managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Archive for februari, 2025

Porsche wil opnieuw investeren in wagens met benzinemotoren

Posted by managing21 on 8th februari 2025

De Duitse autobouwer Porsche heeft gewaarschuwd dat de kosten van nieuwe modellen en de uitgaven voor nieuwe elektrische wagens de winst in 2025 zouden aantasten. Het bedrijf gaf aan dit jaar een winstmarge tussen 10 procent en 12 procent te verwachtte. Dat was ver onder de verwachtingen van de analisten (14,8 procent) en ruim onder de doelstellingen die voor Porsche op middellange termijn naar voor waren geschoven en waarbij gewag werd gemaakt van een niveau tussen 17 procent en 19 procent. Door het bericht beleefde het aandeel van Porsche de slechtste dag sinds zijn introductie op de Frankfurter Börse.

Porsche kondigde aan dat zijn winst met wellicht 800 miljoen euro zal worden afgeroomd door investeringen in nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren en plugin hybrides. Met deze boodschap is Porsche de volgende autofabrikant die – onder invloed van de lage vraag naar elektrische wagens in Europa en de hevige concurrentie in China van lokale rivalen – terugkeert naar voertuigen met verbrandingsmotoren.

Porsche waarschuwt voor oplopende kosten en voorspelt lagere winst. – Foto: Porsche

“Dit mag voor Porsche als de laatste kans worden beschouwd om te bewijzen dat het bedrijf zijn bedrijfsmodel kan omkeren voor de autobouwer het vertrouwen van de aandeelhouders op lange termijn dreigt te verliezen”, waarschuwden analisten van Deutsche Bank in een commentaar op de berichtgeving.

Porsche, dat bij zijn beursdebuut in 2022 hoger werd gewaardeerd dan zijn moederbedrijf VW Group, is sindsdien echter steeds meer uit de gratie geraakt. in ongenade gevallen. De Duitse autobouwer heeft moeite om de verkoop van elektrische voertuigen van de grond te krijgen en wordt in China, zijn grootste markt, met een zwakke vraag geconfronteerd. De waarde van het aandeel van Porsche daalde het voorbije jaar met 27 procent en de marktkapitalisatie van de Duitse constructeur is gehalveerd ten opzichte van de piek van iets minder dan 110 miljard euro die in mei 2023 werd opgetekend.

Grote bekommernis

“De margeprognose was een grote zorg voor de autofabrikant”, beklemtoonde Stephen Reitman, analist bij Bernstein Research. “Bekommerde beleggers verwachten meer uitleg van het management voorafgaand aan de jaarresultaten die tijdens de tweede week van maart zullen worden voorgelegd.

Porsche is voor 75 procent in handen van de VW Group. Ruim 12,5 procent zit in de Porsche Holding, een investeringsmaatschappij die wordt gecontroleerd door de families Piech en Porsche en die ook de grootste aandeelhouder is van VW Group. De Porsche Holding gaf te kennen dat de waardeverminderingen op zijn belang in de autobouwer Porsche bijna dubbel zo hoog liggen dan de prognoses die in december naar voor werden geschoven en zouden kunnen oplopen tot een niveau tussen 2,5 miljard euro tot 3,5 miljard euro.

De holding zei tevens afschrijvingen te verwachten op zijn belang in de VW Group, die grote kostenbesparingen doorvoert. De kost werd eerder geraamd op een bedrag tussen 7 miljard euro tot 20 miljard euro. De Porsche Holding merkt nu op dat die uiteindelijke kost de bovengrens van die prognoses zou kunnen benaderen. De investeringsmaatschappij voegde eraan toe de 

verwachte waardevermindering op zijn belang in autobouwer Porsche ook zijn jaarlijkse financiële resultaten zal beïnvloeden, maar wel wordt opgemerkt dat die impact minder zwaar zou zijn.

Autobouwer Porsche verwacht dit jaar een omzet tussen 39 miljard euro en 40 miljard euro. De winstmarge zou tussen 7 procent en 9 procent liggen. De autofabrikant heeft verder aangegeven gesprekken te zijn opgestart om de contracten van zijn financieel directeur Lutz Meschke en verkoopdirecteur Detlev von Platen vroegtijdig te beëindigen.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Porsche wil opnieuw investeren in wagens met benzinemotoren

Raketlanceringen dreigen kalender Space Coast te overbelasten

Posted by managing21 on 6th februari 2025

De Amerikaanse Space Force wil dit jaar vanop de Space Coast in Florida gemiddeld dertien lanceringen per maand afhandelen. Maar die plannen zullen in sterke mate worden bepaald door een noodzakelijke evenwichtsoefening, waarbij de ambities tegen de beperkingen van de beschikbare infrastructuur dreigen op te botsen. Dat heeft brigadier-generaal Kristin Panzenhagen, hoofd van het programma Assured Access to Space van de Space Force, gezegd.

“De activiteit van de Space Force is vrij gestaag gegroeid”, merkte Panzenhagen op. “Daarbij werd bij de lanceringen een jaarlijkse groei tussen 25 procent en 30 procent geregistreerd. We verwachten de volgende jaren dat groeitempo minstens te kunnen aanhouden. Dit betekende dat we vorig jaar een recordaantal van 93 lanceringen vanaf het Kennedy Space Center op het Cape Canaveral Space Force Station moesten ondersteunen. Maar volgens het voorziene groeitempo zullen dit jaar dan ook mogelijk 156 lanceringen moeten worden gepland.”

