managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for oktober, 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 31 oktober 2020

Posted by managing21 on 31st oktober 2020

Paus Franciscus is vastbesloten om de corruptie in de Katholieke Kerk te te roeien. Hij beseft echter dat die taak een bijzonder zwaar traject zal worden, aangezien corruptie een eeuwenoud menselijk probleem. Dat heeft Franciscus gezegd in een gesprek met het Italiaanse persbureau AdnKronos. Vorige maand werd kardinaal Angelo Becciu, een vroegere hoge functionaris van het Vaticaan, door Franciscus ontslagen. Becciu werd bericht van verduistering en nepotisme. Sinds hij zeven jaar geleden tot paus is verkozen, is de sanering van de financiën van het Vaticaan één van de belangrijke opdrachten van Franciscus geworden. Onder zijn twee voorgangers kende het Vaticaan verscheidene fraudeschandalen.

Het defensiebedrijf Honeywell boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,8 miljard dollar. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, ondanks de grotere verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. De winst daalde met 53 procent tot 781 miljoen dollar – Tabaksfabrikant Altria heeft op de waarde van zijn belang van 35 procent in het vapebedrijf Juul een afschrijving van 2,6 miljard dollar geboekt. De waarde van dat belang wordt nu nog op 1,6 miljard dollar geraamd. Altria betaalde twee jaar geleden 12,8 miljard dollar voor het belang – Colgate-Palmolive heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4,2 miljard dollar. Dat was, dankzij de verkoop van reinigingsmiddelen, 5,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 578 miljoen dollar naar 698 miljoen dollar.

De Franse energiegroep Total boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,46 miljard euro. Dat was 60 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van bijna 3,02 miljard euro terug tot 848 miljoen euro. De gemiddelde dagproductie daalde met 11 procent tot bijna 2,72 miljoen vaten – Het Finse telecombedrijf Nokia boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,3 miljard euro. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van van 87 miljoen euro naar 203 miljoen euro – De luchtvaartgroep Air France-KLM boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 2,52 miljard euro. Dat was 67 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van bijna 1,67 miljard euro, tegenover 363 miljoen euro winst het derde kwartaal vorig jaar.

Europees vliegtuigbouwer Airbus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,2 miljard euro. Dat was een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Airbus boekte een verlies van 767 miljoen euro, tegenover een winst van 989 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar – Koffieketen Starbucks boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,2 miljard dollar. Dat was 9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 802,9 miljoen dollar naar 392,6 miljoen dollar – De Britse bank NatWest, de voormalige Royal Bank of Scotland, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar 275 miljoen pond inkomsten, tegenover 106 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. Er was een winst van 35 miljoen pond, tegenover een verlies van 20 miljoen pond het derde kwartaal vorig jaar.

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar, tegenover 5,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Dupont leed 79 miljoen dollar verlies, tegenover 372 miljoen dollar winst het derde kwartaal vorig jaar – Het Spaanse telecombedrijf Telefónica boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,5 miljard euro. Dat was ruim 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 443 miljoen euro naar 160 miljoen euro worden teruggebracht – Het Amerikaanse betaalbedrijf Visa leed onder het dalend luchtvaartverkeer en boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard dollar, tegenover 6,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,03 miljard dollar naar 2,14 miljard dollar.

De Belgische telecomoperator Proximus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,4 miljard euro. Dat was 2,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 0,2 procent tot 470 miljoen euro – Het technologiebedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in 3D-druktoepassingen, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 40,8 miljoen euro, tegenover 50,4 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 366.000 euro, tegenover 1 miljoen euro winst het derde kwartaal vorig jaar – Telecomoperator Telenet boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 637,9 miljoen euro. Dat was 2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 30 procent tot 113,2 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 31 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 oktober 2020

Posted by managing21 on 30th oktober 2020

De Franse hoofdstad Parijs heeft een file van 706 kilometer laten optekenen. Dat is nieuw record, gevestigd op donderdagavond om 18 uur. Oorzaak van de gigantische verkeersellende was de aangekondigde lockdown om de coronacrisis te bestrijden. De files waren bijna tweehonderd kilometer langer dan het vorige record, dat vorig jaar tijdens het Allerheiligenverlof was opgetekend. Vele inwoners van de hoofdstad probeerden nog op het allerlaatste ogenblik de hoofdstad te ontvluchten om de isolatieperiode van vier weken comfortabeler op het platteland door te kunnen brengen. Anderen keerden in allerijl vanuit hun vakantiebestemmingen terug om nog voor de start van de lockdown thuis te raken.

Spotify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,98 miljard euro, tegenover 1,73 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was echter een verlies van 101 miljoen euro, tegenover 241 miljoen euro winst het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil zal de volgende twee jaar zijn personeelsbestand met 15 procent inkrimpen. In totaal zullen bij die operatie 14.000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Vooral administratieve divisies in Houston zullen worden geviseerd – Het sociale netwerkbedrijf Pinterest boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 443 miljoen dollar. Dat was 58 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon met 24 procent tot 94,2 miljoen dollar worden teruggeschroefd. Pinterest heeft 442 miljoen maandelijkse gebruikers.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 64,7 miljard dollar, tegenover bijna 64,1 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van bijna 13,7 miljard dollar naar nagenoeg 12,7 miljard dollar – Het sociale netwerkbedrijf Facebook realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 21,5 miljard dollar. Dat was een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst groeide met 12 procent tot 8 miljard dollar – Het Amerikaanse energieconcern ConocoPhillips boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,4 miljard dollar, tegenover 10 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 450 miljoen dollar, tegenover een winst van ruim 3 miljard dollar het derde kwartaal vorig jaar.

