managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on december 7th, 2006

De Indiase staalmagnaat en spil van de fusiegroep Mittal Arcelor, Lakshmi Mittal, blijft de rijkste Brit met een geschat fortuin van 13,2 miljard pond, aldus de woensdag gepubliceerde lijst die The Sunday Times van de rijkste Britten heeft opgemaakt. Op nummer twee staat de Rus Roman Abramovitsj, de magnaat die eigenaar is van de Britse topvoetbalclub Chelsea. Vorig jaar alleen al is zijn fortuin met meer dan drie miljard pond toegenomen tot zowat elf miljard pond. Hij heeft ongeveer 440 miljoen pond in Chelsea geïnvesteerd. Ex-Beatle Paul McCartney bezit volgens de lijst 825 miljoen pond en behoort daarmee niet tot de hoogst genoteerden. Door zijn vechtscheiding van Heather Mills riskeert Macca echter uit de top-100 van rijkste Britten te worden gestampt. Om de top-5000 te bereiken moet je 5,5 miljoen pond bezitten. Daarop staat geen leeftijd, want Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe heeft op zijn zeventien jaar al 14 miljoen pond in het spaarvarkentje steken.

De zes grootste Russische detailhandelsconcerns dreigen met een boycot van de producten van het Japanse merk Panasonic. De elektrische apparaten zoals televisies en dvd-spelers zouden via tussenpersonen Rusland binnenkomen zonder dat er importbelastingen over zijn betaald. De dreiging van een mogelijke boycot komt vlak voor de feestdagen. Dan verkopen winkels veel consumentenelektronica. De aanleiding is de introductie van de winkelformule Mediamarkt in Rusland. Dit onderdeel van het Duitse concern verkoopt platte televisie’s van Panasonic met hele grote kortingen ten opzichte van de concurrentie. Een woordvoerder van het Japanse Matsushita, het bedrijf dat producten van Panasonic maakt, wilde geen commentaar geven. De markt voor elektronicaproducten in Rusland groeit onstuimig. Dit jaar kopen de Russen voor 13,1 miljard dollar (9,8 miljard euro) aan consumentenelektronica. Een jaar eerder was dat nog 11,5 miljard dollar (8,6 miljard euro).

De 43-jarige Rupert Stadler is woensdag door de raad van commissarissen van Audi benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Duitse autofabrikant. Stadler volgt Martin Winterkorn op, die per 1 januari topman van moederbedrijf Volkswagen wordt. Stadler is nu nog financieel directeur bij Audi. Hij zal die functie de komende tijd combineren met die van bestuursvoorzitter. De benoeming van Stadler tot nieuwe topman bij de fabrikant van luxe auto’s is nog op tijdelijke basis. Over een vaste aanstelling van Stadler wordt volgend jaar een besluit genomen, aldus een woordvoerder van Audi. Winterkorn gaat bij Volkswagen Bernd Pischetsrieder opvolgen. Ook wordt de 59-jarige Winterkorn de nieuwe president-commissaris van Audi. Ook in deze functie volgt hij Pischetsrieder op.

De franse beurswaakhond AMF onderzoekt meer dan achthonderd personen in verband met de mogelijke handel met voorkennis bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. In die groep bevinden zich onder andere de algemeen directeur van Airbus, Fabrice Brégier, en de voormalige topman van Airbus, Noël Forgeard. Het onderzoek naar handel met voorkennis werd ingesteld na de verkoop van aandelen EADS door verschillende bestuurders van het concern en dochterbedrijf Airbus. Die transacties hadden plaats voordat medio juni bekend werd dat de productie van de nieuwe superjumbo A380 forse vertraging zou oplopen. EADS gaf een winstwaarschuwing waarop het aandeel meer dan een kwart aan waarde verloor. Twee topmannen van Airbus en EADS ruimden het veld als gevolg van de problemen. De toezichthouder zou bij invallen vele aanwijzingen gevonden hebben dat de omvang van de problemen al in februari of maart bekend waren. Ook de EADS-grootaandeelhouders DaimlerChrysler en Lagardère worden door de AMF onderzocht. Zij verkochten begin april elk een belang van 7,5 procent in EADS.

Lamborghini zal dit jaar voor het eerst in zijn ruim veertigjarige historie meer dan 2.000 auto’s bouwen. Dat heeft topman Stephan Winkelmann gezegd. Maar daarmee houdt het niet op. De topman verwacht volgend jaar wederom een nieuw verkooprecord neer te zetten. Het voorbije jaar bedroeg de productie 1.469 stuks, maar dat is dit jaar al gestegen tot meer dan 1.900 exemplaren. Deze maand zouden er volgens Winkelmann nog minstens honderd exemplaren worden afgeleverd, wat betekent dat de productie de 2.000 stuks-grens doorbreekt. De verkoopprognose voor 2007 is gebaseerd op een groter dealernetwerk, de toegenomen merkbekendheid en nieuwe modellen. Winkelmann maakt daarbij gewag van 2.200 verkochte exemplaren.

