Biomassa creëert wegdek met zelfherstellend asfalt
Posted by managing21 on februari 4th, 2025
Plantenafval, gemengd met bitumen, is in staat om de levensduur van het wegdek met 30 procent te verlengen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Swansea en het King’s College London. De oplossing kan bovendien de ecologische voetafdruk van het wegennet gevoelig beperken.
De onderzoekers ontwikkelden een zelfherstellend bitumen dat nieuwe scheuren in het asfalt onmiddellijk herstelt wanneer ze ontstaan. Daarbij wordt ??het asfalt weer aan elkaar gesmolten. In laboratoriumtests herstelde het materiaal kleine breuken binnen een uur nadat ze voor het eerst ontstonden. Hierdoor kunnen kuilen worden voorkomen zonder de noodzaak van een menselijke tussenkomst.

Kuilen in het wegdek kunnen autobestuurders zware herstellingskosten bezorgen. – Foto: Pixabay/Elnab
“Wanneer men scheuren snel herstelt, wordt er voorkomen dat er in de toekomst kuilen kunnen ontstaan en wordt de levensduur van de weg verlengd”, benadrukte onderzoeksleider Jose Norambuena-Contreras, professor civiele bouwkunde aan de University of Swansea. “Gebleken is dat de levensduur van het wegdek door de technologie met 30 procent kan worden verlengd.”
Volgens de Automobile Association (AA) werd vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk een recordbedrag van 579 miljoen pond uitgegeven aan de herstelling van voertuigen die beschadigd waren door kuilen, tegenover een bedrag van 474 miljoen pond het jaar voordien. Heidi Alexander, Brits minister van transport, heeft voor dit jaar 1,6 miljard pond toegezegd om wegen te herstellen en in Engeland meer dan zeven miljoen kuilen te vullen. “De automobilist wordt al veel te lang door de gevaarlijke kuilen in het wegdek bedreigd”, benadrukte de minister.
Kuilen beginnen meestal met kleine oppervlaktescheuren die ontstaan ??onder het gewicht van het verkeer. Hierdoor kan water in het wegdek sijpelen, waar door cycli van bevriezen en ontdooien meer schade wordt aangericht. Bitumen, de kleverige zwarte substantie die in asfalt wordt gebruikt, wordt vatbaar voor scheuren wanneer het product door oxidatie uithardt.
Om het zelfherstellende bitumen te maken, mengden de onderzoekers kleine poreuze plantensporen die gedrenkt waren in gerecycleerde oliën. Wanneer het wegdek door passerend verkeer wordt samengedrukt, worden de sporen samengeperst. Onder die druk geven de sporen hun olie in de nabijgelegen scheuren vrij. De oliën maken het bitumen enigszins vloeibaar, waardoor de scheuren kunnen worden gedicht. De wetenschappers zeggen dat hun project binnen enkele jaren opgeschaald zou kunnen worden voor een gebruik op de Britse wegen.
Leefmilieu
De Britse Royal Automobile Club (RAC) schat dat bestuurders op wegen in Engeland en Wales gemiddeld ongeveer zes kuilen per mijl tegenkomen. De kuilen kunnen levens in gevaar brengen en automobilisten met dure rekeningen voor herstellingen confronteren.
De Britse overheidsdienst National Highways – belast met het exploiteren, het onderhouden en het verbeteren van de snelwegen en hoofdwegen van Engeland – beklemtoonde te investeren in intelligente wegmaterialen die zichzelf kunnen herstellen. “De conclusies van het onderzoek betekenen dat verbeteringen en onderhoud sneller worden uitgevoerd en daarbij ook voor minder hinder zorgen”, benadrukte een woordvoerder van National Highways. “Hierdoor kan aan de weggebruikers uiteindelijk een veel betere reisbeleving worden aangeboden, waarbij de reiziger zowel tijd als kosten kan besparen.”
Volgens Norambuena-Contreras kan de techniek bovendien helpen om de ecologische voetafdruk van het wegennet te verminderen. “De emissies van wegen kunnen immers grotendeels worden toegeschreven aan de productie van asfalt”, voerde de wetenschapper aan. Door het gebruik van plantenafval wordt bovendien ook de inzet van kostbare grondstoffen worden beperkt.
Meer over dit onderwerp:
- Recordaantal kinderen overleden in verkeer New York City
- Transport for Londen (TfL) wil beperking op fietstaxi’s invoeren
- Gebruik openbaar vervoer in Verenigde Staten is verder toegenomen
- Britse chauffeurs besteden te weinig aandacht aan bandenveiligheid
- Wereldwijd wegenonderhoud kost 548 miljard dollar per jaar