dringend actie zou nemen – De aandeelhouders van de Franse mediagroep Vivendi hebben de afsplitsing van Universal Music Group (UMG) goedgekeurd. Universal zou eind deze zomer op de beurs van Amsterdam kunnen worden genoteerd. De waarde van het muzieklabel wordt geraamd op 33 miljard euro.

Exxon Mobil wil het personeelsbestand op zijn Amerikaanse kantoren de volgende drie tot vijf jaar afslanken. Jaarlijks zou tussen 5 procent en 10 procent van de functies worden geschrapt. Momenteel heeft het bedrijf wereldwijd 72.000 werknemers. Daarvan werkt 40 procent in de Verenigde Staten – Argentinië heeft met de Club van Parijs een akkoord bereikt over de herschikking van een schuld ter waarde van 2,4 miljard dollar. Dat heeft Martin Guzman, de Argentijnse minister van economische zaken, gezegd. Op die manier kan Argentinië vermijden eind juli in gebreken te worden gesteld – Het Amerikaanse energiebedrijf Plug Power boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 72 miljoen dollar, tegenover 41 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 37,5 miljoen dollar naar 60,8 miljoen dollar op.

De Duitse brillenfabrikant Mister Spex wil met een notering op de beurs van Frankfurt een bedrag tussen 300 miljoen euro en 400 miljoen euro ophalen. Mister Spex zou begin volgende maand op Euronext Frankfurt worden genoteerd. De waarde van de onderneming wordt op ruim 1 miljard euro geraamd – Investeerder White Square Capital, gecontroleerd door belegger Florian Kronawitter, wordt opgedoekt. Klanten krijgen hun inleg teruggestort. White Square heeft door speculaties op een daling van het aandeel van het bedrijf GameStop zware verliezen geleden – Bij de Franse radiozender Europe 1 verzetten de journalisten zich tegen een samenwerking met het radicaal-rechtse platform CNews die door chief executive Arnaud Lagardère is aangekondigd. Europe 1 is in handen van de groep Vivendi, die ook een belang in CNews heeft.

De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt de vastgoedgroep Home Partners of America over. Met de transactie is een bedrag van 6 miljard dollar gemoeid. Home Partners of America heeft in de Verenigde Staten 17.000 huizen in portefeuille. De huurders krijgen de kans om uiteindelijk eigenaar te worden van hun woning – De Amerikaanse winkelketen GameStop, verkoper van videogames, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,13 miljard dollar opgehaald. Het bedrijf zegt de bijkomende middelen onder meer te zullen gebruiken om zijn groeiplannen te ondersteunen – Investeerder Crystal Peak heeft met notering aan de beurs een bedrag van 150 miljoen dollar opgehaald. Crystal Peak is een spac die wil investeren in een technologiebedrijf in Europa, het Midden-Oosten of Afrika. Crystal Peak werd opgericht door Michael Tobin, Rupert Robson en Seth Schelin.

Het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, onderdeel van de Amerikaanse groep Johnson & Johnson, zal over twee jaar in Gent starten met de productie van gepersonaliseerde behandelingen van bloedkanker. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van immuuntherapie. De site wordt ingeplant in het Technologiepark Zwijndrecht – Bij Recticel is de verkoop van de matrassendivisie Bedding, dat onder meer de merken Lattoflex en Swissflex in handen heeft, gestart. De operatie moet Recticel naar eigen zeggen toelaten om zich op zijn belangrijkste activiteiten, de bouwindustrie en de autosector, toe te spitsen – De mediagroepen DPG Media en Rossel hebben samen een bod uitgebracht op RTL België. De waarde van het bod wordt geraamd op een bedrag tussen 200 miljoen euro en 250 miljoen euro DPG Media zou ook bieden op RTL Nederland.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 22 juni 2021

Posted by managing21 on 22nd juni 2021

In Egypte heeft China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) het betonnen skelet van de Iconic Tower, onderdeel van het zakelijke district van de nieuwe administratieve hoofdstad van het land, voltooid. De Iconic Tower is nu 373,2 meter hoog en is daarmee de hoogste toren van Afrika geworden. Volledig afgewerkt moet de Iconic Tower een hoogte van 385,8 meter bereiken. De bouw van de toren, die 78 bovengrondse verdiepingen telt, ging drie jaar geleden van start. Het Chinese bouwbedrijf had bijna vier jaar geleden een contract gekregen om in de toekomstige Egyptische administratieve hoofdstad in totaal twintig torens op te trekken. Met dat contract was een bedrag van 3 miljard dollar gemoeid. De Egyptische overheid heeft aangekondigd nog dit jaar al zijn ministeries naar de nieuwe hoofdstad te zullen overhevelen.

Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air heeft het vertrek van zijn chief executive Jacob Schram aangekondigd. Schram wordt opgevolgd door Geir Karlsen, die tot nu toe bij Norwegian Air de functie van financieel directeur vervulde. Schram had Norwegian Air door een noodzakelijke herstructurering geleid – De Amerikaanse taxidienst Uber wordt volledig eigenaar van de Chinese online supermarkt Cornershop. Twee jaar geleden had Uber al een meerderheidsbelang in Cornershop genomen. Nu besliste de taxidienst om ook de resterende 47 procent over te nemen – De kledinggroep VF Corp, eigenaar van merken zoals North Face en Vans, heeft een verklaring over mogelijke dwangarbeid in het Chinese katoengebied Xinjiang van zijn website verwijderd. Kort nadien volgde er echter een kortere verklaring met een gelijkaardige inhoud.

Deutsche Bank heeft een joint-venture gesloten met het Amerikaanse bedrijf Fiserv, aanbieder van betaaloplossingen. De joint-venture richt op de verwerking van betalingen. Door de samenwerking met Fiserv wordt Deutsche Bank na bijna tien jaar opnieuw actief op de markt voor digitale betalingen – De besteldienst DoorDash is een samenwerking gestart met de groep Albertsons Alliance, die de merken van onder meer de ketens Safeway, Vons en Jewel-Osco in handen heeft. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De Ikea Foundation en de Rockefeller Foundation hebben een wereldwijd platform opgericht om de strijd met de klimaatverandering en energie-armoede aan te gaan. Het platform krijgt een budget van 1 miljard dollar ter beschikking en moet onder meer de uitstoot van broeikasgassen met 1 miljard ton verminderen.

Tontine Holdings, onderdeel van Pershing Square Holdings, neemt een belang van 10 procent in het muzieklabel Universal Music Group. Daarover heeft Tontine een akkoord gesloten met Vivendi, eigenaar van Universal. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 3,5 miljard euro gemoeid – De online handelaar Amazon wil bij autofabrikant Plus minstens duizend zelfrijdende vrachtwagens kopen. Tevens krijgt Amazon de optie om een belang van 20 procent in Plus te nemen. Plus wil een beursnotering. Dat gebeurt door een fusie met het beursgenoteerde bedrijf Hennessy Capital – In Duitsland heeft autobouwer Porsche samen met batterijfabrikant Custom Cells de joint-venture Cellforce opgericht. Cellforce moet over drie jaar batterijen met silicium-anodes voor elektrische auto’s te produceren. Porsche krijgt in Cellforce een belang van 83,75 procent.

Amblin Partners, de productiestudio van regisseur Steven Spielberg, heeft met de streamingdienst Netflix een samenwerkingsakkoord gesloten. Amblin zal voor Netflix meerdere films maken. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De Zweedse autobouwer Volvo heeft een samenwerking aangekondigd met batterijfabrikant Northvolt. De collaboratie moet uitmonden in de bouw van een fabriek die jaarlijks batterijen voor 500.000 elektrische wagens kan produceren. De fabriek zou over vijf jaar met zijn productie moeten starten – De leden van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona hebben zich tijdens een algemene vergadering akkoord verklaard met een herfinanciering voor een bedrag van 525 miljoen euro. De schuld van de club is inmiddels al opgelopen tot ruim 1,04 miljard euro. Dat bedrag zou op korte termijn wellicht nog verder stijgen.

Het farmabedrijf Mithra uit Luik heeft zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten gelanceerd. Dat gebeurt onder de merknaam Nextstellis. De Verenigde staten is een belangrijke markt voor Estelle. Gerekend wordt op een piekomzet van meer dan 600 miljoen euro per jaar – De Leuvense restaurantgroep Alma zal zijn grootkeuken in Heverlee moeten sluiten. Er zullen wellicht ook 42 arbeidsplaatsen moeten worden geschrapt. Dat heeft de directie van Alma gemeld. De ingreep is volgens de groep noodzakelijk om het voortbestaan van de studentenrestaurants te garanderen – Het hoofdkwartier van het telecombedrijf Proximus blijft op zijn huidige locatie aan het Noordstation in Brussel. Dat heeft Guillaume Boutin, chief executive van Proximus, gemeld. Er komt wel een grondige restauratie. Proximus zal het complex bovendien verkopen en opnieuw huren.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 22 juni 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 21 juni 2021

Posted by managing21 on 21st juni 2021

In Italië hebben misnoegde werknemers van de nationale omroep Rai over een periode van verscheidene decennia voor mogelijk 30 miljoen dollar aan kunstwerken gestolen. De diefstallen zouden teruggaan tot de jaren zeventig van de voorbije eeuw, maar zouden pas dit jaar zijn ontdekt. Tot de gestolen kunstschatten zouden ook werken behoren van onder meer Renato Guttuso, Claude Monet en Amedeo Modigliani. De diefstallen kwamen aan het licht nadat een werk van kunstenaar Ottone Rosai, dat in de kantoren van de Rai aan een muur hing, beschadigd raakte. Bij nazicht bleek het werk een kopie te zijn. Uiteindelijk leidde tot een voormalige werknemer, die erkende het werk voor een bedrag van 25 miljoen lira te hebben verkocht. Hij zal niet worden vervolgd. Het misdrijf is verjaard. Bij verdere controles bleken in totaal 120 kunstwerken te ontbreken. 

