managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for oktober, 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 31 oktober 2021

Posted by managing21 on 31st oktober 2021

De Italiaanse voetbalclub AC Milan heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een verlies geleden van 96,4 miljoen euro. Dat betekende wel een halvering van het recordverlies van 194,6 miljoen euro dat het jaar voordien werd geleden. De verbeterde resultaten zijn volgens de club vooral te danken aan de sportieve prestaties van het bedrijf. AC Milan kon immers doordringen tot de achtste finale van de Europa League en eindigde in de Serie A op een tweede plaats. Dat leverde 75 miljoen euro extra inkomsten uit uitzendrechten op in vergelijking met het seizoen voordien, toen AC Milan uit de Europese competities was verbannen wegens inbreuken tegen de regels van de Financial Fair Play. AC Milan merkt verder nog op dat de uitbraak van de coronacrisis de club een verlies van ongeveer 55 miljoen euro heeft gekost.

Bij autobouwer McLaren Automotive heeft chief executive Mike Flewitt zijn vertrek aangekondigd. Flewitt, geboren in Liverpool, kwam elf jaar geleden bij McLaren Automotive in dienst als operationeel directeur. Eén jaar later werd hij tot chief executive benoemd. Voordien was hij bij Ford Europa aan de slag als vice-president bij Ford Europa. McLaren heeft nog geen opvolger aangesteld – Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9,1 miljard pond. Dat was 5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 4 procent tot 1,9 miljard pond – De Amerikaanse financiële groep Visa boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,6 miljard dollar, tegenover 5,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,1 miljard dollar naar 3,6 miljard dollar.

Het Amerikaanse farmabedrijf AbbVie boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van meer dan 14,3 miljard dollar, tegenover ruim 12,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van ruim 2,3 miljard dollar naar bijna 3,2 miljard dollar – De Deense financiële groep Danske Bank boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 10,2 miljard kroon (ruim 1,37 miljard euro). Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 59 procent tot 3.334 miljoen kroon (448 miljoen euro) – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 4,41 miljard dollar. Dat was 6,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 698 miljoen dollar naar 634 miljoen dollar. 

Het Spaanse bedrijf Viscofan, fabrikant van vleesomhulsels, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 711,4 miljoen euro. Dat was 5,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 13,5 procent tot 99,8 miljoen euro – De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,45 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 156 miljoen dollar, tegenover een verlies van 611 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Royal Dutch Shell heeft al gesprekken met de activistische Third Point, die het bedrijf wil laten opsplitsen, aangevat. Dat heeft Shell benadrukt. Shell wijst er daarbij wel op dat de plannen voor de energietransitie van het bedrijf eerder door 89 procent van de aandeelhouders werden goedgekeurd.

Frankrijk heeft een Britse vissersboot onderschept en aan de ketting gelegd. De boot zou zich in Franse viswateren hebben bevonden. De wrijvingen rond de Britse licenties voor de Franse vissersvloot lopen steeds hoger op. Volgens het Verenigd Koninkrijk reageert Frankrijk disproportioneel – De vastgoedgroep Unibail-Rodamco-Westfield boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 1,4 miljard euro huurinkomsten. Dat was 13,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De groep ervaart de impact van de sluiting van winkelcentra door de coronapandemie – Autobouwer Stellantis heeft met de Italiaanse vakbonden een akkoord bereikt over de herstructurering van zijn activiteiten in Turijn. Dat hebben de vakbonden gemeld. De fabriek van Grugliasco wordt stilgelegd. De activiteit en het betrokken personeel worden overgeheveld naar de site van Mirafiori.

Gastankerrederij Exmar boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 140,7 miljoen dollar, tegenover 143,4 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 21,9 miljoen dollar, tegenover een verlies van 7,1 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Telenet heeft zijn zendmasten in de etalage geplaatst. Een verkoop van het netwerk, dat 3.311 sites omvat, zou een bedrag tussen 500 miljoen euro en 600 miljoen euro kunnen opleveren. Die inkomsten zouden voor een eventuele overname van het Waalse kabelbedrijf VOO kunnen worden gebruikt – Schuimrubberfabrikant Recticel heeft in een brief zijn aandeelhouders gevraagd niet in te gaan op de overnamevoorstellen van de Oostenrijkse groep Greiner. Opgemerkt wordt onder meer dat de voorstellen van Greiner de reële waarde van Recticel zwaar onderschat.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 31 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 30 oktober 2021

Posted by managing21 on 30th oktober 2021

De uitbraak van de coronacrisis heeft op het reisgedrag van de bevolking een blijvende impact gehad. Het transportbeleid moet dan ook worden aangepast om aan de nieuwe behoeften van de reiziger te voldoen. Dat staat in een rapport dat de Britse Independent Transport Commission (ITC) over de jongste evoluties in de vervoerssector heeft opgesteld. De onderzoekers wijzen er daarbij onder meer dat thuiswerk onder meer de druk op de spitsuren vermindert. Forenzen zoeken anderzijds alternatieven voor verplaatsingen met het openbaar vervoer. Maar ook voor het vervoer van goederen, dat zijn activiteit door de groei van de online retailsector sterk heeft zien toenemen, moeten volgens het rapport nieuwe oplossingen worden gevonden om congestieproblemen op te lossen en de uitstoot van schadelijke broeikasgassen onder controle te houden.

