managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juli, 2023

Autofabrikanten investeren in gezamenlijk Amerikaans oplaadnetwerk elektrische wagens

Posted by managing21 on 28th juli 2023

Zeven grote autofabrikanten hebben de oprichting aangekondigd van een nieuw bedrijf dat het opladen van elektrische voertuigen in de Verenigde Staten moet aanbieden. De betrokken partijen – General Motors, Stellantis, Hyundai Motor, Kia, Honda, BMW en Mercedes-Benz – willen met het initiatief een antwoord bieden op het marktleiderschap van Tesla en pogen te profiteren van de subsidies die door de regering van de Amerikaanse president Joe Biden ter beschikking gesteld.

De betrokken merken vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Amerikaanse autoverkoop, maar hebben slechts een beperkt aandeel op de markt voor elektrische wagens, die door Tesla wordt gedomineerd. De opmerkelijke coalitie van concurrenten – die volgens sommige analisten mededingingsbezwaren zou kunnen oproepen – suggereerde dat de nieuwe joint venture dertigduizend opladers wil uitrollen in Noord-Amerika. Daarbij zou begonnen worden met installaties langs grote snelwegen en in steden.

Miljardenproject

De autofabrikanten specificeerden niet hoeveel ze individueel of collectief zouden investeren, maar lieten wel verstaan open te staan voor aanvullende investeringen of een deelname van andere bedrijven, ook van partijen buiten de autosector. Een naam voor de onderneming werd niet bekendgemaakt. “De investering zal door dit partnerschap veel lager liggen dan door het bouwen van individuele oplaadnetwerken”, stelde Akshay Singh, analist bij adviesbureau PwC Strategy. “De initiatiefnemers krijgen ook controle over de klantervaring en verzamelen gegevens.”

Het nieuwe project vergt een investering van verscheidene miljarden dollars. (Foto: Pixabay/Goran Horvat)

Er zijn in de Verenigde Staten momenteel meer dan 30.000 snellaadstations geïnstalleerd. De kostprijs varieert van minder dan 100.000 dollar tot meer dan 200.000 dollar voor de krachtigste versies. Waarnemers merken op dat het opzetten van de nieuwe onderneming meerdere miljarden dollars kan kosten. “We denken dat dit initiatief een belangrijke stap voorwaarts kan zijn voor de verdere doorbraak van de elektrische wagens”, stipte Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van het Witte Huis aan. “Het project creëert nieuwe banen voor de installatie en het onderhoud van de infrastructuur.”

De Amerikaanse regering heeft zich tot doel gesteld om tegen eind dit decennium 500.000 laders te hebben geïnstalleerd. Dit betekent bijna een verviervoudiging van het huidige arsenaal. Tesla, dat vorig jaar meer dan 60 procent van de totale verkoop van elektrische voertuigen in de Verenigde Staten voor zijn rekening nam, heeft met bijna 18.000 Superchargers het grootste netwerk snelladers van het hele land. Tesla zei eerder dit jaar een deel van dat oplaadnetwerk te zullen openstellen voor elektrische wagens van rivalen, zodat het bedrijf in aanmerking zou komen voor een deel van de financiering van 7,5 miljard dollar aan federale subsidies die zijn voorzien.

Het leiderschap van Tesla in het uitbouwen van een netwerk van opladers heeft het bedrijf een belangrijke impact bezorgd bij het bepalen van de standaarden voor de sector. Dat heeft bij diverse rivalen tot grote bezorgdheid geleid. General Motors, Mercedes en een aantal andere constructeurs hebben een overeenkomst getekend om vanaf het midden van dit decennium gebruik te kunnen maken van de oplaadtechnologie die door Tesla werd ontwikkeld.

General Motors had eerder aangegeven door de toegang tot het netwerk van Tesla 400 miljoen dollar te kunnen besparen. “Het nieuwe initiatief maakt deel uit van de inspanningen van General Motors om de kosten te besparen”, aldus woordvoerders van de constructeur. “Het nieuwe project zal echter geen verandering brengen in de toezeggingen of samenwerkingen die General Motors eerder heeft gedaan.”

De andere autofabrikanten uit het nieuwe project – Stellantis, Hyundai, Kia Honda en BMW – hebben geen overeenkomst met de North American Charging Standard (NACS), die door Tesla is ontwikkeld, gesloten. Hun product is daarentegen afgesteld op het Combined Charging System (CCS). Het nieuwe laadbedrijf zal beide standaarden ondersteunen, maar zal de concurrentie met het netwerk van Tesla aangaan.

Concurrentie

Toplui van de deelnemende automerken betoogden dat het oplaadnetwerk net zo is opgebouwd als tankstations met toiletten, catering en winkels en daardoor een snellere uitrol van elektrische voertuigen zou ondersteunen. “Autoconstructeurs beschikken echter niet over de benodigde elektriciens of hebben geen ervaring met het werken met winkeliers”, waarschuwde Andres Pinter, topman van het installatiebedrijf Bullet EV Charging Solutions. “Het zal voor de autofabrikanten niet gemakkelijk zijn om de achterstand in te halen. Maar deze bedrijven beschikken over grote financiële reserves. Daarmee zouden ze deze activiteiten perfect kunnen uitbesteden.”

De nieuwe onderneming zou de concurrentie met de gevestigde oplaadbedrijven, waaronder Electrify America (Volkswagen) en EVGo, aangaan. Experts voegden eraan toe dat de nieuwe onderneming een soortgelijke structuur zou kunnen krijgen als Ionity, dat zes jaar in Europa werd opgericht en Volkswagen, Daimler, BMW, Ford en Hyundai als leden telt.