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Comcast boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 25,5 miljard dollar. Dat was 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met ruim 37 procent tot 2 miljard dollar – De Amerikaanse online retailer Amazon boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 96,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 197 procent op tot 6,3 miljard dollar – Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google en Waymo, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 46,2 miljard dollar, tegenover 40,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 7 miljard dollar naar 11,2 miljard dollar.

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,4 miljard dollar. Dat was 6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 33,7 procent terug tot 579 miljoen dollar – Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 44,7 miljard dollar, tegenover 32,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 5,9 miljard dollar naar 489 miljoen dollar terug. Tijdens het tweede kwartaal dit jaar was er een verlies van ruim 18 miljard dollar – De Amerikaanse berichtendienst Twitter boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 936 miljoen dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 6 procent tot 56 miljoen dollar.

Het Britse chemieconcern Ineos heeft van de Vlaamse overheid twee omgevingsvergunningen ontvangen voor zijn Project One, dat is de Antwerpse haven nieuwe installaties voor de productie van ethyleen en propyleen wil opstarten. Met het project is een investering van 5 miljard euro gemoeid – Scheepvaartgroep Exmar boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 217,9 miljoen dollar, tegenover 163,2 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 9,3 miljoen dollar naar 7,1 miljoen dollar worden teruggebracht – Brouwer AB Inbev boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,8 miljard dollar. Dat was 4 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In volumes was er sprake van een groei met 1,9 procent. De winst viel met 34,6 procent terug tot 1,58 miljard dollar.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 30 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 oktober 2020

Posted by managing21 on 29th oktober 2020

Te weinig ondernemingen geven een inzicht in de mogelijke financiële schade die ze door de klimaatverandering zouden kunnen lijden. Dat heeft de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) gezegd. Drie jaar geleden introduceerde de Task Force, opgericht door de Financial Stability Board (FSB), een kader waarin bedrijven de ramingen over de schade vrijwillig zouden kunnen melden. Wereldwijd meer dan 1.500 organisaties hebben inmiddels hun steun voor dat kader toegezegd. In realiteit blijkt echter dat slechts 6,5 procent van de ondernemingen daadwerkelijk de potentiële financiële impact van de klimaatverandering communiceert. De Task Force hoopt op een verplichte vermelding.

Het Amerikaanse navigatiebedrijf Garmin boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 228 miljoen dollar op naar 313 miljoen dollar – De online marktplaats eBay boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,6 miljard dollar, tegenover 2,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 310 miljoen dollar naar 664 miljoen dollar. De verkoopvolumes stegen met 22 procent tot 25 miljard dollar –  Het Amerikaanse industrieconcern General Electric boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 19,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 9,5 miljard dollar tot 1,2 miljard dollar worden teruggebracht.

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 37,5 miljard dollar, tegenover 37 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 400 miljoen dollar naar 2,4 miljard dollar. De verkoop daalde met 5 procent tot 1,18 miljoen exemplaren – De Duitse sportartikelenfabrikant Puma boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,58 miljard euro. Dat was een stijging met 7,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 13 procent op tot 113,6 miljoen euro – Het Amerikaanse farmabedrijf Gilead boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 6,6 miljard dollar, tegenover 5,6 miljard inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 360 miljoen dollar winst, tegenover 5,6 miljard dollar verlies het derde kwartaal vorig jaar.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 14,1 miljard dollar. Dat was 29 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 466 miljoen dollar, tegenover 1,2 miljard dollar winst het derde kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse pakketbezorger UPS boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 21,2 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 12 procent tot 2 miljard dollar – Autobouwer Fiat-Chrysler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 25,8 miljard euro. Dat was 6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 773 procent op tot 1,2 miljard euro. De verkoop daalde met 3 procent tot ruim één miljoen exemplaren.

Het Duitse concern Beiersdorf, eigenaar van onder meer Nivea, boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van ruim 5,24 miljard euro. Dat was 8,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Na zes maanden was er nog een daling met 10,7 procent – Het Duitse autoconcern Daimler wil over een periode van drie jaar een belang van maximaal 20 procent uitbouwen in de Engelse sportwagenbouwer Aston Martin. Momenteel heeft Daimler een belang van 2,6 procent in het Engelse merk en levert ook technologie en motoren – De Amerikaanse juwelenverkoper Tiffany zal voor een bedrag van 16 miljard dollar door het Franse concern LVMH Group worden overgenomen. Die som ligt 425 miljoen dollar lager dan het oorspronkelijke overnamebod. Daarover hebben beide partijen een vergelijk gevonden.

