managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for juni, 2024

 Venetië dreigt tegen midden volgende eeuw onder water te staan

Posted by managing21 on 21st juni 2024

Tegen het midden van de volgende eeuw zullen grote delen van de Italiaanse stad Venetië onder water staan. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan het Italiaanse Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV). Het bestaande systeem van waterkeringen in de lagune van Venetië probeert momenteel te beletten dat de stad door het water van de Adriatische Zee zou worden overspoeld, maar de wetenschappers menen dat dit niet voldoende zal blijken om Venetië tegen de stijgende zeespiegel te blijven beschermen.

Venetië kampt al tientallen jaren met een toenemende frequentie van overstromingen. In de lagune van de stad – een ondiepe baai van 550 vierkante kilometer in de noordelijke Adriatische Zee die Venetië en zijn eilanden omringt, is een stelsel van stormvloedkeringen gebouwd. Dat systeem moet de dreiging van binnenstromend water afwentelen, maar de Italiaanse wetenschappers waarschuwen dat die infrastructuur niet voldoende zal zijn om Venetië tegen de stijgende zeespiegel te blijven beschermen. Volgens het rapport van de wetenschappers zullen tegen het midden van volgende eeuw grote delen van de stad onder water staan.

Getijden

De wetenschappers bestudeerden de statistieken die het getijdencentrum van Venetië de voorbije twintig jaar heeft verzameld, gecombineerd met satellietgegevens over de daling van bodem die tussen 2008 en 2023 werd geregistreerd. Daarbij stelden ze vast dat de getijden-niveaus in de lagune van Venetië met ongeveer een halve centimeter per jaar stijgen. Die stijgingen variëren. Rond het eiland Lido is er sprake van een stijging met 4,22 millimeter per jaar. Bij het Malamocco loopt dat cijfer verder op tot 5 millimeter

Sommige delen van de stad dreigen permanent onder water te zullen staan. – Pixabay/Giulia Porcelli

De studie concludeerde dat sommige delen van de stad tegen het midden van de volgende stad permanent onder water zullen staan. De wetenschappers voorspellen daarbij op dat bepaalde delen van het Piazza San Marco, het beroemdste plein van Venetië, het water 70 centimeter hoog zal staan. De westkant van de stad zou ook een van de eerst getroffen gebieden zijn. Die wijken vormden een van de meest overstroomde gebieden. Tussen 2019 en 2023 moesten daar 58 overstromingen worden gemeld.

“De stijging van de zeespiegel leidt, vooral als dat fenomeen plaatselijk door een bodemdaling wordt versneld, tot een steeds ernstiger en meer wijdverspreide kusterosie, het terugtrekken van stranden en overstromingen van de zee”, merkt onderzoeker Marco Anzidei op. “Dat heeft bijzonder aanzienlijke ecologische en sociaal-economische gevolgen voor de bevolking.”

Onvoldoende

De stad wordt momenteel beschermd door het Modulo Sperimentale Elettromeccanico (Mose), een systeem van mobiele slagbomen bij de ingangen van de lagune. Volgend jaar zal het Mose volledig operationeel zijn. De poorten gaan bij hoogwater omhoog en voorkomen dat water de lagune en de stad kan binnendringen. Dit systeem blijkt echter slechts een oplossing op korte termijn te zullen zijn.

Een rapport van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering voorspelde vier jaar geleden dat het gemiddelde regionale zeeniveau tegen het einde van deze eeuw met minstens een niveau tussen 28 centimeter en 55 centimeter zal zijn gestegen. In het meest pessimistische scenario zou er zelfs sprake zijn van een stijging tussen 63 centimeter en 101 centimeter. Om dat probleem te blijven beheersen, zouden de mobiele barrières van de stad nog veel vaker moeten worden opgetrokken. Dit zou een doodvonnis worden voor de havenindustrie van Venetië, terwijl de lagune – die door de getijdenwerking wordt gespoeld – in een stinkend moeras zou veranderen.

Een groep milieuwetenschappers van de Università degli Studi di Padova geeft aan dat het Mose zou worden vervangen door een systeem dat voor een betere bescherming van de kwelders – begroeide percelen land in ondiepe getijdengebieden in de lagune zou zorgen. Deze kwelders zijn van cruciaal belang voor een bescherming tegen overstromingen. Ze fungeren immers als buffers om de stad tegen hoogwater te beschermen en creëren in het gebied tevens een krachtige koolstofput.

Meer over dit onderwerp:

 

Posted in milieu | Reacties uitgeschakeld voor  Venetië dreigt tegen midden volgende eeuw onder water te staan

Elektrische auto Ferrari zal meer dan 500.000 euro kosten

Posted by managing21 on 20th juni 2024

De Italiaanse autobouwer Ferrari, fabrikant van luxe sportwagens, bereidt zich voor op de productie van zijn eerste elektrische model. De wagen zal de potentiële koper wellicht meer dan 500.000 euro kosten. Dat heeft het persbureau Reuters, verwijzend naar een anonieme bron, bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de elektrische Ferrari zal worden gebouwd in de nieuwe fabriek die de Italiaanse constructeur in zijn thuishaven Maranello heeft gebouwd. De totale productie van Ferrari zou hierdoor met maximaal een derde worden verhoogd.

Ferrari is van plan de elektrische auto eind volgend jaar op de markt te brengen. “De hoge vraagprijs doet vermoeden dat de Italiaanse autofabrikant er vertrouwen in heeft dat de trage vraag en de dalende prijzen bij elektrische wagens voor de massa waarschijnlijk geen invloed zullen hebben op de luxemarkt”, merkt Reuters op.

Hogere productiecapaciteit

De vraagprijs voor de elektrische Ferrari zou minstens 535.000 euro bedragen. In die prijs zouden echter geen extra functies of personalisaties zijn begrepen. Die zouden de prijs van de wagens nog eens tussen 15 procent tot 20 procent duurder kunnen maken. De vraagprijs van het elektrische model ligt ook ruim boven de gemiddelde verkoopprijs van 350.000 euro die Ferrari tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor een auto liet optekenen. De prijs ligt ook boven het aanbod van concurrerende fabrikanten van luxe elektrische wagens.