Een lancering van een Delta IV Heavy vanop het Space Launch Complex 37 op het Cape Canaveral Space Force Station. – Foto: Space Force/Dakota Raub

“Het tempo van de lanceringen is veeleisend”, gaf Panzenhagen aan. “Dit dwingt de Space Force om te innoveren. We hebben automatisering geïmplementeerd, processen opnieuw bekeken en veel elementen gestroomlijnd, maar vooral op het gebied van mankracht moeten knelpunten worden gevreesd. Maar ook tekortkomingen in de infrastructuur zijn daarbij aan het licht gebracht, wat ook problemen voor de nationale veiligheid kan opleveren. De Space Force heeft niet voldoende ruimte om de geplande lanceringen in te plannen. De beschikbare infrastructuur moet immers met de commerciële sector worden gedeeld.”

Er is hier volgens Panzenhagen sprake van een beslissing die jaren geleden door de Amerikaanse luchtmacht is genomen, nog voordat de Space Force werd opgericht. “Daarbij werd geopteerd voor een samenwerking met de commerciële sector, waardoor het leger de gelegenheid krijgt om een aantal kosten te besparen”, stipte de brigadier-generaal aan. Panzenhagen wierp daarbij op dat grotere raketten met meerdere ladingen belangrijke logistieke vertragingen kunnen veroorzaken en dus de druk op de kalender kunnen verscherpen.

Het voorbije jaar kon de Space Force op bijkomende fondsen van het Amerikaanse congres rekenen om voor een gelijkaardig knelpunt op de Western Range op Vandenberg Space Force Base in Californië commerciële oplossingen te zoeken. “Daarbij werd onder meer gedacht aan de reservering van grotere oppervlaktes of nieuwe strategieën voor de behandeling van de satellieten. Een soortgelijk verzoek zal dit jaar ook voor de Space Coast worden gedaan.”

Infrastructuur

Het drukke werkschema heeft op de Space Coast al voor een aantal aanpassingen gezorgd. Onder voor de aanvoer van stikstof en brandstoffen naar de lanceerplatforms werden door de Space Force daarbij contracten met het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa afgesloten. “De raketten worden groter en hebben veel meer grondstoffen nodig”, verduidelijkte Panzenhagen. “Dit kan voor toekomstige operaties een potentieel knelpunt vormen. Vele lanceerdiensten proberen met hun grondstoffenvoorziening zelfvoorzienend te worden en niet meer van een contract met één enkele partij afhankelijk te blijven.”

Maar vooral het onroerend goed kan volgens de brigadier-generaal problematisch worden. “De industrië van de commerciële lanceringen verkeert in extreem goede gezondheid, is innovatief en kent een sterke groei”, beklemtoont Panzenhagen. “Dat is een positief gegeven, maar dit zorgt er wel voor dat er onvoldoende onroerend goed beschikbaar is om elke gegadigde een platform toe te wijzen.”

De lanceringen van Spacex vinden plaats vanop het Kennedy Space Center en het Space Launch Complex 40 van Cape Canaveral. De United Launch Alliance maakt van het Space Launch Complex 41 gebruik. Blue Origin heeft voor zijn eerste lancering op het Space Launch Complex 36 beroep gedaan.

Kleinere lanceerbedrijven Relativity Space en Astra Space hebben de voorbije jaren voor hun activiteiten gebruik gemaakt van andere platforms op Cape Canaveral. Daarnaast zijn er ook goedkeuringen voor verschillende andere projecten, waaronder Stoke Space en Firefly Aerospace, zijn gegeven. Bovendien wil Spacex voor zijn Starship op het Space Launch Complex 37 een nieuw lanceerplatform. “Bij de toewijzing van de infrastructuur moet dan ook bijzonder strategisch tewerk worden gegaan”, merkte Panzenhagen op. “Er is hier immers sprake van een beperkte bron.”

Voor de Space Force is de ondersteuning van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten de primaire missie, maar dat is volgens Panzenhagen gekoppeld aan de noodzaak om de commerciële lanceerbedrijven gezond en tevreden te houden.

Meer over dit onderwerp:

Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Raketlanceringen dreigen kalender Space Coast te overbelasten

Vraag naar goud profiteert van economische onzekerheid

Posted by managing21 on 6th februari 2025

De wereldwijde vraag naar goud bereikte vorig jaar opnieuw een recordhoogte. Dat was te danken aan sterke aankopen door de centrale banken en een groeiende vraag bij investeerders. Dat blijkt uit een rapport van de World Gold Council. Ook voor dit jaar wordt een aanhoudend sterke vraag in het vooruitzicht gesteld.

Het voorbije jaar werd wereldwijd 4.974 ton goud verhandeld. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. “In 2024 steeg de wereldwijde vraag naar goud naar een nieuw recordniveau, versterkt door toegenomen geopolitieke en economische onzekerheden”, verduidelijkte Shaokai Fan, hoofd van de divisie centrale banken bij de World Gold Council.

Het voorbije jaar werd wereldwijd 4.974 ton goud verhandeld. – Foto: Pixabay/Istara

“De honger van de centrale banken naar goud bleef onverzadigbaar”, benadrukte de World Gold Council. “Daarbij werd een belangrijke mijlpaal overschreden. Voor het derde jaar op rij hebben de centrale banken daarbij meer dan 1.000 ton goud aangekocht. De Nationale Bank van Polen realiseerde daarbij de grootste aankopen. Op één jaar tijd heeft de Poolse centrale bank zijn goudreserves met 90 ton uitgebreid. Op de tweede plaats staat de Turkse centrale bank met een netto aankoop van 75 ton, gevolgd door de Reserve Bank of India met 40 ton.