De sociale netwerksite MySpace komt volgende maand met een nieuwe technologie waarmee veroordeelde pedofielen geïdentificeerd en geblokkeerd kunnen worden op het online netwerk. Dit heeft MySpace, dat in handen is van News Corp, gisteren bekendgemaakt. Het populaire MySpace is razend populair onder tieners, maar wordt ook gebruikt door volwassenen die seksueel contact zoeken met minderjarige internetters. De persoonlijke veiligheid van zijn gebruikers en de bescherming van auteursrechten zijn volgens analisten de twee voornaamste voorwaarden waaraan MySpace moet voldoen om in de toekomst geld te kunnen verdienen. Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen heeft MySpace een overeenkomst gesloten met Sentinel Tech Holding Corp, een expert op het gebied van achtergrondverificatie. De nieuwe technologie Sentinel Safe laat MySpace zoeken in federale en staatsdatabases om uit te zoeken of er zich onder de MySpace profielen veroordeelde pedofielen bevinden. Als dit het geval is worden de profielen verwijderd.

De Iraanse regering heeft de toegang tot de populaire videodienst YouTube afgesloten. De organisatie Reporters Without Borders, die waakt over internationale mediarechten, heeft al gewaarschuwd dat de censuur in de Islamitische staat toeneemt. Het is onduidelijk hoe lang YouTube.com in Iran al op de zwarte lijst staat. Het in Parijs gevestigde Reporters Without Borders weet in elk geval te melden dat de blokkade al tenminste vijf dagen duurt. Volgens de organisatie is censuur in Iran eerder regel dan uitzondering. De sjiietische Iraanse regering had er zware problemen mee dat de oppositiegroepering Mujahedeen-e-Kalq en andere organisaties video’s hebben gepost op YouTube. Ook individuele kritische Iraniërs hebben filmpjes op de site geplaatst. YouTube biedt bovendien Iraanse popvideo’s, die door het Iraanse regime ook niet worden getolereerd.

De F-35 Joint Strike Fighter, het duurste militaire project ooit, maakt waarschijnlijk volgende week maandag zijn eerste proefvlucht. De testvlucht heeft plaats op de Amerikaanse militaire basis Fort Worth in Texas, mits de weersomstandigheden het toelaten. De JSF volgt de F-16 op en is ontwikkeld door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Aan het 276 miljard dollar (208 miljard euro) kostende JSF-project doen naast de Verenigde Staten ook Nederland, Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Italië, Noorwegen en Turkije mee. De Nederlandse overheid moet nog beslissen hoeveel gevechtsvliegtuigen ze precies koopt. De stukprijs bedraagt ongeveer 45 miljoen dollar. De ontwikkeling van de JSF viel veel duurder uit dan in eerste instantie werd becijferd. Dat heeft deels te maken met het feit dat er drie versies worden ontwikkeld. Zo komt er een conventionele versie, een versie die vanaf vliegdekschepen kan opereren en een variant die verticaal kan opstijgen en landen, zoals de Britse Harrier. Naar verwachting worden er in totaal 3.100 besteld, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Er is een groot aantal regels overtreden bij het gasproject Sachalin II, dat geleid wordt door oliemaatschappij Shell. Dat blijkt volgens de Russische milieuminister Joeri Troetnev uit een milieustudie. In oktober verklaarden Russische autoriteiten dat er vijf artikelen uit het wetboek van strafrecht waren overtreden. Rusland dreigde de maand daarvoor, in september, de werkzaamheden aan het miljardenproject in het oosten van het land stil te leggen. De kwestie leidde tot diplomatieke spanningen omdat de actie werd gezien als een poging van het Kremlin om de greep op de eigen olie- en gasreserves te verstevigen. De Russische autoriteiten zijn vooralsnog niet van plan om de productie-overeenkomst die het land heeft met Shell te herzien, aldus Troetnev. Hij vindt dat de exploitanten van het project een boete moeten betalen. Hoe hoog die boete zal zijn, wordt pas halverwege volgend jaar duidelijk. Pas dan denken de Russen te kunnen bekijken om hoeveel geld het precies gaat. Het milieu-onderzoek wordt mogelijk binnen enkele dagen gepubliceerd. Rusland schatte de schade aan het milieu in oktober op 295 miljoen euro.

Indiase communisten en nationa­listen verzetten zich tegen de komst van de Amerikaanse supermarktreus Wal-Mart. Ze vrezen dat dit de deur opent voor de verovering van de hele Indiase distributiesector door buitenlandse distributieketens. De Indiase regering besliste eerder dat Wal-Mart wel degelijk mag opereren in India. Het land laat buitenlandse ondernemingen niet toe op eigen houtje super­markten of andere directe ver­kooppunten te openen, maar groothandelsactiviteiten of joint ventures met Indiase distribu­teurs kunnen wel. Wal-Mart ging een joint venture aan met Bharti Enterprises, een Indiaas concern dat vooral sterk staat in de telecommunicatiesector. De twee Indiase communisti­sche partijen die onmisbaar zijn om de Indiase minderheidsrege­ring overeind te houden, vinden dat Wal-Mart een achterpoortje gebruikt om voet aan de grond te krijgen in de Indiase detailhan­del. De grootste op­positiepartij van het land tekent ook verzet aan. Zij wil de belangen verdedi­gen van kleine Indiase hande­laars, een belangrijk deel van haar achterban. Bharti en Wal­ Mart willen de komende tijd meer dan een miljard euro investeren in honderden nieuwe winkels.

meer/”>http://www.managing21.be”>Meer Nieuws