managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for augustus, 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 31 augustus 2021

Posted by managing21 on 31st augustus 2021

De Schotse whiskyfabrikant Bruichladdich, gevestigd op het eiland Islay, heeft een reeks maatregelen aangekondigd om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarbij wordt gekeken naar alternatieven voor de stookolie die gebruikt worden om zijn ketels te verwarmen. Bovendien moet die stookolie met ferry’s, die eveneens van fossiele brandstoffen gebruik maken, worden aangevoerd. De negen distilleerderijen op Islay verbruiken jaarlijks samen 15 miljoen vaten olie. Daarmee heeft het eiland per hoofd van de bevolking mogelijk de grootste ecologische voetafdruk van heel Schotland. Bruichladdich wil nu echter de stookolie vervangen door duurzame waterstof, op basis van uitstootvrije elektriciteit. Die zou in de toekomst afkomstig kunnen zijn van windkracht of getijdenenergie. Die methode zou het hele eiland van duurzame energie kunnen voorzien.

De iPhone 13 van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal mogelijk mogelijkheden tot satellietcommunicatie aanbieden. Dat heeft Ming-Chi Kuo, analist bij TF International Securities in een mail aan investeerders gezegd. Daardoor zou de telefoon ook buiten het bereik van de mobiele zendmasten operationeel kunnen blijven – Chinese kinderen en jongeren zullen vanaf begin september slechts drie uur per week online mogen gamen. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekend gemaakt. De maatregel kwam er volgens de overheid om het gevaar op gameverslavingen aan te pakken – Het Tsjechische bedrijf Eurowag, een aanbieder van betaaldiensten en technologische ondersteuning aan truckers, koestert plannen om een notering te nemen aan de London Stock Exchange. Met de transactie zou een bedrag van 1,5 miljard pond zijn gemoeid.

Het Duitse telecommunicatiebedrijf Adva Optical Networking wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Adtran. Met de transactie is een bedrag van bijna 800 miljoen euro gemoeid. De aandeelhouders van Adtran zullen een belang van 54 procent krijgen in de nieuwe entiteit – Het automerk Dacia, onderdeel van de groep Renault, brengt tijdens de Autoshow van München in september zijn nieuwe model Jogger op de markt. De nieuwe wagen moet de vervanger worden van de types Dakker, Lodgy en Logan Break – De Britse uitgever Penguin Classics brengt een nieuwe verzameling werken op de markt. Daarbij wordt aandacht besteedt aan literatuur die een belangrijke impact heeft gehad op de manier waarop de mens over het milieu denkt. Gestart wordt met een reeks van twintig werken, maar Penguin hoopt die collectie geleidelijk te kunnen uitbreiden.

De nieuwe voorzitter van de Britse motorenfabrikant Rolls-Royce moet de bestuursraad van het bedrijf herschikken. Dat heeft aandeelhouder Causeway Capital Management gezegd. Anita Frew wordt begin oktober de eerste vrouwelijke voorzitter van Rolls-Royce. Causeway is met een belang van 7 procent de tweede grootste aandeelhouder van Rolls-Royce – In het Verenigd Koninkrijk hebben vier partijen zich kandidaat gesteld voor de nationale loterij. Het contract heeft een looptijd van tien jaar. Gedurende bijna dertig jaar werd de Britse nationale loterij toevertrouwd aan de groep Camelot – Het technologiebedrijf Apple neemt de streamingdienst Primephonic, gespecialiseerd in klassieke muziek, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Met de overname hoopt Apple volgend jaar een applicatie voor klassieke muziek te kunnen lanceren.

Rijstfabrikant Uncle Ben’s, onderdeel van de groep Amerikaanse groep Mars, maakt op zijn verpakkingen niet langer gebruik van een Afro-Amerikaanse man. Bovendien wordt ook tot een naamsverandering overgegaan. Voortaan zal het merk Ben’s Original op de verpakkingen verschijnen – Het online vergaderplatform Zoom Video Communications boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,02 miljard dollar, tegenover 663,5 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 186 miljoen dollar naar 317 miljoen dollar – De Nederlandse brouwer Heineken wordt sponsor voor de Europese voetbalkampioenschappen voor vrouwen. Dat heeft de Uefa, de Europese voetbalfederatie, aangekondigd. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. De Uefa en Heineken werken al vijfentwintig jaar samen.

Onno van de Stolpe (61), oprichter en chief executive van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, gaat met pensioen. Dat heeft Galapagos aangekondigd. Van de Stolpe was op het einde van het voorbije decennium één van de oprichters van het bedrijf. Hij blijft wel op post tot een opvolger is aangesteld – De ondernemingsrechtbank van Gent heeft Travelex, een keten van wisselkantoren, failliet verklaard. Door het faillissement dreigen een zeventigtal banen te zullen verdwijnen. Travelex had in België tien vestigingen, maar had de voorbije zomer een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd – KBC Groep verkoopt zijn resterende portefeuille hypothecaire kredieten in Ierland aan het concern CarVal Investors. Dat heeft de KBC Groep gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 31 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 30 augustus 2021

Posted by managing21 on 30th augustus 2021

De Amerikaanse groep Madison Square Garden Entertainment realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 100 miljoen dollar, tegenover amper 9 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Die vooruitgang wordt gezien als een teken van de heropleving van de entertainmentwereld na de coronacrisis. Er werden de voorbije maanden opnieuw een aantal sportevenementen en muziekfestivals georganiseerd. De groep profiteerde onder meer van de inkomsten uit de wedstrijden van de New York Knicks (basketball) en de New York Rangers (ijshockey). Over het hele boekjaar vielen de inkomsten van het bedrijf, dat de activiteiten in het complex Madison Square Garden in New York beheert, echter nog wel van 762,9 miljoen dollar naar 180,4 miljoen dollar terug. De verliezen liepen daarentegen van 59,8 miljoen dollar naar 450,2 miljoen dollar op.

Muzikant Nas Jones heeft een partnership gesloten met Escobar Cigars, een fabrikant van sigaren uit Nicaragua. Nas Jones is een actief investeerder sinds hij acht jaar geleden zijn holding QueensBridge Venture Partners oprichtte. Dat bedrijf heeft belangen in onder meer Robinhood, Coinbase, Dropbox en Lyft – Het bedrijf Waymo, ontwikkelaar van autonome mobiliteit en onderdeel van de groep Alphabet, stopt met de verkoop van lidar-sensoren voor zelfrijdende wagens. De technologie blijft echter wel beschikbaar voor interne ontwikkelingen – Het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks, dat een beursgang heeft aangekondigd, realiseerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 168,9 miljoen dollar, tegenover 110,5 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde met 83 procent tot 9,8 miljoen dollar.

