managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for december, 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 31 december 2020

Posted by managing21 on 31st december 2020

Tientallen Cubanen hebben in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez, op de grens met de Verenigde Staten, geprotesteerd tegen het Amerikaanse immigratiebeleid. De Cubanen zegden asiel in de Verenigde Staten gevraagd te hebben en al lange tijd op een beslissing van de Amerikaanse autoriteiten te wachten. Nadat geruchten de ronde deden dat de Amerikaanse regering de aanvragen zouden aanvaarden, hadden vele Cubanen zich in Ciudad Juarez, die door een brug verbonden is met de Amerikaanse stad El Paso, verzameld. De Amerikaanse grenspolitie hadden de brug echter met een betonnen barrière, versterkt met prikkeldraad, afgesloten. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet uitgevaardigd waardoor asielzoekers de beslissing over hun dossier in Mexico moeten afwachten. De Cubanen klagen over een slechte behandeling.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook sluit een aantal Ierse filialen waarmee de onderneming zich in de Verenigde Staten schuldig zou maken aan belastingontwijking. Het bedrijf genoot in Ierland van een gunstig fiscaal regime voor een groot deel van zijn wereldwijde winsten – De digitale valuta bitcoin zet zijn recente opmars duidelijk voort. De munt werd woensdagmorgen verhandeld voor een recordwaarde van meer dan 28.000 dollar per stuk (ongeveer 22.840 euro). Alleen al tijdens de maand december heeft de bitcoin 47 procent aan waarde gewonnen – In Maleisië is een grote fraudezaak rond nep halalvlees aan het licht gekomen. Een kartel zou decennialang functionarissen van verschillende overheidsdiensten hebben omgekocht om vlees zonder halalkeurmerk te kunnen importeren uit slachterijen in onder meer China, Oekraïne en Zuid-Amerika.

In Zuid-Korea hebben aanklagers hebben tegen Lee Jae-yong, bestuurder van Samsung, negen jaar cel geëist. Hij wordt beschuldigd van omkoping. Hij zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen – In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten het gebruik van het coronavaccin van de Oxford University en AstraZeneca goedgekeurd. Daarmee beschikt het land over een tweede vaccin. Eerder waren al vaccinaties met het middel van Pfizer en Biontech van start gegaan – Bij het Amerikaanse juweliersketen Tiffany hebben de aandeelhouders de overname door het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) dan toch voltrokken worden. De Tiffany-aandeelhouders keurden de overname door LVMH woensdag goed, waarmee de laatste horde werd genomen.

Investeringsbank Perella Weinberg Partners neemt een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Die operatie gebeurt met het bedrijf FinTech Acquisition Corporation, die al over een beursnotering beschikt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 975 miljoen dollar – De Verenigde Staten leggen aan een aantal producten uit Frankrijk en Duitsland bijkomende invoerheffingen op. De heffingen hebben betrekking op vliegtuigonderdelen, niet-schuimende wijnen, cognac en andere alcoholische dranken – Het Amerikaanse industriële concern General Electric keert aan zijn chief executive Larry Culp een bonus van 47 miljoen dollar uit. De beslissing heeft wel tot grote protesten geleid. General Motors heeft dit jaar immers een aantal divisies afgeslankt. De bonus is onderdeel van een ruimer plan waarbij Culp op vijf jaar tijd tot 230 miljoen dollar kan verdienen.

De Amerikaanse autobouwer Chrysler mag niet in buitenlandse handen komen. Dat heeft Frank B. Rhodes Jr, aandeelhouder van Chrysler, gezegd. Rhodes is de achterkleinzoon van Walter Chrysler, oprichter van het merk. Rhodes wil niet dat Chrysler samengaat met zijn Franse sectorgenoot PSA Group en wil het merk zelf kopen – Bioscoopketen AMC Entertainment wil met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 125 miljoen dollar ophalen. Het geld moet de keten de kans bieden zijn activiteiten verder te zetten. Eerder dit jaar haalde het bedrijf ook al eens 104 miljoen dollar op – De Europese Unie en China hebben principiële overeenkomst bereikt over een investeringsakkoord. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. De twee partijen hebben gedurende een periode zeven jaar over het principe onderhandeld. 

De consortia Roco en Rinkoniën hebben de laatste contracten, ter waarde van 4 miljard euro, voor de bouw van de Oosterweelverbinding toegewezen gekregen. Dat heeft Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, gemeld. De meeste grote Belgische bouwgroepen zijn bij deze consortia betrokken – Vision Healthcare heeft in Noorwegen de webshop Naturamed, verkoper van vitaminen en voedingssupplementen, overgenomen. Met deze transactie maakt Vision Healthcare, een online verkoopplatform voor farmaproducten, zijn debuut in Scandinavië – Inmiddels heeft 14,4 procent van de Belgen antistoffen tegen het coronavirus opgebouwd. Dat blijkt uit een rapport van het gezondheidscentrum Sciensano. In Brussel loopt de immuniteit inmiddels al op tot 26 procent, tegenover 10 procent in Vlaanderen en 18 procent in Wallonië.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 31 december 2020

Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 december 2020

Posted by managing21 on 30th december 2020

Het Chinese bedrijf Sichuan Yahua Industrial Group zal gedurende een periode van vijf jaar voorraden lithium-hydroxide leveren aan de Amerikaanse autogroep Tesla, bouwer van elektrische wagens. De totale waarde van het contract zou worden geraamd op een bedrag tussen 630 miljoen dollar en 880 miljoen dollar. Dat zou overeenkomen met een volume tussen 63.000 ton en 88.000 ton. Dat vertegenwoordigt een levering tussen 12.600 ton en 17.600 ton per jaar. Tesla heeft grote voorraden lithium nodig als grondstof voor de batterijen van zijn elektrische wagens. Het bedrijf doet al langer beroep op leveringen van het Chinese concern, Ganfeng Lithium, één van de grootste producenten van lithium ter wereld. De bijkomende leverancier toont volgens analisten de grote behoefte naar lithium waarmee Tesla wordt geconfronteerd.

