Nasa test lasertechnologie voor detectie ruimtepuin
Posted by managing21 on 31st augustus 2024
Het Lightsheet Anomaly Resolution and Debris Observation Instrument (Larado) van het United States Naval Research Laboratory (NRL) is met succes in de ruimtesonde Space Test Program Satellite 7 (STPSat-7) ingebouwd. Dat heeft de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) bevestigd.
Larado maakt gebruik van lasertechnologie en is een innoverend instrument dat werd ontworpen om dodelijk, niet-volgbaar ruimteschroot te detecteren en te karakteriseren. Deze brokstukken, in omvang variërend van een millimeter tot enkele centimeter, zijn te klein om vanop de grond gevolgd te kunnen worden, maar vormen een aanzienlijke bedreiging voor operationele satellieten.
“Een inzicht in de aanwezigheid van dit puin is van cruciaal belang om de veiligheid van ruimtevaartuigen, zowel bemand als onbemand, te waarborgen”, benadrukt Andrew Nicholas, hoofd sensor-ontwikkeling bij het Naval Research Laboratory. “De gegevens die door Larado worden gebruikt om de modellen van het Amerikaanse ruimtevaartbureau over ruimteschroot bij te werken. Hierdoor kan de verzameling klein puin beter in beeld worden gebracht.”
Larado wordt gemonteerd op een satelliet die in een baan om de aarde draait. Het licht van de Larado-laser creëert een lichtvel boven de satelliet. Elk object dat door het lichtvel gaat, creëert een flits ontstaat die de doorgang markeert en die door het apparaat wordt geregistreerd.
De tests hadden plaats bij het Space Test Program (STP) van het Johnson Space Center in Houston (Texas). Daarna worden verdere tests gepland in Houston. De lancering van Larado staat gepland voor september volgend jaar. De satelliet zal door een lanceerraket Minotaur IV in een baan rond de aarde worden gebracht.
Constellaties
Sinds het begin van dit decennium toonde de lancering van satellieten een snelle toename. Een groot deel van die lanceringen had betrekking op kleinere satellieten, die samen omvangrijke constellaties vormen om de wereldwijde communicatienetwerken te versterken. Hoewel deze constellaties aanzienlijke voordelen bieden, zoals een verbeterde internettoegang, vergroten ze ook het risico op botsingen in de ruimte. Bovendien vormen ze op de lange termijn een belangrijke uitdaging op het gebied van duurzaamheid in de lage baan om de aarde.
Ruimtewetenschappers proberen al lang om betere schattingen te maken van de omvang van het ruimtepuin een de baan om de aarde. Geraamd wordt dat er ongeveer 500.000 brokken puin tussen één en tien centimeter in diameter rond de aarde cirkelen. Deze brokstukken kunnen ruimtevaartuigen en het internationale ruimtestation ernstig beschadigen of zelfs vernietigen. Daarnaast zijn er nog eens 100 miljoen brokstukken die nog kleiner zijn, maar die afhankelijk van de locatie van de impact nog steeds gevaarlijk kunnen zijn, Een schilfer verf veroorzaakte in 1983 een kras van een kwart inch in de voorruit van de spaceshuttle Challenger Space.
Het Amerikaanse Space Surveillance Network, dat met optische sensoren en radar werkt, kan echter alleen betrouwbaar brokstukken van tien centimeter en groter detecteren en volgen in een lage baan om de aarde (LEO). Het nieuwe radarsysteem Space Fence van de luchtmacht zal datzelfde kunnen doen voor puin van ongeveer één centimeter. Daarentegen toonden vroege tests dat Larado puin tussen een paar centimeter tot een paar honderdsten van een millimeter kan opmerken. De gegevens die door Larado worden verzameld, zouden volgens Nicholas de schattingen over de dichtheid van het ruimtepuin bij het Orbital Debris Environmental Model van de Nasa met wel 50 procent kunnen verbeteren.
Meer over dit onderwerp:
- Nasa stelt nieuw type van zonnezeil voor
- ESA kan minilab naar zuidpool van de maan sturen
- Breuk met westen kostte Russisch ruimtevaartbureau 2,1 miljard dollar
- Nieuwe methode voor de productie van water op de maan
- Brits Space Agency werkt aan innovatieve dataprojecten
Posted in luchtvaart & ruimtevaart | Reacties uitgeschakeld voor Nasa test lasertechnologie voor detectie ruimtepuin