Er is geen reden die het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) zou verbieden om zijn divisie Baby Powder af te stoten. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. De divisie, die vervolgens het faillissement zou aanvragen, dreigt met omvangrijke claims rond gecontamineerde producten geconfronteerd te worden – Het Chinese automerk Zeekr, verkoper van elektrische wagens en onderdeel van de groep Geely, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 500 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op 9 miljard dollar – De autonomie van de Braziliaanse Centrale Bank is grondwettelijk. Dat heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof geoordeeld. Linkse oppositie hadden die onafhankelijke financiële beslissingsmacht van de bank willen beperken. De Braziliaanse centrale bank heeft onder meer de rentetarieven drastisch opgedreven.

De Russische gameproducent Nexters heeft een notering genomen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurde in samenwerking met de Russische investeerder Kismet Acquisition. Nexters werd begin deze eeuw opgericht en heeft zijn hoofdkwartier momenteel in Cyprus – Luchtvaartmaatschappij Virgin Australia heeft zijn vloot met negen toestellen van het type Boeing 737-800 uitgebreid. Virgin Australia zal na de levering over een vloot van 77 vliegtuigen kunnen beschikken. Het bedrijf wil met die uitbreiding anticiperen op de heropleving van de luchtvaart – Chinese online bedrijven wiens data een bedreiging voor de nationale veiligheid zouden kunnen betekenen, zullen wellicht een verbod krijgen om in het buitenland een beursnotering te nemen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Het verbod zou ook ideologische gronden kunnen hebben. 

De Amerikaanse autobouwer Lordstown heeft Daniel Ninivaggi tot chief executive aangesteld. Ninivaggi stelde daarbij een succesvolle ontwikkeling van de pickup truck van het bedrijf als een prioriteit te stellen. Ninivaggi wordt de opvolger van Steve Burns, die na een conflict met investeerder Hindenburg Research gedwongen werd te vertrekken – In een ziekenhuis in Lucea, in het noorden van Jamaica, is reggae-muzikant Lee Scratch Perry overleden. Perry (85) was één van de grondleggers van de roots reggae. Met zijn dubproducties was hij anderzijds ook voor hiphop en dance een belangrijke inspiratiebron – De Amerikaanse autofabrikant Rivian wil tegen eind dit jaar een notering op de beurs van New York. Dat heeft Rivian, ontwikkelaar van elektrische auto’s, gemeld. De onderneming streeft bij die beursgang naar een waarde tussen 70 miljard dollar en 80 miljard dollar. 

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 441 miljoen euro. Dat betekende een toename met 11,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij met 58,7 procent op tot 25 miljoen euro – Het chemiebedrijf 3M moet in Zwijndrecht stoppen met de lozing van afvalwater met giftige chemicaliën. Dat heeft Zuhal Demir, Vlaams minister van omgeving, geoordeeld. Het gezondheidsrisico is volgens de Vlaamse Omgevingsinspectie zo groot dat een onmiddellijke opschorting noodzakelijk is – Jacques Rogge, voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité gemeld. Rogge, een orthopedisch chirurg, was zelf een Olympisch zeiler en rugbyspeler. Hij nam aan drie Olympische Spelen deel.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 30 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 29 augustus 2021

Posted by managing21 on 29th augustus 2021

De Verenigde Staten zullen de leasing van nieuwe gebieden voor de ontginning van olie en gas opnieuw opstarten. In oktober mag al een veiling van locaties in de Golf van Mexico worden verwacht. Dat hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering gezegd. Amerikaans president Joe Biden had de vergunning van nieuwe ontginningen kort na zijn aantreden in januari opgeschort, maar in juni dit jaar had een federale rechter beslist dat de veilingen dienden te worden hernomen. Dat betekende een tegenvaller voor de Amerikaanse regering, die door het blokkeren van nieuwe ontginningen had gehoopt de ecologische voetafdruk van het land te kunnen helpen verkleinen. De opschorting moest de overheid toelaten een analyse van de impact van de sector op het leefmilieu en de waarde van de activiteit voor de Amerikaanse belastingbetaler in te schatten.

De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt het busbedrijf Ritchies Transport uit Nieuw-Zeeland over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Met de overname maakt de Amerikaanse investeerder zijn debuut op de Nieuw-Zeelandse markt. De familie Ritchie houdt een minderheidsbelang in het bedrijf – In het Verenigd Koninkrijk bekijkt PureGym, de grootste fitnessketen van het land, de mogelijkheid van een beursgang. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende interesse die verwacht wordt na het versoepelen van de coronaregels – Het Duitse bestelbedrijf Delivery Hero boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,9 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep daarbij echter op van 319,9 miljoen euro naar 350,8 miljoen euro.

De Amerikaanse modeketen Gap boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,21 miljard dollar, tegenover 3,28 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 258 miljoen dollar, tegenover een verlies van 62 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Michael Murray, de toekomstige topman van de Britse winkelketen, mag rekenen op een bonus van 100 miljoen pond indien hij er in drie jaar tijd in lukt om de waarde van het aandeel van het concern te verdubbelen. Murray neemt in de lente volgend jaar zijn nieuwe functie op – In de Verenigde Staten heeft het bedrijf WeWork, aanbieder van werkruimte, met de overheid een contract ter waarde van 50 miljoen dollar, gespreid over vijf jaar, ondertekend. WeWork krijgt daarbij de opdracht flexibele werkopties aan te bieden aan ambtenaren.