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat-Chrysler investeert 755 miljoen zloty (204 miljoen dollar) in zijn fabriek in Tychy in Polen. Het concern zal in die fabriek elektrische modellen voor Jeep, Fiat en Alfa-Romeo bouwen. Mogelijk zouden later nog meer investeringen in Tychy kunnen volgen – Het softwarebedrijf Corellium heeft geen patenten van Apple overtreden. Dat heeft een rechter in Florida beslist. De software van Corellium laat onderzoekers toe om kwetsbaarheden in producten van Apple, zoals de iPhone, op te sporen. Apple had Corellium voor de rechter gedaagd – Indonesië heeft een overeenkomst gesloten met het Zuid-Koreaanse concern LG Group voor de uitbouw van activiteiten rond batterijen voor elektrische wagens. Met de transactie, die op de hele productieketen betrekking heeft, is een bedrag gemoeid van 9,8 miljard dollar.

De Britse online retailer The Hut Group heeft het Amerikaanse platform Dermstore.com overgenomen van de keten Target voor een bedrag van 259 miljoen pond. In Groot-Brittannië werden ook de leveranciers Claremont Ingredients en David Berryman overgenomen voor 60 miljoen pond – Zwitserland maakt een bedrag van 150 miljoen dollar, dat op Zwitserse bankrekeningen geblokkeerd was, aan de Verenigde Staten over. Dat geld was gelinkt aan de malafide Amerikaanse investeerder Robert Allen Stanford en zal aan de slachtoffers van de fraudeur worden overgemaakt – Het softwarebedrijf Qualtrics International wil met een introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 100 miljoen dollar ophalen. Qualtrics werd twee jaar geleden door het softwareconcern SAP voor een bedrag van 8 miljard dollar overgenomen.

Het bedrijf Alaska Communications System Group heeft een overnamebod ontvangen van 325 miljoen dollar. Dat bod ligt hoger dan het overnamevoorstel dat het bedrijf eerder ter waarde van 320 miljoen dollar had ontvangen van Macquarie Capital and GCM Grosvenor – Het Amerikaanse concern Mars bouwt in de Chinese stad Tianjin een fabriek voor de productie van dierenvoeding. Met het project is een investering gemoeid van meer dan 100 miljoen dollar. De fabriek zal op volle capaciteit een productiecapaciteit van meer dan 250.000 ton per jaar halen – Bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verliezen de Britse aandeelhouders bij de start van het nieuwe jaar hun stemrecht. Ook mogen zij geen nieuwe aandelen meer bijkopen. Daarmee wil Ryanair vermijden dat zijn landingsrechten in de Europese Unie in het gedrang zouden komen.

Mercedes-Benz heeft de elfde generatie van zijn S-Klasse gelanceerd. De wagen is het absolute topmodel van de Duitse fabrikant. De goedkoopste versie kost ongeveer 105.000 euro en kan de autogroep jaarlijks 2 miljard euro winst opleveren – In Parijs is de Franse designer Pierre Cardin overleden. Cardin (98) wordt de laatste grote modeontwerper van de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw genoemd. De man bouwen rond zijn modemerk een zakelijk imperium uit dat zich over een brede reeks economische sectoren uitbreidde – Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Signify schrapt in zijn onderzoeksafdeling in Eindhoven een aantal arbeidsplaatsen. Dat heeft het bedrijf meegedeeld. De ingreep is volgens de onderneming noodzakelijk omdat de coronacrisis langer blijft aanslepen dan eerder was gedacht.

De kaassnijder Breugel uit Pier is door de eigenaarsfamilie Vandecruys verkocht aan de ondernemers Jef Van Noppen, Vincent Schietekat, Tjeu van Roij en Laurent Degroote. De overnemers willen een nieuwe fabriek bouwen en de omzet op vijf jaar tijd verdubbelen – Juwelenontwerper Jochen Leën neemt de hotels La Butte aux Bois in Lanaken en Hotel Stiemerheide in Genk over van Eric Bullens. Leën ziet in een combinatie van juwelen en luxereizen nieuwe zakelijke mogelijkheden – De telecomoperator Proximus en bank Belfius starten vanaf volgend jaar onder de naam Banx een verdere samenwerking. Door die samenwerking kunnen klanten van Proximus ook toegang tot diensten van Belfius, dat zelf onder meer met de verkoop van telefoonabonnementen van start zal gaan. De twee bedrijven kondigden de voorbije een strategische samenwerking aan.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 30 december 2020

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 29 december 2020

Posted by managing21 on 29th december 2020

Het Zuid-Koreaanse industriële concern Daewoo Engineering & Construction mag de haven van Grand Faw in de Iraakse stad Basra bouwen. Het bedrijf heeft daarover met de regering van Irak een akkoord gesloten. Met het contract is een bedrag gemoeid van meer dan 2,62 miljard dollar. Grand Faw is één van de projecten die Irak hoopt te kunnen gebruiken om een kortere transportcorridor tussen het Midden-Oosten en Europa, zonder het Suezkanaal te moeten gebruiken, te creëren. In een eerste fase zou de haven in staat moeten zijn om jaarlijks ruim drie miljoen containers te behandelen. De werken bestaan in totaal uit drie fasen, die over minder dan vier jaar gerealiseerd zouden moeten zijn. Irak zegt over de volgende fases bereid te zijn om met elke geïnteresseerde partij onderhandelingen aan te knopen. Momenteel steunt Irak vooral op de haven van Umm Qasr.

Maaltijdbezorger Delivery Hero mag de Zuid-Koreaanse bestelapplicatie Woowa overnemen. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten gemeld. Wel moet Delivery Hero zijn belang in Yogiyo, een concurrent van Woowa, van de hand doen. Met de overname is een bedrag van 4 miljard dollar gemoeid – De Amerikaanse bank JPMorgan neemt het bedrijf CXLoyalty, beheerder van loyaliteitsprogramma’s voor de luchtvaartsector, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. JPMorgan rekent op een herstel van de reissector na het einde van de coronacrisis – Het Chinese sociale mediaplatform Weibo realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 466 miljoen dollar, tegenover 468 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 146 miljoen dollar naar 34 miljoen dollar terug.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft dit jaar 123 exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 afgeleverd. Gerekend was op de productie van 141 toestellen. Vorig jaar had het defensiebedrijf nog 134 exemplaren van de F-35 afgeleverd – Landen zoals Noorwegen en Zweden zijn momenteel uitermate geschikt voor de ontginning van cryptomunten. Dat zegt een rapport van het persbureau Bloomberg. De landen hebben door grote neerslag immers een grote reserve aan waterkracht-capaciteit opgebouwd. De Scandinavische elektriciteit is daardoor bijzonder goedkoop geworden – Een Boeing 737 MAX van Air Canada heeft recent een voorzorgslanding moeten maken. Tijdens een vlucht van Arizona naar Montreal bleken problemen aan de linkermotor van het toestel. Het vliegtuig kon in Tucson een veilige landing maken.