Daarnaast wordt opgemerkt dat ook de investeringen in goud het voorbije jaar een sterke groei kenden. Daarbij was er sprake van een stijging met 25 procent tot 1.180 ton, in sterke mate te danken aan gespecialiseerde beleggingsfondsen. De vraag naar goudstaven en gouden munten bleef, aangewakkerd door een sterke vraag uit China en India, op een hoog niveau.

“Chinese beleggers hadden te kampen met een tekort aan alternatieve activa waarin kon worden geïnvesteerd”, wordt in het rapport opgemerkt. “Dat was het gevolg van een samengaan van een grote binnenlandse economische onzekerheid, een aanhoudende volatiliteit op de aandelenmarkt en extreem lage rendementen op staatsobligaties, die vele binnenlandse investeerders naar goud hebben geduwd.”

“In India nam de vraag naar goud toe nadat de regering in juli de invoerrechten voor goud van 15 procent naar 6 procent had verlaagd”, wordt er nog aangevoerd. “In alle lidstaten van de Association of Southeast Asian Nations (Asean) kon vorig jaar eveneens een groeiende vraag naar goud worden opgemerkt. “Daarbij vertonen Singapore, Indonesië, Maleisië en Thailand jaar op jaar dubbele cijfers. De verkopen tussen individuele partijen lieten het voorbije jaar anderzijds een status-quo optekenen. De vraag vormt een afspiegeling van vermogende particulieren die geopolitieke en economische risico’s willen afdekken.”

Sieraden

Daarentegen bleek de vraag op de markt voor sieraden, die door de hogere prijzen onder druk staat, slechts een beperkte vraag. Daarbij werd gewag gemaakt van een daling met 11 procent. “De markt voor sieraden is de enige sector waar de vraag naar goud het voorbije jaar niet is toegenomen”, wordt in het rapport benadrukt. “Ook dit jaar zal de vraag naar gouden sieraden waarschijnlijk beperkt blijven, want de bestedingskracht van de consumenten wordt door hogere prijzen en een zwakke economische groei gedempt.”

“We verwachten dat ook dit jaar de centrale banken de leiding zullen blijven nemen in de aankopen van goud, maar aangenomen kan worden dat beleggers eveneens een sterke interesse in het edelmetaal zullen blijven tonen”, benadrukt Louise Street, analist bij de World Gold Council. “Geopolitieke en macro-economische onzekerheid zullen dit jaar de belangrijkste thema’s op de markt zijn. Dit zal de vraag naar goud als opslag van welvaart en als bescherming tegen risico’s stimuleren.”

Er wordt verder nog opgemerkt dat de centrale banken tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar, getekend door de overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, 333 ton goud hebben aangekocht. Dat betekende een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De spotprijzen van goud zijn het voorbije jaar met 27 procent gestegen. Dat betekende de sterkste groei in vijftien jaar. De goudprijzen op de New York Mercantile Exchange zijn nu opgelopen tot 2.882,36 dollar per ounce.

Meer over dit onderwerp:

Posted in financiën, grondstoffen | Reacties uitgeschakeld voor Vraag naar goud profiteert van economische onzekerheid

Europese luchtvaartsector tempert ambities rond waterstof

Posted by managing21 on 5th februari 2025

Voor de Europese luchtvaartindustrie bleek het gebruik van waterstof als brandstof voor vliegtuigen lange tijd een belangrijke hefboom om tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal te kunnen functioneren. Maar inmiddels heeft de sector deze ambities in belangrijke mate teruggeschroefd. Dat blijkt uit een rapport van vijf sectororganisaties. Daarbij wordt opgemerkt dat de kosten van een decarbonisatie van de export zijn geëxplodeerd.

Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en andere sectoren van de luchtvaartindustrie hebben zich geëngageerd om tegen het midden van deze eeuw de uitstoot van koolstofdioxide tot nul te herleiden. Daarbij werd op een amalgaam van nieuwe technologieën, waaronder een overstap op alternatieve brandstoffen, gerekend. Maar in een recent rapport merken een aantal sectororganisaties op te verwachten dat vliegtuigen op waterstof tegen 2050 slechts voor 6 procent van de emissiereducties verantwoordelijk zouden kunnen zijn. In 2021 werd dat aandeel nog op 20 procent geschat.

Voor de luchtvaart blijft de decarbonisatie een bijzonder grote uitdaging. – Foto: Groupe ADP

“De bijdrage van waterstofvliegtuigen en de overstap naar waterstof als brandstof is aanzienlijk verminderd”, wordt in het rapport aangevoerd. “Dat heeft te maken met de verwachtingen dat vliegtuigen op waterstof in 2050 een lager marktaandeel zullen vertegenwoordigen dan oorspronkelijk was gedacht. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat narrowbody-vliegtuigen op waterstof later zullen worden geïntroduceerd dan eerder was gepland.”

De brancheorganisaties bevestigden de ambities om tegen 2050 een klimaatneutraliteit te kunnen realiseren, maar benadrukten tevens dat het rapport voor de Europese Commissie een reality-check was. Opgeroepen werd tot een dringende actie om de inspanningen voor de emissiereducties te ondersteunen. Het rapport voorspelde tegelijkertijd ook dat de Europese luchtvaart meer dan 1,3 biljoen euro aan extra kosten moet maken om een klimaatneutraliteit te kunnen bereiken. Dat is 480 miljard euro meer dan eerder werd gedacht.