De leden van de familiale groep Sackler, eigenaar van het concern Purdue Pharma, lopen een groot risico om financieel verantwoordelijk te worden gesteld voor de teloorgang van het bedrijf. Dat heeft Robert Drain, de rechter die het faillissementsproces van Purdue leidt, gezegd. Purdue Pharma was fabrikant van de pijnstiller OxyContin – De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf Climeworks. Swiss Re investeert daarbij 10 miljoen dollar in toepassingen om koolstofdioxide uit de atmosfeer op te vangen en ondergronds op te slaan – Het Britse bedrijf Cazoo, online verkoper van tweedehands auto’s, neemt een notering op de New York Stock Exchange. Dat gebeurt door een fusie met investeerder Ajax, die al over een notering op de beurs beschikt. De waarde van Cazoo wordt daarbij geraamd op 8 miljard dollar.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 26,12 miljard dollar. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij echter van 1,01 miljard dollar naar 880 miljoen dollar terug – Het Franse conglomeraat Bouygues boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 17,4 miljard euro, tegenover 14,8 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van 408 miljoen euro, tegenover 244 miljoen euro winst de eerste helft vorig jaar -De Amerikaanse bedrijven hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een gezamenlijke winst van 2,8 biljoen dollar laten optekenen. Dat betekende een nieuw record. Dat zegt een rapport van consulent Brean Capital. Tegenover het kwartaal voordien liep dat cijfer met 9,2 procent op.

Het bedrijf Decarbone uit Hoeilaart heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 450.000 euro opgehaald. De onderneming, die verbrandingsmotoren in auto door elektromotoren vervangt, wil daarmee zijn verdere groei versnellen – De Wijnfaktorij uit Antwerpen heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het restaurant El Celler de Can Roca in de Spaanse stad Girona. Het Antwerpse bedrijf kan daardoor zijn rode wijn Kontreir aan het Spaanse toprestaurant van de broers Roca leveren – Het fotobedrijf Smartphoto uit Wetteren boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 21,1 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De onderneming leed daarbij wel een verlies van 720.000 euro, tegenover 1,1 miljoen euro winst tijdens de eerste zes maanden vorig jaar.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 29 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 augustus 2021

Posted by managing21 on 28th augustus 2021

In het Verenigd Koninkrijk bekijkt de regering de mogelijkheid om in een aantal noordelijke regio’s de ondergrondse opslag van nucleair afval te organiseren. Onder meer de noordoostelijke havenstad Hartlepool zou als een mogelijk locatie worden bestempeld. Dat geldt ook voor de voormalige gasterminal Theddlethorpe, aan de kust van Lincolnshire. Een derde mogelijkheid is Cumbria, waar het grootste deel van het kernafval op de site van Sellafield bovengronds is opgeslagen. Bedoeling is om ongeveer 750.000 kubieke meter hoogradioactief kernafval honderden meter onder de grond op te slaan. De geselecteerde regio’s beschikken volgens de autoriteiten over de geschikte geologie om het radioactieve materiaal op een veilige manier te isoleren. Omwonenden van de gesuggereerde locaties hebben al met bezorgdheid en verontwaardiging gereageerd.

De Amerikaanse juwelenketen Tiffany heeft een commerciële samenwerking opgezet met Jay-Z en Beyoncé. Met die collaboratie hoopt Tiffany ook jongere consumenten te kunnen aantrekken. Critici verwijzen echter naar het probleem van de bloeddiamanten, waarmee de geschiedenis van Tiffany zou zijn gelinkt – De Amerikaanse onderneming Waymo, dochter van Alphabet en aanbieder van autonoom vervoer, breidt zijn activiteiten uit naar San Francisco. Hier zal wel een begeleider ter beschikking worden gesteld, want de golvende en drukke straten bieden aan zelfrijdende wagens heel wat uitdagingen – Het Amerikaanse bedrijf Airbnb stelt een gedeelte van zijn vastgoed ter beschikking van 20.000 vluchtelingen uit Afghanistan. Verdere details over de plannen zullen later bekend worden gemaakt. Ook Brian Chesky, chief executive van Airbnb, investeert in het project.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft een contract voor het onderhoud van de vloot Hercules-vliegtuigen van de Indian Air Force (IAF) gesloten. Met de overeenkomst, die over een periode van vijf jaar loopt, is een bedrag gemoeid van 328,8 miljoen dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft de Financial Reporting Council (FRC) een boete van 3,5 miljoen pond opgelegd aan consulent Ernst & Young (EY). Er werden volgens de autoriteit een aantal tekortkomingen opgemerkt in het verslag van de consulent over Stagecoach Group – De Franse luxegroep Louis Vuitton brengt een eigen fietsenlijn op de markt. Daarbij wordt samengewerkt met Maison Tamboite, een fietsenfabrikant uit Parijs. Een eerste type fietsen dat door het samenwerkingsverband op de markt wordt gebracht, zal een prijs van 22.000 euro worden aangerekend.

Het Chinese bedrijf Xiaomi, fabrikant van smartphones, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 87,8 miljard yuan (13,56 miljard dollar). Dat was 64 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 87,4 procent tot 6,32 miljard yuan. De onderneming verkocht 52,8 miljoen smartphones – Het luchtvaartbedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) heeft een overeenkomst gesloten met Etihad Engineering. Het samenwerkingsverband zal in Abu Dhabi een fabriek opzetten om passagiersvliegtuigen van het type Boeing om te bouwen tot cargotoestellen – In de Verenigde Staten heeft de Government Accountability Office (GAO) in het ontwerp van de pijpleiding Keystone XL een aantal problemen aangetroffen. Amerikaans president Joe Biden had volgens de autoriteit dan ook gelijk door de vergunning voor Keystone XL in te trekken. 

Het Amerikaanse bedrijf Warby Parker, fabrikant van oogapparatuur, streeft naar een notering aan de New York Stock Exchange (Nyse). Dat blijkt uit documenten die het bedrijf bij de financiële autoriteiten heeft ingediend – Investeerder Apollo Global Management is op zoek naar een bedrag van 500 miljoen dollar voor de uitbouw van een fonds dat moet investeren in Special Purpose Acquisition Companies (Spac). Het is de eerste keer dat Apollo in dergelijke ondernemingen wil investeren – De technologiebedrijven Apple, Amazon, Google en Microsoft zullen inspanningen om een grotere cyberbeveiliging te garanderen. Dat hebben de topmannen van de bedrijven tijdens de onderhoud met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis beloofd. Aan die besprekingen namen ook een aantal topmannen van bedrijven buiten de technologiesector deel.