De Duitse financiële groep Commerzbank heeft een voorziening van 610 miljoen euro genomen voor de kosten van een herstructurering waarbij een groot aantal banen verloren gaan. De Duitse bank heeft daarover een overeenkomst bereikt met de ondernemingsraad – De prijs voor een bitcoin is voor de eerste keer in de geschiedenis boven de grens van 25.000 dollar gestegen. Op het handelsplatform Bitstamp liet de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt van de wereld, een recordprijs van 25.002 dollar optekenen – In Japan heeft de animatiefilm Demon Slayer, die in oktober in de bioscoop verscheen, in de bioscopen 32,5 miljard yen (257 miljoen euro) inkomsten gerealiseerd. Daarmee onttroont Demon Slayer, ontwikkeld door studio Aniplex van Sony, de productie Spirited Away van Hayo Miyzaki, die met 31,7 miljard yen het vorige record in handen had.

Griekenland gaat opnieuw enkele leningen van het Internationaal Monetair Fonds vervroegd terugbetalen. Dat heeft de Griekse regering aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een bedrag van 3,6 miljard euro aan leningen die de volgende twee jaar vervallen – Het Franse bedrijf Akka Technologies, aanbieder van ingenieursdiensten, voert een aantal gesprekken om een mogelijke reorganisatie door te voeren. Dat heeft het bedrijf gemeld. Er zouden ongeveer negenhonderd banen zijn bedreigd. Gehoopt wordt de tewerkstelling zoveel mogelijk te handhaven – Groot-Brittannië zal reclame voor ongezonde voeding in de toekomst verboden worden. De nieuwe regelgeving zou over anderhalf jaar in voege treden. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. De maatregel moet obesitas helpen bestrijden en de openbare gezondheid bevorderen.

Het ziekenhuisschip Global Mercy, dat tweehonderd patiënten kan opvangen, zal in Antwerpen worden afgewerkt. Daarover heeft de caritatieve organisatie Mercy Ships, eigenaar van de Global Mercy, een akkoord gesloten met de Port of Antwerp. Het schip ligt momenteel in China – De Waalse regering heeft een blokkeringsminderheid verworven in Franki, de Waalse divisie van de Vlaamse bouwgroep Willemen. Dat gebeurt met een bijkomende investering van de Waalse overheidsholding Sogepa, die in Franki een belang van 27,7 procent heeft opgebouwd – De groep Bobex, een Belgische prijsvergelijker voor aannemers, neemt zijn Franse sectorgenoot Renowizz over. De overname kadert in de groeistrategie van Bobex, dat de volgende vier jaar zijn omzet wil verdubbelen. Daarbij ziet Bobex ook veel potentieel in de online verkoop.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 29 december 2020

Nieuwsoverzicht – Maandag 28 december 2020

Posted by managing21 on 28th december 2020

Formula One is gesprekken gestart om zijn wedstrijden op Amazon te streamen. Dat heeft Chase Carey, chief executive van Formula One, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times bevestigd. Carey zegt dat digitale platformen aan de autosport een unieke kans bieden om hun populariteit over de wereld verder te laten groeien. Formula One, eigendom van de Liberty Group, werkt al met een eigen online abonnement. Daarnaast is er ook de samenwerking met Netflix, dat de documentairereeks Drive to Survive over de Formule One maakt. De Formula One kan een belangrijke uitbreiding betekenen voor de portefeuille sportprogramma’s die Amazon op dit ogenblik al kan aanbieden. Amazon biedt onder meer al voetbal en rugby aan. Amazon en de Formula One werkten eerder al samen aan individuele projecten.

De Duitse voetbalclub Bayern München heeft het voorbije seizoen een winst geboekt van 9,8 miljoen euro. Dat betekende echter een daling met meer dan 81 procent tegenover het seizoen voordien. De omzet viel van 750,4 miljoen euro tot 698 miljoen euro terug – Oekraïne zal vanaf volgend jaar niet langer gebruikte kernbrandstof naar Rusland sturen. Oekraïne neemt in de verboden zone van Tsjernobyl immers een eigen opslagfaciliteit in gebruik. Oekraïne heeft vier kerncentrales. Alleen de centrale van Zaporizhzhia heeft eigen opslagmogelijkheden – Telecom Italia heeft beslist om Nokia als leverancier te behouden. Tegelijkertijd werd beslist om om het aandeel van het Chinese bedrijf Huawei in de geplande aankopen voor 5G-netwerken te verminderen. Gevreesd wordt immers dat Huawei voor mogelijke veiligheidsproblemen zou kunnen zorgen.

In Taiwan heeft het ministerie van transport aan de luchtvaartmaatschappij Eva Airways een boete van 35.000 dollar opgelegd. Een piloot van de maatschappij zou voor de verspreiding van het virus Covid-19 hebben bijgedragen omdat hij niet de vereiste preventieregels had gevolgd – Het hotelconcern Hilton heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zijn aanbod verder tot één miljoen kamers kunnen uitbreiden. Dat heeft Chris Nassetta, chief executive van Hilton, gemeld. Het bedrijf heeft verder nog 2.640 bijkomende hotels, met in totaal 408.000 kamers, gepland – Het Franse defensiebedrijf Thales heeft een contract getekend met de Britse Royal Navy en de Franse Marine Nationale voor de levering van onbemande ontmijningsdiensten. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met de bedrijven ECA Group, L3Harris en Saab.

Het Noorse energiebedrijf Cloudberry Clean Energy heeft in Noorwegen de waterkrachtcentrales Selselva Kraft en Skåråna Kraft overgenomen. De twee sites vertegenwoordigen samen een productie van ongeveer 34 gigawattuur elektriciteit – In de Verenigde Staten heeft de Clemson University een overeenkomst gesloten met het ministerie van defensie voor de conversie van onder meer Bradley-tanks en andere gepantserde voertuigen tot autonoom rollend materieel. Met de opdracht is een bedrag van 18 miljoen dollar aan subsidies gemoeid – Saudi-Arabië wil de volgende drie jaar voor 58,5 miljard dollar nieuwe toeristische investeringen aantrekken. Tegen het einde van dit decennium moet dat bedrag opgelopen zijn tot 133 miljard dollar. Toerisme moet uiteindelijk 10 procent van het Saudische bruto binnenlandse product vertegenwoordigen.