Ferrari verkocht eerste drie maanden van dit jaar 3.560 wagens – Foto: Ferrari

Eens de nieuwe fabriek operationeel is, zal Ferrari naar verwachting zijn jaarlijkse productiecapaciteit tot ongeveer 20.000 exemplaren kunnen opvoeren. De Italiaanse fabrikant kon vorig jaar een productie van bijna 14.000 wagens melden. Analisten zeggen dat de verhoogde productie eventueel een risico zou kunnen vormen voor het exclusieve imago van het merk, maar er wordt op gewezen dat Ferrari eerder al met zijn suv-model Purosangue van zijn vaste stramien is afgeweken. De Purosangue werd twee jaar geleden gelanceerd en moest aantonen dat het merk succesvol van zijn traditionele reputatie – als fabrikant van traditionele sportwagens met twee zitplaatsen – is afgeweken.

“Ferrari wordt met een toenemende vraag geconfronteerd en de Italiaanse constructeur heeft ruimte om aan daaraan gedeeltelijk tegemoet te komen zonder de exclusiviteit in gevaar te brengen”, benadrukte Fabio Caldato portefeuillemanager bij belegger Acomea, die een pakket aandelen van de Italiaanse constructeur in portefeuille heeft. “Voor een aantal modellen van Ferrari zijn er nu al wachtlijsten van meer dan twee jaar. Die lijst wordt ook niet korter. Het is voor de potentiële klant zelfs een statussymbool geworden om op die wachtlijst te staan.”

Tweede elektrisch model

De nieuwe fabriek in Maranello zijn Ferrari een nieuwe assemblagelijn bezorgen voor benzinewagens en hybride voertuigen. Daarnaast zullen er ook componenten voor hybrides en elektrische wagens worden vervaardigd. Naar verwachting zal de fabriek over drie tot vier maanden volledig operationeel zijn. De fabriek zou de productie van Ferrari met een derde kunnen opdrijven.

Ferrari lanceerde vijf jaar geleden met de SF90 Stradale al een plugin hybride sportwagen. Dat model was de eerste wagen waarbij Ferrari gebruik maakte van een technologie waarbij een verbrandingsmotor met twee elektrische motoren werd gecombineerd. Reuters vernam verder nog dat Ferrari inmiddels bezig zou zijn met de ontwikkeling van een tweede elektrische model. Er werd wel opgemerkt dat dit proces zich nog in een beginfase bevindt. “Bovendien zou de constructeur ervoor kunnen kiezen de totale productie op korte termijn niet tot 20.000 voertuigen per jaar op te voeren”, wordt er aan toegevoegd.

Ferrari voorspelt dat over twee jaar ongeveer 60 procent van zijn aanbod uit elektrische of hybride modellen zal bestaan. Hoewel elektrische voertuigen over het algemeen stil zijn, werken de ingenieurs van Ferrari aan zogenaamde geluidssignaturen die de kenmerken van de beroemde verbrandingsmotoren van de Italiaanse constructeur zullen nabootsen.

“Bij luxewagens zoals Ferrari is er sprake van emoties die aan de klant kunnen worden overgebracht”, betoogde Benedetto Vigna, topman van de Italiaanse autobouwer. “Luxewagens zijn niet vergelijkbaar met functionele voertuigen, zoals andere elektrische modellen die in het verkeer worden gebracht. “Ferrari twijfelt er niet aan de klant een unieke ervaring te kunnen aanbieden. We kunnen de technologie op een unieke manier benutten. Dat heeft Ferrari van bij de start gedaan.”

Ferrari zag tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn winstmarge met 13 procent stijgen. “Dat was onder meer te danken aan de verkoop van modellen zoals de Daytona SP3 en hogere inkomsten uit gepersonaliseerde voertuigen”, geeft Ferrari aan. “In China, Hongkong en Taiwan – die ongeveer 10 procent van de totale afzet van de Italiaanse constructeur voor zijn rekening neemt –  liep de verkoop daarentegen met 20 procent terug.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive | Reacties uitgeschakeld voor Elektrische auto Ferrari zal meer dan 500.000 euro kosten

Wereldwijde vloot voor droge bulk bewijst verbeterde veiligheid

Posted by managing21 on 20th juni 2024

Het vervoer van droge bulk in de scheepvaart heeft de voorbije tien jaar op het vlak van veiligheid een duidelijke verbetering laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van de sectororganisatie Intercargo. Ondanks een aanzienlijke toename van de bulkvloot is er volgens Intercargo de voorbije tien jaar op het gebied van veiligheid een duidelijke verbetering van de veiligheid worden gemeld.

Die positieve evolutie is volgens het rapport in belangrijke mate te danken aan de strengere internationale regelgeving en de adoptie van nieuwe technologieën die het scheepsontwerp hebben verbeterd.

Duidelijke verbetering

“De verbeteringen zijn sleutelfactoren om het verlies van schepen en levens in het vervoer van droge bulk te bestrijden”, voert Intercargo aan. “Daarmee zet de sector de trend van de voorbije jaren verder door. Ondanks een duidelijke groei van de bulkvloot, kan er over het voorbije decennium een duidelijke verbetering in de veiligheid van het transport worden opgetekend. Tijdens die periode is de wereldwijde vloot voor het vervoer van droge bulk met 20 procent gegroeid. In januari van dit jaar telde deze vloot 12.226 schepen. In 2013 waren er ongeveer 10.400 schepen operationeel.

Over een periode van tien jaar gingen 21 bulkschepen van meer dan 10.000 ton verloren. – Foto: Pixabay/Capt-M

De vloot voor het vervoer van droge bulk vertegenwoordigt meer dan 40 procent van het wereldwijd vervoerde tonnage en neemt ongeveer 55 procent van het wereldwijde transport voor zijn rekening. “Ondanks een duidelijke toename van de bulkvloot, kan er over de voorbije tien jaar een duidelijke trend van veiligheidsverbeteringen worden vastgesteld,” voert Intercargo aan. “Hoewel de wereldwijde vloot een constante groei heeft laten optekenen, zijn er gemiddeld slechts 2,1 schepen per jaar verloren gegaan. Over een periode van tien jaar gingen 21 bulkschepen van meer dan 10.000 ton verloren.”