De Belgische holding Sofina wordt minderheidsaandeelhouder van het databedrijf Collibra. De operatie betekent voor Sofina de eerste deelname aan een Belgische technologie-startup die tot een unicorn is uitgegroeid. De holding bezorgt Collibra bovendien ook een Belgische verankering – De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo Trucks gaat in zijn vestiging in Gent batterijen voor zijn elektrische modellen assembleren. Dat gaat gepaard met een investering van verscheidene miljoenen euro. Vanuit Gent zullen alle Europese fabrieken van Volvo Trucks worden bevoorraad – Spoorvervoerder Lineas, het voormalige NMBS Logistics, krijgt uitzicht op een steunpakket van 60 miljoen euro. Het geld wordt samengebracht door de Federale Participatiemaatschappij (FPIM), een aantal banken en Argos Wityu, hoofdaandeelhouders van het spoorbedrijf.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 29 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 oktober 2020

Posted by managing21 on 28th oktober 2020

De Verenigde Staten zullen voortaan wetenschappelijke onderzoeksprojecten van Israël op de West Bank en de Golanhoogte financieel ondersteunen. Dat heeft Israël bekend gemaakt. De gebieden worden door Israël bezit sinds de tweede helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw. Eerdere wetenschappelijke akkoorden met de Verenigde Staten bepaalden dat Amerikaanse investeringen nooit mochten worden gebruikt in gebieden die door Israël op zijn buurlanden had veroverd. Dat verbod is nu opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump had vorig jaar al gezegd de bouw van Israëlische nederzettingen op de West Bank te ondersteunen. Trump erkent ook Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 38 miljard dollar. Dat was 13 procent meer, onder meer door inkomsten uit clouddiensten, dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 15 procent tot 11,2 miljard dollar – De Amerikaanse farmagroep Merck (MSD) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,5 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,9 miljard dollar naar bijna 3 miljard dollar – De Amerikaanse restaurantgroep Restaurant Brands boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat was een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van de groep, eigenaar van onder meer Burger King, viel van 351 miljoen dollar terug tot 223 miljoen dollar.

Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) neemt zijn branchegenoot Xilinx over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 35 miljard dollar. Door de overname krijgt AMD de kans om zijn positie in de markt van chips voor datacenters te versterken – Motorfietsenbouwer Harley Davidson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Dat was een daling met 9,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop viel met 8 procent terug tot 53.800 exemplaren. De winst steeg echter van 87 miljoen dollar naar 120 miljoen dollar – De Amerikaanse groep Caterpillar, fabrikant van werfmachines, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9,9 miljard dollar. Dat was 23 procent minder dan tijdens dezelfde periode. De nettowinst viel van 1,5 miljard dollar terug tot 668 miljoen dollar.

Het industrieel concern 3M boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,4 miljard dollar. Dat was 4,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisies gezondheidszorg en veiligheid kenden een sterke groei. De winst daalde van bijna 1,6 miljard dollar tot 1,4 miljard dollar – De Zweedse energieproducent Vattenfall boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van bijna 115 miljard Zweedse kroon (11 miljard euro). Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 14,4 miljard kroon naar 2 miljard kroon – De Amerikaanse juweliersketen Tiffany voert gesprekken met LVMH over een verlaging van het overnamebedrag van 16,6 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Om een juridische strijd te vermijden, zou Tiffany tot een kleine toegeving bereid zijn.

De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 12 miljard dollar. Dat was 11 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 35 procent tot 3,1 miljard dollar. De bank kondigt een verdere kostenbesparing aan – British Petroleum (BP) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 86 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 2,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal dit jaar was er echter een verlies van 6,7 miljard dollar – In Spanje boekte Banco Santander tijdens het derde kwartaal van dit jaar 11,09 miljard euro inkomsten. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter met 249 procent tot 1,75 miljard euro.

Neckermann heeft voor een periode van drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Dat moet het bedrijf de mogelijkheid bieden een herstelplan uit te werken. Neckermann werd een jaar geleden door het Spaanse Wamos gered uit het faillissement van reisgroep Thomas Cook – Het bedrijf Animal uit Gent heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 3,4 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een therapie met antistoffen om darminfecties bij biggen te voorkomen – Het voedingsbedrijf Nestlé wil tegen midden dit decennium in België 450 arbeidsplaatsen creëren voor jonge professionals onder de leeftijdsgrens van dertig jaar. De banen situeren zich vooral in de verkoop en marketing. Daarnaast wil Nestlé de volgende vijf jaar ook 175 Belgische stages creëren.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 28 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 oktober 2020

Posted by managing21 on 27th oktober 2020

Casino-operator Las Vegas Sands overweegt de verkoop van een aantal filialen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het bedrijf zou het Sands Expo Convention Center, het Venetian Resort en het Palazzo in Las Vegas willen verkopen. Las Vegas Sands zou voor de activa een bedrag van 6 miljard dollar willen ontvangen. Met die verkoop zou het bedrijf zich willen toespitsen op zijn portfolio in Macau en Singapore. De transactie zou alvast het tijdelijk vertrek van Sheldon Adelson, topman van Las Vegas Sands, uit de Amerikaanse goksector betekenen. Het concern brak eerder ook plannen voor de bouw van een casino in Japan af. De goksector is door de coronacrisis zwaar getroffen.

