Importheffingen kunnen winst BMW met 1 miljard euro afromen
Posted by managing21 on maart 15th, 2025
Nieuw opgelegde handelstarieven zouden de winst van autofabrikant BMW Group dit jaar met 1 miljard euro kunnen drukken. Dat heeft het bedrijf opgeworpen ter gelegenheid van de voorstelling van de resultaten over het voorbije jaar. Daarbij wordt gewezen op de toenemende handelsspanningen tussen China, Europa en de Verenigde Staten, die een steeds grotere tol eisen van de financiën van bedrijven over de hele wereld.
De Duitse constructeur voorspelde voor dit jaar voor zijn autodivisie een winstmarge tussen 5 procent en 7 procent, tegenover een niveau van 6,3 procent vorig jaar. BMW baseert zich voor die ramingen op de impact van een volledig jaar aan invoerheffingen van de Europese Unie op elektrische voertuigen die de Duitse autobouwer in China fabriceert, terwijl er in de Verenigde Staten sprake is van een invoertaks van 25 procent op staal en aluminium en op de import van voertuigen die in de Mexicaanse fabrieken van BMW worden gebouwd.
Zonder nieuwe heffingen zou BMW naar eigen zeggen dit jaar op een winstmarge tussen 6 procent en 7 procent rekenen. Het bedrijf streeft er al lang naar om de rendementen boven de grens van 8 procent te houden. “Verdere heffingen van de Europese Unie en de Verenigde Staten zouden echter een veel grotere impact hebben op de autofabrikant”, benadrukte Walter Mertl, financieel directeur van de BMW Group. Meer dan de helft van de auto’s die BMW in Duitsland bouwt, worden buiten de Europese Unie op de markt gebracht. Daarnaast is BMW qua waarde de grootste exporteur van wagens vanuit de Verenigde Staten.
Toch zegt Mertl niet te verwachten dat de heffingen het hele jaar zouden blijven gelden. “Wanneer de situatie wijzigt, zullen ook onze vooruitzichten veranderen”, benadrukte hij.
De Duitse premium autofabrikanten – die al lang sterk afhankelijk zijn van sterke verkopen in China en de export naar de Verenigde Staten – vechten een oorlog op twee fronten, aangezien snelgroeiende concurrenten met elektrische voertuigen in China marktaandeel winnen en de invoerheffingen van Donald Trump hun wereldwijde toeleveringsketens op hun kop zetten. “In een omgeving waarin China een veel moeilijkere markt is geworden en er geen verbetering in zicht lijkt, is de afhankelijkheid van de VS toegenomen”, beklemtoonde Daniel Schwarz, analist bij het bureau Stifel Research. “Invoerheffingen vormen daarom een aanzienlijk risico. De impact kan worden verzacht door de productie in de Verenigde Staten op te voeren, aar dat heeft een prijs.” Schwarz wees daarbij naar de schaalvoordelen waarop BMW op dit ogenblik kan rekenen door een strategie die zich richt op een suv-productie in de Verenigde Staten en sedans in Europa.
Toch zegt BMW – in tegenstelling tot zijn concurrenten Porsche, Mercedes-Benz en Audi – geen grote herstructurering van zijn Europese activiteiten te zullen doorvoeren om de kosten te verlagen. “De operationele kosten bereikten vorig jaar een piek en er zijn geen plannen om personeel in Duitsland te ontslaan”, beklemtoonde de constructeur.
Achterhaalde maatregel
De nettowinst van BMW daalde vorig jaar met 37 procent tot 7,68 miljard euro. Die terugval was vooral gelinkt aan zwakke verkopen in China en Duitsland en vertragingen in de leveringen, veroorzaakt door problemen met remmen die door Continental werden geleverd. Mertl merkte nog op dat extra heffingen op de invoer in de Verenigde Staten de winstmarges van zijn auto’s met 1 procentpunt zouden kunnen verlagen. BMW leverde vorig jaar in totaal 2,45 miljoen wagens af. Dat vertegenwoordigde een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien.
Oliver Zipse, chief executive van de BMW Group, benadrukte nog dat importheffingen tientallen jaren geleden misschien – toen de wereldwijde markten niet zo onderling verbonden waren als inmiddels het geval is – een goed instrument waren, maar hij bekritiseerde het gebruik van het concept in de moderne wereld. “Vandaag is alles met elkaar verbonden”, beklemtoonde Zipse. “De wereld zal heel snel inzien dat dit misschien niet de slimste manier is om het concurrentievermogen te verbeteren. Er zijn tegelijkertijd sterke tekenen dat er voor vrijhandel een toekomst is. Ik ben er bijna zeker van dat we de volgende twaalf tot achttien maanden een verschuiving in de houding ten opzichte van importheffingen zullen zien.”
BMW heeft nog aangegeven van plan te zijn om de importheffingen op de uitvoer van zijn wagens vanuit Mexico naar de Verenigde Staten tot begin mei op te vangen. “Maar dat zou kunnen veranderen wanneer de Verenigde Staten met extra tarieven op andere landen dreigen”, betoogde Jochen Goller, verkoopsdirecteur van de BMW Group. “Er moet nog blijken op welke manier BMW hiermee op lange termijn zal omgaan. De situatie is immers extreem onstabiel. We zullen die problematiek aanpakken zodra geweten is op welke manier de situatie rond de invoerheffingen zich ontwikkelt.”
Meer over dit onderwerp:
- BMW integreert systemen Huawei in zijn Chinese productie
- Europees-Amerikaanse wrijvingen kunnen transatlantische handel 9,5 biljoen dollar kosten
- Chinese autobouwer Byd overweegt Duitsland voor derde Europese vestiging
- Volkswagen en FAW lanceren elf nieuwe modellen voor Chinese markt
- Porsche ontkent verkoop aandelen VW Group te overwegen
- Ford start met productie nieuwe elektrische wagens in Roemenië
- Longbow brengt vloot superlichte elektrische sportwagens op de markt
- Donald Trump wil stimulansen voor elektrische wagens omkeren
- Ontwikkeling elektrische wagen Foxconn mogelijk samen met Honda of Nissan
- Ondanks invoerheffingen blijft Amerikaanse lancering Cupra op koers