Bij die rampen verloren ook 89 zeevarenden het leven. Het voorbije jaar dienden echter geen slachtoffers te worden gemeld. Het voorbije jaar ging slechts één schip voor droge bulk verloren. Het Chinese bulkschip M/V Yong Xing 56 zonk het voorbije jaar in Rusland na een botsing met zwaar pakijs. Daarbij vielen echter geen dodelijke slachtoffers te betreuren. De 21 Chinese bemanningsleden van het schip, dat vijftien jaar oud was, konden veilig worden geëvacueerd.

Het rapport van Intercargo geeft aan dat tijdens het voorbije decennium in totaal bij die scheepsrampen 1,78 miljoen ton verloren is gegaan. Dat vertegenwoordigt een gemiddelde van 177.526 ton per jaar. De gemiddelde leeftijd van de verloren bulkcarriers was 19,4 jaar.

Liquefactie

Hoewel de sector duidelijke verbeteringen in de veiligheidsnormen kan vaststellen, blijft liquefactie – het vloeibaar maken van lading – volgens Intercargo een groot probleem. Deze activiteit moet het grootste verlies aan mensenlevens optekenen. De voorbije tien jaar kwamen in deze sector 55 zeelui om het leven. Dat vertegenwoordigt 62 procent van het totale verlies aan mensenlevens dat de voorbije tien jaar moest worden gemeld. Strandingen blijven anderzijds de belangrijkste oorzaak van de scheepsverliezen. In totaal gingen daarbij negen schepen – 43 procent van de totale tol – verloren.

Intercargo wijst erop dat de sector met een bijzonder uitdagende omgeving wordt geconfronteerd. Daarbij wordt verwezen naar het hoge handelsniveau, overvolle havens, oudere schepen en extreme weersomstandigheden. “De verbetering van de veiligheidsnormen is een weerspiegeling van een grotere focus op maatregelen die zich richten op de training in veiligheidsbewustzijn, een verbeterd scheepsontwerp, de toepassing van nieuwe technologie en de naleving van de veiligheidsnormen”, wordt er aangevoerd.

“De veiligheid van bulkcarriers mag nooit over het hoofd worden gezien”, benadrukt Dimitris Fafalios, voorzitter van Intercargo. “We hebben een lange weg afgelegd sinds de donkere dagen van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Toen werden we met veel tragische verliezen aan levens en schepen geconfronteerd. Sindsdien zijn de veiligheidsprestaties van de sector echter gestaag verbeterd. De huidige trend betekent een grote verschuiving tegenover het laatste decennium van de voorbije eeuw. Tijdens die periode gingen jaarlijks tussen vijf en zesentwintig schepen verloren. Daarbij kwamen respectievelijk 23 en 186 zeevarenden om het leven.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in scheepvaart, transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Wereldwijde vloot voor droge bulk bewijst verbeterde veiligheid

LVMH Group en Accor willen Orient Express nieuw leven inblazen

Posted by managing21 on 20th juni 2024

De LVMH Group gaat investeren om Accor te helpen het legendarische luxemerk Orient Express nieuw leven in te blazen. Dit zal sneller leiden tot nieuwe treinen, hotels en schepen van het merk Orient Express. Dat hebben de twee partijen aangekondigd. De samenwerking moet bij de consumenten een zware merkverwarring wegnemen. Financiële details over de investering van de LVMH Group in Orient Express werden niet bekend gemaakt. Er zou nog naar een derde partner worden gezocht.

De LVMH Group heeft met zijn dochteronderneming Belmond al de luxetrein Venice Simplon-Orient-Express in portefeuille. De keten Orient Express Hotels is daarentegen in handen van Accor. Reizigers zouden ervan kunnen uitgaan dat beide entiteiten tot hetzelfde moederconcern behoren, maar dat strookt niet met de realiteit. Door de investering van LVMH Group kan aan die onduidelijkheid echter een einde worden gemaakt.

De LVMH Group wil zijn activiteiten rond luxetreinen verder uitbreiden. – Foto: Belmond

De LVMH Group had eerder al ontkend van plan te zijn om onder de merknaam Louis Vuitton in Parijs een hotel te openen. “Dit suggereert dat de groep niet rechtstreeks met gevestigde hotelgroepen probeert te concurreren”, merken waarnemers op.

Parijs-Istanboel

Orient Express begon als een merk in 1883 met zijn eerste luxe treinreis. De luxetrein maakte tot 1977 een verbinding tussen Parijs en Istanbul. Twee jaar geleden werd Orient Express door de hotelgroep Accor overgenomen. De nieuwe eigenaar ging vervolgens op zoek naar kapitaal om het aanbod van Orient Express aan de moderne tijd aan te passen. Orient Express wil ook twee zeilschepen in zijn reisaanbod opnemen. Een eerste schip wordt momenteel op de scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in de Franse havenstad Saint-Nazaire gebouwd en zou over twee jaar zijn eerste reis moeten kunnen maken. Orient Express zal bovendien zijn twee eerste hotels openen in Rome en Venetië.

“De Orient Express is een legende sinds zijn oprichting 140 jaar geleden”, beklemtoonde Sebastien Bazin, voorzitter van de Accor Group, in een verklaring. “Met de samenwerking met de LVMH Group openen we een nieuw hoofdstuk in deze opwindende reis, met de ambitie om nieuwe horizonten te verkennen en de durf en creatieve passie te belichamen die onze groepen drijven.” Bernard Arnault, voorzitter van LVMH Group, stelde dat het partnerschap tot doel heeft de vernieuwing van een reisicoon te versnellen. “Orient Express belichaamt de kunst van het verfijnde leven en de durf die elk van onze huizen drijft”, voegde hij eraan toe.