Verzekeraar American International Group heeft plannen om zijn divisie levensverzekeringen en pensioenen af te splitsen van de rest van de activiteiten. Daarover heeft de raad van bestuur van de verzekeraar een akkoord bereikt. De geviseerde activiteiten vertegenwoordigen 34 procent van de totale omzet van het concern – Bij de overname van TD Ameritrade door Charles Schwab zullen uiteindelijk een duizendtal banen worden geschrapt. Dat heeft Charles Schwab gemeld. Bij de overname is een bedrag van 26 miljard dollar gemoeid – De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,78 miljard dollar. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 3,7 procent tot 220,9 miljoen dollar. De lockdown deed de vraag naar games zoals Monopoly en Scrabble toenemen.

Het Duitse chemieconcern Bayer neemt het Amerikaanse bedrijf  Asklepios Biopharmaceutical (AskBio) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar. AskBio is toegespitst op de ontwikkeling van gentherapie. Bayer wil voor die sector een nieuwe divisie oprichten – De Europese pogingen om de de marktdominantie van grote technologiebedrijven te beteugelen, dreigt vooral de eigen ondernemingen nadeel te berokkenen en hun concurrentiekracht aan te tasten. Dat heeft Glenn Fogel, chief executive van de reissite Booking.com gezegd – Het Duitse bedrijf softwarebedrijf SAP boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 12 procent af tot bijna 2,1 miljard euro.

De Zweedse staalfabrikant Svenskt Stål (SSAB) heeft interesse om de Nederlandse divisie van Tata Steel Europe in te lijven. De Zweedse groep zou in eerste instantie geïnteresseerd zijn geweest in de staalactiviteiten van Thyssenkrupp, maar daar zou de concurentie bijzonder groot zijn – De strijd tegen het coronavirus gaat gemakkelijker en goedkoper met een geneesmiddelen dan met een vaccin. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gemeld. Bolsonaro heeft geregeld de ernst van de besmettingen in twijfel getrokken. In het land zijn al meer dan 150.000 aan het virus overleden – China gaat sancties opleggen aan Lockheed Martin, Boeing Defense, Raytheon en andere Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn geweest bij de verkoop van wapens aan Taiwan. Dat heeft het Chinese minister van buitenlandse zaken gezegd.

Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetgroep Alibaba, zal met zijn beursgang in Hongkong en Shanghai een bedrag van bijna 35 miljard dollar ophalen. Dat heeft Alibaba gemeld. De totale waarde van Ant Group wordt geraamd op 280 miljard dollar – De Europese Commissie heeft de overname van de Amerikaanse juwelier Tiffany & Co door de Frans LVMH Group goedgekeurd. Dat heeft Tiffany gemeld. Het Franse concern heeft Tiffany wegens zogenoemde wanpraktijken voor de Amerikaanse rechter gedaagd. Dat is volgens Tiffany een poging om de overnameprijs te verminderen – In de Verenigde Staten is steenkoolbaron Robert Murray (80) overleden. De man was oprichter van steenkoolproducent Murray Energy en wierp zich op als een groot criticus van de klimaatverandering. Murray overleed aan stoflong.

Het dierenpark Pairi Daiza in Henegouwen heeft oprichter Eric Domb tot chief executive benoemd. Domb wordt in die functie de opvolger van Jean-Jacques Cloquet, die twee jaar geleden was aangetrokken. Cloquet, gewezen topman van Charleroi Airport, blijft wel bestuurder van Pairi Daiza – Het online vastgoedplatform Immoscoop mag met makelaars geen exclusieve afspraken maken. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen beslist. Daarmee gaat de rechter in op een klacht van Immoweb, een rivaal van Immoscoop – Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt tijdens het winterseizoen op 120 bestemmingen. Dat heeft Brussels Airlines aangekondigd. Vorig jaar telde de maatschappij tijdens het winterseizoen nog meer dan 200 bestemmingen, maar door de uitbraak van de coronapandemie is dat aanbod gevoelig ingekrompen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 27 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 26 oktober 2020

Posted by managing21 on 26th oktober 2020

De Chinese autogroep Geely wil in de stad Chongqing een fabriek voor de bouw van premium elektrische wagens van het merk Polestar opzetten. De fabriek zou een capaciteit van ongeveer dertigduizend wagens per jaar krijgen. Dat hebben een aantal woordvoerders van Geely gezegd. De fabriek zou worden geleid door een compleet nieuwe dochteronderneming van de Zhejiang Geely Holding Group. Geely is eigenaar van Volvo Cars en Lotus en heeft ook bijna de helft van de aandelen van Proton in handen. Het Chinese bedrijf heeft tevens een belang van 9,7 procent in het Duitse concern Daimler. Geely bouwt ook voor dochterbedrijf Lotus, fabrikant van elektrische sportwagens, een Chinese fabriek.

Er is bij de selectie van de Franse groep Atos voor de bouw van de Europese supercomputer geen sprake van belangenvermenging. Dat heeft de Europese Unie benadrukt. Daarbij wordt opgemerkt dat Europees Commissaris Thierry Breton, voormalig topman van Atos, op geen enkele manier bij de selectie van het Franse bedrijf was gemoeid – Facebook moet de publicatie van islamofobe content verbieden. Dat heeft de Pakistaanse premier Imran Khan gezegd. Islamofobie dreigt volgens Khan immers het extremisme en geweld in de hele wereld te verergeren – Foxconn, toeleverancier van onder meer Apple, wil tegen zijn Chinese sectorgenoot Luxshare actie ondernemen. Luxshare probeert volgens Foxconn samen met andere Chinese bedrijven, gesteund door de Chinese overheid, de wereldwijde voorraadketen in handen nemen.

