managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on december 4th, 2006

De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania is op zoek naar financiering om een tegenbod te kunnen doen op het Duitse MAN. MAN probeert al een tijdje Scania binnen te halen. Bij de financiering zouden Deutsche Bank en Morgan Stanley betrokken zijn. ‘Ik geef geen commentaar op geruchten’, zegt Scania-woordvoerster Cecilia Edstrom. Eerder deze week zei Borje Ekholm van Investor AB dat een tegenbod tot de mogelijkheden behoort. Investor AB is de op een na grootste aandeelhouder van Scania. De biedoorlog heeft een bijzonder karaktertrekje omdat Volkswagen, als belangrijk aandeelhouder in beide ondernemingen, een sleutelrol speelt. De biedoorlog is al maanden aan de gang.

De muziekuitgeverij Warner Music Group boekte het laatste kwartaal 12 miljoen dollar winst (9,1 miljoen euro) tegen een verlies van 30 miljoen dollar vorig jaar. Het goede resultaat is te danken aan een minnelijke schikking met Kazaa, een muziekuitwisselingsdienst op het internet. Die betaalde 13 miljoen dollar. De omzet daalde met 5,6 procent tot 854 miljoen dollar omdat nieuwe cd’s het minder goed deden dan in 2005. Vorig jaar haalden de albums van Green Day en James Blunt erg goede resultaten. Dit jaar waren Red Hot Chili Peppers en Panic at the Disco de toppers, maar toch liep de verkoop minder goed. De omzet uit downloads verdubbelde tot 104 miljoen dollar (78,9 miljoen euro).

De fusie van de Italiaanse banken Banca Intesa en Sanpaolo IMI kost 5.200 banen. Na de overname van Sanpaolo IMI wil Intesa 360 miljoen euro per jaar besparen aan personeelskosten. Dat betekent dat 6 procent van de werknemers of 5.200 jobs moeten verdwijnen. De vertrekkers krijgen vervroegd pensioen aangeboden; er vallen geen gedwongen ontslagen. De fusie van de tweede en de derde bank van Italië creëert de grootste bank van het land, met een beurswaarde van 70 miljard euro. De fusiegroep wordt ook de vierde bank van de eurozone. Intesa betaalt via een aandelenruil 31 miljard euro om Sanpaolo IMI over te nemen. De aandeelhouders van Intesa en Sanpaolo IMI hebben de operatie definitief goedgekeurd. De grootste tegenstander van de fusie was het Spaanse Santander, dat aandeelhouder is van Sanpaolo IMI. Volgens Santander valt de ruilverhouding van 3,115 aandelen Intesa in ruil voor 1 aandeel Sanpaolo IMI nadelig uit voor de aandeelhouders van Sanpaolo IMI. Maar Santander liet nog voor de stemming weten de overname geen stok in de wielen te zullen steken.

Ranbaxy Laboratories, het grootste farmaceutische concern van India, heeft het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Be-Tabs Pharmaceuticals gekocht. Met de overname is een bedrag van 70 miljoen dollar gemoeid. De autoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Be-Tabs is de op vier na grootste speler op de markt van generische geneesmiddelen en de grootste producent van penicilline in Zuid-Afrika. In maart kocht Ranbaxy, dat tot de wereldwijde top tien van generische geneesmiddelenbedrijven behoort, nog het Roemeense Terapia voor 324 miljoen dollar en het Belgische Ethimed NV. De overnamesom voor die laatste werd toen niet bekendgemaakt.

De raad van bestuur van EADS geeft dochter Airbus toestemming te beginnen met de ontwikkeling en productie van de A350, een nieuwe tweemotorige jet voor de lange afstand. Die moet concurreren met de 787 en 777 van Boeing. Een officiële bevestiging was er gisteren nog niet, maar Louis Gallois, mededirectievoorzitter van EADS en Airbus, liet bij het verlaten van de vergadering verstaan dat de beslissing was genomen. Met de beslissing van EADS om de A350 te lanceren komt een einde aan een periode van zes jaar waarin Boeing en Airbus samen de ontwikkeling en bouw van drie volledig nieuwe vliegtuigen startten. Airbus zal nu minstens acht miljard euro investeren in de A350. Die financiering zou overigens nog niet helemaal rond zijn. Oorspronkelijk gepland voor 2010, is de eerste levering van een A350 geprogrammeerd voor 2012.

