Het stadsbestuur van het Chinese Shanghai heeft een ondergrondse bunker laten bouwen voor 200.000 mensen. Die zouden daar volgens Chinese media een schuilplaats kunnen vinden bij het vrijkomen van giftige gassen of radioactiviteit of bij een explosie. Het ondergrondse complex heeft een oppervlakte van 90.000 vierkante meter en is rechtstreeks verbonden met het metrostelsel. De bunker heeft een capaciteit om veertien dagen lang stroom, water en zuurstof te kunnen leveren. In gewone omstandigheden kan de bunker volgens de media ook gebruikt worden als parkeergarage, opslagruimte of ondergrondse winkels. Het is niet bekend voor welke bevolkingsgroep de bunker is voorzien. De stad telt in totaal achttien miljoen inwoners.Â
Een brand heeft zondag zware schade toegebracht aan de beroemde Pinewood Studio’s in het Britse Buckinghamshire. Een studiowoordvoerder had het daarbij over een aanzienlijke schade, al kon daarover nog geen precieze omvang op geplakt worden. Onder meer het dak is ingestort. De Pinewood Studio’s zijn onder mee bekend van de opnames van de James Bond-films. Ook een aantal opnames van ‘Casino Royale’, de nieuwe Bondfilm, gebeurden in de studio’s. De set bestond onder meer uit een decor van Venetië en kostte ruim 40 miljoen dollar. Het decor zou grotendeels verloren zijn, maar de opnames waren al achter de rug. In 1962 werd in de studio’s al ‘Dr No’, de eerste Bondfilm, opgenomen.
Het Italiaanse industriële concern Pirelli heeft 39,9 procent van zijn autobanden-afdeling verkocht aan een consortium van banken. Daarmee is een bedrag gemoeid van 740 miljoen euro. Eerder waren er plannen om ruim 35 procent van Pirelli Tyre naar de beurs te brengen, maar het concern kwam daarvan terug door het zwakke beursklimaat. In plaats van de beursgang werd een overeenkomst gesloten met de Italiaanse banken Mediobanca, Banca Intesa, Capitalia, Gruppo Banca Leonardo en de Amerikaanse zakenbanken Lehman Brothers en JP Morgan. Die brengen de aandelen over vier jaar misschien alsnog naar de baan. Pirelle heeft naast zijn bandendivisie, ook activiteiten op het gebied van vastgoed en telecom.
Tien vertegenwoordigers van de cocaboeren hebben zitting genomen in Peruaanse parlement. De nieuwe parlementariërs hebben al aangekondigd dat ze zich vooral willen inzetten voor de bestrijding van de armoede in de cocaproducerende regio’s. Bovendien willen ze het imago van de cocaproductie veranderen. Nancy Obregon, één van de nieuwe parlementsleden, zei te zullen vechten voor de decriminalisering van het cocablad. Ze is van mening dat het cocablad tot het culturele erfgoed van Peru behoort. In het Andesgebies heeft coca traditioneel een belangrijke plaats in geneeskunde, voeding en rituelen. Van de 106.000 ton die vorig jaar in Peru werd geproduceerd, zou volgens de Verenigde Naties echter 97.000 ton naar de cocaine-productie zijn gegaan. Jaarlijks besteedt de Peruaanse overheid 124 miljoen dollar aan anti-drugscampagnes.
