managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juli, 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 31 juli 2021

Posted by managing21 on 31st juli 2021

In het Verenigd Koninkrijk is het afvalbedrijf Biffa veroordeeld tot een geldboete van 1,5 miljoen pond wegens onregelmatigheden bij de uitvoer van voorraden naar India en Indonesië. Biffa beschikt over een vergunning voor de uitvoer van papier voor recyclage naar Indië en Indonesië, maar bij controles bleken de uitgevoerde ladingen tijdens de twee laatste jaren van het voorbije decennium, meer dan duizend ton huishoudelijk afval te bevatten. Onder meer wordt gewag gemaakt van blik, plastic, kleding, rubber en luiers. Daarmee overtrad Biffa het verbod op de uitvoer van huishoudelijk afval naar ontwikkelingslanden. Het is de tweede keer in twee jaar dat het bedrijf op een dergelijke inbreuk wordt betrapt. De gecontesteerde ladingen werden door de Britse milieudiensten in de haven van Southampton onderschept. Een aantal voorraden waren al vertrokken.

In een extreem scenario, waarbij de coronacrisis langdurig met een laag renteklimaat zou worden geconfronteerd, zouden de banken in de Europese Unie 265 miljard euro aan kapitaal kunnen verliezen. Dat blijkt uit een stresstest van de Europese Bankenautoriteit. De kapitaalratio zou daarbij van 15 procent naar 10,2 procent terugvallen – De online retailer Amazon boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 113,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 5,2 miljard dollar naar 7,8 miljard dollar – In de Verenigde Staten is de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn activiteiten met Chinese bedrijven voorlopig gestopt. Er zullen eerst nieuwe richtlijnen rond deze bedrijven moeten worden opgesteld rond de strengere regelgeving die de toezichthouders in China willen doordrukken.

Het staalconcern ArcelorMittal en de Canadese regering investeren 1,765 miljard Canadese dollar (1,37 miljard euro) om de emissies van de Dofasco-site van het bedrijf in Hamilton (Ontario) op zeven jaar tijd met 3 miljoen ton terug te schroeven. Dat zou een reductie van ongeveer 60 procent vertegenwoordigen – Het staalconcern Aperam boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,3 miljard euro, tegenover 1,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 116 miljoen euro naar 213 miljoen euro – Het Amerikaanse concern ExxonMobil boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 67,7 miljard dollar, tegenover 32,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. ExxonMobil realiseerde daarbij een winst van 4,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 1,1 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar.

De fotodienst Pinterest boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 613 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 125 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van 69,4 miljoen dollar, tegenover 101 miljoen dollar verlies het tweede kwartaal van vorig jaar – Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, fabrikant van werfvoertuigen, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 12,9 miljard dollar. Dat was 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 458 miljoen dollar naar 1,4 miljard dollar – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, fabrikant van verzorgingsmiddelen, realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 18,9 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,8 miljard dollar naar 2,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern Chevron boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 37,6 miljard dollar, tegenover 13,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Chevron meldde daarbij een winst van 3,1 miljard dollar, tegenover 8,2 miljard dollar verlies het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse farmagroep AbbVie boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 14 miljard dollar. Dat was 34 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. AbbVie meldde daarbij een winst van 766 miljoen dollar, tegenover 738 miljoen dollar verlies het tweede kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, fabrikant van verzorgingsmiddelen, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,3 miljard dollar. Dat was 9,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 635 miljoen dollar naar 703 miljoen dollar.

Het Belgische materialenbedrijf Umicore boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,1 miljard euro. Dat was 37 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 92 miljoen euro naar 400 miljoen euro – De Amerikaanse investeerder Summit Partners heeft zijn belang in het Waalse bedrijf Odoo, aanbieder van software voor kleine en middelgrote ondernemingen, opgedreven. Met de transactie was een bedrag van 180 miljoen euro gemoeid. Door de investering wordt de waarde van Odoo geraamd op een bedrag tussen 2 miljard euro en 2,5 miljard euro – Het energiebedrijf Electrabel heeft met een brief geprotesteerd tegen de weigering van de deputatie van Vlaams-Brabant om een vergunning af te leveren voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Electrabel vecht de gehanteerde argumentering aan vraagt dat de weigering wordt ingetrokken.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 31 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 juli 2021

Posted by managing21 on 30th juli 2021

Dubai heeft de bouw van een grote installatie voor de verwerking van afval aangekondigd. Met het project gaat een investering van 1,1 miljard dollar gepaard. De investering is noodzakelijk omdat het voor de Verenigde Arabische Emiraten veel moeilijker is geworden om afval voor verwerking in andere landen te exporteren. De nieuwe installatie moet het afval in energie omzetten. In het emiraat Sharjah wordt nog dit jaar al een kleinere commerciële installatie in gebruik genomen. In Abu Dhabi zijn nog eens twee andere verwerkingsinstallaties klaar. Bedoeling is dat de installaties twee derde van het huishoudelijk afval van de emiraten verwerken. Het land heeft wel een aantal installaties voor de recuperatie van bouwmaterialen, banden en elektronica, maar er zijn weinig sites die huishoudelijk afval in nieuwe producten kunnen omzetten. Verbranding blijft dan de enige optie.

