De componist Lloyd Webber heeft Paul McCartney voorbijgestreefd in de jaarlijkse Britse ‘Rich List of Music Millionaires’ van de Engelse krant The Sunday Times. Het fortuin van Webber wordt geschat op 750 miljoen pond (1,1 miljard euro), 50 miljoen pond meer dan vorig jaar. McCartney geraakt niet verder dan 725 miljoen pond, 100 miljoen pond minder dan vorig jaar. De financiële achteruitgang van de ex-Beatle is helemaal te wijten aan zijn echtscheiding met Heather Mills. Die kost hem 100 miljoen pond. Webber, de componist van onder andere ‘Cats’, is de rijkste Britse musicus, maar moet in de muzieksector nog wel platenbaas Clive Calder laten voorgaan. Calder verdiende zijn fortuin onder meer met de popgroep N’Sync en Britney Spears en bezit een fortuin van 1,3 miljard pond.
De Spaanse energieregulator CNE heeft de Italiaanse stroomproducent Enel de toelating gegeven zijn belang in de Spaanse marktleider Endesa op te trekken tot 24,9 procent. Daardoor kan Enel officieel eigenaar worden van het pakket Endesa-aandelen dat het gereserveerd had bij banken. Maar de Spaanse energieregulator heeft zich uitgebreide vetorechten toegekend. De waakhond kan beslissingen van Enel bij Endesa annuleren als die ingaan tegen het algemeen belang. De Spaanse regering heeft intussen beslist dat Enel voortaan de volledige stemrechten over zijn belang van 24,9 procent kan uitoefenen. Enel en de Spaanse bouwgroep Acciona lanceerden een bod van 43,7 miljard op Endesa.
Speculatie met gascontracten heeft de Canadese Bank of Montreal 450 miljoen Canadese dollar (300 miljoen euro) gekost. De bank moest die tegenslag melden omdat die de financiële resultaten over het tweede kwartaal gevoelig zal beïnvloeden. Sterke prijsschommelingen maakten gascontracten tot een aantrekkelijk speculatiemiddel. Sinds vorige zomer zijn de prijzen van aardgas echter gestabiliseerd, waardoor de speculanten met dure contracten bleven zitten. Dat veroorzaakte eind vorig jaar onder meer al de ineenstorting van het hefboomfonds Amaranth Advisors. De Bank of Montreal heeft de voorbije jaren meer dan welke andere Canadese bank ook gespeculeerd op gascontracten.
In de Zuid-Franse stad Toulouse vallen 2.305 ontslagen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. In de Noord-Duitse stad Hamburg worden ongeveer evenveel banen geschrapt. Dat werd door de vakbonden bekend gemaakt na een bijeenkomst van de Europese ondernemingsraad. De sanering maakt deel uit van het reorganisatieplan dat Airbus uit een diepe crisis moet halen. De herstructurering was noodzakelijk nadat productieproblemen met het dubbeldekstoestel A380 tot grote vertragingen en zware financiële tegenvallers hadden geleid. De sanering stuit op hevig verzet bij de vakbonden in Frankrijk en Duitsland. Naast ontslagen in Toulouse en Hamburg verdwijnen er ook in het Britse Fulton een 1.000-tal banen. Ook in Spanje zouden banen sneuvelen. In totaal moeten er 8.000 banen verdwijnen bij Airbus.
Ed Whitacre, de legendarische gedelegeerd bestuurder van de Amerikaanse telecomgigant AT&T, gaat op 3 juni met pensioen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Whitacre is de langstzittende gedelegeerd bestuurder van een telecombedrijf. Hij werd in 1984 directeur van SBC, een van de kleinste onderdelen waarin de voormalige Amerikaanse telecommonopolist AT&T Corp was opgesplitst. Met behulp van een lange reeks overnames wist Whitacre SBC uit te bouwen tot het grootste telecomconcern van de Verenigde Staten. Whitacre wordt opgevolgd door Randall Stephenson, de nummer twee van AT&T, Stephenson verwierf in België bekendheid als drijvende kracht achter de beursgang van Belgacom. Whitacre krijgt een gouden handdruk van 158,5 miljoen dollar.
