managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google vangt bot bij Yahoo

Posted by managing21 on december 1st, 2006

Yahoo heeft een eis van Google afgewezen om te verduidelijken hoe eerstgenoemde digitale kopies maakt van boeken. Die eis kaderde in de verdediging van Google tegen een aanklacht wegens inbreuk op het copyright. Ook een aantal andere bedrijven, zoals Amazon en Microsoft, werden door Google gedaagd.

Google werd vorig jaar door een groep uitgevers en de Authors Guild of America voor de New-Yorkse rechtbank gedaagd wegens een inbreuk op de auteursrechten. Het zoekmachinebedrijf maakt kopies van boeken die ter beschikking worden gesteld op het internet. Maar volgens de klagers had Google daarvoor geen toestemming gevraagd aan de eigenaars van de auteursrechten.

Voor zijn bewijsvoering had Google bedrijven zoals onder meer Amazon, Yahoo en Microsoft een dagvaarding gestuurd. Yahoo en Microsoft vormen immers een onderdeel van een grote alliantie van bedrijven en bibliotheken die erop gericht is een digitale databank van boeken op te stellen. Amazon heeft een groot aantal boeken gescand, zodat het publiek uittreksels kan lezen van boeken die ze eventueel zouden willen kopen.

Eerder had ook al Amazon de eis van Google afgewezen. Yahoo zegt dat het optreden van zijn concurrent een onbezonnen poging is om achter de bedrijfsgeheimen van de concurrentie te komen.