Het chemiebedrijf Solvay richt in Taiwan met Shinkong de joint-venture Shinsol Advanced Chemicals op voor de ontwikkeling, productie en marketing van waterstofperoxide voor elektronische toepassingen. Shinsol krijgt zijn hoofdkwartier in het Southern Taiwan Science Park bij de stad Tainan – Ondernemer Marc Coucke en investeerder Waterland moeten de Amerikaanse farmagroep Perrigo een schadevergoeding van 266 miljoen euro betalen. Zij zouden bij de verkoop van hun bedrijf Omega Pharma aan Perrigo kunstmatig verbeterde financiële prestaties hebben gemeld. Perrigo had 1,9 miljard euro schadevergoeding geëist – Onderneming Puratos, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljard euro opgehaald. Dat geld zal onder meer worden gebruikt om cacaoboeren een betere verloning te bieden.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 augustus 2021

Posted by managing21 on 27th augustus 2021

Japan telde eind maart van dit jaar 29.200 laadstations voor elektrische wagens. Dat betekende een daling met 1.100 eenheden tegenover twaalf maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Zenrin, die van een eerste daling in tien jaar spreekt. Japan heeft de installatie van laadstations gesubsidieerd om de overstap naar een duurzame mobiliteit te stimuleren, maar voorlopig bestaat de Japanse autovloot slechts voor ongeveer 1 procent uit elektrische voertuigen. De daling van het aantal laadstations moet worden toegeschreven aan een beperkt gebruik. Een aantal installaties zijn inmiddels aan het einde van hun levenscyclus gekomen. In de loop van de volgende twee jaar worden volgens de analisten wellicht vele installaties vervangen. Tegen het einde van dit decennium wil Japan over een netwerk van 150.000 laadstations beschikken.

Het Amerikaanse technologieconcern Western Digital gaat mogelijk over tot een fusie met de Japanse chipfabrikant Kioxia, een voormalige divisie van het technologieconcern Toshiba. Daarover zijn de twee partijen gesprekken opgestart. De overeenkomst zou een waarde hebben van ongeveer 20 miljard dollar – Het softwarebedrijf Salesforce boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,3 miljard dollar, tegenover 5,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter van 2,6 miljard dollar tot 535 miljoen dollar terug. Vorig jaar genoot het bedrijf wel van een fiscaal voordeel – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Coty realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 4,63 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep daarbij van 174,6 miljoen dollar naar 760,4 miljoen dollar op.

Het Midden-Europese land El Salvador aanvaardt vanaf volgende maand de bitcoin als een wettig betaalmiddel. Dat heeft de Salvadoriaanse president Nayib Bukele aangekondigd. Daarmee realiseert het land een wereldprimeur. In de kustplaats El Zonte wordt al twee jaar met bitcoin worden betaald – De Amerikaanse computerfabrikant HP Inc realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,3 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 700 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar op – De Amerikaanse keten Dick’s Sporting Goods boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 3,27 miljard dollar, tegenover meer dan 2,71 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van ruim 276,8 miljoen dollar naar meer dan 495,5 miljoen dollar.

De Noorse zalmkweker Mowi boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1 miljard euro, tegenover nagenoeg 911 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. In volumes werd daarbij een stijging met 4 procent tot 107.977 ton opgetekend. De winst steeg van 68,8 miljoen euro naar 164 miljoen euro – De Franse drankengroep Pernod Ricard kan in de Verenigde Staten een gedeelte van de betaalde exportbelastingen terugvorderen. Dat is het gevolg van een uitspraak van een Amerikaanse rechtbank in een geding dat door de National Association of Manufacturers werd aangespannen – De Amerikaanse economische nieuwssite Forbes werkt aan een beursgang. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Magnum Opus Acquisition, dat al over een beursnotering beschikt. De waarde van het fusiebedrijf wordt geschat op 630 miljoen dollar.

De Duitse uitgever Axel Springer neemt de politieke nieuwssite Politico, opgericht door twee gewezen journalisten van de Washington Post, over. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 1 miljard dollar – In de Verenigde Staten is de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar de claims die vermogensbeheerder DWS Group, onderdeel van Deutsche Bank, op het gebied van duurzaamheid naar voor heeft geschoven. DWS Group zou zijn inspanningen op milieugebied hebben overdreven – Het Amerikaanse bedrijf Pure Storage, aanbieder van cloudopslag, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 496,8 miljoen dollar. Dat was 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon daarbij van bijna 64,97 miljoen dollar tot nagenoeg 45,27 miljoen dollar worden teruggebracht.

Het vastgoedbedrijf Growners, het voormalige SV Patrimonia, heeft met de Belgische financiële toezichthouder een schikking getroffen. Het bedrijf, dat er van beticht werd om bij een crowdlending-project te weinig informatie over zijn hoge schuldgraad te hebben verstrekt, betaalt daarbij een boete van 50.000 euro – Drankenproducent Spadel boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 140,9 miljoen euro. Dat is 6,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 10,7 miljoen euro naar 17,8 miljoen euro – De Waalse medische groep Ion Beam Applications (IBA) neemt deel aan ProtectTrial, een Europees onderzoek naar een optimale behandeling van slokdarmkanker. Bij dat onderzoek zijn negentien partners betrokken. De studie, waaraan ongeveer 400 patiënten deelnemen, moet over zes jaar zijn afgerond.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 augustus 2021

Posted by managing21 on 26th augustus 2021

Roemenië gaat een telling van zijn berenpopulatie organiseren. Daarvoor krijgt het land een budget van 11 miljoen euro ter beschikking van het cohesiefonds van de Europese Unie. Geraamd wordt dat in Roemenië momenteel ongeveer zesduizend bruine beren leven. Vijf jaar geleden werd in Roemenië de jacht op beren verboden. Sindsdien is echter het aantal aanvallen op mensen en veel toegenomen. Verscheidene steden hebben al beren in hun straten zien verschijnen. Een aantal personen is de voorbije periode beboet omdat ze op toeristische plekken werden betrapt bij het voederen van wilde beren. Lokale overheden hebben inmiddels de toelating gekregen om gevaarlijke beren te doden. In eerste instantie moet echter worden geprobeerd de dieren te verjagen of te verdoven. Milieugroepen zeggen echter dat de overheid niet bescherming biedt.