Microsoft is opnieuw het meest waardevolle bedrijf van de wereld geworden. De onderneming bereikte een beurswaarde van 2.490 miljard dollar. Daarmee wordt Apple, dat een beurswaarde van 2.480 miljard dollar liet optekenen, naar de tweede plaats teruggewezen. Ook bij het begin van de coronacrisis had Microsoft al een grotere beurswaarde dan Apple laten optekenen – De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 44 procent tot ruim 1,9 miljard dollar – Het Amerikaanse navigatiebedrijf Garmin boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,19 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij van 313 miljoen dollar naar 259 miljoen dollar terug.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 73,8 miljard dollar, tegenover 46,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van bijna 6,8 miljard dollar, tegenover een verlies van 680 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Duitse autobouwer Daimler boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 40,1 miljard euro, tegenover nagenoeg 40,3 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter van 2,05 miljard euro naar 2,47 miljard euro – De Spaanse financiële groep Banco Santander boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 11,9 miljard euro, tegenover bijna 11,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij van 1,75 miljard euro op naar 2,17 miljard euro.

Het Amerikaanse energieconcern Chevron boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 45 miljard dollar, tegenover 24,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Chevron boekte daarbij een winst van 6,1 miljard dollar, tegenover een verlies van 207 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,6 miljard euro. Dat was 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg, dankzij een fiscale korting, met 5 procent tot 94 miljoen euro – Het Franse bedrijf Bic, fabrikant van pennen en aanstekers, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 478,4 miljoen euro. Dat betekende een daling met 9,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter van 128,6 miljoen euro naar 131,4 miljoen euro.

De Franse technologiegroep Schneider Electric boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,22 miljard euro. Dat was 11,8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. In alle regio’s en sectoren kon een groei worden gemeld – De Zweedse autobouwer Volvo Cars heeft met zijn introductie op de beurs van Stockholm een bedrag van 2,5 miljard euro opgehaald. Daarmee wordt de beurswaarde van Volvo Cars geraamd op 17,4 miljard euro. Ford verkocht het Zweedse bedrijf elf jaar geleden voor 1,4 miljard euro aan de Chinese groep Geely, dat na de beursgang een belang van 83 procent behoudt in Volvo Cars – Het Franse betaalbedrijf Worldline boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 960 miljoen euro. Dat was 8,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd maakte het concern bekend zijn divisie Terminals te verkopen. 

Het Belgische telecombedrijf Proximus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,4 miljard euro. Dat is 2,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde, onder invloed van de investeringen in het glasvezelnetwerk, van 160 miljoen euro naar 116 miljoen euro – Telecomoperator Telenet boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 640,6 miljoen euro, tegenover 637,9 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde daarbij met 1 procent tot 338,4 miljoen euro – Luierproducent Ontex boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 512 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel echter met 29 procent naar 40 miljoen euro terug. Ontex wijst daarbij op een tekort aan verpakkingsmaterialen en een stijging van de kosten voor grondstoffen.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 30 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 29 oktober 2021

Posted by managing21 on 29th oktober 2021

In Italië werden tijdens de eerste helft van dit jaar 949.120 ernstige misdrijven geregistreerd. Dat betekende een daling met 17,4 procent tegenover dezelfde periode twee jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Italiaanse politie. In het rapport wordt er op gewezen dat cybercriminaliteit in die feiten een aandeel van 15 procent had. Daarbij wordt gewag gemaakt van onder meer identiteitsdiefstallen, fraude en het clonen van kredietkaarten. Er werden bovendien ruim 28,2 miljoen aanvallen met malware opgetekend. Wereldwijd tellen daarmee alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Colombia meer aanvallen dan Italië. Recent nog werd de Società Italiana degli Autori ed Editori (Siae), de Italiaanse organisatie voor de inzameling van auteursrechten, het slachtoffer van een dergelijke aanval. Daarbij werd informatie over verscheidene Italiaanse artiesten gestolen.

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,32 miljard dollar, tegenover 6,44 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar, onder meer door de verkoop van dochteronderneming Planters. De winst liep echter van 597 miljoen euro op naar 733 miljoen dollar – Het Duitse bedrijf Puma, fabrikant van sportkleding, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Dat was 20 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met bijna 27 procent tot 143,8 miljoen euro – De Italiaanse investeerder Exor, in handen van de familie Agnelli, verkoopt zijn verzekeringsdivisie PartnerRe een de Franse groep Covéa. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9 miljard dollar. Exor kocht PartnerRe vijf jaar geleden voor een bedrag van 6,7 miljard dollar.

De muziekdienst Spotify boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,15 miljard euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 14 miljoen euro, tegenover een verlies van 17 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar. Spotify heeft nu 381 miljoen maandelijkse gebruikers – De online retailer eBay boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij van 664 miljoen dollar naar 264 miljoen dollar terug – De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar de overname van de Britse chipmaker Arm door het Amerikaanse concern Nvidia. Gevreesd wordt dat de technologie van Arm moeilijker voor andere fabrikanten minder gemakkelijk toegankelijk zal worden.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Rishi Sunak, minister van financiën, de accijnzen op alcoholische dranken herzien. De operatie zal de Britse overheid jaarlijks een bedrag tussen 565 miljoen pond en 775 miljoen pond kosten. Sunak voerde aan dat de huidige accijnzen, die dateren van de eerste helft van de zeventiende eeuw, achterhaald zijn – Het olieconcern Royal Dutch Shell moet in twee delen worden opgesplitst, waarbij de traditionele en nieuwe duurzame activiteiten een afzonderlijk bedrijf zouden worden. Dat heeft de activistische investeerder Third Point, aandeelhouder van Shell, gezegd – Het Amerikaanse bedrijf Facebook zet zijn activiteiten onder de naam Meta verder. Dat heeft Mark Zuckerberg, topman van Facebook, gezegd. De nieuwe naam moet duidelijk maken dat de onderneming niet louter sociale netwerking aanbiedt, maar ook andere activiteiten omvat.