Voor een rechtbank in Californië heeft de Nigeriaanse influencer Ramon Abbas, bekend als Hushpuppi, toegegeven zich aan witwaspraktijken en andere frauduleuze activiteiten schuldig te hebben gemaakt. De slachtoffers zouden door de activiteiten van Abbas (37) in totaal bijna 24 miljoen dollar hebben verloren. Abbas riskeer een gevangenisstraf tot twintig jaar – Het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung Electronics maakt van opvouwbare telefoons een prioriteit. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Tijdens de tweede helft van dit jaar mag volgens de onderneming daarbij al een intensieve promotiecampagne worden verwacht – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 41,8 miljard frank, tegenover 41,2 miljard frank dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 1,1 procent tot 5,9 miljard frank.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 61,76 miljard dollar, tegenover 32,49 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Shell realiseerde daarbij een winst van 3,43 miljard dollar, tegenover een verlies van 18,13 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Finse telecombedrijf Nokia boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 311 miljoen euro tot 532 miljoen euro – De Zwitserse bank Credit Suisse boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 1,8 miljard frank inkomsten. Dat was 41 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij terug van 1,2 miljard frank naar 253 miljoen frank, onder meer door verliezen met investeerder Archegos.

Het staalconcern ArcelorMittal boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,3 miljard dollar, tegenover 11 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van 4 miljard dollar, tegenover een verlies van 559 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Franse voedingsbedrijf Danone boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 11,8 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarentegen met meer dan 5 procent tot ruim 1 miljard euro – De uitzendgroep Adecco boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 21 miljoen euro naar 145 miljoen euro.

In China is miljardair Sun Dawu, topman van de landbouwgroep Dawu Agricultural and Animal Husbandry, door een rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien. Dawu was een prominent criticus van de Chinese regering, maar werd nu schuldig bevonden aan subversieve acties – De Amerikaanse autobouwer Ford boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 26,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 1,1 miljard dollar tot 561 miljoen dollar terug – De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 14,2 miljard euro. Dat was 70 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde daarbij een winst van bijna 1,9 miljard euro, tegenover een verlies van 1,4 miljard euro het tweede kwartaal vorig jaar.

De Belgische telecomgroep Telenet boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 14 procent tot 211,7 miljoen euro – Brouwer AB Inbev boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard dollar. Dat was 28 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop steeg met 21 procent tot 145 miljoen hectoliter. De winst liep met 31 procent op tot 3,4 miljard dollar – Het chemiebedrijf Solvay boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 47 procent tot 602 miljoen euro. Het bedrijf maakt gewag van een sterk herstel in de autoproductie, de bouw en de elektronica.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 juli 2021

Posted by managing21 on 29th juli 2021

In de Verenigde Staten hebben de schuldeisers van de farmagroep Purdue, fabrikant van de pijnstiller Oxycontin, ingestemd met een reorganisatieplan dat het bedrijf heeft voorgelegd. De reorganisatie zou leiden naar een faillissement en de ontmanteling van Purdue. De activa van de onderneming zouden worden overgeheveld naar fondsen die de slachtoffers van Oxycontin een schadevergoeding moeten uitkeren. Purdue, in handen van de familiale groep Sackler, wordt met ongeveer drieduizend schadeclaims geconfronteerd. Het bedrijf wordt ervan beticht één van de pijlers te zijn van de opioïden-epidemie die de Verenigde Staten sinds het einde van de voorbije eeuw heeft getroffen. Purdue zou de verslavende effecten van Oxycontin hebben geminimaliseerd, maar ontkent de aantijgingen. Oxycontin zou aan 500.000 Amerikanen het leven hebben gekost

De restaurantketen McDonald’s boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,88 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 2,22 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 484 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 18,98 miljard dollar. Dat was 92,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,49 miljard dollar naar 5,56 miljard dollar – De Britse bank Barclays boekte tijdens de eerste helft van dit jaar 5,4 miljard pond opbrengsten, tegenover 5,3 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,3 miljard pond naar 5 miljard pond. Het bedrijf keert aan zijn aandeelhouders een bedrag van ruim 1 miljard pond uit.

De muziekdienst Spotify boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,33 miljard euro, tegenover bijna 1,89 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 27 miljoen euro naar 34 miljoen euro. De inkomsten uit betalende diensten stegen met 17 procent tot ruim 2,05 miljard euro – De Duitse chemiegroep Basf boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met meer dan 2 miljard euro op tot 2,4 miljard euro – Het Franse luxeconcern Kering boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 8,05 miljard euro. Dat was 54,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 569,3 miljoen euro tot 1,48 miljard euro. Vooral dochtermerk Gucci toonde een sterke groei. 

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 29,1 miljard dollar. Dat was 56 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij met 101 procent tot 10,4 miljard dollar, vooral dankzij hoge tarieven voor online advertenties – Het Amerikaanse betaalbedrijf Paypal boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 23 procent tot 1,18 miljard dollar. De betaalvolumes liepen met 40 procent op tot 311 miljard dollar – De Zwitserse uitzendgroep Adecco neemt het Franse ingenieursbedrijf Akka Technologies over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De waarde van de Franse onderneming wordt geraamd op ongeveer 2 miljard euro. 