Cyprus trekt de paspoorten in van Turks-Cypriotische ambtenaren uit het afgescheurde noordelijke deel van het eiland. Dat heeft de Cypriotische regering gemeld. Een aantal Turks-Cypriotische ambtenaren, waaronder huidig leider Ersin Tatar, zijn in het bezit van een paspoort van de republiek Cyprus, ook al vertegenwoordigen zij de Turks-Cypriotische staat – De Italiaanse voetbalclub Napoli heeft de online retailer Amazon als sponsor aangetrokken. Het contract heeft een looptijd van twee jaar. Met de overeenkomst zou een bedrag van 2 miljoen per seizoen zijn gemoeid. De twee partijen werken al langer samen – India gaat de volgende vier jaar in totaal voor 81 miljard dollar aan staatseigendommen verkopen. De opbrengst van die operaties zullen worden geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur en initiatieven om de economie van het land verder te laten groeien. 

Tegen volgend jaar september zal Litouwen aan zijn grens met Wit-Rusland over een afstand van 508 kilometer een hek optrekken. Dat heeft de Litouwse premier Ingrida Sumonyte, gezegd. De ingreep moet volgens haar een einde maken aan de instroom van illegale migranten, georchestreerd door de Wit-Russische president Alexander Lukashenko, in Litouwen – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt niet langer op de luchthavens Belfast International en Belfast City Airport. Door die ingreep wordt de connectiviteit tussen Noord-Ierland en de rest van Europa verder ondermijnd – De Deense rederij Maersk heeft bij de werf Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea een order voor de bouw van acht nieuwe schepen geplaatst. De schepen moeten zowel op traditionele bunkerbrandstof als duurzame methanol kunnen varen. Het order heeft een waarde van 1 miljard dollar.

De zware quarantainemaatregelen die Hongkong heeft geïntroduceerd om de verspreiding van coronabesmettingen tegen de gaan, bedreigen de status van de stad als internationaal zakencentrum. Dat heeft de European Chamber of Commerce in Hongkong in een brief aan Carrie Lam, chief executive van de stad, gezegd – Het Indiase bedrijf VerSe Innovation, dat onder meer platformen zoals Dailyhunt en Josh in portefeuille heeft, heeft met een kapitaalronde een bedrag van meer dan 450 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de internationale groei van de platformen – De Chinese autobouwer Changan wil midden dit decennium drie miljoen wagens per jaar verkopen. Tegen het einde van het decennium moet die capaciteit tot 4,5 miljoen exemplaren per jaar zijn opgevoerd. Dat heeft Zhu Huarong, topman van Changan, gezegd.

Tussen 69 procent en 84 procent van het affakkelen van methaan in de Amerikaanse staat Texas gebeurt zonder vergunning. Dat staat in een studie van de milieugroep Earthworks. De beweringen van Earthworks worden door een aantal grote olieconcerns, waaronder Shell en Exxon, afgewezen – Het grondstoffenconcern BHP Group zal mogelijk met een lagere kredietrating rekening moeten houden. Na de afstoten van zijn activiteiten op het gebied van olie en gas, zal het bedrijf immers louter van ijzererts afhankelijke zijn. Dat heeft het ratingbureau S&P Global gezegd – De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft bankier Stephen Hester tot voorzitter benoemd. Hester moet ervoor zorgen EasyJet zich optimaal van de coronacrisis kan herstellen. Hester diende na de financiële crisis ook Royal Bank of Scotland weer op het juiste traject zetten.

De familiale groep Movanis uit Heusden-Zolder brengt een eigen laadpaal op de markt. De technologie maakt het mogelijk om elektrische wagens ook snel op te laden op locaties waar slechts een beperkte netaansluiting beschikbaar is. Het apparaat van Movanis zorgt er daarbij voor dat elektriciteit kan worden gebufferd – Investeerder Smartfin Capital neemt een belang in de Nederlandse informaticagroep Betty Blocks, die bedrijven de mogelijkheid biedt om applicaties te bouwen zonder daarvoor de technologische kennis te hebben – De vastgoedgroep Xior heeft in de Nederlandse stad Vaals een perceel met een oppervlakte van 10.140 vierkante meter gekocht. Op dat terrein wil de groep een residentie met 400 wooneenheden op te trekken. Xior mikt daarbij op studenten en jonge professionelen. Met het project is een investering gemoeid van 35 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 augustus 2021

Posted by managing21 on 25th augustus 2021

De Verenigde Staten hebben de voormalig drugshandelaar Eduardo Arellano Félix aan Mexico uitgeleverd. De uitlevering gebeurde nadat Félix (64) in de Amerikaanse staat Pennsylvania een gedeelte van een straf van vijftien jaar cel had uitgezeten en weer in vrijheid was gesteld. De Mexicaanse drugsbaron was in de Verenigde Staten acht jaar geleden veroordeeld wegens witwaspraktijken en samenzwering. De uitlevering gebeurde aan de grensovergang Brownsville-Matamoros, waar Félix door de Mexicaanse autoriteiten op slag opnieuw werd gearresteerd. Félix, die in Tijuana een groot drugsimperium had uitgebouwd, wordt ook in Mexico wegens zijn betrokkenheid bij de georganiseerde criminaliteit vervolgd. De bende zou twintig jaar lang een belangrijke partij in de export van drugs vanuit Mexico naar de Verenigde Staten betrokken zijn geweest.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung wil de volgende drie jaar omgerekend 175 miljard euro investeren in biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en robotica. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Driekwart van de investeringen wordt in Zuid-Korea voorzien. De activiteiten zouden 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen moeten creëren – Argentinië zal in de toekomst gas mogelijk gas leveren aan Brazilië. Er zou een pijplijn worden aangelegd om de brandstof vanuit het gasveld Vaca Muerta naar Brazilië te exporteren. De twee landen zijn over het project gesprekken opgestart – De farmaketen Boots zet in het Verenigd Koninkrijk een samenwerking op met de besteldienst Deliveroo. Klanten kunnen bij veertien winkels van de keten cosmetica, toiletartikelen en voorschriftvrije geneesmiddelen bestellen en door Deliveroo thuis laten bezorgen.

Het farmabedrijf Novavax gaat over een periode van tweeënhalf jaar minstens twintig miljoen doses van zijn vaccin leveren aan de Europese Unie. Dat aantal zou tot maximum 100 miljoen exemplaren kunnen worden opgevoerd. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd voor de Europese markt – De modernisering van de treinen op de London-Edinburgh East Coast Line wordt met minstens een jaar uitgesteld. Dat heeft uitbater Network Rail gemeld. Gepland was om op de verbinding tegen mei volgend jaar 20.000 extra zitplaatsen aan te bieden – De Nederlandse maritieme groep Boskalis boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,32 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 72 miljoen euro, tegenover een verlies van 144 miljoen euro vorig jaar.