Er rijzen rond het nieuwe project wel een aantal vragen over de vrije concurrentie. “Bij joint-ventures is er altijd een bekommernis dat een legale samenwerking mogelijk tot illegale coördinatie, zoals prijsafspraken of het verdelen van markten, zou kunnen leiden”, stipte André Barlow, een antitrust-specialist bij het bureau Doyle Barlow & Mazard, aan. “Er zijn zeker een aantal risico’s. We hebben hier te maken met een samenwerking tussen zeven autofabrikanten. Het samenwerkingsverband zal dan ook wellicht door het Amerikaanse ministerie van Justitie onder de loep worden genomen.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, energie, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Autofabrikanten investeren in gezamenlijk Amerikaans oplaadnetwerk elektrische wagens

Nieuwe Braziliaanse spoorlijn verbindt noorden en zuiden van het land 

Posted by managing21 on 28th juli 2023

Na een bouwperiode van meer dan vier decennia beschikt Brazilië eindelijk over een spoorweg die het noorden het zuiden van het land verbindt. Het traject loopt over een afstand van 2.260 kilometer van de noordoostelijke havenstad Itaqui in de deelstaat Maranhão naar de zuidoostelijke haven van Santos in São Paulo. De verbinding, die door de Braziliaanse president Lula da Silva officieel in gebruik werd genomen, moet de landbouwsector van het Zuid-Amerikaanse land nieuwe opportuniteiten bieden.

Door de nieuwe spoorweg krijgen landbouwers uit de Braziliaanse deelstaten Goiás, Mato Grosso en Minas Gerais de mogelijkheid om gewassen zoals soja, maïs en katoen naar havens in het zuidoosten en noorden van het land te transporteren. De Braziliaanse regering beklemtoonde daarbij dat de spoorverbinding een logistieke corridor zou vormen die over de hele lengte investeringen en banen zou aantrekken.

Verdere uitbreiding

De werkzaamheden voor de aanleg van de Ferrovia Norte-Sul gingen in 1986 van start, maar boekten weinig vooruitgang totdat de regering in 2007 ingreep. De Braziliaanse overheid bestempelde de spoorwegverbinding als een belangrijk onderdeel van het streven om de nationale economie te laten groeien.

De nieuwe verbinding overbrugt een afstand van 2.260 kilometer. (Foto: Pixabay/Chanh Nguyen)

Vier jaar geleden begon Rumo, het grootste logistieke bedrijf in Latijns-Amerika, met de exploitatie van het zuidelijk deel – 1.540 kilometer lang – van het project. De onderneming investeerde 833 miljoen dollar in rollend materieel en terminals in São Simão, Iturama en Rio Verde. Ook de bedrijven Valor da Logística Integrada (VLI) en Valec zijn bij de exploitatie van de verbinding betrokken.

Waarnemers merken op dat de verbinding de verdere uitbreiding van het Braziliaanse spoornetwerk zal stimuleren. De regering is onder meer van plan om volgend jaar een publiek-private samenwerking te starten voor de aanleg van een spoorlijn, over een afstand van 520 kilometer, tussen Salvador, de hoofdstad van de noordoostelijke staat Bahia, in zuidelijke richting naar de haven van Petrolina in de staat Pernambuco.

De Braziliaanse regering is nu van plan om de spoorwegsector een impuls te geven door meer overheidsinvesteringen en aanpassingen van de regelgeving. “De overheidsinvesteringen in de spoorwegsector bedragen momenteel ongeveer 400-500 miljoen reais per jaar en we gaan een portefeuille van nieuwe spoorwegprojecten opbouwen”, benadrukte George André Palermo Santoro, algemeen secretaris van het Braziliaanse ministerie van Transport.

Privésector

Volgens Santoro is de regering van plan om de vergunningsregeling voor spoorwegprojecten bij te werken. Deze regeling, die begin vorig jaar werd ingevoerd, is een wettelijk kader dat particuliere bedrijven toestemming geeft om spoornetwerken met korte lijnen te bouwen en te exploiteren op basis van door de overheid verleende gebruiksrechten. Voorheen moesten bedrijven die geïnteresseerd waren in dergelijke projecten een langdurig aanbestedingsproces doorlopen dat jaren kon duren.

Inmiddels heeft het bedrijf TAV Brasil plannen bekend gemaakt om een nieuwe hogesnelheidslijn aan te leggen tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro, de twee grootste metropolen van het land. Daarvoor heeft het bedrijf een licentie ontvangen van het Braziliaanse Agencia Nacional de Transportes Terrestres (ANTT). Op het eerste gezicht lijkt het project een heropname van een initiatief dat bijna anderhalf decennium geleden door de Braziliaanse president Lula da Silva lanceerde, al is het nieuwe plan minder ambitieus en zou het ook volledig door de privésector worden gefinancierd.

De mogelijkheid om een privé spoorproject op te zetten, bestaat in Brazilië sinds twee jaar. De regering van voormalig president Jair Bolsonaro had daarvoor een regelgevend kader uitgewerkt. Voordien moesten privébedrijven deelnemen aan openbare aanbestedingen om delen van bestaande spoorlijnen te kunnen uitbaten of nieuwe trajecten aan te leggen. Nu kunnen privébedrijven een aanvraag voor een exploitatie – van vijfentwintig tot negenennegentig jaar – in te dienen. 

De Braziliaanse transportautoriteiten hebben tot nu toe al negenendertig projecten van bedrijven en consortia goedgekeurd. Inmiddels is er onder meer gestart met de aanleg van de Ferrovia Oeste Leste (Fiol), die over een afstand van 1,527 kilometer de mijnen in de deelstaat Bahia met de havenstad van Ilhéus moet verbinden.

Meer over dit onderwerp:

Posted in transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe Braziliaanse spoorlijn verbindt noorden en zuiden van het land 

Byd breidt voorsprong op Chinese automarkt verder uit

Posted by managing21 on 28th juli 2023

In China manifesteerde het lokale merk Byd zich opnieuw als de meest succesvolle autoverkoper op de nationale markt. De Chinese constructeur slaagde er bovendien in om zijn voorsprong op de vroegere marktleider, de Duitse autobouwer Volkswagen, verder uit te breiden. Byd kon volgens analisten profiteren van zijn uitgebreide assortiment elektrische voertuigen, die bij het lokale publiek een grote populariteit lijken te genieten.

Volkswagen was lange tijd de meest succesvolle verkoper op de Chinese automarkt. Die titel diende de Duitse constructeur tijdens de eerste drie maanden van dit jaar echter aan zijn lokale concurrent Byd af te staan. De kloof tussen beide rivalen werd tijdens het tweede kwartaal nog groter. Byd liet tijdens die periode een verkoop van 595.300 wagens optekenen. Hierdoor bereikte het merk, dat uitsluitend elektrische wagens op de markt brengt, in de Chinese autoverkoop een aandeel van 11,2 procent.