De Spaanse bank Santander boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,24 miljard euro inkomsten. Dat was 6,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 35 procent tot 2,07 miljard euro – Deutsche Bank boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 6,2 miljard euro inkomsten. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte daarbij een winst van 692 miljoen euro, tegenover 77 miljoen euro verlies het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar. Dat was 44 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De onderneming boekte daarbij een winst van 567 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3 miljard dollar het tweede kwartaal van vorig jaar. Boeing leverde het voorbije kwartaal 79 vliegtuigen af.

Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van ruim 1,31 miljard euro, tegenover bijna 1,18 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 124 miljoen euro naar 125 miljoen euro – Chipfabrikant Melexis uit Ieper boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 159,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 58 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 246 procent op tot 33,5 miljoen euro – Het recyclagebedrijf Metaal uit Beerse krijgt over drie jaar een compleet nieuwe installaties, waardoor de capaciteit voor de recuperatie van waardevolle metalen sterk kan worden opgevoerd. Dat heeft het Duitse concern Aurubis, het moederbedrijf van Metallo, gezegd. Met de investering gaat een bedrag van 27 miljoen euro gepaard.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 juli 2021

Posted by managing21 on 28th juli 2021

In Duitsland wordt verwacht dat de immobiliëngroep Vonovia binnen een periode van enkele weken een nieuwe poging zal ondernemen om sectorgenoot Deutsche Wohnen over te nemen. Dat zeggen analisten in een reactie op de stemming bij de aandeelhouders van Deutsche Wohnen over het aanbod. Vonovia heeft een overnamebod van 18,7 miljard euro gedaan op zijn sectorgenoot. Het voorstel werd echter slechts door 47,62 procent van de aandeelhouders van Deutsche Wohnen goedgekeurd. Analisten wijzen er echter op dat de top van de twee bedrijven de samensmelting ondersteunen, zodat wellicht op een verbeterd bod mag worden gerekend. Vonovia deed vijf jaar geleden ook al eens een bod op Deutsche Wohnen. Ook dat werd echter afgewezen. De fusiegroep zou in Duitsland eigenaar van 550.000 appartementen worden. 

Het Amerikaanse pakketbedrijf United Parcel Service (UPS) boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 23,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 47,3 procent op tot 3,3 miljard dollar. UPS profiteerde van de sterke groei van de online handel, de luchtvracht en vaccinleveringen – Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 46,2 miljard dollar. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 47 procent tot 16,5 miljard dollar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 61,88 miljard dollar. Dat was 62 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van bijna 7 miljard dollar naar 18,5 miljard dollar. 

Het Amerikaanse industriële concern General Electric boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 18,3 miljard dollar, tegenover ruim 16,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 388 miljoen dollar, tegenover een verlies van 2,1 miljard dollar het tweede kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse online retailer Amazon koestert geen plannen om betalingen met de virtuele munt bitcoin toe te laten. Dat heeft de onderneming gezegd in een reactie op geruchten, gevoed een vacature voor digitale diensten die het bedrijf heeft aangekondigd – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 81,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 11,25 miljard dollar naar 21,74 miljard dollar. 

Het Franse concern Lagardère boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,08 miljard euro. Dat was een daling met 0,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 3 miljoen euro, tegenover een verlies van 218 miljoen euro over de eerste helft van vorig jaar – Het Franse betaalbedrijf Worldline boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard euro. Dat was 0,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 53 miljoen euro naar 102 miljoen euro – De Amerikaanse koffieketen Starbucks boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,5 miljard dollar, tegenover ruim 4,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 1,15 miljard dollar, tegenover een verlies van 678 miljoen dollar het derde kwartaal van vorig jaar.

Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,37 miljard dollar naar 2,58 miljard dollar – Het computerbedrijf HP Inc heeft de Amerikaanse onderneming Teradici overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Teradici levert diensten die werken op afstand met desktops, chromebooks en tablets moeten helpen beschermen – Het Britse concern Reckitt Benckiser, eigenaar van merken zoals Dettol en Durex, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 6,6 miljard pond, tegenover 6,9 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed echter een verlies van 1,9 miljard pond, tegenover een winst van ruim 1,4 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. 

Investeerder Alcopa, in handen van de familiale groep Moorkens, neemt pallettenfabrikant François uit Virton over. De transactie kadert in de ambitie van Alcopa om zijn activiteiten buiten de autosector uit te breiden. De Waalse pallettenfabrikant was tot nu toe in handen van de groepen François, della Faille, de Cordes en Idelux – De kunststoffengroep Ravago uit Arendonk boekte het voorbije jaar een omzet van 9,6 miljard euro. Dat was een daling met ruim 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst kende ruimschoots een verdrievoudiging tot 281,7 miljoen euro – Investeerder BNP Paribas Fortis Private Equity neemt een minderheidsbelang in de groep Konings uit Zonhoven, producent en bottelaar voor grote groep zoals AB InBev, Coca-Cola, Bacardi of Jack Daniëls. De instap van een nieuwe partner moet Konings toelaten zijn uitbreidingsplannen te versnellen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 juli 2021