Het Duitse chemieconcern Basf boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 19,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een winst van 1,25 miljard euro, tegenover een verlies van 2,1 miljard euro het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse technologieconcern Apple boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 83 miljard dollar, tegenover 65 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij van bijna 13 miljard dollar tot nagenoeg 21 miljard dollar op – De Amerikaanse online retailer Amazon boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 66 miljard dollar. Dat was 15 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij wel van 6,3 miljard dollar naar 3,2 miljard dollar terug.

Brouwer AB InBev boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van meer dan 14,27 miljard dollar, tegenover ruim 13,17 miljard dollar inkomsten dezelfde periode twee jaar geleden. De productie steeg van 143 miljoen hectoliter naar 152 miljoen hectoliter. De winst viel wel terug van 1,87 miljard dollar naar bijna 1,70 miljard dollar – Het chemieconcern Solvay boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,57 miljard euro. Dat was 25 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 176 miljoen euro naar 273 miljoen euro – Telenet en Fluvius richten de joint-venture Netco op voor de aanleg van snellere glasvezelverbindingen in Vlaanderen. Daarover hebben de twee bedrijven een principieel akkoord gesloten. Opgemerkt wordt dat de joint-venture ook voor andere strategische of financiële partijen wordt opengesteld.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 29 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Donderdag 28 oktober 2021

Posted by managing21 on 28th oktober 2021

Het streamingplatform Netflix heeft een overnamebod gedaan op Fort Monmouth, een vroegere militaire basis in de Amerikaanse staat New Jersey. Het bedrijf merkt daarbij op de site, die een oppervlakte heeft van 289 acres, te willen omvormen tot een nieuwe productielocatie. Fort Monmouth bevindt zich ongeveer 50 mijl ten zuiden van New York City en werd door het Pentagon tien jaar geleden gesloten. De voormalige legerbasis zou bij Netflex de tweede grootste productielocatie worden na de ABQ Studios in New Mexico, die door het bedrijf drie jaar geleden was gekocht. Netflix wil in de ABQ Studios uiteindelijk meer dan vijftien filmsets uitbouwen. Phil Murphy, gouverneur van New Jersey, biedt de filmindustrie fiscale kortingen voor de bouw van studios en de organisatie van producties. De waarde van Fort Monmouth wordt op 54 miljoen dollar geraamd.

De Nederlandse brouwer Heineken boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van bijna 3,1 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 396 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat werd onder meer gestuwd door een buitengewone boekwinst van 1,3 miljard euro na een herwaardering van het Indiase dochterbedrijf United Breweries – De financiële groep Deutsche Bank boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij van 182 miljoen euro op tot 194 miljoen euro – De Amerikaanse autofabrikant Ford boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 35,7 miljard dollar, tegenover 37,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij van 2,4 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar terug.

Het Chinese concern China Telecom moet zijn activiteiten in de Verenigde Staten stopzetten. Dat heeft de Amerikaanse regering beslist. De Amerikaanse toezichthouder had beklemtoond dat het bedrijf door de Chinese overheid wordt gecontroleerd en daarom een gevaar betekent voor de Amerikaanse nationale veiligheid – Het Franse concern Sodexo, aanbieder van cateringservices en schoonmaakdiensten, realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind augustus werd afgesloten, een omzet van 17,4 miljard dollar. Dat was 9,8 procent minder dan het jaar voordien. De winst steeg met 1,6 procent tot 578 miljoen euro – Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 45,3 miljard dollar. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarbij met 48 procent tot 20,5 miljard dollar.

Het Noorse energieconcern Equinor boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 23,11 miljard dollar, tegenover 11,25 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Equinor realiseerde daarbij een winst van 1,4 miljard dollar, tegenover een verlies van 2,1 miljard dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Amerikaanse autobouwer General Motors boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 26,8 miljard dollar, tegenover 35,5 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij van 4 miljard dollar naar 2,4 miljard dollar terug – De Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,37 miljard dollar, tegenover 1,17 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 6 procent tot 50.800 exemplaren. De winst steeg met 36 procent tot 163 miljoen euro.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,2 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van bijna 1,8 miljard dollar op tot ruim 2,1 miljard dollar – De Amerikaanse drankengroep Coca-Cola boekte tijdens het derde kwartaal een omzet van 10 miljard dollar. Dat was 16 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep daarbij met 26 procent op tot 2,9 miljard dollar – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 15,28 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon wel van 466 miljoen dollar naar 132 miljoen dollar worden teruggebracht. Het bedrijf heeft nog een orderboek met een waarde van 367 miljard dollar.