Over drie jaar moeten elektrische voertuigen bij de Duitse autogroep BMW minstens 20 procent van de totale verkoop vertegenwoordigen. Dat heeft Oliver Zipse, chief executive van de Duitse autobouwer, gezegd. Momenteel wordt een niveau van 8 procent opgetekend – In Maleisië hebben de autoriteiten een klacht neergelegd tegen de onderneming Brightway Holdings, fabrikant van handschoenen. Inspecties in een fabriek van het bedrijf in Kajang, buiten Kuala Lumpur, toonde dat werknemers in overbevolkte ijzeren containers op de site van de onderneming leefden – In Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, wordt tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar gestart met een aanleg van een nieuw transportsysteem. Dat heeft de Saudi Public Transport Company (Saptco) gemeld. Het nieuwe systeem moet een congestie van Riyad aanpakken.

Het bedrijf Lekkco van de Belgische ondernemer Bram Bourgeois wil de verkoop van zijn chocoladepasta in de Verenigde Staten verder opvoeren. Het bedrijf heeft daarvoor een bedrag van 1 miljoen dollar opgehaald. Momenteel is het product in 2.250 Amerikaanse verkooppunten beschikbaar – Belron, dochterbedrijf van D’Ieteren, wil zijn belang in Carglass Maison Group verkopen aan de groepen aan Mutares en HomeServe France. Dit bleek maandagochtend uit een persbericht van de betrokken bedrijven. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De onderneming Theuma, fabrikant van deuren, neemt zijn sectorgenoten Anywaydoors en Portapivot over van de oprichtersfamilie Dries. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de overname wil Theuma zijn aanbod verder uitbreiden.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Maandag 28 december 2020

Nieuwsoverzicht – Zondag 27 december 2020

Posted by managing21 on 27th december 2020

Het Amerikaanse bedrijf InterActive Corporation (IAC) gaat zijn online videoplatform Vimeo als een onafhankelijke onderneming naar de beurs brengen. Verwacht wordt dat de operatie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden doorgevoerd. Vimeo heeft de voorbije maanden een sterke groei gekend. Onder invloed van de coronacrisis hebben veel bedrijven intensiever van het internet gebruik moeten maken om klanten te bereiken. Tussen april en november is de omzet van Vimeo met minstens 40 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het platform telde op het einde van het derde kwartaal van dit jaar meer dan 1,46 miljoen gebruikers. Vimeo werd zestien jaar geleden opgericht. Het platform boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 75,1 miljoen dollar.

In China heeft treinfabrikant CRRC Tangshan zijn eerste cargo-hogesnelheidstreinen afgeleverd. De treinen kunnen vracht tot 110 ton tegen snelheden van 350 kilometer per uur transporteren. De treinen zijn aangepast aan transport onder extreme weersomstandigheden – Het Amerikaanse transportbedrijf Republic Services heeft een order voor elektrische vrachtwagen bij autobouwer Nikola ingetrokken. Dat hebben beide ondernemingen gemeld. Republic Services had in augustus een bestelling van minstens 2.500 vrachtwagens, bedoeld voor het inzamelen van afval, geplaatst – De Indiase autobouwer Mahindra mag zijn terreinwagen Roxor in de Verenigde Staten op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse International Trade Commission beslist. Jeep had tegen de invoer van de Roxor geprotesteerd omdat beide wagens teveel gelijkenissen toonden.

Het technologiebedrijf Nuro is de eerste fabrikant van zelfrijdende wagens die in de Amerikaanse staat Californië een commerciële dienst mag opzetten. Gehoopt wordt dat de wagens, die zullen worden ingezet voor de levering van bestelling, volgende jaar kunnen worden ingezet – De Finse bank Nordea heeft beslist om zijn activiteiten in Rusland definitief stop te zetten. Nordea wil zich naar eigen zeggen op zijn activiteiten in de Scandinavische regio toespitsen. Nordea betrad veertien jaar geleden de Russische markt met de overname van de Russische Orgresbank – Het Amerikaanse leger heeft bij wapenfabrikant General Dynamics een bestelling voor tanks van het type Abrams geplaatst. Het order zou een waarde hebben van 4,62 miljard dollar. De Abrams tank kwam veertig jaar geleden op de markt. Er zijn minstens 10.000 exemplaren gebouwd.

De Japanse financiële groep Orix neemt het Spaanse energiebedrijf Elawan Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 965 miljoen dollar. Elawan is een ontwikkelaar en beheerder van zonnecentrales en windturbineparken in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika – Het Russische passagiersvliegtuig MC-21 heeft zijn eerste vlucht gemaakt met motoren van binnenlandse makelij. De motoren zijn gemaakt voor Irkut, een onderdeel van het Russische conglomeraat Rostec. Het toestel vliegt ook met motoren van de Amerikaanse groep Pratt & Whitney – De Anglo-Australische mijngroep BHP Group heeft de mijn van Samarco in Brazilië opnieuw opgestart. De mijn werd vijf jaar geleden het toneel van een gigantische ramp, nadat een breuk van de Fundao-dam de omgeving met een grote massa mijnafval had overspoeld.

In Tunesië zijn na de ontdekking van een afvalschandaal een tiental verdachten gearresteerd. Het schandaal draaide rond een lading van 282 containers huishoudelijk afval die de voorbije zomer door het Italiaanse bedrijf Sviluppo Risorse Ambientali en zijn Tunesische partner Soreplast het land was ingevoerd – Het Franse nutsbedrijf Enige heeft in Koeweit filterinstallaties geplaatst die achtergebleven gemeenschappen de toegang tot duurzaam drinkbaar water moeten garanderen. Engie werkt voor het project samen met de organisaties Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences (KFAS) en Trashtag Kuwait – Autobouwer nfiniti, onderdeel van Nissan, trekt zich eind dit jaar terug uit de Formula One. Daarmee sluit het bedrijf een periode van tien jaar in de autosport af. Infiniti kwam in de Formula One als partner van Red Bull Racing.