“De kosten om de klimaatneutraliteit te bereiken zijn enorm gestegen”, betoogde Olivier Jankovec, directeur-generaal van de luchthavenorganisatie ACI Europe. “Dit moet vooral worden toegeschreven aan de stijgende kosten van de overstap naar synthetische vliegtuigbrandstoffen, die niet worden gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van andere grondstoffen zoals gewassen, bakolie of huishoudelijk afval.”

In tegenstelling tot waterstof kunnen synthetische brandstoffen in de huidige vliegtuigmotoren worden gebruikt, terwijl ze de uitstoot van een vlucht met ongeveer 70 procent kunnen verminderen. Maar dit type brandstof is gevoelig duurder dan de traditionele kerosine die in de vliegtuigindustrie wordt gebruikt. Bovendien worden deze synthetische brandstoffen slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd.

Omdat het potentieel van andere baanbrekende technologieën zoals waterstof of elektrische vliegtuigen, zijn luchtvaartmaatschappijen steeds afhankelijker van synthetische brandstoffen om hun uitstoot te verlagen. “Vliegtuigen op waterstof zijn bijna van de routekaart verdwenen”, beklemtoonde Carlos López de la Osa, luchtvaartexpert bij de milieugroep Transport & Environment. “Europa moet de controle over de markt voor emissievrije vliegtuigen terugnemen door het juiste beleid te voeren en vliegtuigfabrikanten ertoe aan te zetten hun beloften na te komen.

Airbus

De Europese vliegtuigbouwer Airbus is over het potentieel van waterstof opvallend optimistischer dan zijn rivaal Boeing en heeft samengewerkt met luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en energiebedrijven om de nodige investeringen te stimuleren in de infrastructuur die nodig is om deze doelstellingen te kunnen realiseren. Airbus zei nog steeds toegewijd te zijn aan zijn doelstelling om een ??commercieel levensvatbaar, volledig elektrisch waterstofvliegtuig op de markt te brengen.

De Europese vliegtuigbouwer is van plan om in 2035 voor korte afstanden een vliegtuig of waterstof klaar te hebben en heeft daarvoor vier verschillende concepten onderzocht. Het bedrijf erkende echter dat de voortgang in de ontwikkeling van de infrastructuur, vooral de grootschalige beschikbaarheid van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, langzamer verloopt dan verhoopt. “Hoewel verwacht wordt dat waterstof in de tweede helft van deze eeuw een groeiende rol zal verwerven, zal de bijdrage aan de doelstellingen voor emissiereducties tegen 2050 vooral andere oplossingen aanvullen”, betoogde Airbus.

Guillaume Faury, chief executive van Airbus, beklemtoonde onlangs dat de plannen van het bedrijf niet waren veranderd. “We hebben in waterstof echt veel geld, tijd, moeite en talent geïnvesteerd”, beklemtoonde hij. “Airbus blijft in waterstof geloven, maar de technologie zal niet de oplossing voor de volgende twintig jaar zijn. We zullen meer tijd besteden aan een beter begrip van de snelheid waarmee de waterstofeconomie zal groeien. Het volstaat niet om een vliegtuig op waterstof te hebben indien er geen infrastructuur aanwezig is en onvoldoende voorraden beschikbaar zijn op de juiste locatie, het juiste tijdstip, de gepaste hoeveelheid en de geschikte prijs.”

Andere partijen uit de industrie, waaronder vliegtuigmaatschapij easyJet en motorenfabrikant Rolls-Royce, voeren eveneens tests met het potentieel van waterstofmotoren uit. De sectororganisatie Airlines4Europe zei dat waterstof nog steeds deel uitmaakt van het pakket oplossingen om de luchtvaart te decarboniseren. “Het is nu optimistisch om aan te nemen dat meer dan 5 procent van de decarbonisatie in de luchtvaart tegen 2050 door waterstof zal plaatsvinden”, benadrukt Nikhil Sachdeva, expert duurzame luchtvaart bij consultant Roland Berger. “Er zijn immers nog heel wat vragen over veiligheid, operaties en kosten.”

Meer over dit onderwerp:

Posted in energie, luchtvaart & ruimtevaart, milieu, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Europese luchtvaartsector tempert ambities rond waterstof

Ferrari beleefde een nieuw recordjaar

Posted by managing21 on 5th februari 2025

De Italiaanse autofabrikant Ferrari heeft opnieuw een recordjaar achter de rug, ondanks de druk die momenteel in de brede luxesector wordt ervaren. Dat heeft Benedetto Vigna, chief executive van Ferrari, gezegd bij de voorstelling van de jaarcijfers van de autobouwer. Tevens kondigde Vigna aan dat Ferrari in oktober dit jaar zijn eerste volledig elektrische wagen zal introduceren.

De Italiaanse constructeur boekte het voorbije jaar een omzet van nagenoeg 6,68 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 21 procent op tot 1,53 miljard euro. Het jaar voordien kon Ferrari ook al een winstgroei met 34 procent tot 1,25 miljard euro melden. In totaal verkocht Ferrari vorig jaar 13.752 wagens. Dat vertegenwoordigde een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien.