De vastgoedgroep Aedifica, gespecialiseerd in zorgverstrekking, neemt zijn Londense manager Layland Walker over. Layland Walker beheert sinds acht jaar voor Aedifica een portefeuille met een honderdtal zorglocaties met een totale waarde van 735 miljoen euro. Aedifica neemt ook de zeven werknemers van Layland Walker over – Chipfabrikant Melexis boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 162,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 34 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van bijna 15 miljoen euro tot 36,5 miljoen euro – De Antwerpse olierederij Euronav sluit een mogelijke fusie met sectorgenoot Fronline niet helemaal uit. Dat heeft Hugo De Stoop, chief executive van Euronav, gezegd. John Fredriksen, topman van Frontline, is immers sinds kort ook de grootste aandeelhouder van de Belgische rederij.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 28 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Woensdag 27 oktober 2021

Posted by managing21 on 27th oktober 2021

Tijdens de eerste vijftien maanden van de coronapandemie is de verkoop van sigaretten in de Verenigde Staten met 14 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de American Cancer Society. Achter het fenomeen gaan volgens onderzoeksleider Samuel Asare verscheidene oorzaken schuil. In eerste instantie werden door de lockdowns mensen gedwongen vaker thuis te blijven, waardoor ze ontsnapten aan het rookverbod op de werkvloer. Voor anderen is de tabaksconsumptie volgens Asare wellicht een strategie om met de stress om te gaan. Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat ook minder Amerikanen beroep deden op hulpprogramma’s om van een rookverslaving af te raken. Het North American Quitline Consortium merkte daarbij vorig jaar een terugval met 27 procent in oproepen tegenover het jaar voordien.

Het Amerikaanse bedrijf Polaris, fabrikant van voertuigen voor sport en vrije tijd, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 1,96 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde daarbij met 31 procent tot 114,6 miljoen dollar – Het Zwitserse farmaconcern Novartis overweegt dochterbedrijf Sandoz, verkoper van generische geneesmiddelen af te stoten. De operatie kadert in de strategie van Vas Narasimhan, topman van Novartis, om van het concern het puur farmabedrijf te maken. De verkoop van Sandoz zou nagenoeg het sluitstuk van die hele transformatie worden – Het Amerikaanse defensiebedrijf Raytheon boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 16,2 miljard dollar. Dat was 9,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 264 miljoen dollar naar 1,39 miljard dollar.

Het Amerikaanse technologiegroep Alphabet boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 65,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 11,2 miljard dollar naar 18,9 miljard dollar op – Het Amerikaanse conglomeraat General Electric boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 18,4 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 1,13 miljard dollar naar 600 miljoen dollar – Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 16 miljard dollar, tegenover 16,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van bijna 1,7 miljard dollar naar 614 miljoen dollar. De inkrimping was te wijten aan een schikking rond pensioenen.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Twitter boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,28 miljard dollar. Dat was een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Twitter leed daarbij echter een verlies van 537 miljoen dollar, tegenover een winst van 29 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse chipbedrijf Texas Instruments realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat was 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 44 procent op tot ruim 1,9 miljard dollar – Het Amerikaanse pakketbedrijf United Parcel Services (UPS) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 23,2 miljard dollar. Dat was 9,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van bijna 2,4 miljard dollar tot 2,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,8 miljard dollar. Dat was 18 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 8 procent terug tot 1,1 miljard dollar – De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,97 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De divisie entertainment liet een groei met 76 procent optekenen, tegenover een terugval met 3 procent bij de consumentengoederen. De winst steeg met 6 procent tot 368 miljoen dollar – De Amerikaanse groep 3M boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,9 miljard dollar. Dat was 7,1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Er was een winst van 1,43 miljard euro. Dat was 4 miljoen euro meer dan het derde kwartaal vorig jaar. 

De Waalse medische groep Ion Beam Applications (IBA), producent van stralingsapparatuur, breidt zijn samenwerking met RaySearch Laboratories uit. Door de samenwerking zullen de systemen van de twee bedrijven optimaal op elkaar worden afgestemd – Het biotechbedrijf Bone Therapeutics uit Gosselies is gesprekken opgestart met een aantal potentiële partners. Gehoopt wordt hierdoor de nodige financiële middelen kunnen worden gevonden om de ontwikkeling van het product Allob verder te kunnen zetten. De huidige middelen zouden tegen volgende lente zijn opgebruikt – De vastgoedgroep Xior, gespecialiseerd in de verhuur van studentenaccommodatie, realiseerde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar nagenoeg 54 miljoen euro huurinkomsten. Dat was 32 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bezettingsgraad bleef status-quo op 97,8 procent.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 27 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 oktober 2021

Posted by managing21 on 26th oktober 2021

In Hongarije moeten Roma bij lokale instanties met een inferieure behandeling afrekenen. Dat blijkt uit een studie van de Central European University en de Elte University, die bij meer dan twaalfhonderd Hongaarse lokale autoriteiten over diverse onderwerpen opvroegen. De aanvragen tot informatie werden met emails verstuurd vanop fictieve adressen. Wanneer daarbij gebruik werd gemaakt van een naam die aan de Roma kon worden gelinkt, bleken de autoriteiten volgens de onderzoekers minder snel geneigd te antwoorden. Gemiddeld kreeg 60 procent van de correspondenten een antwoord, maar bij vragen die vanuit de Roma-gemeenschap leken te komen, daalde die respons tot 45 procent. Wanneer de autoriteiten op hun plichten werden gewezen, kon wel een verbetering worden gemeld. Dat effect bleek echter slechts tijdelijk van aard te zijn.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 29 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 35 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 17 procent op tot 9,2 miljard dollar. Facebook heeft nu 2,81 miljard dagelijkse gebruikers. Die groep is sinds eind juni met 50 miljoen mensen aangegroeid – Het Amerikaanse bedrijf Paypal koestert momenteel geen plannen om het sociale netwerk Pinterest over te nemen. Dat heeft Paypal gezegd in een reactie op geruchten over een mogelijke interesse van het bedrijf in Pinterest – De Zweedse autobouwer Volvo Cars wil met zijn introductie op de beurs van Stockholm een bedrag van 20 miljard Zweedse kronen (2 miljard euro) ophalen. Daarmee wordt de waarde van de constructeur geraamd op ongeveer 15,5 miljard euro geraamd.