Trend

Volkswagen verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in China 544.000 voertuigen. De Duitse constructeur bracht daarbij 23.433 elektrische wagens op de Chinese markt. Dat vertegenwoordigde een marktaandeel van ongeveer 4 procent. Op de Chinese markt voor elektrische wagens staat Tesla, met een verkoop van 157.000 auto’s, op de tweede plaats. In de totale Chinese autoverkoop volgt Tesla op een twaalfde plaats.

Byd werd begin dit jaar lijstaanvoerder op de Chinese automarkt. (Foto: Byd Motor)

De trend weerspiegelt de afnemende invloed van de traditionele buitenlandse merken en benzineauto’s, terwijl Chinese fabrikanten van elektrische wagens steeds meer geavanceerde en meer betaalbare modellen op de markt brengen. Byd lanceerde eerder dit jaar zijn elektrische hatchback Seagull, die 73.800 yuan (10.300 dollar) kocht. De auto beschikt over een motor van 55 kilowatt en heeft een bereik van 306 kilometer.

De verkoop van wagens met nieuwe energieën, waaronder plugin hybrides en elektrische wagens op batterijen, steeg in China tijdens de maand juni met 25 procent tot 736.000 exemplaren. Daarmee heeft de sector volgens de Chinese Passenger Car Association op de Chinese markt een aandeel van bijna 40 procent.

Volkswagen doet inmiddels inspanningen om zijn positie op de Chinese automarkt opnieuw te versterken. In die strategie past onder meer de beslissing om een belang van 4,99 procent te nemen in de Chinese constructeur Xpeng, fabrikant van elektrische wagens. Met de investering is een bedrag van 700 miljoen dollar gemoeid. De twee autofabrikanten zullen samenwerken aan de ontwikkeling van twee modellen die gericht zijn op de middenklasse. Deze modellen zullen het logo van Volkswagen dragen, maar worden op het gebied van software en autonome mobiliteit uitgerust met de knowhow van Xpeng.

Het akkoord betekent een belangrijke realisatie voor Xpeng, een van de kleinere Chinese fabrikanten van elektrische wagens. Xpeng, dat op de beurs van Hongkong staat genoteerd, kan door de samenwerking volgens Daniel Roeska, analist bij Bernstein Research, profiteren van de aanvoerketen en de inkoopmogelijkheden van Volkswagen. “Bovendien heeft de collaboratie een positieve impact op de reputatie van het platform en de technologie van Xpeng”, betoogt Roeska. Bij Volkswagen vullen de nieuwe modellen, die over drie jaar op de markt komen, een leemte in het Chinese productaanbod.

Strategie

De Duitse autofabrikant is in China achtergebleven bij lokale concurrenten en Tesla en staat onder zware druk van investeerders om de verkoop van elektrische wagens in het Aziatische land te stimuleren. Ralf Brandstätter, directeur van de Chinese divisie van Volkswagen, heeft al herhaaldelijk betoogd dat de strategie van de Duitse constructeur in China berust op een samenwerking met lokale fabrikanten, die onder meer een superieure kennis van de lokale markt hebben.

Xpeng weerspiegelt de volgende stap in een reeks van samenwerkingen van Volkswagen met Chinese bedrijven, waaronder de batterijproducent Gotion en technologiebedrijf Horizon Robotics. Volkswagen kondigde tevens plannen aan voor verdere samenwerking tussen zijn dochteronderneming Audi en de Chinese constructeur Saic Motor. Volkswagen is al mede-eigenaar van een fabriek met Saic in Xinjiang. 

De Duitse groep gaf niet aan welke modellen de twee bedrijven samen zouden ontwikkelen of wanneer er een gezamenlijk platform zou kunnen worden geactiveerd. Er zou echter sprake zijn van modellen in een segment dat Audi in China nog niet heeft aangeboord. Audi is ook bezig met een inhaalslag op de Chinese markt voor elektrische voertuigen, waar het Duitse merk tot nu toe zwak heeft gepresteerd.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Byd breidt voorsprong op Chinese automarkt verder uit

Italië denkt aan hogesnelheidstrein voor Adriatische kust

Posted by managing21 on 27th juli 2023

Er komt langs de Adriatische kust in Italië mogelijk een nieuwe hogesnelheidslijn. Rete Ferroviaria Italiana (RFI), beheerder van het Italiaanse spoornet, heeft op vraag van het Italiaanse ministerie van Infrastructuur en Transport beslist om voor het plan een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren. De route moet Rimini met Lecce verbinden en passeert langs Ancona, Pescara, Foggia en Bari.  De haalbaarheidsstudie moet eind dit jaar zijn afgerond.

Rete Ferroviaria Italiana wil de kosten van een nieuwe lijn – waar snelheden tot 300 kilometer worden gehaald – vergelijken met verbeteringswerken aan de bestaande route, waar de treinen maximaal 200 kilometer per uur zouden kunnen halen. De bestaande lijn tussen Bologna Centrale en Bari Centrale is 649 kilometer lang, terwijl het traject van Bari naar Brindisi en Lecce een lengte van 149 kilometer heeft. Het verbeteringsprogramma zal naar verwachting 5 miljard euro kosten.

Kortere reistijden

De aanleg van een nieuwe hogesnelheidslijn zal naar schatting dertien jaar in beslag nemen. De kosten worden geraamd op een bedrag tussen 40 miljard euro en 50 miljard euro. Volgens ondernemersorganisatie Confindustria kan de nieuwe verbinding 95 miljard euro aan voordelen opleveren voor de industrie en het toerisme, de vervuiling terugdringen en de levenskwaliteit verbeteren. Tevens zouden 144.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.

De nieuwe treinverbinding zou 44 miljard euro kosten. (Foto: Pixabay/ADMC)

De huidige spoorlijn maakt een sterke scheiding tussen de steden langs de Adriatische kust. Daarbij is er een groot verschil met het spoorvervoer langs de Tyrreense kust. Daar heeft de hogesnelheidstrein de mobiliteit grondig verbeterd. De nieuwe verbinding zou de reistijden tussen het zuiden en het noorden van het land aanzienlijk inkorten.

De hogesnelheidslijn langsheen de Tyrreense kust legt de afstand tussen Napels en Milaan, over een afstand van 790 kilometer, af in vier uur en dertig minuten. Aan de Adriatische kust moet rekening gehouden worden met een reistijd van vier uur en vierenveertig minuten tussen Pescara en Milaan, hoewel daar slechts een afstand van 521 kilometer moet worden afgelegd.