De Amerikaanse retailer Best Buy, verkoper van consumentenelektronica, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 11,85 miljard dollar, tegenover 9,91 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 159 miljoen dollar naar 595 miljoen dollar – Het staalconcern GCF Alliance van de Britse industrieel Sanjeev Gupta, de groep boven Liberty Steel, praat met de Amerikaanse kredietverstrekker White Oak Global Advisors. Een akkoord zou Gupta kunnen toelaten de activiteit van zijn Britse staalfabrieken weer op een normaal niveau te brengen – De keten Waitrose is het Verenigd Koninkrijk door de consumentenorganisatie Which uitgeroepen tot slechtste online retailer van het land. Which merkt daarbij op dat de versheid van de producten die door Waitrose worden geleverd, vaak te wensen overlaat.

In Italië heeft voetbalclub Chievo Verona de boeken neergelegd. De club was zeventien jaar in de hoogste reeks van het Italiaanse voetbal actief, maar was inmiddels tot de vierde afdeling teruggezakt. Chievo slaagde er vervolgens niet meer in de nodige financiën te vinden om het nieuwe seizoen aan te vatten – De Chinese taxidienst heeft zijn plannen voor de uitbouw van activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent minstens voorlopig opgeborgen. Er bleken teveel vragen te rijzen over het gebruik van persoonlijke data van passagiers – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus dertig exemplaren van het type A321neo besteld. In totaal heeft Delta nu al 155 exemplaren van het type besteld. De aankoop moet Delta Air toelaten om zijn vloot te moderniseren en milieuvriendelijker te maken.

Het beeldvormingsbedrijf EVS Broadcasting uit Luik boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 61,8 miljoen euro, tegenover 39,6 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 3,3 miljoen euro naar 15,6 miljoen euro. – Het geneesmiddel bimekizumab van de farmagroep UCB is door de Europese Commissie goedgekeurd voor de behandeling van psoriasis. Het middel zal onder de naam Bimzelx op de markt worden gebracht. Midden oktober wordt ook in de Verenigde Staten een goedkeuring verwacht. Gerekend wordt op een piekverkoop van 2,5 miljard euro per jaar – Het chemieconcern Azelis uit Antwerpen wil in september een notering aan de beurs van Brussel. Met de operatie zou een bedrag van 1 miljard euro zijn gemoeid. Azlies zou daarmee de grootste Belgische beursintroductie in verscheidene jaar worden.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 24 augustus 2021

Posted by managing21 on 24th augustus 2021

De Spaanse voetbalclub Real Madrid gaat zijn televisiekanaal fundamenteel aanpassen. De service wordt omgevormd tot een streamingplatform. Dat heeft de Spaanse topclub aangekondigd. Om dat nieuwe initiatief te kunnen opzetten, rekent Real Madrid naar eigen zeggen op een ondersteuning van 8 miljoen euro van het project Audiovisual Hub van de Spaanse overheid, dat de bedoeling heeft om de audiovisuele productie in het land te versterken. De nieuwe Real Madrid Digital Factory moet live streaming en on-demand-content op alle mogelijke apparaten toelaten. Er wordt aan toegevoegd dat de nieuwe service ook een cloud-distributie, ondersteund door artificiële intelligentie, voorziet. De club zegt verder plannen te hebben om alle producties aan één contentstudio toe te vertrouwen. Dat moet het aanbod voor de fans volgens Real Madrid verder helpen verbeteren.

Een groep Chinese investeerders wil zich terugtrekken uit de geplande aanleg van een nieuwe autostrade in Turkije. Er zou tussen de verschillende partners onenigheid zijn gerezen over de financiering van het project, dat voor de realisatie van de Northern Marmara Motorway, met inbegrip van een derde brug over de Bosporus, moest instaan – In het Verenigd Koninkrijk is verontwaardiging gerezen over de lonen die de besteldienst Ocado Zoom aan zijn medewerkers betaalt. Gewag wordt gemaakt van minder dan 5 pond per uur – Universal Music heeft een samenwerkingsakkoord getekend met het bedrijf Moonbug Entertainment, aanbieder van online muziek en animatie voor kinderen. Universal Music zal de wereldwijde distributie van de content van Moonbug voor zijn rekening nemen. Moonbug genereert momenteel ruim 150 miljoen streams per maand.

Virgin Orbit, aanbieder van lanceerdiensten voor satellieten, krijgt een notering aan de beurs. De operatie zal worden doorgevoerd door een fusie met investeerder NextGen, die al een notering aan de beurs heeft. Bij de operatie zou aan Virgin Orbit een waarde van 3,2 miljard dollar worden gekoppeld – Kuaikan, een Chinees platform voor stripverhalen, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 240 miljoen dollar opgehaald. Kuaikan krijgt door de nieuwe operatie een geraamde waarde van 1,25 miljard dollar. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 50 miljoen actieve gebruikers per jaar – In de Amerikaanse stad Nashville is muzikant Don Everly overleden. Everly (84) was één van de grote pioniers van de moderne rockmuziek. Hij vormde samen met zijn broer Phil de Everly Brothers, die een grote reeks hits op hun naam hebben gebracht.

De Amerikaanse investeerder Apollo zou interesse tonen om de Britse winkelketen Sainsbury’s over te nemen. Dat hebben Britse media gemeld. Apollo zou een bod van meer dan 7 miljard pond op de winkelketen willen doen – In Zwitserland heeft de retailgroep Migros de samenwerking met Cembra Money Bank, een verlener van consumentenkrediet en uitgever van kredietkaarten, opgezegd. Migros wil de geboden services in eigen handen nemen. Cembra en Migros hebben vijftien jaar lang samengewerkt – De Zweedse autogroep AB Volvo heeft de divisie zware vrachtwagens van het Chinese concern Jiangling Motors gekocht. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 125,7 miljoen dollar. De divisie beschikt over een productiesite in Taiyuan, die op termijn 15.000 vrachtwagens per jaar moet produceren.