De Italiaanse bank Unicredit komt terug op zijn plannen om sectorgenoot Monte dei Paschi di Siena over te nemen. Er zou onenigheid blijven over de waarde van Monte dei Paschi, de oudste bank van de wereld. Monte dei Paschi staat onder druk van een groot aantal slechte leningen – Het Zuid-Koreaanse internetbedrijf SK Broadband eist van Netflix een betaling van 20 miljoen euro voor het extra verkeer dat wordt veroorzaakt door de dataconsumptie van series zoals Suid Game. Het bedrag komt overeen met 6 procent van de totale omzet van SK Broadband. Netflix heeft de eis afgewezen – De Britse bank HSBC Holdings boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12,2 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij echter met 76 procent tot meer dan 5,4 miljard dollar.

Het bedrijf Atrato Onsite Energy, aanbieder van hernieuwbare energie, wil eind november een notering op de London Stock Exchange (LSE). Atrato wordt daarmee wellicht op de Britse beurs het eerste bedrijf dat geleid wordt door een raad van bestuur die uitsluitend uit vrouwen is samengesteld – Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5 miljard dollar. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij terug van 472 miljoen dollar naar 469 miljoen dollar – Saoedi-Arabië wil over veertig jaar klimaatneutraal zijn. Dat heeft de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman gezegd. Saoedi-Arabië is de grootste petroleumexporteur van de wereld en kent in de groep van de twintig grootste economieën (G20) per hoofd van de bevolking ook de hoogste uitstoot van koolstofdioxide.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft de plannen voor de bouw van het commercieel ruimtestation Orbital Reef aangekondigd. Daarbij zal Blue Origin samenwerken met sectorgenoot Sierra Space. Het station zou in de tweede helft van dit decennium in gebruik worden genomen – De Amerikaanse autoverhuurder Hertz heeft bij constructeur Tesla honderdduizend wagens besteld. Het order heeft een waarde van ongeveer 4,2 miljard dollar. De wagens zullen over een periode van veertien maanden worden geleverd en zullen in de Verenigde Staten en Europa worden ingezet – De Chinese vastgoedgroep Evergrande heeft het werk aan een tiental projecten in zes steden hervat. Dat is het gevolg van een nieuwe kredietaflossing. Evergrande wordt door een zware schuldenlast met een faillissement bedreigd. In China lopen momenteel 1.300 bouwprojecten.

Tijdens tests met een nieuwe versie van het vliegtuig Sonaca 200 is een prototype in Walcourt, een gemeente in de provincie Namen, neergestort. De testpiloot kon zich redden met zijn schietstoel. Hij is ongedeerd. Onderzoek moet volgens Sonaca Aircraft de oorzaak van de crash verduidelijken – Het Waalse transportbedrijf Jost Group heeft met het federaal parket een schikking van 30 miljoen euro getroffen. Het bedrijf werd beticht van sociale dumping en mensenhandel. Jost zou Roemeense en Slowaakse chauffeurs in België hebben ingezet tegen arbeidsvoorwaarden uit hun thuisland – Het bedrijf Dog Chef uit Huldenberg, producent van verse hondenvoeding, heeft met een kapitaaloperatie bij drie Franse investeerders een bedrag van 12,5 miljoen euro opgehaald. Oprichters Alexandre Cardon en Alexis d’Oultremont behouden wel een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 26 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Maandag 25 oktober 2021

Posted by managing21 on 25th oktober 2021

De Duitse logistieke groep DB Cargo Eurasia heeft een nieuwe verbinding tussen de steden Hamburg en Shanghai in gebruik genomen. Wanneer de dienst op kruissnelheid is gekomen zal in beide richtingen één trein per week worden ingezet. Een reis zal tussen zestien en achttien dagen in beslag nemen. DB Cargo Eurasia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ook al vijf nieuwe verbindingen tussen China en Europa – Houma-Hamburg, Hefei-Wilhelmshaven, Xian-Parijs, Nanjing-Tilburg and Xian-Tilburg – op het getouw gezet. Om de activiteiten te ondersteunen heeft de Duitse groep in China het bureau DB Cargo Transasia geopend. De inzet van de treinen kan de totale reistijd van goederen tussen China en Europa met twee weken inkorten tegenover het maritiem transport. De kosten van de transporten zouden eveneens met 30 procent kunnen worden verminderd.

Het bedrijf Fertiglobe, verkoper van kunstmest en ammoniak, wil met een introductie op de beurs van Abu Dhabi een bedrag van 795 miljoen dollar ophalen. Daarmee zou Fertiglobe, in handen van de groepen Oci en Adnoc, een waarde van 5,8 miljard dollar meekrijgen. Oci blijft ook na de beursgang hoofdaandeelhouder – Het computerbedrijf IBM heeft de afsplitsing van zijn divisie Kyndryl, aanbieder van technische ondersteuning voor klanten, officieel aangekondigd. De verzelfstandiging van de divisie, die in november zou kunnen opstarten, werden door de raad van bestuur van IBM goedgekeurd – Israël zal op de Westelijke Jordaanoever nog eens 1.355 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten bouwen. Dat heeft Zeev Elkin, Israëlisch minister van bouw, aangekondigd. In augustus was al de bouw van ruim 2.000 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever gemeld.