De hogesnelheidslijn zou een alternatief zijn voor de huidige plannen, die de bestaande lijn moet versnellen. Die optie is goedkoper, maar de treinen zullen er maximaal 200 kilometer per uur kunnen rijden. Bovendien wordt het huidige traject met een belangrijk knelpunt gehinderd en dat meer dan twee decennia na de beslissing tot renovatie nog steeds niet opgelost.

Tussen Molise en Puglia moeten de treinen over een afstand van 32 kilometer van een enkelspoor gebruik maken. Drie jaar geleden merkte Dario Franceschini, toenmalig Italiaans minister van Cultuur, op dat de hogesnelheidslijn een onderdeel zou moeten uitmaken van een breed project om het zuiden van Italië nieuw leven in te blazen.

Diverse baten

Confindustria wijst er ook op dat een nieuwe route ook de omwonenden van het traject voordelen zal opleveren. De huidige route, die de kustlijn volgt, doorsnijdt immers de bebouwde gebieden van de gemeenten langs de Adriatische Zee. Dat traject creëert al vele jaren problemen op het gebied van wegverkeer en geluidsoverlast.

Bovendien is er ook een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van de bewoners en het toerisme. De nieuwe lijn zou meer landinwaarts worden aangelegd, waardoor deze problemen zouden kunnen worden aangepakt. Hierdoor zouden in de badzones langs de kust nieuwe toeristische ruimten kunnen worden ingericht.

In de betrokken regio’s zou de aanleg van het project alleen al bijdragen aan een groei van het bruto binnenlandse product met gemiddeld 0,6 procent, terwijl de bijdrage aan de groei op nationaal niveau ongeveer 0,4 procent zou bedragen. “De investering activeert alle productieketens die deel uitmaken van het Italiaanse economische weefsel”, verklaart Confindustria.

“Vooral de productiesector wordt tijdens de realisatiefase van het project rechtstreeks beïnvloed, net zoals de producenten van elektronische apparatuur en de bouwindustrie. Bovendien zal de ontwerpfase van de werkzaamheden nieuwe opportuniteiten creëren voor de dienstensectoren, die bovendien baten zullen vinden in een aantal afgeleide effecten van het project.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in Mobility, transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Italië denkt aan hogesnelheidstrein voor Adriatische kust

Investeringen in nieuwe tankers voor vloeibaar gemaakt gas lopen scherp op

Posted by managing21 on 26th juli 2023

De uitgaven aan nieuwe tankers voor het vervoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vertegenwoordigden de voorbije achttien maanden 27 procent van de totale investeringen die voor de bouw van nieuwe schepen werden aangekondigd. Dat blijkt uit een rapport van analist Clarkson Research. Geen enkele andere sector, containerschepen inbegrepen, kon een even groot aandeel optekenen.

Sinds begin vorig jaar hebben rederijen al voor 47 miljard dollar aan investeringen in nieuwe lng-schepen aangekondigd. Dat bedrag ligt hoger dan de investeringen in containerschepen, waar er over dezelfde periode gewag wordt gemaakt van een budget van 46 miljard dollar. “Energiezekerheid, toenemende vrachtvolumes, vervangingsvraag en infrastructuur-vereisten zijn de belangrijkste factoren die de recordinvesteringen in lng-tankers onderbouwen”, merkt Clarkson Research op. De analist voegt eraan toe dat de strijd voor de aankoop van nieuwe lng-schepen de volgende periode nog zal versnellen. 

Toenemende handel

Ondanks de drastisch hogere tarieven voor nieuwe schepen – de prijs is opgelopen van 211 miljoen dollar voor een standaardschip van 174.000 kubieke meter begin vorig jaar tot 261 miljoen dollar midden dit jaar  – beslissen vele reders om de weinig overblijvende slots die de volgende drie jaar nog voor de orders van nieuwe lng-schepen beschikbaar zijn, in te vullen. In de orderboeken zijn volgens Clarkson Research momenteel 331 lng-schepen opgenomen. Dat cijfer vertegenwoordigt 51 procent van de totale vlootcapaciteit.

Voor een nieuw lng-schip moet momenteel ongeveer 260 miljoen dollar worden betaald. (Foto: NYK Line)

De vrachttarieven voor een schip van 160.000 kubieke meter dat door diesel en elektriciteit wordt aangedreven, lagen de voorbije twaalf maanden constant boven de grens van 100.000 dollar per dag. Eind juni was er volgens Clarkson Research sprake van een tarief van 120.000 dollar per dag.

Sinds begin dit jaar zijn er in totaal dertig lng-schepen besteld. Die orders hebben een gezamenlijke waarde van 7,7 miljard dollar. Maar Clarkson Research wijst erop dat er wellicht nog meer bestellingen zullen volgen. De schepen zijn nodig omdat de lng-handel de volgende jaren een snelle groei zal kennen, naarmate er meer capaciteit beschikbaar komt.

De stijgende vraag naar vloeibaar gemaakt gas in Azië en de rol van de relatief zuivere brandstof in de energietransitie worden daarbij als onderliggende groeifactoren naar voor geschoven. De handel in lng-voorraden zou tegen eind dit decennium een volume van 650 miljoen ton kunnen bereiken, tegenover ongeveer 390 miljoen ton dit jaar.

Tweedehands

Clarkson Research wijst erop dat inmiddels ook de prijzen van tweedehands lng-schepen tot bijzonder hoge bedragen zijn opgelopen en inmiddels de tarieven voor nieuwe tankers benaderen. Daarbij wordt gewezen op de druk van de strengere milieunormen en de toenemende vraag van Europese landen, die hopen daarmee de invoer van Russisch gas te kunnen vervangen.

Gemeld werd dat in juni dit jaar voor een lng-schip van 174.000 kubieke meter met een leeftijd van vijf jaar, een recordbedrag van 250 miljoen dollar werd gevraagd, tegenover 185 miljoen dollar een jaar geleden en 170 miljoen dollar in juni twee jaar geleden. De prijs van tweedehands schepen is opgelopen tot 96 procent van een nieuw lng-schip, waarvoor ongeveer 260 miljoen dollar wordt gevraagd. De prijzen van kleinere lng-schepen – tussen 138.000 kubieke meter en 140.000 kubieke meter – hebben op twee jaar tijd eveneens een verdubbeling gekend. Er bestaat een grote vraag naar deze schepen.