De Chinese beurscommissie heeft tweeënveertig geplande beursintroducties (IPO’s) op de beurzen van Shanghai en Shenzhen opgeschort. Dat is het gevolg van een onderzoek dat de Chinese toezichthouder is opgestart naar een aantal partijen die de beursgangen zouden begeleiden – Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer neemt het Canadese bedrijf Trillium Therapeutics, fabrikant van een geneesmiddel tegen kanker, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,26 miljard dollar. Tillium wil innovatieve immuuntherapie inzetten om kanker te bestrijden – Het Zwitserse bedrijf On, fabrikant van sneakers en loopschoenen, wil een notering aan de beurs. Daarbij zou gestreefd worden naar een waarde tussen 6 miljard dollar en 8 miljard dollar. Verwacht wordt dat de beursgang in september of oktober zal plaatsvinden. 

BNP Paribas Fortis verdubbelt de omvang van de portefeuille van zijn divisie Private Equity uit. De divisie krijgt daardoor een budget van 1 miljard euro om durfkapitaal in bedrijven te investeren. De divisie wordt daarmee een van de grootste partijen op de Belgische markt – Het milieubedrijf Ekopak, gespecialiseerd in waterzuivering, breidt zijn activiteiten naar Frankrijk uit. Daarvoor worden nieuwe kantoren opgezet in de steden Rouen en Lyon. Peter Loose, topman van Ekopak, noemt de uitbreiding een logische en noodzakelijke stap naar een verdere Europese expansie – Bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging ingediend. Een verzoeningsprocedure bleek geen oplossing te hebben kunnen aanreiken voor het aanslepende dispuut over de collectieve arbeidsovereenkomst.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 24 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 23 augustus 2021

Posted by managing21 on 23rd augustus 2021

In New York heeft rechter David Cohen duidelijke twijfels geuit over de argumenten die de mediagroep Fox Corp heeft aangebracht om een klacht van het concern Smartmatic wegens smaad tegen te spreken. Smartmatic had klacht tegen Fox News neergelegd omdat in programma’s van de nieuwszender was gesuggereerd dat de technologie van Smartmatic stemfraude bij de recente presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten had bevorderd. Smartmatic had een schadeclaim van 2,7 miljard dollar tegen Fox Corp ingediend. Rechter Cohen zag onder meer geen enkele basis die de opmerkingen van Sidney Powell en Rudy Giuliani, advocaten van voormalig Amerikaans president Donald Trump, over een stemfraude zou hebben kunnen motiveren. Het is niet duidelijk wanneer rechter Cohen een uitspraak zal doen over het verweer van Fox Corp.

In Japan is Maki Kaji, ontwikkelaar van de puzzel Sudoku, overleden. Dat heeft Nikoli, het bedrijf van Kaji, bevestigd. Kaji (69) lanceerde het eerste puzzelmagazine van Japan nadat hij de Keio University in Tokio vroegtijdig had verlaten. Hij richtte Nikoli op in de eerste helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Rond die periode bracht hij ook Sudoku op de markt – Bij het Chinese vleesconcern WH Group heeft Wan Hongjian, zoon van oprichter Wan Long, de onderneming van financiële wanpraktijken beschuldigd. Wan Hongjian (52) werd eerder wegens wangedrag door zijn vader de laan uitgestuurd – Het Amerikaanse bedrijf DistroKid, ontwikkelaar van een platform voor muziekdistributie, heeft bij investeerder Insight Partners bijkomende financiële middelen opgehaald. Daarmee zou DistroKid, opgericht door Philip Kaplan, momenteel 1,3 miljard dollar waard zijn.

De Amerikaanse maaltijdbesteller Doordash is niet langer geïnteresseerd om middelen te investeren in zijn Duitse sectorgenoot Gorillas. Tussen beide partijen zouden gesprekken over een investering van 400 miljoen dollar zijn gevoerd. Gorillas heeft recent zijn debuut in de Verenigde Staten gemaakt – De Britse farmagroep Eurofins Scientific, leverancier van covidtests voor reizigers die in het Verenigd Koninkrijk arriveren, verwacht dit jaar met die activiteiten een omzet van minstens 1 miljard dollar te kunnen realiseren – Het Amerikaanse taxibedrijf Uber heeft een samenwerking opgezet met de onderneming GetUpside, ontwikkelaar van retailtechnologie. De collaboratie zal aan medewerkers van Uber in de Verenigde Staten in winkels en tankstations kortingen aanbieden. Uber hoopt hiermee een dreigend tekort aan chauffeurs te kunnen opvangen.

In Frankrijk hebben de beroemde wijndomeinen Château Cheval Blanc en Château Ausone geweigerd deel te nemen aan de tienjaarlijkse evaluatie van de classificaties van Saint-Émilion. De twee domeinen kunnen naar eigen zeggen niet akkoord gaan met de commerciële beoordelingscriteria van de wijn – Peloton, fabrikant van hometrainers, is verkozen tot beste merk van de Verenigde Staten. Het bedrijf profiteert daarbij van het thuiswerk tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een rapport van consulent Comparably. Peloton gaat in rangschikking Netflix en Costco vooraf – In Spanje is het parket een onderzoek gestart naar de dood van honderden vissen in de zoutwater-lagune Mar Menor in het zuidoosten van het land. Volgens een aantal waarnemers ligt de oorzaak mogelijk bij de afwatering van landbouwbedrijven, die de groei van algen bevordert. 

De Russische luchtvaartmaatschappij Pobeda heeft zijn bestelling bij Boeing voor twintig vliegtuigen van het type 737 Max ingetrokken. Dat heeft Pobeda, de budgetdochter van Aeroflot, bevestigd. Na twee dodelijke crashes zijn vluchten met het type 737 Max in Rusland nog steeds niet toegelaten – De Amerikaanse budgetvlieger Breeze Airways heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 200 miljoen dollar opgehaald. Breeze startte in mei zijn activiteiten en verzorgt momenteel 39 routes tussen zestien steden in de Verenigde Staten. De maatschappij had eerder al 100 miljoen dollar opgehaald – In Rusland hebben de kartelautoriteiten een onderzoek gestart naar de supermarktketens Pyaterochka, Perekrestok, Magnit en Letna, die zich mogelijk aan illegale afspraken schuldig zouden hebben gemaakt om de voedselprijzen in de winkels op te drijven.