Posted by managing21 on 27th juli 2021

De Britse luchthaven London Heathrow Airport boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 348 miljoen pond. Dat betekende een daling met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het tweede kwartaal kon echter wel een stijging met 53,8 procent worden gemeld. Het verlies liep van 471 miljoen pond op naar 787 miljoen pond op. De coronacrisis brak immers vorig jaar pas in maart in alle hevigheid los. De trafieken vielen met 75,1 procent tot 3,9 miljoen passagiers terug. De retailomzet kende een daling met 60,7 procent. Heathrow zegt door de uitbraak van de pandemie inmiddels al 2,9 miljard pond verliezen te hebben opgestapeld. John Holland-Kaye, chief executive van Heathrow, zegt over het hele jaar 21,5 miljoen passagiers te verwachten. Dat zou een daling met 2,7 procent betekenen tegenover vorig jaar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,3 miljard dollar. Dat was 54 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies kon daarbij echter wel van 34 miljoen dollar naar 23 miljoen dollar worden teruggebracht – De Franse bandenfabrikant Michelin boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 11,19 miljard euro, tegenover 9,36 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Michelin realiseerde daarbij een winst van 1,03 miljard euro, tegenover 134 miljoen euro verlies dezelfde periode vorig jaar – De Amerikaanse autobouwer Tesla boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 11,96 miljard dollar, tegenover 6,04 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij van 104 miljoen dollar naar ruim 1,1 miljard dollar.

Het Franse luxeconcern LVMH boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 28,7 miljard euro. Dat was 56 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst vertienvoudigde daarbij tot 5,29 miljard euro. Tegenover de eerste zes maanden twee jaar geleden is er sprake van een stijging met 62 procent – Het Nederlandse technologiebedrijf Philips boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,23 miljard euro. Dat was 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarbij van 210 miljoen euro naar 153 miljoen euro – De online retailer Amazon zal in de toekomst transacties mogelijk met de cryptomunt bitcoin mogelijk maken. Dat wordt door waarnemers afgeleid uit een vacature die Amazon heeft geopend voor een medewerker die een strategie rond cryptovaluta en blockchain moet ontwikkelen.

Er komt geen fusie tussen de Amerikaanse verzekeraar Aon en diens Britse sectorgenoot Willis Towers Watson. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. De fusie, met een waarde van 30 miljard dollar, botste op verzet van het Amerikaanse ministerie van justitie. Willis Towers Watson krijgt een compensatie van 1 miljard dollar – Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljard dollar, tegenover 16,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 1,63 miljard dollar naar 1,82 miljard dollar op – Het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer, gespecialiseerd in diagnostica en medische beeldvorming, neemt de onderneming BioLegend over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,25 miljard dollar. BioLegend is gespecialiseerd in de ontwikkeling van antilichamen. 

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair boekte tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 192 miljoen euro. Dat was 91 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De trafieken stegen met 0,5 miljoen naar 8,1 miljoen passagiers. Het verlies liep daarbij echter op van 185 miljoen euro naar 273 miljoen euro – Het Duitse farmabedrijf Biontech wil een vaccin tegen malaria ontwikkelen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Biontech zou tegen eind volgend jaar met een klinische proef van start willen gaan. Het bedrijf onderzoekt ook of er in Afrika productiesites voor het vaccin kunnen worden opgezet – Uitgever Panini heeft een samenwerking gesloten met de Amerikaanse National Collegiate Athletic Association (NCAA). Daarbij zal Panini onder meer kaarten, zowel fysiek als digitaal, met de beeltenis met de Amerikaanse college-atleten verspreiden.

Op de herontwikkelingssite Zin, tegenover het Noordstation in Brussel, bouwt de Amerikaanse groep The Standard een nieuw hotel. Daarover heeft The Standard een akkoord gesloten met vastgoedontwikkelaar Befimmo. Het hotel zal 180 kamers en twintig appartementen omvatten en moet over vier jaar zijn deuren openen. Op de site zijn daarnaast ook nog kantoren, winkels en vrijetijdsruimtes voorzien – De Franse familiale groep Meyer neemt een belang in de Belgische groep Dentius, uitbater van 76 tandartspraktijken in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De vastgoedgroep Aedifica neemt in de Ierse hoofdstad Dublin twee woonzorgcentra over. Met de transactie is een investering van 36,5 miljoen euro gemoeid. De twee centra kunnen samen 182 bewoners huisvesten.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 juli 2021

Posted by managing21 on 26th juli 2021

De energiegroep Sunseap uit Singapore gaat in Indonesië een drijvende zonnecentrale met een capaciteit van 2,2 gigawatt aanleggen. Dat heeft Frank Phuan, chief executive van Sunseap, aangekondigd. Sunseap zal daarbij in het Duriangkang Reservoir op Batam Island, een centrale met een totale oppervlakte van 1.600 hectare aanleggen. Het Duriangkang Reservoir krijgt volgens Phuan daarmee de grootste drijvende zonnecentrale van de wereld. Met de aanleg is een investering gemoeid van 2 miljard dollar. De werken zouden begin volgend jaar van start moeten gaan en over drie jaar moeten worden afgerond. Batam genereert met centrales op gas, stoom en diesel op dit ogenblik ongeveer 540 megawatt elektriciteit. Sunseap merkte op dat de centrale in het Duriangkang Reservoir vierentwintig per dag elektriciteit zal leveren, dankzij de opslag van energie.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 13,9 miljard dollar, tegenover 8,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarbij boekte Dow een nettowinst van 1,9 miljard dollar, tegenover een verlies van 217 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Amerikaanse staalconcern Nucor boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 8,8 miljard dollar, tegenover 4,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 109 miljoen dollar naar ruim 1,5 miljard dollar – Het Britse telecomconcern Vodafone Group realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 9,51 miljard pond, tegenover 9 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan het herstel van de economie na de coronacrisis.