Er is de voorbije maanden geregeld gesproken over een mogelijk grotere interesse van de LVMH Group, die zich heeft gespecialiseerd in de luxeretail, in de reissector. Aan de basis daarvan lagen geruchten dat het bedrijf onder de merknaam Louis Vuitton in een complex aan de Champs-Élysées in Parijs een hotel zou willen bouwen. Dat werd nog ondersteund door een vergunning die de LVMH Group aanvroeg om op de betrokken locatie een nieuw project, met mogelijkheden voor onder meer een winkel of een hotel, te ontwikkelen. Topman Bernard Arnault gaf echter aan dat de geruchten op zijn minst voorbarig waren. “Er zijn in Parijs al veel hotels actief”, merkte hij op. “Met het Cheval Blanc heeft de LVMH Group al het beste hotel van de Franse hoofdstad in portefeuille.”

Vijftig luxehotels

De LVMH Group heeft momenteel al twee hotelmerken – Cheval Blanc en Belmond – in eigendom. De twee ketens bieden samen meer dan vijftig luxehotels aan. Het concern wil in Parijs een groot deel van Pont Neuf, een centrale stadswijk aan de Seine, controleren. Bedoeling is naar eigen zeggen om de kwaliteit van de buurt te verbeteren en Pont Neuf om te bouwen tot een reiservaring met meerdere haltes.

Het voorbije anderhalf decennium zou de LVMH Groep ongeveer 750 miljoen euro aan de herontwikkeling van het gebied hebben besteed. Drie jaar geleden opende het concern in het voormalige warenhuis La Samaritaine het hotel Cheval Blanc, met 72 kamers en suites, een spa en vier restaurants. Recent opende de LVMH Group op de Place des Lices, in dezelfde buurt, onder de merknaam Louis Vuitton al een restaurant. Twee jaar geleden opende datzelfde merk aan de Rue du Pont-Neuf ook al zijn eerste chocoladefabriek.

Louis Vuitton is echter niet de enige luxeretailer die interesse in de reissector toont. Bulgari opende twintig jaar geleden in Milaan zijn eerste hotel. Inmiddels heeft Bulgari Hotels & Resorts in verschillende landen negen hotels in portefeuille. Silvio Ursini, vice-president van Bulgari Hotels & Resorts, gaf te kennen dat de groep nog een half dozijn nieuwe hotels wil bouwen. De group Armani baat in Milaan en Dubai eveneens al twee hotels uit. Volgend jaar wordt de opening van een derde vestiging in Saoedi-Arabië gepland. De familiale groep Ferragamo heeft met zijn merk Portrait Milano eveneens al enkele luxehotels in eigendom.

Meer over dit onderwerp:

Posted in toerisme | Reacties uitgeschakeld voor LVMH Group en Accor willen Orient Express nieuw leven inblazen

London Stock Exchange opnieuw grootste aandelenbeurs van Europa

Posted by managing21 on 19th juni 2024

De London Stock Exchange (LSE) is opnieuw de meest waardevolle aandelenbeurs geworden. Dat blijkt uit een analyse van het persbureau Bloomberg. Bijna twee jaar geleden verloor de Londense beurs zijn Europees marktleiderschap aan de Bourse de Paris. De totale waarde van de aandelen die op de Londense beurs zijn genoteerd bedraagt momenteel echter 3,18 biljoen dollar, terwijl aan de Bourse de Paris een bedrag van 3,13 biljoen dollar wordt gekoppeld. De Londense beurs zou volgens de experts zijn nieuwe leiderschap vooral hebben te danken aan de vervroegde verkiezingen in Frankrijk.

De London Stock Exchange was jarenlang de grootste aandelenmarkt van Europa, tot ze in november 2022 door de Bourse de Paris werd ingehaald. Analisten legden destijds de schuld voor het waardeverlies van de Londense beurs bij de mini-begroting van voormalig Brits premier Liz Truss, het zwakke Britse pond, de angst voor een recessie en de Brexit. Volgens de experts is anderzijds de instorting van de Franse markt te wijten aan de onzekerheid rond de Franse verkiezingen, terwijl de Britse markt zich na een aantal jaren van ondermaatse prestaties zou lijken te herstellen.

Onzekerheid

De analisten maken gewag van een mijlpaal. De experts merken op dat marktinvesteerders over het algemeen een hekel hebben aan onzekerheid. Dat is momenteel zeker het geval in Frankrijk, waar er heel wat vragen rijzen over de uitkomst van de verkiezingen. De Franse president Emmanuel riep onlangs vervroegde verkiezingen uit nadat bij de Europese verkiezingen in Frankrijk het Rassemblement National van zijn rivaal Marine Le Pen als overwinnaar uit de bus was gekomen.

De bedrijven op de London Stock Exchange hebben een gezamenlijke waarde van 3,18 biljoen dollar. – Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Susannah Streeter, onderzoeker bij analist Hargreaves Lansdown, wijst erop dat in het programma van het Rassemblement National weinig concrete financiële details over de geplande uitgaven staat vermeld. “Financiële markten reageren vaak slecht indien ze niet weten waar het geld voor de toezeggingen van een regering vandaan zal komen”, merkt Streeter op. “Het regeringsbeleid beïnvloedt immers de waarde van obligaties.”

“Wanneer beleggers geloven dat het beleid van een potentiële overheid niet klopt, heeft de rente op obligaties de neiging te stijgen. Dit schaadt vervolgens de waarde van beursgenoteerde bedrijven, want wanneer de obligatierente een bijzonder hoog niveau bereikt, kunnen beleggers vaak meer geld verdienen door geld aan de overheid te lenen dan door het beleggen in de aandelen van een bedrijf.

In het Verenigd Koninkrijk ligt de situatie volgens Streeter compleet anders. “De Labour Party, die momenteel voorop loopt in de peilingen in de aanloop naar de Britse algemene verkiezingen, heeft geprobeerd investeerders en de Britse financiële wereld gerust te stellen”, stipt Streeter aan. “Ook de Conservatieve Partij heeft geprobeerd investeerders van haar aanpak te overtuigen, waarbij kanselier Jeremy Hunt aangaf dat er oplossingen worden geboden voor de uitdagingen waarmee de Londense beurs wordt geconfronteerd.”