Blackstone Group neemt het bedrijf Simply Self Storage over van het Canadese concern Brookfield Asset Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard dollar. Simply Self Storage verhuurt meer dan acht miljoen vierkante voet opslagruimte, verdeeld over meer dan 120 locaties – In Zuid-Korea is Lee Kun-hee, voorzitter van Samsung Electronics, overleden. Lee (78) kwam meer dan dertig jaar geleden aan het hoofd van Samsung. Na een hartaanval zes jaar geleden was Lee bedlegerig. De operationele leiding werd sindsdien waargenomen door zijn zoon Jay Y. Lee – De Europese bottelaar Coca-Cola Enterprises heeft een overnamebod gedaan op zijn Australische sectorgenoot Amatil. Met het bod is een bedrag gemoeid van 9,28 miljard Australische dollar. Amatil is door de coronacrisis zwaar geraakt.

Dunkin’ Brands Group wordt mogelijk verkocht aan de groep Inspire Brands. Hierover hebben beide partijen een aantal verkennende gesprekken gevoerd. Inspire Brands heeft wereldwijd al meer dan 11.000 restaurants van de ketens Arby’s, Buffalo Wild Wings, Sonic Drive-In, Rusty Taco en Jimmy John’s – In Canada neemt Cenovus Energy rivaal Husky Energy over. Met de transactie is een bedrag van 3,8 miljard Canadese dollar gemoeid. De fusiegroep wordt de derde grootste producent van olie en gas in Canada – De Amerikaanse investeerder Carlyle Group staat dicht bij de overname van Flender, een dochteronderneming van het Duitse concern Siemens. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 2 miljard euro. Flender levert onderdelen voor windturbines en transmissiesystemen en was sinds vijftien jaar in handen van Siemens.

Het Saudische petrochemische concern Sabic boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 1,09 miljard riyal (291 miljoen dollar). Dat was een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De drie kwartalen voordien was Sabic verlieslatend – Brazilië heeft in september 4,49 miljoen ton olie uitgevoerd naar China, tegenover 2,96 miljoen ton dezelfde periode vorig jaar. Brazilië is daarmee de derde grootste olieleverancier van China geworden. Saudi-Arabië staat bij die leveranciers op de eerste plaats, gevolgd door Rusland – Volgende winter zal de Duitse groep Lufthansa nog meer vliegtuigen aan de grond houden dan eerder was voorzien. Eerder had Lufthansa gezegd slechts 25 procent van zijn capaciteit van vorig jaar te zullen aanbieden. Nu zou zijn beslist nog eens 125 toestellen tijdelijk uit dienst te nemen.

Het cargovervoer over het spoornet van Infrabel heeft het voorbije jaar 15 miljoen tonkilometer laten optekenen. Dat was 2 procent minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van FOD Mobiliteit. De afgelegde afstanden daalden met 0,6 procent tot 13,1 miljoen kilometers – Telecomoperator Orange Belgium boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 335,3 miljoen euro. Dat was 0,6 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 7 procent tot 89,4 miljoen euro – De Belgische overheidsschuld is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 524 miljard euro. Dat betekende een stijging 32 miljard euro tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. De Belgische schuldgraad lag daarmee op 115 procent van het bruto binnenlandse product.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 26 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 25 oktober 2020

Posted by managing21 on 25th oktober 2020

Australië bouwt in het Northern Territory, halverwege Darwin en Alice, de grootste zonnecentrale van de wereld. De site zal een oppervlakte van 120 vierkante kilometer in beslag nemen en zal een capaciteit van 10 gigawatt aanbieden. De bouw van de centrale vergt een investering van 20 miljard dollar. De centrale wordt gekoppeld aan de Australia-Asean Power Link, een infrastructuur die met een verbinding van 4.500 kilometer Australië met Singapore moet verbinden. Daarin is ook een onderzeese kabel over een afstand van 3.700 kilometer gemoeid. Het project is een initiatief van het Singaporese bedrijf Sun Cable en moet elektriciteit uitvoeren naar Singapore en Indonesië.

Het Russische wetenschappelijke instituut TsNIIKhM was drie jaar geleden betrokken bij een aanval met de malware Triton op een petrochemische site in het Midden-Oosten. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten gezegd. Er zijn tegen het instituut sancties uitgesproken. Rusland ontkent de aantijgingen – Franse vakbonden hebben zware kritiek geuit op autobouwer Renault over de import van de Dacia Spring, een elektrisch model dat in China is gebouwd, op de Franse markt. Er wordt op gewezen dat het bedrijf in Frankrijk extra steun heeft gekregen – Israël zal niet niet verzetten tegen de verkoop van gevechtsvliegtuigen van het type F-35 door de Verenigde Staten aan de Verenigde Arabische Emiraten (UEA). Dat heeft Benjamin Netanyahu, premier van Israël, gezegd. Israël wil zijn militaire dominantie in de regio beschermen.

