managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Winkeliers mogen niet bankieren

Posted by managing21 on februari 1st, 2007

Amerikaanse winkelketens zoals Wal Mart en Home Depot mogen voorlopig geen eigen banken opzetten. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft een moratorium op die praktijken voor een jaar verlengd. Daardoor moet het Amerikaanse Congres meer tijd krijgen om een wetgeving uit te werken die de grote winkeliers verbiedt om eigen financiele instellingen te hebben.

De winkelketens proberen al geruime tijd eigen banken te openen. Maar de FDIC legde hen in juli vorig jaar een moratorium op. Dat wordt nu met een jaar verlengd. In die tijd moet een wetgeving op punt gesteld worden om retailers en commerciele bedrijven te verbieden om zich bij financiele instellingen in te kopen of zelf met dergelijke activiteiten te starten.

Door het uitstel worden Wal-Mart, Home Depot, DaimlerChrysler en Cargill, die allemaal bankplannen koesterden, getroffen. Wal-Mart probeerde in 2005 een eigen financiele instelling op te zetten, maar stuitte daarbij op het verzet van het Amerikaanse Congres, de bankwereld en consumentenverenigingen. Die stelden dat bedrijven met financiele dochters veel moeilijker te controleren vielen dan de traditionele bankinstellingen.

Wal-Mart stelde dat een eigen financiele tak moet zorgen dat een aantal onnodige kosten zouden kunnen vermeden worden, zoals de intresten en werkingskosten op transacties en kredietactiviteiten. Een aantal andere Amerikaanse bedrijfstakken heeft wel een vergunning om bankactiviteiten op te starten. De National Retail Federation zegt op diezelfde basis behandeld te willen worden.