De Italiaanse staat heeft beslist zijn belang van 49,9 procent in de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia te reduceren tot minder dan 30 procent. De overheid gaat rechtstreeks onderhandelen met investeerders over de verkoop van ongeveer 25 procent. Op basis van de huidige koers is dat pakket ongeveer 650 miljoen euro waard. Deze beslissing voltooit volgens de Italiaanse regering het privatiseringsproces. Het belang van de staat was eind 2005 al teruggebracht van 62,3 naar 49,9 procent na een kapitaalverhoging met 1 miljard euro. Toen had de overheid gezegd dat haar belang niet onder 30 procent zou dalen. Eerste minister Romano Prodi heeft beloofd dat de nieuwe strategie voor Alitalia tegen eind januari uitgetekend zal zijn. Alitalia en Air France-KLM gaven eerder toe dat ze verkennende gesprekken voeren met het oog op een fusie of overname.

De Italiaanse oppositieleider Silvio Berlusconi heeft een juridische nederlaag geleden nadat de rechtbank zijn aanvraag voor een nieuwe rechter weigerde in de rechtszaak over Mediaset. Berlusconi moet zich voor de rechtbank van Milaan verantwoorden voor belastingsfraude, verduistering en vervalsing in de boekhouding.Volgens de advocaten van de verdediging kon het proces niet voortgezet worden met Edoardo D’Avossa als voorzitter, omdat hij al drie keer een uitspraak heeft gedaan waarin de maatschappijen Fininvest en Mediaset, van Berlusconi, betrokken waren. Maar het hof van beroep in Milaan verwierp deze eis.

Elektronicaverkoper Media Markt heeft zijn eerste winkels in Rusland geopend. De twee handelszaken liggen in Moskou, deelde moederconcern METRO vrijdag in Düsseldorf mee. Nog dit jaar volgt de opening van een winkel in Sint-Petersburg. De komende jaren zijn openingen in verscheidene regio’s van het land gepland. Rusland is het veertiende land waarin Media Markt aanwezig is. Na Rusland is het de beurt aan Turkije, waar in de loop van de komende jaren een eerste Media Markt geopend zou worden.

Ahold verkoopt zijn Poolse supermarkten aan de Franse branchegenoot Carrefour. Daarover heeft het supermarktconcern overeenstemming bereikt, zo liet het maandag weten. Ahold verwacht de verkoop in de eerste helft van volgend definitief af te ronden. Met de verkoop is 375 miljoen euro gemoeid. Ahold bezit in Polen 179 supermarkten, vijftien megasupermarkten en vier benzinestations. De supermarktketen is sinds 1995 actief in Polen en heeft daar momenteel ongeveer 10.000 mensen in dienst. Ahold voert wereldwijd een herstructurering door. Vorige maand gaf de onderneming aan onder van de Poolse activiteiten af te willen. Ahold wil ook activiteiten in Slowakije en de Verenigde Staten verkopen.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft een decreet uitgegeven waarin de nationalisering van de aardgasindustrie is geformaliseerd. Morales kondigde in mei aan dat hij dat binnen zes maanden zou doen. De maatregel is volgens Morales nodig om de kloof tussen arm en rijk in zijn land te verkleinen. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika, maar heeft wel de op een na grootste gasreserves van het continent, na Venezuela. Ook produceert Bolivia jaarlijks meer dan 11 miljoen vaten olie. Meer dan 26 buitenlandse oliemaatschappijen hebben belangen in Bolivia, waaronder ExxonMobil, Petrobras, Total en British Petroleum. Zij hebben nieuwe contracten moeten tekenen met de regering in La Paz. Deden ze dat niet, dan moesten ze het land verlaten.

Meer Nieuws