managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Recordexport voor Braziliaanse olie

Posted by managing21 on december 7th, 2006

De Braziliaanse petroleummaatschappij Petrobas heeft tijdens de voorbije maand 14,52 miljoen vaten olie geexporteerd. Dat meldt het persbureau Reuters. Dat is een absoluut record voor het staatsbedrijf. De opgepompte olie was vooral uit het Marlim-olieveld. Petrobas zorgt voor nagenoeg alle Braziliaanse productie en raffinage van ruwe olie.

Het Marlim-olieveld produceerde tijdens november gemiddeld 324.000 vaten per dag. De totale Petrobas-productie ligt op gemiddeld 484.000 vaten per dag. De export steeg met 31.000 vaten per dag tegenover de maand voordien. Petrobas is er dit jaar voor de eerste keer in geslaagd om volledig te voldoen aan de binnenlandse vraag.

De export ging naar de Verenigde Staten, de Caraiben, Zuid-Amerika, Europa, India, Zuid-Korea en China. Dat zorgde de voorbije maand voor een opbrengst van 740 miljoen dollar. Petrobas heeft nagenoeg de hele Braziliaanse olieproductie in handen, maar een aantal buitenlandse bedrijven zijn in het land eveneens op zoek naar petroleum. Een aantal projecten is bijna klaar en zouden de volgende jaren van start kunnen gaan. Die productie is vooral gericht op de export.