Mexico gaat in september volgend jaar van start met de zoektocht naar de lichamen van de slachtoffers die bij een ontploffing van een mijn van Grupo Mexico in Pasta de Conchos veertien jaar om het leven zijn gekomen. De ramp kostte aan zesenvijftig mijnwerkers het leven – Italië heeft de telecomgroep Fastweb verboden om bij de uitbouw van zijn 5G-netwerk samen te werken met het Chinese technologieconcern Huawei. Met dat veto gaat Italië in op de vraag van de Verenigde Staten om Huawei de toegang tot belangrijke westerse infrastructuur te ontzeggen – Het chemieconcern Dow boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9,7 miljard dollar. Dat was 10 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf maakte een verlies van 25 miljoen dollar. Het derde kwartaal vorig jaar leverde een winst van 333 miljoen dollar op.

Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, fabrikant van verzorgingsproducten, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 4,7 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 671 miljoen dollar naar 472 miljoen dollar – Het Amerikaanse spoorwegbedrijf Union Pacific boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,9 miljard dollar. Dat was een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 12 procent terug tot 1,4 miljard dollar – In de Verenigde Staten heeft Walmart klacht neergelegd tegen het ministerie van justitie, dat de retailer mogelijk zou willen vervolgen voor de levering van opioïden aan consumenten. Het bedrijf zegt echter geen recht te hebben om voorschriften te weigeren die door artsen zijn afgeleverd.

Unilever boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,9 miljard euro. Dat was een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In volumes was er echter sprake van een stijging met 4,4 procent. Vooral schoonmaakmiddelen en andere reinigingsproducten kenden een grote vraag – De Palm Fountain, die zopas in Dubai in gebruik werd genomen, is de grootste fontein van de wereld. De fontein beslaat een oppervlakte van 1.300 vierkante meter en reikt tot een hoogte van 105 meter. De vorige recordhouder van de Banpo Moonlight Rainbow Fountain in Zuid-Korea – Het Amerikaanse telecomgroep AT&T boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 42,3 miljard dollar, tegenover 44,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 3,7 miljard naar 2,8 miljard dollar.

De Antwerpse koffietrader Efico heeft zijn sectorgenoot Cup A Lot, opgericht door Katrien Pauwels, overgenomen. Cup A Lot verkocht Zuid-Amerikaanse voorraden koffiebonen aan Europese koffiebranderijen. Het bedrijf leed echter zwaar onder de coronacrisis – De Waalse verzekeraar Integrale wil met de verkoop van een deel van zijn vastgoedportefeuille een bedrag van 200 miljoen euro ophalen. Onder meer het gebouw Green One op de site van Tour & Taxis in Brussel, verhuurd aan Leefmilieu Brussel, wordt daarbij te koop gesteld – De bouwgroep Etex verkoopt dochterbedrijf Creaton, producent van dakpannen, aan het Franse concern Terreal. De verkoop kadert in een nieuwe strategie die Etex twee jaar geleden aankondigde. Onder meer Creaton behoorde daardoor niet langer tot de kernactiviteiten van de groep.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 25 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 oktober 2020

Posted by managing21 on 24th oktober 2020

In Wales wordt het treinvervoer genationaliseerd. De activiteiten worden door Transport for Wales (TfW) in februari overgenomen van het bedrijf KeolisAmey. De overname is het gevolg van de uitbraak van de coronacrisis, waardoor het aantal passagiers op de Welshe treinen sterk is teruggevallen. Ken Skates, Welsh minister van economie, benadrukte dat de ingreep nodig was om het netwerk te stabiliseren en de dienstverlening te garanderen. KeolisAmey had twee jaar geleden de concessie voor de uitbating van het spoorvervoer in Wales toegewezen gekregen. Voordien was de licentie in handen van Arriva Trains Wales. KeolisAmey had eerder al financiële steun gekregen om de service te kunnen blijven garanderen.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 18,3 miljard dollar. Dat was 0,9 miljard dollar minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 6 miljard dollar naar 4,3 miljard dollar terug – Luchtvaartmaatschappij Ryanair zou zijn personeel chanteren met het een loonsverlaging. Dat hebben de Europese vakbonden gezegd. Opgemerkt wordt dat Ryanair een loonsvermindering van 10 procent eist. Werknemers die op deze vraag niet zouden ingaan, zouden met ontslag worden bedreigd – Het Amerikaanse bedrijf American Express boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,8 miljard dollar, tegenover bijna 11 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 39 procent tot ongeveer 1,1 miljard dollar.

Het Duitse winkelconcern Ceconomy boekte tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 20,8 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel, onder druk van winkelsluitingen, van 403 miljoen euro naar 230 miljoen euro terug – De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard euro. Dat was 8,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 6,1 procent tot 806.320 wagens. In september steeg de omzet wel met 8 procent – De Britse bank Barclays boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 16,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,78 miljard pond tot bijna 1,31 miljard pond.

De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van van 43,27 miljard euro, tegenover 40,28 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 8 procent tot 772.000 exemplaren. De nettowinst steeg van 1,72 miljard euro naar 2,05 miljard euro – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 74 miljoen euro naar 90 miljoen euro – In Portugal heeft de staat de toelating gekregen om luchtvaartmaatschappij TAP Air over te nemen. Staatsinvesteringsmaatschappij Parpublica had al een belang van 50 procent in de maatschappij. Dat belang wordt nu voor een bedrag van 55 miljoen euro tot 72,5 procent opgevoerd.