De prijzen voor nieuwe lng-carriers, die winstgevender zijn dan olietankers en containerschepen, zullen naar verwachting verder stijgen, gezien de stijgende prijstrend van gebruikte schepen. Met een stijging van het aantal nieuwe orders zouden de leveringen echter vertraging kunnen oplopen.

De drie grootste scheepsbouwers van Zuid-Korea, die ook de drie grootste constructeurs van de wereld zijn, al voor drie jaar werk hebben. HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, de grootste scheepsbouwer van het land, zei dat de meest recent bestelde lng-carriers op zijn vroegst over vier jaar opgeleverd zullen worden. Samsung Heavy Industries maakt gewag van een wachttijd van vijf jaar.

Meer over dit onderwerp:

Posted in energie, transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Investeringen in nieuwe tankers voor vloeibaar gemaakt gas lopen scherp op

Porsche waarschuwt voor aanhoudende knelpunten met onderdelen

Posted by managing21 on 26th juli 2023

In de eerste helft van dit jaar realiseerde de Duitse autofabrikant Porsche een omzet van 20,43 miljard euro. Dat was 14 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg daarbij met 10,7 procent tot 3,85 miljard euro. Dat heeft Porsche gemeld. De resultaten wijzen op een herstel na de terugval in de productie dezelfde periode vorig jaar, die gedeeltelijk werd veroorzaakt door het stilleggen van fabrieken in China. De Duitse autofabrikant bevestigde verder zijn prognoses voor de tweede helft van dit jaar, ondanks een gespannen wereldwijde economische situatie.

Porsche zei dat te maken te hebben gehad met hogere kosten dan vorig jaar, deels als gevolg van de marketing voor de Porsche Cayenne en het digitaliseren van de activiteiten, maar dat de inkomsten door consistente prijzen en stijgende verkopen op peil konden worden gehouden. Het bedrijf had in mei gezegd de prijzen in Europa en de Verenigde Staten tijdens de tweede helft tussen de 4 procent en de 8 procent te zullen verhogen, zodat de oplopende kosten zouden kunnen worden geproduceerd. 

Rendement

De Duitse autobouwer haalde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een rendement van 19,5 procent. Over de eerste helft van het jaar werd een rendement van 18,9 procent opgetekend, tegenover 19,4 procent dezelfde periode vorig jaar. “De wereldwijde economische situatie blijft gespannen”, beklemtoonden woordvoerders van Porsche, verwijzend naar de voortdurende uitdaging om onderdelen te verkrijgen, de algemeen stijgende kosten en de geopolitieke spanningen.

Ook de Cayenne krijgt binnenkort een elektrische aandrijving. (Foto: Porsche)

Porsche waarschuwde dat de problemen met de toeleveringsketen, die de productie van zijn enige volledig elektrische auto hebben bemoeilijkt, ook tijdens de tweede helft van het jaar zullen aanhouden. Het bedrijf ziet verder een vertragende groei in Europa, stijgende kosten en een beperkte beschikbaarheid van onderdelen. “Er is geen week waarin er geen problemen zijn met de toeleveringsketen”, wierp Oliver Blume, chief executive van Porsche, op. “Er zijn nog steeds veel onzekerheden, ook vanwege geopolitieke onzekerheden over de hele wereld.”

De inkomsten van Porsche blijven grotendeels afhankelijk van de traditionele modellen met een verbrandingsmotor. De verkoop van de elektrische Taycan viel door tekorten aan onderdelen echter met 5 procent terug. De constructeur verwijst anderzijds naar zijn sterk orderboek voor de tweede helft van het jaar, waarbij luxewagens betere vooruitzichten bieden dan auto’s voor het brede publiek.

De Duitse autobouwer merkt verder op maatregelen, waaronder het vormen van partnerschappen voor nieuwe technologieën, te nemen om de marges te verdedigen terwijl de productie op elektrische modellen overschakelt. Porsche is van plan om volgend jaar een volledig elektrische versie van de Macan te lanceren. Daarna krijgen ook de 718 Roadster en de Cayenne een elektrische uitvoering. De autofabrikant werkt bovendien samen met Mobileye Global aan de ontwikkeling van autonome mobiliteit en heeft Celiforce, een bedrijf dat krachtige batterijcellen bouwt, overgenomen.

Synthetische brandstoffen

Tegen eind dit decennium moeten elektrische wagens 80 procent van de totale verkoop van Porsche vertegenwoordigen. De iconische 911 – die vorig jaar 13 procent van de totale verkoop van het merk vertegenwoordigde – zal uiteindelijk nog het enige model van Porsche zijn dat met een verbrandingsmotor blijft uitgerust. Experts wijzen er trouwens op dat e-fuels in de toekomst uitsluitend zullen worden gebruikt bij niche-modellen uit het hogere marktsegment.

Daarbij wordt erop gewezen dat de grote autofabrikanten na het midden van volgend decennium wellicht geen nieuwe modellen met synthetische brandstoffen meer op de markt zullen brengen. Opgemerkt wordt dat deze constructeurs in totaal al 1,2 biljoen dollar hebben geïnvesteerd in de elektrificatie van hun modellen.

Nieuwe bedrijven die gericht zijn op de productie e-fuels – vooral gericht op vliegtuigbrandstoffen – hebben daarentegen minder dan 1 miljard dollar aan investeringen kunnen aantrekken. Een aantal kleinere autofabrikanten willen krachtige en luxueuze wagens met e-fuels verkopen aan rijkere klanten, die financieel sterk genoeg staan om zich de dure brandstof te kunnen veroorloven. E-fuels kunnen momenteel tot bijna 13 euro per liter kosten.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Porsche waarschuwt voor aanhoudende knelpunten met onderdelen

Georgië vervangt Italië als grootste importeur van wijnen in Rusland

Posted by managing21 on 26th juli 2023

Georgië, een land in de zuidelijke Kaukasus, heeft zich opgeworpen tot de grootste invoerder van niet-mousserende wijnen in Rusland. Dat blijkt uit een rapport van de Russische zakenkrant Kommersant, gebaseerd op een analyse van gegevens van de Russische douane. Voordien was Italië de grootste importeur van wijn in Rusland, maar die situatie is door de Russische inval in Oekraïne omgekeerd.

