Britse investeerders haalden 14 miljard pond uit aandelenbeurs
Posted by managing21 on 29th april 2024
Geld stroomt sneller dan ooit uit de Londense aandelenmarkt, ondanks de inspanningen van de overheid om de aandelenmarkt te stimuleren. Volgens cijfers van de Investment Association hebben Britse spaarders vorig jaar 14 miljard pond uit Britse aandelen gehaald. Daarmee werd de Britse aandelenbeurs voor het achtste achtereenvolgende jaar met een uitstroom van kapitaal geconfronteerd. Dat blijkt uit een rapport van het bureau SCM Direct, gebaseerd op de geldstromen van de Exchange Traded Funds, een steeds populairder instrument voor zowel kleine beleggers als grote instellingen.
Het onderzoek suggereert dat deze situatie nog eerder zal verslechteren dan verbeteren, hoewel sommige experts volhouden dat Londense aandelen momenteel zo goedkoop zijn dat ze een koopkans vormen. Van de zeventien onderzochte Europese naties werden slechts vier landen – Oostenrijk, Noorwegen, Duitsland en Nederland – vorig jaar met een grotere procentuele uitstroom van geld gekenmerkt dan het Verenigd Koninkrijk.
“Europa als geheel heeft het voorbije jaar eerder geld zien binnenkomen dan uitgaan”, stipte Alan Miller, onderzoeker bij SCM Direct, aan. “Dit is een deel van de reden voor de erbarmelijke prestatie van de Britse markt dit jaar. De Britse FTSE 100 liet slechts een stijging met 0,2 procent optekenen, terwijl de Euro Stoxx 50 een toename met 10,6 procent kon melden.”
Onderliggende redenen
Er zijn volgens Miller enkele onderliggende fundamentele redenen voor de slechte prestaties van Britse aandelen. Hij verwijst daarbij naar de oververtegenwoordiging in de oude economie tegenover de technologiesector,samen met de aanhoudende onzekerheden rond de Brexit en de economische gevolgen van de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. “Politieke instabiliteit, waaronder veranderingen in leiderschap en beleidsrichting, bovendien eveneens bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in Britse aandelen”, werpt Miller op. “Maar dit verklaart simpelweg niet de kloof in prestaties en waarderingen tussen de Britse beurshandel en zijn sectorgenoten.”
Jeremy Hunt, de Britse minister van financiën, heeft een nieuw initiatief aangekondigd, waarbij beleggers belastingvrij 5.000 pond per jaar specifiek in Britse aandelen kunnen investeren. Dit komt bovenop de bestaande jaarlijkse vrijstelling van 20.000 pond. “De aanzienlijke uitstroom uit aandelen in het Verenigd Koninkrijk is een ernstig probleem voor de gezondheid van de Britse economie op de lange termijn”, beklemtoont Miller.
“Dit betekent dat de kapitaalkosten voor Britse bedrijven in feite hoger oplopen omdat partijen die kapitaal zoeken op de Britse markt een hogere prijs moeten betalen om vraag aan te trekken. Dit heeft tot gevolg dat meer en meer Britse bedrijven vatbaar zullen zijn voor buitenlandse overnames, wat normaal gesproken een hinderpaal vormt voor de werkgelegenheid en de investering in het Verenigd Koninkrijk.”
Pensioenfondsen
Een probleem is dat pensioenfondsen slechts 4 procent van hun vermogen in Britse aandelen hebben, terwijl dat aandeel in 1990 nog 50 procent bedroeg. Ter vergelijking: in Australië en Canada – twee kleine markten – is respectievelijk 22 procent en 9 procent van de pensioenfondsen belegd. Het pensioenfonds dat belegt namens de Britse parlementsleden en ministers heeft slechts 1,7 procent geïnvesteerd in Britse beursgenoteerde bedrijven. Er gaan steeds meer stemmen op dat de Britse regering pensioenfondsen moet verplichten om een minimum aan Britse aandelen aan te houden.
Het Britse Office for National Statistics (ONS) meldde recent dat het aandeel van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in Britse beursgenoteerde aandelen sinds 1997 is gedaald. Toen hadden deze twee sectoren samen 45,7 procent van de Britse beursgenoteerde aandelen in handen hadden. In 2022 was dat totaal tot amper 4,2 procent gedaald. Dat was het laagste gezamenlijke aandeel uit de geschiedenis.
Volgens het Office for National Statistics moet dit fenomeen aan verschillende factoren worden toegeschreven. Daarbij wordt onder meer gewezen op het feit dat vele bedrijven meer winstgevende rendementen op overzeese aandelen verwachten, evenals veranderingen in de regelgeving voor pensioenfondsen. Eind 2022 was 57,7 procent van de Britse markt in handen van niet-Britse beleggers. In 1998 bedroeg dat aandeel slechts 30,7 procent. Sindsdien is dat cijfer elk jaar gestegen.
Posted in financiën | Reacties uitgeschakeld voor Britse investeerders haalden 14 miljard pond uit aandelenbeurs