De Amerikaanse financiële groep Mastercard heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met onder meer Evolve Bank & Trust, Paxos Trust Company en Circle. Daardoor krijgen klanten de mogelijkheid om met cryptomunten te betalen. Indien het project een positieve evaluatie meekrijgt, zal Mastercard meer banken toelaten – Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 44 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 1,2 miljard dollar op naar 1,5 miljard dollar – Het Duitse concern Dr. Oetker, producent van onder meer diepvriespizza’s en pudding, wordt in twee delen opgesplitst. Met die ingreep moet een einde komen aan een veertien jaar lange, zware machtsstrijd onder de acht kinderen uit drie huwelijken die het familiebedrijf erfden.

De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,9 miljard dollar rentebaten opgetekend. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 63 procent tot ruim 2 miljard dollar – In de Verenigde Staten besliste een rechter dat het Canadese bedrijf Lithium Americas in Thacker Pass voorlopige graafwerken mag starten in afwachting van een uitspraak ten gronde over de mijnvergunning. Milieugroepen hadden tegen de vergunning, verstrekt door voormalig Amerikaans president Donald Trump, bezwaar aangetekend –  Het Amerikaanse computerconcern IBM boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 18,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarbij van ruim 1,36 miljard dollar naar bijna 1,33 miljard dollar. 

De Amerikaanse verfproducent PPG Industries boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 102 miljoen dollar naar 431 miljoen dollar – In Australië hebben de autoriteiten het modelabel Lorna Jane een boete van 5 miljoen Australische dollar opgelegd. Lorna Jane werd bestraft om het bedrijf beweerde dat LJ Shield, een lijn van sportkleding, de transfer van alle mogelijke pathogenen, zoals het coronavirus, kon voorkomen. Het bedrijf zelf zegt door een toeleverancier misleid te zijn – In China moet het internetbedrijf Tencent zijn exclusieve muzieklicenties met een aantal internationale labels opgeven. Dat heeft de Chinese toezichthouder beslist. Opgemerkt wordt dat Tencent de Chinese markt voor online muziekstreams dreigde te domineren.

Het beeldvormingsbedrijf Barco boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 366 miljoen euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf beschikte midden dit jaar over een orderboek ter waarde van 391,4 miljoen euro. Dat is 110 miljoen euro meer dan hetzelfde ogenblik vorig jaar – Staalfabrikant Bekaert boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst verdrievoudigde tot 285 miljoen euro – De provincie Vlaams-Brabant geeft het energiebedrijf Engie-Electrabel geen toestemming om in Vilvoorde een gascentrale te bouwen. Volgens de deputatie van Vlaams-Brabant zou de centrale door de uitstoot van stikstof, koolstofdioxide en ammoniak te veel vervuiling veroorzaken.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 26 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 juli 2021

Posted by managing21 on 25th juli 2021

Rusland hoopt voor zijn nieuwe gevechtsvliegtuig, dat de bijnaam Checkmate heeft gekregen, de volgende vijftien jaar meer dan driehonderd bestellingen van buitenlandse klanten te verwachten. Gemikt wordt vooral op landen uit het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Dat heeft een topman van Rostec, samen met United Aircraft Corporation de constructeur van het vliegtuig, gezegd. De Checkmate is ontworpen om de strijd met de Amerikaanse F-15 aan te gaan. Het vliegtuig heeft een actieradius van 1.500 kilometer. Geraamd wordt dat het toestel tussen 25 miljoen dollar en 30 miljoen dollar zal kosten. Analisten zeggen dat een grote interesse mag worden verwacht, zeker indien aan de klanten een aantal economische compensaties worden geboden. Bovendien moeten heel wat landen hun vloot gevechtsvliegtuigen moderniseren.

In het Verenigd Koninkrijk bekijkt de overheid het overnamebod van de Amerikaanse investeerder Cobham, eigendom van Advent Internationaal, op het Britse technologiebedrijf Ultra Electronics. Cobham wil 2,6 miljard pond betalen voor Ultra Electronics. Gewezen wordt op een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid en de Britse industriële knowhow – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz heeft het Britse bedrijf Yasa, ontwikkelaar van elektrische motoren, overgenomen. Yasa zal verder vanuit zijn hoofdkwartier in Oxford opereren. De onderneming heeft 250 werknemers –  De Canadese groep Magna International, fabrikant van onderdelen voor de autosector, neemt het Zweedse bedrijf Veoneer over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,8 miljard dollar. Veoneer is ontwikkelaar van technologieën die de autobestuurder moeten bijstaan.

