Investeringen in Europese voedingstechnologie krimpen verder in
Posted by managing21 on juli 29th, 2024
De investeringen in Europese foodtechnologie zullen dit jaar een verdere terugval kennen. Oorzaken van die achteruitgang zijn de ongunstige geopolitieke omstandigheden, terwijl ook het durfkapitaal zelf met een tegenvallend klimaat moet afrekenen. Dat staat in een rapport van consulent Forward Fooding. De onderzoekers zien echter wel licht aan het einde van de tunnel, waarbij opnieuw op een toename van de investeringen zou mogen worden gehoopt.
Volgens de studie zal dit jaar een bedrag van 4,7 miljard dollar worden geïnvesteerd in beginnende en groeiende Europese foodtechnologie-bedrijven. Dat weerspiegelt een daling met 30 procent tegenover vorig jaar en een terugval met 70 procent tegen het bedrag van 14,7 miljard dollar dat in 2021 werd opgehaald.
“Door de ongunstige economische omgeving hebben durfkapitalisten het vaak moeilijk om nieuwe financiële bronnen aan te boren”, zegt Max Leveau, mede-oprichter van Forward Fooding. “Durfkapitalisten hebben zelf eveneens hun investeringen beperkt en stellen zich tegenover nieuwe projecten veel kieskeuriger op. Bovendien zijn een aantal bedrijven uit de markt verdwenen. Dat gaat wellicht voorlopig ook niet stoppen. De sector staat voor enkele moeilijke jaren. Vele ondernemingen vinden het moeilijk om nieuwe financiële middelen te vinden en sommigen zullen ongetwijfeld uiteindelijk zonder cash vallen.”

Investeringen in biotechnology zullen de eerstvolgende periode wellicht een langzaam herstel tonen. – Foto: Beyond Meat
Wereldwijd lieten investeringen in foodtechnologie drie jaar geleden een absoluut record optekenen. Er werd dat jaar in totaal 64,1 miljard dollar opgehaald. Daarvan ging 23 procent naar het ecosysteem van Europese startups. Maar de oplopende intrestvoeten en toenemende vragen over de leefbaarheid van sommige startup-modellen zorgden voor een snelle terugval. Het volgende jaar vielen de investeringen dan ook met 50 procent terug. Vorig jaar was er vervolgens een verdere achteruitgang. Die trend heeft zich ook de eerste helft van dit jaar verder doorgezet.
Enerzijds hebben investeerders hun activiteiten beperkt. De activiteit van durfkapitalisten is tijdens de eerste helft van 2024 tot het diepste punt in vijf jaar teruggevallen. “De afwezigheid van grote dossiers die de cijfers van de voorbije jaren hebben opgevoerd, vormt daarbij een belangrijke factor”, benadrukken de onderzoekers. Geraamd wordt dat de investeringen in foodtechnologie-startups dit jaar met 45 procent zullen dalen tot 1,1 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat de stijgende intrestvoeten en bredere economische onzekerheden de investeerders voorzichtiger hebben gemaakt.
Bredere waaier
Maar foodtechnologie ervaart ook een aantal wijzingen in de investeringen-modellen die eigen zijn aan de sector. “In het verleden vertegenwoordigden de voedselbezorging en alternatieve proteïnen meer dan 50 procent van alle investeringen in de sector”, werpt Leveau op. “In 2021 was dat aandeel opgelopen tot 68 procent, maar vorig jaar kon nog slechts een niveau van 38 procent worden geregistreerd. Het sectorlandschap ondergaat zeker een verandering en de investeringen gaan naar een bredere waaier van oplossingen, zoals agrarische biotechnologie, de strijd tegen voedselafval, precisielandbouw en functionele goederen.”
“Die evolutie heeft mogelijk te maken met een verschuiving in het type van de investeerders die in de voedingsindustrie actief zijn. Generalistische investeerders – die meer geneigd zijn om op hypes te reageren, zonder vaak een volledig beeld te hebben – zijn uit de sector verdwenen. Zij zijn vaak vervangen door gespecialiseerde investeerders, die echter met een grotere selectiviteit hun projecten uitzoeken. Er is nu ook een sterkere focus op projecten met een grotere impact, terwijl ook gekeken wordt naar garanties dat de bedrijven op het gebied van omzet en cashflow economisch gezond zijn en over de nodige fundamenten voor een verdere groei beschikken.”
“De focus ligt bovendien meer op zakelijke oplossingen dan op bedrijven die zich op eindproducten focussen. Veel investeerders tonen interesse in zakelijke toepassingen op het gebied van ingrediënten en faciliterende technologieën. Zij zoeken naar bedrijven die zich toespitsen op een aantal specifieke aspecten die de smaak, textuur of voedingswaarde van onder meer vleesvervangers of zuivelproducten kunnen verbeteren. Dat is begrijpelijk, want die bedrijven zullen uiteindelijk moeten bijdragen tot de verdeling van superieure voedingsproducten.”
Forward Fooding zegt wel in de toekomst positieve signalen voor de sector te verwachten. De volgende twaalf maanden kan volgens het rapport een langzame heropleving worden verwacht. Volgend jaar zouden de investeringen tot een bedrag van 10,4 miljard dollar oplopen, om het jaar nadien verder te stijgen tot 19,8 miljard dollar. “Daarmee zal het niveau van 2021 worden overschreden”, zegt Leveau. “Maar alleen in de juiste activiteiten zullen die investeringen tot een groei op lange termijn leiden. De sector heeft vooral geduldig en intelligent kapitaal nodig. Investeerders kunnen hier immers niet rekenen op hetzelfde rendement of de snelle uitstap die in fintech of software mogen worden verondersteld.”
Meer over dit onderwerp:
- Nestlé ontwikkelt technologie om vetgehalte zuivelproducten te verminderen
- Oatley meldt sterke prestaties in Europa en Verenigde Staten
- Beyond Meat maakt niet langer gewag van vleesvervangers
- Coca-Cola profiteert van sterke groei in Latijns-Amerika
- Danone werkt met Microsoft samen aan ontwikkeling artificiële intelligentie