Na de Rolling Stones zijn ook U2 om belastingsredenen naar Nederland gevlucht. U2 Limited, waarin de Ierse band zijn muziekrechten grotendeels heeft ondergebracht, is voor de zomer verhuisd van Dublin naar Amsterdam. Het bedrijf is gevestigd in hetzelfde pand aan de Herengracht waarin sinds 1971 ook de Rolling Stones officieel gevestigd zijn. U2-topman Bono wil met de verhuizing voorkomen dat hij belasting moet betalen in zijn thuisland Ierland. Hij is één van de steenrijke Ierse popartiesten die verontwaardigd reageerden op de plannen van hun regering om hun belastingvrije status op te heffen. Vanaf begin volgend jaar zoudien de best verdienende artiesten voor het eerst belasting moeten gaan betalen. Nederland heft geen belastingen op royalties, tot grote ergernis van de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Het Europese bedrijfsleven beseft onvoldoene welke interessante mogelijkheden Congo te bieden heeft. Dat zegt Louis Michel, Europees Commissaris voor ontwikkelingssamenwerking. Michel wijst erop dat de Europese Unie en andere instellingen miljarden euro’s aan investeringen voorzien hebben om in Congo autowegen, spoorlijnen en andere infrastructuur te verbeteren. Hij vond het opmerkelijk in Congo veel Chinese, Japanse, Amerikaanse, Israëlische en Indische bedrijven aan de slag te zien, maar opvallend weinige uit Europa. De Europees Commissaris geeft wel toe dat veel zal bepaald worden door de uitslag van de Congolese verkiezingen.
Groot-Brittannië en Spanje zullen medio september een nieuw akkoord sluiten over de kwestie-Gibraltar. Dat moet een einde stellen aan de gespannen verhoudingen tussen Londen en Madrid over de heerschappij over de rots. Spanje zal zijn aanspraak op de Britse kroonkolonie overigens formeel niet laten varen. De rots Gibraltar werd bij de Vrede van Utrecht in 1713 Brits gebied, nadat Britse en Nederlandse troepen het negen jaar eerder hadden ingenomen. Sinds 1830 is de rots een Britse kroonkolonie. Gibraltar geniet zelfbestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak. Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid. Het nieuwe akkoord voorziet onder meer dat de luchthaven van Gibraltar voortaan vluchten uit Spanje en de rest van de Europese Unie mag afhandelen. Ook zal Spanje meer telefoonlijnen naar Gibraltar aanleggen en een langlopend conflict over pensioenbetalingen van Spaanse voormalige arbeiders in Gibraltar is bijgelegd. De kroonkolonie telt ongeveer 28.000 inwoners.
Fusies en overnames bereiken wereldwijd een recordhoogte. Dat blijkt uit een rapport van KPMG. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is het volume aan verkopen met 37 procent gestegen tot 1.960 miljard dollar. Daarmee wordt het vorige record van het eerste halfjaar van 2000, midden in de internetboom, gebroken. Volgens KPMG heeft de niuwe overname golf dat zowel financiële als strategische investeerders met overnames bezig zijn. In Europa werd een stijging met 74 procent genoteerd tot 788 miljard dollar. De vier grootste Europese fusiemarkten zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Wereldwijd was de overname van BellSouth door AT&T voor 83,4 miljard dollar wereldwijd de grootste fusie.
De belastingsdienst is op zoek naar een particuliere partner die het berekeningsprogramma voor de personenbelasting zou kunnen schrijven. Geïnteresseerden moeten nog voor het einde van de zomervakantie hun kandidatuur insturen. Tot nu toe worden de belastingen nog altijd berekend op basis van een programma dat door de fiscus zelf was ontwikkeld. Maar dat programma is al twee decennia oud en geschreven in de verouderde Cobol-computertaal. Dat maakt het bijzonder moeilijk om het bestaande programma elk jaar weer aan te passen. Dat leidt onder meer tot vertragingen en foute berekeningen. Dit jaar werd ook al in extremis beroep gedaan op Kluwer Software om het berekeningsprogramma voor Tax-on-Web te leveren. Het nieuwe programma zou in 2008 klaar zijn.
De Europese Unie wil strengere maatregelen tegen alcoholreclame. Volgens een rapport zouden elk jaar immers 200.000 Europeanen aan de gevolgen van alcohol overlijden. Dat zou de Europese Unie jaarlijks 125 miljard euro kosten. Daarom wil de Europese Unie onder meer waarschuwingen op etiketten en een accijnsverhoging. Bovendien stuurt de Europese overheid aan op een absoluut verbod op alcoholreclame. Het nieuwe pakket maatregelen tegen het gebruik van alcohol zou in september worden voorgesteld. De Europese brouwers hebben eigen voorstellen klaar om te anticiperen op de strengere aanpak van de Europese Unie.