Guinee heeft het dodelijkste wegverkeer van de hele wereld
Posted by managing21 on 29th december 2024
Het West-Afrikaanse land Guinee heeft het dodelijkste wegverkeer van de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Statista, gebaseerd op gegevens over het jaar 2021 van de World Health Organization (WHO). Er wordt aan toegevoegd dat vooral ontwikkelingslanden door het gebrek aan verkeersveiligheid een hoge tol dienen te betalen. De zwaarste problemen worden opgemerkt in Afrika.
Uit cijfers van de World Health Organization blijkt dat er bij verkeersongevallen elk jaar wereldwijd ongeveer 1,19 miljoen mensen om het leven komen. De internationale gezondheidsorganisatie hoopt dat aantal tegen het einde van dit decennium wel te kunnen halveren. Verder wordt opgemerkt dat in de leeftijdscategorie tussen vijf en negenentwintig jaar verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak is geworden. Er wordt aan toegevoegd dat de verkeersdoden voor meer dan de helft uit voetgangers, fietsers en motorfietsers bestaan.
“Een gebrek aan verkeersveiligheid is een wereldwijd probleem, maar op sommige locaties zijn verkeersdoden waarschijnlijker dan elders”, merken de analisten van Statista op. “Er moet immers vastgesteld worden dat ruim 90 procent van alle verkeersdoden in de wereld in landen met een laag en gemiddeld inkomen vallen. Dit fenomeen moet volgens de World Bank worden toegeschreven aan de stijgende inkomsten waarop vele ontwikkelingslanden kunnen rekenen. De hogere rijkdom heeft de aankoop van een groter aantal motorvoertuigen gestimuleerd, waardoor de verkeersdrukte in deze landen sterk is toegenomen. De ontwikkeling van de wegeninfrastructuur en de controle op de naleving van de verkeerswet heeft echter met deze evolutie geen gelijke tred kunnen houden.
Het onderzoek, waarbij data van 197 landen werden bestudeerd, kwam tot de vaststelling dat nergens in de wereld meer verkeersdoden moeten worden geregistreerd dan in het West-Afrikaanse land Guinee. “In 2021 vielen er in Guinea per 100.000 inwoners 37 doden te betreuren”, merkt Statista op. “Op de tweede plaats staat Libië met 34 verkeersdoden per 100.000 inwoners, gevolgd door Haïti met 31 overlijdens ten gevolge van verkeersongevallen. De rest van de top tien bestaat uit Guinee-Bissau, Syrië, Zimbabwe, Yemen, Comoren, Kenia en Nepal.
Er moet volgens de onderzoekers worden opgemerkt dat Afrika wereldwijd het gevaarlijkste wegverkeer heeft. In de top twintig van landen met het grootste aantal verkeersdoden staan immers twaalf Afrikaanse naties. De cijfers geven daarbij aan dat in Afrika in 2021 per honderdduizend inwoners gemiddeld 19,5 mensen bij een verkeersongeval om het leven zijn gekomen, tegenover 16 overlijdens per honderdduizend mensen in Zuidoost-Azië en 6,5 slachtoffers in Europa.
Jonge bevolking
“Het is al aangegeven dat verkeersongevallen bij kinderen en jonge volwassenen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn”, stipte Jean Todt, voormalig topman van Ferrari Formula One en momenteel bij de Verenigde Naties speciaal gezant voor verkeersveiligheid, aan. “Men mag dan ook niet vergeten dat Afrika de jongste bevolking ter wereld heeft. In de Sub-Sahara is 70 procent van de bewoners jonger dan dertig jaar. Dit toont de omvang van de uitdaging aan.”
“Naast de menselijke tragedie vertragen zware verkeersongevallen ook de ontwikkeling van een land”, vervolgt Todt. “Verkeersongevallen kosten gemiddeld tussen 4 procent en 5 procent van het bruto binnenlandse product. In Afrika zou dat percentage echter nog hoger liggen. Toch kan ook Afrika erin lukken om het aantal verkeersdoden tegen het einde van dit decennium te halveren.”
“Afrika heeft op een aantal vlakken terzake al heel wat vooruitgang geboekt. Dat heeft onder meer te maken met het African Integrated High-Speed Railway Network, dat is ontworpen om de hoofdsteden, economische en industriële metropolen van het continent met elkaar te verbinden. Daarnaast kunnen belangrijke toeristische locaties inmiddels met snelle treindiensten wordt bereikt.”
“Verwezen kan eveneens worden naar de Bus Rapid Transit van Senegal, die de verschillende gemeenschappen in Dakar met elkaar moet verbinden”, werpt Todt op. “De bussen, die over honderdvijftig zitplaatsen beschikken, ongeveer 300.000 passagiers per dag vervoeren en zullen het verkeer in de stad sterk kunnen ontlasten. Daarnaast is er ook het Road Safety Fund van de Verenigde Naties, dat in Afrika samenwerkt met Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Oeganda, waarbij aangestuurd wordt op de import van veiliger en duurzamere tweedehandswagens. Dit moet niet alleen de veiligheid en gezondheid van de bevolking ten goede komen, maar ook voor een beter klimaat zorgen en belangrijke economische voordelen genereren.”
Er is volgens Todt in Afrika op het gebied van verkeersveiligheid echter ook nog veel ruimte voor verbetering. “Het niet dragen van een helm is in het Afrikaanse verkeer bij ongevallen een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke en ernstige verwondingen.” Het project Helmet for Hope kan volgens Todt een grote impact hebben. “Motorfietsen stijgen op het Afrikaanse continent in populariteit”, merkt Todt, die het project persoonlijk steunt, op. “Het dragen van een helm vermindert het risico op verkeersdoden met 42 procent en verwondingen met 69 procent. Landen zoals Rwanda promoten het initiatief voor elke rijder en passagier.”
Het is volgens Jean Todt echter eveneens cruciaal dat de autoriteiten van de Afrikaanse landen internationale maatregelen voor de bevordering van de verkeersveiligheid onderschrijven. Daarbij wijst op de introductie van een wetgeving op de gordelplicht, de bescherming van kinderen en het opleggen van een verplicht helmdracht, samen met een sterkere controle op snelheidsovertredingen, dronkenschap achter het stuur en activiteiten die de aandacht van de bestuurder – zoals het gebruik van de mobiele telefoon – afleiden.
Meer over dit onderwerp:
- Verenigde Staten denken aan robotaxis zonder stuurwiel of pedalen
- Californië investeert een recordbedrag in verbeterde verkeersveiligheid
- Vietnam gaat boetes voor zware verkeersovertredingen opvoeren
- Covid-pandemie heeft negatieve impact gehad op verkeersveiligheid
- Gerecycleerde blikken moeten verkeersveiligheid in Thailand verbeteren
Posted in automotive, gezondheid, Mobility | Reacties uitgeschakeld voor Guinee heeft het dodelijkste wegverkeer van de hele wereld