Het recyclagebedrijf Maes Recycling Group heeft met een kapitaaloperatie bij het Gentse investeringsfonds Integra een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei van het bedrijf te versnellen – Het bedrijf Magnax uit Gent wil volgend jaar starten met de productie van een elektrische motor die beduidend meer vermogen zou leveren dan de mogelijkheden die tot nu toe worden geboden. Gewag wordt gemaakt van een winst tussen 20 procent en 25 procent. Magnax werd vijf jaar geleden door Peter Leijnen opgericht – Het mediabedrijf Groupe Rossel wordt volledig eigenaar van de gratis krant Metro. Rossel had al een belang van 50 procent in de gratis krant en heeft nu de resterende aandelen van Mass Transit Media (MTM), uitgever van Metro, overgenomen van sectorgenoot Mediahuis.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zondag 27 december 2020

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 26 december 2020

Posted by managing21 on 26th december 2020

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar bestond nog 60,4 procent van de wereldwijde financiële reserves uit dollars, tegenover 61,2 procent de drie maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tijdens het derde kwartaal vorig jaar bedroeg het aandeel van de dollar in de wereldwijde financiële reserves nog 61,5 procent. De wereldwijde financiële reserves bereikten tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordniveau van 12.254 miljard dollar, tegenover 12.012 miljard dollar de drie maanden voordien. De dollar heeft dit jaar al 6,4 procent van zijn waarde verloren. Dat is de scherpste terugval in drie jaar. Het aandeel van de euro bedroeg tijdens het derde kwartaal van dit jaar 20,5 procent, tegenover 20,1 procent de drie maanden voordien. Op zijn piek elf jaar geleden liet de euro een aandeel van 28 procent optekenen.

De helft van de Russische bevolking gelooft niet dat dissident Alexei Navalny door de Russische geheime dienst is vergiftigd. Dat blijkt uit een enquête van het Levada Center, een Russisch onderzoekscentrum. Een groot deel vermoedt zelfs een opgezet scenario van westerse geheime diensten – De Spaanse transporteur Primafrio Group heeft bij Daf Trucks een grote order geplaatst voor 1.300 vrachtwagens. De levering wordt gespreid over een periode van drie jaar. Vier jaar geleden al had Primafrio bij Daf Trucks ook al een duizendtal vrachtwagens besteld – De Israëlische kweekvleesproducent Meat-Tech 3D heeft zijn Belgische sectorgenoot Peace of Meat overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro. Peace of Meat werkt onder meer aan een procedure om foie gras met gekweekte cellen te produceren.

Luchtvaartmaatschappij Montenegro Airlines wordt ontmanteld. Dat heeft de regering van Montenegro gemeld. De maatschappij heeft een grote schuldenlast opgebouwd. Er zal volgens Mladen Bojanic, Montenegrijns minister van investeringen, echter wel een opvolger komen – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zal de volgende vijftien maanden zijn piloten niet met een collectief ontslag confronteren. In ruil gaan de piloten akkoord met een verlenging van de arbeidsduurvermindering tot eind volgend jaar. Dat zijn Lufthansa en de vakbond Vereinigung Cockpit overeengekomen – Het ruimtevaartbedrijf Starlink, dat een netwerk van satellieten voor breedband in gebruik wil nemen, kan op termijn aan een beursnotering denken. Dat heeft Elon Musk, topman van Starlink, gezegd. Starlink is momenteel onderdeel van de groep Spacex.

Tokyo Gas heeft een belang van 9,7 procent genomen in het Britse energiebedrijf Octopus Energy. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 200 miljoen dollar. Hierdoor krijgt Octopus Energy, het snelstgroeiende energiebedrijf van Groot-Brittannië, een waarde van 2 miljard dollar – Hongkong heeft mediatycoon Jimmy Lai tegen een borgtocht van 1,3 miljoen Amerikaanse dollar voorlopig in vrijheid gesteld. Lai wierp zich de voorbije periode op als activist tegen de onderdrukking van de democratie in Hongkong. Hij wordt beticht met buitenlandse mogendheden te hebben samengewerkt – Over vijftien jaar zal de verkoop van auto’s op diesel of benzine worden verboden. Die ingreep moet het land helpen om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie uit te bouwen. Dat staat in een ontwerpplan van de regering van de Japanse premier Yoshihide Suga.

Het Amerikaanse farmabedrijf Supernus Pharmaceuticals heeft uitzicht op een geneesmiddel tegen ADHD-symptomen bij volwassenen. Dat blijkt uit positieve resultaten die een aantal tests met het middel hebben uitgewezen – In Rusland is Lyubov Sobol, een bondgenote van de dissident Aleksej Navalny, officieel ervan beschuldigd een lid van de inlichtingendienst te hebben proberen te belagen. Op de aantijgingen staat een gevangenisstraf van twee jaar – De protesten van Indiase boeren tegen drie nieuwe wetten die hun regering heeft ingevoerd, zijn ingegeven door politieke motieven. Dat heeft Narendra Modi, de premier van India, gezegd. Volgens de landbouwers dreigen ze door de nieuwe wetten niet langer op een leefbaar inkomen te kunnen rekenen. Volgens Modi wordt door politieke tegenstanders valse informatie over de maatregelen verspreid.

Bierproducent AB InBev heeft een minderheidsbelang van 49,9 procent in zijn Amerikaanse blikkenfabrieken verkocht aan een consortium beleggers rond Apollo Global Management. Dat heeft AB InBev gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 3 miljard dollar – BNP Paribas Fortis wordt volledig eigenaar van Bpost Bank. BNP Paribas Fortis had eerder al een belang van 50 procent in Bpost Bank genomen. De financiële groep neemt nu echter ook de andere 50 procent over van het Belgische postbedrijf Bpost – Verzekeraar Integrale, onderdeel van de Luikse intercommunale Nethys, geeft zichzelf nog twee maanden extra om met kandidaat-overnemers te onderhandelen. Integrale heeft dringend bijkomende financiële middelen nodig. De verzekeraar voldoet immers niet meer aan de solvabiliteitsvereisten van de Nationale Bank van België.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Zaterdag 26 december 2020

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 december 2020

Posted by managing21 on 25th december 2020

Rusland heeft een oud laboratorium van het Central Scientific-Research Institute for Precision Machine Engineering (TsNIITochMash) in het noordpoolgebied heropend. In het laboratorium, dat nog uit het tijdperk van de Sovjet-Unie dateerde, kunnen wapens bij extreme omstandigheden worden getest. Het bedrijf zegt de testkamers, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie drie decennia geleden werden gesloten en ook niet langer werden onderhouden, te hebben hersteld. TsNIITochMash is een wapenleverancier voor het Russische leger. De installaties van het laboratorium laten toe om de weerstand van kleine wapens tegen extreem hoge of lage temperaturen of tegen grote vochtigheid te testen. De heropening van het laboratorium vormt een onderdeel van de ambities van Rusland om zijn militaire aanwezigheid in het noordpoolgebied te versterken.