Het Chinese technologieconcern Huawei boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 671,3 miljard yuan (98,6 miljard dollar). Dat was 9,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal was er nog sprake van een groei met 3,7 procent tot 217,3 miljard yuan – Groot-Brittannië en Japan hebben een vrijhandelsverdrag ondertekend. Het is de eerste keer sinds de scheiding met de Europese Unie dat Groot-Brittannië een handelsakkoord met een belangrijke economische partner heeft gesloten – In Italië heeft het gerecht huiszoekingen gedaan bij het spoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato (FS) en verzekeraar Generali. Er zou gezocht zijn naar aanwijzingen van eventuele fiscale onregelmatigheden, waarvan mogelijk een aantal toplui van het spoorwegbedrijf zouden hebben kunnen profiteren.

Het Belgische technologiebedrijf Econocom heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt van 1,83 miljard euro. Dat was een daling met 12,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt naar de impact van de coronacrisis, zoals ook al het eerste kwartaal bleek – De keten Mega World, het voormalige Blokker, heeft een herstelplan waarbij niet tot ontslagen of wintersluitingen zal moeten worden overgegaan. Dat heeft Rudy Claes, de nieuwe chief executive van Mega World, gezegd. Claes, afkomstig van transportgroep Corneel Geerts, volgt bij de keten eigenaar Dirk Bron als chief executive op – Het bedrijf Jacoti uit Wevelgem, opgericht door Jacques Kinsbergen, is door het Amerikaanse chipconcern Qualcomm geselecteerd als leverancier van hoortechnologie voor de chips van headsets.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 24 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 oktober 2020

Posted by managing21 on 23rd oktober 2020

Zweden zal zijn militaire bestedingen de volgende vijf jaar met 40 procent verhogen. Daarmee wil het land rnaar eigen zeggen reageren op de toenemende dreiging vanuit Rusland. De Zweedse militaire bestedingen werden na het einde van de Koude Oorlog sterk afgebouwd, maar de groeiende militaire aanwezigheid van Rusland in de Baltische Zee maakt volgens het Scandinavische land een snelle herbewapening noodzakelijk. Het jaarlijkse militaire budget zou tegen het midden van dit decennium met 3.1 miljard dollar worden verhoogd. Het Zweedse leger wordt met 30.000 manschappen uitgebreid. Dat is een uitbreiding van de mankracht met één derde. Ook zal een vijfde duikboot worden aangekocht. Zweden is geen lid van de Nato, maar kent met de westerse alliantie wel een sterke samenwerking. 

Het beveiligingsbedrijf McAfee heeft bij zijn terugkeer op de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 740 miljoen euro opgehaald. De totale waarde van het bedrijf wordt daarmee op 8,6 miljard euro geraamd. Tien jaar geleden werd McAfee bij een overname door Intel van de beurs gehaald – American Airlines boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 3,2 miljard dollar. Dat was een daling met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 2,4 miljard dollar, tegenover een winst van 425 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas zou overwegen om zijn Amerikaans dochterbedrijf Reebok te verkopen. VF Corp, eigenaar van de merken Timberland en North Face, zou een potentiële overnemer zijn, net zoals het Chinese Anta International Group Holdings.

Pernod Ricard boekte het eerste kwartaal van dit boekjaar een omzet van bijna 2,24 miljard euro. Dat betekende een daling met een ongeveer 10 procent tegenover het eerste kwartaal vorig boekjaar. Het laatste kwartaal van vorig boekjaar kende een omzetdaling van ruim 36 procent – Autobouwer Ferrari behoudt het recht op zijn merknaam Testarossa. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Een Duitse rechtbank had eerder geoordeeld dat het merk Testarossa al lange tijd door Ferrari niet meer was gebruikt en dus geen bescherming meer genoot – In de Verenigde Staten heeft de Food & Drug Administration (FDA) formeel toestemming gegeven om het antivirale middel Veklury, met het actieve bestanddeel remdesivir, van het bedrijf Gilead bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen in te zetten.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van merken zoals Barbie en Hot Wheels, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard dollar. Dat was 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 71 miljoen dollar naar 316 miljoen dollar – Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 7 miljard euro. Dat was 1,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop steeg met 61,6 procent en vertegenwoordigt nu 23,7 procent van de totale omzet – Het luxeconcern Kering, eigenaar van merken zoals Gucci en Yves Saint Laurent, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 3,6 miljard euro. Dat was ruim 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Vooral West-Europa werd zwaar getroffen.

De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,65 miljard dollar. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 33 procent terug tot 1,74 miljard dollar – De Amerikaanse energiegroep ExxonMobil zal een aantal projecten moeten schrappen en personeel moeten laten afvloeien. Dat heeft Darren Woods, topman van ExxonMobil, in een schrijven aan zijn medewerkers gemeld. Het bedrijf lijdt onder de lage prijzen op de oliemarkt. Woods zegt wel in olie te blijven geloven – Het Franse modeconcern Hermès boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden is er nog wel een daling met 11 procent.