De Britse maaltijdbesteller Deliveroo boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard pond. Dat betekende een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden ruim 74 miljoen orders opgetekend, tegenover 54 miljoen bestellingen het derde kwartaal vorig jaar – Het Franse energiebedrijf Electricité de France (EdF) heeft een bod gedaan om in Polen zes nieuwe nucleaire reactoren, gespreid over twee tot drie sites, te bouwen. De sites zouden samen ongeveer 60 procent van de actuele Poolse elektriciteitsbehoefte kunnen dekken – In Colombia is de voortvluchtige drugsbaas Dairo Antonio Usuga David opgepakt. Dat heeft de Colombiaanse regering gemeld. Usuga David, die vooral als Otoniel bekend stond, was de leider van de Clan del Golfo, het machtigste drugskartel van Colombia. Er is zeven jaar naar Otoniel gezocht.

In Rome hebben tientallen stewardessen van de voormalige luchtvaartmaatschappij Alitalia actie gevoerd. De vrouwen protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden bij IT Aereo, de opvolger van Alitalia. De nieuwe maatschappij neemt ook slechts een minderheid van het personeel van Alitalia over – Tegen eind dit decennium moeten elektrische wagens bij Aston Martin minstens 50 procent van de totale jaarlijkse verkoop vertegenwoordigen. Dat heeft Tobias Moers, chief executive van Aston Martin, gezegd – Het coronavaccin van het Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva heeft bij een onderzoek met 4.000 proefpersonen in het Verenigd Koninkrijk goede resultaten laten optekenen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De Britse regering had het contract met Valneva vorige maand verbroken omdat de fabrikant de beloofde leveringen niet zou kunnen voldoen.

Het Britse bedrijf Global Graphics verandert zijn naam in Hybrid Software. Met die naamsverandering wil het bedrijf zich manifesteren als een totaalaanbieder van van hybride oplossingen voor inkjetdruk. Hybrid Software werd vorig jaar door Global Graphics overgenomen. De onderneming wil op termijn een notering op de Nasdaq – Het Indiase conglomeraat Reliance Industries heeft een belang van 52 procent in het lokale modelabel Ritu Kumar. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Eerder nam Reliance al een belang van 40 procent in het modelabel Manish Malhotra – Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil wil de opslag van koolstofdioxide op zijn site van LaBarge in Wyoming opvoeren. Momenteel kan LaBarge tussen zes en zeven miljoen ton koolstofdioxide opslaan. Die capaciteit wil ExxonMobil echter nog met één miljoen ton verder opvoeren. 

De Antwerpse gastankerrederij Exmar en het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Lattice zetten een joint-venture op voor de bouw van een nieuw type tankschip voor het transport van koolstofdioxide. Het schip zou een laadcapaciteit van 40.500 kubieke meter krijgen en zou ook gas en ammoniak kunnen vervoeren – Bij het modeconcern FNG Group heeft chief executive Paul Lembrechts zijn ontslag aangeboden. Eerder hadden de aandeelhouders van het concern de verloning van Lembrechts weggestemd – Het logistieke concern WDP Group boekte over de eerste negen maanden van dit jaar 715,1 miljoen euro inkomsten, tegenover 198,1 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij met 14,8 procent op tot 150,6 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg 98,7 procent, tegenover 98,6 procent de eerste negen maanden van dit jaar.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 25 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Zondag 24 oktober 2021

Posted by managing21 on 24th oktober 2021

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hoopt tijdens de eerste helft van volgend jaar een testvlucht met een onbemand exemplaar van zijn CST-100 Starliner te kunnen organiseren. Tegen het einde van datzelfde jaar zou een eerste bemande vlucht kunnen volgen. Dat heeft Michelle Parker, hoofdingenieur van Boeing Space & Launch, gezegd. Boeing had een eerste versie van de Starliner al begin augustus dit jaar willen lanceren, maar die operatie diende op het laatste ogenblik door problemen met het aandrijfsysteem worden afgebroken. Mogelijk zouden de kleppen van het aandrijfsysteem hinder hebben ondervonden van vochtigheid. Boeing bouwde de Starliner, net zoals Spacex, onder een contract met het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa om astronauten naar het International Space Station (ISS) te transporteren.

De London Stock Exchange Group (LSE) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 1,78 miljard pond. Dat betekende een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 2,4 procent op tot bijna 1,56 miljard pond – Autobouwer Stellantis en het Zuid-Koreaanse Samsung sluiten een joint venture om in Noord-Amerika een grote fabriek te bouwen voor de fabricage van heroplaadbare autobatterijen. De fabriek moet over vier jaar operationeel zijn en krijgt een capaciteit van 23 gigawattuur, maar op termijn wordt gerekend op 40 gigawattuur -De Franse mediagroep Vivendi boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral gedrag gedragen door de activiteiten van Canal+ en Havas.

Het Amerikaanse schoenenbedrijf Crocs boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 625 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 61,9 miljoen dollar naar 153,5 miljoen dollar. Andrew Rees, chief executive van Crocs, verwacht ook volgend jaar een verdere groei van 20 procent – De Chinese vastgoedgroep Evergrande is er uiteindelijk in gelukt op een krediet van 83,5 miljoen dollar, afgesloten bij Citibank, terug te betalen. Met die betaling kan Evergrande een dreigend faillissement voorlopig afwenden – In de Verenigde Staten overweegt president Joe Biden de National Guard in te schakelen om de capaciteitstekorten bij de distributie van de import in de Amerikaanse havens te versterken. De congestie van de havens dreigt het herstel van de Amerikaanse economie te belemmeren – 

Het Amerikaanse concern Schlumberger, onderaannemer van de oliesector, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,8 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het concern realiseerde daarbij een winst van 550 miljoen dollar, tegenover een verlies van 82 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Het Amerikaanse betaalbedrijf Paypal zou plannen hebben om het sociale netwerk Pinterest over te nemen. De totale waarde van Pinterest zou daarmee geraamd worden op een bedrag van ongeveer 39 miljard dollar – Het IJslandse bedrijf Marel, fabrikant van machines voor de verwerking van vlee sn vis, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 331,9 miljoen euro. Dat was 15,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarentegen van 29,4 miljoen euro naar 23,2 miljoen euro terug.