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de invoer van niet-mousserende wijnen uit Georgië in Rusland met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd viel de import van Italiaanse wijnen in Rusland met 31 procent terug. Hierdoor werd Italië als grootste invoerder van niet-mousserende wijnen in Rusland door Georgië voorbij gestoken.

Sancties

In de eerste vijf maanden van dit jaar verscheepten Georgische wijnproducenten meer dan 24,15 miljoen liter niet-mousserende wijn naar Rusland. Daarentegen voerde Italië tegelijkertijd 23,3 miljoen liter wijn naar Rusland uit. Georgië vertegenwoordigde daarmee iets meer dan 19 procent van de Russische import van niet-mousserende wijn. Geen enkel ander land kan een groter aandeel melden.

In Georgië kan men vijfhonderd druivensoorten vinden. (Foto: Pixabay/Michael Siebert)

Analisten benadrukken dat de lage prijsvolatiliteit en de afwezigheid van invoerrechten op Georgische wijn de producenten in de zuidelijke Kaukasus hebben geholpen om hun positie te versterken sinds de sancties tegen Rusland en de knelpunten in de aanvoerketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zendingen vanuit westerse markten belemmeren. 

In augustus vorig jaar nog betoogde Levan Mekhuzla, de voorzitter van het Georgische nationale wijnbureau, dat het aandeel van Rusland in de wijnexport van zijn land de volgende vijf jaar naar verwachting zal afnemen tot ongeveer 40 procent. Georgische wijnen vinden immers ook steeds meer afzet op andere buitenlandse markten. De wijnexport van Georgië naar Rusland steeg vorig jaar echter met 23 procent tot 161 miljoen dollar. Rusland vertegenwoordigde daarmee 64 procent van de totale Georgische wijnexport. Dat is het hoogste cijfer sinds Moskou tien jaar geleden het handelsembargo tegen zijn zuiderbuur ophief.

Pionier

In de wereld van de wijnbouw is Georgië een absolute pionier. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers bij opgravingen in de buurt van de Georgische hoofdstad Tbilisi een reeks kruiken met resten van wijn, daterend van ongeveer achtduizend jaar geleden. Deze vondst leverde het vroegste bewijs van de wijnproductie op basis van druiven. Ondanks zijn lange en rijke geschiedenis is Georgische wijn momenteel weinig bekend buiten landen als Rusland, Oekraïne, Polen en Kazachstan. Er wordt echter gewerkt aan een uitbreiding naar nieuwe markten.

Door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne worden een aantal traditionele exportmarkten voor de Georgische wijn bedreigd. Terwijl de zendingen naar Rusland grotendeels blijven doorgaan, viel de export naar Oekraïne al snel nagenoeg helemaal stil. Maar bovendien raakten ook de transportroutes naar andere Europese afzetmarkten, vooral Polen en de Baltische Staten, geblokkeerd. 

Georgië, dat geen diepzeehaven aan de Zwarte Zee heeft, is sterk afhankelijk van het vrachtvervoer over land. Voor de uitbraak van de oorlog reden de vrachtwagens met wijn door Rusland en Oekraïne naar afzetmarkten elders in Europa. Die route is nu echter afgesloten, waardoor de trafieken moeten worden omgeleid langs Turkije. Onder meer door belangrijke congesties aan grensovergangen, kunnen deze reistijden tot meer dan een maand oplopen. 

Hierdoor zijn de Georgische wijnproducenten ook naar andere markten – waaronder China en de Verenigde Staten – beginnen uit te kijken. Wijn is een belangrijke pijler van de Georgische internationale handel. De sector vertegenwoordigde twee jaar geleden 6 procent van de totale Georgische export. Het land stond vorig jaar in de lijst van grootste wijnexporteurs in de wereld op een veertiende plaats.

Meer over dit onderwerp:

Posted in landbouw, voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Georgië vervangt Italië als grootste importeur van wijnen in Rusland

Elektrische wagens: Tesla bouwt voorsprong op Duitse autofabrikanten verder uit

Posted by managing21 on 25th juli 2023

Duitse autofabrikanten hebben de voorbije jaren gedurfde plannen aangekondigd om op elektrische auto’s over te schakelen en de dominantie van hun Amerikaanse concurrent Tesla aan te vallen. Maar in werkelijkheid loopt hun achterstand op Tesla, wereldwijd marktleider, steeds verder op. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op de verkoopcijfers van elektrische wagens tijdens de eerste helft van dit jaar. Tesla leverde tijdens die periode nagenoeg 890.000 wagens af. Dat cijfer ligt hoger dan de gecombineerde verkopen die Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW en Porsche met elektrische auto’s tijdens diezelfde periode lieten optekenen.

De Duitse constructeurs hebben het moeilijk omdat softwareproblemen belangrijke modellen vertragen en bijdragen aan de dalende verkoop in China, hun grootste markt, waar Tesla en de lokale marktleider Byd een belangrijke voorsprong hebben opgebouwd. Zelfs op hun thuismarkt blijven de Duitse autobouwers achterop. Ook daar blijft Tesla het topmerk op de markt voor elektrische wagens.

Agressief

Tesla wil aan de hand van agressieve prijsverlagingen de verkoopvolumes verder opdrijven. Dat verhoogt de druk op de traditionele autobouwers, die moeite hebben om dat traject te volgen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar liep de verkoop van Tesla 30 procentpunt meer op dan de afzet van elektrische wagens die Volkswagen kon laten optekenen. Hierdoor liep de voorsprong van Tesla op de markt voor elektrische wagens nog verder op.

Tesla leverde tijdens de eerste helft van dit jaar nagenoeg 890.000 wagens af. (Foto: Pixabay/Andreas Lischka)

Terwijl de Duitsers autobouwers vastzitten in moeilijke gesprekken met de vakbonden over de aanpassing van hun productielocaties voor de nieuwe ontwikkelingen, is Tesla van plan om zijn Duitse fabriek uit te breiden, terwijl de Amerikaanse autobouwer ook de constructie van een nieuwe fabriek in Mexico voorbereidt.