De Purosangue was het voorbije jaar bij Ferrari het meest populaire model. – Foto: Ferrari

“Ferrari verkiest de kwaliteit van de inkomsten boven de verkochte volumes”, verklaarde Vigna het opmerkelijke verschil tussen de bescheiden groei van het verkoopvolume en de sterke winsttoename. “Die keuze vormt de beste verklaring voor de uitstekende financiële resultaten die Ferrari het voorbije jaar heeft gerealiseerd, dankzij een sterke productmix en een groeiende vraag naar personalisaties.” Vigna wijst er daarbij nog op dat Ferrari met de prestaties het voorbije jaar ook de eigen omzetprognoses van 6,55 miljard euro heeft overschreden. Het aandeel van Ferrari is op één jaar tijd met 30 procent in waarde gestegen.

“Op deze solide basis verwachten we ook dit jaar een verdere robuuste groei”, merkte Vigna nog op. “Hierdoor kunnen we de bovenkant van de winstdoelstellingen die het bedrijf eerder voor 2026 naar voor had geschoven, een jaar eerder bereiken dan voorzien.” Ferrari had in juni 2022 een strategisch plan aangenomen. Daarbij was naar voor geschoven dat in 2026 een omzet van maximaal 6,7 miljard euro zou worden bereikt. Tussen 2023 en 2026 zouden bovendien vijftien nieuwe modellen moeten worden gelanceerd.

Vigna wees er nog op dat Ferrari op een grote klantentrouw kan rekenen. “In 2024 verkochten we ongeveer 81 procent van onze nieuwe auto’s aan bestaande klanten van Ferrari”, verklaarde hij. “Bovendien blijkt 48 procent van de klanten momenteel meer dan één Ferrari te bezitten.” De Purosangue, Roma Spider en 296 GTS bleken het voorbije jaar de meest populaire modellen van de Italiaanse autoconstructeur.

China

Europa, het Midden-Oosten en Afrika bleven het voorbije jaar voor Ferrari de belangrijkste markten. De verkoop liep in die regio met 2 procent op tot 6.204 wagens. In China, Hongkong en Taiwan was er daarentegen sprake van een terugval met 22 procent tot 1.162 exemplaren. In Noord-Amerika en Latijns-Amerika was er sprake van een stijging met 5 procent tot 4.003 eenheden. De regio Asia-Pacific toonde een toename met 4 procent tot 2.383 auto’s. “Deze geografische verdeling weerspiegelt de toewijzingsstrategie van het bedrijf om de exclusiviteit van het merk te behouden”, benadrukte Ferrari.

Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar boekte Ferrari een omzet van 1,74 miljard euro. Dat weerspiegelde een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst liep daarbij met 15 procent op tot 643 miljoen euro. Dit sterke kwartaal toont dat Ferrari minder sterk wordt geconfronteerd met de problemen die op de rest van de wereldwijde autosector, waarbij mogelijke invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump die druk nog verder zouden kunnen opvoeren. Dat is niet onbelangrijk, want Ferrari verkoopt een kwart van zijn wagens in de Verenigde Staten.

Vigna merkte nog op dat Ferrari mogelijk zijn strategie voor de Chinese markt zou kunnen herzien. “Er kan in China een groeiende vraag naar luxueuze elektrische wagens worden opgemerkt”, wierp de topman van de Italiaanse autobouwer op. “Momenteel werkt op de Chinese markt met bewuste limieten. Maximaal 10 procent van de wereldwijde verkopen van Ferrari mogen in China worden geleverd. Maar mogelijk zou die benadering kunnen worden heroverwogen. Op die manier kunnen immers kansen voor het tijdperk van de elektrische voertuigen worden gegrepen.”

Ferrari kondigde tegelijkertijd zijn plannen aan om in oktober van dit jaar zijn eerste volledig elektrische wagen te lanceren. In totaal wil de Italiaanse constructeur de volgende periode naar eigen zeggen zes volledig elektrische modellen voorstellen. Ferrari heeft sinds 2019 hybride modellen in zijn portfolio, maar een volledig elektrische wagen ontbrak tot nu toe. Het voorbije jaar vertegenwoordigden hybride modellen ongeveer 51 procent van de totale verkopen van Ferrari. Het volledig elektrische model zal worden geproduceerd in de fabriek van Ferrari in Maranello. De wagen zou ongeveer 500.000 euro kosten.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Ferrari beleefde een nieuw recordjaar

Biomassa creëert wegdek met zelfherstellend asfalt

Posted by managing21 on 4th februari 2025

Plantenafval, gemengd met bitumen, is in staat om de levensduur van het wegdek met 30 procent te verlengen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Swansea en het King’s College London. De oplossing kan bovendien de ecologische voetafdruk van het wegennet gevoelig beperken.

De onderzoekers ontwikkelden een zelfherstellend bitumen dat nieuwe scheuren in het asfalt onmiddellijk herstelt wanneer ze ontstaan. Daarbij wordt ??het asfalt weer aan elkaar gesmolten. In laboratoriumtests herstelde het materiaal kleine breuken binnen een uur nadat ze voor het eerst ontstonden. Hierdoor kunnen kuilen worden voorkomen zonder de noodzaak van een menselijke tussenkomst.

Kuilen in het wegdek kunnen autobestuurders zware herstellingskosten bezorgen. – Foto: Pixabay/Elnab

“Wanneer men scheuren snel herstelt, wordt er voorkomen dat er in de toekomst kuilen kunnen ontstaan en wordt de levensduur van de weg verlengd”, benadrukte onderzoeksleider Jose Norambuena-Contreras, professor civiele bouwkunde aan de University of Swansea. “Gebleken is dat de levensduur van het wegdek door de technologie met 30 procent kan worden verlengd.”