Mike Lynch, oprichter van het Britse bedrijf Autonomy, mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat heeft een rechtbank in Londen aangeboden. Lynch wordt er door de Amerikaanse autoriteiten van beticht zich bij de overname van Autonomy door Hewlett Packard tien jaar geleden aan fraude schuldig te hebben gemaakt – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 32 procent op tot 175 miljoen euro – De Amerikaanse vermogensbeheerder Blackstone boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard dollar, tegenover 2,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 568,3 miljoen dollar naar 1,31 miljard dollar.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zijn in Europa 210.298 wagens met een exclusieve elektrische aandrijving verkocht. Dat betekende meer dan een verdrievoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Acea. Het marktaandeel steeg daarbij van 3,5 procent naar 7,5 procent – China Telecom mag op de beurs van Shanghai een bedrag van 8,4 miljard dollar ophalen. Dat hebben de Chinese marktautoriteiten beslist. China Telecom, in handen van de Chinese staat, was eerder gedwongen om zijn notering op de New York Stock Exchange te schrappen – De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 53 miljoen euro, tegenover 182,5 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde daarbij van 62,2 miljoen euro naar 12,5 miljoen euro. 

Oliehandelaar Vitol Group heeft zijn kaders een recordbonus van 2,9 miljard dollar uitbetaald. Daarmee heeft het bedrijf zijn top beloond voor de recordwinst van 3,2 miljard dollar die vorig jaar kon worden gerealiseerd. Het vorige record van 2,3 miljard dollar werd het jaar voordien gevestigd – In de Verenigde Staten is de bouwgroep Fisher Industries op zoek naar een overnemer. Fisher Industries was één van de partijen die aan de grensmuur tussen Verenigde Staten en Mexico hebben gewerkt. De kosten van die werken liepen echter veel hoger op dan was ingecalculeerd – Autobouwer Rivian Automotive, constructeur van elektrische wagens, wil in de Verenigde Staten een tweede fabriek bouwen. Op de site zal ook ruimte worden gemaakt voor de productie van batterijen. De eerste fabriek van Rivian werd opgetrokken in de stad Normal (Illinois).

De Belgische informaticagroep Econocom heeft een meerderheidsbelang genomen in zijn Britse sectorgenoot Trams. Verdere details over de transactie werden niet meegedeeld. Trams heeft veertig werknemers in dienst en realiseerde vorig jaar een omzet van 42 miljoen pond – De kalkgroep Lhoist boekte het voorbije jaar een omzet van 2,2 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 8 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was te wijten aan de impact van de coronacrisis op de staalverkoop in Europa en de Verenigde Staten. De winst steeg met ruim een kwart tot 151 miljoen euro – Vastgoedgroep Care Property breidt uit activiteiten in Spanje verder uit. De groep, gespecialiseerd in vastgoed voor de zorgsector, investeert daarbij 10,2 miljoen euro voor de aankoop van een woonzorgcentrum in een voorstad van Valencia.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 25 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 juli 2021

Posted by managing21 on 24th juli 2021

Israël heeft gelijkgezinde landen opgeroepen om een wereldwijd netwerk voor cyberbeveiliging uit te bouwen. Dat heeft de Israëlische premier Naftali Bennett aangekondigd. Het netwerk zou in staat moeten zijn om cyberaanvallen in real time te identificeren, alarm te slaan en oplossingen te ontwikkelen. Bennett merkte daarbij op dat cyberaanvallen tot de grootste bedreigingen voor de veiligheid van Israël en de wereld behoren. Terroristen en andere malafide partijen realiseren zich volgens de Israëlische premier dat cyberaanvallen hen de beste return-on-investment bezorgen. Yigal Unna, het hoofd van het Israel National Cyber Directorate, waarschuwde daarbij voor een dreigende cyberwinter. Vorig jaar werden 20 procent van de Israëlische bedrijven het slachtoffer van een cyberaanval. Israël werkt terzake al met negentig andere landen samen.

De Amerikaanse drankenproducent Boston Beer boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 603 miljoen dollar, tegenover 452 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De winst daalde met 1,6 procent tot 59,2 miljoen dollar. Boston Beer maakt daarbij gewag van tegenvallende verkopen van hard seltzers – De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft het eerste exemplaar van het type A350 uit zijn fabriek in de Chinese stad Tianjin opgeleverd. Het vliegtuig is bestemd voor China Eastern Airlines. De fabriek leverde eerder ook al exemplaren van de types A320 en A330 op – Het Amerikaanse industriële concern Honeywell boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 8,81 miljard dollar. Dat was 17,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 1,1 miljard dollar op naar 1,45 miljard dollar.

De Amerikaanse financiële groep American Express boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,2 miljard dollar. Dat was 33 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 257 miljoen dollar naar bijna 2,3 miljard dollar. Vorig jaar moest nog rekening gehouden worden met voorzieningen voor slechte kredieten – De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 19,6 miljard dollar, tegenover 19,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst bleef status-quo op 5,1 miljard dollar – De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, wil nog dit zijn netwerk laadstations ook voor andere merken openstellen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, aangekondigd. Tesla beschikt momenteel wereldwijd over een netwerk van meer dan 25.000 laadstations.

Het Amerikaanse bedrijf Schlumberger, dienstverlener voor de oliesector, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,63 miljard dollar. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 431 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – Het Franse bedrijf Valeo, fabrikant van onderdelen voor auto’s, realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 9 miljard euro, tegenover 7,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij van 202 miljoen euro op tot 1,21 miljard euro – Het Zwitserse bedrijf Sophia Genetics, ontwikkelaar van software om genetische mutaties bij kankerpatiënten op te sporen, heeft met zijn introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York een bedrag van 234 miljoen dollar opgehaald.