In de Verenigde Staten heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een klokkenluider een compensatie van 200 miljoen dollar toegewezen. De klokkenluider, die bij Deutsche Bank in dienst zou zijn geweest, had onregelmatigheden rond de liborrente gemeld – Het Amerikaanse chipbedrijf Intel koester niet langer plannen om de onderneming SiFive over te nemen. Er zou tussen de twee bedrijven geen akkoord zijn bereikt over de financiële voorwaarden van de geplande overname. Eerder was gewag gemaakt van een bedrag van ongeveer 2 miljard dollar – Het Amerikaanse concern Micron Technology, fabrikant van halfgeleiders, wil de volgende tien jaar wereldwijd een bedrag van 150 miljard dollar investeren in onderzoek, ontwikkeling en productie. Daarmee wil Micron inspelen op de toenemende vraag van computerchips.

Het biofarmabedrijf Ablynx, onderdeel van de Franse groep Sanofi, werkt aan twee nieuwe geneesmiddelen die gericht zijn op astma en atopische dermatitis, een huidziekte gekenmerkt door een schilferige en jeukende huid. Sanofi heeft voor die ziektes al het middel Dupixent op de markt, maar zoekt een opvolger – De Belgische bankverzekeraar KBC Groep verkoopt zijn activiteiten in Ierland aan de Bank of ireland. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard euro. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. De transactie kost KBC Groep wel 200 miljoen euro voorzieningen – Het medische bedrijf Deo uit Genk haalt bij investeerders een bedrag van 3,65 miljoen euro op. Deo levert software, gebaseerd op artificiële software, om de efficiëntie van operatiekamers te verbeteren. De bijkomende middelen moeten de verdere groei van Deo ondersteunen –

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 24 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 23 oktober 2021

Posted by managing21 on 23rd oktober 2021

Er moeten meer inspanningen gedaan worden om de biotoop van de Baltische Zee beter te beschermen. Dat heeft de Baltic Marine Environment Protection Commission gezegd. In samenwerking moet de Europese Commissie moet tegen eind dit decennium 30 procent van de Baltische Zee beschermd zijn. Het nieuwe plan werd ondertekend door Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland en Zweden. Overeen werd gekomen dat tegen het midden van dit decennium een lijst van de sites met de grootste vervuiling moet worden opgesteld. De Baltische Zee is een van de meest vervuilde maritieme gebieden van de wereld. Het gebied is echter ook geopolitiek van bijzonder groot belang. Maatregelen moeten er onder meer voor zorgen dat tegen eind dit decennium op de Baltische stranden 50 procent minder afval aanspoelt.

De Franse drankengroep Rémy Cointreau realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 654,3 miljoen euro, tegenover 430,8 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was vooral een sterke groep op het Amerikaanse continent, waar de verkoop met 60,2 procent steeg – De Franse autobouwer Renault boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een met van bijna 9 miljard euro, tegenover 10,4 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 22,3 procent tot 599.027 wagens – Het Amerikaanse concern Honeywell, fabrikant van automatiseringssystemen, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8,47 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 758 miljoen dollar naar 1,27 miljard dollar.

Treinvervoerder Eurostar voert in het station St.-Pancras in Londen gezichtsherkenning in. Daardoor zullen de controles van paspoorten en treintickets overbodig worden. Daarbij wordt van de technologie iProov gebruik gemaakt. Eurostar rekent op reizigers uit de luchtvaart – Het kredietkaartenbedrijf American Express boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 10,9 miljard dollar. Dat was een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van ruim 1,07 miljard dollar naar bijna 1,83 miljard dollar – Het Amerikaanse bedrijf WeWork, aanbieder van werkruimtes, heeft een notering op de beurs van New York. Dat gebeurde door een fusie met de spac Bowx Acquisition Corp. De waarde van WeWork wordt nu geraamd op 9 miljard dollar. Twee jaar geleden was er echter nog sprake van 47 miljard dollar.

Speelgoedfabrikant Mattel boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,8 miljard dollar. Dat was 8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst ging met 46 procent omhoog naar 813 miljoen dollar, al profiteerde het bedrijf vooral van belangrijke fiscale baten – Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 8 miljard euro. Dat was 13,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De sterkste groei werd opgetekend in de Verenigde Staten, waar de verkopen met bijna 23 procent stegen – Het Zweedse concern Ericsson heeft in een zaak rond boekhoudkundige wanpraktijken in verschillende landen niet aan de informatieplicht voldaan. Dat heeft de Amerikaanse openbaar aanklager gezegd. Ericsson krijgt nog wel de kans om op de aantijgingen van het openbaar ministerie te antwoorden.