In China heeft de mededingingsautoriteit een onderzoek opgestart naar de Chinese webwinkel Alibaba. Het bedrijf wordt ervan verdacht zijn sterke marktpositie te hebben misbruikt. De Chinese financiële autoriteiten zouden bovendien Ant Group, dochter van Alibaba, aanspreken – Het digitale betaalplatform Square zou interesse hebben om het bedrijf Tidal, het streamingplatform dat door de Amerikaanse rapper Jay-Z is opgericht, over te nemen. Square, dat geleid wordt door Twitter-topman Jack Dorsey, zou met de transactie zijn aanbod aan diensten willen versterken – Neverland, het voormalige landgoed van muzikant Michael Jackson, is verkocht aan miljardair Ron Burkle. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 18 miljoen euro. Vijf jaar geleden werd de waarde van het landgoed nog geraamd op een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro.

Een kunsthart dat door de Franse onderneming Carmat is ontwikkeld, mag op de markt worden gebracht. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het kunsthart moet patiënten helpen de wachttijd voor een echt ruilhart te overbruggen. De transplantatie moet wel binnen 180 dagen gebeuren – In Nigeria heeft de deelstaat Rivers een site van Shell op Kidney Island in beslag genomen. De autoriteiten maken gewag van een wettelijke openbare veiling die door de rechtbank was bevolen. Die beweringen worden door Shell, dat met de lokale autoriteiten al langer in onmin leeft, tegengesproken – China heeft de invoer van hout uit New South Wales en Western Australia verboden. Volgens de Chinese autoriteiten was bij controles in de havens gebleken dat de voorraden door ongedierte waren aangetast. Eerder was ook al de invoer van hout uit Victoria en Queensland in China verboden.

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een handelsakkoord bereikt. Daardoor kan een harde brexit worden vermeden. Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. Het akkoord wordt begin volgend jaar van kracht – Het Amerikaanse concern Cisco neemt het bedrijf Dashbase over. De operatie moet het aanbod van het platform AppDynamics van Cisco verder versterken. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De Welshe brouwer Brain & Co heeft zijn 156 cafés overgedragen aan sectorgenoot Marston. Hierdoor kon een sluiting, een gevolg van de coronacrisis, worden vermeden. Door de overdracht worden 1.300 banen gered. Marston heeft in Wales al 106 pubs in beheer. Over het hele grondgebied van Groot-Brittannië heeft de groep een netwerk van bijna 1.400 adressen.

Het European Union Aviation Safety Agency (Easa) mag het vliegverbod van de Boeing 737 Max nog niet opheffen. Er blijven immers nog vragen over de veiligheid van het toestel. Dat hebben familieleden van de slachtoffers die bij twee zware crashes met het toestel om het leven zijn gekomen – De Zuid-Koreaanse onderneming LG Electronics en Magna International hebben de joint-venture LG Magna e-Powertrain opgericht. De joint-venture, met een waarde van 1 miljard dollar, moet zich toeleggen op de productie van elektrische motoren en bijbehorende apparatuur – Investeerder Korea Investment & Securities toont interesse om het hoofdkwartier van autobouwer McLaren in Woking te kopen. McLaren wil met de verkoop meer dan 200 miljoen pond ophalen. De Zuid-Koreaanse groep zou voor de overname willen samengaan met Knight Frank Investment Management.

De besteldienst DPD Group wil in België een netwerk van buurtpunten, waarbij particulieren tegen een kleine vergoeding pakketten ontvangen en verdelen in hun wijk, uitbouwen. Gemikt wordt op 400 buurtpunten tegen eind volgend jaar. DPD Group werkt voor het initiatief samen met het Nederlandse bedrijf ViaTim – Het Belgische fintechbedrijf Unifiedpost neemt zijn Zweedse sectorgenoot 21 Gram over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 40 miljoen euro. Daarnaast heeft Unifiedpost ook de overname van de bedrijven Banqup en Akti gemeld – Het Antwerpse bedrijf Descroes, gespecialiseerd in de ontsmetting van schepen en containers, neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Fumico over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Johan van Meijel en José van Uffelen, de eigenaars van Fumico, behouden een minderheidsbelang.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 december 2020

Nieuwsoverzicht – Donderdag 24 december 2020

Posted by managing21 on 24th december 2020

In Duitsland zouden consumenten bij de aankoop van een smartphone een waarborg van 25 euro moeten betalen. Dat bedrag zouden ze terugkrijgen wanneer ze het toestel op het einde van zijn levenscyclus opnieuw inleveren, zodat hergebruik of recyclage mogelijk wordt. Op die manier kan het volume elektronisch afval drastisch worden verminderd. Dat staat in een voorstel dat de Duitse Grünen willen indienen. De Grünen willen dat de Duitse economie tegen het midden deze eeuw niet alleen klimaatneutraal, maar ook afvalneutraal functioneert. Om dat doel te bereiken, moet het land echter nog een lange weg afleggen. Op dit ogenblik haalt Duitsland immers slechts een recyclageniveau van 11,6 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 11,7 procent. In Nederland wordt inmiddels echter al bijna een recyclage van bijna 30 procent bereikt.

Reed Hastings, topman van Netflix, heeft een bedrag van 225 miljoen dollar opgehaald met de verkoop van een pakket aandelen. Dit jaar bracht de verkoop van aandelen van Netflix Hastings al 616 miljoen dollar op. De waarde van aandeel Netflix steeg voorbije jaar met 63 procent – Elon Musk heeft Tesla ooit aan Apple te koop aangeboden. Dat heeft Musk zelf tegenover investeerders toegegeven. Hij wijst daarbij naar de moeilijke periode die Tesla een tweetal jaar geleden doormaakte. Maar Tim Cook, topman van Apple, zou geweigerd hebben gesprekken aan te knopen – De Olympische Spelen in Tokio, die met een jaar tot volgende zomer zijn verschoven, zullen in totaal 1.644 miljard yen (13 miljard euro) kosten. Japan zal daardoor de duurste Olympische Spelen uit de geschiedenis organiseren. Het record staat op naam van Sochi, dat aan 17,9 miljard euro komt.