In de Verenigde Staten hebben de bedrijven McKessen, Cardinal Health en AmerisourceBergen, verdelers van geneesmiddelen, met Lelitia James, de openbare aanklager van de staat New York, een schikking van 1,18 miljard dollar getroffen voor hun rol in de opioïde-epidemie die het land heeft getroffen – De Indiase maaltijdbezorger Zomato heeft met zijn introductie op de beurs een bedrag van 1,3 miljard dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf wordt daardoor geraamd op 12 miljard dollar. Zomato wil de opbrengsten van de operatie gebruiken om zijn groei te versnellen – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, producent van papierwaren, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,7 miljard dollar, tegenover 4,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 681 miljoen dollar naar 404 miljoen dollar.

Investeerder Incofin uit Antwerpen heeft voor zijn India Progress Fund een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om boeren en ondernemers in Indiase landelijke regio’s toegang tot kapitaal te garanderen. Dat moet helpen om de landbouw en de voedingssector van het land te moderniseren – Bij het modeconcern FNG Group zullen de aandeelhouders zich nog deze zomer moeten uitspreken over de maatregelen die het bedrijf zouden moeten toelaten zijn activiteiten verder te zetten. Daarvoor wordt een bijzondere algemene vergadering samengeroepen – Bpost zal al zijn kantoren open houden. Dat staat in een nieuwe beheersovereenkomst die het bedrijf met de Belgische overheid heeft afgesloten. Bpost heeft een netwerk van 650 kantoren, die een sociale rol krijgen. Het bedrijf krijgt daarvoor van de overheid 16 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 juli 2021

Posted by managing21 on 23rd juli 2021

In Duitsland heeft het ministerie van landsverdediging zijn nieuwe commando voor operaties in de ruimte in gebruik genomen. Het nieuwe centrum bevindt zich op de site van het Centre for Air Operations in de stad Uedem, vlakbij de grens met Nederland. Het nieuwe centrum zal onder meer instaan voor informatieverzameling, de opvolging van satellieten en gevaarlijk ruimteafval.  Annegret Kramp-Karrenbauer, Duits minister van defensie, beklemtoonde dat de welvaart en veiligheid in sterke mate van de ruimte afhankelijk is. De minister voegde eraan toe dat burgerlijke en militaire satellieten al langere tijd een grote impact op het dagelijkse leven hebben. De ruimte wordt een vierde component van de activiteiten van het Duitse leger, dat al de traditionele divisies voor operaties op het land, in de lucht en op zee omvat. Ook de Nato besteedt meer aandacht aan de ruimte.

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber neemt de onderneming Transplace over van investeerder TPG Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,25 miljard dollar. Transplace wordt toegevoegd aan de divisie Uber Freight. De waarde van Transplace wordt geraamd op 2,25 miljard dollar – De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Union Pacific boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar – De Zweedse autobouwer Volvo Cars neemt de aandelen van zijn Chinees moederbedrijf Geely Holding in hun gezamenlijke Chinese activiteiten Daqing Volvo Car Manufacturing en Shanghai Volvo Car Research and Development over. Volvo krijgt hierdoor de volledige controle over zijn Chinese activiteiten.

Het berichtenplatform Twitter boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,19 miljard dollar. Dat betekende een omzet met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Twitter boekte daarbij een winst van bijna 66 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,38 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – De Duitse autobouwer Daimler gaat de omschakeling naar elektrische aandrijving versnellen. Tegen eind dit decennium wil Daimler meer dan 40 miljard euro in elektrische autoproductie investeren. Daarvoor worden onder meer acht batterijfabrieken gebouwd – ??Het sociale mediabedrijf Snap boekte tijdens het tweede kwartaal een omzet van 982 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 116 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies viel daarbij van 326 miljoen dollar tot 152 miljoen dollar terug.

Het levensmiddelenconcern Unilever boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 25,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 3,5 miljard euro tot bijna 3,39 miljard euro terug – Het Zwitserse bedrijf Givaudan, producent van geuren en smaken, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,37 miljard frank. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16,3 procent tot 481 miljoen frank – De Amerikaanse financiële groep Visa koopt het Britse platform Currencycloud, aanbieder van oplossingen voor grensoverschrijdende betalingen. De waarde van Currencycloud wordt geraamd op 700 miljoen pond. Het bedrijf blijft na de overname in Londen gevestigd. Ook het het managementteam blijft op post.

Autobouwer Tesla heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met mijnbouwer BHP Group voor de aankoop van nikkel, een van de belangrijkste materialen voor de productie van batterijen voor elektrische wagens. De voorraden zullen worden geleverd vanuit de site van Nickel West in Australië. De twee bedrijven willen ook een samenwerking rond de opslag van energie – De Zwitserse farmagroep Roche boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 30,7 miljard frank. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 3 procent tot 8,2 miljard Zwitserse frank – De Amerikaanse schoenenfabrikant Crocs boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 640 miljoen dollar, tegenover 331.5 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 54,7 miljoen dollar naar 190,5 miljoen dollar.