De Antwerpse portefeuillemaatschappij Belreca gaat over tot een vereffening. Dat heeft de algemene vergadering van de holding beslist. De vereffening gebeurt op voorstel van de Compagnie Commerciale Belge, die een belang van 62,4 procent heeft in Belreca – De immobiliëngroep Leasinvest, beheerder van handelspanden en kantoorvastgoed, fuseert met ontwikkelaar Extensa. Leasinvest wordt door de operatie een gemengde vastgoedgroep, die niet alleen in immobiliën investeert, maar ook vastgoed zal ontwikkelen om te verkopen of in portefeuille te houden – De Group Machiels heeft plannen om op de voormalige terreinen van autobouwer Ford in Genk een houten toren van veertien verdiepingen op te trekken. Daarmee realiseert Machiels een Belgische primeur. Het complex moet onder meer kantoren, een restaurant en kinderopvang omvatten.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 23 augustus 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 22 augustus 2021

Posted by managing21 on 22nd augustus 2021

Investeerder SC Capital Partners uit Singapore wil een bedrag van 550 miljoen dollar ophalen. Met die middelen hoopt de investeerder een aantal Japanse hotels, die door de coronacrisis zwaar zijn getroffen, over te nemen. Dat heeft Suchad Chiaranussati, voorzitter van SC Capital Partners, in een gesprek met het persbureau Reuters bevestigd. Vele Japanse hotels zijn door hun eigenaars te koop gezet om hun financiële situatie te versterken. Chiaranussati zegt er echter van overtuigd te zijn dat de toeristische sector in Japan na verloop van enige tijd op een duurzaam herstel zal mogen rekenen. Twee jaar geleden ontving Japan 32 miljoen buitenlandse bezoekers. Dat vertegenwoordigde meer dan een verdubbeling in vijf jaar tijd. Nog een aantal andere buitenlandse investeerders, waaronder Goldman Sachs, zouden de Japanse hotelsector in het vizier hebben.

Rio Tinto verkocht de eerste helft van dit jaar voor 160 miljoen dollar diamanten. Dat was 13 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De mijngroep realiseerde daarbij een winst van een winst gerealiseerd van 5 miljoen dollar, tegenover een verlies van 40 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar, toen echter 441 miljoen dollar voorzieningen moesten worden geboekt – In de Verenigde Staten is beursoperator CME Group met gesprekken gestart om sectorgenoot Cboe Global Markets over te nemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 16 miljard dollar – In het Verenigd Koninkrijk heeft de Competition & Markets Authority ernstige bezwaren geformuleerd over de overname van de Britse chipfabrikant Arm door zijn Amerikaanse sectorgenoot Nvidia. Daardoor dreigt de transactie, met een waarde van 40 miljard dollar, in het gedrang te komen.

Oliebedrijven hebben gebruik gemaakt van valse claims over de productie van waterstof met fossiele brandstoffen om in het Verenigd Koninkrijk de steun van de overheid te krijgen om toegang te vinden tot miljarden pond subsidies. Dat heeft Chris Jackson, vertrekkend topman van de Britse Hydrogen & Fuel Cell Association (HFCA), gezegd – Het Chinese vastgoedconcern Evergrande Group overweegt een gedeelte van zijn belang van 65 procent in autobouwer NEV Group te verkopen. Onder meer met smartphonefabrikant Xiaomi zouden daarover gesprekken zijn gestart – Corruptie heeft in Afghanistan de terugkeer van de Taliban ondersteund. Dat heeft Ajmal Ahmady, waarnemend gouverneur van de Afghaanse nationale bank, gezegd. Ahmady is er inmiddels in gelukt om het land te ontvluchten. De Afghaanse munt is na de machtsovername door de Taliban ingestort.

De online retailer Amazon boekte over een periode van twaalf maanden, tot eind juni, een omzet van 610 miljard dollar. Daarmee werd Amazon voor de eerste keer de grootste handelaar van de wereld. Walmart, voormalig marktleider, eindigde immers met een verkoop van 566 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Factset – De Italiaanse stad Venetië wil volgende zomer een quota vastleggen voor het aantal toeristen dat wordt toegelaten. Er komt ook een toeristentaks, die tussen 3 euro en 10 euro zou kunnen bedragen. Dat heeft de Italiaanse krant La Stampa gezegd – De Chinese staalproducenten Ansteel en Ben Gang Group werken aan een fusie. Een samensmelting van de twee Chinese bedrijven zou uitmonden in de creatie van de derde grootste staalfabrikant van de wereld. De fusiegroep zou een productiecapaciteit van 63 miljoen ton staal per jaar hebben.

De Luxemburgs-Belgische groep Shurgard, verhuurder van opslagruimtes, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar 143,8 miljoen euro huuropbrengsten. Dat was 7,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 10,5 procent tot 61,4 miljoen euro – De Franse nutsgroep Engie overweeg om zijn belangen in geothermische projecten in Indonesië van de hand te doen. Er zouden zich een aantal geïnteresseerden hebben gemeld. Engie zou voor de activiteiten minstens een bedrag van 300 miljoen dollar willen ontvangen – Olieproducent ConocoPhillips krijgt alsnog geen vergunning om een nieuwe exploitatie in de regio Willow in Alaska te starten. Dat heeft een rechter in Alaska beslist. Er zouden onvoldoende garanties op het gebied van milieubescherming zijn geboden. Het bedrijf gaat mogelijk in beroep.

De voorbije twee jaar hebben ongeveer 400 melkboeren de samenwerking met het zuivelbedrijf Milcobel opgezegd. Milcobel betaalt zijn boeren al geruime tijd beduidend minder dan zijn concurrenten. Dat zet steeds meer melkboeren aan om naar concurrenten van Milcobel over te stappen – Club Brugge krijgt met het Nederlandse cryptobedrijf Blox een nieuwe mouwsponsor. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar, maar heeft uitsluitend betrekking op wedstrijden die in België worden gespeeld. Het bedrijf betaalt de sponsoring in bitcoin – De Vlaamse netwerkbeheerder Fluvius is er nog steeds niet in gelukt om Atrias, het nieuwe digitale datasysteem voor energiefacturatie op punt te stellen. Er moet nu met boetes van de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (Vreg) rekening worden gehouden. Dat bedrag kan mogelijk tot 30 miljoen euro oplopen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 22 augustus 2021