Het sociale netwerkbedrijf Snap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,1 miljard dollar. Dat was 57 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Snap heeft nu 306 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat was 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 200 miljoen dollar naar 72 miljoen dollar worden teruggebracht – De Zuid-Koreaanse popgroep BTS heeft een contract gesloten met het muzieklabel Universal Music. Voordien had BTS een contract met Sony Music. Ook de Zuid-Koreaanse vrouwelijke popgroep Blackpink werkt al met Universal Music samen – De Nederlandse groep Ebusco, fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen, heeft bij zijn introductie op de beurs van Amsterdam een bedrag van 300 miljoen euro opgehaald. De waarde van de onderneming wordt daarbij geraamd op een bedrag van 1,3 miljard euro.

De Italiaanse Dedalus neemt het Belgische softwarebedrijf Dobco Medical Systems, ontwikkelaar van online medische beeldvorming, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Dobco werd tien jaar geleden opgericht door Jan Dobbenie en Kristof Coucke – Voetbalclub RSC Anderlecht krijgt een belangrijke financiële injectie. Hoofdaandeelhouder Marc Coucke besliste daarbij een schuldherschikking door te voeren, maar er komt ook een kapitaalinjectie van 93 miljoen euro. Dat geld komt onder meer van de ondernemers Wouter Vandenhaute en Geert Duyck – Het bedrijf AB Comtech uit Sint-Genesius-Rode, ontwikkelaar van mobiele bewakingssystemen, wordt overgenomen door de Franse groep Delta Drone. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Delta Drone krijgt een belang van 77,3 procent in de Belgische onderneming.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 23 oktober 2021

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 22 oktober 2021

Posted by managing21 on 22nd oktober 2021

Frankrijk heeft het potentieel om in de digitale gezondheidszorg een leidende positie op te nemen. Dat heeft Olivier Véran, Frans minister van gezondheid, gezegd. Veran kondigde daarbij aan voor de sector een investeringsplan van 650 miljoen euro te hebben opgesteld. Bij de verdere ontwikkeling van de sector wil de minister zich op vijf pijlers baseren. Daarbij is een budget van 202 miljoen euro voorzien voor de ondersteuning van onderzoek en innovatie. Ook worden 168 miljoen euro middelen beschikbaar gesteld om innovaties in experimentele programma’s uit te testen. De wetenschappelijke sector krijgt een budget van 60 miljoen euro om Frankrijk in de wereld van de gezondheid als een innovatief leider te positioneren. Er wordt ook een bedrag van 100 miljoen euro voorzien voor projecten die in het kader van het programma ‘Santé Numérique’ worden ontwikkeld.

Voormalig Amerikaans president Donald Trump wil met het platform Truth Social een eigen sociaal netwerk uitbouwen. De Trump Media & Technology Group, het concern boven Truth Social, krijgt daarbij een noitering op de technologiebeurs Nasdaq in New York. Dat gebeurt door een fusie met het bestaande bedrijf Digital World Acquisition Group – Het Zweedse concern Atlas Copco boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 27,82 miljard kronen. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 5,02 miljard kronen naar 6,11 miljard kronen – De Franse drankengroep Pernod Ricard realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,72 miljard euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de reisretail werd een groei met 55 procent opgetekend.

De Franse retailer Carrefour boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 20,47 miljard euro. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met 0,8 procent gemeld. Op de Franse thuismarkt kon een relatief sterk kwartaal worden gemeld, maar elders in Europa waren de resultaten minder – Het Duitse transportconcern Flixmobility, eigenaar van merken als Flixbus en Flixtrain, neemt de legendarische Amerikaanse busmaatschappij Greyhound Lines over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 172 miljoen dollar – Vliegtuigmaatschappij American Airlines boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 9 miljard dollar, tegenover 3,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De maatschappij boekte daarbij een winst van 169 miljoen dollar, tegenover een verlies van 2,4 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar.

Het Amerikaanse chemieconcern Dow boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 14,8 miljard dollar, tegenover 9,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Dow boekte daarbij een winst van 1,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 1 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – De Zweedse autobouwer Volvo Group boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 85,3 miljard kronen. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van ruim 5,9 miljard kroon op tot bijna 7,11 miljard kroon – De Nederlandse uitzendgroep Randstad boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 6,28 miljard euro. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij op van 103 miljoen euro naar 197 miljoen euro. 

De Amerikaanse investeerder Blackstone boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 6,2 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 1,7 miljard dollar naar 3,2 miljard dollar – De Amerikaanse telecomgroep AT&T boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 39,9 miljard dollar, tegenover 42,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 2,8 miljard dollar naar 5,9 miljard dollar – Het levensmiddelenconcern Unilever boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 13,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa bleef de groei echter beperkt tot 0,3 procent. Het Amerikaanse continent was liet met een groei van 4,4 procent de sterkste prestatie optekenen.

De Belgische luierfabrikant Ontex staat dicht bij de verkoop van zijn Braziliaanse divisie. Dat hebben Braziliaanse media gemeld. Onder meer concurrent Drylock zou mogelijk interesse hebben. Drylock wordt geleid door Bart Van Malderen, de voormalige topman van Ontex – Het Belgische elektriciteitsbedrijf Elia zal over drie jaar minder inkomsten uit zijn Duitse activiteiten mogen verwachten. De Duitse marktregulator heeft immers beslist dat de rendementen beperkt moeten blijven. Elia is in Duitsland actief met dochterbedrijf 50Hertz, uitbater van het hoogspanningsnet in het noordoosten van Duitsland – Telecomoperator Telenet breidt zijn samenwerking met de Zweedse groep Ericsson uit. Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst stappen vijftien mobiele netwerkexperts van Telenet naar het Zweedse bedrijf over, met behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 22 oktober 2021