Franse wijnoogst kent een inkrimping met bijna 20 procent
Posted by managing21 on september 18th, 2024
De wijnoogst zal in Frankrijk dit jaar een bescheiden oogst opleveren. Mogelijk wordt het zelfs één van de slechtste jaren van de voorbije eeuw, met volumes die in alle belangrijke teeltgebieden – waaronder Bourgondië, Bordeaux en de Loirevallei – dreigen te dalen. Die voorspelling staat in een rapport van Agreste, het statistisch bureau van het Franse ministerie van landbouw.
De Franse wijnproductie zal volgens Agreste dit jaar naar verwachting met 18 procent dalen tot 39,3 miljoen hectoliter. Dat is een grotere terugval dan een maand geleden werd voorspeld. De voorbije honderd jaar kende de Franse wijn slechts zes keer een kleinere oogst dan dit jaar. Onder meer in 2017 en 2021 bleef de oogst onder het niveau dat voor dit jaar wordt verwacht.
“De daling is te wijten aan bijzonder ongunstige weersomstandigheden, die het productiepotentieel in bijna alle wijnbouwgebieden hebben aangetast”,’ benadrukt Agreste. “De productie wellicht iets hoger liggen dan drie jaar geleden, toen de oogst door een strenge vorst werd getroffen.”

Franse wijngaarden leveren dit jaar volgens Agreste een oogst van 39,3 miljoen hectoliter op. – Foto: Pixabay/Jill Wellington
De inzinking betekent dat Frankrijk zijn plek als grootste wijnproducent van de wereld zou kunnen verliezen. De Spaanse landbouwcoöperaties verwachten immers dat hun gezamenlijke oogsten dit jaar tot 39,7 miljoen hectoliter zullen stijgen. In Spanje maken de wijnboeren gewag van een herstel van de droogte en hagelbuien die de oogsten vorig jaar hebben getroffen.
Veel wijngaarden in Frankrijk werden getroffen door een verlies van bloemen en jonge bessen (coulure), terwijl ook grotere verschillen in de grootte en de rijpheid van de druiven (millerandage) werden vastgesteld. Beide problemen zijn het gevolg van vochtige en koele weersomstandigheden tijdens de bloei. Tevens werden de meeste wijnbouwgebieden door valse meeldauw, waarbij soms aanzienlijke verliezen werden veroorzaakt, werden getroffen. Ook de vorst en hagel hadden een negatieve impact op de volumes.
De ramingen werden naar beneden bijgesteld na een nauwkeurige beoordeling van de bloei is latere groeiregio’s. Dat was vooral het geval voor de Charentes, waar de wijn tot cognac wordt gedistilleerd en waar de volumes naar verwachting met 35 procent zullen dalen.
Tegenslagen
Bourgogne en Beaujolais zullen volgens de prognoses gezamenlijk 2,12 miljoen hectoliter wijn produceren. Dat betekent een daling met 25 procent tegenover de relatief grote oogst van vorig jaar. Meeldauw heeft vooral de productie in de regio Côte d’Or in Bourgondië geschaad, terwijl ziekte en hagel voor aanzienlijke verliezen in de Beaujolais hebben gezorgd.
De volumes in de Loirevallei zullen naar verwachting met 30 procent dalen tot 2,1 miljoen hectoliter. Daar hebben de wijnstokken geleden onder koude en vochtige omstandigheden, die meeldauw en coulure hebben gestimuleerd.
In Bordeaux, waar dit jaar 8.000 hectare aan wijngaarden wordt weggehaald als onderdeel van een rooiplan dat door de overheid wordt gesteund, leden de telers onder een breed scala aan tegenslagen. Ook hier was er sprake van coulure en meeldauw, maar de wijngaarden werden er ook door hagelbuien beschadigd. De volumes zullen in de regio met 10 procent tot 3,89 miljoen hectoliter. Dat is het laagste niveau dat sinds 2017 werd geregistreerd.
De champagneproductie zal volgens Agreste dit jaar naar verwachting met 19 procent tot 2,34 miljoen hectoliter dalen. Daarbij werd verwezen naar de lentevorste als een extra factor, bovenop een slechte vruchtzetting, meeldauw en hagel. In de Languedoc-Roussillon, het grootste wijngebied van Frankrijk, zal het oogstvolume naar verwachting met 4 procent dalen tot 10,6 miljoen hectoliter.
In het zuidoosten van het land, inclusief de Provence, zal de productie met 12 procent tot 4,42 miljoen hectoliter terugvallen, terwijl de volumes in de Elzas naar verwachting met 13 procent tot 914.000 hectoliter zouden inkrimpen. Bij de kleinere wijngebieden werden vooral de telers in de Jura bijzonder hard getroffen. Daar werd gewezen op de strenge vorst en meeldauw die de productie met 71 procent tot 35.000 hectoliter zouden doen inkrimpen.
Meer over dit onderwerp:
- Zuid-Afrikaanse wijngebieden zijn door zware vorst getroffen
- Verenigd Koninkrijk wordt grootste afzetmarkt Chileense wijnen
- Klimaatverandering drijft Chileense wijnproductie zuidwaarts
- Californië rekent op een uitstekende wijnoogst
- Italiaanse wijnen vinden vaker hun weg naar Rusland