Volgens de Automobile Association (AA) werd vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk een recordbedrag van 579 miljoen pond uitgegeven aan de herstelling van voertuigen die beschadigd waren door kuilen, tegenover een bedrag van 474 miljoen pond het jaar voordien. Heidi Alexander, Brits minister van transport, heeft voor dit jaar 1,6 miljard pond toegezegd om wegen te herstellen en in Engeland meer dan zeven miljoen kuilen te vullen. “De automobilist wordt al veel te lang door de gevaarlijke kuilen in het wegdek bedreigd”, benadrukte de minister.

Kuilen beginnen meestal met kleine oppervlaktescheuren die ontstaan ??onder het gewicht van het verkeer. Hierdoor kan water in het wegdek sijpelen, waar door cycli van bevriezen en ontdooien meer schade wordt aangericht. Bitumen, de kleverige zwarte substantie die in asfalt wordt gebruikt, wordt vatbaar voor scheuren wanneer het product door oxidatie uithardt.

Om het zelfherstellende bitumen te maken, mengden de onderzoekers kleine poreuze plantensporen die gedrenkt waren in gerecycleerde oliën. Wanneer het wegdek door passerend verkeer wordt samengedrukt, worden de sporen samengeperst. Onder die druk geven de sporen hun olie in de nabijgelegen scheuren vrij. De oliën maken het bitumen enigszins vloeibaar, waardoor de scheuren kunnen worden gedicht. De wetenschappers zeggen dat hun project binnen enkele jaren opgeschaald zou kunnen worden voor een gebruik op de Britse wegen.

Leefmilieu

De Britse Royal Automobile Club (RAC) schat dat bestuurders op wegen in Engeland en Wales gemiddeld ongeveer zes kuilen per mijl tegenkomen. De kuilen kunnen levens in gevaar brengen en automobilisten met dure rekeningen voor herstellingen confronteren. 

De Britse overheidsdienst National Highways – belast met het exploiteren, het onderhouden en het verbeteren van de snelwegen en hoofdwegen van Engeland – beklemtoonde te investeren in intelligente wegmaterialen die zichzelf kunnen herstellen. “De conclusies van het onderzoek betekenen dat verbeteringen en onderhoud sneller worden uitgevoerd en daarbij ook voor minder hinder zorgen”, benadrukte een woordvoerder van National Highways. “Hierdoor kan aan de weggebruikers uiteindelijk een veel betere reisbeleving worden aangeboden, waarbij de reiziger zowel tijd als kosten kan besparen.”

Volgens Norambuena-Contreras kan de techniek bovendien helpen om de ecologische voetafdruk van het wegennet te verminderen. “De emissies van wegen kunnen immers grotendeels worden toegeschreven aan de productie van asfalt”, voerde de wetenschapper aan. Door het gebruik van plantenafval wordt bovendien ook de inzet van kostbare grondstoffen worden beperkt.

Meer over dit onderwerp:

Posted in Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Biomassa creëert wegdek met zelfherstellend asfalt

Economische onzekerheid weegt op omzet wereldwijde luxesector 

Posted by managing21 on 4th februari 2025

De wereldwijde markt voor persoonlijke luxegoederen liet het voorbije jaar een omzet van 363 miljard euro optekenen. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bain & Company en het luxeconcern Altagamma, waar gewag wordt gemaakt van een eerste daling in vijftien jaar. 

Luxeconsumenten hebben het voorbije jaar bij hun discretionaire uitgaven een grotere voorzichtigheid aan de dag gelegd. – Foto: Gucci

De totale luxesector boekte vorig jaar een omzet van 1,48 biljoen euro. Dat vertegenwoordigde een daling tussen 1 procent en 3 procent tegenover het jaar voordien. Dit weerspiegelde volgens de onderzoekers een normalisatie na de sterke groei die de twee jaar voordien werd opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat de uitgaven nog altijd hoger liggen dan het niveau dat voor de uitbraak van de covid-pandemie werden opgetekend.

“De wereldwijde luxeconsumenten worstelen met de macro-economische onzekerheid en worden geconfronteerd met merken die met aanhoudende prijsstijgingen werken”, werpt Bain op. “Daardoor hebben ze hun discretionaire uitgaven enigszins teruggeschroefd.”

De markt voor sieraden viel vorig jaar op als de meest veerkrachtige luxe kerncategorie. Er was sprake van 31 miljard euro inkomsten. Dat betekende een stijging tussen 0 procent en 2 procent tegenover het jaar voordien. Vooral dure sieraden presteerden goed. Horloges, lederwaren en schoenen lieten daarentegen een daling optekenen. “Dit heeft te maken met het feit dat ambitieuze consumenten naar het premiumsegment terugvielen en zich bij hun aankopen steeds selectiever opstelden”, merkte Bain op.

China

Verder wordt opgemerkt dat de tweedehands luxemarkt vorig jaar wereldwijd 48 miljard euro inkomsten genereerde. Dit betekende een groei met 7 procent tegenover het jaar voordien. “Harde luxeartikelen – waaronder sieraden en horloges – domineerden deze markt en vertegenwoordigden tussen 80 procent en 85 procent van de tweedehandsverkopen”, merkt Bain op. “Ook kleding kende een opmerkelijke heropleving.”

“Merken nemen grotere stappen om dit kanaal op te volgen en te sturen, waarbij velen strenger toezicht houden op wederverkoopprogramma’s invoeren of hun eigen platformen lanceren”, geeft Bain nog aan.