“Tesla ligt nog in alle belangrijke markten steeds mijlenver voor op de Duitse autofabrikanten”, merkt analist Matthias Schmidt op. “De Duitse constructeurs staan onder druk om de volumes te verhogen in het streven naar de schaalvoordelen die nodig zijn om elektrische wagens winstgevend te maken.”

De Duitse autofabrikanten floreerden in het verleden omdat ze de productie van voertuigen op benzine en diesel perfectioneerden, waarbij honderden hoogwaardige lokale fabrikanten van onderdelen instonden voor de aanvoer van transmissiesystemen, brandstofinjectoren en krukassen. “Nu de batterij zich tot het cruciale onderdeel van de wagen heeft opgewerkt, is die zogenaamde voorsprong door techniek verdampt”, merkt Bloomberg op.

In Duitsland maken inflatiedruk, een tekort aan geschoolde werknemers en hoge energieprijzen de structurele uitdagingen van de verschuiving naar elektrische wagens nog groter. De verwachtingen van Duitse autofabrikanten zijn volgens rapporten van het Duitse Ifo Institut teruggezakt tot het laagste niveau sinds de financiële crisis van vijftien jaar geleden.

De grootste bedreiging voor de Duitse autobouwers is hun verzwakte positie in China, de grootste automarkt van de wereld. Volkswagen, BMW en Mercedes domineerden in China decennialang de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren, maar zijn de laatste tijd achterop geraakt bij lokale merken die beter zijn in de productie van betaalbare elektrische wagens met technologie en software die is afgestemd op de lokale smaak.

Kansen

Naar verwachting zal eind dit decennium 90 procent van de Chinese markt uit elektrische wagens bestaan. Hierdoor zullen de Duitse autobouwers meer inspanningen moeten doen om op de markt voor elektrische wagens meer concurrerende aanbiedingen te lanceren. “De huidige leiders op het gebied van elektrische wagens in China zullen hun greep op de markt verstevigen”, beklemtoonden analisten van HSBC Holdings recent. “Met uitzondering van Tesla zullen die marktleiders allemaal Chinese merken zijn.”

Bloomberg merkt echter op dat niet alles is verloren. “Elon Musk heeft immers een kans opengelaten voor gevestigde bedrijven die hun achterstand willen inhalen”, luidt het. “Het jongste type van Tesla – het Model Y – werd al drie jaar geleden gelanceerd. Het Model 3 ging zes jaar geleden in productie, maar het ontwerp heeft sindsdien geen enkele verandering getoond. Nu wordt er echter wel aan een opfrisbeurt gewerkt. Byd houdt zich door handelsbelemmeringen anderzijds ver van de Amerikaanse markt en verschillende kleinere Chinese fabrikanten van elektrische wagens zullen misschien de prijzenoorlog in de sector niet overleven.”

“De Duitse bedrijven maken met de verkoop van modellen met verbrandingsmotoren, ook in China, nog steeds gezonde winsten”, werpt Bloomberg nog op. “De verkoop van elektrische wagens kent bij Mercedes en BMW nog elk jaar ongeveer een verdubbeling. Bovendien hebben de Duitse constructeurs plannen om tegen het midden van dit decennium nieuwe platforms voor de productie van elektrische wagens op te starten. Dat moet de kosten van de elektrische wagens verlagen en moet de voertuigen met de jongste technologieën uitrusten. Die evoluties kunnen de dynamiek, ook in China, veranderen.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Elektrische wagens: Tesla bouwt voorsprong op Duitse autofabrikanten verder uit

Franse champagne verwacht dit jaar lagere opbrengsten

Posted by managing21 on 25th juli 2023

De Franse champagne-producenten zullen met hun volgende oogst minder inkomsten realiseren dan vorig jaar. Dat staat in een rapport van het Comité Champagne. Opgemerkt dat de opbrengsten dit jaar beperkt zullen blijven tot 11.400 kilogram per hectare. Dat komt overeen met bijna 326 miljoen flessen. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover vorig jaar, toen een opbrengst van 12.000 kilogram per hectare en 343 miljoen flessen gewag werd gemaakt.

Vorig jaar leverde de Franse champagne-productie in totaal 343 miljoen flessen op. Slechts twee keer eerder in de geschiedenis kon een grotere productie worden gemeld. Tegenover het jaar voordien werd toen een stijging met bijna 14 procent opgetekend. 

Wereldwijde uitdagingen

Gerekend wordt dat dit jaar in totaal 314 miljoen flessen zullen worden verkocht. Dat komt neer op een daling met 3,7 procent tegenover vorig jaar. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd immers een verkoop van 125,8 miljoen flessen opgetekend. Dat vertegenwoordigde een achteruitgang met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De grootste daling werd genoteerd op de binnenlandse markt, waar een achteruitgang met 6,3 procent tot 48,1 miljoen flessen moest worden geboekt. De export viel met 3,7 procent terug tot 77,7 miljoen flessen.

Gerekend wordt dat dit jaar in totaal 314 miljoen flessen champagne zullen worden verkocht. (Foto: Managing21)

In zijn commentaar op de opbrengsten voor de volgende oogst zei David Chatillon, medevoorzitter van het Comité Champagne, dat het gekozen cijfer een weerspiegeling is van de huidige wereldwijde economische uitdagingen. “Om de beschikbare opbrengst voor het jaar te bepalen, hebben de wijnbouwers en huizen prognoses voor de volgende vier jaar afgesproken die rekening houden met zowel het eigen vertrouwen in de appellation, als een zekere voorzichtigheid met betrekking tot de wereldwijde economische situatie en de effecten van inflatie”, beklemtoonde hij.

Het aantal druiven dat van de oogst kan worden geplukt is echter groter dan de 11.400 kilogram per hectare. Dat overschot kan worden opgeslagen in de wijnreserves, die kunnen worden aangesproken om eventuele tekorten aan druiven in de toekomst op te vangen. Dit jaar mag per hectare maximaal 4.100 kilogram in die reserve worden opgeslagen. De totale teelt mag bij champagne immers maximaal 15.500 kilogram per hectare bedragen.

Grotere reserve

Het Comité Champagne heeft echter wel beslist om de maximumgrenzen van de reserve op te voeren tot 10.000 kilogram per hectare. Eerder was er sprake van maximaal 8.000 kilogram per hectare. “Deze wijziging van de reserve is in eerste instantie een reactie op de onvoorspelbare weersomstandigheden die van jaar tot jaar meer variatie in het aanbod van druiven creëren”, wordt er opgemerkt.