Het geneesmiddel efgartigimod van het farmabedrijf Argenx is mogelijk ook werkzaam tegen de spierontstekingsziekte myositis en parapemphigus, een auto-immuunziekte waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. In totaal zal efgartigimod mogelijk tegen zes verschillende aandoeningen worden ingezet – De holding Belreca uit Antwerpen heeft de voorbije dagen voor 30 miljoen participaties verkocht. Daarmee is de portefeuille gehalveerd. Aandeelhouder Arnaud van de Put heeft gevraagd om de vennootschap te ontbinden – De Belgische investeerder Tioga Capital neemt een belang in het Zwitserse technologiebedrijf Nym, specialist in online beveiliging. Nam is de vierde participatie van Tioga, dat vorig jaar werd opgericht om in de sector van de cryptovaluta te investeren. Tioga geniet onder meer steun van de groepen Vlerick, Van Hool, Lhoist en De Clerck.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 juli 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 juli 2021

Posted by managing21 on 22nd juli 2021

In de Slowaakse stad Bratislava hebben actievoerders van Greenpeace geprotesteerd tegen de aanleg van een gasterminal op de oever van de Donau. De constructie werd aangekondigd door de State Joint Stock Company Public Ports en moet inspelen op de verschuivingen die in het transport worden verwacht en waarbij grote delen van de ladingen van vrachtwagens naar schepen worden overgeheveld. Het bedrijf verwacht daarbij dat voor de aandrijving van de schepen van stookolie naar gas zal worden overgeschakeld. Dit moet de uitstoot van het scheepvaartverkeer sterk terugschroeven. De activisten zeggen echter dat het bedrijf misleidende argumenten gebruikt. Gas kan immers niet als een duurzame brandstof worden beschouwd en het product draagt eveneens bij tot de opwarming van de aarde. De Slowaakse regering steunt echter de investering.

Het Amerikaanse concern Harley-Davidson, fabrikant van motorfietsen, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,5 miljard dollar. Dat was 77 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 206 miljoen dollar winst, tegenover een verlies van 92 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – De Franse treinbouwer Alstom boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 3,7 miljard euro. Dat was 146 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal orders liep met 6,44 miljard euro naar 76,8 miljard euro op – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 43,5 miljard euro, tegenover 30,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daimler boekte daarbij een winst van 3,7 miljard euro, tegenover een verlies van 1,9 miljard euro het tweede kwartaal vorig jaar.

De Amerikaanse bioscoopketen AMC Entertainment heeft chief executive Adam Aron tot voorzitter benoemd. Dat is het gevolg van het vertrek van John Zeng en Lincoln Zhang, twee vertegenwoordigers van de Chinese groep Dalian Wanda, die zich uit het kapitaal van AMC Entertainment heeft teruggetrokken – Het Amerikaanse concern Texas Instruments boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,58 miljard dollar, tegenover 3,24 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,38 miljard dollar naar 1,93 miljard dollar – De Indiase telecomprovider Jio brengt in eigen land een goedkope smartphone op de markt. Het bedrijf heeft samen met het Amerikaanse technologieconcern Google de JioPhone Next ontwikkeld, een smartphone die tegen minder dan 50 dollar wordt aangeboden. Gemikt wordt op 450 miljoen klanten.

De Amerikaanse frisdrankenfabrikant Coca-Cola boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,1 miljard dollar. Dat was 42 procent meer dan dezelfde periode periode vorig jaar. De winst steeg van 1,78 miljard dollar naar 2,64 miljard dollar – De Australische stad Zomerspelen wordt over elf jaar de organisator van de Olympische Zomerspelen. Het is de derde keer dat de Olympische Spelen in een Australische stad zullen plaatsvinden. Eerder had het evenement ook al plaats in Melbourne (1956) en Sydney (2000) – De gaspijpleiding Nordstream 2 van Rusland naar Duitsland mag verder worden voltooid. Daarover hebben Duitsland en de Verenigde Staten een akkoord gesloten. De Verenigde Staten vreesden een toename van de Russische politieke en economische macht in Europa. Er zouden echter door Duitsland een aantal garanties zijn gegeven.

Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 23,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,3 miljard dollar naar 6,3 miljard dollar – Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 33,76 miljard dollar, tegenover 30,45 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 4,84 miljard dollar naar 5,95 miljard dollar – Het Zwitserse farmabedrijf Novartis boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 13 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,1 miljard dollar naar 3,7 miljard dollar. Het psoriasismiddel Cosentyx boekte een groei met 24 procent tot 1,18 miljard dollar.

De Franse investeerder Ardian neemt een belang in consulent Nova Reperta uit Brussel. De investering moet de Belgische onderneming toelaten zijn uitbreiding te versnellen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Nova Reperta het ondernemingen bij klantgerichtheid, efficiëntie en de digitale versnelling – Busbouwer Van Hool uit Lier heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Duitse groep Akasol. Hierdoor zal Akasol batterijen leveren voor de batterijen van de elektrische bussen van Van Hool. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar – De Belgische investeerder Fortino stapt in het kapitaal van SimplyDelivery, een Duitse ontwikkelaar van software voor de restaurantsector en de thuisbezorging van maaltijden. Het is de eerste investering van Fortino in Duitsland. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 juli 2021