In China kenden de luxeverkopen een sterke terugval. “De binnenlandse verkopen leden onder een laag consumentenvertrouwen”, merkt Bain op. “Bovendien trokken Chinese toeristen massaal naar nabijgelegen regio’s zoals Europa, waar hun uitgaven de eerste tien maanden van vorig jaar met 40 procent stegen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In China was er sprake van een daling tussen 20 procent en 22 procent tegenover het jaar voordien. Dat was te wijten aan zwakke macro-economische omstandigheden, die de binnenlandse uitgaven ernstig hebben beïnvloed.”

Ondanks deze cijfers wordt voorspeld dat de verkoop van persoonlijke luxegoederen dit jaar opnieuw een lichte groei zullen laten optekenen. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een stijging tussen 0 procent en 4 procent. “Er wordt uitgegaan van een aanhoudende groei in de westerse wereld, een uiteindelijk herstel in China in de tweede helft van het jaar en een stabilisatie in Japan”, beklemtoonde Bain.

Meer over dit onderwerp:

Posted in Jewellery, retail | Reacties uitgeschakeld voor Economische onzekerheid weegt op omzet wereldwijde luxesector 

Topman Lufthansa ziet nog veel consolidatiekanden in Europese luchtvaart

Posted by managing21 on 4th februari 2025

Er is in de Europese luchtvaartindustrie nog ruimte voor meer consolidaties. Dat heeft Carsten Spohr, chief executive van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, die zelf zopas een belang van 41 procent in zijn Italiaanse sectorgenoot ITA Airways heeft genomen. Carsten Spohr betoogde daarbij dat Europa momenteel veel te veel luchtvaartmaatschappijen telt. Lufthansa wil zijn aanwezigheid op de Europese markt verder uitbreiden. De Duitse maatschappij wil vooral zijn activiteiten in de Zuid-Europese markt versterken.

Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Topman Lufthansa ziet nog veel consolidatiekanden in Europese luchtvaart

Ford ambieert een nieuwe overwinning in 24 Uur van Le Mans 

Posted by managing21 on 3rd februari 2025

Over twee jaar zal Ford Motor met een nieuw prototype aan de 24 Uur van Le Mans deelnemen. De constructeur heeft daarbij de absolute ambitie om de wedstrijd te winnen. Dat heeft Bill Ford, topman van het Amerikaanse concern, gezegd. Ford wil met die terugkeer opnieuw aanknopen met zijn successen uit de tweede helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw, toen de Amerikaanse autobouwer erin lukte om de race vier keer op rij te winnen. Daarmee wordt ook een herhaling van de strijd tussen Ford en Ferrari, de jongste winnaar van de wedstrijd, mogelijk.

Ford boekte in 1966 met een GT40, bestuurd door Bruce McLaren en Chris Amon, een opmerkelijke zege in de 24 Uur van Le Mans. Daarmee maakte de Amerikaanse constructeur aan de hegemonie van Ferrari, dat zes jaar rij de wedstrijd had gewonnen, een einde. Ford zou vervolgens met de GT40 gedurende vier jaar de 24 Uur van Le Mans domineren. Die reeks werd in 1969 afgesloten met een zege van Jacky Ickx en Jacky Oliver. 

Bruce McLaren en Chris Amon wonnen in 1966 met de Ford GT40 Mark II de 24 Uur van Le Mans. – Ford Motor

Daarna zou Ford echter gedurende vele decennia grotendeels verderop in de klassementen moeten worden gezocht. In 1982 werd met de C100 nog wel een poging tot een terugkeer ondernomen, maar dat werd geen groot succes. Als motorenleverancier zou Ford daarentegen nog enkele keren de eerste plaats bekleden. Dat gebeurde met de Gulf Mirage in 1975 en met de Rondeau in 1980, wagens die telkens door een Cosworth-motor van Ford werden aangedreven.

Nu maakte Ford echter bekend opnieuw met de successen uit de tweede helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw te willen heraanknopen. Bill Ford gaf daarbij aan dat de Amerikaanse autobouwer over twee jaar in de Hypercar-klasse aan de start van de 24 Uur van Le Mans zal verschijnen. 

Tien concurrenten

Hij herinnerde er daarbij aan dat op de vijftigste verjaardag van de eerste zege van de Ford GT40 in Le Mans in 2016 met de Ford GT in de Franse uithoudingsrace opnieuw een overwinning – in de klasse GTE Pro – werd geboekt. Ford komt met de Mustang GT3 momenteel al in het World Endurance Championship (WEC) uit en keert volgend jaar, in samenwerking met Red Bull Racing, ook naar de Formule Eén terug. De Amerikaanse autobouwer is daarnaast ook actief in het World Rally Championship en het World Rally-Raid Championship.

Verdere details over de nieuwe racewagen die Ford in Le Mans wil inzetten, werden niet bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de wagens ook in een aantal andere uithoudingswedstrijden aan de start zullen verschijnen. In een reactie op de aankondiging benadrukten woordvoerders van het World Endurance Championship en de Automobile Club de l’Ouest, de organisator van de 24 Uur van Le Mans, bijzonder tevreden te zijn met de terugkeer van Ford.