In Denemarken bezaten de huishoudens eind september gezamenlijk een bedrag van 5,66 biljoen kronen (761 miljard euro) aan netto financiële activa. Tijdens het tweede en derde kwartaal namen die activa met 709 miljard kronen toe, tegenover een verlies van 541 miljard kronen de eerste drie maanden van dit jaar – Vegetarian Butcher, onderdeel van Unilever, start in Latijns-Amerika, de Caraïben en China een samenwerking met Burger King. Daardoor zullen in de restaurants van Burger King in de regio’s voortaan de vegetarische burger Whopper kunnen worden geserveerd – Nikola en Republic Services hebben hun samenwerking voor de ontwikkeling van een elektrische vuilniswagen stopgezet. Dat heeft Mark Russell, topman van Nikola, gemeld. De tijd en kosten voor de gezamenlijke ontwikkeling zouden hoger uitvallen dan eerder gedacht.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple kan voor de autosector een grote uitdager worden. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd in een reactie op de aankondiging dat Apple aan de ontwikkeling van een eigen elektrische wagen werkt – Het Amerikaanse concern ConocoPhillips heeft in de Noorse Zee, ten noorden van het Heidrun-olieveld, een nieuwe petroleumbron met een inhoud tussen 76 miljoen vaten en 201 miljoen vaten gevonden. ConocoPhillips heeft een belang van 80 procent in het gebied. Het andere deel is in handen van Pandion Energy – Na een sterk jaar overweegt Deutsche Bank de bonussen voor zijn handelaars in obligaties te verhogen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Gewag wordt gemaakt van een verhoging tot mogelijk 10 procent. De handelaars konden profiteren van de onrust op de financiële markten.

Het Amerikaanse bedrijf Ouster, fabrikant van lidar-sensoren voor zelfrijdende auto’s en intelligente steden, neemt een notering aan de beurs. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Colonnade Acquisition, dat al over een notering beschikt. De beursgang heeft een waarde van 1,9 miljard dollar – De Nederlandse verffabrikant AkzoNobel neemt het Amerikaanse bedrijf New Nautical Coatings, producent van coatings voor jachten, over. New Nautical Coatings is eigenaar van het verfmerk Sea Hawk. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De farmabedrijven Pfizer en BionTech gaan de Verenigde Staten voor begin juli volgend jaar 100 miljoen extra doses van hun coronavaccin leveren. Daarover hebben de twee bedrijven en de Amerikaanse regering een akkoord gesloten. Daarmee wordt het aantal Amerikaanse leveringen van het vaccin verdubbeld.

De Limburgse logistieke groep H. Essers heeft een exclusief contract afgesloten om de coronavaccins van Pfizer-Biontech in de Europese Unie te distribueren. Het bedrijf beschikt over een vloot van zeshonderd koeltrailers die uitsluitend voor het vervoer van farmaceutische producten worden ingezet – Investeerder Sofindev neemt een meerderheidsbelang in het Oost-Vlaamse bedrijf Altebra, gespecialiseerd in de detectie en bestrijding van branden. Het bedrijf, opgericht door Karel De Cock, worstelde met opvolgingsproblemen. De Cock blijft wel minderheidsaandeelhouder – De Belgische anticonceptiepil Estelle zal ook in de Zuid-Amerikaanse landen Mexico, Chili, Colombia, Peru en Ecuador worden verdeeld. Daarover heeft Mithra, fabrikant van Estelle, een overeenkomst gesloten met de Hongaarse distributeur Gedeon Richter. Nog andere landen kunnen volgen.

 

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Donderdag 24 december 2020

Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 december 2020

Posted by managing21 on 23rd december 2020

In Noorwegen heeft het Hooggerechtshof de protesten van de milieuverenigingen Greenpeace en Young Friends of the Earth tegen het klimaatbeleid van de regering afgewezen. De milieuverenigingen hadden met hun actie gepoogd om de ontginning van petroleum in het noordpoolgebied te laten verbieden. Daarbij hadden de verenigingen zich specifiek gericht op tien licenties die vier jaar geleden voor boringen in de Noordelijke IJszee waren gegeven. Die vergunningen zouden ongrondwettelijk zijn geweest. In de Noorse grondwet is immers een paragraaf opgenomen die aan iedereen het recht op een gezonde leefomgeving garandeert. Er is volgens het Hooggerechtshof echter geens sprake van een reële en onmiddellijke bedreiging van het leven en de fysieke integriteit, zoals in de grondwet wordt omschreven.

In de Verenigde Staten is retailer Walmart voor zijn rol in de opioïden-epidemie door de autoriteiten aangeklaagd. Opgemerkt wordt dat het bedrijf onvoldoende aandacht heeft besteed aan waarschuwingen van zijn apothekers. Walmart ontkent echter de aantijgingen – De Amerikaanse filmstudio MGM Holdings is op zoek naar een overnemer. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant Wall Street Journal gemeld. Het verkoopproces zou al zijn opgestart. De waarde van de filmstudio wordt geraamd op een bedrag van 5,5 miljard dollar. Er zou ook al interesse van verschillende partijen zijn gemeld – Het Amerikaanse concern Honeywell, leverancier van elektronische controlesystemen, neemt het bedrijf Sparta Systems van de groep New Mountain Capital over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse farmabedrijf Ocugen heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Indiase onderneming Bharat Biotech. Door het akkoord zal Ocugen een coronavaccin van Bharat verder ontwikkelen voor de markt in de Verenigde Staten. Het vaccin wordt momenteel in India op 26.000 proefpersonen getest – De Amerikaanse investeerder Flora Acquisition, onderdeel van de groep Blackstone, heeft 96,25 procent van de aandelen van de Nederlandse zakenbank Nibc in handen. Daardoor is de minimumdrempel van 85 procent voor een geslaagd bod bereikt – In Japan heeft de geautomatiseerde vermogensbeheerder WealthNavi met een introductie op de beurs van Japan een bedrag van 17,9 miljard yen (142 miljoen euro) opgehaald. De totale waarde van het bedrijf, dat vijf jaar geleden werd opgericht, wordt geraamd op 411 miljoen euro.

De Britse budgetvlieger easyJet, die door de coronacrisis in financiële problemen is terechtgekomen, heeft een levering van 22 nieuwe vliegtuigen uitgesteld. Daarover heeft EasyJet een akkoord met leverancier Airbus kunnen sluiten. De levering is verschoven naar de tweede helft van het decennium – In Duitsland heeft de bouwketen Hornbach Baumarkt tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard euro. Dat was 20,2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 67,2 procent naar 401,5 miljoen euro – Het Amerikaanse bedrijf Peloton, ontwikkelaar van fitnessapparatuur, neemt zijn sectorgenoot Precor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 420 miljoen dollar. Door de overname moet Peloton volgens topman William Lynch in staat zijn de eigen productiecapaciteit op te voeren.