“Daarnaast moet echter ook een compensatie worden gegarandeerd voor het feit dat de totale opbrengsten in de Champagne geleidelijk lijken af te nemen. Dit laatste heeft vooral te maken met de veroudering van de wijngaarden, maar ook met een meer wijdverspreide toepassing van duurzame wijnbouwpraktijken.”

De oogst van dit jaar zal plaatsvinden in de eerste tien dagen van september. Het Comité Champagne merkt daarbij op dat de wijngaarden in een goede en gezonde staat blijken. Tevens werd opgemerkt dat het wijnbouwseizoen vrij rustig is verlopen. Slechts 1,5 procent van de totale oogst leed onder vorstschade. Ook de hagelschade bleef tot 0,3 procent beperkt. Verder beklemtoont het Comité Champagne dat ziektes zoals meeldauw onder controle zijn. Wel wordt het lage waterpeil in de bodem, na een lange periode met warme en droge weersomstandigheden, als een punt van zorg genoemd.

Meer over dit onderwerp:

Posted in landbouw, voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Franse champagne verwacht dit jaar lagere opbrengsten

Wereldwijde ruimtevaart voerde vorig jaar 186 lanceringen uit 

Posted by managing21 on 25th juli 2023

De wereldwijde ruimtevaarteconomie vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 546 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De volgende vijf jaar wordt nog eens een groei met 41 procent verwacht. Dat staat in een rapport van de Space Foundation uit Colorado Springs, gebaseerd op de uitgaven van 51 regeringen en de commerciële inkomsten van bedrijven in elf subsectoren van de ruimtevaartindustrie. Het rapport zegt dat de sector de volgende jaren waarschijnlijk een veerkrachtig karakter zal vertonen, ondanks de onzekerheid over de wereldeconomie en een recente vertraging in investeringen in de ruimtevaart.

“De inkomsten van bedrijven uit commerciële ruimtevaart-activiteiten kennen een aanhoudende groei”, betoogt Lesley Conn, onderzoeksdirecteur bij de Space Foundation. “Daarnaast kan ook een stijging van de overheidsuitgaven aan ruimtevaart wereldwijd worden opgemerkt. Commerciële activiteiten zijn een cruciale groeifactor voor de totale ruimtevaart-economie. Binnen een tijdsbestek van vijf jaar zul zeker een echte versnelling en uitbreiding van de ruimtevaart-economie kunnen worden vastgesteld.”

Spacex

Bedrijven uit de ruimtevaartindustrie zagen hun omzet vorig jaar stijgen tot 427,6 miljard dollar, tegenover een bedrag van 396,2 miljard dollar het jaar voordien. Een derde van die inkomsten was afkomstig van infrastructuur en de ondersteuning voor activiteiten in de ruimte, zoals grondstations die worden gebruikt voor satellietcommunicatie. De rest werd aangebracht door ruimtegerelateerde producten, namelijk satellieten. De grootste activiteit was de verkoop van satellietgegevens voor de bepaling van positie, navigatie en tijd. Die sector vertegenwoordigde 39 procent van alle commerciële inkomsten.

De laatste lancering van de Europese draagraket Ariane 5. (Foto: ESA/M. Pedoussaut)

“De veerkracht van de sector weerspiegelt gedeeltelijk de lange ontwikkelingstijden van ruimteprogramma’s en de uitbouw van publiek-private partnerschappen”, stippen de onderzoekers aan. “Deze eigenschappen helpen de financiering op peil te houden, zelfs wanneer de economie door een moeilijker periode gaat. Nochtans moest vorig jaar ook rekening houden met de volatiliteit op de markt voor durfkapitaal, die op de stijgende rente reageerde en de toegang van vele startups tot financiering bemoeilijkte.” De particuliere investeringsstromen naar ruimtevaartondernemingen vertraagden volgens een rapport van Space Capital vorig jaar tot 20 miljard dollar, tegenover een recordbedrag van 47,4 miljard dollar het jaar voordien.

De commerciële inkomsten van de sector liepen gelijk op met een toename van lanceringen in de ruimte. In totaal werden er vorig jaar 186 lanceringen uitgevoerd, tegenover 145 lanceringen het jaar voordien. Commerciële activiteiten namen daarbij 81 lanceringen voor hun rekening, waarvan er vijftig werden uitgevoerd door marktleider SpaceX van Elon Musk. De lanceringen van dat bedrijf zijn de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. Dat is vooral te danken aan opdrachten van zusterbedrijf Starlink, dat vanuit de ruimte een wereldwijd breedbandnetwerk uitbouwt.

Verdere toename

De uitgaven van overheden aan ruimtevaartprogramma’s stegen vorig jaar met 8 procent tot een totaal van 119 miljard dollar. Dat betekent wel een vertraging tegenover het jaar voordien, toen een toename met 22 procent kon worden gemeld. De Space Foundation verwacht dat het tempo van de overheidsuitgaven aan ruimtevaart dit jaar zal toenemen, aangezien diverse landen werken aan de verkenning van de maan en prioriteit geven aan grote satelliet-constellaties met militaire toepassingen.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa gaat verder met zijn Artemis-programma, dat als doel heeft om opnieuw mensen op de maan te laten landen. China heeft eveneens plannen om bemande maanlandingen te organiseren. De Verenigde Staten domineerden vorig jaar de civiele en militaire ruimtevaart-budgetten. De Amerikaanse activiteiten vertegenwoordigden bijna 60 procent van de totale uitgaven. China volgde op de tweede plaats met 14 procent. Het Europees Ruimteagentschap kwam op de derde plaats met 5 procent van het totaal.

Hoewel deze drie partijen al een tijdlang de ranglijst aanvoeren, staan, dragen meer landen bij aan de totale ruimtevaart-uitgaven dan in het verleden. “Niet alleen overheden die al in de ruimte zijn, verhogen hun uitgaven, maar steeds meer landen sluiten zich bij die activiteit aan,” zei Conn. Inmiddels hebben al 92 landen satellieten in een baan rond de aarde.

Meer over dit onderwerp:

Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Wereldwijde ruimtevaart voerde vorig jaar 186 lanceringen uit