De aankondiging van Ford betekent dat in de Hypercar-klasse over twee jaar minstens tien verschillende fabrikanten zullen racen, op voorwaarde dat alle bestaande deelnemers actief blijven. Nagenoeg alle grote autobouwers zullen daarbij een vertegenwoordiger hebben. Niet alleen Ferrari, de eeuwige concurrent van Ford, maar ook Aston Martin, Cadillac, Alpine, BMW, Peugeot, Porsche, Lamborghini en Toyota kunnen immers aan de start worden verwacht.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, sport | Reacties uitgeschakeld voor Ford ambieert een nieuwe overwinning in 24 Uur van Le Mans 

Automomobielsector is de meest ontwrichte industrie ter wereld

Posted by managing21 on 2nd februari 2025

De automobielsector is de meest ontwrichte de grote industrie van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van consulent AlixPartners over de krachten die de wereldeconomie vormgeven, gebaseerd op een enquête bij 3.200 leidinggevenden. De automobielindustrie sprong in de rangschikking over sectoren zoals gezondheidszorg, technologie en financiële dienstverlening. Opgemerkt wordt dat de automobielsector met een aantal belangrijke uitdagingen wordt geconfronteerd, zoals de ongelijke groei van de elektrische aandrijflijnen, geautomatiseerde rijtechnologieën en geherconfigureerde leveringsnetwerken.

De automobielindustrie haalde in de Disruption Index van AlixPartners een score van 76,7 procent. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover vorig jaar. Met deze uitslag werd in de sector twee opeenvolgende jaren van verbetering tenietgedaan. De meest uitgesproken toename van ontwrichting werd opgetekend bij leidinggevenden uit de aftermarket, de gedeelde mobiliteit en vlootactiviteiten. Maar ook bij de leveranciers, de dealers en de traditionele autofabrikanten werd er vaker van een ontwrichting gewag gemaakt.

De automobielindustrie wordt met een opmerkelijk aantal uitdagingen geconfronteerd. – Foto: BMW Group

De autofabrikanten en leveranciers maakten vooral gewag van krachten die in de toeleveringsketens aan het werk zijn, ook al weegt de impact van de beperkingen rond de uitbraak van de covid-pandemie steeds minder zwaar. De kosten van materialen en componenten vormden de grootste uitdaging voor een derde van de leidinggevenden uit deze sector. Drie problemen bleken zwaarder te wegen dan heffingen en protectionisme of de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van leveranciers.

“Een gebrek aan realtime inzicht in de toeleveringsketens blijft een groot probleem en maakt het voor leidinggevenden moeilijk om aan actie prioriteit te geven”, benadrukt Dan Hearsch, analist bij AlixPartners. “Daarom moeten bedrijven momenteel meer dan ooit een diepgaand en grondig begrip nodig hebben om hun werkelijke situatie en opties voor de toekomst correct te kunnen inschatten.”

Andere aandachtspunten zijn de inflatie en de hoge rentetarieven, die de prijzen en vraag hebben beïnvloed. Een groot percentage van de ondervraagden gaf aan nog steeds van plan te zijn om in China te investeren, maar bijna 70 procent merkte op meer in andere regio’s te zullen opschalen. Eveneens 70 procent verwachtte dit jaar transformationele kansen op het gebied van fusies en overnames te benutten in een poging om de disruptieve krachten te kunnen opvangen. Dat percentage wordt overtroffen door bestuurders uit de technologiesector.

Met de uitkomst van besluiten rond invoerheffingen en mogelijke vergeldingsmaatregelen die nog moeten worden uitgevoerd, waren ook geopolitieke spanningen, samen met veranderende marktstructuren, in de resultaten van het rapport duidelijk merkbaar. Dat kwam vooral naar voor wanneer problemen rond China ter sprake kwamen.

Meer dan twee derde van de autobestuurders wereldwijd gaf aan van plan te zijn om zijn groeistrategieën aan te passen als reactie op de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Toch maakten weinig bestuurders zich zorgen over de complexiteit en de kosten van acties om meer investeringen uit China weg te leiden of het verlies van de toegang tot de Chinese binnenlandse markt.

Talent

Hoewel de potentiële impact van invoerheffingen en andere protectionistische maatregelen aanwezig is na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, wordt ook vaak gewezen naar een tekort aan beschikbaar talent. Meer dan de helft van de respondenten uit de autosector gaf aan zich zorgen te maken over de bestaande strategie van hun bedrijf om toptalent aan te trekken. Daarmee blijkt dit knelpunt in de autosector veel erger dan in andere industrieën.

“De openhartige erkenning van bekommernissen over het personeel zegt nog veel meer wanneer men beseft dat de leidinggevenden uit de sector in het algemeen hun vaardigheden op het gebied van talentmanagement en de bedrijfscultuur op een positieve manier beoordelen”, benadrukken de onderzoekers. “Het is duidelijk dat de autosector met een vaardigheidskloof geconfronteerd wordt, vooral nu de automobielindustrie en de technologiewereld samenkomen. Het is een kloof die de autosector over het algemeen niet intern opvult.”

Opvallend is dat de adoptie van meer kunstmatige intelligentie (AI) en digitale projecten door een meerderheid van de leidinggevenden in de automobielsector vooral werd gezien als een kans om inkomsten te genereren, in plaats van een methode om alleen maar kosten te besparen. Hoewel autonome wagens en bestuurdersassistentie als de toonaangevende disruptieve krachten werden bestempeld, werden die technologieën ook beschouwd als de mogelijkheden die de meeste kans hebben om de automobielsector vooruit te helpen.

Toch gaf een groot aantal respondenten aan dat de toepassing van artificiële intelligentie ook bekommernissen oproepen over de naleving van de regelgeving. Bovendien betoogden de betrokken zich erover zorgen te maken dat een overdreven afhankelijkheid van artificiële intelligentie het kritisch denken en probleemoplossend vermogen van werknemers zou kunnen verminderen.

Meer over dit onderwerp:

Posted in automotive, industrie, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Automomobielsector is de meest ontwrichte industrie ter wereld