Het Franse modeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) wordt volledig eigenaar van het modelabel Emilio Pucci. De Franse modegroep had al 66 procent van de aandelen van Pucci in handen en heeft nu ook het resterende belang overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – IJsland heeft een belang van 33 procent in Islandsbanki verkocht. Met de transactie was een bedrag van 457 miljoen dollar gemoeid. Daarmee is Islandsbanki de grootste beursgang uit de geschiedenis van IJsland geworden. De bank kwam na de financiële crisis van dertien jaar geleden in de handen van de IJslandse staat terecht – Luchtvaartmaatschappij VistaJet heeft zijn samenwerking met autobouwer Ferrari verlengd. VistaJet neemt het transport van de autopiloten van de Italiaanse constructeur voor zijn rekening.

De kathedraal Notre Dame van Parijs wil met fundraising een bedrag tussen 5 miljoen euro en 6 miljoen euro ophalen. Dat geld zal gebruikt worden voor de restauratie van het interieur van de kathedraal na een zware brand twee jaar geleden. Voor de buitenrestauratie werd al meer dan 800 miljoen euro ingezameld. Gehoopt wordt de restauratie over drie jaar te kunnen afronden – De Amerikaanse zangeres en actrice  Miley Cyrus heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het modelabel Gucci. De zangeres zal daarbij promotie voeren voor het parfum Gorgeous Gardenia – Het Amerikaanse chipbedrijf Intel is onderhandelingen gestart om in de Duitse deelstaat Beieren een nieuwe fabriek te bouwen. De fabriek zou mogelijk in de buurt van München worden geïmplementeerd. Gedacht wordt aan een verlaten luchtmachtbasis in Penzing.

De voorraden edelstenen die op een site in het dorp KwaHlathi in Zuid-Afrika werden gevonden, bleken alleen kwarts te bevatten. Nadat een herder eerder deze maand de vondst van een steen, volgens hem diamant, had gemeld, hadden drieduizend gelukzoekers zich naar het gebied gehaast – Het Amerikaans bedrijf Vertical Aerospace neemt een notering aan de beurs van New York. De waarde van de onderneming, ontwikkelaar van elektrische vliegtuigen, wordt geraamd op 2,2 miljard dollar. Vertical Aerospace zou al duizend bestellingen voor zijn vliegtuig, dat verticaal kan landen en opstijgen, hebben – De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways overweegt zijn activiteiten op de Londense luchthaven Gatwick stop te zetten. De maatschappij zou mogelijk haar activiteiten op Heathrow, de grootste luchthaven van de Britse hoofdstad, willen concentreren.

Rupert Murdoch heeft op de waarde van zijn News Group Newspapers, uitgever van de Britse tabloid The Sun, een afschrijving van 84 miljoen pond genomen. Daardoor is de waarde van de uitgever tot nul herleid. Reden is een verlies van 200 miljoen pond dat de uitgever heeft geleden onder invloed van de coronacrisis en boetes die moesten worden betaald voor illegale afluisterpraktijken – De Britse winkelketen Morrisons heeft een overnamebod van investeerder Clayton Dubilier & Rice (CDR) ter waarde van 5,5 miljard pond afgewezen. Volgens Morrisons wordt de keten door het bod ondergewaardeerd – Restaurantketen McDonald’s wil in het Verenigd Koninkrijk en Ierland ongeveer honderdvijftig nieuwe vestigingen openen. Daarbij wil de keten ook twintigduizend nieuwe medewerkers aanwerven. McDonald’s heeft in de twee landen al 1.400 restaurants.

De Belgische brouwerij De Leite uit Ruddervoorde, opgericht door Luc Vermeersch, neemt bierproducent Paljas uit Brugge over van Mathias Van de Poel. Volgens De Leite kan Paljas, dat vijf bieren in portefeuille heeft, voor de brouwerij een belangrijke bijdrage leveren om een doorbraak bij het brede publiek te realiseren – Het Mechels Customs4Trade (C4T) heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 17 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf ontwikkelde een digitale oplossing voor de afwikkeling van douanefaciliteiten. De nieuwe middelen moeten een expansie naar de Verenigde Staten mogelijk maken – Investeerder Fortino Capital heeft een budget van 105 miljoen euro verzameld voor de lancering van een nieuw fonds, dat de activiteiten van de Benelux naar heel Noordwest-Europa moet uitbreiden. De eerste focus ligt daarbij op Frankrijk en Duitsland.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 21 juni 2021