Amerikaanse concurrentie

De London Stock Exchange moest de voorbij tien jaar vooral afrekenen met de concurrentie van zijn rivalen uit de Verenigde Staten. “Diverse investeerders en bedrijven lieten zich door Amerikaanse beurzen verleiden”, merkt Streeter op. “Ook een aantal grote bedrijven kozen ervoor om in de Verenigde Staten een notering op de beurs te nemen. Dit heeft de waarde van Amerikaanse aandelen opgedreven, wat vervolgens nog meer bedrijven aanmoedigt om daar naar de beurs te gaan.”

De S&P All-Share Index, die de waarde van elk beursgenoteerd bedrijf in de Verenigde Staten bijhoudt, is de voorbije vijf jaar met meer dan 85 procent in waarde gestegen. De FTSE All-Share Index, die de waarde van elk beursgenoteerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk optekent, heeft tijdens diezelfde periode een waardestijging met minder dan 10 procent laten optekenen. Sinds begin dit jaar heeft de Britse index zich echter hersteld, wat volgens Russ Mold, investeringsdirecteur bij consulent AJ Bell deels te danken was aan de duidelijkheid over de rentetarieven.

“De verwachting is dat deze tarieven dit jaar ergens zullen dalen, wat betekent dat Britse bedrijven voor minder geld kunnen lenen”, geeft Mold aan. “Desondanks zijn de aandelen van Britse bedrijven in verhouding tot hun winsten veel goedkoper dan het Amerikaanse waardepapier. Het is heel waarschijnlijk dat de Amerikaanse bedrijven door beleggers worden overgewaardeerd, terwijl er bij de Britse ondernemingen vooral sprake zou zijn van een onderwaardering.”

“De belangrijkste Amerikaanse beurzen zijn van een handvol hooggewaardeerde technologie-aandelen – waaronder Google, Apple en Amazon – afhankelijk”, merkt Molde op. “Het valt echter moeilijk te geloven dat dit systeem op lange termijn duurzaam zal blijken. Wanneer iedereen aan één kant van de boot zit, zal die uiteindelijk kapseizen.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in financiën | Reacties uitgeschakeld voor London Stock Exchange opnieuw grootste aandelenbeurs van Europa

Nieuwe spoorweg van China naar Kirgizië en Oezbekistan

Posted by managing21 on 19th juni 2024

China krijgt een spoorwegverbinding met Kirgizië en Oezbekistan. Daarover hebben de presidenten Xi Jinping (China), Sadyr Japarov (Kirgizië) en Shavkat Mirziyoyev (Oezbekistan) een akkoord ondertekend. De nieuwe verbinding moet volgens experts niet alleen een sterke impuls geven aan de economische en sociale ontwikkeling van de drie landen, maar ook de samenwerking in de Centraal-Aziatische regio versterken. De spoorlijn begint in Kashgar, een stad in de noordwestelijke Chinese autonome regio Xinjiang Uygur.

Gelegen in het hart van het Aziatische continent, wordt de ontwikkeling van Centraal-Azië lange tijd beperkt door een gebrek aan havens. “Kirgizië zal met behulp van de spoorlijn de transit van goederen sterk zien toenemen”, merkt Sergei Ponomarev, voorzitter van de Vereniging van Markten van Kirgizië, op. “Bovendien zal het land, dat geografisch ingesloten ligt, dankzij de spoorweg een toegang tot de zee krijgen.”

De aanleg van de spoorlijn zou mogelijk een investering van 8 miljard dollar vergen. – Foto: China Railway Construction Corporation (CRCC)

“Door de opening van de spoorlijn zal een nieuwe doorvoerroute worden gecreëerd van oost naar west, waardoor een kortere doorvoer van goederen van China naar het zuiden en verder naar het westen mogelijk wordt,” beklemtoonde de Kirgizische politocoloog Kubanychbek Taabaldiev. “Met de creatie van de gepaste infrastructuur zullen nieuwe banen worden gecreëerd en zullen nieuwe kansen ontstaan voor de ontwikkeling van de gehele Centraal-Aziatische regio.”

Regionale connectiviteit

Volgens Jalal Bazwan, docent aan de Kardan University in Kabul, is de spoorlijn ook voor Afghanistan van strategisch belang. “De spoorlijn kan een oplossing helpen bieden voor de barrières waarmee Afghanistan door zijn geografische ligging wordt geconfronteerd”, betoogde Bazwan. “Een uitbreiding van de spoorlijn kan een verbinding maken met de haven van Hairatan in het noorden van Afghanistan, waardoor een directe en efficiënte route voor grensoverschrijdende handel ontstaat. Hierdoor kunnen gemakkelijker buitenlandse investeringen worden aangetrokken, wat cruciaal is voor een natie door geheel door land wordt omgeven.”

“De spoorlijn zal de tijd verkorten die nodig is om Centraal-Aziatische producten naar de grote wereldmarkten te vervoeren”, gaf Yang Bo, professor Euraziatische studies aan de Shanghai International Studies University, aan. “Daarnaast zal ook de integratie van Centraal-Azië in de mondiale industriële en toeleveringsketens worden vergemakkelijkt en zal de economische ontwikkeling van de Centraal-Aziatische landen kunnen worden versneld.”

Wanneer de spoorlijn operationeel is, zal de verbinding volgens experts niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van Centraal-Azië, maar ook de connectiviteit tussen de buurlanden en regio’s verder bevorderen. “Dit proces zou zich kunnen uitstrekken tot West-Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Europa,” zeggen de experts.

De spoorlijn is volgens de Kroatische politiek analist Mark Cigoj de verwezenlijking van een droom om China dichter bij Centraal-Azië en Europa te brengen en zal bovendien het spoorwegnetwerk tussen Azië en Europa verder versterken en uitbreiden. “Ik ben ervan overtuigd dat de realisatie van de spoorverbinding voor zowel China als de andere landen in Azië en Europa een meerwaarde zal betekenen”, verduidelijkte Cigoj.