In de Verenigde Staten boekte CarMax, verkoper van tweedehands wagens, realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 5,18 miljard dollar, tegenover 4,79 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 4,5 procent tot 235,3 miljoen dollar – Het Indiase bedrijf VerSe Innovation heeft met een kapitaalronde een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar opgehaald. VerSe Innovation is de groep boven onder meer Josh, de Indiase tegenhanger van TikTok. Ook het digitale nieuwsplatform Dailyhunt behoort tot de portefeuille van de Indiase groep – In China heeft het bedrijf WeRide, ontwikkelaar van autonome wagens, een bedrag van 200 miljoen dollar opgehaald bij Yutong Group, het moederbedrijf van busbouwer Zhengzhou Yutong Bus. De bedrijven willen samen autonomen bussen bouwen.

Winkelketen Mega World, het voormalige Blokker België, is door de ondernemingsrechtbank van Mechelen failliet verklaard. Door het faillissement verdwijnen 650 arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft meer dan 40 miljoen euro schulden en een vraag tot gerechtelijk reorganisatieplan werd eerder al verworpen – Luierfabrikant Ontex heeft Esther Berrozpe Galindo tot nieuwe chief executive benoemd. Galindo wordt begin januari de opvolger van Thierry Navarre, die het bedrijf sinds eind juni had geleid. Galindo werkte eerder voor Paglieri, Sara Lee, Wella en Whirlpool – Het Brusselse bedrijf Qover, aanbieder van digitale verzekeringstechnologie, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Britse smartphonebank Revolut. Door de overeenkomst krijgt Qover toegang tot de drieëndertig nationale markten waarin Revolut actief is.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Woensdag 23 december 2020

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 22 december 2020

Posted by managing21 on 22nd december 2020

In het Vaticaan zal niemand door de gevolgen van coronapandemie werkloos worden. Dat heeft paus Franciscus tegenover een groep werknemers gezegd. De coronacrisis heeft de financiën van Vaticaanstad zwaar geraakt. Daardoor was de stadstaat verplicht om zijn reservefondsen aan te spreken en een bijzonder zware kostencontrole door te voeren. Door de pandemie zijn de musea van het Vaticaan, die normaal jaarlijks 100 miljoen dollar inkomsten genereren, nagenoeg zonder inkomsten gevallen. Het Vaticaan had eerder al aanwervingen en promoties verboden. De stadsstaat telt onder zijn medewerkers heel wat personeel, onder meer in de administratie, het tuinonderhoud, de ordehandhaving en de musea.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil over vier een batterij op punt hebben die een auto zelfrijdend kan maken. Dat is het doel van het plan Titan dat het concern is opgestart. Apple zou een eigen technologie gebruiken om de kostprijs van de batterijen sterk te verminderen – Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) neemt de Finse startup Nordcloud over. De overname kadert in de voorbereiding op een grote spinoff die het Amerikaanse concern rond cloudcomputing wil doorvoeren. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld – In de Verenigde Staten schaliegasproducent Diamondback neemt zijn sectorgenoot QEP Resources over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 550 miljoen dollar gemoeid. QEP Resources is vooral actief in het Midland Basin en het Delaware Basin.

De Japanse bank Nomura stopt de verstrekking van  financieel advies aan particuliere klanten. Door die beslissing zullen 1.500 adviseurs binnen de onderneming een andere functie krijgen. De divisie vertegenwoordigde vorig jaar 21 procent van de totale inkomsten van Nomura – Jack Ma heeft de Chinese autoriteiten een belang in zijn financiële dienstverlener Ant Financial aangeboden om de beursgang van de onderneming te redden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Ant Financial had gepland vorige maand een beursintroductie te kunnen realiseren – De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor de fusie tussen autoconcerns Fiat Chrysler Automobiles en PSA Group. Dankzij een aantal toegevingen zouden concurrentieproblemen op de markt voor bestelwagens zijn weggewerkt.

De Zuid-Koreaanse autobouwer SsangYong Motor, onderdeel van de Indiase groep Mahindra, heeft het faillissement aangevraagd. De onderneming is er naar eigen zeggen niet in gelukt om een krediet met buitenlandse banken te verlengen. De zoektocht naar een overnemer gaat verder – In de Verenigde Staten wordt RealPage, softwareleverancier voor de woningmarkt, door investeerder Thoma Bravo overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 10,2 miljard dollar. RealPage heeft een platform ontwikkeld waarop allerlei vastgoedservices worden geboden – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz zet zijn productie in Brazilië stop. Door die beslissing zal de fabriek in Iracemápolis worden gesloten. Daarbij zullen ongeveer 370 banen verdwijnen. Mercedes-Benz wijst erop dat de vraag naar luxewagens door de coronapandemie drastisch is gedaald.

Het Italiaanse mediaconcern Mediaset blijft bij zijn plannen om een Europese televisiegroep te creëren. Daarop zal het dispuut met de Franse groep Vivendi, de tweede grootste aandeelhouder van Mediaset, niets veranderen. Dat heeft Pier Silvio Berlusconi, topman van Mediaset, gezegd – Investeerder Visionfund, een divisie het Japanse telecomgroep Softbank, wil een Special Purpose Acquisition Company (Spac) op de beurs laten noteren. Deze Spac moet tussen 500 miljoen dollar en 600 miljoen dollar aan kapitaal voor een overname ophalen – In Frankrijk will Akka Technologies, leverancier van ingenieursdiensten, een herstructurering doorvoeren. Akka is zwaar geraakt door de crisis in de luchtvaartsector, die ongeveer 30 procent van de totale activiteiten van het Franse bedrijf vertegenwoordigen. Door de ingreep zouden 900 banen verdwijnen.

Winkelketen Mega World is niet meer levensvatbaar. Met die uitspraak bevestigt het Antwerpse hof van beroep het rapport van twee bewindvoerders, die eind november hadden gemeld dat Mega World, het voormalige Blokker, geen toekomst meer heeft. Een faillissement lijkt onafwendbaar – De schuldeisers van Neckermann hebben met een grote meerderheid voor het reorganisatieplan gestemd dat het bedrijf aan de ondernemingsrechtbank in Nijvel heeft voorgelegd. Slechts negen van de 119 schuldeisers stemden tegen het plan – Het beglazingbedrijf Belron neemt de divisie autoruiten van het Duitse bedrijf Auto Teile Unger (ATU), leverancier van autoservices, over. Daardoor breidt Belron zijn Duits netwerk met 500 adressen uit. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname is door het Duitse Bundeskartellamt goedgekeurd.

Posted in diversen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsoverzicht – Dinsdag 22 december 2020