De Deense brouwer Carlsberg maakt zich klaar om deel te nemen aan een fusie- en overnamegolf in de biersector. Carlsberg wil de statuten wijzigen die de controle over de groep verankert bij de Carlsberg Foundation. Die 131 jaar oude stichting moet volgens de vennootschapsstatuten altijd minimaal 51 procent van de aandelen en stemrechten aanhouden. Door dat percentage te verlagen tot 25 procent, kan Carlsberg zijn kapitaal verdubbelen voor overnames. De stichting zou met 51 procent van de stemrechten nog steeds haar stempel op de Deense brouwerstrots kunnen drukken. De Britse brouwer Scottish & Newcastle – het moederbedrijf van Alken-Maes – wordt beschouwd als de meest voor de hand liggende prooi voor Carlsberg. De Deense groep onderdrukte echter de geruchten een snelle deal op het oog te hebben.
Het Franse milieubedrijf Veolia Environnement neemt Sulo, de tweede grootste ophaler van huishoudelijk en bedrijfsafval van Duitsland, over. Veolia betaalt daarvoor 1,45 miljard euro aan de durfkapitalisten Apax Partners en Blackstone. Veolia was volgens Henry Proglio, gedelegeerd bestuurder van Veolia Environment, tot nu toe nauwelijks in het oosten van Europa aanwezig. Met de overname van Sulo is dat volgens hem nu rechtgezet. Sulo realiseerde het voorbije jaar een omzet van 1,3 miljard euro. Het bedrijf heeft 7.700 werknemers, van wie 6.300 aan de slag zijn in Duitsland. Een minderheid van de omzet komt uit Oost-Europa. De milieu-activiteiten van Veolia vertegenwoordigden het voorbije jaar een omzet van 7,4 miljard euro. Na de overname van Sulo Duitsland zal de milieu-afdeling van Veolia goed zijn voor bijna 10 miljard euro omzet.
De winkelketen Dille & Kamille, bekend van accessoires voor huis, tuin en keuken, wil de komende jaren gevoelig uitbreiden. De onderneming mikt op een groei van vijftien naar vijftig winkels. Daarbij is volgens de keten ook een buitenlandse expansie voorzien. Het aantal Nederlandse vestigingen komt met een eerste expansie van drie nieuwe locaties op tien eenheden. Daarnaast heeft Dille & Kamille ook zeven winkels in België. Volgens het bedrijf is er ook in Frankrijk, Duitsland en Spanje belangstelling voor het concept van Dille & Kamille. Dille & Kamille stelt echter zijn uitbreiding naar deze landen op een gedegen en weloverwogen manier te willen doen. Oprichter Freek Kamerling opende in 1974 een eerste winkel in Utrecht. De onderneming is inmiddels goed voor een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro.
Het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere nettowinst geboekt dan een jaar eerder. Dat komt echter vooral door een boekwinst van 700 miljoen dollar uit de verkoop van een raffinaderij. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De nettowinst van Chevron bedroeg 4,72 miljard dollar, tegen 4 miljard dollar in de eerste maanden van 2006. Dat is fors meer dan marktvorsers gemiddeld hadden ingeschat. Verwacht werd dat Chevron door de lagere olieprijs minder winst zou maken. De prijs van ruwe olie trok evenwel later in het kwartaal aan door de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. De kwartaalomzet van Chevron daalde wel fors, van 54 miljard naar 46 miljard dollar. Maar ook dat was iets meer dan analisten in doorsnee verwachtten.
Het Spaanse telecomconcern Telefonica heeft samen met een aantal Italiaanse partners een belang van 18 procent verworven in Telecom Italia. Het consortium moet hiervoor aan het Italiaanse Pirelli, eigenaar van het aandelenpakket in Telecom Italia, een bedrag van 4,1 miljard euro betalen. Concreet verkoopt Pirelli 80 procent van haar aandelenpakket in de Italiaanse Olimpia holding, die zelf met een participatie van 18 procent de grootste aandeelhouder is van Telecom Italia. Dit betekent dat Telecom Italia dan toch in Europese handen blijft. Grote interesse was er ook van de Mexicaanse groep America Movil, die nu in het zand bijt. Telefonica, dat ook heel wat belangen heeft in Zuid-Amerika, deed voor de overname van de participatie in Telecom Italia een beroep op een aantal Italiaanse partrners. Zij gaan 57,7 procent controleren van de nieuwe holding die Telco werd gedoopt.
Meer Nieuws