Nieuwe Zijderoute

De spoorlijn zal volgens specialisten een sleutelcomponent worden van het transportnetwerk van het Belt and Road Initiative (BRI) en zal een sterke impuls geven aan de ontwikkeling van Centraal-Azië en andere regio’s. “De voltooiing van het project zal landen langs de route, dankzij de hoogwaardige samenwerking binnen het Belt & Road Initiative – helpen om de handel en het verkeer van mensen beter te bevorderen en om de kansen die de Chinese ontwikkeling biedt te delen,” zegt Hadi Bassam, onderzoeker bij het  Iraq Institute for Strategic Studies. “De realisatie van de spoorlijn weerspiegelt de dringende behoefte van ontwikkelingslanden om de connectiviteit te versterken en te streven naar gecoördineerde ontwikkeling.”

Er werden al langer plannen gemaakt voor de aanleg van de spoorlijn. Meer dan twintig jaar geleden werd al over project gesproken. Maar de hoge kosten van het project vormden een cruciaal obstakel, dat een praktische uitwerking steeds opnieuw verder in de toekomst deed verschuiven. Ook het nieuwe akkoord biedt over de financiering van het project weinig duidelijkheid. Volgens ramingen zou de aanleg van de spoorlijn bijna 8 miljard dollar kunnen kosten. Sadyr Japarov en de Chinese vicepremier Liu Guozhong maakten eerder al gewag van de noodzaak om een ??gezamenlijk investeringsfonds op te richten.

Meer over dit onderwerp:

Posted in Mobility, transport & logistiek | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe spoorweg van China naar Kirgizië en Oezbekistan

Weense worst wil erkenning als Oostenrijks immaterieel cultureel erfgoed

Posted by managing21 on 19th juni 2024

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen streeft naar een nieuwe vertegenwoordiging in het immaterieel erfgoed van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco). Eerder al werden de Weense walsen en de Weense duivensport in de lijst opgenomen, maar nu hoopt ook de Weense worst datzelfde pad te kunnen opgaan. De Verein zur Förderung der Würstelstandkultur, het verbond van de uitbaters van worstenkramen in Wenen, heeft daarvoor een aanvraag ingediend.

“De walsen en de koffiehuizen, die al officieel tot het Oostenrijkse immateriële erfgoed behoren, vertegenwoordigen het hogere sociale leven in de Oostenrijkse hoofdstad, maar met een erkenning van de worstenkramen zou ook de volkse kant van Wenen aan bod komen”, wordt er opgemerkt. “De worstenkramen zijn in feite een geliefd instituut geworden dat zowel door late operabezoekers als door werknemers in ploegendienst overdag wordt bezocht.”

Burgemeester Michael Ludwig, tweede van links, steunt het initiatief. – Foto: Stadt Wien/Christian Jobst

De Weense worstenkramen gaan terug tot de oorspronkelijke mobiele eetkramen en verkoopstands uit het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. De waren bedoeld om een inkomen te verschaffen aan oorlogsinvaliden, waardoor ze ook met een de sociale welvaartsgeschiedenis van de stad. Het vaste worstenkraam is echter een relatief recente verwezenlijking. De stad Wenen stond vaste standplaatsen pas in 1969 toe. Het oudste nog bestaande worstenkraam – Würstelstand Leo – werd in 1928 geopend. Het kraam bevindt zich op de Döblinger Gürtel.

Weense identiteit

Michael Ludwig, de burgemeester van Wenen, heeft zich al achter het initiatief van de uitbaters van de worstenkramen geschaard. “De Weense worstenkramen zijn onlosmakelijk verbonden met het hart van onze stad en zijn meer dan alleen maar locaties waar heerlijk eten wordt verkocht,” zei Ludwig. “De worstenkramen maken deel uit van de identiteit en de geschiedenis van de stad. Ze zijn bovendien ook een sociaal knooppunt en versterken de gemeenschap en saamhorigheid in Wenen. Vele mensen gebruiken de worstenkramen bovendien om tijdens de lunchpauze een snelle maaltijd te nemen.”

De burgemeester riep de bevolking op de worstenkramen te steunen, regelmatig te bezoeken en te tonen dat hun waarde wordt erkend. “De worstenkramen maken niet alleen deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ook ambassadeurs van onze unieke Weense cultuur,” beklemtoonde Ludwig. Aangevoerd werd dat de worstenkramen ook tot de Oostenrijkse cultuur zijn doorgedrongen. Het worstenkraam komt onder meer in ‘Tante Jolesh’ van Friedrich Torberg aan bod, net zoals in ‘Im Schatten der Burenwurscht’ van Hans Carl Altmann. Regisseur Elizabeth T. Spira bracht in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw met de televisiedocumentaire ‘Am Würstelstand’ al een ode aan het Weense worstenkraam.

“Worstenkramen zijn een integraal onderdeel van de Weense gastronomie,” wierp ook Walter Ruck, voorzitter van de Wirtschaftskammer Wien. “Ook al is het aanbod van snacks de jongste jaren sterk toegenomen, de worstenkramen hebben een vaste plaats bij zowel de lokale bevolking als bij de bezoekers van de stad. Worstenkramen horen bij Wenen evenveel als de wijnlokalen en koffiehuizen. De worstenkramen vormen niet alleen een culinair station, maar zijn locaties waar alle sociale klassen samenkomen en waar vaak Weense humor wordt gekweekt.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in media & cultuur, voeding & horeca | Reacties uitgeschakeld voor Weense worst wil erkenning als Oostenrijks immaterieel cultureel erfgoed

Fietspaden maken wegen veiliger voor alle weggebruikers

Posted by managing21 on 19th juni 2024

Het toevoegen van een fietspad aan wegen met veel verkeer kan roekeloos rijgedrag helpen verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Rutgers University, gebaseerd op de verkeerspatronen op een kruispunt met een druk verkeer in Ashbury Park (New Jersey). De onderzoekers konden daarbij vaststellen dat de meeste automobilisten langzamer gingen rijden wanneer ze een fietspad langs de weg naderden.