De Amerikaanse muziekproducer Quincy Jones neemt een belang in het Luikse bedrijf Musimap, ontwikkelaar van een algoritme voor een psycho-emotionele profilering. Musimap wil de consument muziek aanbieden die bij zijn actuele gemoedstoestand behoorde – De plantageholding Sipef wil zijn rubberproductie afbouwen. Dat heeft François van Hoydonck, chief executive van Sipef, gemeld. Hij maakte bekend dat twee plantages van rubber op de productie van palmolie zullen overstappen. Een derde plantage zal wellicht worden verkocht – Het bedrijf Deceuninck, fabrikant van ramen en deuren, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 177,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 70 procent tot 31,2 miljoen euro.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 23 oktober 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 oktober 2020

Posted by managing21 on 22nd oktober 2020

Het Spaanse concern Iberdrola neemt in de Verenigde Staten het bedrijf PNM Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Door de overname wordt het Spaanse bedrijf de derde grootste partij op de Amerikaanse markt voor duurzame energie. De fusiegroep zou een gezamenlijke marktwaarde van meer 20 miljard dollar hebben. PNM Resources is vooral actief in de staten Texas en New Mexico. Het Amerikaanse bedrijf is de achtste overname die Iberdrola dit jaar al heeft gerealiseerd. Het Spaanse concern heeft voor die transacties een budget van 10 miljard euro gereserveerd. Eerdere overnames waren gesitueerd in Frankrijk, Australië en Japan.

In de Verenigde Staten heeft het failliete farmabedrijf Purdue, fabrikant van de pijnstiller OxyContin, met de autoriteiten een schikking getroffen. Het bedrijf lag aan de basis van groot opiatenschandaal en zal daarvoor in totaal een bedrag van meer dan 8,3 miljard dollar betalen – Autobouwer Tesla boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 8,8 miljard dollar, tegenover 6,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 131 procent op tot 331 miljoen dollar. Tesla bouwde tijdens het derde kwartaal 139.593 wagens – Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé boekte tijdens de negen eerste maanden van dit jaar een omzet van 61,9 miljard Zwitserse frank, tegenover 68,4 miljard frank dezelfde periode vorig jaar. De ecommerce won verder aan belang en vertegenwoordigt nu 12,3 procent van de totale omzet.

De Nederlandse familiale groep Van Eerd, eigenaar van de keten Jumbo, staat heel dicht bij een overname van de groep Hema. Van Eerd zou samen met investeerder Parcom bereid zijn om voor de overname een bedrag van 440 miljoen euro te betalen – Het Amerikaanse kledingbedrijf Gap onderzoekt de opties voor zijn Europese divisie. Een sluiting van de filialen van het concern in Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Italië wordt niet uitgesloten geacht. Mogelijk wordt ook het distributiecentrum in de Britse stad Rugby gesloten – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 2,3 miljard euro. Dat betekende een dailng met 5 procent, vooral door negatieve wisselkoersen. De nettowinst steeg met 36 procent tot 220 miljoen euro.

Het Zweedse telecomconcern Ericsson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 57,5 miljard Zweedse kroon. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 5,6 miljard kroon, tegenover een verlies van 6,9 miljard kroon het derde kwartaal vorig jaar – Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong wil 6.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dochterbedrijf Cathay Dragon, vooral actief op Aziatische verbindingen, wordt opgedoekt. De maatregelen moeten Cathay toelaten de impact van de coronacrisis op te vangen – Het betaalplatform PayPal zal voortaan ook transactief in cryptovaluta toelaten. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Het bedrijf benadrukte dat de verschuiving naar digitale valuta onvermijdelijk is, terwijl het systeem tevens een aantal voordelen zou bieden.

De Duitse fietsenfabrikant Canyon Bicycles wordt door de oprichtersfamilie Arnold te koop gezet. Diverse partijen zouden interesse hebben getoond. De verkoop zou ongeveer 500 miljoen euro kunnen opleveren. Canyon werkt onder meer samen met de wielerteams Movistar en Alpecin-Fenix – De Chinese smartphonefabrikant Vivo breidt zijn activiteiten uit naar de Europese markt. Het bedrijf hoopt daarbij te kunnen profiteren van de verbanning van concurrent Huawei. Vivo breidde eerder zijn activiteiten al uit naar onder meer Thailand, Rusland en India – Het wervingsbedrijf Randstad boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 5,2 miljard euro. Dat was 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 137 miljoen euro naar 104 miljoen euro. De krimp was minder groot dan in het tweede kwartaal.

De agroconcern Cargill investeert 150 miljoen euro in zijn vestiging in de Gentse haven een bedrag van 150 miljoen euro in de bouw van een nieuwe biodieselfabriek. Onder meer slachtafval, rioolslib en oud frituurvet zullen er tot biobrandstoffen voor vrachtwagens en schepen worden verwerkt – Het beeldvormingsbedrijf Barco boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 266,9 miljoen euro. Dat was 37 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft nog een orderboek van 299,1 miljoen euro. Dat was 5,7 procent minder dan eind juni – De bedrijven Belisol en Kwadro, fabrikanten van ramen en deuren en eigendom van de familiale groep Alen, is op zoek naar een partner die een minderheidsbelang in de overkoepelende holding zou willen nemen. De groep beschikt over 95 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 22 oktober 2020