Overdreven snelheid is een veelvoorkomende oorzaak van verkeersongevallen met auto’s. Drie jaar geleden kwamen in de Verenigde Staten bij verkeersongevallen met een auto 7.388 voetgangers om het leven. Dat cijfer lag 17 procent hoger dan het jaar voordien. Bovendien lag de tol ook 17 procent hoger dan bij alle soorten dodelijke ongevallen.

Verkeersremmend effect

“De studie toonde aan dat een fietspad een verkeersremmend effect heeft, waardoor de verkeersveiligheid toeneemt en de kans op verkeersongevallen toeneemt”, benadrukte onderzoeksleider Hannah Younes, wetenschapper bij het Alan M. Voorhees Transportation Center van de Rutgers University. “Er kan duidelijk worden vastgesteld dat fietspaden levens redden”, geeft Younes aan. “Niet alleen fietsers halen trouwens voordeel uit de infrastructuur.” Fietspaden kunnen immers ook bij automobilisten en voetgangers levens redden.”

Fietspaden hebben een belangrijke impact op het wegverkeer. – Foto:Pixabay/Mircea Iancu

Het onderzoek gebeurde op een belangrijke route naar de populaire stranden aan de kust van New Jersey. Op een van de kruispunten moeten autobestuurders verplicht rechts afslaan. De meeste chauffeurs blijken echter niet volledig tot stilstand te komen, maar draaien vaak abrupt af. Hierdoor kunnen gevaarlijke omstandigheden ontstaan voor andere weggebruikers die het kruispunt willen oversteken.

De onderzoekers legden op twee wegen naar het kruispunt een tijdelijk fietspad aan, weergegeven met oranje verkeerskegels of geschilderde wegmarkeringen. Met behulp van computervisie-technieken keken de onderzoekers naar eventuele veranderingen in de snelheid van het autoverkeer onder invloed van het nieuwe fietspad. Het algoritme, gebaseerd op artificiële intelligentie, classificeerde de snelheid van ruim 9.000 auto’s voor en na de aanleg van het fietspad.

Impact

Onder invloed van het geïmproviseerde fietspad bleek de snelheid van het totale autoverkeer met 28 procent te dalen. Bij de auto’s die rechtsaf sloegen bleek een daling met 21 procent te kunnen worden opgetekend. Bij de auto’s die rechtdoor reden werd een snelheidsvermindering met 8 procent genoteerd. Op de wegen zonder fietspad kon daarentegen geen daling van de snelheid worden gemeld.

De onderzoekers merken wel op dat niet elk type van fietspad even geschikt is om de snelheid van het autoverkeer te vertragen. “Automobilisten bleken meer geneigd te vertragen wanneer een fietspad met kegels was aangegeven dan wanneer er alleen sprake was van geschilderde wegmarkeringen”, wordt er aangevoerd. “Bij een geschilderd fietspad bleek de snelheid van het autoverkeer een daling tussen 11 procent en 15 procent te realiseren. Dat was echter ook uitsluitend het geval bij autobestuurders die rechtsaf draaiden.”

De onderzoekers ondervraagden ook een aantal fietsers en scooters die het tijdelijke fietspad gebruikten. Daarbij bleken de meeste respondenten duidelijk voorstander van een fietspad.

Meer over dit onderwerp:

 

Posted in Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Fietspaden maken wegen veiliger voor alle weggebruikers

China sinds vorig jaar grootste autobouwer van de wereld

Posted by managing21 on 18th juni 2024

Chinese autofabrikanten verkochten vorig jaar in totaal 13,4 miljoen nieuwe voertuigen, terwijl hun Amerikaanse concurrenten tijdens diezelfde periode een afzet van 11,9 miljoen exemplaren haalden. Daarmee is China voor de eerste keer in de geschiedenis de grootste autofabrikant van de wereld geworden. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeker Jato Dynamics. Het Chinese succes steunt volgens de onderzoekers op de sterke prestaties van autofabrikant Byd en de groei in de opkomende markten.

De onderzoekers wijzen erop dat de Chinese autoproductie vorig jaar ook een grotere omzetgroei kon realiseren dan zijn Amerikaanse tegenhanger. In China kon tegenover het jaar voordien immers een stijging met 23 procent worden gemeld. In de Verenigde Staten was er sprake van een toename met 9 procent.

Opkomende markten

“Het succes van de Chinese autofabrikanten kan aan verschillende fenomenen worden toegeschreven”, merkt Felipe Munoz, analist bij Jato Dynamics op. “In eerste plaats moet worden gewezen aan het beleid van de klassieke fabrikanten, dat tot aanhoudend hoge autoprijzen heeft geleid. Dat heeft vele consumenten in de richting van de meer betaalbare Chinese alternatieven gedreven. Chinese autofabrikanten hebben, met Byd als voortrekker, hun activiteiten wereldwijd uitgebreid. Die strategie werd ingegeven door de prijzenoorlog voor elektrische voertuigen in eigen land, waardoor de prijzen en de winstmarges onder druk kwamen.”

Byd leidt de Chinese groei op de wereldwijde automarkt. – Foto: Byd

Chinese automerken hebben volgens Jato vooral vooruitgang geboekt in de opkomende economieën. “Die gebieden vertegenwoordigden vorig jaar ongeveer 20 procent van de wereldwijde verkoop van nieuwe wagens”, benadrukt Munoz. “Vorig jaar werden in de opkomende economieën ruim 17,5 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Dat cijfer ligt hoger dan de totale verkoop die tijdens diezelfde periode in de Verenigde Staten of Europa werd gerealiseerd. Chinese autofabrikanten hebben een aanzienlijk marktaandeel veroverd in het Midden-Oosten, Eurazië en Afrika, terwijl ze ook groei boekten in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.”

“Maar ondertussen hebben sommige Chinese merken ook marktaandeel in ontwikkelde economieën – waaronder Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël – veroverd”, verduidelijkt Munoz. “Die groei kon worden gerealiseerd ondanks de toegenomen wrijvingen in de handel tussen China en de westerse wereld en andere factoren, zoals conflicten in Europa, hoge rentetarieven en hoge autoprijzen.” Volgens het rapport kende de omzet van de Chinese autofabrikanten in elke regio, behalve Afrika, het voorbije jaar een groei. De grootste stijging werd opgetekend in Europa, dankzij een sterk toenemende vraag in Turkije.

Toenemende tegenwind

De onderzoekers werpen echter op dat de Chinese successen op de internationale automarkt dit jaar met toenemende tegenwind op de handelsmarkt te maken krijgen. “Daarbij beslissen steeds meer landen om maatregelen te nemen om hun lokale industrie tegen goedkope Chinese import te beschermen”, geeft Munoz aan. “De Europese Unie heeft zopas aangekondigd zijn tarieven op de import van Chinese elektrische voertuigen tot 38 procent op te drijven. Eerder al hadden de Verenigde Staten de invoerheffingen op Chinese elektrische wagens tot 100 procent verviervoudigd.”

Maar ook Turkije heeft een aanvullende heffing van 40 procent op de invoer van voertuigen uit China aangekondigd. “Dit is mogelijk een signaal dat sommige opkomende markten eveneens het voorbeeld van de Verenigde Staten en de Europese Unie zouden kunnen volgen om zich tegen de import van goedkope Chinese wagens te verdedigen.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive | Reacties uitgeschakeld voor China sinds vorig jaar grootste autobouwer van de wereld

Speciale tegels op rivierbodem helpen paling hindernissen te overwinnen

Posted by managing21 on 18th juni 2024

Speciaal ontworpen tegels met gestructureerde oppervlakken kunnen een ernstig bedreigde palingsoort helpen stroomopwaarts te zwemmen. De methode is goedkoop en eenvoudig aan te passen en helpt de vissen over obstakels die door de mens zijn gemaakt, zoals duikers, stuwen en goten. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de School of Engineering van de University of Cardiff, in samenwerking met het Britse Environment Agency (EA) en Natural Resources Wales (NRW).

De studie, waarbij in de laboratoria van de School of Engineering de omgeving van een snelstromende rivier werd gerepliceerd, bracht aan het licht dat de paling in grote aantallen moeilijke hindernissen konden overwinnen wanneer in deze passages speciaal ontworpen tegels met gestructureerde oppervlakken werden geplaatst. De tegels bleken de vissen immers de gelegenheid te bieden op geregelde stippen uit te rusten, zodat de voldoende energie konden sparen om nadien hun reis stroomopwaarts verder te zetten.

Nieuwe oplossing

De bevinding bieden natuurbeschermers een nieuwe oplossing die kan helpen om voor de Europese paling (Anguilla anguilla) weer verbindingen tussen verschillende rivieren te realiseren. Hierdoor zou de afname van deze bedreigde populatie kunnen worden vertraagd. De ingreep zou volgens de onderzoekers ook aan het leefmilieu ten goede komen.

Tegels vormen een goedkope manier om palingen te helpen stroomopwaarts te zwemmen. – Foto: Pixabay/k10legs

“Jonge palingen die vanuit de Sargassozee naar zoet water migreren, hebben met bijzonder veel problemen af te rekenen”, benadrukt onderzoeksleider Guglielmo Sonnino Sorisio. “Onder meer kunnen de dieren daarbij geconfronteerd worden met bedreigingen zoals veranderende stromingen, vervuild water, chemische barrières, visserij en ziektes. Onze studie richt zich echter op fysieke barrières die voor de mens zijn gemaakt en die de beschikbaarheid van leefgebieden voor de soort fragmenteren, ontkoppelen en verminderen.”

“Deze infrastructuren, die onder meer overstromingen moeten helpen voorkomen, produceren stromingen die hoge snelheden kunnen halen”, verduidelijkt Sorisio. “Het is voor de jonge palingen echter bijzonder moeilijk om deze hindernissen te overwinnen en tegen de stromingen in te zwemmen. In ons experiment hebben we kunnen aantonen dat door het plaatsen van tegels op de bodem van grote waterkanalen de snelheid van de waterstroom kunnen verminderen. Hierdoor lukken de palingen erin om de hindernissen met succes stroomopwaarts te passeren, waarbij de dieren aanzienlijk energie konden sparen.”

Positief effect

Hun experiment onthulde tevens een nieuwe asymmetrische zwemtechniek die door de palingen wordt gebruikt. “Het was verrassend om te zien hoe goed en hoe snel de palingen erin lukten hun zwemtechnieken aan de nieuwe omgeving aan te passen”, geeft Sorisio aan. “Die techniek liet de dieren toe hun energieverbruik te verminderen, wat hen in staat stelde volledig te profiteren van de verminderde snelheid die door de tegels werd gegenereerd.”

De nieuwe technologie werd al met succes ingezet om de doorgang in duikers en stuwen langs een aantal rivieren te vergroten. “De tegels hebben aangetoond palingen te kunnen helpen om belangrijke barrières met succes stroomopwaarts te overwinnen”, geeft ook onderzoeker Catherine Wilson, professor aan de School of Engineering, aan. Verder onderzoek is echter nodig om uit te maken of de oplossing ook voor andere vissoorten kan worden ingezet.”

De onderzoekers hopen met het Environment Agency (EA) en Natural Resources Wales (NRW) samen te kunnen werken om palingtegels toe te voegen aan het bredere netwerk van oplossingen voor vispassages, waardoor de oude migratieroutes worden hersteld. “De resultaten van het onderzoek leveren de wetenschappelijke basis die het Environment Agency (EA) en Natural Resources Wales (NRW) nodig hebben om de palingtegels verder in de verschillende waterwegen in te zetten”, merkt onderzoeker Jo Cable op. “Dit zal de volgende jaren een positief effect hebben op de gezondheid van de rivieren.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in milieu | Reacties uitgeschakeld voor Speciale tegels op rivierbodem helpen paling hindernissen te overwinnen